Enigmatika

 • 7 Odgovora
 • 9632 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

 • *
 • 5,194
 • +48/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
Enigmatika
« poslato: Mart 22, 2010, 18:47:19 »
Enigmatika

Enigmatika se najopštije definiše kao veština sastavljanja i rešavanja zagonetaka. Osobe koje su aktivne u ovoj oblasti se nazivaju ENIGMATE ili ENIGMATIČARI. Koriste se ali znatno manje i termini: zagonetaštvo i zagonetač.

Enigmatika se prvenstveno tretira kao zabava i razbibriga, ali savremena enigmatika dokazuje da je i nešto više. Pored toga što je "gimnastika uma i igrarija duha" služi za proveru, sticanje i obnavljanje znanja ("Znanje kroz razonodu"), testiranje inteligencije, kulturno izražavanje u posebnom obliku, intelektualnu zabavu, a postoji i verovanje da se rešavanjem ukrštenih reči treniraju vijuge i ćelije mozga i tako deluje preventivno na bolesti ovog organa. Danas je u svetu prisutnija nego ikad, i na papiru i u elektronskom obliku, a tome znatno doprinosi višak slobodnog vremena u savremenom društvu.

U razvijenim evropskim zemljama postoje kursevi iz ove oblasti pri enigmatskim klubovima, pa i škole, recimo u Italiji, čije je enigmatika na veoma visokom nivou. Češka ima fakultet na kome se može specijalizovati enigmatika na odseku za novinarstvo. U pomenutim državama se izdaju i posebni teorijski listovi, a postoje i jake enigmatske biblioteke. Na mnogim svetskim univerzitetima enigmatika je bila predmet magistarskih radova i tema doktorskih disertacija.

Enigmatika ima dodirnih tačaka pre svega sa književnošću i novinarstvom. Za književnost je veže zajednički "materijal" sa kojim se radi, pismo, jezik, slova i reči, a zna se da su narodne zagonetke ušle u književnu istoriju našeg i ne samo našeg naroda. Mnogi naši pisci, lingvisti, javni radnici i prosvetitelji su se bavili proučavanjem i sastavljanjem raznih zagonetaka. Iz starijih vremena to su Vuk Karadžić, Dimitrije Davidović, Jovan Sterija Popović, Jovan Jovanović Zmaj, Đorđe Natošević, a iz novijih Desanka Maksimović, Milovan Danojlić, Jovan Ćirilov, Dr. Ivan Klajn itd. Što se tiče novinarstva, može se reći da se i znatan broj novinara bavio i bavi enigmatskim radom kao sastavnim deo svog posla, a skoro svi dnevni i periodični listovi imaju bar po jedne ukrštene reči na svojim stranicama, a neke i čitave enigmatske dodatke od više strana.

VRSTE ZAGONETAKA

Klasifikacija zagonetaka je, s obzirom na veliki broj vrsta i njihovu povezanost složen posao, i u ovom momentu sveobuhvatan i precizan njihov popis ne postoji, tačnije rečeno, u izradi je. . Poseban problem je što se pojavljuju novi tipovi zagonetaka, jer se kombinovanjem njihovih podvrsta i varijanata može savkodnevno da naparavi neka nova mozgalica. Procena je da ih sigurno ima više od hiljadu. Na donjem spisku su navedeni prvi i mestimično drugi nivo po podeli koja se uobičajeno navodi u enigmatskoj literaturi:

    * 1. MREŽASTE ZAGONETKE zasnovane na ukrštanju reči i pojmova (Klasične ukrštene reči, skandinavke, bele ukrštenice, magični kvadrati, klinovi, piramide, vretena, ispunjalke, osmosmerke, kriptogramne ukrštenice ...)
    * 2. ZAGONETKE SA PREMETANjEM SLOVA (igre reči) (anagrami, indirekti, šarade čitaljke, palindromi, čaure, logogrifi...Pojedini tipovi ovih zagonetaka mogu biti i u stihu)
    * 3. REBUSI, koji mogu biti slikovni, slovni i kombinacije slika i slova
    * 4. LIKOVNE ZAGONETKE čije se odgonetke kriju u crtežu
    * 5. MATEMATIČKE ZAGONETKE – zasnovane na matematičkoj logici i zakonitostima
    * 6. KRIPTOGRAMI, zagonetke koje u sebi sadrže ključ za dolazak do rešenja
    * 7. ŠAHOVSKE ZAGONETKE zasnovane na pravilima šaha
    * 8. LOGIČKE ZAGONETKE – sudoku, integram.....čija je pojava novijeg datuma i ne ubrajaju se u klasičnu enigmatiku
    * 9. KLASIČNE ZAGONETKE U STIHU


ENIGMATIKA U SRBIJI
Organizacije

Osnovna organizacija srpskih enigmata je Enigmatski savez Srbije sa sedištem u Beogradu osnovan 21 septembra 1985 godine u Valjevu na 17. Susretima zagonetača Jugoslavije. Ima nešto više od 250 članova koji su većinom u nekom od enigmatskih klubova i saveza. Aktivnost i zadaci ove organizacije definsani su njenim statutom u kome u članu 1 Opštih odredaba stoji da je to "društvena organizacija osnovana u cilju širenja i popularizacije enigmatike, kao i podsticanja, razvijanja i koordinacije rada enigmatskih klubova i ostalih članova Saveza na području Srbije". Za dan enigmata Srbije proglašen je 20. februar. Na taj dan 1820 godine, na crkveni praznik Zagonetnu subotu je Dimitrije Davidović u Beču objavio almanah „Zabavnik“ sa 22 klasične zagonetke nepoznatog srpskog autora. Glasilo Enigmatskog saveza Srbije je GLASNIK koji izlazi 3 - 4 puta godišnje. Zvanični sajt je www.ess.org.rs


Enigmatski listovi

U Srbiji izlazi veliki broj enigmatskih listova i časopisa a praktično sve novine imaju ili samo ukrštene reči, ili enigmatsku stranicu ili enigmatske dodatke od više strana. Čisto enigmatskih listova ima između 80 i 100; neki od njih izlaze neredovno, neki se gase pa ponovo pojavljuju tako da nije moguće utvrditi njihov tačan broj. Najdugovečniji list je ENIGMA, koji danas izlazi pod punim nazivom NOVOSTI ENIGMA kao jedno od izdanja u sazvežđu kuće NOVOSTI., a čiji je prvi broj izašao u 2. jula 1951 godine.

Enigmatska literatura

Od perioda između dva svetska rada do danas izdat je veliki broj enigmatskih knjiga, pre svega enigmatskih rečnika i knjiga iz oblasti teorije enigmatike. Ova aktivnost je naročito intenzivirana od 2000. godine, pa je u tom periodu objavljeno blizu 40 knjiga iz ove oblasti. Posebno je značajna knjiga LEKSIKON SRPSKIH ENIGMATA štampana 2006 godine, u kojoj je implicitno prikazana istorije srpske enigmatike. Ova knjiga dobila je specijalnu nagradu Udruženja novinara Srbije za "doprinos novinarstvu, teorijske radove u novinarstvu i publicistička dela".

[Reklama]


MarkoKg

 • *
 • 5,194
 • +48/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
Re: Enigmatika
« Odgovor #1 poslato: Mart 22, 2010, 18:47:56 »
Ukrštenica je jedna od najraširenijih igara na svetu. Prva ukrštenica pojavila se u Engleskoj tokom 20. veka. Bila je opšta, podeljena poljima i grupom reči koje su se međusobno ukrštale uspravno i vodoravno. Ukrštenice su štampane u dečjim knjigama i različitim periodičnim izdanjima. Prvo poznato izdanje današnje ukrštenice kreirao je novinar Artur Vajn (engl. Arthur Wynne) iz Liverpula, stekavši naziv prvog kreatora popularne svetske igre. Prva ukrštenica se pojavila 21. decembra 1913. godine u nedeljnom izdanju Njujork vorlda (engl. New York World). Vajnova ukrštenica se razlikuje od današnjih ukrštenica, jer one u ovom obliku nemaju crna polja. Tokom ranih dvadesetih godina 20. veka drugi izdavači novina počeli su u svojim izdanjima da štampaju ukrštenice. U ovom razdoblju ukrštenica je poprimila svoju karakterističnu formu. Deset godina kasnije iz SAD-a prešla je Atlantik i osvojila Evropu.

Prvo pojavljivanje ukrštenice u britanskim izdanjima bilo je u Pirsons magazinu (engl. Pearson's Magazine) u februaru 1922, a prva Tajmsova (engl. Times) ukrštenica je štampana je 1. februara 1930. godine. Britanski sastavljači ubrzo su razvili nove uzorke, koji su bili bitno različiti od američkih. Jedan od njih je i kriptička (engl. cryptic) ukrštenica koja je postala vrlo popularna (nju ne treba mešati sa „kriptogramnom ukrštenicom“). Pravila sastavljanja i rešavanja za kriptičku ukrštenicu dali su A. F. Riči (engl. A. F. Ritchie) i D. C. Meknat (engl. D. С. Macnutt).

Sastavljači ukrštenica mogu „videti“ složene reči u zadatom liku ukrštenice i na taj način stvoriti stotine unikatnih umotvorina.

MarkoKg

 • *
 • 5,194
 • +48/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
Re: Enigmatika
« Odgovor #2 poslato: Mart 22, 2010, 18:57:30 »
Sudoku, (ponekad Su doku, jap. Sū cifra i Doku jedinstven) je logička zagonetka u obliku kvadratne rešetke. Rešetka je obično formata 9×9, načinjena od podrešetki 3×3 polja („regioni“). Na početku je upisano nekoliko brojeva u nekoliko polja. Cilj je da se rešetka ispuni brojevima od 1 do 9 u svim poljima. Svaka kolona, svaki red i svaki potkvadrat (region) mora sadržati sve brojeve od 1 do 9 koji se ne smeju ponavljati. Rešavanje sudokua (ispunjavanje rešetke) zahteva samo strpljenje i skromne logičke sposobnosti, mada neke zagonetke mogu biti prilično teške.

Sudoku nastao u Japanu 1986, zatim postaje popularan u Ujedinjenom Kraljevstvu, 2005. a potom i u međunarodnim okvirima postaje igra sa najbržim rastom popularnosti.

Postoji matematička teorija ove igre zasnovana na teoriji kombinatorike i teorije grafova.

U Srbiji se organizuje državno prvenstvo u rešavanju sudoku zagonetki. Dosadašnji prvaci su:

    * 2006. - Nikola Živanović
    * 2007. - Dragan Tolomanoski
    * 2008. - Nikola Živanović
    * 2009. - Dragan TolomanoskiEvo i nekih online Sudoku stranica:
http://www.sudoku.name/
http://www.websudoku.com/
http://www.fingertime.com/sudoku.php
http://www.sudokufun.com/
http://www.dailysudoku.co.uk/sudoku/
http://www.sudoku.iz.rs/

Od danas i kod nas možete igrati sudoku online:
http://www.samo-opusteno.info/sudoku/
« Poslednja izmena: Oktobar 10, 2010, 00:54:01 od strane NiKooLaa »

prolaznik

 • *
 • 5
 • +1/-0
  • Pogledaj profil
Odg: Enigmatika
« Odgovor #3 poslato: April 23, 2010, 22:48:03 »
Vrlo interesantna tema, jer se kod nas malo prostora pridaje značaju enigmatike. Nije to samo obična zabava kao što se često misli. Potvrda tome je postojanje enigmatskih udruženja i klubova, kao i brojna takmičenja sve do Svetskih prvenstava. Istorijatom enigmatike se pozabavio i sajt Enigmatika i druge zavrzlame, pa evo npr. kako je izgledala prva ukrštenica Artura VinaTu je i istorijat nastanka sudokua, a na sajtu ima mnoštvo radova svih vrsta enigmatike i logike za rešavanje i downloadovanje.
« Poslednja izmena: April 23, 2010, 22:48:57 od strane prolaznik »

Alle

 • *****
 • 2,250
 • +17/-3
 • Pol: Žena
 • Every little thing is gonna be alright.. :)
  • Pogledaj profil
Odg: Enigmatika
« Odgovor #4 poslato: Avgust 26, 2010, 00:53:47 »
hahahah sudoku obozava moj profesor geografije da igra..ama covek nije normalan majke mi..smori nas zive kada pocne da iscrtava na tabli i da sam sa sobom igra.. :D
Kosmos nije mozda uvek fer, ali bar ima sjajan smisao za humor!
Carrie Bradshaw

NiKooLaa

 • Dont fear the reaper!
 • *
 • 5,394
 • +149/-13
 • Pol: Muškarac
  • dzontra.nikola
  • lastfm
  • opusteniforum
  • dzontra_nikola
  • Dzonny
  • Pogledaj profil
  • Valjevski polumaraton
Odg: Enigmatika
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 10, 2010, 00:55:31 »
Pošto sam i ja ljubitelj, evo preradjene i prilagodjene sudoku online igre i kod nas na serveru:
http://www.samo-opusteno.info/sudoku/

Uživajte :)
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

makicaR

 • *
 • 8
 • +0/-0
  • Pogledaj profil
Odg: Enigmatika
« Odgovor #6 poslato: Septembar 03, 2012, 15:13:17 »
Upravo sam odigrala!
10 minuta....--((

NemanjaNBGD

 • *
 • 5
 • +0/-0
 • Opustite se i uzivajte!
  • Pogledaj profil
Odg: Enigmatika
« Odgovor #7 poslato: Septembar 09, 2012, 22:59:47 »
Ja 12 min.