Photo info Thrill ride
The Great White Roller Coaster at Wildwood, New Jersey
© John Van Decker/Alamy

Vakcinacija protiv koronavirusa može da bude obavezna?

Započeo MarkoKg, Novembar 12, 2020, 11:19:33

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

Novembar 12, 2020, 11:19:33 Poslednja Izmena: Januar 19, 2021, 09:30:01 od MarkoKg
Vakcinacija protiv koronavirusa može da bude obavezna? Zakon propisao i kazne za one koji ne prime

U Srbiji bi vakcinacija protiv koronavirusa mogla da bude obavezna, prenose mediji pozivajući se na izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.Naime, tim izmenama koje će sutra biti pred poslanicima ostavljen je prostor da se donese odluka o obaveznoj vakcinaciji, ako to bude potrebno.

Ta odluka, prema novom zakonskom rešenju, spada u nadležnost ministra zdravlja, a donosi se posebnom uredbom. Zakon propisuje i kazne za one koji bi, u takvom slučaju, odbili obaveznu imunizaciju.

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sutra će biti pred poslanicima u Skupštini Srbije, a osim propisanih nadležnosti komunalnih inspektora i milicajaca, kao i jasnih odredbi o karantinu i kućnoj izolaciji, kao najvažniji deo Zaona izdvaja se - imunizacija stanovništva.

O tome je govorila i v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović "Batut" Verica Jovanović.

- U skladu sa članom 33 Zakona o zaštiti stanovništva od zarazanih bolesti, vanredna imunizacija, koja može biti preporučena ili obavezna, naređuje se aktom Ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svestke zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti - navela je u svom odgovoru doktorka Jovanović.

Ona dodaje da imajući u vidu prethodno navedeno, kao i činjenicu da su vakcine protiv Kovid 19 još uvek u fazi kliničkog ispitivanja, kada vakcina bude registrovana za primenu u populaciji, naredbom Ministra biće definisano da li će se vanredna imunizacija protiv Kovid 19 sprovoditi kao obavezna ili preporučena.

Obavezna vakcinacija upravo se pominje u izmenama Zakona o kojem će se sutra raspravljati u Skupštini, a u koji je "Blic" imao uvid.

"U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti koje su utvrđene zakonom ili druge zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti", navodi se u zakonu.

U dosadašnjem kalendaru imuninizacije obavezna vakcinacija bila je predviđena za lica u posebnom riziku od bolesti: hepatitisa B, gripa, meningokokne bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i hemofilusom influence B, varičele, infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.

U izmenama Zakona uz pomenute navode se i "ostale zarazne bolesti", a upravo je među ostale zarazne bolesti u novim izmenama zakona svrstan i Kovid 19 i to kao zarazna bolest koja se prenosi vazduhom. Time je praktično je poseban akt ministra za obaveznu imunizaciju predviđen i za ovaj virus.

Zakon takođe propisuje i kazne za one koji odbijaju obaveznu imunizaciju i o tome je doktorka Jovanović govorila.

- Prema članu 85 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za fizičko lice ako odbije obaveznu imunizaciju lica određenog uzrasta kao i za fizičko lice koje ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi u skladu sa ovim zakonom, a kojima se određuju mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, što bi verovatno bio slučaj kada je u pitanju obavezna vanredna imunizacija na osnovu naredbe Ministra zdravlja - objašnjava dokotorka Jovanović.

Šira ovlašćenja ministraPrema izmena nobog Zakona ministar zdravlja ima šira ovlašćenja i mogućnost donošenja određenih mera.

Ministar na osnovu predloga Komisije i Zavoda može narediti:

1. zabranu okupljanja na javnim mestima

2. ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom;

3. zabranu ili ograničenje putovanja;

4. zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda;

5. vanrednu vakcinaciju;

6. mere lične zaštitete od infekcije.

Radi sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprečavanja njihovog prenošenja u druge zemlje, ministar na predlog Komisije i Zavoda može narediti mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, i to:

1) zabranu putovanja u zemlju u kojoj vlada epidemija zarazne bolesti;

2) zabranu kretanja stanovništva, odnosno ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom određenom zaraznom bolešću, odnosno epidemijom te zarazne bolesti;

3) zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda;

4) obavezno učešće zdravstvenih ustanova, drugih oblika obavljanja zdravstvene delatnosti, drugih pravnih lica, preduzetnika i građana u suzbijanju zarazne bolesti i korišćenju određenih objekata, opreme i prevoznih sredstava radi suzbijanja zaraznih bolesti;

5) Obavezan lekarski pregled, laboratorijsko ispitivanje ili podnošenje izveštaja o laboratorijskom ispitivanju prilikom ulaska u zemlju iz određenih zemalja.

MarkoKg

Usput, i malo informacija o samoj vakcinaciji i imunizaciji..Vakcinacija je AKTIVNA IMUNIZACIJA. Šta to tačno znači? Namernim ubacivanjem oslabljenih uzročnika pojedinih bolesti (ili određenih njihovih delova) u organizam, izaziva se reakcija našeg imunog sistema – stvaraju se antitela koja su specifična za tog uzročnika, odnosno bolest koju izaziva.

Imuni sistem PAMTI! Kada se jednom stvore, antitela postaju naša dugotrajna ,,odbrambena snaga" koja je uvek ,,u pripravnosti" – spremna da se aktivira i efikasno brani naš organizam onda kada on bude napadnut od strane bakterije ili virusa koji izaziva bolest.

Važno je da znate! Vakcinacija je jednostavan, bezbedan i efikasan način da zaštitite svoje dete od određenih zaraznih bolesti.


Kolektivni imunitet

Većina bolesti koje vakcinacija sprečava pripadaju grupi ZARAZNIH BOLESTI. Da bi izazvali bolest, njeni izazivači (bakterije, virusi) se moraju razmnožavati, a za to su im potrebni oni domaćini koji na bolest nisu otporni. Ukoliko je osoba koja dođe u dodir sa izazivačem već imuna na bolest koju on izaziva, on nema gde da se razmnožava i tako izvesno propada, što znači – zaraza se ne može dalje širiti ni na druge osobe – bile one vakcinisane ili ne.

Na bolest su imune one osobe koje su protiv nje vakcinisane ili su je nekada tokom života preležale.

Vakcine imaju jednu veoma važnu osobinu – one mogu da zaštite i osobe koje NISU vakcinisane (ili, iz nekog razloga, ne mogu biti)! Na koji način?

Ukoliko je procenat osoba imunih na bolest u populaciji toliko visok da sprečava da od nje obole i one osobe koje NISU imune, tada kažemo da ta populacija poseduje KOLEKTIVNI IMUNITET.

Visok procenat onih koji su otporni na bolest predstavlja štit i za mali broj nevakcinisanih. To za rezultat ima da se pojava bolesti svede na veoma retku pojavu, praktično samo na pojedinačne slučajeve obolelih, što nije dovoljno da se bolest u populaciji širi, tako da je onemogućen nastanak epidemija.

TanjicA

Nisam baš sigurna da se osećam prijatno znajući da će nas verovatno naterati da primimo vakcinu koja nije dovoljno testirana..
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

NiKooLaa

Nema svrhe vakcinacija ako se veliki procenat ljudi ne vakciniše :D
Videćemo kako će sve to sprovesti, ali meni je više muka od razmišljanja o koroni, jedva čekam (efikasnu) vakcinu da završimo već jednom sa ovom pričom :P
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

MarkoKg

Teško da će tek tako ovo biti rešeno, ja nešto sumnjam i da će tako brzo doći i da će biti toliko delotvorno.. Još uvek se ne zna ni koliko dugo vakcina štiti od bolesti..

TanjicA

Sve i da štiti 6 meseci isplati se primiti, samo naravno ako je bezbedna i dovoljno testirana.
Jeste čuli da za rusku vakcinu nije dozvoljeno piti alkohol 2 nedelje pre primanja, i 2 meseca nakon toga :D
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

^Tina^

Ja sam poprilično skeptična po pitanju ovih vakcina. Nikad ranije čovečanstvo nije za tako kratko vreme uspelo da napravi bezbednu i funkcionalnu vakcinu.

Pero

Ja sam protiv vakcine, i ne bih je primio, posebno obzirom da nisam ugrožena grupa.

MarkoKg

Prijave za vakcinu preko E-uprave

Prijava za vakcinisanje protiv korona virusa za gradjane je moguća na portalu E-uprave.Da bi se popunio upitnik potrebno je kliknuti na obeleženo polje ,,Pokreni uslugu", nakon čega se otvara formular koji treba popuniti i uneti tražene podatke.

Kako se navodi da na portalu E-uprave, građani mogu da odaberu bilo koju vakcinu protiv korona virusa koju je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva, ili željenog proizvođača vakcine, jednog ili više njih.

O terminu i mestu vakcinacije građani će biti obaveštavani putem imejla ili SMS poruke, a upitnik se može popuniti i za članove porodice.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je  da će biti dovoljno vakcina na rasplaganju za sve građane koji budu želeli da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Brnabić je naglasila da Srbija ima dogovore sa različitim proizvođačima za osam miliona doza, što je potrebno za četiri miliona ljudi.

Verujem da će samo taj broj biti dovoljan, ali ako bude potrebno imaćemo dodatne količine, rekla je premijerka i dodala da se širom Srbije vakcinišu zdravstveni radnici.

Ona je ukazala na to da je do sada vakcinisano približno 9.300 osoba u prve dve prioritetne kategorije – gerontološki centri i zdravstveni radnici, što je zadovoljavajući nivo.

Premijerka je navela da je planirano da se u narednim danima ubrza program vakcinacije građana, napomenuvši da je tokom praznika završen plan punktova za masovnu imunizaciju, koji će iduće nedelje usvojiti Krizni štab.

Ona je dodala da će građani od četvrtka, 14. januara, moći i preko kontakt centra da se prijave.

Imaće opciju i da kažu da li žele bilo kojom vakcinom koja je odobrena da se vakcinišu ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom, da bi u sistemu mogli da planiramo dalje potrebe i sve te brojeve uključimo u plan masovne vakcinacije, objasnila je ona.

MarkoKg

Brnabić: U utorak počinje masovna vakcinacija građana

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će sutra u Srbiji početi "masovna" vakcinacija građana protiv koronavirusa.Ona je navela da će od sutra biti vakcinisani prosvetni radnici, pripadnici vojske i policije, kao i novinari.

,,Mi smo ljude koji su izrazili interesovanje već počeli da pozivamo na vakcinaciju. Molim vas da se prijavite svi u što većem broju, što brže i efikasnije uradimo ovo, brže ćemo se vratiti normalnom životu", navela je premijerka a prenela Vlada Srbije.

Ocenila je da sistem prijave za vakcinaciju preko portala eUprave funkcioniše ,,apsolutno savršeno" i apelovala na prosvetne radnike da se prijave u što većem broju s ozbirom na nastavak školske godine.

,,Izuzetno je važno da svi zajedno uradimo sve što je u našoj moći da deca što duže idu u školu. Posebno je to važno za najmladje osnovce od prvog do četvrog razreda, da budu sa svojim učiteljima i nastavnicima, da se druže, socijalizuju i stiču radne navike. Zato smo i doneli odluku da ponovo kreneo sa nastavom posle zimskog raspusta", kazala je predsednica Vlade Srbije.

Navodeći da postoji ,,izuzetno dobar" sistem nadzora nad novoobolelima, ona je najavila da će nadležni u saradnji sa timovima iz Instituta za javno zdravlje Srbije svakodnevno pratiti broj novoobolelih učenika, nastavnika i nenastavnog osoblja u školama.

,,Pružićemo im svu potrebnu podršku da nastava traje što normalnije i što duže", kazala je premijerka.

NiKooLaa

Ja se pelcovao juče konačno ;)
Ko hoće nek' čestita  :pijani
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

TanjicA

Citat: NiKooLaa poslato Mart 09, 2021, 12:32:34
Ja se pelcovao juče konačno ;)
Ko hoće nek' čestita  :pijani
Koju si vakcinu primio? Ja sam se prijavila, ali još čekam poziv :D
Jesi ok, nisi imao nikakve reakcije, tipa ono što kažu da je uobičajeno, temperatura, bol u ruci i tako to? :)
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

NiKooLaa

Zvaće te sigurno, ja sam čekao oko mesec dana, možda i malo jače..
Kinesku sam primio, sinofarm, revakcinacija krajem meseca ;)
Nikakve reakcije nisam imao, lagani bol u ramenu možda narednog dana po primanju, ali neprimetan stvarno, tako da ne računam da sam ništa imao.
Temperaturu nisam imao, svaki dan mi mere zbog posla, ali ništa.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

Mantra


Sh[o]ne