Photo info All hail the mighty mangrove!
Red mangrove tree seedlings in Guanahacabibes National Park, Cuba
© Claudio Contreras/Minden Pictures

Masaža - opušta ali i leči

Započeo TanjicA, Maj 05, 2012, 14:32:19

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TanjicA

Masaža - opušta ali i leči

Masaža je jedna od najpoznatiji metoda opuštanja i liječenja. Smatra se da reč masaža potiče od arapske riječi masa što znači dodir.Masaža je verovatno najstariji oblik lečenja, jer se prema pisanim tragovima primjenjivala u svim vremenima i narodima. Recimo, doslovno preveden, kineski izraz za masažu glasio bi ,,pritiskaj i trljaj", što upravo opisuje glavne tehnike: pritisak na duboko tkivo, zatim plitko površno trljanje, sve to naizmenično. Duboki pritisak stimuliše ključne tačke i omogućava lakši protok limfe.

Kao što je poznato limfa je pored krvi, ključna tečnost za vitalnost organizma. Prilikom sedenja, gledanja televizije ili bilo kog mirovanja i korišćenja samo određenog dela tela, limfa se umiri, krv uspori, što sve dovodi do skupljanja toksina iz hrane i drugog porekla, u krvi i tkivima.

Uz to, nedostatak vežbe ukruti zglobove, usporava metabolizam, napinje tetive, stvara zastoj u crevima... Kretanje je atributenergiji i samom životu, dok pasivnost i stagnacija vode propadanju organizma i stoga mnoga pravila zdravog života zasnovana su na jednostavnoj maksimi ,,kretanje" je život.

Masaža stoga donosi izuzetnu dobrobit jer stimuliše unutrašnje kretanje, odnosno što slobodniji protok limfi i drugim telesnim tečnostima, rasteže tetive, održava zglobove gipkima...

Dobra, profesionalna masaža ima za one koje pate od nedostatka kretanja i spoljašnjeg i unutrašnjeg, terapeutski efekat - pokreće limfnu drenažu, ,,olabavljuje" mišiće i tetive, smiruje nerve. Iskustvo zato pokazuje da masaža barem jednom mesečno nije luksuz, nego doprinos zdravlju.

No, ako niste u prilici da odlazite kod masera ikada, bilo iz finansijskih razloga bilo zbog nedostatka vremena ili navike, postoji nešto što uvek možete i sami da učinite da biste se osećali bolje - možete se postarati za stopala koja svakodnevno iscrpljujete.

Poželjno je da pola sata, najkasnije sat vremena pre odlaska u krevet potopite stopala u mlaku vodu i ostanete tako desetak minuta. To vam ne oduzima ništa, a daje mnogo. Bitno je da voda ne bude previše hladna, kako se ne biste prehladili, ali ni previše vruća, jer to ne prija nogama koje su ceo dan boravile u toploj prostoriji. Nakon toga, nanesite na ruke malo ulja, gela, kreme ili čega god za masažu i prelazite prstima laganim kružnim pokretima po svojim stopalima.

Svaki prst na nozi posebno izmasirajte. Kada to završite, ne zaboravite da obujete čarape kako ne biste izmastili tepih ili krevet. Međutim, pre spavanja ih obavezno skinite, kada koža upije ulje, kremu ili gel. Uprkos uvreženom mišljenju baka da je spavanje u čarapama osnov borbe protiv prehlađivanja, nemoguće je da se stopala odmore ako ne ,,dišu" na vazduhu. Spavajte bosi, sem u slučajevima ekstremne hladnoće.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta