Koštunica bira novog predsednika

 • 1 Odgovora
 • 1887 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

NiKooLaa

 • Dont fear the reaper!
 • *
 • 5,394
 • +148/-13
 • Pol: Muškarac
  • dzontra.nikola
  • lastfm
  • opusteniforum
  • dzontra_nikola
  • Dzonny
  • Pogledaj profil
  • Valjevski polumaraton
Koštunica bira novog predsednika
« poslato: Januar 21, 2008, 12:13:36 »
Boris Tadić i Tomislav Nikolić u drugom krugu predsedničkih izbora
Koštunica bira novog predsednika

Boris Tadić, predsednički kandidat Demokratske stranke, i Tomislav Nikolić, kandidat radikala, u drugom krugu izbora, 3. februara, boriće se za funkciju predsednika Srbije ali faktički odluku o tome doneće - premijer Koštunica. Njegova podrška u drugom krugu biće odlučujuća.

Prve procene Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) kažu da je Nikolić osvojio 39,4 odsto a Tadić 35,4 odsto glasova. Kandidat Nove Srbije Velimir Ilić, koalicioni partner stranke premijera, dobio je oko 7,5 odsto glasova i upravo ti birači, uz podršku Koštunice, mogu da odluče ko će biti predsednik Srbije.

Izuzetno visok stepen izlaznosti obeležio je jučerašnji prvi krug predsedničkih izbora u Srbiji. Prema podacima CeSID, na birališta je izašlo oko 61 odsto birača, ili oko 4,06 miliona građana sa pravom glasa. To je najviše još od parlamentarnih izbora u Srbiji, decembra 2000. godine kada je na birališta izašlo 57,7 odsto građana! Da su građani Srbije ove izbore zaista prihvatili kao svojevrstan referendum za izbor puta kojim će ići Srbija, kazuje i poređenje sa prethodnim predsedničkim izborima iz 2004. kada je u prvom krugu glasalo „tek“ 47,75 odsto.

Kljucna podrska premijera
Podrška koju bude dao premijer Vojislav Koštunica biće odlučujuća jer će u drugom krugu izbora biti vrlo tesno, generalna je ocena političkih analitičara na osnovu izbornih rezultata u prvom krugu. Shodno tome, za očekivati je da će u naredne dve nedelje veoma porasti temperatura u biračkom telu koje se sada polarizuje i mnogi će morati jasno da kažu svoj politički stav.
- Ubeđena sam da će premijer ipak morati da se opredeli za ono što simbolizuje Boris Tadić - kazala je Sonja Liht, dok bivši sudija Ustavnog suda Slobodan Vučetić ocenjuje da će koalicija DSS-NS morati istinski da se opredeli ovog puta.
- Ako Koštunica istinski želi evropske integracije on će to ovog puta i pokazati. Takođe, moguće je da će na njegovu odluku uticati i neka pitanja poput spremnosti DS da se sklopi sporazum sa Rusijom oko NIS - kaže Vučetić.
Goran Svilanović, član Spoljnopolitičkog saveta MIP-a i funkcioner Pakta za stabilnost, takođe smatra da će predsednika, faktički, izabrati Koštunica.
- Izbor predsednika biće značajniji i od budućih parlamentarnih izbora jer će definitivno odrediti kurs kojim ide Srbija. Rezultati pokazuju da će prevagu pobedniku doneti podrška DSS i Koštunice. Ta odluka je od dalekosežnog značaja za budućnost Srbije i bilo bi dobro da je Koštunica saopšti što pre - kaže Svilanović. Analizirajući visoku izlaznost Svilanović kaže da je takav odziv izraz želje građana za promenama.
- To znači da Srbija želi ili drugog predsednika ili istog predsednika sa jasnom politikom i ciljem - rekao je Svilanović. On je ocenio da će „onaj koji bude izabran za predsednika, uz ovoliko velik odziv građana, imati veliku težinu u međunarodnoj javnosti i najveći legitimitet u zemlji“.
Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbija ocenio je juče da je važnost predsedničkih izbora uticala na veliki odziv birača. „Čini mi se da smo potcenili birače, smatrajući da neće umeti da procene da su ovo kritični izbori, gde Srbija bira između dva vrednosna sistema“, rekao je Goati. Srbobran Branković iz Medijum galupa rekao je da je velikoj izlaznosti doprinelo to što se održavaju u vreme važnog procesa - rešavanja statusa Kosova i Metohije. Prema njegovoj oceni, verovatno je i kratka kampanja od svega mesec dana uticala na veliku izlasnost, s obzirom na to da duge kampanje često imaju kontraefekat kod birača.
- Mladi su ove izbore doživeli kao važne i vrlo je verovatno da oni čine veliki procenat onih koji su izašli na izbore - ocenio je politički analitičar Zoran Stoiljković.
Najveća izlaznost zabeležena je, već tradicionalno, u Vojvodini, gde je do 19 sati glasalo 59,6 odsto upisanih u biračke spiskove. U centralnoj Srbiji do tog vremena izašlo je 58 odsto, Beogradu 55 odsto dok je na biralištima u Kosovu i Metohiji do 19 sati glasalo 50 odsto birača. I podaci Republičke izborne komisije govorili su u prilog tome da je velika izlaznost obeležje prvog kruga. Prema RIK, do 18 sati glasalo je 53,45 građana upisanih u birački spisak.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

[Reklama]


DaNiLo

 • *****
 • 2,849
 • +8/-7
 • Pol: Muškarac
 • Koljem po kucama
  • Pogledaj profil
Re: Koštunica bira novog predsednika
« Odgovor #1 poslato: Januar 21, 2008, 20:30:38 »
Valjda ce podrzati Tomu.