Photo info Where fire and water meet
Upper Geyser Basin in Yellowstone National Park, Wyoming
© Ray Urner/Tandem Stills + Motion

Preminuo mitropolit Amfilohije

Započeo MarkoKg, Oktobar 30, 2020, 13:51:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

Preminuo mitropolit Amfilohije, opelo u Podgorici će održati patrijarh Irinej

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen 1. novembra u kripti Sabornog hrama u Podgorici, saopštio je Episkopski savet.Kako je saopšteno, Amfilohije će danas biti prenet na Cetinje, a sutra će u Cetinjskom manastiru, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u 9 časova, biti služena liturgija.

Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog manastira za Podgoricu, i u 14 časova će biti premet u Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

U Hramu će njegovo telo biti sve do nedelje 1. novembra, kada će patrijarh Irinej sa više arhijereja više crkava služiti liturgiju.

Nakon liturgije će biti služeno opelo i obavljena sahrana.

Mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji, biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života - navedeno je u saopštenju.

"U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije", navedeno je na sajtu MPC.

Podsetimo, neki mediji preneli su sinoć da je mitropolit crnogorsko-primorski preminuo usled posledica koronavirusa. Gotovo istovemeno stigao je demanti iz Mitropolije crnogorsko-primorske, odakle je saopšteno da vest nije tačna i da je stanje mitropolita stabilno.

Potom je na sajtu MPC preneta izjava doktorke klinike na kojoj se leči mitropolit, koja je saopštila da njegovo stanje jeste ozbiljno ali da je on stabilizovan.

Povodom smrti arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zvona svih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori, sve do sahrane, zvoniće u 10, 12 i 16 časova, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Mandatar Zdravko Krivokapić je ranije danas na svom nalogu na Tviteru pozvao odlazeću crnogorsku vladu da povodom smrti mitropolita Amfilohija proglasi dan žalosti.

TanjicA

Neka mu je laka zemlja, ljudski je praštati..
Ali ona predstava na ceremoniji juče je bila potpuno degutantna u najmanju ruku. Sa jedne strane sve zatvoreno zbog korone, a u Podgorici milion ljudi celiva telo i jede iz iste kašičice. Nenormalno.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

StevenHoking

Iz kašičice se sigurno nije jelo juče, nemojte preterivati.

Vladika je bio veliki čovek i kao takav je i otišao. Neka mu je laka zemlja.

MarkoKg

Bogme ja videh snimke sa kašičicom :D