Vaterpolo

 • 2 Odgovora
 • 4437 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

aLexA*

 • ****
 • 1,300
 • +4/-0
 • Pol: Muškarac
 • Djokovic :)
  • Pogledaj profil
Vaterpolo
« poslato: Novembar 15, 2010, 14:56:48 »


VATERPOLO
----------------------------------------------------------------------------------
O sportu:

Razvoj vaterpola:

Preteča vaterpola je sportska igra koja se 1869. godine, u Velikoj Britaniji, zahvaljujući nastojanjima sportskih stručnjaka, da u jednolični program plivanja unese više živosti. Utakmica koja se tada odigrala vrlo malo je ličila na današnju, ali je privukla veći broj omladine. Igra je nazvana foot-ball in the water (fudbal u vodi). Godinu dana kasnije Londonski plivački savez London Swimming Association formira komisiju sa zadatkom da izradi pravila igre. Popularizacije je doprineo Veslački klub Bournrnemouth koji je 1876. godine odredio veličinu igrališta od 50 jardi i ddve ekipe po 7 igrača, jednog glavnog i dvojicu pomoćnih (linijskih) sudija . Pošto je igralište bilo bez golova, zadatak igrača jedne ekipe je bio da loptupolože n splav protivničke ekipe.

Prva pravila vaterpola dao je Vilijam Vilson 1876. godine u Glazgovu, gde se na reci Di odigralautakmica u kojoj je prvi pot bile omeđene granice igrališta. U to vreme vaterpolo se sve češće nalzi u programu plivačkih takmičenja i raznih svečanosti. Pravila su predišđala gol i golmana, golman se ne smeju odupirati o dne igrališta, hvatati loptu i bacati je sa dve ruke, a pogodak se priznaje onda kada lopta celim obimom uđe u gol. Organizuju se prvenstva i međusobne utakmice Engleske, Škotske i Irske po jedinstvenim pravilimada golman ne sme bacati loptu prekopolovine igrališta i voditi loptu ispod vode. Prema pravilima iz 1883. utakmica traje 20 minuta. Do utakmice izmeđe Birmingama i Portsmuta svaka ekipa je imala po 12 igrača.

Krajem veka vaterpolo se pojljuje i na američkom kontinentu. Igralo se u zatvorenom plivalištu, ali bez golova i zadatak je bio da igrač sa loptom u ruci dodirne određeno mesto na ogradi plivališta.

Vaterpolo se u Evropi pojavljuje 1894. godine, najpre u Nemačkoj, pa Austrije, Belgiji, Francuskoj i Mađarskoj.

Uz fudbal, najstariji je ekipni sport koji se pojavio na programu Olimpijskih igara, još 1900. godine i održao se do danas (osim 1904). Prvi pobednik je bola ekipa Velike Britanije. Najviše uspeha imali su vaterpolisti Mađarske koji su sa 2008. osvojili 15 medalja (9 zlatni, 3 srebrne i 3 bronzane medalje). Vaterpolo za žene prvi put je uključen na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine.

Prvo Prvenstvo Evrope održano je u Budimpešti 1926. godine, a Svetsko prvenstvo u Beogradu 1973..

Igralište

Igralište za muškarce: udaljenost između golnih linija mora biti 30 m. Širina mora biti 20 m. Dubina vode ne sme nigdje biti manja od 1,80 m, a preporučuje se 2,00 m.

Igralište za žene: dimenzije igrališta moraju biti 25 x 17 m. Dubina vode ne sme biti manja od 1,80 m, a preporučuje se 2,00 m.

    * Temperatura vode mora biti 26 +/- 1 °C.
    * Rasveta ne sme biti manja od 600 luksa.

Za Olimpijske igre, Svetska prvenstva i FINA takmičenja rasveta ne sme biti manja od 1.500 luksa.

Vidljive oznake moraju biti postavljene na obje strane igrališta a označavaju sedeće:

    * bele oznake - gol linija i polovina igrališta
    * crvene oznake - linija 2 m
    * žute oznake - linija 5 m

Uzdužne granice igrališta od gol linije do linije 2 metra moraju biti označene crveno, od linije 2 metra do linije 5 metara žuto, te od linije 5 metara do centra igrališta zeleno. Crvena oznaka mora biti na svakom kraju igrališta, 2 metra od ugla na suprotnoj strani od zapisničkog stola, da označi mesto za ponovni ulazak igrača u igru.

Golovi

Dve stative i prečka su črvste konstrukcije , pravougaonog oblika, veličine 0,075 m na strani prema igralištu, obojene belo, moraju biti smeštene na gol linijama na krajevima igrališta, jednako udaljene od uzdužnih stranica igrališta najmanje 0,30 m ispred granice igrališta.

Unutrašnji razmak stativa mora biti 3,00 m. Donja strana prečke mora biti 0,90 m iznad površine vode.

Mreže moraju biti sigurno pričvršćene za stative i prečku i zatvarati celi gol ostavljajući razmak iza gol linija ne manji od 0,30 m.

Lopta

Lopta mora biti okrugla sa vazdušnom komorom koja ima samozatvarajući ventil. Mora biti nepromočiva, bez vanjskih šavova, bez premaza masti ili slične matrije.Težina lopte mora biti od 400 do 450 grama. Za muški vaterpolo obim lopte mora biti od 0,68 do 0,71 m a pritisak u lopti od 90 do 97 -{kPa}, a za ženski vaterpolo obim lopte mora biti od 0,65 do 0,67 m, a pritisak u lopti od 83 do 90 WP kPa.

Kapice:

Kapice moraju biti u kontrastnim bojama, osim potpuno crvene, i moraju se razlikovati od boje lopte. Sudije mogu zatražiti od ekipe da stavi bele ili plave kapice. Golmani moraju nositi crvene kapice.Kapice moraju biti vezane ispod brade. Ako igrač izgubi kapicu za vreme igre, mora je zameniti kod prvog prikladnog prekida igre kada je njegova ekipa u posedu lopte. Kapice se moraju nositi tokom cele utakmice.

Kapice moraju imati savitljiv štitnik za uši iste boje kao i kapice s kojima ekipa nastupa, osim golmana koji može imati crvene štitnike.

Kapice moraju imati brojeve s obe strane, visine 0,10 m. Golman nosi kapicu s brojem 1, a ostale kapice moraju imati brojeve od 2 do 13. Rezervni golman mora nositi crvenu kapicu broj 13. Brojevi kapica se ne smeju menjati za vreme igre, osim s dozvolom sudije.

Za međunarodne utakmice kapice moraju na prednjoj strani imati međunarodnu slovnu oznaku zemlje (tri slova) i mogu imati nacionalnu zastavu. Visina slovne oznake mora biti 0,04 m.

Svaka ekipa mora imati 7 igrača, od kojih 1 mora biti golman koji nosi golmansku kapicu, i ne više od 6 rezervnih igrača koji se mogu zamenjivati. Od ekipe koja igra s manje od 7 igrača ne smije se zahtevati da ima golmana.

Igrači koji tog trenutka nisu u igri, zajedno s trenerima i službenim licima,s izuzetkom glavnog trenera, moraju sediti na klupi i ne smeju je napuštati od početka igre, osim između četvrtina i produžetaka ili tokom tajmauta. Glavnom treneru ekipe u posedu lopte mora biti dozvoljeno kretanje do linije 5 metara u bilo koje vreme. Ekipe smeju promeniti strane i klupe samo u poluvremenu i pre početka drugog nastavka produžetka. Obe klupe za ekipe moraju se nalaziti na suprotnoj strani od zapisničkog stola.

Svaka ekipa mora imati kapetena, koji je odgovoran za dobro ponašanje i disciplinu svoje ekipe.

Igrači moraju nositi neprovidne kostime (gaćice) ili kostime (gaćice) s posebnim dodatkom. Pre ulaska u igru moraju odstraniti sve predmete koji mogu prouzrokovati ozlede. Igrači ne smeju biti namazani po telu mašću, uljem ili sličnim sredstvom. Ako sudija prije početka igre utvrdi da je upotrebljeno takvo sredstvo, mora zatražiti da se odmah odstrani. Početak utakmice se ne sme odgoditi da bi se sredstvo odstranilo.Ako se ovaj prekršaj utvrdi poslije početka igre, taj igrač mora biti isključen do kraja utakmice, a zamena može ući odmah u igru na mestu za ponovni ulazak kod vlastite gol linije.

U svako vreme tokom igre igrač može biti zamenjen nakon što je napustio igralište na mestu za ponovni ulazak čim igrač bude vidljiv na površini vode u prostoru za ponovni ulazak. Ako je golman zamenjen , zamena mora nositi golmansku kapicu. Zamena se ne može obaviti od vremena kada je dosuđeno kazneni udarac do njegovog izvođenja, osim ako je zatržen tajmaut. Zamena sme ući u igralište s bilo kojeg mesta: za vreme odmora između četvrtina i bilo kojeg nastavka produžetka; posle postignutog pogotka; za vreme tajmauta, da bi zamenio igrača koji krvari ili je ozleđen.

Zamena mora biti spremna ući u igru bez odugovlačenja. Ako zamena nije spremna, igra mora biti nastavljena bez njega, a on može ući u svako vreme s mesta za ponovni ulazak kod vlastite golne linije.

Golman koji je zamenjen, ako se vrati u igru, može igrati na bilo kojem mestu. Ako se golman mora povući iz igre zbog zdravstvenih razloga, sudije moraju dozvoliti da ga odmah zameni jedan od igrača, koji će staviti golmansku kapicu.

Trajanje igre:

Trajanje igre mora biti 4 četvrtine po 8 minuta stvarne igre. Vreme se počinje meriti na početku svake četvrtine ili produžetka u trenutku kad igrač dotakne loptu. Kod svih znakova za prekid merni sat mora se zaustaviti dok lopta ne bude vraćena u igru, napuštanjem ruke igrača koji izvodi odgovarajuće bacanje ili kada loptu dotakne igrač nakon sudijskog bacanja. Između prve i druge,te treće i četvrte četvrtine utkmice je odmor od 2 minute, a između druge i treće četvrtine 5 minuta. Ekipe, uključujući igrače, trenere i službene osobe, moraju promeniti strane pre početka treće četvrtine i odnosno drugog produžetka. Ako je nakon isteka vremena utakmica završila nerešeno, a potrebano je dobiti pobednika, mora se igrati produžetak posle odmora od 5 minuta. Igrat će se 2 produžetka po 3 minute stvarne igre s prekidom od 2 minute kako bi ekipe promenile strane.Ako je rezultat na kraju dva produžetaka nerešen, moraju se izvoditi kaznena udarci (peterci) kako bi se dobio pobednik. Kod izvođenje kaznenih udraca, postupak je sledeći:Treneri određuju 5 igrača i golmana koji će učestvovati u u izvođenju . Golmana je moguće promeniti u bilo kojem trenutku, pod uslovom da je zamena upisana u službeni zapisnik tokom utakmice;petoro igrača mora biti popisano redosledom kojim će se izvoditi kazneni udarci koji se ne može menjati;

    * igrači koji su isključeni tokom utakmice ne mogu izvoditi kaznena bacanja, niti mogu menjati golmana;
    * ako je tokom izvođenja isključen golman, jedan od pet igrača određenih za izvođenje, može ga zameniti. Nakon što igrač učestvuje u odbrani jednog kaznenog udarcaa, može se zameniti drugim igračem ili golmanom;
    * kaznena udarci se izvode naizmenično, na bilo kojoj strani igrališta i svi igrači, osim izvođača i golmana protivničke ekipe, moraju sediti na klupi;
    * žrebom se odlučuje ekipa koja prva izvodi kazneni udarac;
    * ako je i nakon prve serije rezultat izjednačen, istih pet igrača naizmenično će izvoditi po jedan udarac, sve dok jedna ekipa postigne, a druga ne postigne pogodak;

Bilo koji merni instrument mora pokazivati opadajuće vreme, tj. pokazivati vreme koje je preostal
do kraja četvrtine ili produžetka.

Tajmaut:

Svaka ekipa ima pravo na 3 tajmauta u utakmici. Treći tajm aut može biti zatražen samo u produžecima. Trajanje tajmauta iznosi 1 minut. Trener ekipe u posedu lopte može zatražiti tajmaut u svako vreme i nakon pogotka pozivom „tajmaut“ i signalizacijom rukama u obliku slova T. Ako je zatražen tajmaut, sudije moraju zviždukom zaustaviti igru, a igrači moraju odmah doplivati u svoju polovinu igrališta.

Igra mora biti nastavljena nakon zvižduka sudije, tako da ekipa koja je u posedu lopte izvede bacanje s polovine ili iza polovine igrališta, osim ako je tajmaut zatražen pre izvođenja kaznenog udarca ili kornera - to bacanje mora ostati.

    (Napomena: Vreme poseda lopte nastavlja teči od početka igre nakon tajmauta.)

Ako trener ekipe koja je u posedu lopte zatraži tajmaut na koji nema pravo, igra mora biti zaustavljena,a ponovno će je početi protivnička ekipa izvođenjem bacanja sa polovine igrališta.

Ako je tajmaut zatražio trener ekipe koja nije u posedu lopte, igra mora biti zaustavljena, a kazneni udarac će biti dosuđen u korist protivnika.

Kod ponovnog početka, nakon tajmauta, igrači mogu zauzeti bilo koji položaj u igralištu, u skladu s Pravilima koja se odnose na kazneni udarac i izvođenje koenera.

Neutralna bacanja

Neutralno bacanje mora biti dosuđeno: a. kad lopta na početku četvrtine ili produžetka, po sudijinom mišljenju, padne tako da daje očiglednu prednost jednoj ekipi; (b) kad jedan ili više igrača iz svake ekipe učine istovremeno prekršaj tako da sudujama nije moguće oceniti koji je igrač prvi napravio prekršaj; (c) kad obadvojica sudija zvižde itovremeno, dosuđujući prekršaj različitim ekipama;

    Ako je kod neutralnog bacanja, po mišljenju sudije, lopta pala tako da daje prednost jednoj ekipi, sudija će ponoviti bacanje.

Cilj igre je postići više pogodaka u gol. Svaki pogodak se računa kao jedan poen. Na početku svake četvrtine po jedan igrač svake ekipe pliva prema sredini igrališta na kojem je lopta, a ekipa čiji igrač prvi dopliva do lopte prva kreće u napad. Utakmica se igra u četiri četvrtine, čije trajanje je,za mlađe,7 a za starije od 16 godina 8 minuta.

Države u kojima je jak reprezentativni vaterpolo su: Srbija, Crna Gora, Mađarska, Hrvatska, Rusija, Italija, Grčka, Nemačka, Španija, SAD, Australija, ali i Slovačka i Francuska drže priključak ovoj grupi.

Najviše uspeha na kontinentalnim (Evropsko prvenstvo u vaterpolu...) i svetskim prvenstvima imale su Srbija i Crna Gora/SFR Jugoslavija, Mađarska, SSSR, Italija, Španija.

U međunarodnim klupskim takmičenjima, dobar uspeh imale su ekipe iz Srbije (ističu se Partizan Beograd - 6 puta Evropski prvak, VK Bečej), Crne Gore (VK Jadran Herceg Novi i VK Primorac), zatim ekipe iz Italije (Posilipo Napulj, Pro Reko i Peskara), Hrvatske (ističu se Mladost Zagreb, Jug Dubrovnik i Jadran Split), Mađarske (Honved, Vašaš, BVSC i Ujpešt Torna), Rusije, Nemačke (Špandau Berlin), Španije (Barselona), a u 21. veku i klubovi iz Grčke postižu uspehe.

TAKMIČENJA U VATERPOLU:
Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine:

    * Prvo mesto: Mađarska
    * Drugo mesto: SAD
    * Treće mesto: Srbija

Svetska liga u Đenovi 2008. godine:

    * Prvo mesto: Srbija
    * Drugo mesto: SAD
    * Treće mesto:


Svetsko prvenstvo u Melburnu 2007. godine:

    * Prvo mesto: Hrvatska
    * Drugo mesto: Mađarska
    * Treće mesto: Španija


Evropsko prvenstvo u Malagi 2008. godine:

    * Prvo mesto: Crna Gora
    * Drugo mesto: Srbija
    * Treće mesto: Mađarska


Svetska liga u vaterpolu za muškarce 2007.

    * Prvo mesto: Srbija
    * Drugo mesto: Mađarska
    * Treće mesto: Australija

[Reklama]


Particija

 • *
 • 6
 • +0/-0
 • Opustite se i uzivajte!
  • Pogledaj profil
Odg: Vaterpolo
« Odgovor #1 poslato: Avgust 05, 2011, 15:05:00 »
Naši vaterpolisti si često najbolji i  mnogo sam ponosan  na njih.
« Poslednja izmena: Avgust 05, 2011, 15:05:34 od strane Particija »

NikolaZr

 • *
 • 9
 • +0/-0
 • Opustite se i uzivajte!
  • Pogledaj profil
Odg: Vaterpolo
« Odgovor #2 poslato: Mart 20, 2016, 21:02:06 »
Vladari smo sporta