samo-opusteno Zdravlje na dlanu
Pages: 1
Polno prenosive bolesti By: MarkoKg Date: Septembar 01, 2010, 12:06:43
  Polno prenosive infekcije su infekcije koje se prenose seksualnim odnosom (vaginalnim, analnim i oralnim).

   Kako se zaštititi?
• Jedina 100% zaštita je apstinencija, odnosno suzdržavanje od seksualnih odnosa.
• Pre nego što odlučiš da stupiš u seksualne odnose upoznaj svog partnera i budi joj/mu veran/na. Divan je osećaj imati u nekoga poverenja i znati da vas neće izneveriti.
• Prilikom svakog odnosa koristi kondom.

   Koje su posledice ako se ne leče?
• Neplodnost
• Infekcija se može tokom trudnoće i porođaja preneti sa majke na dete
• Povećan rizik od oboljenja raka na grliću materice kod žena.

GONOREJA
   Popularan naziv ove infekcije je kapavac ili triper a ovo je jedna od najpoznatijih i najstarijih veneričnih bolesti.
Uzročnik: bakterija gonokok
Kako se prenosi?
  Nezaštićenim seksualnim odnosom, a može se preneti i preko daske na WC šolji, vlažnih peškira.
Koji su simptomi?
   Kod muškaraca se u više od 90 % slučajeva manifestuje burno, akutnim zapaljenjem mokraćnog kanala, jakim osećajem peckanja pri mokrenju, mutnom mokraćom i gnojnim curenjem (tzv: jutarnja kap). Kod žena su simptomi mnogo slabiji, toliko da nekada i ne primećuje da je zaražena. Ponekad se javlja neznatna bol i peckanje pri mokrenju i žućkasto curkanje praćeno bolovima u donjem delu trbuha.
Kako se leči?
   Ako se na vreme leči, ova bolest nije teška, ali ako se ne ode na pregled na vreme i zanemari može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Leče se oba partnera i to antibioticima u obliku kapsula, tableta ili injekcija.

SIFILIS
   Iako je sifilis pre bio češća pojava nego danas, može biti veoma opasan ako se lečenje ne poduzme u ranijem stadijumu.
Uzročnik: bakterija bleda spiroheta
Kako se prenosi?
   Sifilis je veoma zarazan i u 95 % slučajeva se prenosi putem seksualnog odnosa. Može se preneti i putem krvi kao i kontaktom sa otvorenom ranom sifilisa.
Koji su simptomi?
   Kod sifilisa simptomi se razvijaju u tri faze:
   PRVA FAZA
   Prvi simptomi bolesti se javljaju samo 3 nedelje posle nezaštićenog seksualnog odnosa i to kao bezbolna ranica, obično na ili u blizini genitalnih organa a nekada i na usnama.
   DRUGA FAZA
   Javlja se 2-3 meseca nakon početne zaraze, traje 2-3 godine, čak i duže a manifestuje se u obliku crvenog mrljastog osipa po celom telu i sluznicama koji nakon izvesnog vremena nestaje i ponovo se javlja.
   TREĆA FAZA
   Podrazumeva dugotrajne upalne promene na vitalnim organima posebno centralnog nervnog sistema koje dovode do nepopravljivih oštećenja mozga, srca i drugih vitalnih organa.
Kako se leči?
   Sifilis se leči pencilinskim injekcijama. Najbitnije je da se sa lečenjem počne što ranije.

HIV/sida
   AIDS/SIDA (Acquired Immuno Defiency Syndrome) - sindrom stečenog nedostatka imuniteta. Ovaj naziv nam govori da je ova bolest stečena a ne nasledna i da je organizam lišen svojih uobičajnih odbrambenih snaga što ga sprečava da se odbrani od nekih bolesti od kojih bi se bez problema odbranio da nije zaražen HIVom. Dakle, HIV je virus koji uzrokuje AIDS a znači humani imunodeficijentni virus (Human immunodeficiency virus).
Kako se HIV prenosi?
   Prenosi se putem krvi (upotrebom nesterilnog pribora za intravensko ubrizgavanje droge kod narkomana) Prenosi se spermom i vaginalnom tečnošću (nezaštićenim seksualnim odnosom) Prenosi se sa zaražene majke na dete tokom trudnoće, porođaja i dojenja.
HIV se ne može preneti:  rukovanjem, vazduhom, ljubljenjem, dodirivanjem predmeta (npr: telefonske govornice, novac, ručke u sredstvima javnog prevoza, itd.), korišćenjem javnih WC-a, bazena, upotrebom pribora za jelo, peškira, posteljine, čaša, kašljucanjem, kijanjem, šmrkanjem, ujedom insekata.
Koji su simptomi?
  Može proći čak 10-15 godina od infekcije HIVom pre nego što se razviju simptomi side. Sida se manifestuje skupom simptoma kao što su:
• groznica i simptomi slični gripu
• gubitak telesne težine
• neobično jak umor
• učestali proliv
• uporan suvi kašalj
• učestale infekcije
   Nažalost, još uvek ne postoji vakcina protiv HIVa, kao ni lek za sidu, što ovu bolest svrstava u jednu od najtežih bolesti današnjice. Imaj na umu da se osoba zaražena HIVom ne može prepoznati samo na osnovu izgleda te da je ovo bolest koja može da se desi bilo kome. To nije bolest koju gledamo samo na televiziji, na filmovima i čitamo o njoj. Ona je prisutna i u našoj zemlji i zato je veoma značajno da koristiš kondom prilikom seksualnog odnosa.

POLNI HERPES
Uzročnik: Herpes je uzrokovan virusom koji se zove HSV (Herpes Simplex virus) i koji se javlja u dva tipa: tip 1 (češće uzročnik herpesa oko usta) i tip 2 koji je uzročnik oštećenja polnih organa i koji nas ovde interesuje.
Kako se prenosi?
   Nezačtićenim seksualnim odnosom, ali i sa majke na dete tokom trudnoće i pri porođaju kao i diranjem inficiranog područja.
Koji su simptomi?
   Peckanje i neugodni osećaj napetosti kože polnog organa praćeno stvaranjem mehurića. Kada se mehurići rasprsnu na njihovoj površini izbija bistra tečnost; nakon toga se stvaraju veoma bolni čirevi, koji se suše i obrazuju tamne kraste
koje otpadaju i ne ostavljaju ožiljak. Moguća je i povišena temperatura i opšti umor.
Kako se leči?
   Kada se osoba jednom zarazi herpes simplex virusom on ostaje zauvek u telu. To znači da se polni herpes ne može izlečiti, ali se može smanjiti učestalost pojavljivanja simptoma.

KANDIDIJAZA
Uzročnik: Candida albicans, gljivica iz porodice kvasaca koja je inače normalni stanovnik organizma i vagine. Ova infekcija je veoma česta i neugodna za ženu.
Kako se prenosi?
   U 2/3 slučajeva poreklo je unutrašnje i problem je u narušenoj ravnoteži vaginalne flore žene. U jednoj trećini slučajeva zaraza dolazi spolja, bilo putem seksualnog kontakta, bilo usled dodira sa zaraženim predmetom.
Koji su simptomi?
   Stalni unutrašnji svrab stidnice i ulaza u vaginu, obilna bela pranja i peckanje u vagini prilikom mokrenja. Stidnica je jako crvena i naduvena: može biti posuta sitnim osipom, ali je najčešće prekrivena beličastim naslagama koje podsećaju na usireno mleko. Kod muškaraca ova bolest je ređa i blaža, a javlja se u obliku svraba kože testisa ili kožice na glaviću koja može biti prekrivena malim crvenim bubuljicama.
Kako se leči?
   Lekar daje vaginalne tablete ili tablete koje se uzimaju oralnim putem. Po potrebi se leči i partner.
Dodatni faktori rizika :
• Nedovoljna higijena ili obrnuto, preterano ispiranje vagine
• Učestali polni odnosi
• Preterana upotreba kiselih sapuna
• Dijabetes

HLAMIDIJAZA
Uzročnik: bakterija Chlamydia trachomatis
Kako se prenosi?
   Nezaštićenim seksualnim odnosom i sa majke na dete prilikom porođaja.
Koji su simptomi?
   U velikom broju slučajeva nema nikakvih simptoma, što je opasno jer ako se ne leči može da dovede do neplodnosti žene. U manjem broju kod žena se mogu javiti neobično curenje, bol pri mokrenju i/ili krvarenje između menstruacija ili posle seksualnog odnosa. Kod muškarca se javlja curenje svetle boje i bol/peckanje prilikom mokrenja.
Kako se leči?
   Antibiotik za oba partnera koji se moraju lečiti istovremeno kako se infekcija ne bi širila. Posebno je važno da se hlamidija leči na vreme kako ne bi dovela do ozbiljnih posledica, posebno nepolodnosti.

TRIHOMONIJAZA
Uzročnik: mikroskopski parazit, trichomonas vaginalis.
   Ova infekcija je veoma rasprostranjena kod žena i iako je prilično neprijatna, na sreću, nije ozbiljna.
Kako se prenosi?
   Nezaštićenim seksualnim odnosom, preko vlažnih predmeta, kao što su peškiri, kupaći kostimi, WC šolja i sl.
Koji su simptomi?
   Bol u genitalnom području kao i obilno, penušavo curenje neugodnog mirisa žutozelenkaste boje, praćen svrabom i osećajem peckanja u vagini. Seksualni odnosi mogu postati bolni.
Kako se leči?
   Leče se oba partnera istovremeno a za to vreme treba izbegavati seksualne odnose. Devojkama lekar propisuje i vaginalete.

KONDILOMI (GENITALNE BRADAVICE)
Uzročnik: Human papiloma virus
Kako se prenosi?
   Nezaštićenim seksualnim odnosom ali i diranjem inficiranog područja.
Koji su simptomi?
   Male, bezbolne bradavice koje rastu u području polnih organa i čmara a kada su u jako velikom broju izgledaju kao karfiolasta masa. Propraćeni su umerenim svrabom, a u slučaju većeg broja bradavica moguća su krvarenja i bol.
Kako se leči?
   Postupak lečenja nije jednostavan. Kondilomi se mogu ukloniti hirurškim putem i lekovima, ali se ne mogu izlečiti. Virus ostaje u telu, pa se u znatnom broju slučajeva simptomi ponovo javljaju.

HEPATITISI
Uzročnik: hepatitis virusi (osim virusa A)
Kako se prenose?
   Nezaštićenim polnim odnosom, razmenom igala kod upotrebe droga, tokom trudnoće sa majke na nerođeno dete.
Koji su simptomi?
   Umor, mučnina/povraćanje, gubitak telesne težine, glavobolja, žuta boja kože i beonjača (tzv. žutica).
Kako se leči?
   Mogu se lečiti samo simptomi jer ne postoji lek protiv ovih Hepatitisa. Postoji vakcina protiv Hepatitisa B i preporučuje se osobama sa povećanim rizikom (npr: medicinsko osoblje, narkomani i sl.) Ako se ne leče, može doći do teških oštećenja jetre, raka, pa čak i do smrti.

STIDNE VAŠI
Uzročnik: paraziti stidne vaši. Stidna vaš je sivi insekt, dugačak 2 mm, koji se pričvrsti za dlaku. Hrani se ljudskom krvlju, brzo se razmnožava, sporo se kreće i živi 3-4 nedelje.
Kako se prenosi?
   Najčešće seksualnim odnosom a može i bliskim fizičkim kontaktom, upotrebom zaraženih peškira, odeće i sl.
Koji su simptomi?
   Intenzivan svrab oko genitalnog područja, a moguća je i pojava slabih tragova krvi na donjem vešu.
Kako se leči?
   Nanoseći prepisani losion ili šampon. Potrebno je i dezinficirati odeću i posteljinu.

   Sada poznaješ najbitnije činjenice o polno prenosivim infekcijama i nadamo se da bi mogao/la odmah prepoznati kada nešto nije u redu, i naravno odmah reagovati. Veoma je značajno da čim primetiš neke od gore navedenih simptoma posetiš lekara (devojke ginekologa a mladići urologa). Ne treba da ti je neugodno, jer što bolest počne pre da se leči to su veće mogućnosti da ne ostavi nikakve posledice ni po tebe a ni po tvoju okolinu.
    http://rapidshare.com/files/185691082/ljubav_i_siguran_seks.pdf.html

  Simptomi koje ne treba zanemariti kod zene
- Bubuljice, plihovi, bradavice na vulvi ili oko vaginalnog otvora.
- Svrab, crvenilo, peckanje na povrsini polnih organa.
- Neuobicajena vaginalna lucenja i/ili vaginalna lucenja neprijatnog mirisa.
- Peckanje pri mokrenju.
- Neuobicajena krvarenja, cak i ako nisu mnogo velika i ako do njih dodje mimo menstruacije.
- Bolovi u donjem delu trbuha koji nisu posledica menstruacije.

   Simptomi koje ne treba zanemariti kod muskarca
- Bubuljice, plihovi, bradavice na glavicu penisa.
- Crvenilo, svrab na glavicu penisa.
- Izliv gnoja cak i ako je u neznatnim kolicinama.
- Peckanje pri mokrenju.

   Kod zene kao i kod muskarca, simptomi mogu da budu skoro neprimetni, a mogu i da izostanu ! U slucaju da Vam je nesto sumnjivo, nemojte da cekate ,,da prodje"! Naprotiv, obratite se Vasem lekaru, nekoj poliklinici, centru za planiranje porodice ili centru za anonimne konsultacije za sidu.
   www.romainrochat.com/planes/ser_infections_sex_transmissibles.pdf

Odg: Polno prenosive bolesti By: Alle Date: Septembar 01, 2010, 18:24:35
Ovo je zaista veoma korisno! Samo mi jedno nije jasno što se tiče HIV-a..Kako nastaje taj virus?Odakle dolazi? o.O Svuda pišu kako se prenosi kako ne,i šta je HIV..A kako nastaje to nigde ne piše.. hm..
Odg: Polno prenosive bolesti By: NiKooLaa Date: Septembar 01, 2010, 23:04:42
HIV/AIDS

Sindrom stečene imunodeficijencije (HIV bolest, AIDS, SIDA) je klinička manifestacija infekcije koju izaziva virus humane imunodeficijencije.Virus direktno napada ćelije organizma, i to najviše CD4 pozitivne T ćelije. To su ćelije imunog sistema organizma, odgovorne za odbranu od različita stanja i/ili bolesti. Na spoljašnjem omotaču imaju CD4 receptor za koji se vezuje HIV i ulazi u ćeliju. Inficiranjem CD4+ ćelija, HIV dovodi do slabljenja funkcije imunog sistema (imunodeficijencija), kada se stvaraju uslovi za pojavu tzv. oportunističkih infekcija i tumora. HIV može da inficira i druge ćelije u oraganizmu: druge ćelije imunog sistema i koštane srži, neke ćelije crevne sluznice i nervnog sistema.

Koja je razlika između HIV-a i AIDS-side?
HIV je virus koji izaziva AIDS-sidu.

H - Human
I - Immuno-deficiency
V - Virus

A - Acquired
I - Immune
D - Deficiency
S - Syndrome

Koliko vremena je potrebno da HIV izazove AIDS-sidu?
Trenutno, prosečan period vremena između HIV infekcije i pojave znakova koji ukazuju na AIDS-sida dijagnozu su 8 do 11 godina. Ovaj period varira od osobe do osobe i zavisi od mnogih faktora uključujući zdravstveno stanje i ponašanje inficirane osobe.

Danas postoje mnogi medicinski tretmani koji mogu produžiti vreme za koje HIV oslabljuje imuni sistem. Postoje tretmani koji mogu sprečiti ili izlečiti određene bolesti koje se javljaju vezano sa AIDS-sidom. Kao i kod drugih bolesti, rano otkrivanje infekcije nudi veće mogućnosti za lečenje kao i preventivnu zdravstvenu negu.

Kakva je veza između HIV-a i drugih polno prenosivih infekcija?
Ukoliko osoba ima polno prenosicu infekciju to povećava rizik od infekcije HIV-om u zavisnosti od toga da li određena PPI uzrokuje oštećenje sluzokože ili kože. Ukoliko određena PPI uzrokuje iritaciju kože, rane i oštećenja čine da HIV lakđe prodire u telo tokom seksualnog kontakta. Čak i one PPI koje ne uzrokuju oštećenja ili rane mogu da oslabe imunološku odbranu u genitalnoj regiji tako da se HIV prenosi lakše. (Source: Centers for Disease Control - CDC)

Kako je nastao HIV?Poslednja prezentacija porekla HIV je izložena na 6-oj konferenciji o retroviralnim i oportunističkim infekcijama (Chicago, January 1999).
Na toj konferenciji je prezentovana predpostavka o 'prelasku' HIV-a na ljudsku vrstu sa jedne vrste šimpanze, najverovatnije kroz kontakt preko krvi tokom lova ili dresiranja životinja. CDC smatra da su činjenice predstavljene na ovoj konferenciji do sada najjači dokaz da HIV-1 potiče od čovekolikih primata (The research findings were featured in the February 4,1999 issue of the journal, Nature)
Poznato je da je virus postojao u SAD-u, Haitiju i Africi od 1977-1978. Tokom 1979, redak oblik upale pluća, raka i drugih bolesti je zabeležen od strane doktora u Los Anđelesu i Njujorku. Ono što je spajalo ove slučajeve jeste da takvo stanje bolesti nije uobičajeno za ljude sa zdravim imunim sistemom. 1982. godine Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dao je zvaničan naziv bolesti AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome). 1984-te virus odgovoran za slabljenje imunog sistema je identifikovan kao HIV (Virus Humane Imunodeficijencije).
(Source: Centers for Disease Control - CDC)

Kako mogu da znam da sam se inficirao/la HIV-om?
Jedini način da se sazna je test na HIV infekciju. Ne možemo se osloniti na simptome da bi procenili da li smo ili nismo inficirani HIV-om. Mnogo ljudi koji su inficirani HIV-om nemaju nikakve simptome bolesti dugi niz godina. Takođe, ne možemo se osloniti na simptome da bismo odredili da li osoba ima AIDS-sidu. Simptomi koji su povezani sa AIDS-om su slični kod mnogih drugih bolesti. AIDS-sida dijagnozu postavlja doktor na osnovu posebnih kriterijuma koje je ustanovio CDC.
(Source: Centers for Disease Control - CDC)

Koji su simptomi HIV infekcije?
Primarna HIV infekcija je prvi stadijum u razvoju HIV bolesti, kada je virus unet u telo. Neki istraživači koriste izraz akutna HIV infekcija da bi opisali period vremena od trenutka kada je osoba zaražena HIV-om do trenutka kada antitela koja se bore protiv virusa počnu da se proizvode u telu (uobičajen je period od 6 do 12 nedelja). Neki ljudi inficirani HIV-om osećaju simptome gripa. Ovi simptomi, koji obično traju nekoliko dana uključuju temperaturu, groznicu, noćno znojenje i osip. Drugi ljudi nemaju iskustvo ''akutne infekcije'', ili osežaju toliko blage simptome da je moguće da ih ni ne primete. Ukoliko ste doveli sebe u rizik od HIV infekcije pre nekoliko dana i sada osećate simptome gripa, moguće je da HIV uzrokuje takvo stanje organizma, ali isto tako je moguće da imate neku drugu viralnu infekciju. (Source: Centers for Disease Control - CDC)

Koji su simptomi AIDS-side?
Ne postoje zajednički simptomi za individualne slučajeve dijagnostikovane kao AIDS-sida. Kada je oštećenje imunog sistema teže, osobe počinju da pate od oportunih infekcija (te infekcije se zovu oportunističke jer ih uzrokuju organizmi koji ne mogu da štete zdravom imunom sistemu ljudi pa uzimaju mogućnost take the "opportunity" da napreduju kod ljudi koji žive sa HIV-om. Više ovih teških infekcija, bolesti i simptoma spadaju pod zajednički naziv koji je definisao CDC kao ''AIDS'' – sida. Prosečno vreme za koje se ispolji AIDS kod onih osoba koje su inficirane je 7 do 10 godina. (Source: Centers for Disease Control - CDC)

Načini prenošenja HIV infekcije1. Nezaštićeni seksualni kontakt sa HIV pozitivnom osobom (analni, vaginalni i oralni seksualni kontakt bez upotrebe kondoma). HIV se nalazi u presemenoj tečnosti, semenoj tečnosti, vaginalnom sekretu i u maloj koncentraciji u pljuvačci, mokraći, suzama) i pravilna upotreba kondoma je najefikasniji način smanjenja rizika prenosa HIV infekcije.
Seksualni odnos (vaginalni i analni): U genitalijama i rektumu, HIV može inficirati mukozne membrane direktno ili prodreti kroz posekotine i oštećenja nastala tokom odnosa (mnoga od takvih oštećenja prolaze neprimećena). Nezaštićen vaginalni i analni odnos je praksa visokog rizika Oralni seks (usta-penis, usta-vagina): Usta su neprijateljska sredina za HIV (u semenoj tečnosti, vaginalnom sekretu ili krvi) što znači da je rizik od HIV transmisije kroz grlo, gums i oralne membrane manji nego kroz vaginalne i analne membrane. Ali, u svakom slučaju, zabeleženi su slučajevi kada je HIV prenešen oralnim putem, tako da ne možemo da kažemo da je HIV inficirana semena tečnost, vaginalni sekret ili krv u ustima bezbedan. Nezaštićen oralni seks je praksa nižeg rizika.

2. Kontakt sa zaraženom krvlju – da bi se HIV preneo putem krvi potrebno je da se direktno unese ubrizgavanjem ili da osoba koja dolazi u kontakt sa zaraženom krvlju ima otvorenu ranu na telu ("krv na krv"). Prenosi se korišćenjem nesterilisanog pribora za ubrizgavanje psihoaktivnih i drugih supstanci, tetoviranje nesterilnim priborom, menstrualna krv...) HIV pozitivne osobe ne mogu biti dobrovoljni davaoci krvi.

3. Prenos HIV-a sa majke na plod, dete. Oko 30% dece HIV pozitivnih majki se zarazi pre, tokom i ubrzo nakon rođenja. Dojenjem se zarazi oko 50% dece. HIV pozitivna trudnica može roditi zdravu bebu ako se: a) tokom trudnoće primenjuje propisana ARV terapija b) porođaj obavi Carskim rezom c) bebi daje ARV terapija prvih meseci po porođaju d) beba ne doji.

KAKO SE HIV NE PRENOSI
HIV se ne može preneti uobičajenim kontaktima: ljubljenjem u obraz, grljenjem, rukovanjem, dodirom odeće, kijanjem, kašljanjem, kontaktom sa pljuvačkom, suzama, znojem. Ne može se preneti upotrebom predmeta: razmena peškira, pijenje iz iste čaše, korišćenje telefona, novca, kvaka... Ne može se preneti korišćenjem raznih usluga: transportnih, javnih kupatila, toaleta (ne prenosi se stolicom niti mokraćom), sauna, bazena, frizerskih i ksalona
Ne može se preneti korišćenjem usluga lekara i stomatologa, ukoliko se ispoštuju uobičajene mere i procedure predostrožnosti (korišćenje sterilisanog pribora, rukavica itd) tokom medicinskih intervencija i procedura (primena različitih dijagnostičkih i terapijskih mera, pa ni davanje veštačkog disanja "usta na usta", "usta na nos").
Ne može se preneti primanjem transfuzije krvi, dobrovoljnog davanja krvi i organa, ukoliko se poštuju uobičajene mere i procedure predostrožnosti (testiranje).

Izvor: jazas.netCitat: Alle poslato Septembar 01, 2010, 18:24:35
Ovo je zaista veoma korisno! Samo mi jedno nije jasno što se tiče HIV-a..Kako nastaje taj virus?Odakle dolazi? o.O Svuda pišu kako se prenosi kako ne,i šta je HIV..A kako nastaje to nigde ne piše.. hm..
Eto nadam se da ćeš pročitati tekst, tu imaš odgovor na tvoje pitanje.

Odg: Polno prenosive bolesti By: Alle Date: Septembar 02, 2010, 14:14:51
Procitala..malo mi je jasnije..Hvala wink.. znaci dok god je normalnog odnosa,nista se ne moze desiti.. :)
Odg: Polno prenosive bolesti By: MarkoKg Date: Septembar 02, 2010, 14:22:10
Citat: Alle poslato Septembar 02, 2010, 14:14:51
Procitala..malo mi je jasnije..Hvala wink.. znaci dok god je normalnog odnosa,nista se ne moze desiti.. :)
Ne.
Normalan odnos sa osobom koja ti nije 100% poznata, bez zaštite je rizik. Sa zaštitom si uvek sigurna. I ti i on. I od bolesti, i od deteta. :) :D
Odg: Polno prenosive bolesti By: Alle Date: Septembar 02, 2010, 14:29:07
AHahhahahahah..dobar si.. :D ma znam ja ovu osobu veoma dobro vec 2 godine.. wink.. :) znam makar sto se tice toga da nije ni sa cim zarazena.. :D
Odg: Polno prenosive bolesti By: ^Tina^ Date: Septembar 11, 2010, 13:43:00
Hvala na korisnoj temi, nisam znala toliko o ovim bolestima.
Odg: Polno prenosive bolesti By: TanjicA Date: Avgust 03, 2012, 17:38:00
U Srbiji ne postoje zvanične statistike o broju stanovnika zaraženih polnim bolestima, dok je npr. u Americi procenjeno da 65 miliona ljudi boluje od polno prenosivih bolesti. Ako napravimo uslovnu, proporcionalnu analogiju sa SAD, možemo dobiti delimičan uvid koliko su polne bolesti rasprostranjene u Srbiji. Naime, s obzirom da u Americi živi oko 305 miliona ljudi u ovom trenutku, lako zaključujemo da je procentualno 21.3% Amerikanaca (ali mnogo veći procenat seksualno aktivne populacije!) oboleo od neke polno prenosive bolesti. S obzirom da popis stanovništva iz 2002. godine pokazuje da Srbija broji oko 7.5 miliona stanovnika, onda ako pretpostavimo da je u Srbiji zaražen isti procenat stanovništva, dakle 21.3% (što naravno ne mora da bude istina) dolazimo do moguće brojke od oko 1.6 miliona zaraženih polnim bolestima u Srbiji.

Kada uzmemo u obzir navode domaćih stručnjaka, koji prijavljuju naglu ekspanziju "modernih" polnih bolesti u Srbiji poslednjih godina, pri čemu prvo mesto zauzimaju kondilomi (genitalne bradavice), a zatim hlamidija, nije teško poverovati da kada su polno prenosive bolesti u pitanju, procentualno verovatno ne zaostajemo previše za vodećom svetskom silom. Najvećem riziku su izloženi mladi između 16 i 26 godina, pre svega zbog češćeg menjanja seksualnog partnera, ali i zbog češće upotrebe droge i alkohola, koji utiču i na smanjenje opreznosti pred seksualni odnos.

Postoji mnogo tipova seksualno prenosivih bolesti i virusa.

Hlamidija, Kondilomi (Polne Bradavice, Genitalne Bradavice), Genitalni Herpes, Urinarna Infekcija (Infekcija Urinarnog Trakta, Infekcija Mokraćnih Kanala), Šuga (Sarcoptes Scabies), Stidne Vaši (Pediculosis Pubis, Picajzle), Gonoreja (Triper), Sifilis, Sida (Aids) i Hepatitis A, B, C.

Ako želite da znate koji simptomi su pokazatelj polne bolesti ili polne infekcije, napravili smo kratku ali prilično efikasnu Listu koju možete proveriti, pre nego što posetite vašeg doktora ili kliniku. Dakle, evo liste na kojoj se nalazi spisak najčešćih simptoma polnih bolesti:

* • Imate li pojačanu sekreciju neprijatnog mirisa iz vaših genitalija?
* • Imate li osip ili svrab u genitalnom predelu?
* • Da li imate bilo kakve otoke, bradavice ili plikove u pubičnom regionu ili u blizini analnog otvora?
* • Da li ste primetili neuobičajen-neprijatan miris u predelu genitalija?
* • Da li ste primetili čudan plik ili otvorenu ranu u blizini genitalija?
* • Imate li bol tokom seksualnog odnosa?
* • Imate li krvarenje prilikom seksualnog odnosa?
* • Da li imate bol u stomaku?
* • Da li ste primetili ikakvu neuobičajenu ili neobjašnjivu natečenost?
* • Da li je vaša mokraća tamna ili ima neprijatan, čudan miris?
* • Da li imate osećaj pečenja prilikom mokrenja?

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, odmah se obratite vašem doktoru. Većina polnih bolesti je izlečiva, i to jako brzo ako se sa lečenjem počne blagovremeno. Dakle vreme je bitan faktor, ne čekajte ni sekunda. Čak i najopasnije bolesti mogu se uspešno lečiti ako se sa lečenjem počne na vreme, kako se stanje ne bi pogoršalo.
Odg: Polno prenosive bolesti By: TanjicA Date: Avgust 03, 2012, 17:38:15
Prvi i najvažniji korak je poseta doktoru. Bolesti kao što su hlamidija i gonoreja (triper) mogu biti uspešno izlečene korišćenjem različitih antibiotika. S druge strane, mikroorganizmi koji su izazivači Genitalnih Bradavica (HPV), ili Herpesa (HSV), ostaju prisutni u organizmu pojedinca, ali se mogu kontrolisati, u čemu pomažu različiti lekovi i medicinski preparati.

Uzročnici AIDS (Side), ili Hepatitisa, mogu biti samo delimično kontrolisani. Ako je kod vas dijagnostikovan HIV AIDS ili Hepatitis, neophodno je da pratite savete doktora, uzimate lekove i pridržavate se propisane terapije, tačno kako je navedeno u uputsvima. U mnogim slučajevima, posebne Grupe Za Podršku, koje postoje i kod nas u Srbiji, mogu puno pomoći obolelima u razmeni iskustava, pitanja i osećanja, koja su potpuno normalna za osobu sa takvom dijagnozom.

Kada posetite doktora, budite iskreni i recite mu sve što vas muči, kako bi doktor bio u stanju da vam pomogne maksimalno i obrati pažnju na sve ono što osećate. Odlazak na testiranje da utvrdite da li ste zaraženi nekom od polnih bolesti, može biti opterećujuć, zato budite brzi u toj odluci i iskreni prema lekaru, jer je to apsolutno samo u vašem interesu i za vaše dobro. Kada se pojavite kod vašeg lekara, on će vas verovatno upitati zašto mislite da ste zaraženi. Možda će vam uzeti uzorak urina ili krvi za testiranje, možda će vas pregledati kako bi utvrdio da nemate oteklina ili plikova, kao i osipa, možda čak dobijete da uradite PAPA test, a možda bude i potrebe da vam doktor pogleda i anus (analni otvor). U većini slučajeva, doktor će imati prilično sigurnu predstavu o tome koja je bolest u pitanju i pre nego što rezultati budu gotovi, dok za pojedine bolesti, pogotovo kada je u pitanju AIDS (SIDA) ili Hepatitis, mogu biti potrebne nedelje pre nego što dobijete rezulate vaših testova, a mogu biti potrebni i dodatni testovi, pre nego što vaša dijagnoza bude potpuna.
Odg: Polno prenosive bolesti By: TanjicA Date: Avgust 03, 2012, 17:38:30
Kondilomi (Polne bradavice, Genitalne bradavice) su bolest koju uzrokuje HPV virus, tj. Humani Papilloma Virus. HPV virus je uzročnik raka grlića materice kod žene i odmah po otkrivanju virusa treba početi lečenje. Sam hpv virus ima više od 100 varijacija i ne izaziva svaka varijacija polne bradavice, ali najrasprostranjenije vrste uglavnom izazivaju. Svega 4 vrste virusa izazivaju rak grlića materice, a više od 30 prouzrukuju pojavu genitalnih bradavica.
Prenošenje kondiloma

Humani Papiloma Virus (HPV) se najčešće prenosi putem polnog odnosa, bilo da je u pitanju regularan seks, bilo da je oralni ili analni seks. Međutim kondilomi se prenose i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom.

Polne bradavice je jako lako dobiti čak iako koristite kondom za zaštitu. Skoro je nemoguće biti bezbedan od ove bolesti, s obzirom da vaš partner može biti prenosnik virusa, čak i ako na sebi nema vidljivih simptoma. Dovoljan je samo dodir sa zaraženom kožom ili kontakt preko telesnih tečnosti prilikom seksa da biste se zarazili. Ovo je razlog zašto Kondilomi postaju svetska epidemija.
Statistike

Ova bolest jako brzo postaje polno prenosiva bolest broj 1 u svetu po broju zaraženih. U skladu sa statistikama koje daju američki centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), najmanje 20 miliona ljudi u Americi je zaraženo sa HPV virusom. Najrasprostranjenije vrste HPV virusa imaju za posledicu ili kondilome ili opasnost od raka grlića materice. Procene su da je oko 80% seksualno aktivne populacije zaraženo nekom vrstom ovog virusa.

U Hrvatskoj se procenjuje da je ovim virusom zaraženo 60% seksualno aktivnih žena, od toga najviše uzrasta između 20 i 24 godine, dok kod žena starijih od 40 godina broj zaraženih opada.

U Srbiji za sada nažalost nemamo pouzdane statistike, ali je za očekivati da ne odstupamo previše od ovih zemalja.
Kondilomi Simptomi

Simptomi kondiloma su uglavnom male roze tačkice ili narasli plikovi ili jedan plik (šiljasti kondilomi), koji izgledaju kao male bradavice. Mogu izgledati i kao crvene, roze i bele fleke na koži u genitalnom predelu i to su tzv. ravni kondilomi, koji su u ravni koži i ispoljavaju se promenom boje tkiva.

Simptomi hpv infekcije mogu izostati dosta dugo, ponekad i godinama, ali u većini slučajeva ćete u naredna tri meseca nakon seksualnog kontakta sa obolelom osobom primetiti simptome.

Kondilome se obično razvijaju iz HPV virusa onda kada je organizam najslabiji, kao kada ste bolesni ili kada spavate nedovoljno i nekvalitetno. Zdrava ishrana i trening su vrlo važni faktori u sprečavanju pojavljivanja kondiloma.

Simptomi kada je HPV infekcija prisutna su dakle obično primetniji kod muškaraca nego kod žena, budući da su bradavice vidljivije na penisu i oko korena penisa, nego li u okolini vagine. Žene mogu da prođu bez vidljivijih simptoma, ali ako se zaraze, postoji povećana mogućnost za rak grlića materice, budući da je zaraženost HPV virusom neophodan preduslov za ovu bolest.

I kod muškaraca i kod žena javljaju se u okolini anusa (analnog otvora).
Simptomi kondiloma kod muškarca

Muškarci su često samo prenosioci, a kada se simptomi pojave, javljaju se kao bradavice na penisu, odnosno osip na penisu, crvene, roze tačke i tačkice oko baze (korena) penisa, na kožici, glaviću i u okolini, kao i unutar analnog otvora (anusa).
Simptomi kondiloma kod žene

Kod žena su simptomi isti kao kod muškaraca, samo se javljaju mnogo češće. Polne Bradavice se kod žena mogu pronaći u vidu tačkica i plikova spolja, u predelu vagine, kao i u unutrašnjosti vagine, unutar usmina (malih i velikih usana). Mali plikovi se mogu pojaviti i dublje unutar vagine, zbog čega je PAPA test neophodan za žene svih uzrasta kako bi se izbegle moguće komplikacije, koje mogu nastati ako se bolest ne leči adekvatno.
Kondilomi: Dijagnoza i Lečenje

Testiranje s vremena na vreme pomaže mnogo u pravovremenom otkrivanju virusa i sprečavanju komplikacija, koje uključuju širenje raka (kancera), komplikacije u trudnoći i ostale; u najekstremnijim slučajevima smrt.

Obavezno se prvo obratite doktoru čim primetite bilo koji od simptoma. Doktori mogu lako da dijagnostikuju HPV virus, ili vizuelno ili dajući vam da uradite PAPA test (Papanikolau test) u potrazi za polnim bradavicama ili ćelijama kancera. Ako nema vidljivih bradavica, postoje testovi DNK koji se mogu izvršiti kako bi se utvrdilo da li imate Humani Papilloma Virus i koju vrstu.

Uklanjanje kondiloma se radi dosta uspešno, ali ne postoji lek koji će zauvek odstraniti HPV virus iz organizma. Lečenje kondiloma, tj. skidanje kondiloma, je prilično jednostavno i postoji nekoliko načina:

* • smrzavanje (krioterapija)
* • spaljivanje kondiloma (elektrokoagulacija)
* • tečni preparati na bazi podofilina
* • ubrizgavanjem interferona koji stvara imunost na virus u kondilome
* • lasersko uklanjanje kondiloma
* • hirurškim putem

Postoji relativno nova vakcina pod imenom Gardasil koja je u Srbiji u upotrebi od polovine 2007 godine. Vakcina pomaže u prevenciji 4 vrste HPV virusa koji su potencijalni prouzrokovači raka grlića materice (cerviksa). Od ove 4 vrste virusa, 2 vrste virusa izazivaju 70% raka grlića materice, a sa preostale 2 ukupno 90% slučajeva. Namenjen je za devojčice i devojke uzrasta od 9 do 26 godina. Vakcina ima za svrhu imunizaciju od kondiloma i raka, ali lekari upozoravaju da vakcina nije dovoljna, već da devojke i dalje treba da barem jednom u godinu dana rade Papanikolau test.

U međuvremenu ova akcija je dobila i konkurenta, vakcinu Cervarix koja ima sličnu namenu, ali je namenjen ženama od 10 do 45 godina.

U svakom slučaju, ukoliko razmišljate o vakcinisanju, obavezno se prethodno obratite vašem lekaru za savet.