samo-opusteno Zdravlje na dlanu
Pages: 1
Zaražene HIV-om rađaju zdravu decu By: Oasis Date: Decembar 01, 2010, 10:23:04
Uspeh lekara iz ,,Narodnog fronta"
Zaražene HIV-om rađaju zdravu decu

Svake godine u Srbiji se rodi jedna beba zaražena HIV-om, ali i to se može izbeći pravovremenim testiranjem na ovaj virus i upotrebom određenih lekova. Zahvaljujući timu lekara sa Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", mogućnost da se infekcija sa majke prenese na dete je poslednjih godina praktično svedena na nulu.


Spaso Anđelić

Tim lekara sa prim. dr Spasom Anđelićem na čelu je jedini u Srbiji koji vrši porođaje HIV pozitivnih žena, a već nekoliko godina primenjuje i savremene metode lečenja kod trudnica koje su HIV pozitivne, a kod kojih je na vreme, u ranom stadijumu trudnoće, otkriveno prisustvo ovog virusa u krvi.


U Srbiji je od 2004. godine do sada ukupno bilo 23 trudnice zaražene HIV virusom. Od tog broja u GAK "Narodni front" porodilo se 14 žena sa ovim virusom, koje su rodile zdrave bebe. Sedam žena odlučilo se da prekine trudnoću, a kod dve žene trenutno se vodi trudnoća.


Da bi se otklonila svaka sumnja da je dete zaraženo, rade se testovi odmah nakon rođenja, a zatim još tri puta dok dete ne napuni 18 meseci.


- Neke od žena do tada nisu ni znale da su zaražene. Nedavno smo imali takav slučaj. Porođaj je obavljen prirodnim putem, a samo sat vremena nakon porođaja dobili smo rezultate da je žena HIV pozitivna. Međutim, prvi podaci testiranja pokazuju da dete za sada nema virus - objašnjava dr Spaso Anđelić, načelnik Dnevne bolnice u GAK "Narodni front".


Doktor objašnjava da trudnica nije u obavezi da uradi test na HIV, ali ako se odluči na testiranje i rezultati pokažu prisustvo infekcije, automatski se podvrgava terapiji lekovima protiv virusa.


- Uz pomoć najnovije antiretrovirusne terapije i stalnih lekarskih kontrola, šansa da beba dobije virus je svega dva odsto jer se lekovima količina virusa kod trudnice smanjuje na minimum - objašnjava dr Anđelić.


Dok je beba u stomaku, nastavlja doktor, od majke je odvojena posteljicom koja ne dozvoljava da se njihove krvi mešaju. Kada nastupe kontrakcije, kod prirodnog porođaja, dolazi do prskanja te opne i krv majke i bebe dolazi u direktan kontakt. Da bi se to sprečilo, HIV pozitivne majke porađaju se u 38. nedelji trudnoće carskim rezom.


Slabo se štitimo
Poslednje "Dureksovo" istraživanje o navikama seksualno aktivnih stanovnika Srbije pokazalo je da čak 64,5 odsto ispitanika zabrinjava opasnost od zaraze HIV virusom, ali i pored toga u Srbiji se godišnje potroši samo 1,42 kondoma po glavi stanovnika. U Hrvatskoj se potroši 2,61 kondom po glavi stanovnika.