samo-opusteno Lepota i Zdravlje
Pages: 1
Mleko za snažan imunitet By: MarkoKg Date: Novembar 07, 2009, 11:49:26
Preporuka nutricioniste - beli napitak čuva zdravlje
Mleko za snažan imunitet
Autor: Biljana Tasić | Foto:Shutterstock | 07.11.2009. - 05:00

Osobe koje redovno piju mleko imaju zdravu koštanu srž i jači imunitet. Razlog ovome je to što je mleko bogat je izvor proteina za izgradnju tkiva i ugljenih hidrata neophodnih za stvaranje energije kao i važnih vitamina.- Malo poznata činjenica je da čovek raste sve do svoje 30. godine, a da tek nakon toga prestaje sa razvojem - kaže Branka Mirković, nutricionista. - Zato je mleko veoma bitno jer zadovoljava 30 odsto dnevnih potreba kalcijuma, 20 odsto dnevnih potreba belančevina, 30 odsto dnevnih vitamina B2), 30 odsto dnevnih potreba vitamina B12 i 20 odsto dnevnih potreba vitamina A - objašnjava Mirković. To znači da osobe koje redovno piju mleko imaju dobru i zdravu koštanu srž i jači imunitet. Takođe redovna konzumacija omogućava brz oporavak nakon velikih fizičkih napora i rešava probleme sa bolovima u mišićima i leđima, jer mleko uklanja kisele produkte iz krvi koji izazivaju bolove.

Ko koliko treba da unosi
Odraslima se preporučuje dve šolje mleka dnevno, deci tri šolje, adolescentima četiri šolje, sportistima četiri šolje, a osobama sa hipertenzijom tri šolje.

Procenat mlečne masti i zdravlje
Ipak treba imati na umu da različite vrste mleka na našem tržištu nisu za svakoga. Pa, tako se punomasno od 3,2 odsto mlečne masti preporučuje deci i mladima u razvoju, sportistima i svima onima koji nemaju problema sa težinom, holesterolom i trigliceridima.
Ovo mleko sadrži obilje natrijuma, kalijuma i belančevina kao I visok sadržaj esencijalnih masnih kiselina koje obezbeđuju važnu energiju za njihov brz rast, a neophodne su za razvoj mozga i mrežnjače oka. Punomasno mleko sa maksimalnim procentom masti je neophodno deci do navršene druge godine života, a posle tog uzrasta se može dati i delimično obrano mleko (dva odsto mlečne masti). Mleko sa 2,8 odsto mlečne masti i manje se uglavnom preporučuje svim odraslim osobama. Mleko je bogato kalcijumom zahvaljujući kome se napeti nervi lakše opuštaju, a isto se odnosi i na mišiće. Stručnjaci tvrde da u slučaju nedostatka kalcijuma dolazi do napetosti mišića i čestih napada grčeva u njima. Četvrt litra obranog mleka obezbeđuje skoro polovinu dnevne potrebe kalcijuma, a ima samo 82 kalorije. Ovo mleko se naročito preporučuje dijabtičarima. Znači, ako vodite računa o masnoćama i kalorijama ili imate problema sa masnoćama u krvi, izaberite manje masno mleko, sve što je potrebno vašem organizmu dobićete iz manje masnog ili bezmasnog mleka osim masnoće. Ukoliko vam se učini da nije tako ukusno dodajte cimet, vanilu, karanfilić, muskatni oraščić.

Kozije mleko
Naši stari kažu da dete koje raste na ovom mleku ne poznaje lekara. Po hemijskom sastavu blisko je kravljem mleku, ali ga daleko prevazilazi po biološkim svojstvima, lako se vari, koristi se u dijetetskoj ishrani bolesnika, onih koji pate od viška želudačne kiseline i često se preporučuje invalidima.
Mleko koze sadrži sitnije kapljice masti i više je nalik homogenizovanom nego sirovom kravljem mleku. Mana kozijeg mleka je nedostatak folne kiseline.

Ovčije mleko
Ovčije mleko veoma je hranljivo i ukusno. Mleko je bogatog i pomalo slatkog ukusa. Ima višu ukupnu čvrstoću nego kravlje ili kozije mleko i sadrži dva puta više minerala (kalcijum, fosfor i cink) i sve važne vitamine grupe B. Ukoliko ste alergični na laktozu, ovčije mleko je idealna alternativa.

Kome se mleko nikako ne preporučuje
Ljudi koji imaju stomačne probleme, bilo da je reč o akutnoj upali, gastritisu ili čiru, ne bi trebalo da piju mleko. Njima se preporučuju jogurti i kefir pošto sadrže mlečno-kiselinske bakterije, koje poboljšavaju crevnu floru i sprečavaju razvoj bakterija koje mogu dovesti do oboljenja. Ovi napici se preporučuju i osobama koje imaju visok holesterol.
Re: Mleko za snažan imunitet By: * Charobnjak * Date: Novembar 18, 2009, 10:49:37
Pijem mleko ali vise volim jogurt. =)
Re: Mleko za snažan imunitet By: toshicmira Date: Novembar 22, 2009, 20:19:09
I love milk:)

Re: Mleko za snažan imunitet By: toshicmira Date: Novembar 22, 2009, 20:19:33
a i jogirt :)
Odg: Mleko za snažan imunitet By: alexandra30 Date: Oktobar 19, 2010, 17:35:48
Vegani se sa ovim ne slazu.
Odg: Mleko za snažan imunitet By: Gandalf95 Date: Oktobar 31, 2010, 17:11:59
pijem 1 litar mlijeka na dan i ponekad vise visok sam 190 a tezak 92 kile nemam ni centrimetra masti sva tezina je u kostima koje nikad nijednu nisam slomio :D
Odg: Mleko za snažan imunitet By: vordax Date: Novembar 10, 2010, 15:13:13
MILK!
Odg: Mleko za snažan imunitet By: bubili27 Date: Decembar 29, 2010, 18:24:22
Ja porasla na mleku   :rolle sad mi ovde kazu da dete ne treba da mi pije puno mleka,cak i da ima stomacic odf mleka :ops
Sad kome da verujem? :rolle wink :huh
Naravno ja joj dajem mleko,jer smatram dfa je zdravo cheesy
Odg: Mleko za snažan imunitet By: marijana.ninic Date: Januar 13, 2011, 20:03:40
Kako sam prestala da pijem mleko, svi moji problemi sa stomakom su nestali. Kalcijum nadoknađujem bademima, susamom....
Odg: Mleko za snažan imunitet By: pecurka33 Date: Januar 16, 2011, 18:17:51
svi govore kako je ljuckom organizmu potrebno mleko, cak i doktori to preporucuju. i sta kazu zasto treba piti mleko? 1. ima puno belancevina (proteina) 2. ima puno kalcijuma i ako ne pijemo mleko imacemo slabe kosti.

da potsetim neke koji su to zaboravili, da nijedna zivotinja na svetu posle dojenja ne pije mleko do karaja zivota. i nemaju problema sa manjkom proteina i kalcijuma. finska najvise pije mleka od bilo koje evropske zemlje i ima najvise slucajevva od osteoporoze (bolest kostiju ili suplje kosti) od bilo koje druge zemlje. unosenjem previse proteina u organizam cini krv guscom i kiselkastijom, a da bi se krv normalizovala potreban je kalcijum kojeg nema dovoljno u mleku (jer organizam uspe da apsorbuje samo 25% kalcijum iz mleka) i tada organizam dodatne kolicine kalcijuma crpi iz kostiju. i sledeca losa stvar je mast iz mleka za koju netreba posebno govoriti, to se zna koliko mast zivotinjskog porekla lose utice na kardiovaskularni sistem.

pozdrav
Odg: Mleko za snažan imunitet By: pr.raskovic Date: Februar 12, 2011, 21:24:54
dobro za mrsavljenje
Odg: Mleko za snažan imunitet By: naixoneblood Date: Februar 13, 2011, 14:35:51
mleko konza :D
Odg: Mleko za snažan imunitet By: !mila! Date: Mart 05, 2011, 20:34:50
mleko sam stalno pila, onda presla na jogurt a u poslednje vreme sam se vratila na mleko
Odg: Mleko za snažan imunitet By: SopHya Date: Mart 05, 2011, 21:41:18
Najzdravija prirodna namirnica. Mleko ubija kancerogene materije u debelom crevu, a mlecna mast je od izuzetne kotisti za plodnost, tako da oni koji imaju problema...:)