Photo info All hail the mighty mangrove!
Red mangrove tree seedlings in Guanahacabibes National Park, Cuba
© Claudio Contreras/Minden Pictures

Sve dobrobiti lista bokvice

Započeo TanjicA, April 25, 2012, 13:46:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TanjicA

Sve dobrobiti lista bokvice

Svež list bokvice je dobar za zarastanje posekotina, žuljeva, za upale. Koristi se protiv upala kože i sluzokože, za iskašljavanje, protiv grčeva, čira...U našoj zemlji raste oko dvadesetak vrsta bokvice. Ima je pored puteva, na livadama, pašnjacima i po šumama. Cvetaju od proleća do zime, i od davnina se koriste protiv mnogih bolesti. Postoji ženska (širokolista) bokvica, muška (uskolista) i srednja bokvica. U narodu se najviše ceni i najčešće upotrebljava širokolista ili ženska bokvica.

List se bere sve dok biljka cveta, a koren se vadi cele godine. Uglavnom se u lekovita svojstva koristi svež ili suv list, a ređe cela biljka i koren. Hemijski sastav i dejstvo sve tri vrste bokvice gotovo su isti. U listu ima četiri odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida. U semenu ima sluzi, masnog ulja, belenčevina i šećera.

Bokvica je poznata kao snažno antibakterijsko sredstvo. Njen list deluje protiv raznih upala kože i sluzokože, pojačava lučenje tečnosti u plućima i time olakšava iskašljavanje guste sluzi iz organa za disanje. Takođe, smanjuje učestalo mokrenje i povoljno deluje na organe za varenje (protiv proliva, grčeva, čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu).

Svež list bokvice odličan je za lečenje rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa. Uspešno leči i rane od žuljeva i svaka oteklina usled udarca splasne ako se na nju stavljaju oblozi od bokvice. Bokvica ima svoju primenu i u kozmetici, jer se njen sok smatra veoma uspešnim sredstvom za uklanjanje akni i gnojnih bubuljica.
Recepti


Čaj od bokvice

Punu kašičicu lišća bokvice preliti sa četvrt litra ključale vode i ostaviti da kratko odstoji. Najbolje je da se pije jedna šolja čaja odmah ujutro, a zatim jednu do dve šolje preko dana i još jedna uveče pre spavanja. Čaj od bokvice veoma je dobar za izbacivanje šlajma iz pluća.

Sirup čisti krv

Dve pune kašike opranih listova bokvice sameljite u mašini za mlevenje. Dodajte u masu malo vode, 300 g nerafinisanog šećera i 250 g meda. Uz stalno mešanje kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Dok je još vruće sipajte u staklenu flašicu i kada se ohladi čuvajte u frižideru. Pije se po kašika sirupa pre svakog obroka. Sirup od bokvice odličan je za čišćenje krvi i jačanje imuniteta.

Obloge

Sveže listove bokvice operite i zgnječite oklagijom i stavite na ranu ili posekotinu.

Mešavina za jači organizam

U jedan kilogram čistog planinskog meda dodajte 300 g svežih listova bokvice, koje ste prethodno dobro oprali i samleli u mašini za mlevenje. Ova mešavina meda i bokvice jača organizam i treba da se uzima jedna kašika pre svakog obroka.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

kristian

Bokvica je dobra za posjekotine