Притвор Архиепископа Охрисдког

  • 0 Odgovora
  • 629 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

DaNiLo

  • *****
  • 2,849
  • +8/-7
  • Pol: Muškarac
  • Koljem po kucama
    • Pogledaj profil
Притвор Архиепископа Охрисдког
« poslato: Mart 19, 2008, 22:05:04 »
Саопштење за јавност Православне Охридске Архиепископије
19. март 2008 - 10:54

Канцеларија Православне Охридске Архиепископије саопштава да само на неколико дана пре ступања на снагу новог закона о верским заједницама (1. мај 2008 год.), по коме Православна Охридска Архиепископија коначно треба да буде призната као Црква у БЈР Македонији, власт у БЈР Македонији, уместо да гледа на своје проблеме којих има преко главе, почела је нову хајку против првојерарха Охридске Архиепископије, највероватније како би тиме скренула пажњу јавности са проблема које она има.

Наиме, суд у Велесу, јуче је изрекао меру притвора Његовом Блаженству Архиепископу охридском и Митрополиту скопском г.г. Јовану, зато што се није јавио на судско рочиште. У једном крајње незаконитом поступку, суд је изрекао поменуту меру иако није имао никакав законски основ за то, јер нити је Архиепископ Јован био уредно позван, па је избегао да се јави на суђење, нити је његов адвокат, г. Васил Ђорђиев био уредно позван, па је одбио да дође на суђење.

Архиепископ Јован је по службеној дужности изван БЈР Македоније и нема никаквих сазнања да је суд покушавао да му достави позивницу за судску расправу. Са друге стране, његов адвокат је још пре двадесетак дана известио суд у Велесу да је 17. марта ангажован као адвокат на судском рочишту за организовани криминал које има приоритет над другим судским поступцима.

Али, и поред свега тога, суд је у одсуству одредио Архиепископу Јовану меру притвора. Суд тиме, уместо да спроводи законе, поново подлеже под утицај извршне власти и као много пута до сада у случајевима са Архиепископом Јованом, доноси незакониту одлуку.

Није ли већ бескрајно срамно оно што ради власт у БЈР Македонији, сваки пут када хоће да пажњу јавности скрене са својих проблема, да за то употребљава Охридску Архиепископију и њеног првојерарха? Треба ли Његово Блаженство Архиепископ Јован да поднесе још жртве да би властима постало јасно да нити једном неправдом коју му наноси неће променити његово мишљење и вратити га са пута јединства Цркве којим је кренуо? Треба ли да се њему и Охридској Архиепископији приредити још страдања како би расколничка МПЦ задовољила свој бес? Ако МПЦ мисли да је пут до јединства са осталим православним Црквама у неконтролисаном изливању мржње и јавном манифестирању беса, нека буде сигурна да на том путу неће срести остале Цркве.

Из канцеларије Архиепископа охридског и Митрополита скопског

[Reklama]