Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - TanjicA

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 43
16
Filmovi / Spektra
« poslato: Novembar 15, 2015, 14:05:28 »
Spektra (Spectre, 2015)
- film, opis, sadržaj, bond -Originalni naslov:    Spectre
Početak prikazivanja filma:    05.11.2015
Dužina trajanja filma:    149 min
Država/Godina:    USA, GBR/2015
Žanr:    akcija, triler
Glumci:    Daniel Craig, Christoph Waltz, Léa Seydoux, Monica Bellucci
Režiser:    Sam Mendes
Distributer:    CON FILM D.O.O.


Sadržaj
Tajanstvena poruka iz njegove prošlosti poslaće tajnog agenta 007 u misiju u Meksiko, a potom i u Rim gde će upoznati Luciju Skiaru, prelepu i misterioznu udovicu poznatog kriminalca. Bond će se infiltrirati na tajni sastanak i otkriti postojanje zlokobne organizacije poznate pod imenom Spektra. U međuvremenu u Londonu, Maks Denbih – novi direktor sektora za nacionalnu bezbednost, istražuje Bondove ranije zadatke i traži razloge zbog čega je MI6, kog vodi M uopšte potreban. Agent 007 tajno zatraži pomoć, kako bi pronašao Medlin Svan, ćerku njegovog neprijatelja kod kojeg se nalazi trag koji vodi do otkrivanja SPEKTRE. Kao ćerka ubice, Medlin razume Bonda više od bilo koga drugog. Kako se on približava srcu Spektre uskoro saznaje za zastrašujuću povezanost između sebe i neprijatelja kog sve vreme pokušava da pronađe. Poslednji put u ulozi Džejmsa Bonda našao se fenomenalni Danijel Krejg, dok je uloga glavnog negativca poverena dobitniku prestižne nagrade Oskar Kristofu Valcu. Režiju potpisuje Sem Mendez, koji je bio reditelj i na prethodnom filmu iz Bond franšize, a u filmu se pojavljuju i Monika Beluči, Ralf Fajns, Naomi Haris, Endrju Skot i mnogi drugi.17
Lektire & knjige / Djetinjstvo pod Vrtaljicom
« poslato: April 20, 2014, 14:29:20 »
Djetinjstvo pod Vrtaljicom

Prica : Bijeli djecak

 

Vrijeme radnje : Prije petnaest godina

Mjesto radnje : Igraliste,kuca,livada

Tema : Djecak koji se rodio sa neizljecivom bolescu

Ideja : Ne treba suditi covjeku po izgledu , vec po onom sto nosi u sebi

Fabula : Pisac pocinje pricu , prije petnaest godina  rodio se djecak sa neizljecivom bolescu . Sav bijel kao krpa . Svi su ga zadirkivali i bjezali od njega,a on se povlacio i trcao kuci,placuci u majcinom krilu.Ali kad' su se tek navikli na njega on je napustio svijt .

Glavni lik : Glavni lik po ienu Bego . Odrasli su se slozili sa tim imenom iako im je to bilo malo neobicno ime za dijete . On je bio bio bijel , po citavom tijelu kao papir,kao proculan,krpa,snijeg,sir. Djecak je rastao ,igrao se , radovao se svemu cemu bi se i druga djeca radovala . Kada bi se pojavio na igralistu svi bi mu se sklanjali s puta i gledali ga kao duha.A mali Bego to bi primjecivao i onda bi dugo plakao u majcinom krilu . Mali je postao ledeni elemenat bola,tvrdi kamen tisine i bijela svjetlost osude .

Sporedni likovi : Sporedni likovi su lijecnici,majka i ostala djeca. Majka je bila kao i svaka druga , brizna i zabrinuta za sudbinu svog djeteta.I njoj je bilo tesko isto koliko i Begi .Suosjecala se s njim i znala je kako mu je . Druga djeca bi zadirkivala djecaka i izdvajala bi ga iz drustva .


18
Ženski kutak / Frajeri na plaži :)
« poslato: Decembar 01, 2013, 16:57:35 »
 hammer

19
Zdravlje na dlanu / Bol u grudima - uzroci
« poslato: Februar 11, 2013, 11:42:34 »
Bol u grudima - uzroci


Ukoliko imate bol u grudima, posebno ako Vam je to prvo iskustvo, ne morate odmah da mislite na najgore, jer postoji veliki broj uzroka koji mogu da dovedu do ovog neprijatnog simptoma.

 Bol u grudima je jedna od veoma čestih žalbi pacijenata koji se javljaju lekarima, ne samo kardiolozima ili urgentnom centru, već i u opštoj medicini u domu zdravlja.

 Bol u grudima dovodi do uznemirenosti osoba koji ga imaju, jer se najčešće subjektivno doživljava kao ‘srčani udar’ ili angina pektoris i one su svesne ozbiljnih posledica do kojih ovaj simptom može da dovede.
 Međutim, nije uvek bol u grudima posledica srčanih oboljenja. Postoji veliki broj drugih struktura u šupljini grudnog koša i često je neophodan sistematski pristup da bi se našao pravi uzrok i postavila precizna dijagnoza.

Uzroci bola u grudima   
 • Angina pektoris / infarkt srca
  • Ostali kardiovaskularni uzroci
   • Verovatni ishemijski bol (posledica suženja krvnog suda i nedovoljne ishranjenosti tkiva)
   • Aortna stenoza (suženje)
   • Hipertrofična kardiomiopatija
   • Teška sistemska hipertenzija
   • Teška hipertenzija desne srčane komore
   • Aortna regurgitacija (vraćanje krvi iz aorte u srce)
   • Teška anemija / hipoksija (manjak kiseonika)
  • Bol neishemijskog porekla
   • Disekcija aorte (rascep zida)
   • Perikarditis (zpaljenje srčane kese)
   • Prolaps mitralne valvule (srčanog zaliska između leve pretkomore i komore)
 • Gastrointestinalni
  • Spazam (grć mišića) jednjaka
  • Refluks (vraćanje sadržaja iz želuca)
  • Pucanje zida jednjaka
  • Ulkusna bolest
 • Psihogeni
  • Anksioznost
  • Depresija
  • Srčana psihoza
  • Sopstvena dobit
 • Neuro-mišićno-koštani
  • sindrom izlaza grudnog koša
  • Povreda vratne ili grudne kičme
  • Kostohondritis (zapaljenje kosti i hrskavice, npr. rebara)
  • Herpes zoster
  • Bol zida grudnog koša
 • Plućni
  • Plućna embolija / infarkt
  • Pneumotoraks (ulaz vazduha u plućnu maramicu)
  • Zapaljenje pluća sa zahvaćenošću pleure (plućne maramice)
 • Pleuritis (zapaljenje plućne maramice)
* Zbog ograničenog prostora, ne možemo detaljnije da opisujemo sve, posebno one retke uzroke koji su samo pobrojani
 


 Poseban je izazov odrediti uzrok bola u grudima kod osoba ženskog pola, pošto su žene manje podložne srčanim oboljenjima do menopauze. Ženski polni hormon – estrogen ima zaštitni efekat i sprečava razvoj ateroskleroze (nagomilavanja masnih naslaga u krvnim sudovima). Zato su infarkt srca i oboljenja krvnih sudova srca (tzv. koronarna bolest) veoma retki kod žena u reproduktivnom periodu života.

 Kako se vremenom bliži menopauza i nivo estrogena sve više pada, verovatnoća za nastanak ovih bolesti se naglo povećava i izjednačava sa onom kod muškaraca. Uprkos svemu tome, veliki broj mladih osoba ženskog pola javlja se lekaru zbog bola u grudima i krajnje su zabrinute zbog toga.

 Prvo ćemo predstaviti uzroke kojih se ljudi najviše plaše.


Angina pektoris i infarkt srca
Srčani bol kod angine pektoris nastaje zbog smanjenja dopremanja krvi srčanom mišiću zbog suženih krvnih sudova srca. Može postojati stabilna angina pektoris, pri kojoj se bol javlja pri određenom naporu i nestabilna, koja je nepredvidivog početka i ozbiljnije prognoze. Bol se javlja iza grudne kosti, može biti neodređen, da se teško precizno lokalizuje, težak, pritiskajući ili stežući. Bol retko traje kraće od jednog ili duže od 20 minuta.

 U suprotnom, treba misliti na infarkt srca. Kod angine pektoris najčešće dođe do brzog prestanka bola – za oko 5 minuta nakon prestanka svih aktivnosti, ili uzimanja lekova pod jezik za brzi prestanak bola iz grupe nitrata (nitroglicerin). Ovaj anginozni bol može da se javi, osim iza grudne kosti, i u levom ramenu, levoj ruci, vratu ili vilici.

Infarkt miokarda odlikuje se trajnim odumiranjem njegovog dela usled nagle blokade dopremanja arterijske krvi u određeni deo srčanog mišića (najčešće leve komore). Najčešći razlog za njegov nastanak je pucanje tzv. aterogenog plaka – grupacije masnog tkiva ispod unutrašnje površine (lumena) arterije i posledičnim stvaranjem tromba na tom mestu.

 Bol kod infarkta srca može da bude sličan onom kod angine pektoris, ali je najčešće znatno jači i može da traje duže. On ne prolazi pri mirovanju, niti posle uzimanja nitroglicerina pod jezik. Može biti udružen sa osećajem lupanja srca, preznojavanjem, mučninom i povraćanjem, vrtoglavicom, omaglicom ili čak kolapsom.

 Bol koji najverovatnije nije poreklom od srca najčešće je dobro lokalizovan, oštar, probadajući i ponekad je kratkotrajan (manje od 15 sekundi). On se pogoršava pri dubokom udahu ili kašlju. Ovakav bol bolesnik može da pokaže vrhom svog prsta.

Bol koji je lokalizovan neposredno ispod leve bradavice skoro nikad nije srčanog porekla.


Česti uzroci bola u grudima kod mladih žena
Ovde ćemo pobrojati one najčešće koji traže detaljan lekarski pregled.

Oboljenja srčanih zalistaka
 Prolaps mitralnog zaliska - Ovo je relativno često i benigno stanje na zaliscima koji pregrađuju levu srčanu pretkomoru i komoru. Ovi zalisci su dugi i veliki i za vreme sistole (faze srčanog ciklusa u kojoj se srce kontrahuje i izbacuje krv) oni ‘prolabiraju’ (prodiru) u levu pretkomoru, pri čemu se deo krvi vraća nazad. Bol se u ovom slučaju javlja u miru, oštar je, ne širi se van mesta javljanja i dužeg je trajanja.

 Reumatsko oboljenje srčanih zalistaka - Mitralna stenoza je suženje pomenutog ušća leve srčane pretkomore u levu komoru. Predstavlja čest problem kod žena i može da prouzrokuje bol u grudnom košu i subjektivni osećaj nedostatka vazduha.

 Obolela osoba može da ima pridruženi kašalj sa iskašljavanjem. Slušalicama lekar otkriva posebne tipove srčanih šumova, koji mu pomažu u postavljanju dijagnoze. Konačnu, naravno, postavlja ultrazvučnim pregledom srca.

Anksioznost, depresija
Postoje brojni individualni ili socijalni razlozi koji mogu mlade osobe ženskog pola da uvedu u začarani krug anksioznosti, uzrokujući različite fizičke simptome, koji sa svoje strane dalje dovode do sve veće uznemirenosti. Depresija može da uzrokuje tzv. ’somatizaciju’, tj. da dovede do različitih simptoma poput bola u grudima. Ovaj vid bola u grudima može da bude veoma različit i, čak, da imitira ranije opisani anginozni bol. U ovim slučajevima treba isključiti organske uzroke bola u grudima pre postavljanja dijagnoze anksioznosti / depresije.

Neuro-mišićno-koštani uzroci
Ovde je bol dobro lokalizovan, osetljiv na dodir, pogoršava se pri dubokom udahu, ali ne i pri povećanom fizičkom naporu. Postojeći uzrok se može otkriti odgovarajućim ispitivanjima, poput rendgenskog snimanja vratne kičme ili grudnog koša. Uzrok bola usled herpes zoster virusne infekcije se ponekad razjasni tek pošto se pojavi raš na koži.

Gastrointestinalni uzroci
Jedan od najčešćih uzroka bola iza grudne kosti je ezofagealni refluks, odnosno vraćanje kiselog želudačnog sadržaja u jednjak.

 Bol je najčešće u obliku paljenja, češće se pojavljuje u ležećem položaju i prolazi nakon ustajanja.

 Češće se javlja posle obilnih i masnih obroka. Poseban oblik ove bolesti se ispoljava spazmom (grčom mišića) jednjaka. Osim pobrojanih uzroka, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu može, takođe, da prouzrokuje bol u donjem delu grudnog koša.

Plućni uzroci
Plućni uzroci bola u grudima kod mladih žena mogu biti embolija ili infarkt pluća. Oni najčešće nastaju zbog tromboze i zapaljenja dubokih vena nogu ili male karlice, koji mogu da budu posledica primene oralnih kontraceptivnih lekova. O ovim situacijama dolazi do zapušenja određenog krvnog suda u plućima i prestanka ishrane tog područja. Bol naglo nastaje (akutan je), veoma je jak i pacijent je često u kritičnom stanju, koje može i da ugrozi život.

Pneumonija (zapaljenje pluća) može da bude jedan od plućnih uzroka bola u grudima ukoliko je istovremeno zahvaćena i plućna maramica, što se najčešće i dešava.

Pneumotoraks predstavlja prodiranje vazduha u plućnu maramicu, zbog čega nastaje povećanje pritiska u njoj, koji je inače u fiziološkim situacijama negativan.

 Nastaje zbog pucanja (rupture) plućnog tkiva i uspostavljanja komunikacije spoljašnjeg vazduha i prostora u plućnoj maramici. Tada se naglo pojavi bol koji može da bude veoma jak.

Uzroci porekla plućne maramice
Postoje brojni uzroci koji mogu da dovedu do pleuritisa (zapaljenja plućne maramice), poput različitih mikroorganizama, a obavezno treba misliti (i postaviti pravovremenu dijagnozu) na TBC (tuberkuloza). Bol je oštar, poput uboda nožem, a javlja se i pri najmanjem pokretanju grudnog koša. Tada se još javlja umereno povišena temperatura, kašalj, malaksalost, gubitak apetita i telesne težine.

20
Zdravlje na dlanu / Pneumotoraks (Pneumotorax)
« poslato: Februar 11, 2013, 11:37:22 »
Pneumotoraks (Pneumotorax)Pneumotoraks podrazumeva nakupljanje vazduha u pleuralnoj šupljini koje nastaje kao posledica prekida kontinuiteta visceralne ili parijetalne pleure (listova plućne maramice). Kada nastane komunikacija između bronha, alveola i pleuralne šupljine, dolazi do izjednačenja atmosferskog i intrapleuralnog pritiska, pa elastična sila pluća uzrokuje kolaps plućnog parenhima. U zavisnosti od  porasta pritiska u pleuralnom prostoru, plućni parenhim može kolabirati delimično ili potpuno, tj. može nastati parcijalni ili kompletni pneumotoraks.

Uzrok nastanka

 Uzroci su različiti. Često nastaje kod mladih osoba, pretežno muškaraca, rupturom kongenitalnih promena (bula). U ređim slučajevima prodor vazduha se može dogoditi i kod postojećih bolesti pluća-tuberkuloze, malignih procesa, apscesa, hroničnih opstruktivnih bolesti pluća i dr. Neposredni uzrok rupture plućnog tkiva ili pleure jeste naglo povećanje intrapulmonalnog pritiska,koji uzrokuju telesno naprezanje pri trčanju, nošenju tereta, fizičkom radu, porođaju, otežanoj defekaciji, govoru, kašlju ali može da nastane i pri mirnom ležanju i bez posebnih povoda.

Podela i klinička slika

Spontani pneumotoraks - nastaje naglo, javlja se bol u grudima u vidu probadanja, koji se širi u leđa i vrat, suv kašalj, otežano disanje, vaskularni kolaps i strah od ugušenja. Bolesnik je bled, orošen znojem i kašlje. Srčani rad je ubrzan a pritisak nešto snižen. Strana sa pneumotoraksom je slabije respiratorno pokretna i disanje na toj strani je skoro nečujno.

Tenzioni (ventilni) pneumotoraks - vazduh pri udisanju ulazi u pleuralni prostor a pri izdisanju se zadržava u pleuralnoj šupljini, pa se kod svakog udisaja količina vazduha naglo povećava. Pritisak vazduha raste, kolabirano plućno tkivo se potiskuje prema hilusu, pomeraju se i srce i krvni sudovi prema zdravoj strani. Simptomi i znaci se veoma brzo razvijaju I smrt može da nastupi za 10 - 15 minuta. Javlja se bol, otežano disanje, sve veći nemir, znojenje, bledilo a zatim i cijanoza (modra prebojenost).
Otvoreni pneumotoraks - nastaje kod širokih i penetrantnih rana grudnog koša kroz koje vazduh pri udisaju ulazi u pleuralni prostor a u izdisaju izlazi kroz istu ranu u slobodan prostor. Takođe se javljaju bol,otežano disanje i ubrzan rad srca.

Dijagnoza

 Postavlja se na osnovu kliničke slike i pregleda, a kasnije se rade rendgenografija srca i pluća, analiza gasova u arterijskoj krvi, pleuroskopija, laboratorijska ispitivanja, citološka, mikrobiološka i biohemijska ispitivanja tečnosti iz pleuralne šupljine. 

Komplikacije

 Likvidopneumotoraks - istovremeno prisustvo vazduha i tečnosti u pleuralnom prostoru.
 Hematopneumotoraks - prisustvo krvi i vazduha u pleuralnom prostoru usled povrede krvnih sudova koje nastaju pri perforaciji.
 Piopneumotoraks - prisustvo vazduha i gnoja, može biti posledica infekcije iz udaljenih gnojnih ognjišta ili posledica primarnih gnojnih oboljenja pluća.
 Medijastinalni emfizem - prisustvo vazduha u medijastinumu, što izaziva osećaj pritiska u grudima, bol, poremećaje srčanog ritma.
Subkutani emfizem - vazduh prodire u potkožno tkivo i lokalizuje se u regijama  iznad pluća, lice je podbulo a na pritisak kože oseća se škripa poput hodanja po suvom snegu.


Lečenje

 Jak bol se smanjuje analgeticima, uznemirenost anksioliticima. Bolesnika postaviti u polusedeći položaj. U slučaju nastanka ventilnog pneumotoraksa punkcija grudnog koša je pravi postupak koji se mora uraditi odmah i bez odlaganja. Nakon hospitalizacije, daju se antibiotici i antitetanusna zaštita. Zatim se uspostavlja trajna aspiraciona drenaža pleuralne šupljine. Zavisno od prirode sadržaja vršiće se ispiranje pleuralne šupljine i instilacija indikovanih lekova.

21
Zdravlje na dlanu / Pneumonija (Upala pluća)
« poslato: Februar 11, 2013, 11:36:05 »
Pneumonija (Upala pluća)Pneumonija je zapaljenje plućnog parenhima koje zahvata alveolne prostore i intersticijum (prostor između alveola) pluća. Ova bolest predstavlja najopasnije oboljenje respiratornog sistema i može biti uzrokovana različitim mikroorganizmima. Javlja se u svim starosnim dobima, a posebno kod osoba sa različitim hroničnim bolestima i oštećenjima obrambenog sistema. Pneumonija je najčešća i najteža, a vrlo često i smrtonosna bolest kod starijih ljudi.

Učestalost
 Pneumonija je i danas čest uzrok smrtnosti, uprkos savremenoj antibiotskoj terapiji moćnog delovanja. U Velikoj Britaniji od upale pluća godišnje umre 60 000 osoba. Ova bolest odnosi 10 puta više života nego sve druge zarazne bolesti. U SAD-u pneumonija je među vodećim uzrocima smrti. U zemljama u razvoju infekcije donjih disajnih puteva najčešći su uzrok umiranja.  Osobe starije od 65 godina imaju povećani rizik od upale pluća. Kod starijih osoba postepeno slabe mehanizmi obrane od infekcija i često su izloženi hroničnim bolestima kao što su: hronična opstruktivna plućna bolest (HOPB), bolesti srca, bubrega i jetre, ateroskleroza i dijabetes. Vrlo često u zimskim mesecima različite respiratorne infekcije i grip predhode pojavi upale pluća.

Uzrok nastanka
 Pneumoniju mogu uzrokovati bakterije, virusi, gljivice, a može nastati i udisanjem (aspiracijom) prašine, hemijskih supstanci, hrane ili povraćenog sadržaja. Najčešći uzročnik je Streptococcus pneumoniae (pneumokok), slede Straphylococcus aureus, Haemophylus influenzae, Klebsiella pneumonia i drugi gram - negativni bacili, Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae, virus Influenzae A i B, Chlamydia psittaci, itd.

 Pulmolozi pneumonije dele na:
tipične - bakterijske
atipične

Bakterijske pneumonije najčešće uzrokuju sledeće bakterije: pneumokok, Haemophilus influenzae i Moraxella catarrhalis.

Atipične pneumonije uzrokuju bakterije kao Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella, ali i respiratorni virus i one zahtevaju drugačiji terapijski pristup u odnosu na bakterijske(tipične) pneumonije..

Klinička slika
 Kao i većina infektivnih oboljenja i pneumonija se karakteriće prisustvom nespecifičnih i specifičnih simptoma. Opšti simptomi (nespecifični) u pneumoniji slični su kao kod infekcija uopšte, a to su groznica, gubitak apetita, znojenje, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima i glavobolja. Kod nekih bolesnika postoje anamnezni podaci o neposredno preboleloj infekciji gornjih disajnih puteva, obično virusnog porekla.

 Kod infekcija izazvanih pneumokokom ili stafilokokom teška slika bolesti može se razviti u toku nekoliko sati, dok je kod pneumonije prouzrokovane mikoplazmom razvoj produžen na dve do tri nedelje. Poremećaj svesti i konfuznost prate pneumonije izazvane najčešće psitakozom. Respiratomi simptomi variraju, i zavise od imunog sistema osobe i težine bolesti. Kašalj se javlja kod skoro svih obolelih, nedostatak vazduha oseća više od dve trećine, pleuralni bol oko 60%, iskašljava više od polovine. U početku bolesti ispljuvak je oskudan ili ga nema, a u daljem toku bolesti postaje gnojav. Visoka temperatura i drhtavica česti su kod mladih osoba s pneumokoknom pneumonijom, od kojih trećina ima herpes na usnama. Atipične pneumonije, počinju sporije sa lakšom kliničkom slikom, u odnosu na bakterijske, jer se klinički simptomi razvijaju postupno. Temperatura raste postepeno i može bitim izuzetno visoka, ali je izuzetno retko praćena drhtavicom. Prisutni su i opšti simptomi, poput, glavobolje, bola u mišićima i zglobovima, opšte slabosti i umora. Kašalj se obično zapaža nakon 3 do 4 dana, i uglavnom je suv i iritabilan, bez mogućnosti iskašljavanja. Zbog nekarakterističnih simptoma dijagnoza se postavlja kasnije nego u bakterijskim pneumonijama, često tek nakon rendgenskog snimanja pluća.   

Dijagnoza
 Dijagnoza pmeumonije se postavlja nakon kliničkog pregleda, na osnovu simptomatologije i fizičkog nalaza. Osim toga lekar će zatražiti rengenski snimak pluća i srca, a serološka ispitivanja će pokazati povišen broj leukocita(belih krvnih zrnaca) i uvećanu sedimentaciju, što je jasan dokaz da se u organizmu odvija zapaljenski proces uzrokovan infektivnim agensom. Auskultativnim nalazom primećuje se pucketanje i penušav šum, karakterističan za postojanje tečnosti u alveolarnom prostoru. Analizom sputuma(ispljuvka) moguće je izolovati uzročnika infekcije i na osnovu toga propisati adekvatnu terapiju.

 Lečenje
 Pravac u lečenju pneumonije zavisiće od izolovanog uzročnika. Bakterijska pneumonija se leči antibioticima kao što su penicilini, makrolidi (azitromicin), cefalosporini. Neophodno je pridržavati se uputstava lekara i dinamike uzimanja terapije, jer u suprotnom može doći do neizlečenja i ponovnog povratka bolesti.  Kod atipične pneumonije preporučuje se vitaminska terapija sa puno unosa tečnosti u organizam. 

 Određene vrste virusne upale pluća mogu se lečiti nekim antivirusnim lekovima, jer antibiotici ne deluju na viruse.  Izuzetak predstavlja atipična pneumonija izazvana Mycoplasmom pneumoniae i ona se leči antibioticima i to najčešće azitromicinom jednom tebletom u toku dana. Bitan aspekt u lečenju pneumonije predstavlja i simptomatska terapija(terapija koja otklanja simptome). Lekari preporučuju primenu antipiretika(lekovi za snižavanje telesne temperature) i lekova koji će omogućiti lakše iskašljavanje. Ponekad je potrebno duže vreme da bi se bolesnik oporavio od virusne nego od bakterijske pneumonije.

Prognoza
 Prognoza zavisi od više faktora. Pre svega od imunog stanja organizma bolesne osobe, starosne dobi, uzročnika, težine bolesti i prisutnosti nekih drugih hroničnih bolesti. Zato je neophodno da se starije osobe zdravo hrane, odmaraju i vode računa o opštem zdravlju, a da se i na prvu pojavu simptoma obrate lekaru. Važan faktor u prevenciji je i pravovremena vakcinacija. Posebno tešku kliničku sliku imaju pušači zbog već kompromitovane plućne ventilacije, stoga se preporučuje prestanak pušenja kod ovih bolesnika.

23
Romantični kutak / Dan zaljubljenih - astrološki vodič za poklone
« poslato: Februar 07, 2013, 01:17:01 »
Dan zaljubljenih - astrološki vodič za poklone

Za odabir pravog poklona možete iskoristiti osnovne astrološke osobine koje krase svaki znak zodijaka. Iako je svaki čovek sam za sebe poseban, u slučaju da ne znate lični horoskop voljene osobe, ova mala podela može biti od pomoći.Ovan - sportski duh na krilima energije

Poklonite mu aktivni vikend u bilo kom obliku. Ukoliko niste u mogućnosti da mu priuštite neki vid rekreacije, poklonite mu deo sportske odeće ili parfem.


Bik - hedonista ušuškan u materijalnu sigurnost

Čarobne reči za ovaj znak su muzika, cveće i gurmanska hrana. Bilo šta da odaberete od svega ovoga, vodite računa, vaša će voljena osoba krišom proceniti koliko ste novca za to izdvojili.Blizanci - lepa reč gvozdena vrata otvara
 Najzahvalniji znak za poklone. Ne postoji materijalno dobro koje će ga toliko oboriti s nogu kao što to može pisana izjava ljubavi ili simpatična SMS poruka, a vrhunac bi bila ljubavna pesma napisana njemu u čast.


Rak - mamina maza
 Nije važno koliko ćete novca potrošiti. Možete se simbolično provući ukoliko uspete da izaberete sitnicu koja će vašeg osetljivog Račića simbolično vratiti u detinjstvo i toplinu doma kome stremi.


Lav - ili sve ili ništa
 Ukoliko ste takve sreće da je vaša voljena osoba rođena u ovom znaku, verovatno ste dosad shvatili da se nećete provući jeftino. Šta god da odaberete mora biti luksuzno, a ukoliko se opredelite za nakit, bez zlata mu se ne pojavljujte na oči.


Devica - čemu romantika ako nije praktična
 Šta god da poklonite, nećete pogrešiti ukoliko poklon ima upotrebnu vrednost. Povedite računa čime se vaša draga osoba profesionalno bavi pa u okviru toga odaberite joj "alat" koji će već koliko sutradan upotrebiti na poslu.


Vaga - samo da je u šarenom papiriću
 Ovoj osobi možete pokloniti bilo šta ako je ukusno upakovano u luksuznom papiru. Od slatkiša, cveća pa do nakita ili parfema, izbor je veliki. A ako baš želite da je oborite s nogu pun pogodak može biti skupoceni modni detalj.


Škorpija - provokativno, ali s merom
 Možete pokloniti bilo šta što simbolično forsira seksualnu energiju. Ipak, pripazite. Ovo su osobe specifičnih manira i velikih zahteva. Njima je teško pogoditi tanku liniju koja razdvaja dobar ukus od vulgarnosti.


Strelac - detinjasto i veselo
 Potrudite se da pronađete igračku za odrasle ili neke šaljive sitnice kojima ćete razdragati voljenu osobu. Ukoliko ste raspoloženi za nešto skupocenije, pravi izbor su avionske karte za neku daleku turističku destinaciju.


 Jarac - staromodno, bez razmetanja

 Iako ste raspoloženi da novac koji ste vi zaradili potrošite na partnera, povedite računa da ne preterate u tome jer će vas vaš Jarac kritikovati. Odaberite skroman i praktičan poklončić koji ne odiše suvišnim luksuzom.


Ribe - romantično do suza
 Šta god da odaberete važan je način na koji ćete to uručiti. Ambijentalna muzika, ljubavni stihovi, prigušeno svetlo i poklon na iznenađujućem i skrivenom mestu biće dovoljan da se vaša Ribica razneži do suza.

 

Vodolija, samo da je društveno
 Ulepšaćete joj dan ako je iznenadite kartama za izložbu, pozorište, bioskop ili neko drugo društveno dešavanje tokom koga će ona veselo čavrljati u krugu svojih bliskih prijatelja.

24
SMS / Poruke za dan zaljubljenih
« poslato: Februar 07, 2013, 00:58:08 »
:: Poruke za dan zaljubljenih, SMS poruke za dan zaljubljenih ::


Iz “Zavoda za Zaljubljenje” Vas obavestavaju, da u ovom trenutku, nekome neizmerno nedostajete. Zato Vas molimo da uzvratite poruku na ovaj broj. Hvala

Kad volis nekog moras i da patis, kad izgubis ljubav zelis da je vratis,zato cuvaj ono sto svim srcem volis i da ode nemoj da dozvolis.

Ako ti trebam posalji neki broj: 1-za ljubav, 2-kao prijatelj, 3-da ti pricam, 4-da te slusam, 5-radi romantike, 6-da te poljubim, 7-radi seksa, 8-za ceo zivot.

Pogledaj na sat i sve ce ti biti jasno, niko nikome ne salje poruke ovako kasno. To rade samo oni kojima je stalo, a zasto ja to radim razmisli bar malo…

Obavestavamo Vas da ste krivi za bankrot firme “Soko Stark”. Prodaja slatkisa je opala kada je utvrdjeno da je osoba koja ovo cita, sladja od bilo cega.

Poletjeli anđeli poput ptica dotakli predivan osmijeh tvoga lica nek ponesu poruku na krilima bijelim da sretan dan zaljubljenih od srca ti želim!!!

UZ CASU DOBROG VINA, UZ SVETOG TRIFUNA I VALENTINA ZELIM TI VISE LJUBAVI NEGO STO IKO IMA!

Pogledaj na sat i sve ce ti biti jasno, niko nikome ne salje poruke ovako kasno. To rade samo oni kojima je stalo, a zasto ja to radim razmisli bar malo…

Jedan poljubac dobro jutro ja ti sada saljem, ti ga na usne stavi jer od srca ga daje, toplinu njegovu oseti, jer ima zadatak da te na moju ljubav podseti.

Citaj sada ovo polako, niko kao ja te ne voli ovoliko jako, i da te jos vise zelim to ti sada pisem, ja bez tebe vise ne mogu da disem!!

Znam tvoje ime, znam tvoje prezime, znam gde zivis, znam miris tvoje kose, samo ne znam ukus tvojih usana. Daj, pomozi nije fer da padnem na jednom pitanju….

Sta da ti sapnem, sta da ti pisem kad te volim koliko disem! Kredit trosim, ruke morim: kratko i jasno - ja te volim !!!

Dani prolaze i vreme se gubi, ne daj me ljubavi zele me drugi,ne daj me ljubavi, cuvaj me za sebe, kunem ti se ljubavi ja volim samo tebe.

Ti si moja ljubav, java i san, hocu da te volim najlepse sto znam, hocu da gledam tvoje oci i vidim osmeh tvoj, volecu te ljubavi ceo zivot svoj!!!

Jedino ti znas sta mi treba, tvoj topli osmeh i ljubav do neba. Jedino ti mozes to da mi das, zato te i volim, samo da znas.

Vazno je, mozda, i to da znamo: čovek je zeljan tek ako zeli i ako sebe celog damo, tek onda mozemo biti celi. Saznacemo tek ako kazemo reči iskrene, istovetne i samo onda kad mi trazimo moći će neko i nas da sretne.

Cesto je tesko pronaci reci, jer je onih pravih malo, zar su one potrebne da shvatis da mi je do tebe stalo:)

Od tvog dodira sunce se skriva, od tvog osmeha vatra se gasi, od tvog pogleda rana se pretvara u najlepsi san i sta jos da ti pricam kad mi nedostajes svaki dan…

Kad se sretnu oci nase, spusticu pogled dole, neka ti bude jasno da te moje oci vole, teram te od sebe, sa sobom se borim, zelim da te mrzim a prokleto te volim…

Ti na jednom, a ja na drugom kraju, kao andjeli u nebeskom raju. Andjeli se sastaju sa Bogom, a nadam se da cu se i ja sastati sa tobom…

Gdje si moje medeno, bez tebe mi je je ledeno, cuvam poljubac za tebe, hocu te kraj sebe. Imam te nesto pitati kratko, zasto me zaboravljas moje slatko.

25
Foto galerije / Umetnost u šakama
« poslato: Februar 04, 2013, 18:28:14 »
Slike u prilogu :)
26
Koncerti / Bijonse 15. aprila u Areni
« poslato: Februar 04, 2013, 18:22:05 »
Bijonse 15. aprila u Areni

Evropski deo svoje turneje Bijonse će započeti u Beogradu 15. aprila, a dva dana kasnije nastupiće u Zagrebu.


Bijonse

Bijonse je upravo potvrdila da kreće na svetsku turneju pod nazivom "Mrs. Carter Show World Tour". U Evropi će prvo nastupati u Srbiji, a planirano je da traje do 3. avgusta za kada je zakazan finalni nastup u Bruklinu.

Naziv turneje sugeriše na njenu udaju za poznatog repera Džej Zija čije je pravo prezime Karter.

Ovo je inače prva njena turneja nakon što je prošle godine rodila ćerku Blu Ajvi.

Atraktivna pevačica je prvi zuspeh postigla krajem 1990-ih sa grupom "Destiny's Child", da bi do danas prodala više od 75 miliona svojih albuma.

Ulaznice će se prodavati po cenama od  2.700, 3.900, 4.500, 5.500 i 5.900 dinara.

27
Ženski kutak / Šta je na umu astro znacima nakon seksa?
« poslato: Januar 13, 2013, 14:30:23 »
Šta je na umu astro znacima nakon seksa?

Ovan : "Super , hajde da to ponovimo !"

Bik : "Gladan , sam - dodaj mi picu "

Blizanci: "Da li si videla daljinski ?"

Rak : "Kada ćemo se venčati ?"

Lav : "Zar nisam bio fantastičan ?"

Devica: "Treba da operem posteljinu "

Vaga: "Bilo mi je dobro ako je i tebi bilo dobro"

Škorpija : "Možda treba da te malo više edukujem"

Strelac : "Zvaću ja tebe "

Jarac : " Imaš li visit - kartu ?"

Vodolija : " Hajde da probamo bez odeće "

Ribe: "Kako reče da se zoveš ? "

28
Ženski kutak / Obavezan deo garderobe: Kako izabrati savršene farmerke
« poslato: Januar 13, 2013, 14:28:17 »
Obavezan deo garderobe: Kako izabrati savršene farmerke

Farmerke su neizostavan deo garderobe, nose se često i stoga je važno da u njima izgledate najbolje što možete. Ako volite da pratite aktualne trendove pri kupovini ipak pripazite da takvi modeli odgovaraju vašoj građi.

 

Izbor savršenih farmerki podjednako je težak zadatak koliko je i bitan. Uskladite svoj tip tela s određenim krojem farmerki i obavezno vodite računa da su odgovarajuće veličine.

Da bi naglasili pozitivne strane svoje figure i prikrili negativne, vodite se ovim jednostavnim pravilima:

1. Obline i šire bokove izbalansirajte farmerkama sa širim nogavicama (boot cut), i posebno naglasite ženstvenu figuru srednje visokim ili visokim strukom.

2. Punijoj figuri najviše laskaju farmerke koje su šireg kroja, to jest ujednačena širina od bokova do dna nogavice.

3. Sitna građa je idealna za ravne krojeve i uske farmerke niskog struka.

4. Za vitku figuru i duge noge nema saveta; vama odgovara svaki model!

Ovih nekoliko glavnih odrednica će vam pomoći u prvoj selekciji. Nakon toga naoružajte se strpljenjem i isprobajte što više modela da bi pronašli upravo onaj koji vam odgovara. Nipošto ne kupujte "napamet".

29
Deca / Odvikavanje od bočice
« poslato: Januar 13, 2013, 14:23:08 »
Odvikavanje od bočice

Odvikavanje od bočice je vrlo važan korak u razvoju djeteta. Pedijatri će vam reći da polako odvikavate dijete od bočice kada dođu na kontrolu nakon što su napunili jednu godinu. Za vas smo pripremili članak u kojem ćemo vam pokazati načine kako da odviknete dijete od bočice.Odvikavanje treba početi što ranije jer će pretjerana količina mlijeka početi oštećivati dječje zubiće. Stoga počnite što ranije. Polako upoznajte svoje dijete i s alternativnim bočicama umjesto bočice sa dudom.

Kako bi vama i bebi bilo lakše, polako zamjenjujte bočicu s konkretnom hranom, počevši od popodnevnog hranjenja kako bi smanjili unos mlijeka možete ga razvodniti, ali pomalo.

Bočice sa plastičnim poklopcem dolaze u raznim oblicima i bojama, što šarenije to bolje. Nakon što djeca naviknu piti iz takvih bočica slijedi upoznavanje s običnim šalicama. Kada dođe do zamjenjivanja bočice s konkretnom hranom, možete dijete zavarati tako da kad dođe vrijeme obroka, date mu konkretnu hranu kao što je voće, keksi i sl. maleni su kao spužve i upijaju sve što kažete, stoga objasnite svom djetetu što se događa.

Najvažnije od je svega da kad jednom odlučite odviknuti dijete od bočice, pridržavajte se toga. Bit će i suza i odbijanja, no upornost dovodi do uspjeha.

30
Ženski kutak / Šta najviše plaši muškarce kad je seks u pitanju
« poslato: Januar 13, 2013, 14:21:45 »
Šta najviše plaši muškarce kad je seks u pitanju

Jesam li dovoljno dobar ljubavnik? Je li moj penis dovoljno velik? Hoće li ona ostati trudna? To su samo neka od pitanja koja se brojnim muškarcima motaju po glavi. Čak i oni najsamopouzdaniji imaju svojih strahova kad je seks u pitanju. Šta je, dakle, to što ih najviše plaši?


 

VELIČINA PENISA

Mnogi muškarci se brinu zbog veličine svog penisa. Boje se da svojom veličinom neće uspeti da zadovolje partnera te da će podbaciti kao ljubavnici. Stručnjaci kažu da je dobro da se muškarci s vremena na vreme podsete da veličina zapravo i nije toliko bitna. Partner će puno više uživati ako muškarac zna da koristi "opremu" koju ima na najbolji mogući način.

LJUBAVNIČKE VEŠTINE


Čak i oni koji će se zaklinjati da su odlični ljubavnici katkad će se zapitati jesu li to doista. Ljubavničke veštine posebno brinu muškarce koji su u novim vezama i žele pokazati partneru da su sjajni ljubavnici. Činjenica je da muškarac nikada ne može tačno znati kakav je ljubavnik, osim kad mu to partner direktno i iskreno kaže. Ipak, njeni uzdasi tokom seksa mogu mu reći mnogo o njegovim ljubavničkim veštinama.

TRAJANJE SEKSA

Hoće li seks prekratko trajati? Ili možda predugo? I to opterećuje muškarce jer se boje da na kraju nastupa neće dobiti aplauz koji silno žele. Živimo u vremenu u kojem za mnoge probleme postoje rešenja. Ako prebrzo ejakulirate, obratite se lekaru i vidite šta možete popraviti. Ako pak teško dolazite do vrhunca, razmislite šta dovodi to toga. Obično su problemi psihološke prirode, pa ne bi bilo loše porazgovarati s nekim o tome.

IZOSTANAK EREKCIJE

Ovo je možda najveći strah svih muškaraca - onaj od zakazivanja. Muškarcima koji o tome često razmišljaju, to se uglavnom i događa jer nedostatak erekcije obično uzrokuju psihološke teškoće. U nešto ređim slučajevima uzrok je fizičke prirode. Prestanite toliko razmišljati o tome. Ako ne možete, potražite stručnjaka za razgovor koji će vam pomoći da svoju koncentraciju usmerite na nešto drugo.

TRUDNOĆA I POLNE BOLESTI

Ovo je takođe česti strah muškaraca. Kako biste se zaštitili od neželjene trudnoće, ali i polnih bolesti, najbolje je koristiti kondom. Zapravo, ako niste sigurni u svog partnera, najbolje bi bilo suzdržavati se od seksa. Ako ste u stabilnijoj vezi, svoje strahove podelite s partnerom i dogovorite zajedničku strategiju.

LOŠ SEKS


Mnogi muškarci boje se i da partner neće ispuniti njihova očekivanja i da će im se dogoditi loš seks. Od toga posebno strahuju pre prvog seksa s novom partnericom. Stručnjaci kažu da je to loš stav te da neki muškarci imaju prevelika očekivanja. To što se žena nije odmah u krevetu pokazala kao pravi ekspert, ne znači nužno da je loša ljubavnica. Možda joj treba samo malo više vremena i zbližavanja.

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 43