samo-opusteno

Društvene teme => Umetnost i književnost => Temu započeo: NiKooLaa Oktobar 05, 2010, 16:46:26

Naslov: Beogradski sajam knjiga 2010
Poruka od: NiKooLaa Oktobar 05, 2010, 16:46:26
55. međunarodni beogradski sajam knjiga

(http://www.beogradskisajamknjiga.com/Data/Images/bilbord-home.gif)

Termin: u terminu od 25. do 31. oktobra 2010. godine.

Izlagački koncept: ove godine, 55. međunarodni beogradski sajam knjiga organizuje se po konceptu koji je prošle godine, kada je prvi put primenjen, pokazao brojne prednosti, kako za izlagače tako i za posetioce. Savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, predstavljanje pisaca, promocije i drugi prateći programi izdavača koncipirani su po izložbenim celinama. Ovim konceptom razdvojeni su izdavači od knjižara, a on podrazumeva i pregledniju sajamsku prezentaciju i veći izložbeni prostor.
U hali 1 Beogradskog sajma, pored zemlje počasnog gosta, nalaziće se domaći i strani izdavači - isključivo sa sopstvenim izdanjima.
Domaći i strani izdavači, distributeri i knjižare nalaziće se u parteru hale 4, dok će na galeriji ove hale biti antikvarne i korišćene knjige.
Državne institucije i ustanove svoju izdavačku produkciju i projekte predstaviće u hali 1a.
Nacionalne prezentacije i strani izdavači, izdavači koji za osnovnu delatnost imaju obrazovanje, izdavači školske i stručne literature nalaziće se u hali 2a.
Na površini od 31 050 bruto kvadratnih metara, predstaviće se preko 800 izdavača iz zemlje i inostranstva.

Moto: Pamet u glavu
Ovogodišnji slogan je dobronameran predlog čitaocu da se izmesti sa poprišta svakodnevnih medijskih ataka na njegova čula, svest i ukus, i da uzme – knjigu u ruke.

Zemlja počasni gost: Švedska. Ova zemlja će se predstaviti projektom "Glasovi Švedske". Nosilac projekta je Ambasada Švedske u kooperaciji sa Švedskim savetom za kulturu i Švedskim institutom. Pored predstavljanja savremene izdavačke produkcije, na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, Švedska će predstaviti stotine naslova iz oblasti beletristike, dokumentarne i dečije književnosti, od kojih su mnogi prevedeni i na srpski jezik. Pored mnogih poznatih švedskih pisaca, sadržajan i zanimljiv program zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg Sajma knjiga obogatiće prisustvo belgijske književnice za decu i ilustratorke Kiti Krauter, ovogodišnje dobitnice najveće svetske nagrade za književnost za decu "Astrid Lindgren".

Izdavači iz inostranstva: pored Švedske kao zemlje počasnog gosta, na ovogodišnjem Sajmu knjiga učestvuju izdavači iz Grčke, Japana, Rusije, Nemačke, Italije, Austrije, Španije, Portugalije, Izraela, Brazila, Irana, Angole, Hrvatske, BIH, Republike Srpske, Crne Gore, a prvi put se pojavljuju izdavači iz Slovačke i Holandije.

EUNIC: zajednički nastup na 55. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga imaju kulturni centri i instituti iz zemalja Evropske unije u Beogradu - Helenski fond za kulturu, Austrijski kulturni forum, Francuski kulturni centar, Gete institut, Institut Servantes i Italijanski institut za kulturu. Oni će četvrti put za redom sačiniti poučan i zabavan program kako bi publiku još bolje upoznali sa zemljama i kulturama koje predstavljaju. EUNIC čine Instituti za kulturu država Evropske Unije koji među sobom stvaraju mreže ostvarujući uspešne saradnje. Njegov cilj je da poboljša i širi kulturnu raznolikost i razumevanje među evropskim društvima i da učvrsti međunarodni dijalog i kulturnu saradnju sa zemljama van Evrope.

Forum Sajma knjiga: ove godine biće organizovano četiri tematske konferencije o pitanjima profesionalnog izdavaštva u Srbiji, razvojnih strategija u nastajanju i predstavljanju knjige, kao i aktuelnih kulturnih fenomena. Uz učešće pisaca, urednika, izdavača, univerzitetskih profesora, novinara, vruće teme i moguće polemike, svakog sajamskog dana u podne!

Teme Foruma Sajma knjiga:

    * KULTURA, TRADICIJA I MEDIJI: KAKO OBELEŽAVAMO JUBILEJE
    * KNJIŽEVNOST, POZORIŠTE, FILM: KAKO (NI)SMO EKRANIZOVALI SRPSKU KNJIŽEVNOST
    * BLOG, ČET, FEJS: DESTRUKCIJA ILI REKONSTRUKCIJA JEZIKA
    * UDŽBENIK, BIBLIOTEKA, WEBLIOTEKA: UČENJE I INTERNET

Ćaskaonice: popodnevni razgovori s piscima različitih poetika iz zemlje i regiona - modernih klasika, autentičnih desperadosa, rokera i blogera odvijaće se svakog sajamskog dana. Sa Aleksandrom Glovacki razgovaraće Jelena Lengold, Oto Oltvanji, hrvatska TV zvezda i pesnik Aleksandar Stanković, Boris Dežulović, Ljubica Arsić i mnogi drugi...

Pesnički maraton: ovogodišnje iznenađenje sajma knjiga su dva sajamska maratona, pesnički maraton u čast Laze Kostića i maraton kratke priče koji se organizuje u saradnji sa Festivalom kratke priče "Kikinda Šort".

Strip radionice: na Sajmu knjiga i ove godine biće otvorena strip radionica u kojoj će se strip ponovo sresti sa knjigom, filmom i drugim medijima.

Živeti sa prevodom, živeti od prevoda: okrugli sto o prevodilaštvu.

Šesti godišnji susret bibliotekara: tema ovogodišnjeg susreta bibliotekara Srbije je "Ko čita pobeđuje! – saradnja biblioteka, izdavača i medija na promociji čitanja knjiga".

Izložbe:

    * Putujuće pozorište Ljubomira Simovića – Muzej pozorišne umetnosti Srbije
    * Aversi i Versi, pisci na novčanicama evropskih država – autor Pop D. Đurđev
    * Crna knjiga, izložba i performans – Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Led art-Ark klinika iz Novog Sada   

Najveći festival savremene srpske književnosti: najavljeno je učešće većine vodećih savremenih srpskih pisaca u okviru programa na štandovima svojih izdavača.

Školski dan: 28. oktobar 2010. Sajamski dan posvećen organizovanim posetama učenika, nastavnika, studenata i profesora. Izdavači pripremaju poseban sadržajan program namenjen đacima, studentima i profesorima.

Nagrade međunarodnog beogradskog sajma knjiga:

    * Izdavač godine
    * Izdavački poduhvat godine
    * Dečija knjiga

Pored tradicionalnih nagrada za izdavaštvo biće dodeljena i nagrada "Dositej Obradović" koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču sa kontinuiranim doprinosom u objavljivanju i promociji srpske književnosti

Otvorena knjiga: poslednjeg dana Sajma knjiga ambasador Švedske, zemlje počasnog gosta 55. međunarodnog beogradskog sajma knjiga, svečano će predati Otvorenu knjigu predstavniku zemalja portugalskog govornog područja, Portugaliji, Brazilu i Angoli, koje će biti počasni gosti 56. međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2011. godine.

Radno vreme Sajma knjiga: od 10 do 20 h.

Ulaznice: cena pojedinačne ulaznice je 250, a za grupne posete 150 dinara.

Za više informacija pogledajte zvanični sajt:
http://www.beogradskisajamknjiga.com/
Naslov: Odg: Beogradski sajam knjiga 2010
Poruka od: TanjicA Oktobar 22, 2010, 21:06:47
Eto me u subotu verovatno :)
Naslov: Odg: Beogradski sajam knjiga 2010
Poruka od: Danijela94 Oktobar 24, 2010, 10:38:32
Ja idem u subotu sa shkolom, poshto sam ja filoloshki smer. ^^ Pre nsm bila na sajmu, ali se radujem da ce ima mng toga lepog da se widi.   :rolle
Naslov: Odg: Beogradski sajam knjiga 2010
Poruka od: Oasis Oktobar 24, 2010, 21:31:36
Ja ću verovatno u sredu doći, tada imam najviše vremena. :)
Inače u subotu je školski dan, tako da je najbolje taj dan zaobići. :D
Naslov: Odg: Beogradski sajam knjiga 2010
Poruka od: NiKooLaa Oktobar 26, 2010, 01:13:18
Uzeo sam "hiljadu čudesnih sunaca" i već pročitah pola knjige  :8
Meri Saliven "Oslušni tišinu"
i Šekspirovog Makbeta, ali na engleskom.  wub
Naslov: Odg: Beogradski sajam knjiga 2010
Poruka od: TanjicA Novembar 02, 2010, 15:04:46
Ja bila u subotu kao što sam planirala.
Kupila sam:
Dostojevski - Poniženi i uvređeni
Dž.R.R. Tolkin - Silmarilion
Gajto Gazdanov - Duh Aleksandra Volfa
Paulo Koeljo - Jedanaest minuta
i Lovac na zmajeve - Haled Hoseini
Naslov: Odg: Beogradski sajam knjiga 2010
Poruka od: Odissei Decembar 01, 2010, 09:19:33
bilo je full...
Naslov: Odg: Beogradski sajam knjiga 2010
Poruka od: lyraborealis Decembar 01, 2010, 21:14:32
Ja sam se razočarala izborom knjiga na engleskom jeziku (tj. nedostatku istog), ali sam uživala gledajući razne prelijepe enciklopedije koje ne mogu da priuštim. :(
Naslov: Odg: Beogradski sajam knjiga 2010
Poruka od: rukfas94 Januar 15, 2011, 14:26:54
ma na sajam se uglavnom ide radi zabave, slabo kod od mladih ljudi ide zbog knjiga :'(