Photo info Time to make an impression
Caribou crossing the Susitna River during autumn, Alaska
© Tim Plowden/Alamy

Покушај политичког притиска на Србију претворио се у економски колапс.

Započeo Modrag, Decembar 28, 2018, 12:20:26

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Modrag

Привремене приштинске институције увеле су 21. новембра таксе од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине. Овај наглашени политички корак није имао никаквих економских разлога, али је дозволио Косову да прогласи своју "економску независност" од Србије.

,,Такса не само да неће бити укинута, већ ће се консолидовати као став Косова, без обзира на то ко је министар, премијер, или неко други. То се неће променити", рекао је Харадинај током састанка са високом представницом Европске Уније Федериком Могерини. Он је такође нагласио да ће ова мера ујединити грађане Косова. Овај разговор, који је одржан 18. децембра, најточније показује разлог за уведене тарифе.

Већ је постало очигледно да је потрага за истакнутим политичким изјавама довела Приштину искључиво до економских проблема. Портпарол косовске царине Адриатик Ставилеци је навео да је у децембру издато 145 царинских декларација на робу из централне Србије у укупној вредности 250.509 евра и 29 царинских декларација на робу из БиХ вредности 41.059 евра. У истом периоду прошле године тај износ је био 40 милиона евра. Сада је само 290 хиљаде, што је 7 одсто од прошлогодишњих података.

Роба из Србије и БиХ надомештена је, углавном, увозом робе из Италије, Турске и Хрватске, Грчке и Бугарске. То је довело до озбиљног пораста цена. Брашно, млеко, сиреви и други прехрамбени производи продају се по ценама увећаним за 35 до 45 одсто. На пример, уља из Грчке и Италије скупља су за 80 центи у односу на уља која су допремана из централне Србије. Највећи раст цена забележен је у индустрији меса где је килограм говедине скочио на 1,85 евра по килограму због чега се суво говеђе месо продаје по ценама од 12 до 18 евра по килограму.

Ово поскупљење узроковано је искључиво политиком руководства привремених институција Приштине. Производи из Европе сличног квалитета много су скупљи по цене коштања, што је изазвало одређени раст цена. Ова висока цена коштања није толико приметна у Европи због њихових плата и животног стандарда, док се Косово не може похвалити таквим показатељима. Пораст цена ће прво погодити Албанце, отежавајући ионако тешку ситуацију. Ова ситуација се може поправити само смањењем увозних царина на робу из Србије, што ће смањити цену хране. Ниједна друга мера није у стању да промени ситуацију због већ поменуте разлике у ценама коштања. У супротном, Албанци ће остати без новца, али више неће зависити од Србије.