Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - Đagi

Stranice: [1] 2 3 ... 18
1
Deca / Šta bebe sanjaju
« poslato: Maj 29, 2012, 10:21:53 »
Šta bebe sanjaju


Verovatno ste se pitali da li bebe sanjaju i šta im se mota po slatkim glavicama dok su u bezbrižnom snu. Snovi beba ne istražuju se mnogo. Bebe nisu baš "zahvalne" za saradnju, jer ne govore, pa je teško "izvući" korisne informacije od tih malih bića.

Međutim, stručnjaci koji se bave pitanjem dečijeg sna i snova ne odustaju od pokušaja da pretpostave u čemu je "kvaka".

U knjizi "Najbolja knjiga o bebinom spavanju" (The Best Baby Sleep Book), pedijatar Edvard Kulič, objasnio je šta sve može da utiče na snove beba.

"Utvrđeno je da i bebe prolaze kroz REM fazu, vreme u kome se sanja, pa možemo pretpostaviti da i male bebe sabiraju svoja dnevna iskustva i proživljavaju ih iznova u snovima", kazao je Kulič.

S obzirom na to da novorođenčad tokom dana uglavnom jedu, osećaju grad, toplinu roditelja i upoznaju okolinu uz pomoć mirisa, moguće je da takva iskustva "sele" i u svoje snove.

Pedijatri veruju i da su snovi beba ispunjeni slikama njihovih roditelja. Ponekad su ti snovi prijatni, ali možda ponekad liče na noćne more.

Bebe mogu da budu nervozne zbog bola, gladi ili osećaja samoće, ali mogu biti i veoma srećne zbog pažnje koja im je pružena i svakodnevnih događaja u porodici, zbog toga pedijatri zaključuju da je sigurno sve što izaziva smeh, ili suze, vredno da bude u snovima.

Bez obzira na brojne pretpostavke, većina pedijatara i dečijih terapeuta, smatra da nije moguće u potpunosti utvrditi o čemu bebe sanjaju, jer ne mogu da prepričaju tok sna.

2
Život u braku / Sve više parova želi da usvoji dete
« poslato: Maj 29, 2012, 10:21:00 »
Sve više parova želi da usvoji dete


U Srbiji je lane usvojeno 112 dece, od kojih su dvanaest mališana udomile porodice iz inostranstva koje mahom već imaju decu.

Vi se nalazite ovde: Mondo > Magazin > Porodica
Sve više parova želi da usvoji dete

    11 komentar
    Odštampaj
    Make font size smaller Make font size default Make font size larger

27. maj 2012. 14:19 > 14:23

U Srbiji je lane usvojeno 112 dece, od kojih su dvanaest mališana udomile porodice iz inostranstva koje mahom već imaju decu.

Guliver/Getty Images

Stranci često usvajaju decu koja imaju veće zdravstvene tegobe, a, za razliku od njih, parovi iz Srbije su "izbirljiviji" i traže uglavnom mlađu, zdravu decu ili onu koja imaju minimalne zdravstvene probleme, jer nemaju adekvatne uslove da im pruže odgovarajuću negu i pomoć.

Stručnjaci iz oblasti porodične i socijalne zaštite ukazuju da je dece za usvajanje manje u odnosu na broj parova koji su se prijavili sa željom da ih usvoje.

Načelnik Odeljenja za upravno-nadzorne poslove u oblasti porodične zaštite u Ministarstvu rada i socijalne politike Dragan Vulević rekao je Tanjugu da u registru tog ministarstva ima 730 parova koji su izrazili želju da usvoje dete i prošli odgovarajuće procedure, a da je dece koja se mogu usvojiti oko 70.

Polovina od njih je romskog porekla i imaju neke od zdravstvenih problema.

Kada su u pitanju parovi iz inostranstva, oni su mnogo tolerantniji, usvajaju decu sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i uglavnom već imaju decu, dok parovi iz Srbije traže mlađu decu, koja su zdrava ili imaju minimalne zdravstvene probleme, kazao je Vulević.

U proteklih nekoliko godina usvojeno je godišnje više od 100 dece, a parovi iz inostranstva obično usvoje između dvanaest i četrnaest mališana.

Kada je u pitanju procedura, parovima se najpre utvrđuje takozvana "opšta podobnost " u Centru za socijalni rad na teritoriji opštine u kojoj žive.

Dokazuje se da nisu lišeni roditeljskog prava, poslovne sposobnosti, da se ne vodi krivični postupak protiv njih, a onda se prilaže i dokumentacija o zdravstvenom stanju i socijalno-ekonomskom statusu roditelja.

Kako je objasnio Vulević, svoje mišljenje o njihovoj podobnosti da usvoje dete daju psiholog, pravnik, pedagog, socijalni radnik, a na kraju se prilaže i mišljenje lekara.

Posle toga, parovi se upućuju na pripremu za usvajanje dece.

"Škola" za roditelje podrazumeva da sa stručnjacima "prolaze" kroz različite teme koje se odnose na razvojne probleme deteta, emocionalne odnose između roditelja i dece, a ako se po okončanju pripreme pokažu kako treba, onda im Centar za socijalni rad utvrđuje opštu podobnost i dosije potencijalnih usvojitelja dostavlja resornom ministarstvu.

"Kada se utvrdi da je procedura obavljena kako treba, unosimo ih u registar kao parove koji imaju opštu podobnost da usvoje dete", kazao je Vulević, navodeći da se pod izuzetnim uslovima to omogućuje i pojedincu koji ne živi u bračnoj zajednici, ali je za to neophona i posebna saglasnost ministra.

Ipak, u 99 odsto slučajeva decu usvajaju parovi, a ređi su slučajevi da to čine pojedinci.

Procedura utvrđivanja opšte podobnosti, priprema i unošenje u registar može da traje najduže do 60 dana, a do usvojenja deteta može da prođe od mesec dana do više godina.

Vulević je kazao da je to zbog toga što se traži bračni par koji na najbolji način može da odgovori na potrebe deteta.

"Oni iskazuju svoje želje kakvo dete žele, a uglavnom traže malo dete, potpuno zdravo ili eventualno s minimalnim zdravstvenim problemima i teže se odlucuju da usvoje romsku decu", kazao je Vulević.

On je rekao da se u Srbiji bračni parovi na usvajanje odlučuju kada u dužem vremenskom periodu iscrpe mogućnosti da prirodnim putem dobiju dete i da se uglavnom radi o ljudima starijim od 35 godina.

Govoreći o periodu prilagođavanja, on je naveo da taj period traje najduže do šest meseci, odnosno da otprilike toliko traje uspostavljanje dobrog odnosa među njima.

"Ponekad se desi da to bude neuspešno, ali su to, ipak, izuzetno retki slučajevi, jer je procedura takva da se prolazi kroz sve moguće faze", kazao je on.

Direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zoran Milačić rekao je Tanjugu da kada Ministartsvo i centri za socijalni rad, kao i porodični smeštaj i usvajanje, usvojitelji stupaju u kontak sa Centrom, oni se najpre upoznaju sa navikama deteta i psihofizičkim karakteristikama.

"Dete i usvojitelji se prvi put susreću u Centru. Tu se upoznaju i neko vreme druže, uspostavljaju kontakt", naveo je Milačić i ukazao da taj proces kada je reč o usvojiteljima iz Srbije traje sedam do deset dana.

U tom periodu, kako je dodao, dete se navikava na usvojitelje.

Prema rečima Milačića, kada su usvojitelji iz inostranstva taj period navikavanja je nešto duži i traje oko mesec dana.

On je naveo da se veoma retko dešava da usvojitelji odustanu od usvajanja kada stupe u kontakt sa detetom, pre svega, jer su unapred dobili potrebne infromacije.

Međutim, i kada se to dogodi, usvojitelji uglavnom odustaju zbog zdravstvenih problema deteta, jer nemaju adekvatne uslove.

3
Život u braku / Dok mame i tate pričaju telefonom...
« poslato: Maj 29, 2012, 10:19:59 »
Dok mame i tate pričaju telefonom...


... deca odjednom postaju veoma neposlušna. Izgleda kao da svi klinci imaju neku "tajnu zaveru" protiv roditeljskih telefonskih razgovora.

Evo šta možete da učinite da olakšate telefonsku komunikaciju kada je dete u blizini.

Pored telefona držite "sakrivene" igračke

Kada poželite da na miru porazgovarate sa svojom drugaricom, dajte detetu skrivenog medu, lutku ili slikovnicu - koje ste baš za takve prilike ostavili. Bez ovog "aduta u rukavu" ne pomišljajte na telefoniranje.

Iskoristite opcije "hold" i "mute"

Ukoliko imate telefon sa opcijama "hold" i "mute", a većina novih telefona ih ima - onda što je moguće više koristite mogućnosti koje su vam pružene. U slučaju da prilikom razgovora vaše dete počne da "divlja", pritisnite "mute" dugme. Na taj način ćete i dalje jasno da čujete sagovornika, ali ćete mu "uskratiti zadovoljstvo" da čuje nestašluke vašeg mališana. Dugme "hold" će vam omogućiti da pauzirate razgovor, ako morate da pomognete detetu u nekoj od neizbežnih aktivnosti kao što je pripremanje za nošu.

Osmislite tajne signale

Ako je vaše dete starije od tri godine, probajte da zajedno smislite "tajne signale", pomoću kojih ćete oboje da raspoznajete za vas važan poziv - to može da bude jednostavno podizanje ruke uvis. Na taj način će dete imati osećaj da zajedno sa vama učestvuje u nečemu veoma važnom, a vi ćete, nadamo se, dobiti mogućnost da na miru obavite poslovni razgovor.

Definišite "važne" poruke

U slučaju da vaše dete, ipak, želi da vam nešto saopšti dok telefonirate - naučite ga da tu svoju želju sa vama podeli na "tajni način" - neka je napiše, ako to ume da uradi, ili nacrta. Objasnite mu da mama i tata imaju pravo na telefoniranje bez ometanja, a da može da vas prekine samo u situacijama kada je to zaista neophodno - odlazak u toalet, glad, povreda…

Uvedite negativne poene

Ako vaš mališan i dalje nastavlja sa vikom, urlanjem i raznim drugim sredstvima skretanja pažnje, primenite sledeći "režim": za svako ometanje telefonskog poziva neka ide na spavanje petnaest minuta ranije.

Nemojte malom detetu da dajete slušalicu dok telefonirate

Ta situacija, eventualno, može da bude simpatična ukoliko vas zovu bliski prijatelji ili rođaci i ako žele da čuju glasić vašeg mezimca… Ali, ako imate poslovni poziv, vaš šef ili saradnik, teško će rado prihvatiti "razgovor" sa dvogodišnjakom ako očekuje važne informacije od vas, ili pomoć, u sred radnog vremena.

4
Muzičke vesti / Aerosmith: Novi album u avgustu
« poslato: Maj 29, 2012, 10:17:21 »
Aerosmith: Novi album u avgustu


Sada je i zvanično - Aerosmith će novi album "Music From Another Dimension" da objavi 27. avgusta, sa potpuno novim zvukom i starom energijom.

Vi se nalazite ovde: Mondo > Zabava > Muzika
Aerosmith: Novi album u avgustu

    0 komentara
    Odštampaj
    Make font size smaller Make font size default Make font size larger

28. maj 2012. 22:18 > 22:22

Sada je i zvanično - Aerosmith će novi album "Music From Another Dimension" da objavi 27. avgusta, sa potpuno novim zvukom i starom energijom.

Pre izlaska 15. studijskog album bend će zvanično da objavi singl "Legendary Child", za koji sada snimaju spot.
"Album će da zvuči moderno. Ne nameravamo da opet radimo stvari koje bi zvučale kao 'Night In The Ruts' ili 'Rocks'. Želimo moderan zvuk, ali je najvažnije da zadržimo energiju koju su imali prethodni albumi", kaže gitarista Džo Peri koji je za kraj leta najavio i promotivnu turneju.

Pesmu "Legendary Child" su premijerno izveli u emisiji "American Idol", a za sada je na Internetu objavljena samo studijska verzija.5
Koncerti / Poslednje rokanje na Vračaru 1.juna
« poslato: Maj 29, 2012, 10:16:12 »
Poslednje rokanje na Vračaru


U petak, 01. juna u Božidarcu će se održati poslednji ovosezonski koncert iz serijala Vračar Rocks na kome će nastupiti bendovi Kristali, Virvel i Wooden Ambulance.

Pored starih hitova Kristali će beogradskoj publici predstaviti i nekoliko pesama sa predstojećeg albuma koji ovih dana počinju da snimaju, a čiji je izlazak planiran za jesen.

Samo za publiku festivala Vračar Rocks! grupa Virvel izlazi iz studija gde sprema novo izdanje. Virvel će prošetati publiku kroz pesme sa prethodna tri albuma, ali i upoznati sa novim numerama - jednočasovna avantura koja se ne sme propustiti.

Wooden Ambulance je singer-songwriterski alter ego Gorana Grubišića bubnjara subotičkog benda Ana Never. Za njegov muzički izraz kolokvijalno bi se moglo reći da spade u sferu alternativnog folk-rocka subotičko-horgoške peščare.

Ulaz u Božidarac se otvara u 20 časova, koncert počinje oko 20.30, a cena ulaznice je 400 dinara. Karte se mogu kupiti na ulazu u Božidarac na dan koncerta.

6
Košarka / Pešić: Navijači, pomozite
« poslato: Maj 29, 2012, 10:03:30 »
Pešić: Navijači, pomozite


Košarkaši Crvene zvezde i Radničkog u utorak od 18 časova igraju drugi meč polufinalne serije Agroživ Superlige Srbije.

Kragujevčani su u prvom meču slavili sa 84:78, zbog čega je strateg ’crveno-belih’ pozvao navijače da podrže njegove izabranike u revanš utakmici.

„Zaista bi nam bila mnogo važna podrška navijača. Ovo je plej-of, mislim da je svima jasno da nam njihova pomoć nikad nije bila potrebnija. Biće jako teška utakmica, zato nam je neophodna dodatna energija sa tribina koju Delije mogu da nam pruže. Utakmice se igraju u ubitačnom ritmu, finiš je sezone, a podrška navijača može dodatno da poveća motivaciju i nivo borbenosti“, rekao je Pešić.

Posle poraza u Kragujevcu, Zvezdi je potrebna pobeda da bi produžila seriju.

„Posle utakmice u Kragujevcu rekao sam da nema previše vremena za analizu. Međutim, mi smo igru Radničkog dobro analizirali i znamo kako treba da se igra. Ipak, nije sve u dvorani Jezero zavisilo od nas, niti će sve od nas zavisiti u Pioniru, jer pita se i protivnik. Utakmica u Kragujevcu odigrana je u pravoj domaćoj atmosferi, ali najbolji su ipak bili akteri na terenu“, naglasio je Pešić, „Kada govorim o suđenju uvek mi je važno da arbitri pokažu respekt prema mojoj ekipi i mojim igračima, a upravo to se desilo u Kragujevcu. To nam daje mirnoću za revanš utakmicu u Beogradu“.

Za poraz u prvom meču presudna je bila prva deonica koju su ’crveno-beli’ izgubili sa 32:18, a Pešić ističe da zna šta njegov tim mora da uradi kako bi došao do izjednačenja u seriji.

„Moramo neke stvari da uradimo bolje nego što je to bio slučaj u prvoj utakmici, razgovaraćemo sa igračima, trudićemo se da se maksimalno pripremimo, iako je malo vremena. Učinićemo sve da pobedimo i izborimo treću u utakmicu u Kragujevcu“, zaključio je Pešić.

Uprava Zvezde odlučila je da ulaz u „Pionir“ u utorak bude slobodan.

7
Fudbal / Pre 21 godinu bio je Bari!
« poslato: Maj 29, 2012, 10:00:18 »
Pre 21 godinu bio je Bari!


Fudbalski klub Crvena zvezda u utorak obeležava 21. godišnjicu od istorijskog osvajanja titule šampiona Evrope u Bariju.

Tog 29. maja 1991. godine, na stadionu “Sveti Nikola”, tim trenera Ljupka Petrovića u finalu Kupa evropskih šampiona posle izvođenja penala savladao je Olimpik iz Marseja sa 5:3, pošto je utakmica posle 120 minuta završena rezultatom 0:0.

Iako su tokom celog puta do finala igrali na gol više fudbaleri Crvene zvezde odlučili su se na defanzivnu taktiku protiv izuzetno kvalitetnog francuskog tima i ispostavilo se da je to bio pravi potez.

U penal seriji Robert Prosinečki, Miodrag Belodedić, Dragiša Binić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev bili su precizni, a Zvezdin golman i kapiten Stevan Stojanović odbranio je udarac čuvenom francuskom reprezentativcu Manuelu Amorosu.

Zvezda je tada postali prvi tim sa prostora SFRJ koji se popeo na vrh Evrope, a drugi iz istočne Evrope, pošto je pet godina ranije tiulu najboljeg na ‘Starom kontinentu’ osvojila Steaua iz Bukurešta.

‘Crveno-beli’ su na putu do trofeja kojim su ostvarili snove mnogih generacija redom rušili Grashopers (1:1, 4:1), zatim Glazgov Rendžers (3:0, 1:1), Dinamo iz Drezdena (3:0, 2:1 – prekid) i u polufinalu slavni nemački Bajern (2:1, 2:2).

Još se pamti fenomenalna igra ‘crveno-belih’ iz prvog meča u Minhenu, kada je golovima Pančeva i Dejana Savićevića ostvaren trijumf od 2:1, ali još više revanš u Beogradu, sjajan gol Siniše Mihajlovića iz slobodnog udarca, pa dva pogotka Bavaraca i konačno istorijski autogol Klausa Augentalera u 90. minutu.

Crvena zvezda je u finalu igrala u sastavu: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić. Zbog povrede u timu nije bio Duško Radinović, koji je odigrao sve utakmice do finala.

Krajem 1991. godine, 8. decembra, Crvena zvezda je u finalu Interkontinentalnog kupa pobedila Kolo Kolo iz Čilea sa 3:0 iosvojila titulu nezvaničnog klupskog šampiona sveta.

Zbog ratnih dešavanja najslavnija generacija u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala nije dugo ostala na okupu, a mnogi stručnjaci tvrde da se ekipa koju su selektirali Dragan Džajić i Vladimir Cvetković sigurno ne bi zaustavila na jednoj tituli šampiona Evrope.

8
Fudbal / Ljajić udaljen iz tima zbog himne!
« poslato: Maj 28, 2012, 14:13:43 »
Ljajić udaljen iz tima zbog himne!


Selektor srpskih fudbalera Siniša Mihajlović udaljio je sa priprema Adema Ljajića pošto nije hteo da peva himnu pred početak utakmice sa Španijom.

Fudbalski savez Srbije saopštio je da je Ljajić na taj način prekršio Sporazum o ponašanju koji je Mihajlović uveo za igrače nacionalnog tima, po imenovanju na mesto selektora.

„Selektor je održao sastanak sa Ljajićem. Po dobijanju informacije da Ljajić iz ličnih stavova nije pevao himnu Srbije i da tu neće biti promene, Siniša Mihajlović je saopštio igraču da se vrati kući“, piše u saopštenju Fudbalskog saveza Srbije.

To što je sada udaljen i tima ne znači da Ljajić ubuduće neće moći da igra za reprezentaciju, već da će se vratiti u tim kada promeni lični stav, obavesti selektora, i igrama i formom zasluži poziv.

„Fudbalski savez Srbije je saopštio još na promociji Siniše Mihajlovića da će mu pružiti svu podršku na putu uspostavljanja novih pravila ponašanja u reprezentaciji, a to čini i ovom prilikom. Pevanje nacionalne himne Srbije uoči utakmica je jedna od tačaka Sporazuma, a Ljajić je njegovim potpisom prihvatio da će se svih odredaba i pridržavati, što u subotu nije učinio“, dodaje se u saopštenju.

9
Košarka / ASL: Partizan 11. put ili?
« poslato: Maj 27, 2012, 11:24:58 »
ASL: Partizan 11. put ili?


Prvim mečevima polufinala u nedelju počinje plej-of Agroživ Superlige.

Titulu brani desetostruki uzastopni šampion Partizan, koji je ponovo veliki favorit za osvajanje trofeja.

Crno-beli su u plej-of ušli sa prve pozicije, a u polufinalu, koje se igra na dve dobijene utakmice, čeka ih Vojvodina koja ih je savladala u regularnom delu. U drugom polufinalu sastaju se Radnički iz Kragujevca i Crvena zvezda.

Trener Partizana Vladimir Jovanović rekao je pred početak plej-ofa da je novosadska ekipe veoma nezgodan rival. Trener Vojvodine Siniša Matić istakao je da njegov tim nema šta da izgubi u polufinalu.

„Rasterećeno ulazimo u meč, što ne znači i da se unapred predajemo. Postigli smo veliki uspeh do ovog trenutka i idemo da se nadigravamo sa favorizovanim šampionom“, rekao je Matić.

Mnogo zanimljiviji dueli očekuju se u drugom polufinalu. Radnički će protiv Crvene zvezde imati prednost domaćeg terena, a u regularnom toku to se pokazalo kao prednost pošto su obe ekipe dobile mečeve kod kuće.

Trener Kragujevčana Miroslav Nikolić istakao je pred početak serije da će biti neizvesno ali da njegov tim želi u finale. Sa druge strane trofejni trener Zvezde Svetislav Pešić ulogu favorita u polufinalu prepustio je Kragujevčanima.

ASL, polufinale (nedelja):

Partizan – Vojvodina (19h)
Radnički – Crvena zvezda (19h)

Drugi mečevi igraju se već u utorak na terenima ekipe koje gostuju u prvim utakmicama.

10
Fudbal / Mihajlović: Za početak je dobro
« poslato: Maj 27, 2012, 11:21:43 »
Mihajlović: Za početak je dobro


Srpski selektor Siniša Mihajlović je posle poraza od Španije (2:0) u Sent Galenu rekao da ima mnogo i pozitivnih i negativnih stvari u timu Srbije.

„Ovo je bila prva utakmica, imamo mnogo nepoznanica u timu, ali što više jačih utakmica budemo odigrali biće nam jasnija situacijia. Igrali smo protiv evropskog i svetskog prvaka i primili dva bezveze gola. Oni su imali veći posed lopte, bilo je mnogo i pozitivnih i negativnih stvari, a negativne ćemo pokušati da ispravimo i da što spremniji dočekamo kvalifikacije".

Srbija je u Sent Galenu izgubila sa 2:0, a Siniša Mihajlović je posle svog debija na klupi Srbije istakao da su "orlovi" prvi put igrali u novoj taktičkoj postavci.

"Prvi put smo igrali sa tri igrača pozadi, a u odbrani je najmanja greška dovoljna da se primi gol. Mi smo upravo iz grešaka primili golove. Dobro je da sad pavimo greške da bi smo uvideli gde grešimo i da bi smo znali na čemu trebamo da radimo u budućnosti. Ne bih izdvojio nijednog igrača posebno. Svi su se borili. Svaki igrač mora posle utakmice da se pogleda u ogledalo i da kaže da je dao maksimum u datom trenutku i niko igračima onda neće imati šta da zameri."

Opšti utisak Mihajlovića je da je tim Srbije odigrao bolje od očekivanog.

"Odigrali smo dobro, postigli smo gol iz ofsajda. Za početak je bilo dobro i igrali smo bolje nego što sam se nadao. Podrška navijača je bila odlična, ali žao mi je zbod dimnih bombi i ako nastavimo tako može da se desi da nam suspenduju teren i da ne igramo u Beogradu I Srbiji", poručio je Mihajlović.

11
Fudbal / Kolarov zanimljiv i Milanu
« poslato: Maj 27, 2012, 11:20:43 »
Kolarov zanimljiv i Milanu


Nakon što je Roberto Mančini ponudio Aleksandra Kolarova Barseloni, italijanski mediji pišu da srpskog beka želi i Milan.

Masimilijano Alegri želi jaka pojačanja kako bi vratio titulu na "San Siro", a Kolarova vidi kao rešenja na levom beku gde je protekle sezone igrao Luka Antonjini.

Iakoje Srbin glavna meta, "Korijere delo Sport" piše da Milan u rezervi za tu poziciju ima Andreu Dosenu iz Napolija koji se nije naigrao u Napulju pred Zunige.

Kolarov je protekle sezone osvojio titulu Premijer lige sa Sitijem gde je bio bitan deo rotacionog stistema Roberta Mančinija. Međutim, u finišu sezone postalo je jasno da Italijan na poziciji levog beka više računa na Gaela Klišija, pa je realno da Kolarov preko leta promeni klub.

Koliko je realno da to bude Barselona, zavisi od Katalonaca koliko su spremni da se odreknu jednog od svojih ključnih igrača Danija Alveša. Kolarov, koji ima iskustvo iz Italije dok je bio član Lacija, sigurno bi imao garantovano mesto u prvoj postavi "rosonera", koji su dovoljno ambiciozan klub da isprate njegove želje.

12
Tenis / Srbija osvojila Svetski kup!
« poslato: Maj 26, 2012, 17:28:59 »
Srbija osvojila Svetski kup!


Teniska reprezentacija Srbije osvojila je Svetski kup u Diseldorfu pošto je povela sa nedostižnih 2-0 protiv Češke u finalu.

Odlučujući poen našoj selekciji, kao i u Dejvis kupu pre dve godine, obezbedio je Viktor Troicki pobedivši Radeka Štepaneka sa 2:6, 6:4, 6:3.

Prethodno je vođstvo Srbiji doneo Janko Tipsarević koji je posle odličnog izdanja pobedio Tomaša Berdiha sa 7:5, 7:6. Ovo je druga titula Srbije na Svetskom kupu, nakon trijumfa 2009. godine.

Troicki je u Diseldorfu pokazao da se polako vraća u staru formu pošto je vezao četiri pobede u singlu. Još bolja izdanja prikazao je Janko Tipsarević koji je takođe ostvario sve tirjumfe.

Viktor je duel protiv Štepaneka počeo veoma loše. Iako je napravio jedan brejk u prvom setu, čak tri puta je izgubio svoj servis i Čeh je taj deo igre dobio sa ubedljivih 6:2.

Međutim, Troicki je u nastavku zaigrao znatno bolje. Veliku razliku napravio je prvi servis, koji je srpski teniser u prvom setu ubacivao u svega 40% slučajeva. Odlučujući brejk u tom delu viđen je već na startu, iako je u nastavku seta bilo mnogo prilika da se promeni rezultat.

U osmom gemu Viktor je spasao tri vezane i još jednu brejk šansu, u devetom je srpski teniser propustio dve set lopte, a u narednom je ponovo Štepanek propustio šansu za izjednačenje.

U trećem setu odluka je pala u petom gemu kada je Troicki oduzeo servis rivalu, a drugim brejkom u setu je okončao meč i usledilo je veliko slavlje na terenu uz pesmu "Marš na drinu".

13
Vakcina protiv gripa u trudnoći štiti i bebu?


Trudnice koje dobiju vakcinu protiv gripa time štite i zdravlje svog deteta pre i posle rođenja, ukazuju statistički podaci kanadske provincije Ontario, objavljeni ove nedelje u "Američkom časopisu za javno zdravlje".

Do takvog zaključka stručnjaci su došli poređenjem između trudnica koje su tokom pandemija svinjskog gripa 2009. i 2010. godine primile vakcinu protiv virusa H1N1 i onih koje nisu, prenosi AFP.

Utvrđeno je da je vakcina primljena tokom pandemije u drugom i trećem tromesečju trudnoće, unapredila zdravstvene izglede fetusa i novorođenčadi. Stručnjaci ipak ističu da su potrebne dodatne studije da bi ovaj zaključak bio definitivno potvrđen.

Ranije ovog meseca grupa kanadskih istraživača je utvrdila i da je vakcina protiv svinjskog gripa pokrenula razvoj serije antitela koja štite od mnogih drugih vrsta gripa, uključujući i ptičiji grip koji izaziva virus H5N1.

14
Deca / Tek svako treće dete nema smetnje u govoru
« poslato: Maj 26, 2012, 09:38:22 »
Tek svako treće dete nema smetnje u govoru


Čak 70 odsto dece ima neki problem u razvoju govora i jezika, pokazuju rezultati sistematskih pregleda budućih prvaka. Nedovoljno razvijen govor utiče na slabije učenje, a deca koja nisu u mogućnosti da iskažu svoje želje i potrebe i da shvate pročitano konfliktne situacije najčešće rešavaju agresijom.

U Beogradu ima samo oko 70 zaposlenih logopeda, u vrtićima se u poslednje dve godine zaposlilo oko pedesetak, što je kap u moru stručnjaka koji mogu jedva da pregledaju decu koja imaju poremećaje u govoru, a kamoli da sa njima rade kontinuirano na rešavanju problema, piše "Blic".

Među brojnim uzrocima koji dovode do ovih poremećaja je i prekomerno gledanje televizije, posebno kada deca to čine pasivno, bez interaktivne uloge roditelja, koji treba da odabere sadržaje i da ih tumači zajedno sa detetom.

Posledice preteranog gledanja televizije je neprogovaranje, kasno progovaranje, selektivno slušanje, siromašan rečnik, razvoj specifičnih oblika ponašanja, kao što su preterana motorna aktivnost, nedostatak pažnje i socijalne interakcije.

"Pedesetih godina imali smo osam odsto dece sa poremećajima u govoru, a danas taj procenat prelazi 70 odsto. Proteklih mesec dana idemo po školama u Beogradu i okolini i dobili smo podatak da 97 odsto dece ima neki govorno-jezički poremećaj u prvom razredu. U laičkom razgovoru s roditeljima shvatamo da oni sami uviđaju da sa govornim razvojem njihove dece nešto nije u redu, ali da reaguju kasno, jer jedan od osnovnih problema jeste minimalizacija ovih problema i od strane roditelja i od strane stručnjaka", objašnjava za "Blic" direktorka Instituta za eksperimantalnu fonetiku i patologiju govora dr Mirjana Sovilj.

Dete bi sa tri godine trebalo da ima fond od oko 1.000 reči, razvijenu rečenicu i oko 70 odsto izgovorenih glasova. Nažalost, rečnik većine dece tog uzrasta koja stignu u Institut ne prelazi 20 ili 50 reči, izostaje upotreba rečenice, a ponašanje poprima elemente hiperaktivnog.

Najčešća odstupanja javljaju se u uzrastu od tri do šest godina u vidu artikulacionih poremećaja akustički sličnih glasova poput /l/, /lj/, /č/, /ć/. Takođe, zabeleženo je i nepravilno držanje olovke, alii poremećaji težeg stepena poput disfuzije, mucanja, poremećaja komunikacije i razumevanja govora.

"Jedan ili dva logopeda u domovima zdravlja nemaju vremena da prime svako dete, a kamoli da ga uključe u tretman. Deca su agramatična, nisu razvila analizu i sintezu da bi mogla da uđu u obuku čitanja i pisanja, imaju problem u izražavanju, u razumevanju pročitanog teksta. Kod samo četiri odsto dece problem prepoznaju stručnjaci na vreme, u ostalih 96 odsto slučajeva poremećaj primeti roditelj", kaže dr Sovilj.

15
Muzičke vesti / Otkriven "štek" Pepersa
« poslato: Maj 26, 2012, 09:35:25 »
Otkriven "štek" Pepersa


Muzički novinar otkrio koji je most glavna "zvezda" pesme "Under the bridge".

Pesma "Under the bridge" i spot koji je režirao Gas van Sant proslavili su 1992. do tada andergraund bend Red Hot Chili Peppers, a frontmen Entoni Kidis uvek je odbijao da kaže o kom tačno mostu peva u pesmi. Brojni fanovi pokušavali su da dokuče iz teksta pesme, kao i njegove autobiografije "Scar tissue", a sada je novinar portala "Vulture" otkrio o kom je mostu reč.

Mark Haskel Smit piše da se most iz pesme nalazi u parku Makartur u Los Anđelesu.

"Ispod mosta, kao da je eksplodirao čas likovnog, nacrtan preko decenija žvrljanja i crtanja grafita. Na mostu je sada lepi mural, ali do nedavno u ovom 'šteku' su se okupljali gangsteri i dileri droge".

Smit dodaje da je rekonstruisao put kojim je išao Kidis po drogu, opisan u knjizi, i da ne postoji drugi most koji bi odgovarao opisu.

Podsetite se "Under the bridge".Stranice: [1] 2 3 ... 18