Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - TanjicA

Stranice: [1] 2 3 ... 43
1
Filmovi / Južni vetar
« poslato: Novembar 13, 2018, 12:06:51 »
Južni vetar

U životu Petra Maraša, pripadnika beogradske automobilske mafije, stvari počinju da dobijaju smisao.
Originalni naslov:    Južni vetar
Početak prikazivanja filma:    25.10.2018
Dužina trajanja filma:    125 min
Država/Godina:    SRB/2018
Žanr:    krimi
Glumci:    Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Dragan Bjelogrlić, Nebojša Glogovac, Miloš Timotijević, Jovana Stojiljković, Srđan Todorović, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček, Hristo Shopov, Ivaylo Zahariev
Režiser:    Miloš Avramović
Distributer:    ART VISTA d.o.o.


2
Filmovi / Zvezda je rođena - A star is born
« poslato: Oktobar 30, 2018, 12:35:31 »
Četiri puta nominovan za nagradu Oskar, Bredli Kuper i višestruko nagrađivana, zvezda Lejdi Gaga, kojoj je ovo prva glavna filmska uloga, zajedno u filmu ZVEZDA JE ROĐENA.

Originalni naslov:    A Star Is Born
Početak prikazivanja filma:    04.10.2018
Dužina trajanja filma:    135 min
Država/Godina:    USA/2018
Žanr:    muzički, drama
Glumci:    Lady Gaga, Bradley Cooper, Andrew Dice Clay, Sam Elliot
Režiser:    Bradley Cooper
Distributer:    Blitz Film & Video Distribucija d.o.o.


3
U jeku diskusija o donorima, pravilima i moralnom momentu, pitam se šta vi mislite, da li i oni koji nisu donori treba da dobiju organe?

Citat
Velika polemika vodila se oko ovog zakona, a jedna izjava uzburkala je javnost.

Profesorka Danica Grujičić istakla je da oni koji ne žele da budu donori, ne treba ni da dobiju organe ukoliko im to bude potrebno jednog dana.

Da li je u primeni zakona to moguće?

4
Fotografija / Instagram: saveti za super fotke
« poslato: Avgust 22, 2017, 03:00:00 »
Instagram: saveti za super fotkeInstagram koristi preko 200 miliona ljudi. Ljudi gledaju Vaše fotke, te je krajnje vreme da prestanete da krijete loše fotografije iza filtera i postanete bolji u pravljenju istih. Evo i nekoliko saveta i trikova koji će Vam pomoći da napravite lepše fotografije za Instagram i dobijete više lajkova.

Napravite bolje i lepše fotografije za Instagram

Kao što to od nedavno znamo, Instagram je sada „glavni baja“ među društvenim mrežama za deljenje fotografija. Koristi ga preko 200 miliona ljudi, uključujući tu i predsednika SAD-a i Bijonse. Uz toliko uperenih očiju na Vaše fotke, vreme bi bilo da prestanete da krijete loše fotografije iza filtera i da postanete bolji u pravljenju istih.

Evo i nekoliko saveta i trikova koji će Vam pomoći da pravite lepše fotografije za Instagram i da dobijete više lajkova.

1. Ne koristite Instagram za slikanje fotografija

Želimo reći da ne koristite kameru iz aplikacije za Instagram kako biste slikali. Vašoj Instagram kameri nedostaje nekoliko karakteristika Vaše standardne kamere: ne može da zumira, automatski iseca Vaš kadar u kvadrat, ne može da snima usporeni snimak...

Ukratko: Nije ni približno moćna koliko je aplikacija kamere Vašeg smartfona. Slikajte koristeći se tom aplikacijom, a potom uvezite fotografiju kada otvorite Instagram.


2. Budite mirni

Sad kad se koristite aplikacijom za kameru koja Vam je došla uz telefon, sledi nekoliko smernica kojih bi trebalo da se držite kada budete slikali. Prvo: Vi ste ljudski tronožac. Ukoliko to situacija dozvoljava, oslonite se na nešto – drvo, klupu, prijatelja, šta god – pre nego što slikate. Ukoliko je tu sto koji bi Vam umirio ruke, oslonite se na njega.

Ovo je naročito bitno kada slikate noću, kada se blenda zatvara sporo, a fotografije obično ispadnu kao zamućeni pokušaj eksperimentalne umetnosti.


3. Upamtite: Radite u kvadratu

Deo Instagramovog nostalgičnog šmeka podrazumeva i isecanje svake fotografije u savršeni kvadrat na ovoj društvenoj mreži, kao što su to nekad činili fotoaparati Polaroida u svoje vreme. Rezultat toga je i da fotke koje pravite sa kamerom smartfona ispadaju daleko od spektakularnih ukoliko ih ne slikate imajući na umu ovaj kvadrat. Kada god fotografišete objekte, udaljite se malo kako biste bili sigurni da imate dovoljno prostora oko tih predmeta.

Uvek ih možete kasnije iseći. A isto tako možete probati i nešto drugo da slikate osim knjiga i latea.

Ukoliko koristite iOS 7, možete automatski slikati fotke sa ovim kvadratnim ramom. Samo otvorite aplikaciju za kameru i idite nadesno.


4. Fokus

Verovatno znate kako možete dodirnuti ekran telefona da biste poboljšali čistoću slike. Kada otvorite aplikaciju kamere i slikate, dodirnite jednom deo ekrana na kom se nalazi ono na šta fotografija treba da bude skoncentrisana. Pojaviće se žuti kvadrat i on će prepodesiti fokus i ekspoziciju kamere na tu regiju. Ova funkcija se ponaša potpuno isto i na većini smartfonova koji rade na Androidu.

Vlasnici ajfona takođe mogu fiksirati fokus i ekspoziciju kako bi dobili isto osvetljenje koje žele, tako što će držati svoje prste na ekranu. Kada se reči AE/EF Lock pojave pri dnu Vašeg telefona, fokus i osvetljenje se neće menjati.


5. Koristite se nekom od aplikacija za kameru

Smatrate kako Instagram ima super filtere? Ove aplikacije će posramiti Willow i sve njegove njemu slične, ali manje popularne. Ne, stvarno, dostupne su Vam sjajne aplikacije za montažu fotografija. Ovo su samo neke sa kojima smo se upoznali i zavoleli ih:

VSCO Cam

Ova besplatna, minimalistična iOS i Android aplikacija je popularna među artistički nastrojenim tipovima i to zbog dobrog razloga. S njom možete slikati (i podešavati fokus i osvetljenje) iz nje same, a potom montirati i modifikovati fotke pomoću ekstenzivne kolekcije suptilnih filtera. Ukoliko Vam je potrebna inspiracija, takođe možete pratiti i kolege fotografe preko društvene mreže same ove aplikacije.

Camera+

Iako će Vas koštati 1,99 $, ova aplikacija za iOS je svojevrstan standard za svakoga ko želi da svoje fotografije učini magično boljim. Pored velikog izbora filtera, možete odrediti, ispraviti ili prepraviti ekspoziciju svake fotke. Takođe imate opcije za dodavanje fokusa, osvetljenja ili „čistoće“ bilo kojoj slici. Zapravo je iznenađujuće kako nekoliko manjih podešavanja unutar ove aplikacije mogu učiniti Vašu tužnu fotku tmurnog dana epskim iskustvom i ako smemo reći, dubokim.


Diptic

Ova aplikacija za iOS i Android Vam dozvoljava da ukombinujete brojne fotografije u jedan, prilagodljivi ram, za samo 99 centi. Mi volimo da je koristimo kao neku vrstu dnevnika rođendana za naše prijatelje, ali je isto tako dobra i za pokazivanje detalja lepih venčanja ili sjajnih izlazaka.

Upamtite, kada završite sa obradom svog remek dela, sve što treba da uradite je da ga sačuvate u foto-albumu glavne kamere, otvorite Instagram i učitate je.

5
Serije / Young Sheldon
« poslato: Avgust 22, 2017, 02:33:47 »
Young SheldonOpis: Pratićemo devetogodišnjeg Šeldona Kupera (Iain Armitage) u istočnom Teksasu, njegovu porodicu i njegove školske dane. Ovo je prednastavak serije The Big Bang Theory.

Narator: Jim Parsons
Žanr: komedija
Kanal: CBS
Premijera: 25. 09. 2017.
http://www.imdb.com/title/tt6226232/Spin-off TBBT počinje sa emitovanjem u septembru. ;) Jedva čekam najava izgleda extra, evo klipa:6
Biografije / Steve Jobs - Stiv Džobs
« poslato: April 07, 2017, 12:25:17 »
Steve Jobs

Stiv Džobs, puno ime Stiven Pol Džobs (engl. Steve Jobs, puno ime engl. Steven Paul Jobs, 24. 2. 1955. — 5. 10. 2011) bio je jedan od osnivača i bivši glavni rukovodilac Epla (engl. Apple). Takođe je bio jedno vreme rukovodilac Piksara (engl. Pixar) sve dok nije bio prodat Dizniju. Takođe je bio jedan od najvećih deoničara Diznija i član Diznijeve uprave. Smatran je jednom od vodećih ličnosti u industriji računara i zabave.

Džobsova poslovna biografija je dosta doprinela mitu o usamljenim, preduzetničkim osobenjacima Silicijumske doline, naglašavajući njegovo shvatanje značaja estetike i dizajna u javnosti. Njegov rad na proizvodima koji su bili funcionalni i privlačni stvorio mu je kultni status.

Zajedno sa suosnivačem Epla Stivenom Voznijakom doprineo je širenju popularnosti personalnih računara u kasnim 1970im godinama. U ranim osamdesetim godinama prošlog veka Džobs je prvi uočio komercijalni potencijal grafičkog korisničkog interfejsa i miša. Nakon što je izgubio kontrolu u upravi Epla 1985, Džobs je osnovao firmu Nekst (engl. NeXT), koja se bavila računarskim platformama specijalizovanim za visoko obrazovanje i poslovnu primenu. Kada je 1997 Epl kupio Nekst, Džobs se vratio u preduzeće koje je suosnovao i od tada je na položaju glavnog izvršnog rukovodioca.

24. avgusta 2011. Stiv Džobs je objavio kako podnosi ostavku na mesto generalnog direktora Epla. Objavljeno je kako je umro 5. oktobra.Biografija

Stiv Džobs je rođen u San Francisku od majke Amerikanke i oca Sirijca, tada studenata. Nedelju dana po rođenju bio je dat na usvajanje. Bio je usvojen od strane bračnog para Džobs, koji su mu dali ime Stiv Pol Džobs. Njegovi biološki roditelji su se kasnije venčali i dobili kćerku Monu Simpson, spisateljicu, koju je Džobs upoznao tek kad je odrastao. Brak njegovih bioloških roditelja se kasnije raspao. Džobs ne prihvata naziv „usvojitelji“ za bračni par Džobs i smatra ih svojim jedinim roditeljima. Pohađao je osnovnu školu u Kuperitinu i srednju školu Homsted i pohađao časove u kompaniji Hjulit Pakard u Palo Altu.

Nedugo zatim tu se i zaposlio i radio je zajedno sa Stivenom Voznijakom kao sezonski radnik tokom leta. Godine 1972, Džobs je maturirao u srednjoj školi i prijavio se na Rid Koledž u Portlandu. Iako je napustio redovno školovanje nakon prvog semestra nastavio je da sluša pojedina predavnja kao što je, između ostalog, kaligrafija. „Da nisam bio prisutan na upravo tom predavanju, Mek nikad ne bi imao višestruke slovne tipove i proporcionalno postavljene fontove“, izjavio je Džobs.

U jesen 1974, Džobs se vratio u Kaliforniju i počeo da prisustvuje sastancima računarskog kluba Hombru, zajedno sa Stivenom Voznijakom. Zaposlio se kao tehničar u Atariju, proizvođača poznatih video-igara, sa namerom da skupi novac za put u Indiju radi duhovnog uzdizanja. Tokom šezdesetih godina prošlog veka otkriveno je od strane telefonskih „hakera“ da dečija pištaljka delimično prekrivena lepljivom trakom, koja se dobijala besplatno uz svaku kutiju ovsenih pahuljica, može da reprodukuje kontrolni signal od 2600 Hz kojeg je AT&T koristio za međugradske telefonske pozive. Nakon što je pročitao o ovom otkriću, zajedno sa Voznijakom je, na kratko, krenuo u posao sa „plavim kutijama“ koja je omogućavala protivzakonite besplatne međugradske razgovore.

Jedno vreme, Džobs je putovao po Indiji zajedno sa svojim kolegom sa fakulteta Danijelom Kotkeom, (koji će kasnije biti prvi zaposlenik u Eplu) u potrazi za duhovnim prosvetljenjem. U Ameriku se vratio, sa obrijanom glavom i tradicionalnom indijskom odeždom. Vratio se na svoj stari posao u Atariju gde mu je poveren zadatak da napravi štampanu ploču za igricu Breakout. Prema Nolanu Bušelu, osnivaču Atarija, Atari je nudio 100 dolara po čipu manje. Džobs je pokazivao malo interesovanje i znanje o štampanoj ploči i dogovorio se sa Voznijakom da podele zaradu ukoliko Voznijak uspe da smanji broj čipova na ploči. Na iznenađenje Atarija, Voznijak je uspeo da smanji broj čipova za 50, nacrt je bio tako uzan da se nije mogao umnožiti na na proizvodnoj traci. Tada je Džobs rekao Voznijaku da mu je Atari dao svega 700 dolara (umesto 5000 dolara koliko je stvarno dobio) i da je Voznijakov deo svega 350 dolara.


Počeci računara „Epl“

Kada je 21-godišnji Džobs video računar koji je Voznijak napravio za sebe, ubedio ga je da mu pomaže kad je osnovao preduzeće koje je prodavalo taj računar. Epl (engl. Apple Computer Co.) je osnovan je ortačka firma 1. 4. 1976 godine. Iako je prvobitni plan bio da prodaju štampana kola, Džobs i Voznijak su napravili jednu količinu već sklopljenih računara i time ušli u posao sa personalnim računarima.Prvi personalni računar kojeg su njih dvojica prodavali bio je Apple I, po ceni od 666,66 dolara, broj koji se Voznijak smislio jer je voleo ponavljanje cifara. Njegov naslednik, Apple II, bio je predstavljen naredne godine i postigao je ogroman uspeh, pretvarajući Epl u bitnog igrača na novorođenom tržištu personalnih računara. U decembru 1980, sa uspešnim finasijskim rezultatima, kompanija „Epl“ je počela da se kotira na berzi čime je Džobs postao multimilioner.

Kako je Epl rasto, rasla je i potreba za iskusnim rukovodiocem koji bi upravljao rastom preduzeća. Godine 1983, Džobs je pozvao Džona Skalija iz Pepsi Kole da bude glavni izvršni rukovodilac, rekavši mu: „Da li želiš da ostatak tvog života provedeš prodajući zašećerenu vodicu ili želiš da promeniš svet?“. Naredne godine Epl je krenuo da menja svet, sa reklamom nazvanom „1984“ na Superboulu, finalu američke lige u američkom fudbalu. Dva dana kasnije, na godišnjem sastanku deoničara 24. 1. 1984. Džobs je predstavio Apple Macintosh. Macintosh je bio prvi komercijalni uspešan računar sa grafičkim korisničkim interfejsom, koji je nastao pod uticajem XEROX PARC-a. Razvoj računara Macintosh je započeo Džef Raskin, a kasnije je od njega to preuzeo Džobs.

Mada je Džobs bio ubedljiv i harizmatični propovednik za Epl, neki od njegovih službenika su ga često opisivali kao sklonog greškama remetioca. Opšti pad prodaje koji se desio krajem 1984. godine doveo je do pogoršanja odnosa sa Skalijem. Krajem maja 1985, nakon najave velikog broja otkaza u Eplu i borbe za prevlast u preduzeću, Skali razrešio Džobsa položaja rukovodioca Macintosh-ovog odeljenja.


Osnivanje Neksta

Osetivši se izolovanim od sopstvene kompanije, Džobs je prodao sve osim deonica u Eplu i osnovao je drugu kompaniju Nekst Kompjuters (engl. NeXT Computers). Poput računara Apple Lisa, Nekstova radna stanica je bila tehnoloski napredna, ali je bila jako skupa pa nije uspela da se probije iz tog razloga. Ali oni koji su mogli daje priuste sebi imali su mnoge tehnološke inovacije kao što je softver napredne generacije i mnoge druge nove eksperimentalne tehnologije (Mach kernel, digitalni signal processor i ugrađeni eternet port).

Džobs je NeXt Cube opisao kao interpersonalni računar, za razliku od ostalih, personalnih računara. To jest, ako bi računar ljudima dozvoljavao da komuniciraju i sarađuju međusobno na veoma jednostavan način, to bi rešilo mnoge probleme koje personalni računari nisu bili u stanju da reše. Pošto su mu zamerali da na originalnom mekintošu nije uključio neke mrežne karakteristike, odlučio je da ne ponovi grešku, tako da je izradio savremeni sistem za elektronsku poštu, NeXTMail, koji je bio primer njegove interpersonalne filozofije. Između ostalog, podržavao je ugrađenu grafiku i zvuk u elektronskoj pošti.

NeXT-ova tehnologija je igrala važnu ulogu u katalizaciji tri nepovezan događaja:

    -World Wide Web. Tim Berners-Li je osmislio ovaj sistem u CERNu na Nekstovoj radnoj stanici. SOD Interface Žana Marija Haloa je postao osnova za Interface Builder, koju je Berners iskoristio u svom projektu World Wide Web.
    -NeXT računari su korišćeni za izradu računarske igre Doom.
    -Povratak Epla. Pošto se oslanjao na stare softvere i pošto nije nadogradio glavni operativni sistem, Epl je sredinom devedesetih umalo stigao do bankrota. Džobsov progresivni juniks bio je previše ambiciozan, ali je predstavljao solidnu osnovu za jedan operativni sistem. Epl je posle otkupio ovaj softver i pod Džobsovim vođstvom doživeo renesansu.


Povratak u Epl

Epl je 1996. kupio Nekst za 429 miliona dolara dovodeći Džobsa nazad u kompaniju koju je i osnovao. U martu 1998. Uskoro je postao i privremeni glavni izvršni rukovodilac, pošto su direktori izgubili poverenje u i smenili tadašnjeg rukovodioca Džilberta Ameliju. Džobs je pokrenuo niz projekata kao što su Apple Newton, Cyberdog i Opendoc, u cilju povratka profitabilnosti Epla. U narednim mesecima mnogi zaposleni su bili pod pritiskom zbog Džobsovog poleta i entuzijazma, pa nikad nisu znali da li će ostati u jednom trenutku bez posla ukoliko Džobs dobije neku nepredvidivu ideju.

S kupovinom Neksta mnoge komponente iz njegove tehnologije našle su svoj put do Eplovih proizvoda, od koji je najznačajniji NeXTSTEP, koji je evoluirao u Mac OS X. Pod Džobsovim vođstvom kompanija je znatno napredovala i povećala zaradu izbacivanjem iMac-a na tržište, kao i drugih novih proizvoda. Od tada su inovativni dizajn i moćan brend radili za Epl. Na sajmu Mekvorld Ekspo 2000. Džobs je postao stalni glavni izvršni rukovodilac.

Poslednjih godina kompanija se razgranala. Ppredstavljanjem muzičkog plejera ajpod, digitalnog softvera iTunes, kao i internetprodavnice za preuzimanje muzike iTunes Store, kompanija je napravila prodor među uređaje potrošačke elektronike i digitalne muzike. Nedavno su proširili posao predstavljanjem i iPhone, uređaja koji kombinuje mobilni telefon, ajpod i uređaj za krstarenje Internetom.

Džobs radi u Eplu za godišnju zaradu od jednog dolara, što ga je svrstalo u Ginisovu knjigu rekorda kao „najslabije plaćenog rukovodioca“. Njegova zarada je ostala jedan dolar, ali on tradicionalno prima veliki broj laskavih poklona od strane upravnog odbora, uključujući četrdeset miliona dolara vredan avion koj je dobio 1999. i deonice vredne trideset miliona dolara koje je dobio u periodu od 2000-2002, tako da je Džobs uprkos svojoj plati od jednog dolara i te kako dovoljno nagrađen za svoje napore. Na ovaj način Džobs umanjuje porez na dobit, jer se po američkom poreskom zakonu plata oporezuje sa 35%, a neke druge dobiti, kao akcije na primer, sa 15% poreza.


Skandal sa akcijama

Stiv Džobs je 2001. dobio akcije Epla u vrednosti od 7.500.000 dolara za cenu od 18,30 dolara po akciji. Stvarna cena je trebalo da bude 21,21 dolar, što je povlačilo poreski prihod od 20.000.000 dolara koje on nije prijavio kao prihod. Da je pokrenuta pravna porcedura, Džobs je mogao da se suoči sa brojnim kriminalnim optužbama i kaznama. Epl je tvrdio da su mu akcije odobrene na specijalnom sastanku upravnog odbora. Pored toga, istraga se fokusirala na lažne datume opcija koje su rezultirale retroaktivnim povećanjem od 20 miliona dolara. Ovaj slučaj predstavlja kriminalni akt i vlada SAD je sprovela brojne istrage, ali je i Epl sproveo internu istragu koja je završena 29. 12. 2006, a Džobs je po njoj bio nesvestan pravnog značenja ovog čina, a dodeljene akcije su navodno vraćene.


Piksar i Dizni

Džobs je 1986. kupio Grafiks Grup (kasnije preimenovanu u Piksar) od grafičkog ogranka Lukasfilma za 10 miliona dolara kojih je 5 miliona pridodato kao kapital kompaniji. Glavni razlog za ovako nisku cenu je bila potreba Džordža Lukasa da finansira svoj razvod 1983, bez smanjivanja udela i kontrole nad franšizom Zvezdanih ratova.

Nova kompanija, koja se prvobitno nalazila u Point Ričomondu, Kalifornija, a uskoro je bila preneta u Emerivil, Kalifornija, je sklopila ugovor sa kompanijom Dizni o produkciji velikog broja kompjuterski animiranih dugometražnih filmova koje bi Dizni kofinansirao i distribuirao. Prvi film koji se izrodio iz ovog partnerstva bio je Priča o igračkama, doneo je slavu i dobre kritike studiju, kada se pojavio 1995. Narednih 10 godina, pod vođstvom Piksarovog direktora Džona Lasetera, kompanija je proizvela visokobudžetne hitove kao što su: „Život jedne bube“ (1998), „Priča o igračkama 2“ (1999), „Udruženje monstruma“ (2001), „Potraga za Nemom“ (2003), „Neverovatni“ (2004), „Automobili“ (2006) i „Mućkalica“ (2007). „Potraga za Nemom“ i „Neverovatni“ su dobitnici Oskara za najbolji dugometražni animirani film, uspostavljenu 2001.

Tokom 2003. i 2004, pošto je Piksarov ugovor sa Diznijem polako isticao, Džobs je pokušao da pregovara sa izvršnim direktorom Diznija Majklom Ajznerom, ali su pregovori propali, pa je početkom 2004. Džobs objavio da će Piksar morati da traži novog partnera za distribuciju svojih filmova kada im ugovor istekne. Lična netrpeljivost dvojice izvršnih direktora je bila navođena za glavni razlog neuspeha kompanija da produže saradnju.

Oktobra 2005. Bob Ajger je zamenio Ajznera na čelu Diznija i Ajger je brzo uspeo da obnovi saradnju sa Džobsom i Piksarom. 24. januara 2006, Džobs i Ajger su objavili da se Dizni složio da otkupi Piksar u transakciji vrednoj 7,4 milijardi dolara. Kada je posao zaključen, Džobs je postao najveći samostalni deoničar Diznija sa vlasništvom nad oko 7% deonica. Džobsove deonice u Dizniju su uveliko premašile Ajznerove koji poseduje 1.7%, a član porodice Dizni – Roj E. Dizni poseduje 1% deonica. Tako se Džobs pridružio upravnom odboru direktora kompanije.

Lični život

Džobs se oženio sa Loren Pauel 18. marta 1991. i ima troje dece sa njom. Takođe ima ćerku Lisu Brenon–Džobs sa Kris–En Brenon, kojom se nije oženio. Lisa je novinar koji piše za „Harvard Krimzon“. U nezvaničnoj biografiji „Drugi dolazak Stiva Džobsa˝ autor Alan Dojčman navodi da se Džobs zabavljao sa Džoan Baez. Dojčman citira Elizabet Holms, Džobsovu drugaricu sa Rid koledža, koja tvrdi da je „verovala da je Stiv postao ljubavnik Džoan Baez u velikoj meri zbog toga što je Baezova bila ljubavnica Boba Dilana“. U još jednoj neautorizovanoj biografiji „Ikona: Stiv Džobs“ Džefrija Janga i Vilijama Simona se tvrdi da se Džobs čak i oženio Džoanom Baez, ali su pošto je ona tada imala 41 godinu, malo je verovatno da je par mogao da ima decu. Baezova je pomenula Džobsa u svojim memoarima And a voice to sing with iz 1987.

Stiv Džobs je takođe bio veliki obožavalc Bitlsa i uživao u Bahu oi ostaloj klasičnoj muzici. Džobs nije bio vegeterijanac, iako se to često tvrdilo. Iako nije jeo meso sisara i živine, sa vremena na vreme je jeo ribu (pesceterijanizam).

31. jula 2004. Džobs je operisan od retke vrste tumora pankreasa. Preminuo je 5. 11. 2011. u 56. godini.

7
Filmovi / Filmovi bazirani na istinitim događajima
« poslato: April 07, 2017, 12:17:46 »
Nikola je negde spomenuo da gleda trenutno filmove iz ove kateforije, pa reko' da pokrenemo temu...

Ja sam nedavno odgledala Lion (2016), po istinitom događaju rađen, topla preporuka od mene, sjajan film, sjajna i dirljiva priča, odlična gluma, sve u svemu kompletna desetka!

Pišite svoje predloge, pa da zajedno gledamo  ::flowers:: :)

8
Filmovi / Ustav Republike Hrvatske
« poslato: Oktobar 26, 2016, 12:49:10 »
Komedija „Ustav Republike Hrvatske" stiže u bioskope


Premijera najiščekivanijeg regionalnog filma „Ustav Republike Hrvatske", ovenčanog nagradom za najbolji film u Montrealu a čiju režiju potpisuje doajen Rajko Grlić, održaće se 16. oktobra u bioskopu Cineplexx u UŠĆE Shopping Centru.Ova ljubavna priča o mržnji, predrasudama i netrpeljivosti u kome su kompleksne uloge ostvarili Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, imaće svoju novosadsku premijeru 17. oktobra dok će se na redovnom bioskopskom repertoaru širom Srbije naći od 20. oktobra.

Grlić sa svojim poslednjim ostvarenjem „Ustav Republike Hrvatske" postavlja pitanja o ljubavi: „Da li neko ko je uronjen u predrasude i mržnju može da se pretvori u normalno ljudsko biće? I da li neko kao takav, može da ode korak dalje i pokaže da je ispod „ledene maske" satkan od ljubavi?".

U fokusu filma nalazi se četvoro ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih, jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i veri. Verovatno se nikad ne bi obratili jedni drugima da ih nesreća na to nije naterala i učinila da međusobno zavise jedni od drugih.

Glogovac u filmu glumi profesora u penziji koji je deklarisani homoseksualac i transvestit, dok uz njega još igraju Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, a scenario filma potpisuje Ante Tomić zajedno sa Rajkom Grlićem.

Jednoglasnom odlukom žirija uglednog „Montreal World Film Festivala", Grlićevo ostvarenje „Ustav Republike Hrvatske" koje govori i o hrabrosti potrebnoj da se bude ono što jesi, osvojilo je nedavno glavnu nagradu za najbolji film u Montrealu.


9
Klipovi / Političari i loš engleski :)
« poslato: Septembar 02, 2016, 03:07:58 »

 :khm :khm

Ovo me taaako podseća na našeg Tomuu :)  :gun

10
Dragi admine,

Želim ti sve najlepše, najpre mnogo mnogo zdravlja, sreće, ljubavi, uspeha, smeha, pozitivne energije i da ostaneš takav kakav jesi - najbolji ;)

Srećan rođendan!  :bestwishes :ludi:

p.s - znam da sam poranila nekih sat vremena, ali neću posle biti pored računara da čestitam, pa reko' da iskoristim priliku i taman budem prva  :hug:

11
Tekstovi pesama - Lyrics / Adele
« poslato: Novembar 18, 2015, 20:39:09 »
Adele "When We Were Young"
Adele, lyrics, reci pesme


Everybody loves the things you do
From the way you talk
To the way you move...
Everybody here is watching you
'Cause you feel like home
You're like a dream come true

But if by chance you're here alone
Can I have a moment?
Before I go?
'Cause I've been by myself all night long
Hoping you're someone I used to know

You look like a movie
You sound like a song
My God
This reminds me, Of when we were young


Let me photograph you in this light
In case it is the last time
That we might be exactly like we were
Before we realized
We were sad of getting old
It made us restless
It was just like a movie
It was just like a song

I was so scared to face my fears
Cause nobody told me that you'd be here
And I swore you moved overseas
That's what you said, when you left me

You still look like a movie
You still sound like a song
My God, this reminds me
Of when we were young

Let me photograph you in this light
In case it is the last time
That we might be exactly like we were
Before we realized
We were sad of getting old
It made us restless
It was just like a movie
It was just like a song

When we were young...
(When we were young)
When we were young...
(When we were young)

It's hard to win me back
Everything just takes me back
To when you were there
To when you were there
And a part of me keeps holding on
Just in case it hasn't gone
I guess I still care
Do you still care?

It was just like a movie
It was just like a song
My God, this reminds me
Of when we were young

When we were young...
(When we were young)
When we were young...
(When we were young)

Let me photograph you in this light
In case it is the last time
That we might be exactly like we were
Before we realized
We were sad of getting old
It made us restless
I'm so mad I'm getting old
It makes me reckless
It was just like a movie
It was just like a song
When we were young

12
Filmovi / Spektra
« poslato: Novembar 15, 2015, 14:05:28 »
Spektra (Spectre, 2015)
- film, opis, sadržaj, bond -Originalni naslov:    Spectre
Početak prikazivanja filma:    05.11.2015
Dužina trajanja filma:    149 min
Država/Godina:    USA, GBR/2015
Žanr:    akcija, triler
Glumci:    Daniel Craig, Christoph Waltz, Léa Seydoux, Monica Bellucci
Režiser:    Sam Mendes
Distributer:    CON FILM D.O.O.


Sadržaj
Tajanstvena poruka iz njegove prošlosti poslaće tajnog agenta 007 u misiju u Meksiko, a potom i u Rim gde će upoznati Luciju Skiaru, prelepu i misterioznu udovicu poznatog kriminalca. Bond će se infiltrirati na tajni sastanak i otkriti postojanje zlokobne organizacije poznate pod imenom Spektra. U međuvremenu u Londonu, Maks Denbih – novi direktor sektora za nacionalnu bezbednost, istražuje Bondove ranije zadatke i traži razloge zbog čega je MI6, kog vodi M uopšte potreban. Agent 007 tajno zatraži pomoć, kako bi pronašao Medlin Svan, ćerku njegovog neprijatelja kod kojeg se nalazi trag koji vodi do otkrivanja SPEKTRE. Kao ćerka ubice, Medlin razume Bonda više od bilo koga drugog. Kako se on približava srcu Spektre uskoro saznaje za zastrašujuću povezanost između sebe i neprijatelja kog sve vreme pokušava da pronađe. Poslednji put u ulozi Džejmsa Bonda našao se fenomenalni Danijel Krejg, dok je uloga glavnog negativca poverena dobitniku prestižne nagrade Oskar Kristofu Valcu. Režiju potpisuje Sem Mendez, koji je bio reditelj i na prethodnom filmu iz Bond franšize, a u filmu se pojavljuju i Monika Beluči, Ralf Fajns, Naomi Haris, Endrju Skot i mnogi drugi.13
Lektire & knjige / Djetinjstvo pod Vrtaljicom
« poslato: April 20, 2014, 14:29:20 »
Djetinjstvo pod Vrtaljicom

Prica : Bijeli djecak

 

Vrijeme radnje : Prije petnaest godina

Mjesto radnje : Igraliste,kuca,livada

Tema : Djecak koji se rodio sa neizljecivom bolescu

Ideja : Ne treba suditi covjeku po izgledu , vec po onom sto nosi u sebi

Fabula : Pisac pocinje pricu , prije petnaest godina  rodio se djecak sa neizljecivom bolescu . Sav bijel kao krpa . Svi su ga zadirkivali i bjezali od njega,a on se povlacio i trcao kuci,placuci u majcinom krilu.Ali kad' su se tek navikli na njega on je napustio svijt .

Glavni lik : Glavni lik po ienu Bego . Odrasli su se slozili sa tim imenom iako im je to bilo malo neobicno ime za dijete . On je bio bio bijel , po citavom tijelu kao papir,kao proculan,krpa,snijeg,sir. Djecak je rastao ,igrao se , radovao se svemu cemu bi se i druga djeca radovala . Kada bi se pojavio na igralistu svi bi mu se sklanjali s puta i gledali ga kao duha.A mali Bego to bi primjecivao i onda bi dugo plakao u majcinom krilu . Mali je postao ledeni elemenat bola,tvrdi kamen tisine i bijela svjetlost osude .

Sporedni likovi : Sporedni likovi su lijecnici,majka i ostala djeca. Majka je bila kao i svaka druga , brizna i zabrinuta za sudbinu svog djeteta.I njoj je bilo tesko isto koliko i Begi .Suosjecala se s njim i znala je kako mu je . Druga djeca bi zadirkivala djecaka i izdvajala bi ga iz drustva .


14
Ženski kutak / Frajeri na plaži :)
« poslato: Decembar 01, 2013, 16:57:35 »
 hammer

15
Zdravlje na dlanu / Bol u grudima - uzroci
« poslato: Februar 11, 2013, 11:42:34 »
Bol u grudima - uzroci


Ukoliko imate bol u grudima, posebno ako Vam je to prvo iskustvo, ne morate odmah da mislite na najgore, jer postoji veliki broj uzroka koji mogu da dovedu do ovog neprijatnog simptoma.

 Bol u grudima je jedna od veoma čestih žalbi pacijenata koji se javljaju lekarima, ne samo kardiolozima ili urgentnom centru, već i u opštoj medicini u domu zdravlja.

 Bol u grudima dovodi do uznemirenosti osoba koji ga imaju, jer se najčešće subjektivno doživljava kao ‘srčani udar’ ili angina pektoris i one su svesne ozbiljnih posledica do kojih ovaj simptom može da dovede.
 Međutim, nije uvek bol u grudima posledica srčanih oboljenja. Postoji veliki broj drugih struktura u šupljini grudnog koša i često je neophodan sistematski pristup da bi se našao pravi uzrok i postavila precizna dijagnoza.

Uzroci bola u grudima   
 • Angina pektoris / infarkt srca
  • Ostali kardiovaskularni uzroci
   • Verovatni ishemijski bol (posledica suženja krvnog suda i nedovoljne ishranjenosti tkiva)
   • Aortna stenoza (suženje)
   • Hipertrofična kardiomiopatija
   • Teška sistemska hipertenzija
   • Teška hipertenzija desne srčane komore
   • Aortna regurgitacija (vraćanje krvi iz aorte u srce)
   • Teška anemija / hipoksija (manjak kiseonika)
  • Bol neishemijskog porekla
   • Disekcija aorte (rascep zida)
   • Perikarditis (zpaljenje srčane kese)
   • Prolaps mitralne valvule (srčanog zaliska između leve pretkomore i komore)
 • Gastrointestinalni
  • Spazam (grć mišića) jednjaka
  • Refluks (vraćanje sadržaja iz želuca)
  • Pucanje zida jednjaka
  • Ulkusna bolest
 • Psihogeni
  • Anksioznost
  • Depresija
  • Srčana psihoza
  • Sopstvena dobit
 • Neuro-mišićno-koštani
  • sindrom izlaza grudnog koša
  • Povreda vratne ili grudne kičme
  • Kostohondritis (zapaljenje kosti i hrskavice, npr. rebara)
  • Herpes zoster
  • Bol zida grudnog koša
 • Plućni
  • Plućna embolija / infarkt
  • Pneumotoraks (ulaz vazduha u plućnu maramicu)
  • Zapaljenje pluća sa zahvaćenošću pleure (plućne maramice)
 • Pleuritis (zapaljenje plućne maramice)
* Zbog ograničenog prostora, ne možemo detaljnije da opisujemo sve, posebno one retke uzroke koji su samo pobrojani
 


 Poseban je izazov odrediti uzrok bola u grudima kod osoba ženskog pola, pošto su žene manje podložne srčanim oboljenjima do menopauze. Ženski polni hormon – estrogen ima zaštitni efekat i sprečava razvoj ateroskleroze (nagomilavanja masnih naslaga u krvnim sudovima). Zato su infarkt srca i oboljenja krvnih sudova srca (tzv. koronarna bolest) veoma retki kod žena u reproduktivnom periodu života.

 Kako se vremenom bliži menopauza i nivo estrogena sve više pada, verovatnoća za nastanak ovih bolesti se naglo povećava i izjednačava sa onom kod muškaraca. Uprkos svemu tome, veliki broj mladih osoba ženskog pola javlja se lekaru zbog bola u grudima i krajnje su zabrinute zbog toga.

 Prvo ćemo predstaviti uzroke kojih se ljudi najviše plaše.


Angina pektoris i infarkt srca
Srčani bol kod angine pektoris nastaje zbog smanjenja dopremanja krvi srčanom mišiću zbog suženih krvnih sudova srca. Može postojati stabilna angina pektoris, pri kojoj se bol javlja pri određenom naporu i nestabilna, koja je nepredvidivog početka i ozbiljnije prognoze. Bol se javlja iza grudne kosti, može biti neodređen, da se teško precizno lokalizuje, težak, pritiskajući ili stežući. Bol retko traje kraće od jednog ili duže od 20 minuta.

 U suprotnom, treba misliti na infarkt srca. Kod angine pektoris najčešće dođe do brzog prestanka bola – za oko 5 minuta nakon prestanka svih aktivnosti, ili uzimanja lekova pod jezik za brzi prestanak bola iz grupe nitrata (nitroglicerin). Ovaj anginozni bol može da se javi, osim iza grudne kosti, i u levom ramenu, levoj ruci, vratu ili vilici.

Infarkt miokarda odlikuje se trajnim odumiranjem njegovog dela usled nagle blokade dopremanja arterijske krvi u određeni deo srčanog mišića (najčešće leve komore). Najčešći razlog za njegov nastanak je pucanje tzv. aterogenog plaka – grupacije masnog tkiva ispod unutrašnje površine (lumena) arterije i posledičnim stvaranjem tromba na tom mestu.

 Bol kod infarkta srca može da bude sličan onom kod angine pektoris, ali je najčešće znatno jači i može da traje duže. On ne prolazi pri mirovanju, niti posle uzimanja nitroglicerina pod jezik. Može biti udružen sa osećajem lupanja srca, preznojavanjem, mučninom i povraćanjem, vrtoglavicom, omaglicom ili čak kolapsom.

 Bol koji najverovatnije nije poreklom od srca najčešće je dobro lokalizovan, oštar, probadajući i ponekad je kratkotrajan (manje od 15 sekundi). On se pogoršava pri dubokom udahu ili kašlju. Ovakav bol bolesnik može da pokaže vrhom svog prsta.

Bol koji je lokalizovan neposredno ispod leve bradavice skoro nikad nije srčanog porekla.


Česti uzroci bola u grudima kod mladih žena
Ovde ćemo pobrojati one najčešće koji traže detaljan lekarski pregled.

Oboljenja srčanih zalistaka
 Prolaps mitralnog zaliska - Ovo je relativno često i benigno stanje na zaliscima koji pregrađuju levu srčanu pretkomoru i komoru. Ovi zalisci su dugi i veliki i za vreme sistole (faze srčanog ciklusa u kojoj se srce kontrahuje i izbacuje krv) oni ‘prolabiraju’ (prodiru) u levu pretkomoru, pri čemu se deo krvi vraća nazad. Bol se u ovom slučaju javlja u miru, oštar je, ne širi se van mesta javljanja i dužeg je trajanja.

 Reumatsko oboljenje srčanih zalistaka - Mitralna stenoza je suženje pomenutog ušća leve srčane pretkomore u levu komoru. Predstavlja čest problem kod žena i može da prouzrokuje bol u grudnom košu i subjektivni osećaj nedostatka vazduha.

 Obolela osoba može da ima pridruženi kašalj sa iskašljavanjem. Slušalicama lekar otkriva posebne tipove srčanih šumova, koji mu pomažu u postavljanju dijagnoze. Konačnu, naravno, postavlja ultrazvučnim pregledom srca.

Anksioznost, depresija
Postoje brojni individualni ili socijalni razlozi koji mogu mlade osobe ženskog pola da uvedu u začarani krug anksioznosti, uzrokujući različite fizičke simptome, koji sa svoje strane dalje dovode do sve veće uznemirenosti. Depresija može da uzrokuje tzv. ’somatizaciju’, tj. da dovede do različitih simptoma poput bola u grudima. Ovaj vid bola u grudima može da bude veoma različit i, čak, da imitira ranije opisani anginozni bol. U ovim slučajevima treba isključiti organske uzroke bola u grudima pre postavljanja dijagnoze anksioznosti / depresije.

Neuro-mišićno-koštani uzroci
Ovde je bol dobro lokalizovan, osetljiv na dodir, pogoršava se pri dubokom udahu, ali ne i pri povećanom fizičkom naporu. Postojeći uzrok se može otkriti odgovarajućim ispitivanjima, poput rendgenskog snimanja vratne kičme ili grudnog koša. Uzrok bola usled herpes zoster virusne infekcije se ponekad razjasni tek pošto se pojavi raš na koži.

Gastrointestinalni uzroci
Jedan od najčešćih uzroka bola iza grudne kosti je ezofagealni refluks, odnosno vraćanje kiselog želudačnog sadržaja u jednjak.

 Bol je najčešće u obliku paljenja, češće se pojavljuje u ležećem položaju i prolazi nakon ustajanja.

 Češće se javlja posle obilnih i masnih obroka. Poseban oblik ove bolesti se ispoljava spazmom (grčom mišića) jednjaka. Osim pobrojanih uzroka, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu može, takođe, da prouzrokuje bol u donjem delu grudnog koša.

Plućni uzroci
Plućni uzroci bola u grudima kod mladih žena mogu biti embolija ili infarkt pluća. Oni najčešće nastaju zbog tromboze i zapaljenja dubokih vena nogu ili male karlice, koji mogu da budu posledica primene oralnih kontraceptivnih lekova. O ovim situacijama dolazi do zapušenja određenog krvnog suda u plućima i prestanka ishrane tog područja. Bol naglo nastaje (akutan je), veoma je jak i pacijent je često u kritičnom stanju, koje može i da ugrozi život.

Pneumonija (zapaljenje pluća) može da bude jedan od plućnih uzroka bola u grudima ukoliko je istovremeno zahvaćena i plućna maramica, što se najčešće i dešava.

Pneumotoraks predstavlja prodiranje vazduha u plućnu maramicu, zbog čega nastaje povećanje pritiska u njoj, koji je inače u fiziološkim situacijama negativan.

 Nastaje zbog pucanja (rupture) plućnog tkiva i uspostavljanja komunikacije spoljašnjeg vazduha i prostora u plućnoj maramici. Tada se naglo pojavi bol koji može da bude veoma jak.

Uzroci porekla plućne maramice
Postoje brojni uzroci koji mogu da dovedu do pleuritisa (zapaljenja plućne maramice), poput različitih mikroorganizama, a obavezno treba misliti (i postaviti pravovremenu dijagnozu) na TBC (tuberkuloza). Bol je oštar, poput uboda nožem, a javlja se i pri najmanjem pokretanju grudnog koša. Tada se još javlja umereno povišena temperatura, kašalj, malaksalost, gubitak apetita i telesne težine.

Stranice: [1] 2 3 ... 43