Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...

 • 38 Odgovora
 • 17343 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

TanjicA

 • be optimist
 • *
 • 3,039
 • +39/-2
 • Pol: Žena
  • Pogledaj profil
Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...
« poslato: Novembar 11, 2009, 11:17:50 »

samo-opusteno.info
Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...Gugl (Google Inc. NASDAQ: GOOG i LSE: GGEA) je američka javna korporacija, specijalizovana za Internet pretragu i reklamiranje na Internetu. Sedište kompanije je u mestu Mauntin Vju, Kalifornija.

Kompanija je 30. juna 2007 imala 13.748 stalno zaposlenih radnika. Guglov poslovni cilj je „da organizuje svetske informacije i učini ih svetski dostupnim i korisnim" Guglova poslovna filozofija uključuje izjave kao što su „Ne budite zli“, i „Posao bi trebao biti izazovan i izazov treba da bude zabavan“, prikazujući tako opuštenu poslovnu kulturu.

Gugl su osnovali Lari Pejdž (Larry Page) i Sergej Brin (Sergey Brin) dok su bili studenti na Univerzitetu u Stenfordu i kompanija je prvo osnovana kao privatna preduzetnička kompanija 7. septembra 1998. Guglova prva javna prodaja akcija održala se 19. avgusta 2004. podižući vrednost kompanije sa 1,67 milijardi američkih dolara na 23 milijarde dolara. Preko serije novih proizvoda, akvizicija i partnerstva, kompanija je proširila svoju osnovnu delatnost pretrage i reklamiranja u druga područja, uključujući elektronsku poštu, onlajn mape, prikaz video formata, i ostalo.


Gugl su započeli kao istraživački projekat januara 1996. Lari Pejdž i Sergej Brin, dva doktora nauka, bivši studenti Univerziteta u Stenfordu iz Kalifornije. Oni su zasnovali hipotezu da pretraživač koji analizira odnose između veb sajtova treba da daje bolje rezultate od tada postojećih tehnologija, koje rangiraju rezultate prema broju pojavljivanja traženog pojma na stranici. Njihov pretraživač se prvobitno nazivao „BackRub“ jer je sistem proveravao povratne veze kako bi izračunao vrednost sajta. Mali pretraživač po imenu „Rankdex“ je već imao sličnu strategiju. Ubeđeni da stranice sa najviše veza ka njima, sa ostalih veoma važnih stranica, moraju biti najbitnije stranice povezane sa pretragom, Pejdž i Brin su testirali tezu kao deo svojih studija, i postavili kamen temeljac za svoj pretraživač. Prvobitni pretraživač koristio je sajt Stenfordskog univerziteta na adresi http://google.stanford.edu/. Domen google.com je registrovan 15. septembra 1997. godine a kompanija je registrovana kao Google Inc. 17. septembra 1998. u prijateljevoj garaži u Menlo Parku u Kaliforniji. Ukupan početni fond je porastao za novu kompaniju za skoro 1,1 milion dolara, uključujući 100.000 dolara od Endija Behtolšajma, jednog od osnivača San Mikrosistema.

U martu 1998, kompanija je preselila svoje kancelarije u Palo Alto u Kaliforniji.

Guglov pretraživač je privukao odane korisnike od rastućeg broja korisnika Interneta, koji su zavoleli jednostavan dizajn i laku upotrebu. Godine 2000. Gugl je počeo sa prodajom reklama povezanih sa ključnim rečima pretrage. Reklame su bile tekstualne kako bi se uklopile u jednostavan dizajn stranica, i kako bi ubrzale brzinu učitavanja stranica. Ključne reči su prodavane bazirajući se na kombinaciji cena i klikova, sa iznosima počevši od 0,05 dolara po kliku. Pionir ovog modela prodaje reklama je Jahu. Dok su mnogi rivali propadali na novom Internet tržištu, Gugl se tiho uzdizao zarađujući.

Patent koji je deo Guglovog mehanizma za rangiranje (engl. PageRank) je odobren 4. septembra 2001. godine. Patent je pripisan Stenfordskom univerzitetu i pripisuje se Lariju Pejdžu.

Nakon brzog prerastanja druga dva popularna pretraživačka sajta, kompanija je 2003. godine iznajmila kompleks zgrada u Mauntin Vjuu, Santa Klara, Kalifornija, na adresi Amfiteatar Parkvej 1600 od Silikon Grafiksa. Kompanija je na toj lokaciji ostala sve do sada, i kopleks se od tada naziva Guglpleks (igra reči na reč gogolpleks, jedinica praćena sa gogol nula). Gugl je 2006. otkupio posed od Silikon Grafiksa za 319 miliona dolara.

Poreklo imena
Ime Gugl dolazi od pogrešnog izgovora reči gugol što je naziv za broj 10100 (cifra 1 praćena sa stotinu nula). Naime, Lari Pejdž i Sergej Brin kada su odlučili da registruju Internet domen googol, ustanovili su da je već zauzet te su morali malo da ga modifikuju pošto nisu hteli da odustanu i traže drugo ime. Pronalazeći upotrebu u svakodnevnom jeziku, engleska reč „google“ je 2006. dodata u engleski rečnik Merijam Vebster i Oksfordski rečnik čije je značenje „upotreba Gugl pretraživača u pronalaženju informacija na Internetu“. Takođe, u srpskom žargonu se upotrebljava glalog "guglati" sa istim značenjem.


Finansije i prve javne prodaje akcija

Prva zarada Gugla kao kompanije je bila 100.000 američkih dolara koje je poklonio Andi Behtolšajm, jedan od osnivača San Mikrosistema; donirao je kompaniji koja još nije postojala. Oko šest meseci kasnije, objavljena je mnogo veća zarada.

Guglova javna prodaja akcija je počela 19. avgusta 2004. godine. Ponuđeno je 19.605.052 akcija po ceni od 85 dolara po akciji. Od toga, 14.142.135 (još jedna matematička referenca kao kvadratni koren od 2 ≈ 1.4142135) je Gugl sam stavio na ponudu, a 5.462.917 su prodavali akcionari. Prodaja je porasla na 1,67 milijardi, i to je dalo Guglu tržišnu vrednost više od 23 milijarde dolara. Većina od 271 miliona akcija je ostala pod Guglovom kontrolom. Mnogi od zaposlenih u Guglu su postali milioneri. Jahu, konkurent Gugla, takođe je profitirao od prodaje akcija jer je posedovao 8,4 miliona Guglovih akcija od 9. avgusta 2004, deset dana pre same prodaje.

Stanje akcija nakon prodaje je i dalje bilo veoma dobro, sa cenom do 500 dolara po akciji do 2007, zbog jake prodaje i zarade u reklamiranju, kao i zbog izdavanja novih proizvoda kao što su Gugl desktop i personalizovana početna stranica. Visinu akcija su održavali individualni investitori, nasuprot velikim investitorima i zajedničkim fondovima.

Kompanija se nalazi na spisku NASDAQ-a pod simbolom GOOG.

Poslovni partneri

Godine 2005. Gugl je ušao u poslovnu saradnju sa ostalim kopmanijama i vladinim agencijama u cilju unapređenja svojih servisa i proizvoda. Objavili su saradnju sa NASOM kako bi sagradili kancelarije i radili na istraživačkim projektima vezanim za nanotehnologiju, računarstvo, i svemirsku industriju. Gugl je takođe ušao u partnerstvo sa San Mikrosistemom u oktobru kako bi pomogao u međusobnom deljenju i distribuiranju njihovih tehnologija. Sklopili su ugovor i sa Tajm Varnerom, AOL, da bi unapredili svoje servise za pretraživanje video formata.

Gugl i medijska novinska agencija Foks Interaktiv Medija su sklopili ugovor vredan 900 miliona dolara kako bi omogućili pretragu i reklamiranje u popularnom korisničkom mrežnom sajtu, MySpace.


I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.                       
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije *
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

[Reklama]


TanjicA

 • be optimist
 • *
 • 3,039
 • +39/-2
 • Pol: Žena
  • Pogledaj profil
Re: Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...
« Odgovor #1 poslato: Novembar 11, 2009, 11:19:36 »
Besplatne usluge najpoznatijeg pretraživača
Sve najbolje od Googlea
Autor: CDC/MA | 11.11.2009. - 05:00Odavno znamo da Google o svakom korisniku svojih usluga čuva znatnu količinu podataka. Sada internetski div korisnicima omogućuje da sami odrede koji će podaci biti sačuvani.

Tačnije, Google je odlučio da posluša korisnike koji su izrazili svoje nezadovoljstvo jer ne mogu da upravljaju postavkama svojih ličnih podataka Googleovim servisa. Pod nazivom Google Dashboard dolazi kontrolni centar na kom svaki korisnik može da odredi koji će podaci da budu sačuvani, a koji se brišu. Google Dashboard nudi pregled podataka koji su povezani s korišćenim personalizovanim proizvodima na ovom pretraživaču. Na taj način korisnici mogu brzo i lako da provere svoje podatke i promene podešavanja. U različitim Googleovim proizvodima memorišu se različite vrste podataka: tako Google Mail čuva elektronsku poštu i e-mail koncepte, atačmente (priloge) i poruke na programima za četovanje. Ukoliko se korisnik odluči da aktivira internet-protokol, procesi pretraživanja se čuvaju i prikazuju se personalizovani rezultati pretraživanja. Google Dashboard sabira ove podatke u format kojim se lako rukuje i korisnicima daje kontrolu nad njima.

Osim ove nove usluge, Google nudi na desetine besplatnih, zabavnih i korisnih programa. Upoznajte najvažnije:

Google Maps
Ova usluga povezuje geografske karte sa informacijama o preduzećima širom sveta. Ako, recimo, tražite neki prijatan restoran, pomoću ovog programa ćete ga sigurno brzo naći. Ova usluga takođe može da služi kao plan puta.

Google Earth
Ovaj program je mešavina globusa, atlasa i turističkog vodiča. Omogućava vam, recimo, da vidite svoju kuću iz ptičje perspektive i posetite buduća turistička odredišta na računaru.

Google Sky
Reč je o usluzi namenjenoj svima koje interesuje astronomija. Omogućava vam da posmatrate zvezdano nebo sa bilo koje tačke na Zemlji. Prikazuje preko 100 miliona zvezda i preko 200 miliona galaksija.

Google Picasa
Program pomoću koga možete da sredite svoje fotografije, ali i da spasete neuspele snimke i napravite vlastiti skrinsejver.

Google Sketch Up
Želite da na kompjuteru osmislite kuću vaših snova, novu garažu ili baštensku kućicu? Pomoću ovog programa možete da projektujete trodimenzionalne modele i pravite zgrade.

Google Book Search
Na Googleu možete da nađete kompletna dela mnogih klasika svetske literature, kao i izvode iz aktuelnih knjiga.

Google Toolbar
Omogućava brže pretraživanje. Direktno ukucajte pojam koji tražite. Toolbar vam nudi predloge u vezi sa traženim pojmovima i po želji blokira pop-up reklame.

Google Desktop
Možete da ga koristite kada želite da pretražite svoj računar. Program pronalazi tražene pojmove i među elektronskom poštom, dokumentima, muzičkim naslovima i informacijama o fotografijama.

Blogger
Blogovi (dnevnici na internetu) su veoma popularni. Hiljade ljudi objavljuju šta misle o određenim temama ili pišu o svojih hobijima. Pomoću ovog proizvoda možete besplatno da napravite svoj blog na internetu.

Google Sites
Reč je o Bloggerovom starijem bratu, koji nudi više mogućnosti za dizajniranje i ima memoriju od 100 megabajta. Uslov je prijava na Google Mailu.

Google Video Uploader
Ovo je program pomoću koga možete da objavite na internetu video-materijal koji ste sami snimili.

Google Kalender
Besplatna usluga koja vas podseća na važne termine. Oni se memorišu na internetu i mogu da se pozovu sa svakog kompjutera koji je povezan sa internetom. Osim toga, možete da koordinirate termine sa drugim učesnicima.

Google Language Tools
Olakšava pretraživanje na internacionalnim vebsajtovima, nudi obimne rečnike. Vebsajtovi na stranom jeziku prevode se jednim klikom miša.

Google Talk
Omogućava vam da ćaskate sa poznanicima ili besplatno telefonirate preko interneta. Ova usluga podržava i video chat, tako da možete da vidite sagovornika.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.                       
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije *
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

MarkoKg

 • *
 • 5,240
 • +48/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
Re: Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...
« Odgovor #2 poslato: Novembar 28, 2009, 21:17:41 »
Google priprema potpuni redizajnTrud koji Microsoft ulaže za promociju svog pretraživača Bing kao i novonastala saradnja softverskog giganta sa legendom IT industrije, Yahoo-om, sasvim je očekivano naterala apsolutnog vladara Internet pretraživača na određene promene. Kao što navode svetski mediji, Google je odnedavno započeo sa realizacijom najnovijeg projekta, ali umesto nekih novih usluga, Internet oligarh radi na novoj generaciji usluga. Google neće pretrpeti neke manje nadogradnje sistema, već kompletni redizajn.
 
U oficijalnom obaveštenju iz Google kaže se da „tim koji je zadužen za web pretraživač prošlih meseci radi na novoj generaciji arhitekture koja stoji iza Google pretraživača a koja će pomoći korisnicima da brže pretražuju kako bi dobili tačnije rezultate od sada prezentovanih.


NiKooLaa

 • Dont fear the reaper!
 • *
 • 5,405
 • +149/-13
 • Pol: Muškarac
  • dzontra.nikola
  • lastfm
  • opusteniforum
  • dzontra_nikola
  • Dzonny
  • Pogledaj profil
  • Valjevski polumaraton
Re: Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...
« Odgovor #3 poslato: Decembar 02, 2009, 18:51:20 »
Kako koristiti novi google search?

1. Otvorite google search i ukucajte nešto u pretragu.2. Ukucajte sledeći kod u adress bar i pritisnite enter.
javascript:void(document.cookie="PREF=ID=20b6e4c2f44943bb:U=4bf292d46faad806:TM=1249677602:LM=1257919388:S=odm0Ys-53ZueXfZG;path=/; domain=.google.com");

3. Otvorite početnu stranicu google i videćete sasvim novi dizajn google-a.
Uživajte.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

NiKooLaa

 • Dont fear the reaper!
 • *
 • 5,405
 • +149/-13
 • Pol: Muškarac
  • dzontra.nikola
  • lastfm
  • opusteniforum
  • dzontra_nikola
  • Dzonny
  • Pogledaj profil
  • Valjevski polumaraton
Re: Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...
« Odgovor #4 poslato: Decembar 03, 2009, 23:10:14 »
Kompanija Google Inc. najavila je razvoj novog alata za komunikaciju i saradnju u realnom vremenu "Google Wave". Wave može biti i razgovor  i dokument u kojem se ljudi mogu raspravljati i zajedno raditi koristeći bogato oblikovani tekst, fotografije, video, mape, i još mnogo toga.Više detalja možete naci na njihovom oficijalnom sajtu
http://wave.google.com/help/wave/about.html

::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

MarkoKg

 • *
 • 5,240
 • +48/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
Re: Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...
« Odgovor #5 poslato: Decembar 07, 2009, 21:36:56 »
Nova alternativa za sistem imena domena

Google je upravo stvorio nov sistem za rešavanje upita u sistemu imena domena (Domain Name System, DNS) koji će korisnicima ubrzati pregledanje veba i učiniti ga sigurnijim.

Googleov javni DNS, predstavljen u četvrtak, još uvek je u eksperimentalnoj fazi.

S njim kompanija želi da poboljša postojeću tehnologiju sistema s bržim i efikasnijim keširanjem i dodatnim bezbednosnim mehanizmima za zaštitu od podvala kojima se korisnici upućuju na zlonamerne veb strane.

DNS omogućava da se slovne adrese lokacija koje upisujemo u polje veb čitača prevedu u odgovarajuće numeričke adrese koje odgovaraju internet protokolu, tako da se u izvesnom smislu ponaša kao telefonski imenik i utikačka tabla u starim centralama.

Da bi koristio Google Public DNS, korisnik mora da promeni mrežna podešavanja tako da njegovi zahtevi za veb stranama idu na Googleov servis umesto ka njegovom dobavljaču internet usluga. Google je zbog toga ponudio posebnu stranu s detaljnim uputstvima kako se to izvodi.

„Mnogi ne razmišljaju o sistemu DNS jer je to nešto što živi skriveno u pozadini“ rekao je Prem Ramasvami, proizvodni direktor za Google Public DNS. „Mi sada želimo da razgovaramo o tome i to ne samo s upućenijim korisnicima već sa svima. Smatramo da bi trebalo da znaju malo više o tim osnovnim gradivnom blokovima interneta.“

Time što je objavio detalje o svojoj tehnologiji Public DNS, Google želi da ohrabri davaoce internet usluga i druge dobavljače DNS sistema, da razmotre prihvatanje onog što kompanija smatra poboljšanjima, rekao je Ramasvami. „Želimo da nežno poguramo zajednicu dobavljača internet usluga u pravom smeru.“

Da bi DNS bio brži, Google je sagradio veliko spremište popularnih domena, koje neprekidno osvežava, bez obzira da li korisnici traže ili ne traže te domene. Drugi pitanja DNS-a rešavaju tako što pribavljaju potrebu informaciju kad se ona zatraži. „U našem slučaju čim postavite pitanje mi vam odmah odgovorimo“, kaže Ramasvami.

Na pitanje da li će ovaj servis dodati još više podataka o korisnicima u Googleove arhive, Ramasvami je rekao da će Google Public DNS čuvati IP adrese korisnika najviše 48 sati pre nego što ih obriše, dok će opštije podatke o njegovom dobavljaču internet usluga i gradu čuvati najviše dve nedelje. Detalji su ovde.

Pored toga, Google neće koristiti podatke o saobraćaju koji generiše Google Public DNS kao komplement podacima koje prikuplja o korisnicima u svojim drugim uslugama. „Nikad ih nećemo korelisati s našim dnevnicima pretraživanja ili bilo čim nalik tome da bismo dopunjavali informacije koje imamo o konkretnom korisniku. Znamo da nam DNS omogućava dodatne informacije, ali želimo da odagnamo zabrinutost u pogledu privatnosti. Ovde se radi o tome da se ubrza veb a ne da sakupi više podataka“, poručuje Ramasvami.

Googleov servis će se direktno nadmetati sa servisima kao što je četiri godine star OpenDNS koji beleži ogroman rast korišćenja i prihoda. OpenDNS dnevno odgovara na 20 milijardi upita i ima oko 15 miliona korisnika. U 2008. godini kad je odgovorao na sedam milijardi upita dnevno, OpenDNS je beležio dnevni prihod od 20.000 dolara. (M.V.)

Izvor: Mikro.rs

http://googleblog.blogspot.com/2009/12/introducing-google-public-dns.html
http://code.google.com/speed/public-dns/
http://code.google.com/speed/public-dns/docs/using.html

TanjicA

 • be optimist
 • *
 • 3,039
 • +39/-2
 • Pol: Žena
  • Pogledaj profil
Re: Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...
« Odgovor #6 poslato: Decembar 08, 2009, 19:08:06 »
"Google" uvodi pretragu u realnom vremenu
Autor: I.Kešanski / Blic Online | 08.12.2009. - 13:32

"Google" je objavio da će korisnicima pružiti još jednu novu uslugu – rezultate pretrage o traženom pojmu sa društvenih sajtova i ostalih gde se u istom trenutku pojavi bilo šta vezano za taj pojam, prenosi "Dejli telegraf".Vesti sa društvenih mreža kao što su "Facebook" i "Twitter" i druge informacije sa interneta koje neko objavi u istom trenutku će se pojaviti u rezultatima pretrage na jednom od najpopularnijih pretraživača.
Najnoviji postovi sa društvenih sajtova će se pojaviti u rezultatima pretrage bez potrebe za obnavljanjem stranice ili novim ukucavanjem pojma.
Objava o pretrazi u realnom vremenu usledila je nakon dogovora između kompanije "Microsoft" i sajtova "Twitter" i "Facebook", da "Microsoft" dobija najnovije informacije sa ovih sajtova za svoj pretraživač "Bing".
"Sada ćete odmah nakon pritiska na dugme za pretragu moći da vidite sve najnovije postove od korisnika sajtova za druđenje, kao i naslove vesti i postove blogera koji su objavljeni samo nekoliko sekundi ranije. Svi ovako ažurirani rezultati biće poređani od najnovijih i najvažnijih do najstarijih i najmanje bitnih", stoji u objavi sajta.
Takođe, "Google" će uvesti mogućnost da se, ukoliko korisnik često posećuje određeni sajt, u rezultatima pretrage pojave najpre rezultati sa tog sajta.
Na ovaj način "Google" proširuje mogućnost personalizovane pretrage na sve korisnike, a ne samo na one koji imaju nalog na sajtu.
Ipak oni korisnici koji smatraju da se na ovaj način krše njihova prava na privatnost, mogu jednostavno da isključe ovu opciju.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.                       
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije *
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

MarkoKg

 • *
 • 5,240
 • +48/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
Re: Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...
« Odgovor #7 poslato: Decembar 14, 2009, 10:10:43 »
Google nešto odbrojavaUkoliko odete na Googleovu početnu stranu (onu američku) i ne unoseći ništa u polje za pretraživanje pritisnete dugme „I’m Feeling Lucky“ (Iz prve ruke), pojaviće se brojač koji odbrojava unazad. Kad smo ga mi pritisli pokazivao je broj 1596569, pri čemu se poslednja cifra menjala svake sekunde.

Kad smo sekunde pretvorili u dane dobili smo da je to 18,4788079 dana (to nam je izračunao sam Google). Pošto je danas nedelja, 13 decembar, nije teško pogoditi šta će se desiti kad brojač kroz 18 dana dođe do nule, zar ne? Doduše, malo je teže pogoditi da li će tada Google izvući nekog novog keca iz rukava!

Sudeći prema količini novotarija koje je objavio protekle nedelje ništa nije nemoguće.

U ponedeljak je uveo u rad veliku pretraživačku novinu, pretraživanje u realnom vremenu – Realtime Search, zatim aplikaciju za vizuelno pretraživanje Goggles i otkrio neke nove ideje vezane za mobilno pretraživanje, a potom je još unapredio Analytics i otvorio Wave svima koji su to tražili. U utorak je objavio beta verzije veb čitača Chrome za Mac i Linux, pokrenuo novi muzički servis Vevo (zasnovan na tehnologiji YouTube) i najavio dinimačnije praćenje vesti kroz Living Stories, a predveče je održao jedan u nizu skupova zvanih Logorska vatra (Campfire One) namenjenih novostima iz domena razvoja i ponudio nekoliko novina za Google Web Toolkit.

U sredu je zvanično predstavio proširenja za Chrome i objavio da su Google Groups integrisane u Google Apps, a u četvrtak je uneo podršku za Twitter u svoj aparat za pretraživanje (Google Search Appliance) i ponudio pomoć u borbi protiv sečenja šuma kombinujući satelitske snimke iz programa Google Earth i složenu matematičku analizu u svom računarskom oblaku.

MarkoKg

 • *
 • 5,240
 • +48/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
Re: Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...
« Odgovor #8 poslato: Januar 04, 2010, 13:22:57 »
Gugl planira da sve knjige u svetu objavi na internetu
Tanjug | 01. 01. 2010. - 11:01h |Gigantska internet kompanija Gugl planira da sve knjige u svetu stavi na internet i omogući im pristup preko njenog pretraživača.

Ta inicijativa stavila bi sve ljudsko znanje svima na uvid, ali je već pokrenula pitanja o tome ko bi imao koristi od toga. Neke od rivalskih kompanija već su najavile tužbe protiv Gugla, javio je radio "Glas Amerike".
Kamion kompanije Gugl stigao je do biblioteke Univerziteta Stanford, nedaleko od San Franciska, pun pozajmljenih knjiga koje se vraćaju biblioteci. Sve te knjige vec su digitalizovane i prebačene u kompjuter, a kamion će biti napunjen novim knjigama za skeniranje.
Direktor kompanije Gugl buks, Danijel Klensi, kaže da će biti skenirano do 40 miliona knjiga.
Pored Stenforda, Univerzitet države Kalifornije i Univerzitet države Mičigen takođe su dozvolili skeniranje njihovih knjiga. Bibliotekar Stenforda, Majkl Keler, kaže da će time retke knjige postati svima dostupne.
"Kada digitalizujete te knjige i omogućite im pristup, njihova upotreba znatno poraste. One se lakše pronalaze i deset puta više se koriste," kaže Keler.
Advokat iz Silikonske doline, Geri Ribek, koji zastupa Savez otvorena knjiga, čiji članovi su Majkrosoft i Amazon.com, kaže da Gugl u početku možda neće naplaćivati pristup digitalizovanim knjigama, ali da bi kasnije to mogao da učini.

Oasis

 • *
 • 1,774
 • +11/-0
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Re: Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...
« Odgovor #9 poslato: Februar 11, 2010, 19:43:30 »
Novi googmel projekat - Socijalna mreža buzz
http://www.samo-opusteno.info/forum/tehnologija/vesti-iz-it-sveta/msg27061/#msg27061
Ovo je zapravo kombinacija twitter + wawe, a naziv postoji i od ranije i koristi ga yahoo za svoju (ne tako poznatu mrežu):
http://buzz.yahoo.com/

Oasis

 • *
 • 1,774
 • +11/-0
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Re: Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...
« Odgovor #10 poslato: Mart 07, 2010, 16:32:56 »
"Gugl" kupio Picnik.com
B. Tasić/Blic online | 06. 03. 2010. - 15:22h |

Internet kompanija "Gugl" kupila je servis za obradu fotografija www.picnik.com, koji korisnicima omogućava da direktno na internetu obrađuju fotografije prenosi "Telegraf".

Servis Picnik predstavljen je tokom 2005. godine i kao i mnogi drugi sajtovi ove vrste, korisnicima omogućava da u bilo kom veb pregledniku obrađuju fotografije. Ali velika prednost u odnosu na druge sajtove je to što fotografije mogu da se učitaju i sa društevnih servisa poput "Fejsbuka", "Flikra" i sličnih, a kada se obrade mogu da se sačuvaju u opciji "in the cloud".

 

Za sada nije poznato koliko je "Gugl" platio sajt, niti šta planira da uradi sa njim. Ali kao što je poznato, "Gugl" u svom softveru "Picasa", koji je nedavno kupio, već nudi neke osnovne mogućnosti obrađivanja korisničkih fotografija i uopšte nas ne bi iznenadilo da želi da ga upotpuni tehnologijama koje koristi nedavno kupljeni "Piknik".
"Za sada nećemo unositi nikakve značajne izmene na sajtu, iako ćemo se potruditi da ga obogatimo", piše na blogu "Gugla".

MarkoKg

 • *
 • 5,240
 • +48/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
Odg: Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...
« Odgovor #11 poslato: Maj 11, 2010, 23:25:07 »
Kako je Google dobio ime
Izvor: Wikipedia

Reč koju svako od nas izgovori nekoliko puta svakog dana, koju koristimo kada nekog savetujemo gde da pronađe potrebnu informaciju (ma koliko besmislen zahtev bio), reč koju najčešće „trpe“ naše tastature, svakako je - Google. Zapitali smo se, zašto baš Google i otkud to ime? Evo šta smo saznali…

Broj sa jedinicom i sto nula zove se googol. Reč googol izmislio je devetogodišnji dečak Milton Sirota kada ga je njegov stric, američki matematičar Edvard Kasner, zamolio da nađe ime broju 10 na stoti. Broj 10 na googol nazvan je googolplex. Kasnije su Lari Page i Sergej Brin pogrešnim spelovanjem reči googol došli do naziva za svoj pretraživač. Ni pojam googolplex nije ostao zapostavljen, pa je to naziv Google sedišta u Kaliforniji.

NiKooLaa

 • Dont fear the reaper!
 • *
 • 5,405
 • +149/-13
 • Pol: Muškarac
  • dzontra.nikola
  • lastfm
  • opusteniforum
  • dzontra_nikola
  • Dzonny
  • Pogledaj profil
  • Valjevski polumaraton
Odg: Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...
« Odgovor #12 poslato: Jun 08, 2010, 23:43:37 »
Google omogućio korisnicima odabir pozadineUkoliko ste posetili google u poslednja 24h primetili ste automatsku poruku koja vas poziva na odabir pozadine google stranice.
U galeriji koja se trenutno može videti posetom google.com stranice, nalazi se više desetina fotografija, a pored njih možete izabrati i fotografiju sa vašeg računara, ili Picassa web preglednika.

U svakom trenutku možete izbrisati sliku, i vratiti se na podrazumevanu belu pozadinu, ili promeniti sliku u neku drugu, klikom na tekst u levom donjem uglu stranice.

Pretraživači koji podržavaju promenu pozadine:
    * Google Chrome
    * Internet Explorer 7.x (Windows XP, Windows Vista)
    * Internet Explorer 8.x (Windows XP, Windows Vista)
    * Firefox 3.x (Windows XP, Vista, Mac OSX)
    * Safari 3 (Mac OSX)
    * Safari 4 (Mac OSX)

Srećno pretraživanje!
« Poslednja izmena: Jun 08, 2010, 23:47:37 od strane NiKooLaa »
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

NiKooLaa

 • Dont fear the reaper!
 • *
 • 5,405
 • +149/-13
 • Pol: Muškarac
  • dzontra.nikola
  • lastfm
  • opusteniforum
  • dzontra_nikola
  • Dzonny
  • Pogledaj profil
  • Valjevski polumaraton
Odg: Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...
« Odgovor #13 poslato: Jul 01, 2010, 22:26:59 »
Google pravi svoju verziju Facebooka

Inače ne verujemo internetskim glasinama, ali ponekad neka od njih zvuči prilično verovatno. Upravo je takva stvar s ovom, u kojoj Google planira da predstavi svoju verziju servisa nalik Facebooku.

Vest o Google-ovim planovima tokom jučerašnjeg dana objavio je Kevin Rose, internetski preduzetnik i osnivač megapopularnog servisa Digg. Rose je na svom profilu na Twitteru naveo „vrlo pouzdan izvor koji mu je dojavio da će Google uskoro predstaviti Google Me, konkurentnu konkurenciju Facebooku“.


Pomislili bismo da se radi o još jednoj u nizu glasina kakve na internetu svakoga dana osvanu, ali ova je prilično verovatna. Naime, Google već sada poseduje razne servise koji svaki za sebe nude neke od funkcionalnosti Facebooka. Ono što mu nedostaje jeste jedinstveno mesto gde bi ih sve ujedinio, a upravo to treba da donese Google Me. Ipak, konkurisati Facebooku nije jednostavno, pogotovo ako smo svesni podatka da se broj korisnika, po nekim pro­cenama, popeo na 500 miliona.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

MarkoKg

 • *
 • 5,240
 • +48/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
Odg: Google - Novosti, trikovi, servisi, usluge...
« Odgovor #14 poslato: Septembar 01, 2010, 11:06:33 »
Pretražujte Googleom u stvarnom vremenu
B. T. | 01. 09. 2010. - 00:02h |

Google je prošle godine predstavio uslugu pretraživanja sadržaja koji se pojavljuje na internetu i menjanja u stvarnom vremenu. Danas je ta usluga dobila novu adresu i dodatne alate kojima korisnici mogu poboljšaju svoja pretraživanja.

 

Nov pretraživač će najbolje poslužiti za pretrage blogova, društvenih mreža ili vesti. Uglavnom se radi o sadržajima koji će se menjati pred vašim očima u polju s rezultatima pretraživanja. Google je dodao alate koji omogućavaju pogled unazad kroz vreme, definisanje upozorenja za promene na određenim lokacijama na vebu, filtriranje prikazanih sadržaja prema geografskim svojstvima (po gradu, državi ili kontinentu) i pregled razgovora (ukoliko rezultat pretraživanja prikazuje diskusiju ili dopisivanje) u celosti. Pretraživanje u stvarnom vremenu je dostupno na adresi:
www.google.com/realtime