Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - MarkoKg

Stranice: [1] 2 3 ... 76
1
Korona virus – simptomi, preporuke, brojevi telefona, najčešća pitanja

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju novog korona virusa koji se proširio na veliki broj zemalja. Sve države uvele su vanredne mere opreze u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa, ali najvažnije je od svega jeste da se građani pridržavaju preporuka stručnjaka.Infekcija korona virusom u oko 80 odsto slučajeva uzrokuje blagu bolest i većina obolelih se oporavlja dok šest odsto ima teški oblik bolesti sa komplikacijama. Najveći broj teških oblika bolesti registrovan je kod osoba starijih od 60 godina i osoba sa hroničnim bolestima (bolesti srca i krvnih sudova, hronične bolesti disajnih organa, šećerna bolest).

Starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima treba da se pridržavaju istih opštih mera zaštite kao i opšta populacija i da koriste svoju uobičajenu terapiju prema savetu lekara.

SIMPTOMI:

    povišena telesna temperatura
    kašalj
    otežano disanje
    bolovi u mišićima, i
    umor

U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta. Osobe koje boluju od hroničnih bolesti podložnije su težim oblicima bolesti.MERE ZAŠTITE:

    Često perite ruke vodom i sapunom (u trajanju od najmanje 20 sekundi) ili sredstvima koja sadrže 70 odsto alkohol.
    Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju povišenu telesnu temperaturu, kijaju i/ili kašlju.
    Izbegavajte pozdravljanje rukovanjem i ljubljenjem, a sa sagovornicima održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra.
    Ne dirajte oči, nos i usta neopranim rukama.
    Ako kašljete ili kijate, prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom. Maramicu odmah bacite u kantu za otpatke sa poklopcem i ruke odmah operite.
    Hiruršku masku koristite ako kijate i kašljete ili ukoliko negujete bolesnog člana porodice dok se maska ne ovlaži. Nakon skidanja maske obavezno temeljno oprati ruke.
    Često provetravajte prostorije u kojima boravite.
    Izbegavajte boravak u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi – sredstva javnog prevoza u vreme većih dnevnih gužvi, odlazak u supermarkete, tržne centre i druga mesta javnog okupljanja (npr. bioskopi, pozorišta, sportske manifestacije).
    Ukoliko imate zakazan lekarski pregled ili vam je potreban recept za lekove koje redovno uzimate, kontaktirajte lekara telefonom.
    Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku.
    Održavajte higijenu životnog prostora.
    Držite se na odstojanju: Održavajte udaljenost od 1-2 metra između sebe i obolele osobe.


BROJEVI TELEFONA:

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja od danas uvodi dodatnih dvadeset brojeva telefona za sve informacije o COVID-19.

Svim građanima koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, dostupni su brojevi telefona, prema mestu prebivališta, u vremenu od 08 do 22h, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemiološka.

Napominjemo da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže binformacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite.

Listu svih brojeva telefona možete pronaći ovde.

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa koronavirusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“: 011 2684 566

Ukoliko primetite da neko podiže cene proizvoda u apotekama prijavite na broj 011  26 99 610

Informacije o korona virusu u Srbiji: covid19.rs

Mapa zastupljenosti korona virusom u svetu: www.ecdc.europa.eu

2
Svet oko nas / Više muških nego ženskih prostitutki u Švedskoj
« poslato: Jul 26, 2019, 13:06:01 »
Više muških nego ženskih prostitutki u Švedskoj


Porast broja prostitutki ne brine Šveđane, nego im je čudan odnos koji je toliko porastao u korist muških prostitutki.

U Švedskoj je plaćanje seksa postao vrlo raširen običaj, sudeći prema istraživanju Nacionalnog veća mladih u kojem stoji da je 2.1 posto muškaraca u dobi od 16 do 25 godina prodavalo seksualne usluge, dok je to isto radilo samo 0.8 posto žena.

Potparolka veća prokomentarisala je ove brojke rekavši da se radi o 20 hiljada osoba kojima hitno treba pomoć, dodavši da im je teško shvatiti ovaj nesrazmer u korist muškaraca.

Pokazalo se da je pružanje seksualnih usluga uz kompenzaciju prihvatljivo gotovo četvrtini te populacije, što se pokazalo i u podatku da je polovina klijenata koji su plaćali prostitutke stare od 16 do 25 godina iste dobi.

Rešenje misterije ponudio je predstavnik Udruženja za seksualnu edukaciju koji je rekao da postoji mogućnost da je sticanje finansijske koristi možda način na koji mladi homoseksualci lakše prihvataju svoju seksualnost.

3
Svet oko nas / Ubacivao LSD kolegama u kafu zato što su dosadni
« poslato: Jul 26, 2019, 13:04:14 »
Tinejdžer ubacivao LSD kolegama u kafu jer ih je smatrao dosadnim i negativnim.

Tinejdžer iz Missourija je optužen da je stavljao LSD u piće kolegama sa posla, a svoj čin je objasnio kazavši da je to radio jer su njegove kolege previše negativne i neraspoložene, a on je to želeo popraviti, prenosi The Sun. Ovaj 19-godišnjak je policiji priznao svoje razloge za ubacivanje halucinogene droge u pića kolega, a sada mu preti nekoliko kazni zbog omamljivanja kolega i posedovanja narkotika.

Menadžerka firme videla ga je kako stoji blizu njene čaše sa vodom pa je odlučila da ne pije iz nje. Policiju je pozvala nakon što je primetila da njene kolege nisu dobro i da se jedan od njih počeo tresti. Kada su iz policije upitali zašto je tinejdžer odlučio ubaciti narkotike u njihova pića, dobili su objašnjenje da ih je on smatrao dosadnim i negativnim pa je mislio da im treba popraviti rapsoloženje.

Celokupna situacija odvijala se u radnji za iznajmljivanje automobila u Missouriju.

4
Kako da zavedete određeni horoskopski znak

Saznajte šta kažu astrolozi kada su u pitanju pojedini horsokopski znakovi i zavođenje. Saznajte šta kažu kako najlakše zavesti horoskopski znak koji vas zanima.


Ovan

Kako da ga zavedete: Ovnovi su dragi, velikodušni i pažljivi i kod njih ćete laskanjem daleko dogurati. Osim toga, oni su saosećajni i lojalni, saslušaće vaše probleme i pokušaće da vam pomognu da ih rešite, zato morate da pronađete nešto u čemu vam je potrebna njegova pomoć. Ponekad zna da kritikuje, da naprečac zaključi i da radi stvari bez razmišljanja o posledicama, pa ćete morati da mu pomognete da se izvuče iz nevolje diplomatskim pristupom. On će to znati da ceni. Pomalo je ljubomoran, pa nemojte da ga izazivate preterano se družeći s drugim pripadnicima suprotnog pola. Voli da ima kontrolu, pa mu je prepustite (barem prividno).

Šta ne smete da radite: Nikad nemojte da ga kritikujete pred drugima! Ne solite mu pamet kako nešto treba da se uradi, osim ako ne zatraži vašu pomoć. Ne budite posesivni ili ne kontrolišite ga (jer on mora da ima kontrolu), radije ga pridobijte laskanjem. Takođe, ne igrajte igrice s njim, kod Ovnova to ne prolazi. Budite prirodni. Dopustite mu da misli da on vuče konce u vašoj vezi, a on će zauzvrat da vam ispune sve vaše želje.

Bik

Kako ga zavedete: Bikovi su materijalističke osobe senzualne naravi. Privući ćete njegovu pažnju oblačeći se u modernu, elegantnu odeću, kao i finim parfemom. Voli da poklanja cveće i druge sitnice, zato sa zahvalnošću prihvatite sve njegove poklončiće. Voli ženstvene i otmene žene, pa zaboravite glasno i svađalačko ponašanje i pretvorite se u damu. On je romantičar i tradicionalista i tako želi da se ponaša i prema vama. Dajte mu razloge za to. Iako voli ženstvenije žene, ne želi da budete bespomoćni cvetić kome treba konstantna pažnja. Pripazite da mu ne postanete emocionalni teg.

Šta ne smete da radite: Iako je velikodušan i pokloniće vam šta god poželite, nemojte da iskorišćavate njegovu dobrotu, jer kad vas otkrije vašu pravu narav, raskinuće s vama bez razmišljanja. Isto tako, ne pričajte mu o svojim bivšim vezama i ne pravite ga namerno ljubomornim. To Bikovi ne podnose. Nemojte ni pokušavati da ga zasenite u javnosti na druženjima, za vreme izlazaka… Kad se odluči za nešto, nema te sile koja će da ga odgovori, pa nemojte ni da pokušavate. Sve što ćete postići je svađa. Zapamtite, voli da se oseća kao zaštitnik, pa mu to dopustite.


Blizanci

Kako da ga zavedete: Ovaj muškarac je mentalno biće i obožava da mnogo priča, zato delujte zainteresovano. Pokušajte da ne delujete kao da se dosađujete, naučite da slušate. On voli da razgovara sa ljudima, pa može da se dogodi da vas pomalo zapostavi. Zato morate da naučite kako da se sami zabavite, često među nepoznatim ljudima. Poznat je po ugovaranju vrlo važnih sastanaka na koje onda zakasni. Kada ustanovite koliko obično kasni, tada i vi dođite toliko minuta kasnije. Blizanci vole da budu uvek nečim zaposleni, ovo iskoristite pa mu dajte da obavi ponešto i za vas. S obzirom da stalno smišlja nešto novo, sigurno vam u životu neće biti dosadno. A ako se posvađate, on će već smisliti nešto originalno da vas oraspoloži kako biste mu oprostili.

Što ne smete da radite: Nemojte ni pokušavati da ga zadržite na jednom mestu, radeći iste stvari. Za njega je dosada gora od smrti. Nemojte pokušavati ni da ga verbalno nadjačate, to u njegovim očima ne možete. Naviknite se na to da će mišljenje menjati iz dana u dan, pa se ne trudite da se raspravljate o tome. Sačekajte dok ne zauzme stav sa kojim se i vi slažete. Ne pokazujte previše emocija u javnosti, to kod njega izaziva neprijatan osećaj. Pričekaje dok ne budete sam.


Rak

Kako da ga zavedete: Voli osobe na svom mentalnom nivou sa kojima može da vodi duge razgovore. Često menja raspoloženja, pa ga oraspoložite kad je loše volje ili uživajte s njim kad je dobro raspoložen. Veoma je intuitivan i može da prepozna vaše raspoloženje, zato ne glumite pred njim. Empatičan je do te mere da preuzima vaše raspoloženje i oseća se isto u roku od nekoliko minuta. Ako ste srećni i on će da bude srećan. Isto je i sa tugom. Voli druženja, ali konsultujte se s njim pre nego što dogovorite bilo šta.

Šta ne smete da radite: Nemojte da se zapustite jer on ceni lepotu. Postoje određene stvari i verovanja do kojih mnogo drži, pa pripazite da ih ne vređate. Ne svaljujte na njega tuđi emocionalni prtljag jer će u trenutku da se rastuži. Ne pokušavajte da dominirate, upotrebite diplomatski pristup.


Lav

Kako da ga zavedete: Voli da bude u centru pažnje i okružen s mnogo prijatelja i obožavalaca. Naučite da ga obožavate, ali ne slepo. On oseća da može da osvoji bilo koga i bilo šta, vi se ne dajte i ostavite neko pitanje neodgovoreno. Vaša tajanstvenost će da ga izludi, na pozitivan način. Naviknite se na to da će oko njega uvek da se vrte žene. Lavovi su po pravilu otvorene i iskrene osobe, pa biste lako mogli da pročitate njegove namere. Voli dobru zabavu više od ikog, pa budite spremni na žurke svake nedelje. Tretirajte ga kao kralja, a on će vas za uzvrat da postavi na mesto njegove kraljice.

Šta ne smete da radite: Otvoreno će da se hvališe i da preteruje u tome, ali nemojte ni slučajno da ga ismejete zbog toga. On je kralj i kao takvog morate da ga tretirate. Ne pokazujte ljubomoru. Otvoreno će da vam kaže koje vaše navike mu smetaju, ne raspravljajte s njim o tome, već ih promenite. Ne iskušavajte njegovu dominantnost ili snagu, Lavovi s tim ne znaju da se dobro nose.


Devica

Kako da ga zavedete: Pedantna Devica voli da rešava probleme i da sređuje stvari nakon što o tome dobro razmisli. Dajte mu sve podatke i vremena da o tome razmisli i rešiće sve vaše probleme. Možda će ponekad da se čini distanciranim, hladnim i imunim na vaše emocije ili suze, ali u stvari će da bude istinski zabrinut i pokušaće da smisli način kako da vam pomogne. Njemu je stalo, ali to pokazuje na drugačiji način od većine ljudi. Možda će da postavi standarde kako bi trebalo da se ponašate, a vi to učinite. Često će da testira vaše emocije, pa mu ih pokazujte otvoreno. Voli kad zna da računate na njega i kada vam je potreban da vam pomogne u rešavanju problema.

Šta ne smete da radite: Nemojte da ga ljutite, jer će da se naduri i da vas ignoriše sve dok se ne smiri. Ne forsirajte diskusiju kad vidite da je zaokupljen svojim mislima. Dajte mu vremena i prostora za razmišljanje.


Vaga

Kako da ga zavedete: Ne voli da povredi tuđa osećanja, pa ostaje u vezi i kad je nesrećan. Naučite da čitate između redova. Voli fizičku lepotu i tako procenjuje ljude, zato se ulickajte, sredite kosu, nokte, našminkajte se. Voli da daje savete i da pomaže drugima da dođu do rešenja svojih problema. Pitajte ga za savet, to će da godi njegovoj taštini. On je više zaljubljen u samu reč ljubav, nego li u osećanje ljubavi i to celokupno iskustvo. Održavajte plamen romantike malenim sentimentalnim sitnicama i dokazima ljubavi. Mrzi konfuziju i nered, pa održavajte mir i red, to se naročito odnosi na uredan dom. Za njega ćete uvek da budete na prvom mestu i moraćete svojski da se trudite kako biste zadržali taj status.

Šta ne smete da radite: Vage znaju da budu hirovite, što je rezultat njihove sklonosti konstantnog analiziranja svega oko sebe. Ne računajte da će njegova odluka da bude konačna, jer lako može da se promeni.


Škorpija

Kako da ga zavedete: On skriva svoje misli, znanje i osećanja duboko u sebi. Ispitivanjem nećete da saznate ništa, već ćete morati da se pomirite s time da ćete o njemu saznati samo ono što sam želi da otkrije. Ima posebnu sposobnost čitanja misli, pa se naviknite na to. Škorpije su strastveni u svemu što rade i u šta veruju, uključujući i seks. Ako ste hladni i nezainteresovani, nećete dugo zadržati njegovu pažnju. Kada krene s držanjem pridika (to posebno voli), nemojte da mu protivurečite već pokušajte da elegantno promenite temu. Ima hipnotičku ličnost i žene se lepe za njega, a vi pokušajte da ne pokazujete ljubomoru. On je dominantan muškarac i uvek otvoreno pokazuje šta želi. Udovoljavajte svim njegovim manje bitnim prohtevima, ali zadržite svoj stav oko važnijih pitanja. Saosećajan je i pažljiv prema onima do kojih mu je stalo, pa mu pokažite da cenite njegovu pažnju.

Šta ne smete da radite: Ne lažite i ne prikrivajte stvari od njega, jer mu neće trebati mnogo vremena da pronikne o čemu se tačno radi. Izbegavajte lažne izgovore kada želi pažnju od vas, jer će da je potraži negde drugde. Nemojte ga verbalno (niti ikako drugačije) provocirati bez razloga, jer može da vas bezobzirno sreže rečima kao niko drugi.


Strelac

Kako da ga zavedete: On je zabavan i društven, a vi morate da budete lepa i pametna i da se dobro snalazite među njegovim brojnim prijateljima. Njegov entuzijazam i potreba za izazovom ga tera da uskače u nedovoljno dobro promišljene planove. Vi umesto njega saznajte nešto više o tome. On je romantičan, ali samo površno, pa ćete morati da ga naučite šta to zapravo znači. On je i ekstravagantan u svemu što radi, zato ćete morati da mu pomognete da obuzda trošenje. Zbog svoje iskrene i naivne naravi ponekad je bez takta kad treba reći pravu stvar, ali znaće da se kasnije ispravi i da kaže ono što je trebalo onako kako to vi očekujete. Voli sport i prirodu i od vas očekuje da ga pratite u njegovim avanturama, koje su s njim zagarantovane.

Šta ne smete da radite: Nemojte nikad da stavljate u pitanje njegovu iskrenost i poštenje jer se njima jako ponosi. Ne ismejavajte njegove neostvarive ideje i planove. Ono što sigurno neće da radi je da sedi ispred televizora na kauču. Nije taj tip i nemojte da ga na to prisiljavate.


Jarac

Kako da ga zavedete: On je metodičan i organizovan, pokažite mu da ste sposobni da organizujete svoj život po strogom rasporedu. Konvencionalan je, praktičan i delotvoran. Pokažite da znate da dobro baratate svojim finansijskim sredstvima. Važna mu je porodica, pa ga predstavite svojim ukućanima, pričajte mu o vašoj istoriji i celom porodičnom stablu. Jarac se vodi onom delo je važnije od reči što se ljubavi tiče, tako da ćete retko moći da čujete ljubavna šaputanja iz njegovih usta. Voli da ga uveravate, pa ne odustajte kada želite nešto. Mogu da pate od manjka samopouzdanja i treba mu neko ko će da mu stalno diže samopouzdanje.

Što ne smete da radite: Komplimentima kod njega nećete daleko dogurati. Ne očekujte brak na brzaka jer on voli sređenu situaciju na području karijere pre nego što vam pokloni prsten. Ne prisiljavajte ga na to. Ne voli spontane i nepredvidive osobe. Zadržite samokontrolu i rezervisanost. Ne očekujte da ćete kod njega moći da uvedete novi i radikalan životni stil, on je preveliki tradicionalista.


Vodolija

Kako da ga zavedete: Kada vidite da gleda u prazno, misli su mu verovatno odlutale 50 godina unapred u budućnost. Tada ga nežno podsetite da se spusti na zemlju. Nema jednog najboljeg prijatelja jer sve ljude smatra prijateljima, iz kojeg god sloja društva bili. Budite otvoreni za mnogo novih poznanstava. On je veoma mistična i duhovna osoba kojoj treba sloboda za promišljanje sveta oko sebe. Naslušaćete se raznih teorija i ideja koje su radikalne i u većini slučajeva nemoguće, a vi se na njih samo smešite i budite mu oslonac. I da, smete da postavljate pitanja. Njegove privatne misli i osećanja su skriveni, čak i kad vas voli, neće vam to pokazati. Prilagodite mu se, pa i vi ne pokazujte otvoreno emocije, pre se ponašajte kao prijateljica ili devojka s kojom je u otvorenoj vezi. Kad oseti da ta veza funkcioniše bez ikakvih osećanja posesivnosti ili ljubomore s vaše strane, opustiće se i predati samo vama. Kada se oseća sigurnim da može da živi pored vas bez da rizikuje svoju slobodu, postaće vam veran pratilac. Veliki je optimista i ako se loše osećate, neće stati dok vas ne oraspoloži. On sve analizira, pa kako bi mu bilo zanimljivo budite pomalo tajnoviti. Pustite da vas upoznaje, malo po malo.

Šta ne smete da radite: Ne budite posesivni, previše emotivni i zavisni od njega. On želi partnerku koja može da se brine sama o sebi. Ne voli kad mu neko zadire u privatne misli, sam će da ih podeli sa vama kada to poželi. Veliku pažnju pridaje poverenju što znači slobodu za oboje, nemojte da izigrate dato poverenje jer nećete moći da ga povratite. Ne ismevajte njegove futurističke ideje jer ćete time da mu pokažete da niste na istoj talasnoj dužini.


Riba

Kako da ga zavedete: On je osećajan i intuitivan, zanimaju ga duhovne stvari, okultno, astrologija i sve u vezi sa tim. Spomenite neku od ovih tema i moći ćete da razgovarate satima. Saosećajan je i svako može da se osloni na njega i da računa na emocionalni oslonac. Veliki je sanjar, ali retko kada zaista nešto i preduzima. Tu će biti potrebno dosta motivisanja s vaše strane kako biste ga pokrenuli. On je pravi romantičar i ceni večeru uz sveće ili maženje ispred kamina i ako to volite, savršen je za vas. Divi se lepoti, lepoti svega – od cveta, preko prekrasnog krajolika do antikviteta. Oblačite se lepo i okružite se lepim stvarima kojima on može da se divi.

Šta ne smete da radite: Ne preopterećujte ga tuđim problemima, njemu treba distanca od toga. Ne uskraćujte mu trenutke preko potrebne samoće, jer on tako puni svoje baterije. Odličan je slušalac, ali ne držite monologe, ima i on mnogo toga zanimljivog da kaže. Otvorenog je uma, bez predrasuda, pa ne očekujte od njega trač partije i osuđivanja drugih ljudi.

5
ĆELAVOST KOD MUŠKARACA MOŽE DA SE ZAUSTAVI: Ovo su DVA ključna koraka!

Bez obzira koliko paze na ishranu i vežbaju, poslovni muškarci su izloženi velikom stresu, koji je okidač za opadanje kose. Saznajte kako da sprečite ćelavost…

- Pazim na svoj izgled, fizičku kondiciju, hranim se uravnoteženo, ne pijem alkohol i ne pušim. To mi je jako važno s obzirom na činjenicu da radim vrlo stresan posao koji od mene zahteva gotovo celodnevni angažman. Usprkos mojoj gvozdenoj disciplini i strogom dnevnom rasporedu, nekoliko proteklih meseci sam živeo u velikom strahu. Počeo sam da primećujem da mi kosa opada više nego pre i da se nekako stanjila, proriedila. U jednom trenutku me uhvatila panika jer nikako nisam želio da izgubim kosu, pa sam noćima pretraživao internet u potrazi za mogućim rešenjima. Iako sam se bojao da možda i nema nekog trajnog učinkovitog rešenja za ovo moje stanje, pokazalo se da je moj strah bio potpuno neopravdan. Danas mirno spavam, a kosa je još na mojoj glavi, s osmehom završava svoju priču 32- godišnji Davor.

Muška ćelavost ili androgenetica alopecija česta je pojava. Svaki drugi muškarac do 50. godine života iskusio je barem početni oblik ćelavosti, a prvi znakovi promena se na vlasištu obično javljaju već u ranim dvadesetim godinama života. Rani simptom je i stanjivanje kose. Ona postaje sve kraća, svetlije pigmentirana, dok se s napredovanjem alopecije vlasište postupno razređuje, da bi se na kraju razvila potpuna ćelavost, pa teme liči na ljusku jajeta.

U proseku, na našim glavama ima više od 100.000 vlasi. Svaka od njih nastaje u posebnom meščiću, koji leži u potkožnom tkivu. Te strukture se oblikuju već pre rođenja, a nove nastaju nakon rođenja. Svako od nas gubi kosu i to je prirodno. Većina ljudi gubi oko 50 do 100 vlasi dnevno, zavisno od pola, starosti i rase, a kako imamo oko 100 000 vlasi na temenu, ta količina apsolutno ne izaziva vidljive probleme. Kosa svake godine i izraste, približno 15 centimetara. No, vratimo se ćelavosti kod muškaraca.

Kriv je testosteron!

Uzrok nastanka muške ćelavosti je uticaj tzv. androgena ili muških polnih hormona, od kojih je najvažniji dihidrotestosteron (DHT). On nastaje pretvaranjem iz testosterona pod uticajem enzima 5-alfa reduktaze. Ceo proces se odvija na vlasnim meščićima, na kojima se DHT vezuje s izraženim receptorima, usled čega se vlasni meščići postupno smanjuju i tako proizvode sve manje kvalitetnih vlasi. Ako takvo stanje potraje više godina, vlasni meščići propadaju i vlasi iz njih više ne rastu.

Genetika kao uzrok

Sklonost muškoj ćelavosti je nasledna. Model nasleđivanja nije još potpuno utvrđen, iako se većina stručnjaka slaže da naslednu ćelavost uzrokuje više različitih gena, ali je učestalost nasleđivanja razmerno niska. Brzina opadanja kose kod muške ćelavosti se razlikuje od pojedinca do pojedinca, a teško ju je predvideti s obzirom na genetske razlike.

Ćelavost kod muškaraca napreduje drugačije nego kod žena i po različitim kliničkim modelima. Kod muškaraca vlasište počinje da se razređuje na mestu kontakta kože u čeonim uglovima i na vrhu glave. Ta dva područja se postupno ujedinjuju i na kraju mogu dovesti do potpune ćelavosti.

Stres kao okidač

Kosa može opadati i zbog brojnih drugih uzroka. Na primer, poremećaj naglog i izrazitog opadanja kose može nastati kao posledica na primer, određenih lekova, preboljenih infekcija, nepravilnog rada štitne žlezde, operativnih zahvata i postoperativnih stanja, temperature, neuhranjenosti. Kosa počinje da opada od dva do četiri meseca nakon stresnog događaja, dok se potpuna ćelavost nikada ne razvija, iako razređivanje vlasišta može biti veliko. Muškarci koji ćelave trebalo bi da počnu da prate i krvni pritisak, nivo holesterola i da paze na zdravlje srca, jer oni s visokim krvnim pritiskom i holesterolom imaju dvostruko veći rizik od gubitka kose, s obzirom na to da kardiovaskularni sistem utiče na snagu korena kose.

Kako sprečiti ćelavost?

Iako neki muškarci prihvate gubitak kose i nemaju frustracije zbog toga, većina ih njih ne želi da ima glatko teme. Kako bi prikrili vidljivo proređivanje vlasišta, često nose kape, što je jedno od najlošijih rešenja. Najbolje je ne negirati problem i reagovati na vreme. Postoje mnogobrojni lekovi i proizvodi za sprečavanje i lečenje muške alopecije, ali većina dugotrajnim korišćenjem razvije određene nuspojave.

Mali dnevni rituali za zdravlje kose

Dobro je znati i da je svakodnevnim unosom minerala cinka, kalcijuma i magnezijuma neophodan za zdravlje i čvrstoću kostiju i kose.

Blagodeti za zdravu kosu su i antioksidansi i vitamini A,C i E, kao i zdrava probava i rad jetre. IShrana upotpunjena Omega-3 masnim kiselinama, vitaminima B6, B12, folnom kiselinom i proteinima izvrsna je za zdravo vlasište. Omega-3 masne kiseline sadrže tuna i sardina, kao i orašasti plodovi. Dobri izvori vitamina B6 su banane, a folne kiseline sveže voće i povrće, dok se proteini i vitamin B12 nalaze u mesnim i mlečnim proizvodima i jajima.

6
Obaveštenja / Linkovi i slike u potpisu profila
« poslato: Septembar 28, 2018, 13:52:40 »
Kratko obaveštenje:
Zbog zloupotreba i velike količine spama, od danas se u potpise profila ne mogu unositi linkovi i slike dok ne sakupite bar 5 postova.
Upozoravamo članove da će spam postovi, kao i uvek, biti brisani, te da ne pokušavate da "nabijete" broj poruka na silu.

Pozdrav!

7
Bitka kod Bistrice Lesne lektira za osmi razred - Miroslav Krleža
Prepričane lektire, dela, knjige


Vrsta dela:
Bitka kod Bistrice Lesne je Novela. Prvi put objavljena u časopisu "Knjizevna republika" 1923 godine. Kasnije ju je pisac uvrstio u zbirku novela Hrvatski bog mars.

Tema i ideja:
Novela Bitka kod Bistrice Lesne prikazuje prvi svjetski rat, ratovanje hrvatskih domobrana za tudje interese te njihovo stradavanje u tom ratu.
Ovo delo svojom temom i nacinom obrade izazivaju ogorcenje protiv rata i osudu svakog rata kao drustvene pojave.

Prostor i vreme:
Radnja novele se odvija na širem prostoru: zapocinje u zagroskim selima, nastavlja s u gradu Zagrebu a zavrsava u Galiciji, istocnoj austrougarskoj pokrajini.
Vrijeme zbivanja je prvi svetski rat 1914-1918, a u retrospektivi se zalazi iu daleku proslost.

Kratak sadržaj:
Novela Bitka kod Bistrice Lesne pocinje uvodom u kojem se priopcuje njezina tema. Tako saznajemo da je novela napisana u pocast sedmorici domobrana koji su poginuli na istocnoj fronti, a sve je pisano na nacin kako su ratni novinski clanci izvjescivali o pogibiji vojnika na ratistu, s puno hvale njohovoj hrabrosti, njihovoj zrtvi za domovinu, s podsjecajem na slavnu proslost.

Taj naoko uzviseno govor , koji pdsjeca na osmrtnice pune pateticnih fraza, zapravo je ironican, posebice ako se prisjetimo da ti domobrani nisu poginuli za svoju domovinu Hrvatsku nego za Ugarsku s kojom je Hrvatska bila vezana nagodbom iz 1868g.

Poslije uvodne napomene novela nas vraca u proslost i govori o zivotu u zagorskim i prigorskim selima od feudalnih vremena do pocetka prvog svjetskog rata: zivot je uzasno tezak, zemlja slaba i trazi poseban napor u obradi, pomoci seljaku niotkud, a za vratom mu sjedi drzava s brojnim cinovnicima, zandarima, vojskom, sudovima... Svi oni traze svoje i poreze i prirezei takse i globe.

Težak život naucio je seljaka da sve sto dolazi od drzavne vlasti a narocito poziv u rat, mora prihvatiti kao nesto sto je nemoguce izbjeci, kao elemntarnu nepogodu u kojoj  mnogi stradajuali se neki uspiju i izvuci. Neprihvacanje ili pobuna znacile bi jos vecu katastrofu. I tako se sedam zagorskih seljaka pozvanih u rat nadje u gradu. Njima se grad cini kao zemlja iz snovau odnosu na njihovu bijedu: bljestavilo, sjaj, krcme, glazba, lake zene, alkohol, izlozi puni svega a narocito ih fasciniraju mesnice sa izlozenim mesom svakakve vrste: butovi, crijeva, rebra, glave, vratovi... Te slike raskomadanog mesa po izlozima nagovjestaj su  krvave ratne zbilje u koju ce oni uskoro upasti.
Svaki od domobrana ima svojih problema. Nakon sto su se proveselili u gradu, upali su u vojarnu u kojoj su prosli obuku uobicajenu u  austrougarskoj vojsci. A onda su upuceni na frontu.

Pred samu bitku jedan od domobrana, Vid Trdak prisjetio se svojih teskih problema. Zena mu je umrla nesto prije nego je pozvan u rat, a kod kuce je ostalo dvoje djece. s rodbinom se posvadjao pa se o djeci nema ko da brine a starije j tek 7 godina. Nije znao sto ce ni kako ce pa mu ja palo na um da bi se o djeci trebala brinuti drzav pa se uputio samom banu u sabor  na Markovom trgu. Lutajuci od sobe do sobe dozivljava ponizenja, zavrsivsi na kraju kod negog beznacajnog cinovnika koji ga se  pokusava rijesiti tako sto s njim ljubazno razgovara i svasta mu obecava.Tek ovdje na fronti Vid je svatio da je sve to bila laz. Tko zna sta ce biti snjegvom djecom?
Domobran Stef Loborec najogorceniji je i najbuntovniji od svih. On je vec bio ranjen na fronti nije se potpuno ni izlijecio a opet su ga pozvali i poslali u rat. Napravio je za vojne prilike strasnu pogresku : ljutit i bijesan zbog povrijedjenog prava (ostao je bez cipela) gurnuo je narednika Smita u kotao kipuce kave , na sto ga je ovaj udario sabljom. Stefu prijeti vojni ratni sud zato sto je udario nadredjenog a to znaci streljanje, pa da sve to izbjegne  pristao je da ovako neizlijecen ponov o ode na frontu. Na fronti ga cijelo vrijeme progoni misao zasto nije dezertirao tj negdje se sakrio i izbjegao vojsku. Dvojica zapovjednika jedan s austrougarske a drugi s ruske strane, kao nedodirljive velicine stoje visoko iznad ovih beznacajnih ljudi i odlucuju o njihovim sudbinama. Sve je to za njih neka vrsta igre u kojoj svaki onog drugog smatra neznalicom, diletantom i glupanom.

U bitki je prvi pao Vid Trdak, a zanjim i ostalih 6 domobrana. Najogorceniju borbu, punu revolta i bijesa , vodio je Stef  Loborec no nije se ziv izvukao. Za sestoricu domobrana sve zavrsva u puckoj skoli u Bistrici Lesnoj , gdje mrtvozornik Palcic broji mrtvace i vodi evidenciju o stvarima sto su ostale iza njih, pa izmedju ostalog cita i pisma nadjena kod poginulih domobrana. Pisma su pisana teskom tezackom rukom, nezgrapnim slovima i losim pravopisom. T apisma su ujedno i katastroficna slika stanja u obiteljima ciji su hranitelji morali ici na frontu i uopce stanja na nasem selu i drustvu tog vremena. Ona domobranima daju jednu novu dimenziju jedno drugacije vidjenje naseg covjeka na cijim je ledjima pocivalo jedno golemo carstvo premda je on sam u tom carstvu bio jedn avelika nula.

Kompozicija djela:

Ova Novela kompozicijski predstavlja jednu cvrstu cjelinu bez poglavlja. sastavljena je od uvodnog dijela i osam tematskih epizoda a sve zajedno povezuje osnovna tema, rat.
Uvodno izlaganje otvara svijet novele, a pisano je kao ratno izvjesce.
Prva epizoda je mala poijesna studija o zagorskom selu i njegovoj gospodarskoj zaostalosti te odnosima sela i grada.
Druga epizoda je povijesni komentarseljackog svahacanja i prihvacanja ratakao elementarne nesrece kojoj se nema smisla suprostavljati. Na kraju ove epozode simbolicno se najavljuju ratne strahote u vidu gradskih izloga punih mesa svih vsrta i boja sto podsjeca na raskomadana ljudska tjelesa na bojistu.
Treca epizoda je putovanje Vida Trdaka po saborskim sobama i osuda drzavne birokracije prikazane u liku bezimenog cinovnika.
Cetvrta epizoda daje sliku vojarne i obespravljenog vojnika u napetoj psihozi pred odlazak  na frontu. Stef Loborec se pokusava izboriti za svoje pravo, ali bezuspjesno.
Peta epizoda donosi grube vojnicke anegdote i u retrospektivi govori o nervno napetom i rastrojenom Rucneru koji nemoze podnijeti  surove ratne okolnosti.
Sesta epizoda donosi ironicnu sliku dvojice suprostavljenih zapovjednika, raspolozenje pred bitku, slike krajolika, pocetak bitke, opis Trdakove pogibije te smrt Mate Peseka i Stefa Loborca.
Sedma epizoda je vrhunac bitke u kojoj se Stef Loborec bori za samoodrzanje.
Osma epizoda je ujedno i rasplet, Mrtvozornik Palcic cita pisma u kojima se otkrivaju pojedinosti iz intimnog, obiteljskog zivota poginulih domobrana. Zavrsava Palcicevom sablasnom vizijom.


Likovi:
Pesek Mato - Pesek je pas , nesto pokorno, poslusno sto na svaki znak skace i mase repom. A destenik Pesek to i jest u noveli: poslusni drzavni pas koji naganj avojnike i prijeti pistoljem. Na kraju je zalajao na Stefa Lovreka u ratno kaosu.

Vid Trdak - Od teskog zivota otvrdnuo covjek na kraju u predsmrtnom trenutku postaje mekan, hrpa mesa koja klizi k zemlji od koje je zivio.

Stef  Loborec -  je tipican zagorec: nepokoran, buntovan, svadljiv, u svako trenutku spreman na kavgu, ne postuje autoritete i u trenutku gnjeva nije s u stanju kontrolirati.

8
Lektire & knjige / Despot Stefan Lazarević – Slovo ljubve
« poslato: Septembar 20, 2018, 13:05:02 »
Despot Stefan Lazarević – Slovo ljubve
prepričane lektire, dela, pesme

O despotu Stefanu

Sin kneza Lazara, nasleđuje vlast 1389. godine. Ljubitelj knjiga i posvećen vladar, iako je trpeo ogromne pritiske od strane Turaka, on se hrabro bori i vodi pametnu politiku za slobodu. Prvi je proglasio Beograd za prestonicu. Sukobljavao se sa bratom oko vlasti, ali ne svojom krivicom. Kad je želeo da se oženi lepom grčkom princezom, morao je da odloži venčanje jer je čekao da se stanje popravi.

Dve najznačajnije stvari koje je učinio:
1) Proglasio Beograd za prestonicu Srbije.
2) Osnovao Resavsku školu u manastiru Manasija (njegova zadužbina). Tu školu je vodio Konstantin Filozof. Prepisivali su knjige ćirilicom, na srpsko-slovenskom jeziku.


„Slovo ljubve“

Reč o ljubavi. Pesma u prozi, zamišljena kao pesnička poslanica, pismo. Ne zna se kome je posvećeno, ali neke od mogućnosti su:

    bratu Vuku (koji se pobunio protiv njega)
    sestri Milevi (u Bajazitovom hramu)
    verenici (od koje je odvojen zbog rata).

Akrostih je stilska figura, u kojoj se čitanjem početnih slova pasusa ili strofa odozgo na dole dobija naslov dela ili ime neke osobe.

    Despot se obraća toplim rečima osobi kojoj je namenio poslanicu.
    Opisuje lepotu proleća i leta i život u prirodi.
    Bog je ljubav, ljubav je stvorila svet i ona je iznad drugih lepota sveta.
    U ljubavi nema laži, ljubav je jasno osećanje i zna se ko koga voli.
    Ljubav je vrlina koja prevazilazi sve drugo.
    Citat iz biblije, ljubav je kao rosta.
    Savetuje mlade da vode duhovnu, a ne telesnu ljubav.
    Opet citira Bibliju, priča o Davidu i Saulu, njihovim promenljivim odnosima i Davidovom oprostu na kraju.
    Simbolično želi da pokaže da želi da nestanu sve prepreke između njega i voljene osobe (Biblija).
    Iskazuje želju da želi opet da vidi voljenu osobu i moli se da se to desi.
    Ljubav koja sve može da prevaziđe je oličenje Božje ljubavi.


9
Lektire & knjige / Kanconijer Frančesko Petrarka – prepričana lektira
« poslato: Septembar 20, 2018, 13:02:45 »
Kanconijer Frančesko Petrarka – prepričana lektira

Kanconijer je najpoznatije delo, odnosno, zbirka pesama Frančeska Petrarke. Zahvaljujući ovoj zbirci pesama Petrarka je postao najpoznatiji pesnik savremenog doba. Pesme Kanconijer zbirke pesama govore o Petrarkinoj ljubavi i čežnji prema ženi koja se zove Laura, a koja je opisana kao božansko, čedno i anđeosko biće sa najlepšim vrlinama.

Pisac: Frančesko Petrarka
Književni rod: lirika
Književna vrsta: ljubavna
Tema: Ljubav prema Lauri
Likovi: Petrarka i Laura
Kanconijer Analiza

Ovde možete pročitati naš izbor soneta  i analizu zbirke pesama “Kanconijer” i tako se brzo pripremiti za gradivo iz časa srpskog.

Delo “Kanconijer” je zbirka pesama sastavljena od 366 pesama, podeljenih na dva dela, a čine ih: soneti, balade, kancone i madrigali . Prvi deo nastao je za vreme Laurinog života, a drugi deo nakon njene smrti.


Šta je sonet?

Petrarkin sonet je oblik pesme najčešće sastavljen od dva katrena i dve tercine sa rasporedom rima: abba abba cdc cdc. Katreni su strofe od četiri stiha, a tercine strofe od tri stiha.
Tema Kanconijera

Osnovna tema dela  “Kanconijer” je platonska ljubav čoveka prema ženi koju obožava, uzdiže je iznad svega zemaljskog i idealizuje.

Prvi deo -pesme za života gospe Laure
I sonet

Petrarka se direktno obraća čitaocima. Ne očekuje razumevanje od svih, nego samo od onih koji su nekada voleli. Ljubav mu je poslužila kao inspiracija, ali je zato svet saznao za njegova osećanja pa je trpeo ruganja jer je takva ljubav nemoguća. Odlučuje da nastavi, ne vodeći računa o tome da li će se publici svideti.

“Vi što slušate rasut u stihove

Zvuk uzdisaja, srca moga hrane

U prve malade lutalačke dane

Kad bejah delom drugi neki čovek,

 

Nadam se da ću za nov plač i reči

O bolu, nadi koja zaludna je,

Shvati li ko iskustvom ljubav šta je,

Ne samo oprost već i milost steći

 

Al celom narodu sam, dobro vidim,

Služio dugo za podsmeh i priče;

Stog često sebe u sebi se stidim;

 

Iz mog bincanja plod sramote niče,

I pokajanje, i jasnost saznanja:

Što godi svetu to je kratka sanja.”

III sonet

Ljubav na prvi pogled. Pesnik je svestan svojih osećanja i rado im se prepušta iako naslućuje da ljubav neće biti ostvarena. Zaljubio se tako silno i tako brzo da nije ni pokušao da se bori protiv „Amorove strele“.

“Tog dana zraci sunca bledi paše

žališe onog ko ih je stvorio –

Ja se ne čuvah – uhvaćen sam bio –

Vezale su me, Gospo, očo vaše.

 

Ko da ni vreme takvo ne bejaše

da bih se i ja sa Amorom borio

bejah bezbrižan, bez sumnji i čio –

i otud opšte nesreće nastaše.

 

Razoružanog mene Amor stiže

i nađe put što vodi srcu mome

kroz oči – ovu kapiju za suze.

 

Nije mu na čast što me u takvome

stanju ranio kada strelu diže.

Pred vašom strelom – ja ni luk ne uze.

XI sonet

Neuzvraćena ljubav. Pesnik primećuje da ga Laura ne voli. To je primetio zato što je ona pokrila oči velom. Iako Laura prekriva oči velom, pesnik ne pada u očajanje već nastavlja da se divi njenoj lepoti, zato što smatra da su oči ogledalo njene duše i da se u njima vidi njena duhovnost i moralna čistota.

”Nosite, gospo tu koprenu krasnu

na suncu i u sjeni,

otkad žudnju vidjeste u meni

s koje mi svako ino htijenje zgasnu.

 

Dok slatke misli u sebi sam krio,

što željama su slomile mi pamet,

lice već viđah samilošću sjati;

al kad vas Amor upozori na me,

 

Kose je plave veo obavio,

a nesta pogled koji ljubav prati,

Što vrh sveg od vas žuđah sad mi krati

 

Taj veo tako kleti,

što, na smrt moju, i zimi i ljeti

očiju divnih krije svjetlost jasnu.

LXI sonet

Najpoznatiji I najlepši sonet je sonet broj 61. Pesnik blagosilja dan, mesec, doba, godinu, čas i trenutak kada ga je obuzela ljubav. Blagosilja čak i patnju, suze i rane u srcu tj. ljubavne slatke muke. Naglašava da je ljubav njegova inspiracija.

“Neka je blažen dan, mesec i doba,

Godina, čas i trenut, ono vreme

I lepi onaj kraj i mesto gde me

Zgodiše oka dva, sputaše oba,

 

Blažene prve patnje koje vežu

U slatkom spoju s ljubavlju mene,

I luk i strele što pogodiše me,

I rane koje do srca mi sežu

 

Blaženi bili svi glasovi, koje

Uz uzdah i žudnju i suze bez broja

Prosuh, zovući ime Gospe moje;

 

I blažene sve hartije gde pišem

U slavu njenu, i misao moja

Koja je njena i ničija više…”
Drugi deo – nakon smrti gospe Laure
CCLXXXII sonet

Pesnika mrtva draga posećuje u snu, a on peva o njenoj lepoti kao da je i dalje živa.

“Blažena dušo što pohodiš mene,

vraćaš se da mi bolne tešiš noći,

kroz tvoje smrću neugasle oči,

Van svake smrtne mere ukrašene;

 

Volim što tužne dane koji tište

Hoćeš da svojim razvedriš mi likom!

Pa opet tvoju lepotu sam sviko

Tražiti gde je dnevno boravište!

 

Gde mnogo leta pevah ti, tu sada

Za tobom plačem, ko što vidiš; nije

Taj plač zbog tebe već zbog moojih jada.

 

Tek jedan spokoj sva ta tuga krije:

Prepoznajem te u povratka času

Po hodu, licu, haljinama, glasu”
CCCXL sonet

Laura je mrtva ali mu se više ne prikazuje. On smatra da ona jedina vidi njegove muke i da mu samo ona može pomoći. On je samo delimično u pravu jer ako mu se prikaže, biće mu lakše, ali će kasnije mnogo više patiti ako prestane da se pojavljuje.

O slatki znače, milo moje blago,

što Raj te čuva, Narav mi te diže,

ah, sućut tvoja zašto kasno stiže,

života moga potpora i snago?

 

Bar u snu tvojeg viđenja sam prije

dostojan bio; sad puštaš da patim

pomoći lišen: ta tko mi je krati?

A znam da srdžbe tamo gore nije:

 

zbog koje ovdje srca milostiva

stradanjem drugog katkada se slate,

te Amor svladan u svom carstvu biva.

 

Ti što me vidiš i ćutiš mi muke,

i jedina mi možeš skončat jade,

prikazom svojom stišaj mi muke.

CCCLXI sonet

Pesnik shvata da život prolazi i da je bedan, ali se i dalje seća Laure i toga koliko je bila lepa. Vidi svoj odraz u ogledalu i shvata da je ostario i propao.

“Zrcalo vjerno govori mi moje,

duh trudan, koža izborana cijela

i oslabljena snaga, spretnost tijela:

Ostario si, očevidno to je.

 

Valja da Narav svi slušaju ljudi

jer vrijeme ne da sporit snagu njenu.

Ko voda vatru što gasi u trenu,

tad se iz duga, mučna sna probudih:

 

i vidim da nam život leti bijedan

i da nam kob je samo jednom sklona;

i usred srca glas mi zvoni jedan

 

Od nje što lijepih lišena je spona,

al, živa, bila stvor je izvanredan,

te svim je slavu, mnim, uzela ona.”


Kanconijer likovi

Glavni lik Petrarkinog dela je žena po imenu Laura.

Laura

Laura je žena u koju je pesnik bio beznadežno zaljubljen. Žena neverovatne lepote i bez ijedne mane. Prelepo, božansko, čedno biće. Pesnik je u nju bio zaljubljen 21 godinu. Ljubav je bila platonska jer se nikada nije ostvarila.
Da li je Laura zaista postojala?

Mnogi proučavaoci Petrarkinog dela i danas tvrde da Laura nikada nije ni postojala. To su čak tvrdili i dok je Petrarka bio živ ali je on to poricao.

Neki tvrde da je Laura u stvari bila Laura de Noves, žena grofa Uga de Sada koja  se za njega udala 1325. god. Svakako, bilo da je plod njegove mašte, Laura de Noves ili neka druga Laura poslužila mu je kao inspiracija za stvaranje jednog od najpoznatijih dela svetske književnosti.
Frančesko Petrarka biografija

Frančesko Petrarka rođen je 20. jula 1304. god. Otac mu je radio kao notar, a malo nakon Petrarking rođenja proteran je iz Firence. Najpre su živeli u Pizi a kasnije u Avinjonu.

Studije u Bolonji započeo je 1316. god., a desetak godina kasnije vraća se u Avinjon sa bratam i postepeno počinje da gradi društveni život i stiče popriličnu popularnost. 1327. u crkvi u Avinjonu sreće prelepu plavokosu Lauru. Tada je imao samo 23 godine, a Laurom će biti očaran ceo svoj život.

Petrarka je radio kao dvorski savetnik, a na papskom dvoru naročito se isticao svojom kulturom i rečitošću. Mnogo je putovao, učestvovao u javnom životu, bavio se diplomatijom, književnošću i bio izaslanik mnogih poznatih ljudi toga doba. 1341. god. krunisan je lovorovim vencem na Kapotolu u Rimu, mnogo pre nego što su nastala mnoga njegova pozanata dela. Bio je najpoznatiji italijanski renesansni pesnik a njegova najpoznatija dela su:

    “Afrika”,
    “O slavnim ljudima” i
    “Secretum”.

Četrdeseta godine bile su veoma teške za Petrarku jer je zavladala kuga i tada su preminuli mnogi njemu bitni i dragi ljudi, među njima i Laura. Umro je 1348. godine u Arkvi.
Petrarkizam

Petrarkizam je pesnička škola koju su osnovali Petrarkini sledbenici. Najrazvijenija u 15. i 16. veku. Predstavljala je imitiranje Petrarkinog stila, motiva i tema. Petrarakini sledbenici uzdišu za voljenom ženom, veličaju je i pate. Ona je istovremeno inspiracija za nastajanje njihovih književnih dela, a Kanconijer jeste bio jedan od načina, kako je Petrarkizam nastao.

Zaključak

Kanconijer nikada ne bi nastao da pisac, Frančesko Petrarka nije skoro trideset godina bio beznadežno zaljubljen u jednu ženu. Takva ljubav u današnje vreme teško da bi opstala čak i da je bila ostvarena. “Kanconijer” nas uči da prave ljubavi traju pa makar bile i nesrećne i pune patnje. Zato su i prave!

10
Lektire & knjige / Dekameron - Đovani Bokačo
« poslato: Septembar 20, 2018, 12:59:35 »
Dekameron analiza dela – Đovani Bokačo
Prepričane lektire za srednju školu [prva godina]

Dekameron je zbirka priča koju je napisao Đovani Bokačo. Za vreme kuge koja je vladala u Firenci sredinom 14.veka, 7 devojaka odlazi u crkvu Santa Marija Novela. Dogovaraju se da spas potraže na nekom imanji van Firence i priključuju ima se 3 mladića. Njih 10 tamo borave dve nedelje i svakog dana osim petka i subote svako od njih priča po jednu priču. I tako nastaje Dekameron kao zbirka od 100 novela.

    Pisac: Đovani Bokačo
    Književni rod: epika
    Književna vrsta: zbirka novela
    Mesto radnje: Italija
    Vreme radnje: sredina 14.veka


Dekameron prepričana lektira

U Dekameronu su sabrane neke čak i već poznate narodne novele. Dekameron za svaki dan ima različitu temu:

I – Nema temu
II – Neprilike sa srećnim krajem
III – O domišljatim ljudima
IV – O nesrećnim  ljubavima
V – O srećnim ljubavima
VI – O onima koji su se sa veštom dosetkom osvetili ili spasili
VII – O ženama koje su prevarile muževe
VIII – O šalama žena na račun muškaraca i obrnuto
IX – Slobodna tema
X –Nema određenu temu

Za vas smo izdvojili iz svakog dana po dve novele. Pročitajte prepričano delo Dekameron po danima.
I dan – Nema temu

Druga novela (Neifile priča)

Jedan Francuz, Abraham, odlazi u Rim da poseti papu jer je želeo da pređe u Hrišćanstvo. Njegov prijatelj Đanoti ga je godinama ubeđivao da pređe iz Jevrejstva u Hrišćanstvo. Đanoti se plašio da će njegov prijatelj da se predomisli kada vidi koliko je sveštensto pokvareno. Iako je video kakvi su sveštenici, Abraham je prešao u Hrišćanstvo. Kada ga je Đovani pitao zašto je prešao kada je video kakvo je stanje sa sveštenicima u Rimu, Abraham mu govori da je Hrišćanstvo prava religija jer se širi i protiv izopačenosti njenih religijskih vođa.
Treća novela (Filomena priča)

Sultan Saladin saznaje da mu je riznica prazna. On poznaje jednog bogatog jevrejina Melčizedeka koji bi mogao da mu pozajmi novac, ali misli da je jevrejin škrt i da mu ne bi pozajmio novac. Sultan Saladin je hteo da se poigra sa Melčizekom i pita ga da li su stvarno svaki verski zakoni prava Božja reč. Melčizedek mu je pametno odgovorio pričom o trgovcu. Trgovac je imao 3 sina, ali samo jedan skupoceni prsten. On je odlučio da svakom sinu pokloni prsten i među njima da podeli imanje. Morao je da napravi još dva prstena kako bi svakom sinu dao jedan, tako da je onaj prvobitni prsten izgubio vrednost i ni jedan sin nije dobio više od ostalih.

Melčizek je ovom pričom hteo da objasni sultanu da je svaki verski zakon Božja reč i da se svaka vera treba jednako poštovati. Sultan Saladin je bio oduševljen pričom i zamolio je Melčizedeva da mu pozajmi novac. I tako su turski sultan i jevrejin postali veliki prijatelji.

II dan – Neprilike sa srećnim krajem
Sedma novela (Panfil priča)

Jedan sultan iz Babilona je odlučio da pošalje jednu od svojih kćeri, kralju Algarveu. Sultanova kći Alatiel, je trebala da ode kod svog budućeg muža preko mora. Prošle su četiri godine i Alatiel je uživala, provodila se i spavala sa muškarcima. Nakon toga se vratila ocu, rekavši mu je da je i dalje nevina. Otac je odlučio da je ponovo pošalje kralju Algarveu i ona se na kraju uda za njega.
Deveta novela (Filomena priča)

Radnja devete novele se odvija u Đenovi. Bernabo Ženovski je bio prevaren i izgubio je sav svoj novac. On je mislio da ga je njegova žema prevarila i naredio je da je ubiju. Ona je odlučila da pobegne i da otkrije ko je pravi krivac. Obukla se u mušku odeću i otišla je u Aleksandriju da radi u palati sultana. Ona je saznala da je njenog muža prevario Ambrođuolo. Pozvala je svog muža da dođe po nju, a varalica je bio kažnjen. Bernabu i njegovoj ženi je vraćen novac i vratili su se u Đenovu.
III dan – O domišljatim ljudima
Šesta novela (Fiameta priča)

Rikardo Minutolo smišlja lukav plan kako bi spavao sa ženom Filipela Figinolfija. Rekao joj je da će se njen muž i njegova žena naći u hamamu. Ona je otišla u hamam da bi to sprečila. Otišla je u sobu gde je mislila da njen muž treba da se nađe sa Rikardovom ženom. U sobi je bio Rikardo i ona je spavala sa njim misleći da je on njen muž Filipel.
Osma novela (Lauretina priča)

Feronda je uzeo neki prah i ljudi su ga sahranili jer su mislili da se ubio. On se probudio u grobu i sveštenik ga je izvukao i stavio u tamnicu rekavši mu da se nalazi na čistilištu. Taj sveštenik je to uradio jer je sve vreme spavao sa Ferondovom ženom. Nakon što ga je sveštenik pustio na slobodu, saznaje da mu je žena trudna i on je mislio da je to njegovo dete. Feronda je odgajao dečaka kao da je njegov sin.
IV dan – O nesrećnim ljubavima
Druga novela (Pampinea priča)

Jedan katolički kaluđer Alberto je želeo da spava sa jednom ženom. On je nju ubedio da je u nju zaljubljen anđeo Gabrijel. Nakon toga joj je rekao da je on anđeo Gabrijel i spavali su. Posle toga je pobegao kroz prozor da ga njena rodbina ne bi ubila. Dok je bežao odlučio je da se sakrije u jednu kuću i tu da prenoći. Sutradan se prerušio i hteo da pobegne dalje, ali su ga na trgu prepoznali i zatvorili.
Deveta novela (Filostrat priča)

Ser Giljom de Rusilon je saznao da ga njegova žene vara sa ser Giljom de Kabestan. On je odlučio da joj se osveti i ubio je ljubavnika svoje žene. Da bi stvar bila još mučnija po nju, servirao joj je ljubavnikovo srce za večeru. Kada je saznala da je pojela ljubavnikovo srce ona se bacila kroz prozor. Na kraju je bila sahranjena sa njenim ljubavnikom.
V dan – O srećnim ljubavima
Druga novela (Emilia priča)

Gostanca je saznala da je njen voljeni Martuči mrrtav. Kada je to čula odlučila je da isplovi na more sama u jednom malom čamcu. Slučajno je došla u grad Sus. Ona je tamo srela Martučija i sva srećna  jedva dočekala da ga vidi. Kada ju je ugledao odlučio je da je oženi. Na kraju su se sa njegovim novcem vratili i živeli srećno u Lipariju.
Deveta priča (Dana priča)

Mladi plemić Federigo se zaljubljuje u Mona Đovanu iako zna da je udata. U želji da privuče njenu pažnju priređuje gozbe i takmičenja i kupuje joj poklone. Na kraju mu ostaje samo jedan soko i imanje.

U međuvremenu umire Mona Đovanin muž. Mona Đovana se seli na imanje pored Federigovog i odlučuje da ga poseti. Želela je da ga zamoli da joj pokloni sokola, jer je njen sin teško bolestan i misli da će ga spasti ako mu ispuni želju. Ona dolazi sa svojom sluškinjom, a Federigo želi da je ugosti, zakolje svog sokola i ispeče ga. Posle ručka ništa Mona Đovana mu traži sokola, a Federigo počinje da plače. Ona ga prekorava zbog toga i vraća se na svoje imanje. Posle 2 nedelje umire joj sin. Njena braća odlučuju da je udaju za bogataša, ali im se ona suprotstavlja i kaže da joj je draži Federigo od bogatstva. I na kraju ostaju njih dvoje i  žive srećno u večnoj ljubavi.
VI dan – O onima koji su se veštom dosetkom osvetili ili spasili
Sedma novela (Filostrat priča)
Muž Madone Filipe je saznaoda ga ona vara. Kada je bila na sudu ona se sama branila. Uspela je da se opravda i promeni zakone o preljubi. U to vreme su zakoni bili oštriji za žene koje su varale i ona je to uspela izjednači.
Osma novela (Emilia priča)

Fresku je dojadilo uobraženo ponašanje njegove nećake. Hteo je da je spusti na zemlju. Rekao joj je da se više ne gleda u ogledalo, jer je mučenje gledati gadne ljude.
VII dan – O ženama koje su prevarile muževe
Prva novela (Emilia priča)

U toku noći ljubavnik žene Đanija Loteringija dolazi i kuca im na vrata. To je čuo Đani i budi svoju ženu. Ona ga ubeđuje da je to neko čudovište i da treba da se mole da bi oterali. Ljubavnik je shvatio šta se dešava i odlazi.
Druga novela (Filostrat priča)

Peronela i njen muž su hteli da prodaju bačvu. Ona je bila u kući sa ljubavnikom kada je došao muž i ona je sakrila ljubavnika u bačvu. Peronel joj je rekao da je našao kupca bačve i ona mu jer rekla isto, i da je sada kupac unutra i da proverava bačvu. Njen ljubavnik je rekao da želi da kupi bačvu, ali da Peronel prvo mora da je opere. Dok je Peronel ribao bačvu njegova žena i ljubavnik su se zabavljali.
VIII dan – O šalama žena na račun muškaraca i obrnuto
Sedma novela (Pampineina priča)
Jedan mladi student je, čekajući jednu devojku u koju je bio zaljubljen, ostao na snegu cele noći. On je posle te noći planirao kako da joj se osveti. Njegova osveta je bila da je ostavi ceo jedan vreli dan golu na tornju. Nju su ceo dan napadale muve i peklo ju je sunce.
Osma novela (Fiameta)

Jedan čovek je saznao da ga žena vara sa drugim. Da bi se osvetio tom muškarcu udružio se sa njegovom ženom i zaključali su ga u kovčeg. Da bi osveta bila još gora njih dvoje su, dok je njen muž bio zaključan u kovčegu, spavali na tom kovčegu.

IX dan – Slobodna tema
Prva novela (Filomena priča)

Jedna žena koja je imala dva ljubavnika htela je da ih se otarasi. Madona nije bila zaljubljena ni u jednog ni u drugog. Smislila je zadatke za njih za koje je znala da ne mogu da odrade. Jednom je rekla da legne u grob i da glumi da je mrtav, a drugom je rekla da izvadi njegovo telo. Ni jedan nije mogao da uradi šta mu je tražila tako da je ona imala razlog da raskine sa njima.
Deveta novela

Kod kralja Solomona dolaze dva mladića da se posavetuju. Jedan je želeo da zna šta treba da učini da ga ljudi zavole. Drugi dečko je hteo da sazna kako da natera ženu da ga sluša. Prvom je Solomon rekao da on mora prvo da voli, da bi njega ljudi voleli. I on je stvarno otišao i pokazivao ljubav drugima i oni su ga zavoleli.

Drugom mladiću je kralj rekao da ode do Guščijeg mosta. Kada je mladić otišao tamo video je magarca koji ne prelazi most sve dok ga gazda ne izudara. On je shvatio poruku i otišao kući i pretukao ženu jer nije htela da mu napravi večeru. Od toga dana ona ga sve slušala, pravila mu doručak, a kad se vrati kući sa posla uvek ga je čekala večera.
X dan – Nema određenu temu
Četvrta novela (Laureta priča)

Kada je Meser de Karisendi saznao da su ženu koju on voli sahranili jer su mislili da je mrtva, odma ju je otkopao. Kada se oporavila porodila se i rodila je sina. Meser je odlučio da nju i njenog sina vrati njenom mužu, Nikoluciju.
Peta novela (Emilia priča)

Jedna bogata žena, Madona Dianora je želela da ima vrt koji će biti lep i pun cveća cele godine. Meser Ansaldo je našao prizivača duhova koji je uspeo da joj napravi takav vrt. Njen muž je dozvolio Madoni da se zahvali Meseru, ali kada je prizivač duhova to sazna otišao je.


Đovani Bokačo – kratka biografija

Bokačo je rođen u Italiji u 14. veku u Čertaldu i poreklom je iz mešovitog braka. Predstavnik je italijanske renesanse. Školovao se u Firenci i Napulju, gde je stekao izuzetno obrazovanje. Kretao se u aristokratskim krugovima, boravio je u kraljevskoj biblioteci i dobro upoznao život aristokrata. U ranoj mladosti je bio zaljubljen u Mariju (nezakonitu kćer kralja Roberta Anžujskog). Transponovao je ljubav prema njoj u lik gospe Fijamete o kojoj je napisao mnogo književnih dela i u stihu kao i u prozi. Divio se Danteovom delu i smatrao da je on „Bog na zemlji“. Družio se sa Petrarkom koji mu je bio veliki uzor. Pisao je na narodnom ali i na latinskom jeziku („Rasprava u slavu Dantea“). Za njegovo stvaralaštvo se kaže da je obimno i poližanrijsko.

Najpoznatija dela:

    Dekameron
    Ljubavna vizija
    Dijanin lov
    Filokolo
    Korbačo


11
Umetnost i književnost / Audio knjige
« poslato: Septembar 11, 2018, 13:54:53 »
Audio knjige : Kolekcija

Hajde da napravimo kolekciju audio knjiga koje volite..
Najbolje da ih dodajemo u prilog poruka, ili ih pošaljite nekom moderatoru da ih ubaci na naš server..

Za početak, poezija.
Sve fajlove možete preslušati direktno klikom na link na našem sajtu, ili preuzeti (desni klik, save link as).


Matija Bećković - Kada dođeš u bilo koji grad:
http://samo-opusteno.info/download/bilokojigrad.mp3

Žak Prever - Barbara:
http://samo-opusteno.info/download/Barbara - Zak prever.mp3

Mika Antić - Besmrtna pesma:
http://samo-opusteno.info/download/besmrtnapesma - Mika Antic.mp3

Brana Petrovic - Kada te ostavi ona koju volis
http://samo-opusteno.info/download/Kada te ostavi ona koju volis - Brana Petrovic.mp3

Pero Zubac - Mostarske kiše:
http://samo-opusteno.info/download/mostarske kise.mp3

Pablo Neruda - Noćas bih mogao:
http://samo-opusteno.info/download/nocas_bih_mogao - Neruda.mp3

Rabindranat Tagore - Čeznem da ti kažem:
http://samo-opusteno.info/download/Tagore - Ceznja.mp3

Naša tajna - Desanka Maksimović:
http://samo-opusteno.info/download/nasatajna.mp3

Pesma ženi - Jovan Dučić:
http://samo-opusteno.info/download/pesmazeni.mp3

Možda spava - Vladislav Petković DIS (stihove govori Petar Kralj):
http://samo-opusteno.info/download/mozda_spava.mp3

Noćas bi mogao - Pablo Neruda (stihove govori Zrinko Kapetanić)
http://samo-opusteno.info/download/nocas_bi_mogao.mp3

Tatjana i Onjegin - Aleksandar Sergejevič PUŠKIN:
http://samo-opusteno.info/download/tatjanino_pismo_onjeginu.mp3

Uzalud je budim - Branko Miljković (stihove govori Lazar Ristovski):
http://samo-opusteno.info/download/uzalud_je_budim.mp3

12
Funny pics / Dizajneri koji su se baš potrudili da budu primećeni
« poslato: Septembar 07, 2018, 09:55:29 »
Dizajniranje može biti veoma zabavno, naročito ako volite svoj posao. Neki dizajneri su se baš potrudili da nam dokažu koliko vole svoj posao i koliko ne mare za komentare, njihov cilj je bio da njihov rad svako primeti. I oni su uspeli u tome. Pred vama je galerija slika smešnih rešenja iz raznih oblasti dizajniranja.

13
Web Razvoj / Header scroll indikator
« poslato: Septembar 07, 2018, 09:26:42 »
Header scroll indikator

HTML:
<div class="header">
  <h2>Scroll indikator</h2>
  <div class="progress-container">
    <div class="progress-bar" id="myBar"></div>
  </div>
</div>

<div>sadržaj ovde...</div>

CSS:
/* Style the header: fixed position (always stay at the top) */
.header {
  position: fixed;
  top: 0;
  z-index: 1;
  width: 100%;
  background-color: #f1f1f1;
}

/* The progress container (grey background) */
.progress-container {
  width: 100%;
  height: 8px;
  background: #ccc;
}

/* The progress bar (scroll indicator) */
.progress-bar {
  height: 8px;
  background: #4caf50;
  width: 0%;
}

I na kraju, javascript:
// When the user scrolls the page, execute myFunction
window.onscroll = function() {myFunction()};

function myFunction() {
  var winScroll = document.body.scrollTop || document.documentElement.scrollTop;
  var height = document.documentElement.scrollHeight - document.documentElement.clientHeight;
  var scrolled = (winScroll / height) * 100;
  document.getElementById("myBar").style.width = scrolled + "%";
}

Demo:
https://jsfiddle.net/46hd0ry2/1/

14
Astrologija i Numerologija / Godišnji horoskop - Horoskop za 2018.
« poslato: Avgust 13, 2018, 11:07:02 »
Godišnji horoskop - Horoskop za 2018.


Ovan

Za vas ZVEZDANO nebo tokom 2018. godine donosi najveću ostvarenost kroz vaše treće, četvrto i osmo polje. Možete da očekujete nove podsticaje koji će kvalitetno uticati na vaš unutrašnji razvoj, inspiraciju i stvaralaštvo. Sreća je u razmeni energije sa bliskim osobama. Sada možete da se posvetite i realizaciji svojih najvećih ili najlepših želja. Potrudite se da pravilno usmeravate svu svoju kreativnu energiju kako biste uz mnoga zadovoljstva koja će vas pratiti u društvenom životu i ljubavnim odnosima, učinili i nešto čime ćete potvrditi svoj poslovni status.

Ljubav:

Vaše ponašanje na najbolji način odslikava ljubavno zadovoljstvo ili raspoloženje koje ćete osećati u odnosu sa bliskom osobom. Važno je da sledite svoj unutrašnji glas ili instinkt koji će vas navoditi na dobar izbor. Već početkom godine očekuje vas nova sreća u ljubavnom i porodičnom životu. Ako ste slobodnog emotivnog statusa, potrudite se da postavite jasniju granicu između svog intimnog života i uloge koju ćete imati u društvu ili u krugu javnosti. Nema razloga da nekom popuštate više nego što želite. Tokom ove godine imaćete niz sjajnih prilika da ulepšate ili obogatite svoj društveni i ljubavni život. Očekuju vas poznanstva sa nekim izuzetno važnim osobama.

Posao:

Vaš smisao za dobrom organizacijom doći će do izražaja već početkom godine, pokušavaćete da uspostavite nova pravila i da korigujete svoju dosadašnju taktiku. Od 19. januara udružite svoje poslovne interese sa odabranim saradnicima. Mudrost u poslovnom ponašanju je od presudnog značaja u mnogim situacijama, naročito kada su okolnosti koje vas prate promenljive i kada se ćud saradnika brzo menja u zavisnosti od aktuelnih dešavanja. U periodu od marta meseca imaćete priliku da se dodatno angažujete u paralelnim poslovima. Ako se bavite nekim od javnih zanimanja, umetnošću, medijima ili trgovinom predstoji vam satisfakcija i uspeh u drugoj polovini godine.

Zdravlje:

Zbog dinamičnih dešavanja i stresnih situacija moguće su povremene glavobolje, prolazne nervoze i iritacije disajnog sistema ili virusne infekcije. Važno je da imate pozitivan stav po pitanju redovne zdravstvene kontrole i pravilne nege i zaštite. Budite pažljiviji u periodu od 26. februara do 02. marta, i zatim od 03. do 19. juna i krajem decembra meseca.

Sugestije:

Vama 2018. godina donosi veliki uspon, a uz poseban dar koji imate učinićete na lak način ono što drugi ne mogu ili ne umeju. Mnoge srećne okolnosti su na vašoj strani, tako da vas očekuju najrazličitije mogućnosti u kojima ćete dodatno ostvariti novi uspeh i afirmaciju ili događaji koji će uneti više radosti u vaš privatni život i ljubavne odnose. Pomerite svoje subjektivne granice, vreme je za nove odluke, saznanja i životna iskustva.

Bik

Za vas ZVEZDANO nebo tokom 2018. godine obećava obilje sjajnih mogućnosti. Favorizovano je vaše šesto, osmo i jedanaesto polje - Jupiter, Saturn, Pluton i Uran garantuju dobitak na svim poljima. Budući da se vi sjajno snalazite u svim interpersonalnim odnosima uspevaćete lakše od drugih da osvajate naklonost i popularnost, ali i brojne nagrade ili priznanja koja će vas pratiti. Sreća vam je naklonjenja i potrudite sa da izvučete dobru pouku iz svega što vam se dešava. Kada poželite da promenite svet oko sebe, učinite to slobodno sa namerom da ostvarite svoje najlepše snove.

Ljubav:

Prati vas pozitivno raspoloženje i ne krijete da vas raduju vas novi događaji koji bitno menjaju vaš odnos sa voljenom osobom u pravcu zajedničkih planova. Partner će vas iskreno podžavati, čak i u nekim situacijama u kojima to do sada nije bilo tipično. Pratiće vas faktor sreće u raznim situacijama ili srećan epilog u kojoj god situaciji da se nalazite. Važno je da ulepšavate svoj odnos sa voljenom osobom u onoj meri koja odgovara zajedničkim afinitetima i potrebama. Moguća su nova dešavanja u krugu porodice koja predstavljaju dobar razlog za slavlje, posebno u periodu od avgusta i oktobra meseca.

Posao:

Početkom godine postojaće različiti interesni ciljevi među saradnicima koji će uticati na savremeniji poslovni dogovor. Vi se brzo snalazite pod neobičnim okolnostima i umete sugestivo da delujete na svoju okolinu. Usmerite svoju pažnju na prioritetne poslovne planove koje imate, naročito u periodu od februara i juna meseca. Ukoliko se bavite nekim od umeničkih zanimanja, edukacijom, pisanjem ili medijima očekuje vas značajniji uspeh sredinom godine. Smišljeno ćete moći da upotrebite sve prednosti i privilegije sa kojima raspolažete, naročito u periodu od 11. oktobra i krajem godine.

Zdravlje:

Dodatna fizička angažovanost, šetnje ili relaksacija pozitivno deluju na vašu unutrašnju ravnotežu i organizam, tada se osećate zadovoljnije i smirenije. Moguće su prolazne glavobolje, povremeni pad imuniteta, ili mentalna osetljivost. Važno je da se ponašate umereno i pažljivo, kao i da vodite računa o boljoj zdravstvenoj preventivi u periodu od 04. do 19. marta, od 13. do 23. septembra, i krajem decembra meseca.

Sugestije:

Prošite listu raznovrsnih zahteva i postavite visoke kriterijume u svim oblastima iz svog privatnog i poslovnog života. Možete da se radujete velikom uspehu i ličnoj sreći u periodu od juna meseca. Vi umete da prepoznate prave vrednosti i da sačuvate pozitivnu orijentaciju, a sa novim iskustvom sada imate priliku da uvećate svoje unutrašnje bogatstvo i sreću u porodici.

Blizanci

Vaše ZVEZDANO nebo tokom 2018. godine, najavljuje značajne promene. Možete da se radujete velikom uspehu i ličnoj sreći u periodu od juna meseca. Vi umete da prepoznate prave vrednosti i da sačuvate pozitivnu orijentaciju, a sa novim iskustvom sada imate priliku da uvećate svoje unutrašnje bogatstvo i sreću u porodici. Vaš stil izražavanja i šarm koji posedujete čine vas veoma omiljenom osobom, ali povremeno ćete morati da dokazujete i neke druge kvalitete koje imate kako biste održali dobre saradničke ili partnerske odnose.

Ljubav:

U odnosu sa voljenom osobom, možda vam ponekad neće biti lako da sagladate pravi uzrok koji dovodi do ljubavnih razmirica. Bolje je da neke stvari mudro prećutite, nego da zagovarate dijalog koji vodi ka raspravama. Faktor vremena za vas će imati korisno značenje. Iksristalisaćete svoja osećanja, a sebi i svom partneru možete dati novu priliku da sve sagledate na bolji način. Nezavisno od emotivnog statusa i godina, događaji koji će vas posebno usrećiti očekuju vas od avgusta meseca, u periodu od 11. oktobra i krajem godine.

Posao:

Početkom godine ćete aktivno učestvovati u različitim događajima na poslovnoj sceni i uspevaćete da nametnete svoje ideje u bližem okruženju.  Na lak način možete da ostvarite većinu svojih ciljeva. U periodu od 05. februara do aprila meseca, treba da donesete neke važne odluke kako biste poboljšali svoju poziciju u odnosu na ostale saradnike. Mudro je da upotrebite praktično iskustvo i da pravilno zaštitite svoje poslovne interese za duži vremenski period. Osobe koje se bave nekim vidom javnog zanimanja, medijima ili imaju kontakte sa inostranstvom očekuje veliki uspeh u periodu od juna i od oktobra meseca.

Zdravlje:

Važno je da sačuvate svoju pozitivnu orijentaciju i da se pravilno negujete uz redovnu zdravstvenu kontrolu. Moguće su povremene glavobolje, prolazne tegobe sa pritiskom i sistemom za varenje ili virusne infekcije. Obratite pažnju na svoju psihičku ravnotežu i izvegavajte stresne situacije. Budite oprezniji i pažljiviji u periodu od 03. do 17. marta, u drugoj polovini oktobra, kao i početkom decembra meseca.

Sugestije:

Udružite svoje interese sa bliskim osobama i insistirajte na vrhunskim ciljevima. Zlatni rezultati, uspeh ili ljubavna ostvarenja tokom naredne godine predstavljaju vašu osnovu orijentaciju. U skladu sa svojom prirodom potrudite se da doživite neke čarobne trenutke zbog kojih život ima onaj pravi ili najlepši smisao. Dolazi vreme koje vam donosi uspeh i ubiranje plodova na raznim poljima. Ponekad se i rizik višestruko isplati, slobodno odgovorite na razne izazove.

Rak

Vaše ZVEZDANO nebo tokom 2018. godine, predstavlja veličanstveno ostvarenje na svim životnim poljima, a posebno je protežirano Vaše prvo, peto i dvanaesto polje. Očekuju vas sjajne prilike koje će vam doneti obilje radosti, uspeha i sreće. Na vama je da pomerite svoje subjektivne granice i da zajednički život učinite čarobnim. Ako verujete u „čuda“ – ona će vam se i ostvariti, a vi proverite. Planetarni aspekti Vam donose niz srećnih okolnosti i posebne privilegije koje ćete osetiti u svim životnim oblastima.

Ljubav:

Uživajte u svim situacijama koje će vas ispunjavati pozitivnim rasploženjem, jer za početak i to je važno kako biste sačuvali jaku volju i  želju da pre ili kasnije ostvarite sve ono do čega vam je stalo. Od 21. januara, obratite pažnju na nova poznanstva, kontakte ili priliku da doživite neko nezaboravno iskustvo. Vi umete da pometate faktore ograničenja i ne odustajete lako od svojih namera, a različiti ljubavni izazovi u tome mogu da vas dodatno motivišu. Radost srca je impuls koji vas najjače pokreće na skoro svaki vid dokazivanja i zadovoljstva. Zablistaćete u punom sjaju u odnosu sa voljenom osobom u periodu od juna i oktobra meseca, kao i krajem godine.

Posao:

Početkom godine niz novih okolnosti podsticaće vas na aktivnu ulogu i na neka nova, ili drugačija rešanja. Od 09. februara, mudro prihvatite sve što može da doprinese dugoročnijem i trenutnom uspehu, jer pravilno doziranje i izvesnog stepena rizika predstavlja dobar način da zadžite privilegovanu poziciju u odnosu na saradnike. Očekuje vas značajniji uspeh u periodu tokom februara i aprila meseca, naročito ako se bavite sportom, javnim zanimanjem, medijima, trgovinom ili estradom.  U dugoj polovini godine imaćete sjajnu priliku da napredujete na poslovnoj ili statusnoj lestvici. Ako postavljate ciljeve na viši nivo – više ćete i dobijati ili profitirati.

Zdravlje:

Nalazite se u sjajnoj formi, ali potrudite se da pravilno brinete o svom psiho-fizičkom i zdravstvenom stanju. Zbog povremenih psiholoških pritisaka ili nekih stresnih situacija moguće su prolazne glavobolje, nervoze, stomačne tegobe, promene sa pritiskom ili problemi sa varenjem. Budite oprezniji i pažljiviji u periodu krajem februara, i zatim od 25. maja do 03. juna.

Sugestije:

Sada imate priliku da promenite sve što nije dovoljno po vašoj meri ili ukusu. A vi najbolje umete da procenite i pravi trenutak kada treba delovati. Prijatelji i bliža okolna će uvek u potpunosti biti na vašoj strani. Pred vama su novi izazovi koji predstavljaju put ka velikom uspehu i sreći. Svaki trag uspeha koji ćete ostvariti u periodu tokom naredne godine će ojačati vašu ukupnu poziciju. Sreća je i kada postoje dobre mogućnosti izbora, kao posebna prilika da se ostvarite u ličnom i poslovnom životu. Planetarni aspekti vas upućuju na mudrost i strpljenje, da pravilno balansirate između onoga što je moguće ili nemoguće. Pozitivan uticaj Urana, i posebno Jupitera protežiraju vaš poslovni uspeh, ali najveći izazov možete da osetite kroz ličnu i ljubavnu sreću uz partnerstvo.

Lav

Vaše ZVEZDANO nebo tokom 2018. godine, naglašava vaše četvrto, peto i sedmo polje, te najavljuje novi uspeh i neizmernu sreću u najvažnijim životnim oblastima. Očekuju vas sjajne prilike u polju stvaralaštva i napredovanje na statusnoj lestvici. Potrebno je da ostanete dosledni u svojim velikim ciljevima, a pokazaće se da vas očekuju razna potkrepljenja i nagrade za kompletno zalaganje. U skladu sa svojom potrebom da se ističite uvek kada postoje mogućnosti da ostvarite neke posebne rezultate, učinićete sve što je u domenu vaših sposobnosti i umenja da zablistate pred svojom okolinom.

Ljubav:

U ljubavnom odnosu umete da dominirate i ponekad, ako situacija izgleda suviše komplikovano vi u deliću sekunde uspevate da osmislite dobar plan ili rešenje. Partner će možda često delovati iznenađeno vašim reakcijama, ali skoro svaku situaciju vi ćete okrenuti u svoju korist i na način koji za vas predstavlja srećan epilog. Bez obzira na svoj emotivni status ili na godine umećete da prepoznate dobru ljubavnu priliku u kojoj ćete uživati, naročito u periodu od 21. februara, zatim tokom aprila i juna, kao i krajem godine. Za vas je ova godina idealna prilika, da definišete svoj budući ljubavni ili porodični status.

Posao:

Naredna godina je povoljan period za donošenje novih odluka i rešenja, naročito kroz razne poslove u domenu privatnog sektora ili za uvećanje imovinskih vrednosti. Mnoge prednosti su na vašoj strani, posebno u periodu od 05. februara, tokom marta i aprila meseca. Pokazaće se da su vaše vizije i poslovna strategija koju koristite uspešna formula, koja donosi značajnu moralnu i materijalnu satisfakciju na koju će se mnogi ugledati. Očekuju vas značajni rezultati kroz samostalnu delatnost ili, ako se nalazite na nekoj upravljačkoj poziciji predstoji vam ubrzano napredovanje tokom juna, oktobra i novembra meseca.

Zdravlje:

Moguće je da će vaše zdravstvene tegobe najčešće biti prouzrokavane dodatnim psihološkim stresom ili velikim pritiskom, kojim ćete biti izloženi zbog svoje karijere ili partnerskog i ljubavnog odnosa . Povremene glavobolje, pad imuniteta, smetnje sa vidom i koncentracijom su propratna pojava, ukoliko previše forsirate svoj organizam na veliki napor. Budite oprezniji i pažljiviji u periodu od 05. do 19. maja, zatim od 19. septembra od 03. okobra, kao i sredinom decembra meseca.

Sugestije:

Važno je da imate svest o tome kako je uz određene promene u razmišljanju i postupanju, moguće uticati na poboljšanje kvaliteta u raznim životnim oblastima. Slobodno prihvatite različite izazovne mogućnosti i uživajte lepoti ljubavnog, porodičnog ili zajedničkog života. 2018. godina za vas može biti zlatna prekretnica i »carska godina«.

Devica

Vaše ZVEZDANO nebo tokom 2018. godine, posebno protežira Vaše treće, deseto i jedanaesto polje. Prolazićete kroz razne neobične okolnosti, ali vašem profilu odgovora da delujete originalno i da se razlikujete u odnosu na okruženje. Bez obzira na prepreke koje će postojati na vašem putu, očekuju vas srećna razrešenja i nove radosti i veličanstveni uspeh. Sve što vam je potrebno za veliki uspeh i za ličnu sreću, nalazi se pored vas ili u vašoj neposrednoj blizini. Stoga dobro otvorite svoje oči, ali i svoje srce kako biste pažljivo pratili sve vidljive ili prikrivene znakove koji će vas pratiti tokom naredne godine.

Ljubav:

Ono što drugi ne mogu – za vas sada predstavlja radost i ostvarenje. U ljubavnom životu pratiće vas nova sreća i interesantne situacije, tako da ćete se upravljati prema svojim emotivnim impulsima i potrebama. Očekuju vas značajni događaji u periodu od 31. januara, aprila i juna meseca. Ukoliko ste slobodnog emotivnog statusa sjajno ćete se snalaziti u kontaktima koji deluju pomalo nesvakidašnje ili kao neka nadrealno-neobična ljubavna priča. Dobro je što ćete uvek imati razne mogućnosti, te ćete birati ono najbolje ili najlepše. Pred vama je period novog procvata, koji će vam doneti čudesni unutrašnji sjaj i najlepši užitak u ljubavnom odnosu ili u porodičnom životu.

Posao:

Zahvaljujući dobrim okolnostima koje vas očekuju svoje poslovne vizije možete da plasirate na više načina i u različitim pravcima, naročito u periodu od 11. januara i februara meseca. Novi uspeh donosi i veću svest o određenim privilegijama sa kojima raspolažete. Mudro je da uvek spajate ugodno sa korisnim ili praktičnim rešenjem ne samo kroz trenutne faze, već i za dalju plodnu perspektivu koja vas očekuje. Imaćete sjajnu podršku na raznim stranama i pratiće vas faktor sreće, čak i u nekim „bezizlaznim situacijama“. Ukoliko se bavite javnim poslovima, trgovinom, pisanjem, kretivnim i umetničkim zanimanjima očekuje vas značajniji uspeh od aprila, oktobra meseca i krajem godine.

Zdravlje:

Zbog pojačanog stresa ili dinamike moguće su prolazne slabosti u vidu glavobolje, iritacija sa nekim hroničnim tegobama, promene ili oscilacije sa pritiskom, neke virusne infekcije ili nervoze. Važno je da uparažnjavate redovne zdravstvene kontrole i da se pravilno oslobađate od viška toksina koji ugrožavaju vaš organizam, i izbegavajte stresne situacije koje pogadjaju vaše psihičko stanje. Budite oprezniji i pažljiviji u periodu od 27. aprila do 12. maja, i od 02. do 14. novembra.

Sugestije:

Za vas početak 2018. godine najavljuje neke veoma radosne i romantične događaje, koji će vas uveriti da je život čaroban kada se nalazite u društvu bliskih osoba. Jupiter – planeta »velike sreće«, vam donosi niz dobrih okolnosti ili mogućnost da ostvarite najznačajnije rezultate i »zlatne plodove«. Ako imate jaku veru, dobru volju i dovoljno ljubavi, sve je moguće promeniti na način na koji priželjkujete kao najlepšu sreću. Ponekad sreća dolazi iznenada ili pod neobičnim okolnostima, jer život je najlepše čudo koje se dešava.

Vaga

Vaše ZVEZDANO nebo tokom 2018. godine, favorizuje vaše prvo, drugo, deveto i deseto polje. Sada imate sjajnu priliku da razmenjujete energiju sa bliskim osobama na način koji će vam doneti nove životne radosti, uspeh i sreću. Sve postaje moguće kada se vaša energija poklapa sa kosmičkom energijom. Oslonite se na svoju intuitivnu percepciju i na snagu emocija, jer ljubav uvek rađa ljubav.  Ono što Vas čini izuzetnom osobom, to su širina i snaga Vaših emocija.

Ljubav:

Početna previranja u odnosu sa voljenom osobom imaće dobra značenja za dalju perspektivu, biće vam jasno da sve možete da uskladite na pravi način. U svom tipičnom maniru učinićete sve što je potrebno da usrećite blisku osobu, jer sve što dajete u ljubavnom odnosu i u porodičnom životu vratiće vam se na najlepši mogući nači. Ukoliko ste slobodni pratiće vas različiti ljubavni znaci i predznaci. Odgovorićete na neke pozive i udvaranja, jer sredinom i u drugoj polovini godine imaćete priliku da doživite najlepše trenutke u ljubavi, porodici i uz sve osobe koje su bliske vašem srcu. Posebno obratite pažnju na period od 12. januara, 04. marta, 11. jula i 08. novembra.

Posao:

Imate dobar predosećaj kada treba da pokrenete veću akciju ili da povučete konkretan potez. Mnoge okolnosti se menjaju u prilog vašim interesnim planovima, tako da ćete od 21. januara i tokom marta meseca dobijati i dodatne povlastice na osnovu kojih možete da ostvarite niz značajnijih ciljeva. Potrudite se da budete što aktivniji u periodu od maja, septembra i novembra meseca, jer imaćete priliku da utičete na mnoge uslove za napredovanje na poslovnoj i statusnoj lestvici. Ako se bavite nekim umetničkim ili javnim zanimanjem očekuje vas populatnost tokom cele godine. Za vas koji se bavite trgovinom, ekonomijom ili medicinom predstoji period velikog uspeha od jula meseca.

Zdravlje:

Potrudite se da promeniti neke možda loše navike kao što su: nepravilna ishrana, preterano psiho-fizičko iscrpljivanje ili izlaganje stresnim situacijama. Obratite pažnju na nivo pritiska i cirkulaciju. Moguće su i prolazne stomačne iritacije, smetnje u varnju hrane i podložnost na neke virusne infekcije. Budite oprezniji i pažljiviji u periodu od 04. do 19. juna, i od 09. do 19. septembra.

Sugestije:

Vama 2018. godina donosi obilje najraličitijih ili skoro idelnih mogućnosti, kao sjajnu priliku da afirmišete sve svoje ideje o lepšoj i uspešnijoj strani života. Radost delite sa bližnjima i imaćete veličanstvenu sreću. Radost, uspeh i sreća proizilaze iz povezivanja i bliskosti sa „odabranim osobama“. Posmatrajte sve u duhu optimizma i da je »faktor sudbinske sreće« uvek na vašoj strani. Uživajte u lepoti života. Uverićete da i nemoguće postaje dostižno i moguće – uvek kada je sreća na vašoj strani.

Škorpija

Za vas ZVEZDANO nebo tokom 2018. godine obećava uspon i ostvarenje svih vaših velikih planova. Saturn koji boravi u vašem sazvežđu, će vas učiniti mudrom osobom koja povlači najbolje poteze i bira najveće ciljeve. Planetarni aspekti vam donose niz srećnih okolnosti i posebne privilegije koje ćete osetiti u svim životnim oblastima. Sve Vaše dobitne kombinacije proizilaze iz zajedničkih akcija ili udruživanja na raznim nivoima.

Ljubav:

Zadovoljstvo i harmonija koja će vas pratiti u porodičnom životu ili u odnosu sa voljenom osobom pozitivno će se odraziti na vaše ponašanje, veće samopouzdanje i na bolji izgled. Obratite pažnju na nove kontakte ili prilike koje ćete imati od 10. februara i tokom marta meseca, jer očekuju vas izuzetno lepa i nesvakidašnja iskustva. U skladu sa svojim emotivnim statusom i afinitetima uživaćete u nečijem bliskom društvu, bez posebnog opterećenja o suvišnim »pravilima« koja remete ljubavni sklad ili sa predrasudama o zajedničkoj sreći. Ako ste dovoljno mudri, za vas ljubavna sreća može da traje tokom cele godine.

Posao:

Postavili ste sebi jasne kriterijume, jer stalo vam je da ostvarite što više korisnih ciljeva za što duži period. U periodu od 19. januara, marta i maja meseca vešto ćete uspevati da pronađete neka zaobilazna i efikasna rešenja, koja će potvrditi vašu ispravnost u poslovnoj komunikciji ili delovanju. Važno je da ispoštujete sve zadate rokove i da pridobijete nečije poverenje, kako biste u završnim fazama uz materijanu satisfakciju ostvarili i neke nove kontakte koji će biti plodonosni naročito, za period od juna, septembra i novembra meseca. Imaćete podršku sa više strana i očekuju vas uspešna partnerstva ili novi saradnički odnosi.

Zdravlje:

Važno je da se imate svest o zdravom i urednom načinu života, da se pravilno negujete i da redovno vežbate, kao i da vodite računa o psiho-fizičkoj relaksaciji. Razmislite o zdravijem načinu ishrane koji će vam pomoći da se osećate bolje i da se redovno oslobađate od viška toksina iz organizma. Moguće su povremene iritacije imunološkog sistema, prolazne prehlade, kao i neke hronične tegobe. Budite oprezniji i pažljiviji u periodu od 25. marta do 11. aprila, i zatim od 28. septembra do 09. oktobra.

Sugestije:

Sreća je na vašoj strani, a sreća je još veća i lepša kada je sa nekim delite. Slobodno preterujte u svemu što će vaš zajednički život pretočiti u najlepšu sreću i učiniti veličanstvenim. Sve što želite sada je sjajna prilika i da ostvarite. Što više budete tražili ili očekivali, više ćete i dobijati. Planete su Vam naklonjene i podstiču vas na dodatnu angažovanost na svim životnim poljima, ali partnerstvo i udruživanje je vaša »dobitna kombinacija«. Očekuje vas iznenadni uspon u karijeri i novi srećni dogadjaji u vašem ljubavnom ili porodičnom životu.

Strelac

Vaše ZVEZDANO nebo tokom 2018. godine, obećava obilje sreće i ostvarenja u vašem ljubavnom ili porodičnom životu. Amor će češće boraviti na vašem ramenu, te osluškujte glas ljubavi. Favorizovano je vaše peto, sedmo, deveto i deseto polje – Jupiter, Saturn, Pluton, Neptun i Uran garantuju ostvarenje najlepše „životne bajke“. Potrudite se otkrijete različite izvore radosti u sebi ili u svetu oko sebe. Sreća je da ste uvek u društvu bliske osobe ili da uvek birate najbolje društvo sa kojim delite trenutke radosti i nadahnuća.

Ljubav:

U ljubavnom životu partner vam je privržen i pokušavaće da vas impresionira na razne sebi svojstvene načine, što može izuzetno da vam godi i da vas hrani onom čudesnom energijom. Topla atmosfera koju osećate u svojoj porodici ili u odnosu sa voljenom osobom, delovaće i kao izuzetno vredan dar koji ste već duže iščekivali. Od 14. februara možete da uživate u raznim čarima svog ljubavnog života. Ukoliko ste slobodni emotivni zanos koji ćete osećati u vama će neprekidno buditi nove ideje i podsticaće vas na veliku radost. U periodu krajem godine, ljubavna harmonija će pozitivno uticati na vaše kompletno samopouzdanje i na veliki zanos.

Posao:

Većinu događaja na poslovnoj sceni umete da prepoznate kao dobru priliku i vešto ćete uspevati da ostvarite svoje kratkoročne, ali i dugoročne ciljeve. Usmerite svoju pažnju prema korisnim ciljevima, naročito u periodu od 08. januara, tokom marta, maja, septmebra i novembra meseca. Važno je da prilagođavate svoj profesionalni stil ili vrednosne kriterijume prema zajedničkim i ličnim interesima. Ponekad treba kombinovati različite stilove ili metode rada uz usvajanje novih ideja koje će vam omogućiti veću slobodu izražavanja. Uspeh vas očekuje u javim poslovima i u raznim vidovima investiranja znanja, umenja ili novca.

Zdravlje:

Poželjno je da se pravilno zaštitite od mnogih stresnih situacija, kao i od različitih virusa, infekcija ili prehlada. Naglašeni aspekti sa Jupiterom doneće vam dodatnu energiju, ali i povremene iritacije koje mogu da se odraze kroz promenljiva stanja psiho-fizičke ravnoteže. Izbegavajte preterano iscrpljivanje i situacije koje negativno utiču na vašu unutrašnju ravnotežu, budite pažljiviji u kominikacijama, saobraćaju i razmislite o zdravijem načinu ishrane u periodu od 29. marta do 09. aprila, i od 27. septembra do 07. oktobra.

Sugestije:

Pratiće vas splet srećnih okolnosti i pozitivnih obrta u raznim situacijama. Ako ste dovoljno predani čuda su moguća i uvek postoje dobra rešenja i srećan ishod. Na vama je da pratite svoje želje, jer očekuju vas „zlatni plodovi“. 2018. godina za vas može predstavljati ostvarenje najlepših snova. Prisustvo Jupitera u vašem petom polju deluje kao dobar podsticaj za udruživanjem i uspešnim partnerstvom. Planetarni aspekti vam pomažu da ostvarite i neke »vrhunske ciljeve«.

Jarac

Vaše ZVEZDANO nebo tokom 2018. godine, najavljuje niz događaja koji donose novi i veliki uspon na svim životnim poljima. Pred vama je godina koja posebno naglašava vaše drugo, treće i sedmo polje. Usmerite svoju pažnju na najveće životne vrednosti, jer očekuju Vas značajni dobici koji će vam život učiniti lepšim i udobnijim. Mogući su neobični obrti koji donose uspeh i sreću. Sada imate priliku da po potrebi kombinujete samostalno sa zajedničkim delovanjem. Ako osećate dobar impuls i potrebu da usrećite bližu okolinu, onda nema razloga za oklevanjem.

Ljubav:

U ljubavnom odnosu dinamična dešavanja koja vas prate zahtevaju aktivnu ulogu ili spremnost na različite vidove prilagođavanja. Ponekad će partner umeti iznenada da poremeti vaš emotivni ritam ili osnovno raspoloženje, ali vi nećete želeti da se pomirite sa nekom sporednom ulogom. Na sreću, vi ćete umeti brzo da se orijentišete prema onim zanimljivijim sadržajima ili novim »izvorima radosti«. Uživaćete u mnogim prijatnim situacijama tokom marta, juna i u periodu od oktobra meseca. Često ćete testirati sebe, ali i osobu sa kojom ste bliski – različiti izazovi koji su pred vama su i nova prilika da obogatite sa novim iskustvom ili da ulepšate svoj ljubavni odnos.

Posao:

Početkom godine bićete veoma angažovani u mnogim aktuelnim dešavanjima na poslovnoj sceni i umećete da prepoznate dobru priliku. Potrudite se da nametnete svoje poslovne vizije i rešenja, naročito u peruodu od 03. februara. Bićete podstaknuti nečijom pričom o saradnji, na vrlo uspešan ili efikasan način, možete da završtite niz poslovnih dogovora na različitim stranama u periodu od aprila, juna i oktobra meseca. Na vaše samopoudanje dodatno će uticati pozitivni komentari i sjajan »utisak« koji ćete ostavljati u širim krugovima. Ako se bavite poslovima u domenu umetnosti, medija ili trgovine začetak ugovaranja ili angažovanja u prvoj polovini godine, doneće vam više nego očekivane rezultate.

Zdravlje:

Važno je da se ponašate odgovorno prema svojoj zdravstvenoj ravnoteži, naročito kada ste izloženi različitim pritiscima i kada se nalazite pod jačim stresom. Moguće su povremene glavobolje, zatim stomačne tegobe, osetljivost sistema za varenje i želuca, kao i virusne infekcije i pojačana nervna tenzija. Budite pažljiviji u periodu od 29. marta do 13. aprila, i zatim od 26. juna do 09. jula.

Sugestije:

Za predstavnike vašeg znaka 2018. godina donosi obilje veoma interesatnih i dinamičnih dešavanja. Dobro se dobrim vraća, a što je ulog veći - veća je i mogućnost za „dobitkom“. Prijatelji će imati važnu ulogu u raznim situacijama u vašem životu, slobodno se oslonite na bliske osobe. Radost i sreća se uvek uvećavaju kada je delite sa dragim osobama. Očekuje vas sjajna prilika da pomerite skoro sve granice koje ste ostvarili u svojim poslovnim ili privatnim afirmacijama.

Vodolija

Za vas ZVEZDANO nebo tokom 2018. godine, donosi znćajne promene i »zlatne rezultate«. Jupiter u vašem sedmom polju – potencira uspeh i dobitak u partnerskim i saradničkim odnosima. Vaša pažnja će biti usmerena na lične potrebe i želje, a uspeh vas očekuje u polju partnerstva i karijere. Uz svo znaje, iskustvo ili umenje koje imate potrebna vam je i određena doza mudrosti kako biste uvek pravilno sagledali retrospektivu svih događaja kroz širu sliku uspeha i lične sreće od onoga što vam se trenutno dešava i što obeležava Vaš život na najlepši način. 
Ljubav:

Možda vaš ljubavni odnos početkom godine neće biti preterano idiličan, ali to vam neće smetati da se predstavite u pozitivnom svetlu pred bližom okolinom i da uživate uz dragu osobu. Obratite pažnju na dešavanja koja će vas prati u martu, junu i septembru mesecu, važno je da pravilno rešite svoje ljubavne dileme. Ukoliko ste slobodni kontakti koje ćete imati možda nisu uvek i u potpunosti ostvarenje vašeg sna o ljubavnoj sreći, ali svakako treba prihvatiti trenutke radosti i sreće koja će obležiti vaš zajednički život. Zadovoljstvo može  biti dužeg ili kraćeg daha, ali uvek je veoma poželjno.

Posao:

Važno je da aktivno učestvujete u raznim pregovorima kako biste zadržali dobru poziciju u odnosu na ostale saradnike i imali priliku da stvarate nove oblike partnerstva. U periodu od marta meseca, novi događaji će zahtevati neprekidno prilagođavanje na razne uslove savremenijeg stila poslovanja. Oslonite se na svoj praktičan duh i na sposobnost analitičkog rasuđivanja. Značajniji uspeh vas očekuje tokom maja i septembra meseca. Umećete sjajno da se organizujete pod različitim okolnostima, a uz svoje diplomatske manire osmislićete i dobro rešenje koje pogoduje zajedničkim interesima.

Zdravlje:

Stresne situacije kroz koje prolazite mogu imati uticaj na vaše psiho-fizičko stanje i zato obratite pažnju na zdraviji način ishrane, zatim na pravilniju negu, kao i na redovne zdravstvene kontrole kako biste poboljšali svoj imunitet. Moguće su povremene stomačne smetnje ili pojačana nervoza. Budite oprezniji i pažljiviji u periodu od 03. do 11. februara, i od 02. oktobra do 12. avgusta.

Sugestije:

Vama 2018. godina donosi obilje najraličitijih ili skoro idelnih mogućnosti, kao sjajnu priliku da afirmišete svoje ideje o lepšoj i uspešnijoj strani života. Važno je da imate svest o tome kako je uz određene promene u razmišljanju i postupanju, moguće uticati na poboljšanje kvaliteta u raznim životnim oblastima. Slobodno investirajte u najvažnije ciljeve. Na sreću Jupiter vas protežira u različitim pravcima, ali ljubav stvara ona najlepša čuda. Prihvatite različite izazovne mogućnosti i uživajte lepoti ljubavnog, porodičnog ili zajedničkog života.


Ribe

Vaše ZVEZDANO nebo tokom 2018. godine, obećava hod po srećnim oblacima i posebno naglašava vaše prvo, drugo i peto polje. Očekuju vas sjajne prilike koje će vam omogućiti lični razvoj, sreću u porodici i napredovanje u karijeri ili na statusnoj lestvici. Sada imate priliku da ostvarite svoje najveće ciljeve u privatnm i poslovnom životu. Bićete dobro i bogato nagrađeni za sve što činite. Uspeh i omiljenost će predstavljati vaš zaštitni znak u narednom periodu.  I onda kada ima sreće, sreći ne mora biti kraja do god osećate da se u vama postoje topli talasi koji vas pokreću na razmenu emocija.

Ljubav:

Pred vama je period novih radosti, sreće i najlepših životnih ostvarenja – jer ponekad se i oni čudesni snovi ostvaruju. Podstaknuti ste na nova razmišljanja i stalo vam je održite romantičnu sliku u odnosu sa bliskom osobom. Vaša emotivna inspiracija često prevazilazi i nečija skrivena maštanja, sjajno umete da inspirišete svog partnera skoro u svakom pogledu. Uznemirenost koju ćete povremeno osećati ne treba doživljavati kao odraz emotivne ili lične slabosti, već kao dodatni impuls koji vodi ka novom zbližavanju. „Ljubavno sunce“ će vas obasjavati tokom cele godine, tako da ćete imaćete dosta razloga da uveličate neke ljubavne ili porodične situacije.

Posao:

Na osnovu intuitivne percepcije naslućujete period značajnijih promena na poslovnoj sceni. Važno je da se od 08. januara što efikasnije uklopite u nove mogućnosti koje predlažu vaši saradnici. Ponekad treba vešto kombinovati individualni i partnerski način rada kako biste ostvarili svoj maksimum, naročito u periodu od marta, maja, septembra i novembra meseca. U prilog vam ide svest o tome da se nalaziti u sjajnoj formi i da imate ambiciozne poslovne planove koji će se uklapati u zajedničke interesne ciljeve. Uz određenu dozu mudrosti i naročito sa dobro osmišljenim potezima, lako možete da ostvarite svoje poslovne namere i da poboljšate materijalne mogućnosti tokom ove godine. Uspeh i sreća su u potpunosti na vašoj strani.

Zdravlje:

Važno je da se pravilno negujete, da održavate dobru psiho-fizičku kondiciju ili da praktikujete redovne zdravstvene kontrole. Zbog velikog psiho-fizičkog napora ili dodatnog forsiranja moguće su prolazne stomačne tegobe ili virusne infekcije. Budite oprezniji i pažljiviji u periodu od 29. januara do 11. februara,  od 28. aprila do 07. maja.

Sugestije:

Vaš znak ima i posebnu astrološku privilegiju. Jupiter –  planeta »velike sreće«, boravi u vašem sazvežđu o donosi pozitivan uticaj, izvesnu privilegiju i »zlatne plodove« onda kada vam je to najpotrebnije. Vama 2018. godina počinje na neki čaroban način, koji će vas inspirisati da za sebe i najmilije izgradite oazu radosti i sreće. Ako priželjkujete sreću, sve što je potrebno se nalazi oko vas. Vaša sreća proističe iz odnosa sa partnerom. Zajednica, udruživanje i timsko delovanje donose uspeh, ljubav i sreću. Učinite sve što je moguće da delujete u partnerstvu. Sada imate sjajnu priliku da izgradite svoju oazu radosti i sreće. Ljubav rađa ljubav - u Vama, i oko Vas.

15
Meizu 16 i 16 Plus - bez notcha i sa senzorom otisaka prstiju ispod ekrana

Kineska kompanija Meizu konačno je i službeno predstavila svoje ovogodišnje adute iz high-end sektora tržišta pametnih telefona, Meizu 16 i Meizu 16 Plus.Ono što ova dva uređaja izdvaja u odnosu na konkurenciju na tržištu su tanke ivice oko ekrana, nedostatak notcha, stereo zvučnici te senzor otisaka prstiju smešten ispod ekrana. Navedena dva modela razlikuju se po veličini ekrana, dostupnom RAM-u, internoj memoriji za skladištenje podataka te kapacitetu baterije.

Meizu 16 donosi ekran sa 6-inčnom dijagonalom, dok Meizu 16 Plus donosi 6,5-inčni ekran. Oba modela sadrže Samsung-ov AMOLED ekran u 18:9 formatu sa rezolucijom od 2160 x 1080 piksela s kontrastom od 10000:1 te svetlinom od 430 nita.

Oba modela takođe donose i Snapdragon 845 čip, 6 ili 8 GB LPDDR4X RAM-a, 64 ili 128 GB interne UFS 2.1 memorije (Meizu 16) odnosno 128 ili 256 GB interne UFS 2.1 memorije (Meizu 16 Plus) te bateriju sa kapacitetom od 3010 mAh (Meizu 16) odnosno 3640 mAh (Meizu 16 Plus).

Fotografska komponenta oba modela uključuje dvostruku zadnju kameru koja se sastoji od glavnog 12-megapikselnog senzora OIS-om i otvorom blende f/1.8, dok sekundarni 20-megapikselni senzor koji omogućava trostruko zumiranje bez gubitka kvalitete te ostvarivanje kvalitetnijih bokeh efekata. Postoji i laserski autofokus te flash sa ukupno šest LED-ica. S prednje strane se nalazi 20-megapikselna kamera sa otvorom blende f/2.0.

Osim pre spomenutog senzora otisaka prstiju ispod ekrana podržano je i otključavanje uređaja prepoznavanjem lica, a postoji i USB Type-C priključak te podrška za Wi-Fi (802.11ac) i Bluetooth 5.0.

Oba modela u prodaju stižu u beloj i crnoj boji te sa početnom cenom od oko 340 evra za Meizu 16, odnosno 403 evra za Meizu 16 Plus model.

Stranice: [1] 2 3 ... 76