Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - Miodrag Irić

Stranice: [1] 2
1
IT Vesti / AMERIKA NAJVIŠE TRAŽI PODATKE O KORISNICIMA TWITTER-A
« poslato: Jul 07, 2012, 12:10:10 »
U svom prvom izveštaju o transparentnosti rada kompanije, Twitter je otkrio da su Sjedinjene Američke Države ubedljivo na vrhu liste po broju vladinih zahteva za razotkrivanjem korisničkih podataka sa ovog mikroblogerskog društvenog servisa.
Naime, Amerika je samo u prvoj polovini ove godine podnela 679 takvih zahteva, od čega se Twitter povinovao u 75 posto slučajeva. Na drugom mestu se nalazi Japan, sa 98 zahteva za predavanjem podataka korisnika Twitter-a, od kojih je kompanija ispunila njih 20 posto.

Istovremeno, slučaj Occupy Wall Street aktiviste i novinara, Malcolma Harrisa, a koji je predstavljao opasan presedan u narušavanju slobode komunikacije aktivista, završio se tako što je sud naredio Twitter-u da američkoj policiji prosledi njegove podatke, navodeći da se na korisničke tweetove ne odnosi pravo zaštite privatne imovine.

2
Recenzije sajtova / Shtreber
« poslato: Jul 07, 2012, 12:03:40 »
Pozdrav,
Evo ja se vratio sa potpuno novim sajtom. Nesto novo! Shtreber Blog: http://shtreber.blogspot.com

3
Politika / ZA KOGA GLASATI NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA
« poslato: April 29, 2012, 07:48:59 »
Pošto će još malo predsednički izbori ovo je veoma dobra tema u ovome trenutku. Za koga glasati na predsedničkim izborima.


Prvo i osnovno, ako nemate osamnaest godina ne možete glasati. Iako neko nema osamnaest godina najverovatnije zna za koga bi glasao/la. Svako ima svoje mišljenje, neko ga zadrži za sebe, a nego ga izrazi.

Ako želite da glasate, a ne znate za koga vodite se onime kakav je čovek predsednički kandidat? Da li govori istinu, i ako je bio na vlasti nekada da li je ispunjavao svoja obećanja i dobro vodio državu(pokrajinu, grad). Od kada postoje predsednički izbori nijedan političar nije rekao potpunu istinu.

Morate se pomiriti s time da koga god izaberete, obiće vam se o glavu kad-tad. Političke stranke uvek naglase koji je njihov kandidat, pa gledajte da je kandidat iz neke dobre stranke, koja se u bližoj ili daljoj istoriji pokazala.

Mnoge stranke greše u svojim imenima. Na primer...Romska stranka, za Romsku stranku će normalno glasati  Romi...Itd. Takve stranke nažalost ne doguraju daleko. Svako ima svoje lično mišljenje, upotrebite ga!

Izvor: http://miodragiric.blogspot.com

4
IT Vesti / AMAZON.COM SADA ZAPOŠLJAVA 65.000 LJUDI
« poslato: April 29, 2012, 07:47:22 »
Danas ubedljivo najveća internet prodavnica nekad je bio startup kojem su svi analitičari i "stručnjaci" prognozirali brzu propast.

Amazon.com je kasno prekjuče objavio poslovne rezultate za prvi kvartal koji su nadmašili očekivanja većine analitičara sa Wall Streeta. Amazon je u prvom kvartalu imao prihode od 13,18 milijardi dolara što predstavlja godišnji rast od 34 posto i za oko 270 miliona dolara nadmašuje očekivanja analitičara.

U promatranom vremenskom razdoblju ostvarena je i neto dobit od 130 miliona dolara (28 centi po deonici) što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 201 miliona dolara (44 centa po deonici), ali značajno nadmašuje prognoze analitičara (6 centi po deonici).

Iz Amazon-a poručuju kako su izuzetno zadovoljni prodajom sopstvenog Kindle Fire tablet računara koje je ujedno bilo i najprodavaniji Amazon-ov artikl u prvom ovogodišnjem kvartalu.

I jedna zanimljivost... Amazon je u prva tri meseca ove godine zaposlio čak 9.400 ljudi čime je ukupan broj Amazon-ove radne snage narastao na čak 65.000 zaposlenih širom sveta.
Ulagači su očito zadovoljni objavljenim podacima jer deonice Amazon-a u pre-market trgovanju beleže dnevni rast od 17 posto.

Izvor: http://gardiomtech.blogspot.com

5
IT Vesti / MOBILNI BRAUZERI
« poslato: April 29, 2012, 07:46:22 »
Internet na mobilnim uredjajima postaje sve popularniji i broji sve više korisnika. Kako se mobilni internet širi, brzo se razvijaju i mobilni brauzeri.

Iako sami uredjaji u sebi već imaju ugradjene osnovne internet pregledače, konstantno se pojavljuju novi brauzeri. Razlog toga je što svaki od programa donosi nešto novo i korisno.
Recimo, Opera Mini je najpopularnija na starijim modelima telefona koji koriste Java aplikacije, dok su na Android platformama više zastupljeni Chrome, Firefox, Dolfin, xScope..

OPERA MINI
Kao što sam već pomenuo, najzastupljenija na starijim telefonima jer može da kompresuje podatke i do 90%, što je odlično ukoliko surfujete preko kartice, tj. skida vam se kredit.  Još je odlikuje i lako pamćenje željenih stranica (Bookmark), i jednostavna navigacija. Takodje je dostupna i za Android telefone, tablete i iPhone uredjaje, kao i za Symbian.

FIREFOX
Za sad samo za Android uredjaje. Ono što odlikuje ovaj brauzer je sinhronizacija podataka. Dakle, ukoliko koristie Firefox na računaru, možete sinhronizovati sve podatke i na mobilnu verziju ovog brauzera.

DOLFIN BRAUZER HD
Proizvođači tvrde da je ovo prvi pregledač koji ima mogućnost priključivanja dodataka, kao što je to slučaj sa standardnim računarskim brauzerima. Jednostavna navigacija, galsovne komande, rad sa tabovima.. samo su neke od karakteristika ovog brauzera.

XSCOPE
Odlikuju ga veliki tasteri pa je takav pogodan za telefone sa manjim ekranima osetljivim na dodir. Takodje, odlično radi sa sajtovima baziranim na Felšu (flash).

CHROME BETA
Nedavno se pojavio i Chrome na Android uredjaje ali je idalje u Beta fazi. Mnogi korisnici se žale da troši dosta kredita i megabajta, te dodaju da je najpovoljnije koristiti neku WiFi mrežu.

Izvor: http://gardiomtech.blogspot.com

6
IT Vesti / FACEBOOK DISTRIBUIRA ANTIVIRUSNI SOFTVER
« poslato: April 28, 2012, 07:27:38 »
Kompanija Facebook sklopila je sporazum sa pet bezbednosnih kompanija o zajedničkoj ponudi različitih verzija antivirusnog softvera.

Radi se o kompanijama Microsoft, McAfee, TrendMicro, Sophos i Symantec čiji će se besplatni i plaćeni antivirusni paketi za računare sa Windowsom i Macintoshem prodavati na stranicama Facebooka.

Pomenutim kompanijama se na taj način pruža mogućnost da svoje proizvode ponude korisnicima ove popularne društvene mreže, čiji broj trenutno premašuje 900 miliona. One su postale deo zajednice Facebook Security Family, u okviru koje se korisnicima već nudi Facebookov program za blokiranje neželjenih poruka e-pošte i program za skeniranje URL adresa koji su zajednički razvili Facebook, McAfee, Google i Websense.

Facebook reklamira proizvode iz nove ponude kao besplatne, mada neki proizvodi kompanije Symantec i McAfee moraju da budu plaćeni nakon šest meseci. Sa druge strane, Microsoftov Security Essentials for Windows i Sophosov Home Edition for Macs su zaista besplatni.

Predstavnici Facebooka su izjavili da manje od 4% sadržaja koji se razmenjuje u toj društvenoj mreži predstavlja neželjeni sadržaj. Sa druge strane, oko 90% poruka e-pošte predstavljaju neželjene poruke. Uprkos naporima Facebookovih stručnjaka da blokiraju neželjene e-poruke i zlonamerni softver, njihovi pošiljaoci i autori uvek pronađu način da se infiltriraju u mrežu.

U jednom od poslednjih primera, korišćena je lažna Flash datoteka koja je distribuirana preko Googleove prodavnice Chrome Web Store, u saradnji sa Facebook aplikacijom Aprenda. Lakoverni korisnici koji bi pokrenuli tu aplikaciju bili bi preusmereni u prodavnicu Chrome Web Store, gde bi im bilo ponuđeno da instaliraju lažni dodatak za Flash. Svrha prevare je bila generisanje lažnih ocena “Sviđa mi se” (Like) koje su zatim prodavane po ceni od 27 dolara za 1000 "lajkova".

Izvor: http://gardiomtech.blogspot.com

7
Kutak za Gamere - Video igre / SIMPSONOVI USKORO U IGRI ANGRY BIRDS
« poslato: April 28, 2012, 07:24:33 »
Simpsonovi bi mogli da se pojave u megapopularnoj igri kompanije Rovio - "Angry Birds Space". Nadamo se da je tako.

Finska kompanija Rovio je nedavno objavila novi update nazvan "Fry Me To The Moon" sa novih deset nivoa. Update je preuzet nekoliko miliona puta od marta, sadrži i teaser fotografiju za novi nivo, a radi se o omiljenoj krofni Homera Simpsona, lika iz animirane serije "The Simpsons".

Zvaničnici kompanije Rovio nisu želeli da komentarišu ove navode.

Međutim, vrlo je moguće da će se Homer i Bart pojaviti u igri Angry Birds u narednih nekoliko nedelja.

Direktor kompanije Rovio Peter Vesterbacka je obećao četiri nove igre Angry Birds u 2012. godini, a jedna od njih bi mogla da bude i "Angry Birds Simpsons".

Ranije su se "Ljute ptice" pojavile u animiranoj seriji "The Simpsons".Izvor: http://gardiomtech.blogspot.com

8
Linux OS / DOSTUPAN UBUNTU LINUX 12.04
« poslato: April 27, 2012, 07:09:21 »
LTS izdanje kodnog imena Precise Pangolin i zvanične verzije 12.04 je, kao što je i najavljeno, od danas je raspoloživo svim zainteresovanim korisnicima Linux operativnog sistema, kao i onima koji bi to mogli da postanu.

Canonnical, izdavač Ubuntu Linux-a, ne odustaje od svog kontraverznog Unity interfejsa, tako da je i u ovoj verziji on glavni desktop interfejs, mada je moguće koristiti GNOME 2 ili 3 po želji.

Glavna novost ove verzije Ubuntu Linuxa je Head-Up Display sistem menija koji će pokušati da zameni tradicionalne menije.

Izvor: http://gardiomtech.blogspot.com

9
IT Vesti / CISPA ''KATASTROFA ZA PRIVATNOST''
« poslato: April 26, 2012, 14:38:54 »
Zastupnici u američkom Kongresu uskoro bi trebali da glasaju o kontraverznom predlogu zakona CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act), a ako je verovati njegovom autoru Mikeu Rogersu, već je osigurana potrebna većina zastupnika koji će podržati njegovo izglasavanje.

O CISPA-i se u javnosti počelo govoriti tek nakon što je propalo izglasavanje SOPA-e i PIPA-e pa su mnogi analitičari uvereni da bi CISPA zaista mogla da prođe jer ima veliku podršku kompanija poput Facebook-a, Google-a i Microsoft-a koji su ranije kritikovali SOPA-u i ACTA-u.

Kritičari CISPA-e nazvali su je "katastrofom za privatnost" jer će, među ostalim, omogućiti razmenu privatnih podataka internet korisnika između vladinih agencija (civilnih i vojnih) i privatnih kompanija u slučaju da ti podaci predstavljaju cyber pretnje.

S obzirom da je definicija pojma cyber pretnja poprilično šarolika (obuhvata i kršenje intelektualnog vlasništva) i kako neće biti kontrole nad korišćenjem tih privatnih podataka, jasno je kakve bi sve probleme mogao da donese ovaj zakon.

Rogers kaže da će se i te stvari promeniti jer nameravaju predstaviti neke amandmane koji će "zadovoljiti većinu kritičara zakona" poput preciznijih definicija načina na koji se prikupljeni podaci mogu koristiti i veća ograničenja o tome ko može pristupiti privatnim podacima.Centar za demokratiju i tehnologiju pozdravio je ove promene za koje smatraju da predstavljaju dobar napredak u vidu zaštite privatnosti, ali s njima ipak nisu rešeni svi problemi poput korišćenja privatnih informacija za svrhe koje nemaju veze sa cyber bezbednošću.

Iako Rogers kaže da je ovaj zakon napravljen kako bi zaštitio američke kompanije od "naprednih spoljašnjih pretnji" poput kineske vlade, on ipak nema podršku Bele kuće koja ga je ranije već kritikovala jer "žrtvuje privatnost u ime bezbednosti", ali nije poznato hoće li ga Obama stopirati u slučaju izglasavanja.

Protiv CISPA-e se izjasnio i republikanski predsednički kandidat Ron Paul koji je rekao da ovaj zakon omogućava vladinim agencijama i privatnim kompanijama pregledavanje privatnih podataka internet korisnika bez ikakvih sudskih naloga. Na taj način, dodaje Paul, CISPA podstiče najuspešnije internet kompanije da deluju kao špijuni američke vlade.

Izvor: http://gardiomtech.blogspot.com

10
Mobilna Telefonija / TELENOR MOBILNI WIFI RUTER (HUAWEI E560)
« poslato: April 26, 2012, 14:34:55 »
Telenor Srbija uskoro bi trebao u svojoj ponudi uvrstio novi WiFi ruter. HUAWEI E560 je jedan od boljih rutera koji se pojavio na našem tržištu. Ono što ovaj ruter razlikuje od svih koje su nudili naši mobilni operateri, je to što ovaj ruter podržava mogućnost pet istovremenih priključaka. MiFi(mobile WiFi),  što znači da ga možete svuda nositi sa sobom i prikućiti na svoj smartfon, laptop, ili bilo koji drugi uređaj.

Ovaj uređaj može raditi kao WiFi kao multi-device access preko koga istovremeno možete priključiti pet uređaja putem WiFi mreže, zatim kao one device access preko koga možete priključiti jedan uređaj, kao i multi device access i putem WiFi mreže i istovremeno putem USB mreže.

U Telenor mreži ovaj ruter moćićete da uzmete uz surfuj više pakete, kao i u starijim poslovnim paketima Surfuj kao i Biznis surfuj pakete. Cena ovog rutera zavisiće od paketa koji koristite. Tako ćete za Surfuj više 10 cena ovog rutera biti 2990 dinara, za Surfuj više 20, 30 i 50 koštati 1 dinar. Surfuj 2 GB biti 5990 dinara, Surfuj 10GB 2990 dinara, Biznis Surfuj 10GB 590 dinara, Surfuj 30GB 1 dinar dok je puna cena 12000 dinara i sve ove navedene cene važe ugovor na 24 meseci. Takođe postoji mogućnost da sklopite ugovor i na 12 meseci, gde je cena ovih rutera viša u odnosu na navedene, za većinu paketa.

Izvor: http://gardiomtech.blogspot.com

11
IT Vesti / NOVOST NA TWITTER-U
« poslato: April 25, 2012, 17:28:16 »
Naime, bez ikakvih najava i obaveštenja Twitter je iznenadio sve njegove korisnike. Ta novost nije bila ni na Twitter-ovom zvaničnom blogu. Mi smo prvi blog uopšte piše o tome.

Dvadeset i petog aprila je došla nova "beep" opcija. Ta opcija u stvari nije opcija, jer vi ne možete da je sklonite, pre bi bilo da je neko novi Twitter dodatak.

Dodatak radi tako da kada svaki put neko koga folujete(pratite) na Twitteru objavi nešto automatski se čuje "beep" zvuk. Po meni zvuk je malo iritantan, ali to dosta pomaže...Jer nemate vi vremena stalno gledati da li je neko nešto objavio. Ovako to Twitter sam uradi.

Izvor: http://gardiomtech.blogspot.com

12
IT Vesti / ZVANIČNO STIGAO GOOGLE DRIVE
« poslato: April 25, 2012, 17:27:28 »
Nedeljama su mediji bili preplavljeni glasinama i nagađanjima, videli smo i neke verzije koje su „procurile” na netu, ali Google Drive (Google disk) je od sada i zvanično dostupan svima.
Usluga čuvanja podataka na Googleovom „oblaku” veličine 5GB biće integrisana sa Google Docs i omogućiće vam da pristupate fajlovima sa bilo kog mesta i da ih razmenjujete sa kolegama.

Google Docs je ugrađen u Google Drive, što znači da ćete sa ostalima moći da radite u realnom vrmeenu na dokumentima, tabelama i prezentacijama.

Kad podelite sadržaj sa nekim (bilo da je reč o PDF-u, slikama, videu...), možete dodati svoj ili odgovoriti na nečiji komentar a stići će vam i obaveštenje kad je neko drugi poslao komentar. 


Zanimljiva opcija je i „pametno tagovanje”, kojom ćete moći da obeležite sav sadržaj koji ste sačuvali na disku.

Google Drive ima opciju prepoznavanja slika i optičkog prepoznavanja karaktera u, recimo, tekstu na skeniranim dokumentima. Na primer, ako ste skenirali stranicu neke knjige, moći ćete da pretražujete reči u tom dokumentu.

Bez obzira da li imate instaliran odgovorajući softver ili ne, moći ćete da otvorite čak 30 razlitih vrsti fajlova u svom brauzeru. Fajlovi koje Google Drive pdoržava su PDF, HD video i slike iz Illustratora i Photoshopa.

Drive možete da instalirate na svom Macu ili PC-ju, a usluga je moguća preko aplikacije i za Android telefon i tablet računare. Google planira da u budućnosti obezbedi i aplikaciju za iOS.

Svi korisnici imaće 5GB prostora besplatno, a u opciji su i diskovi od 25 GB za 2,49 dolara mesečno, 100 GB za 4,99 $ ili 1 TB za 49.99 $ mesečno.

Za svaki kupljeni dodatni prostor, i Gmail prostor će vam se proširiti na 25GB. Izvor: http://gardiomtech.blogspot.com

13
IT Vesti / GOOGLE POVEĆAO KAPACITET NA GMAIL-U
« poslato: April 25, 2012, 17:25:34 »
Nakon predstavljanja Google Drive-a, servisa za cloud skladištenje podataka, Google je odlučio da poveća prostor za skladištenje na Gmail-u. To je još jedna radosna vest.

Korisnicima je tako prostor povećan za oko 33%, tačnije sa 7,5GB na 10GB, naravno besplatno.

Ukoliko vam prostor još uvek nije povećan, očekujte ga u narednih nekoliko sati. Ispada da Google ovim potezom besplatno svakom korisniku daje 15GB.

Izvor: http://gardiomtech.blogspot.com

14
Tutorijali i Literature / Kako vratiti Timeline
« poslato: April 24, 2012, 15:07:19 »
Ukoliko vam se ne svidja Timeline, možete ga ukloniti u nekoliko jednostavnih i veoma laganih koraka! Sve što vam je potrebno je jedan mali dodatak.
Od kako se pojavio Timeline, mnogim korisnicima se nije svideo(meni lično jeste) pa su tražili razna rešenja kako da vrate stari izgled profila. Pa su to bila uglavnom rešenja u vidu raznih skripti (neke su bile čak i lažne kako bi vas naveli da preuzmete virus), ili pak dodataka za Browsere koji i nisu u potpunosti uklonili Timeline.
Našao sam rešenje, pa sam rešio da podelim i sa posetiocima mog bloga.
Dakle, radi se o dodatku za browser koji zaista odlično obavlja ono za šta je i namenjen, stari izgled profila će vam biti vraćen u potpunosti.
Jednostavno instalirajte dodatak i osvežite FB stranicu (F5). Još da napomenem; kada instalirate dodatak, stari FB profil ćete videti samo Vi, dok će svi ostali videti vaš profil kao Timeline.
Dodatak je dostupan za Firefox, Chrome, IE, a uskoro i za Safari, a možete ga preuzeti sa ovog linka: http://www.timelineremove.com/

Izvor: http://gardiomtech.blogspot.com

15
Internet gigant Google odlučio je svojim najnovijim doodleom obeleži rođendan Gideona Sundbacka, američkog inženjera švedskog porekla koji je široj javnosti poznat kao čovek koji je osmislio rajsfešlus, proizvod koji je svojevremeno revolucionarizovao industriju odeće.
Pre patentnog rajsfešlusa inženjeri su čak 20 godina pokušavali da osmisle sličan sistem, ali bez previše uspeha.

Gideon je rođen 24. aprila 1880 u mestu Småland u Švedskoj, a umro je 1954. godine u gradu Meadville u Pennsylvaniji od srčanog oboljenja.

Google je na svoju početnu stranicu stavio virtuelni rajsfešlus kojeg možete potegnuti mišem i saznati nešto više o čoveku čiji izum vrlo verovatno imate barem na jednom komadu svoje odeće.Izvor: http://gardiomtech.blogspot.com

Stranice: [1] 2