Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Poruke - MarkoKg

Stranice: [1] 2 3 ... 282
1
Biografije / Odg: Marina Abramović
« poslato: Oktobar 31, 2019, 08:19:50 »
Mislim da je isfrustrirana baba i da je to što radi potpuno besmisleno.
Call me  names, ali ne mogu da svarim taj performans.

2
Besplatni mali oglasi / Odg: Rešavam sve probleme uz pomoć magije
« poslato: Oktobar 02, 2019, 15:19:26 »
Premešteno ;)

3
Funny pics / Odg: Random smešne slike
« poslato: Jul 26, 2019, 13:14:51 »4
Funny pics / Odg: Random smešne slike
« poslato: Jul 26, 2019, 13:13:23 »

5
Igraonica / Odg: brojimo od 5 na dole
« poslato: Jul 26, 2019, 13:06:39 »
-11410

6
Svet oko nas / Više muških nego ženskih prostitutki u Švedskoj
« poslato: Jul 26, 2019, 13:06:01 »
Više muških nego ženskih prostitutki u Švedskoj


Porast broja prostitutki ne brine Šveđane, nego im je čudan odnos koji je toliko porastao u korist muških prostitutki.

U Švedskoj je plaćanje seksa postao vrlo raširen običaj, sudeći prema istraživanju Nacionalnog veća mladih u kojem stoji da je 2.1 posto muškaraca u dobi od 16 do 25 godina prodavalo seksualne usluge, dok je to isto radilo samo 0.8 posto žena.

Potparolka veća prokomentarisala je ove brojke rekavši da se radi o 20 hiljada osoba kojima hitno treba pomoć, dodavši da im je teško shvatiti ovaj nesrazmer u korist muškaraca.

Pokazalo se da je pružanje seksualnih usluga uz kompenzaciju prihvatljivo gotovo četvrtini te populacije, što se pokazalo i u podatku da je polovina klijenata koji su plaćali prostitutke stare od 16 do 25 godina iste dobi.

Rešenje misterije ponudio je predstavnik Udruženja za seksualnu edukaciju koji je rekao da postoji mogućnost da je sticanje finansijske koristi možda način na koji mladi homoseksualci lakše prihvataju svoju seksualnost.

7
Svet oko nas / Ubacivao LSD kolegama u kafu zato što su dosadni
« poslato: Jul 26, 2019, 13:04:14 »
Tinejdžer ubacivao LSD kolegama u kafu jer ih je smatrao dosadnim i negativnim.

Tinejdžer iz Missourija je optužen da je stavljao LSD u piće kolegama sa posla, a svoj čin je objasnio kazavši da je to radio jer su njegove kolege previše negativne i neraspoložene, a on je to želeo popraviti, prenosi The Sun. Ovaj 19-godišnjak je policiji priznao svoje razloge za ubacivanje halucinogene droge u pića kolega, a sada mu preti nekoliko kazni zbog omamljivanja kolega i posedovanja narkotika.

Menadžerka firme videla ga je kako stoji blizu njene čaše sa vodom pa je odlučila da ne pije iz nje. Policiju je pozvala nakon što je primetila da njene kolege nisu dobro i da se jedan od njih počeo tresti. Kada su iz policije upitali zašto je tinejdžer odlučio ubaciti narkotike u njihova pića, dobili su objašnjenje da ih je on smatrao dosadnim i negativnim pa je mislio da im treba popraviti rapsoloženje.

Celokupna situacija odvijala se u radnji za iznajmljivanje automobila u Missouriju.

8
Kako da zavedete određeni horoskopski znak

Saznajte šta kažu astrolozi kada su u pitanju pojedini horsokopski znakovi i zavođenje. Saznajte šta kažu kako najlakše zavesti horoskopski znak koji vas zanima.


Ovan

Kako da ga zavedete: Ovnovi su dragi, velikodušni i pažljivi i kod njih ćete laskanjem daleko dogurati. Osim toga, oni su saosećajni i lojalni, saslušaće vaše probleme i pokušaće da vam pomognu da ih rešite, zato morate da pronađete nešto u čemu vam je potrebna njegova pomoć. Ponekad zna da kritikuje, da naprečac zaključi i da radi stvari bez razmišljanja o posledicama, pa ćete morati da mu pomognete da se izvuče iz nevolje diplomatskim pristupom. On će to znati da ceni. Pomalo je ljubomoran, pa nemojte da ga izazivate preterano se družeći s drugim pripadnicima suprotnog pola. Voli da ima kontrolu, pa mu je prepustite (barem prividno).

Šta ne smete da radite: Nikad nemojte da ga kritikujete pred drugima! Ne solite mu pamet kako nešto treba da se uradi, osim ako ne zatraži vašu pomoć. Ne budite posesivni ili ne kontrolišite ga (jer on mora da ima kontrolu), radije ga pridobijte laskanjem. Takođe, ne igrajte igrice s njim, kod Ovnova to ne prolazi. Budite prirodni. Dopustite mu da misli da on vuče konce u vašoj vezi, a on će zauzvrat da vam ispune sve vaše želje.

Bik

Kako ga zavedete: Bikovi su materijalističke osobe senzualne naravi. Privući ćete njegovu pažnju oblačeći se u modernu, elegantnu odeću, kao i finim parfemom. Voli da poklanja cveće i druge sitnice, zato sa zahvalnošću prihvatite sve njegove poklončiće. Voli ženstvene i otmene žene, pa zaboravite glasno i svađalačko ponašanje i pretvorite se u damu. On je romantičar i tradicionalista i tako želi da se ponaša i prema vama. Dajte mu razloge za to. Iako voli ženstvenije žene, ne želi da budete bespomoćni cvetić kome treba konstantna pažnja. Pripazite da mu ne postanete emocionalni teg.

Šta ne smete da radite: Iako je velikodušan i pokloniće vam šta god poželite, nemojte da iskorišćavate njegovu dobrotu, jer kad vas otkrije vašu pravu narav, raskinuće s vama bez razmišljanja. Isto tako, ne pričajte mu o svojim bivšim vezama i ne pravite ga namerno ljubomornim. To Bikovi ne podnose. Nemojte ni pokušavati da ga zasenite u javnosti na druženjima, za vreme izlazaka… Kad se odluči za nešto, nema te sile koja će da ga odgovori, pa nemojte ni da pokušavate. Sve što ćete postići je svađa. Zapamtite, voli da se oseća kao zaštitnik, pa mu to dopustite.


Blizanci

Kako da ga zavedete: Ovaj muškarac je mentalno biće i obožava da mnogo priča, zato delujte zainteresovano. Pokušajte da ne delujete kao da se dosađujete, naučite da slušate. On voli da razgovara sa ljudima, pa može da se dogodi da vas pomalo zapostavi. Zato morate da naučite kako da se sami zabavite, često među nepoznatim ljudima. Poznat je po ugovaranju vrlo važnih sastanaka na koje onda zakasni. Kada ustanovite koliko obično kasni, tada i vi dođite toliko minuta kasnije. Blizanci vole da budu uvek nečim zaposleni, ovo iskoristite pa mu dajte da obavi ponešto i za vas. S obzirom da stalno smišlja nešto novo, sigurno vam u životu neće biti dosadno. A ako se posvađate, on će već smisliti nešto originalno da vas oraspoloži kako biste mu oprostili.

Što ne smete da radite: Nemojte ni pokušavati da ga zadržite na jednom mestu, radeći iste stvari. Za njega je dosada gora od smrti. Nemojte pokušavati ni da ga verbalno nadjačate, to u njegovim očima ne možete. Naviknite se na to da će mišljenje menjati iz dana u dan, pa se ne trudite da se raspravljate o tome. Sačekajte dok ne zauzme stav sa kojim se i vi slažete. Ne pokazujte previše emocija u javnosti, to kod njega izaziva neprijatan osećaj. Pričekaje dok ne budete sam.


Rak

Kako da ga zavedete: Voli osobe na svom mentalnom nivou sa kojima može da vodi duge razgovore. Često menja raspoloženja, pa ga oraspoložite kad je loše volje ili uživajte s njim kad je dobro raspoložen. Veoma je intuitivan i može da prepozna vaše raspoloženje, zato ne glumite pred njim. Empatičan je do te mere da preuzima vaše raspoloženje i oseća se isto u roku od nekoliko minuta. Ako ste srećni i on će da bude srećan. Isto je i sa tugom. Voli druženja, ali konsultujte se s njim pre nego što dogovorite bilo šta.

Šta ne smete da radite: Nemojte da se zapustite jer on ceni lepotu. Postoje određene stvari i verovanja do kojih mnogo drži, pa pripazite da ih ne vređate. Ne svaljujte na njega tuđi emocionalni prtljag jer će u trenutku da se rastuži. Ne pokušavajte da dominirate, upotrebite diplomatski pristup.


Lav

Kako da ga zavedete: Voli da bude u centru pažnje i okružen s mnogo prijatelja i obožavalaca. Naučite da ga obožavate, ali ne slepo. On oseća da može da osvoji bilo koga i bilo šta, vi se ne dajte i ostavite neko pitanje neodgovoreno. Vaša tajanstvenost će da ga izludi, na pozitivan način. Naviknite se na to da će oko njega uvek da se vrte žene. Lavovi su po pravilu otvorene i iskrene osobe, pa biste lako mogli da pročitate njegove namere. Voli dobru zabavu više od ikog, pa budite spremni na žurke svake nedelje. Tretirajte ga kao kralja, a on će vas za uzvrat da postavi na mesto njegove kraljice.

Šta ne smete da radite: Otvoreno će da se hvališe i da preteruje u tome, ali nemojte ni slučajno da ga ismejete zbog toga. On je kralj i kao takvog morate da ga tretirate. Ne pokazujte ljubomoru. Otvoreno će da vam kaže koje vaše navike mu smetaju, ne raspravljajte s njim o tome, već ih promenite. Ne iskušavajte njegovu dominantnost ili snagu, Lavovi s tim ne znaju da se dobro nose.


Devica

Kako da ga zavedete: Pedantna Devica voli da rešava probleme i da sređuje stvari nakon što o tome dobro razmisli. Dajte mu sve podatke i vremena da o tome razmisli i rešiće sve vaše probleme. Možda će ponekad da se čini distanciranim, hladnim i imunim na vaše emocije ili suze, ali u stvari će da bude istinski zabrinut i pokušaće da smisli način kako da vam pomogne. Njemu je stalo, ali to pokazuje na drugačiji način od većine ljudi. Možda će da postavi standarde kako bi trebalo da se ponašate, a vi to učinite. Često će da testira vaše emocije, pa mu ih pokazujte otvoreno. Voli kad zna da računate na njega i kada vam je potreban da vam pomogne u rešavanju problema.

Šta ne smete da radite: Nemojte da ga ljutite, jer će da se naduri i da vas ignoriše sve dok se ne smiri. Ne forsirajte diskusiju kad vidite da je zaokupljen svojim mislima. Dajte mu vremena i prostora za razmišljanje.


Vaga

Kako da ga zavedete: Ne voli da povredi tuđa osećanja, pa ostaje u vezi i kad je nesrećan. Naučite da čitate između redova. Voli fizičku lepotu i tako procenjuje ljude, zato se ulickajte, sredite kosu, nokte, našminkajte se. Voli da daje savete i da pomaže drugima da dođu do rešenja svojih problema. Pitajte ga za savet, to će da godi njegovoj taštini. On je više zaljubljen u samu reč ljubav, nego li u osećanje ljubavi i to celokupno iskustvo. Održavajte plamen romantike malenim sentimentalnim sitnicama i dokazima ljubavi. Mrzi konfuziju i nered, pa održavajte mir i red, to se naročito odnosi na uredan dom. Za njega ćete uvek da budete na prvom mestu i moraćete svojski da se trudite kako biste zadržali taj status.

Šta ne smete da radite: Vage znaju da budu hirovite, što je rezultat njihove sklonosti konstantnog analiziranja svega oko sebe. Ne računajte da će njegova odluka da bude konačna, jer lako može da se promeni.


Škorpija

Kako da ga zavedete: On skriva svoje misli, znanje i osećanja duboko u sebi. Ispitivanjem nećete da saznate ništa, već ćete morati da se pomirite s time da ćete o njemu saznati samo ono što sam želi da otkrije. Ima posebnu sposobnost čitanja misli, pa se naviknite na to. Škorpije su strastveni u svemu što rade i u šta veruju, uključujući i seks. Ako ste hladni i nezainteresovani, nećete dugo zadržati njegovu pažnju. Kada krene s držanjem pridika (to posebno voli), nemojte da mu protivurečite već pokušajte da elegantno promenite temu. Ima hipnotičku ličnost i žene se lepe za njega, a vi pokušajte da ne pokazujete ljubomoru. On je dominantan muškarac i uvek otvoreno pokazuje šta želi. Udovoljavajte svim njegovim manje bitnim prohtevima, ali zadržite svoj stav oko važnijih pitanja. Saosećajan je i pažljiv prema onima do kojih mu je stalo, pa mu pokažite da cenite njegovu pažnju.

Šta ne smete da radite: Ne lažite i ne prikrivajte stvari od njega, jer mu neće trebati mnogo vremena da pronikne o čemu se tačno radi. Izbegavajte lažne izgovore kada želi pažnju od vas, jer će da je potraži negde drugde. Nemojte ga verbalno (niti ikako drugačije) provocirati bez razloga, jer može da vas bezobzirno sreže rečima kao niko drugi.


Strelac

Kako da ga zavedete: On je zabavan i društven, a vi morate da budete lepa i pametna i da se dobro snalazite među njegovim brojnim prijateljima. Njegov entuzijazam i potreba za izazovom ga tera da uskače u nedovoljno dobro promišljene planove. Vi umesto njega saznajte nešto više o tome. On je romantičan, ali samo površno, pa ćete morati da ga naučite šta to zapravo znači. On je i ekstravagantan u svemu što radi, zato ćete morati da mu pomognete da obuzda trošenje. Zbog svoje iskrene i naivne naravi ponekad je bez takta kad treba reći pravu stvar, ali znaće da se kasnije ispravi i da kaže ono što je trebalo onako kako to vi očekujete. Voli sport i prirodu i od vas očekuje da ga pratite u njegovim avanturama, koje su s njim zagarantovane.

Šta ne smete da radite: Nemojte nikad da stavljate u pitanje njegovu iskrenost i poštenje jer se njima jako ponosi. Ne ismejavajte njegove neostvarive ideje i planove. Ono što sigurno neće da radi je da sedi ispred televizora na kauču. Nije taj tip i nemojte da ga na to prisiljavate.


Jarac

Kako da ga zavedete: On je metodičan i organizovan, pokažite mu da ste sposobni da organizujete svoj život po strogom rasporedu. Konvencionalan je, praktičan i delotvoran. Pokažite da znate da dobro baratate svojim finansijskim sredstvima. Važna mu je porodica, pa ga predstavite svojim ukućanima, pričajte mu o vašoj istoriji i celom porodičnom stablu. Jarac se vodi onom delo je važnije od reči što se ljubavi tiče, tako da ćete retko moći da čujete ljubavna šaputanja iz njegovih usta. Voli da ga uveravate, pa ne odustajte kada želite nešto. Mogu da pate od manjka samopouzdanja i treba mu neko ko će da mu stalno diže samopouzdanje.

Što ne smete da radite: Komplimentima kod njega nećete daleko dogurati. Ne očekujte brak na brzaka jer on voli sređenu situaciju na području karijere pre nego što vam pokloni prsten. Ne prisiljavajte ga na to. Ne voli spontane i nepredvidive osobe. Zadržite samokontrolu i rezervisanost. Ne očekujte da ćete kod njega moći da uvedete novi i radikalan životni stil, on je preveliki tradicionalista.


Vodolija

Kako da ga zavedete: Kada vidite da gleda u prazno, misli su mu verovatno odlutale 50 godina unapred u budućnost. Tada ga nežno podsetite da se spusti na zemlju. Nema jednog najboljeg prijatelja jer sve ljude smatra prijateljima, iz kojeg god sloja društva bili. Budite otvoreni za mnogo novih poznanstava. On je veoma mistična i duhovna osoba kojoj treba sloboda za promišljanje sveta oko sebe. Naslušaćete se raznih teorija i ideja koje su radikalne i u većini slučajeva nemoguće, a vi se na njih samo smešite i budite mu oslonac. I da, smete da postavljate pitanja. Njegove privatne misli i osećanja su skriveni, čak i kad vas voli, neće vam to pokazati. Prilagodite mu se, pa i vi ne pokazujte otvoreno emocije, pre se ponašajte kao prijateljica ili devojka s kojom je u otvorenoj vezi. Kad oseti da ta veza funkcioniše bez ikakvih osećanja posesivnosti ili ljubomore s vaše strane, opustiće se i predati samo vama. Kada se oseća sigurnim da može da živi pored vas bez da rizikuje svoju slobodu, postaće vam veran pratilac. Veliki je optimista i ako se loše osećate, neće stati dok vas ne oraspoloži. On sve analizira, pa kako bi mu bilo zanimljivo budite pomalo tajnoviti. Pustite da vas upoznaje, malo po malo.

Šta ne smete da radite: Ne budite posesivni, previše emotivni i zavisni od njega. On želi partnerku koja može da se brine sama o sebi. Ne voli kad mu neko zadire u privatne misli, sam će da ih podeli sa vama kada to poželi. Veliku pažnju pridaje poverenju što znači slobodu za oboje, nemojte da izigrate dato poverenje jer nećete moći da ga povratite. Ne ismevajte njegove futurističke ideje jer ćete time da mu pokažete da niste na istoj talasnoj dužini.


Riba

Kako da ga zavedete: On je osećajan i intuitivan, zanimaju ga duhovne stvari, okultno, astrologija i sve u vezi sa tim. Spomenite neku od ovih tema i moći ćete da razgovarate satima. Saosećajan je i svako može da se osloni na njega i da računa na emocionalni oslonac. Veliki je sanjar, ali retko kada zaista nešto i preduzima. Tu će biti potrebno dosta motivisanja s vaše strane kako biste ga pokrenuli. On je pravi romantičar i ceni večeru uz sveće ili maženje ispred kamina i ako to volite, savršen je za vas. Divi se lepoti, lepoti svega – od cveta, preko prekrasnog krajolika do antikviteta. Oblačite se lepo i okružite se lepim stvarima kojima on može da se divi.

Šta ne smete da radite: Ne preopterećujte ga tuđim problemima, njemu treba distanca od toga. Ne uskraćujte mu trenutke preko potrebne samoće, jer on tako puni svoje baterije. Odličan je slušalac, ali ne držite monologe, ima i on mnogo toga zanimljivog da kaže. Otvorenog je uma, bez predrasuda, pa ne očekujte od njega trač partije i osuđivanja drugih ljudi.

9
Filmovi / Odg: Koji ste film poslednji gledali ?
« poslato: Jul 12, 2019, 14:16:18 »
The Poison Rose
Crawl

10
Serije / Odg: Korak napred
« poslato: Jul 12, 2019, 13:55:12 »
Ponovo se ovih dana daje na tv-u, i nekako je lepo odgledati je posle toooliko godina. Baš me vrati u detinjstvo ova serija.

11
Serije / Odg: Young Sheldon
« poslato: Jul 12, 2019, 13:48:57 »
Ja sam počeo prošle nedelje da gledam, ok mi deluje za sad. :)

12
Recept za čuveni Bojanin šampon i u čemu je njegova tajna

Bojanin šampon sadrži prirodne sastojke koji oporavljaju kosu iz korena. Mešavina sastojaka utiče magično na dlaku i na teme glave. Pored toga, svi sastojci su vrlo jeftini i lako se mogu naći u prodavnicama.

    Brojna iskustva potvrđuju da ovaj šampon podstiče rast kose i da kosi vraća život. Bojanin šampon može da povrati i najuništeniju kosu.


Ovaj šampon za vrlo kratko vreme daje rezultate, i kada ga jednom probaš, godinama ćeš ga koristiti, jer u sebi sadrži lekovite materije koje će učiniti čudo koje si dugo čekala.

Zašto baš Bojanin, odakle taj naziv?

Ovaj šampon podelila je jedna Bojana i predstavila ga na čuvenom ženskom forumu Ana.rs i od tada je obišao ceo internet. Njena frizerka joj je taj recept preporučila. Frizeri su već potvrdili moć ovog šampona i mi ćemo se danas baviti njegovim sastojcima i upotrebom.

 
Bojanin šampon recept

Bojanin šampon najbolje i najefikasnije utiče na brži rast kose i sprečava proređivanje. Čini da kosa postane i ostane zdrava.

Šta ti sve treba da bi za Bojanin šampon?

     750ml šampona od koprive,
    bočica AD kapi,
    100ml tečnog pantenola,
    50ml ricinusovog ulja i
    30 ml kapi od koprive.

Sve ove sastojke možeš naći u svakoj apoteci, a kada biraš šampon od koprive, biraj neki bez sulfata po mogućnostii potpuno prirodan.  Svaka prosečna flaša ima jedan litar i 250 ml treba da staviš u neku drugu flašu i sačuvaš za sledeći put.

Tih 250ml prostora biće dovoljno da svi ostali sastojci stanu u flašu i da se sve lepo izmeša.


    Važno je da se pre svake upotrebe izmućka šampon kako bi se ulja sjedinila.


Sve sastojke treba sipati, promućkati i Bojanin šampon je spreman za upotrebu! Veoma brzo i jednostavno, zaista sjajno.

 
Sastojci Bojaninog šampona i u čemu je njihova tajna


Kada pričamo o sastojcima Bojaninog šampona, pričamo o prirodnim sastojcima koje će naša kosa obožavati.

    Kopriva je osnov Bojaninog šampona. Kopriva sprečava opadanje kose, jača kosu, daje sjaj vlasima i reguliše masnoću. U kakvom god da je stanju tvoja kosa, kopriva može da pomogne i od srca ti je preporučujem. Kopriva je od davnina poznata u svetu po svojim blagotvornim dejstvima, i kao hrana i kao lek. Ona u sebi sadrži A,B,K,C i D vitamine, sadrži minerale i antioksidanse. Osim što sprečava opadanje kose i ubrzava rast, kopriva povoljno utiče na to da se oslobodiš peruti. Važno je da napomenem da kada biraš šampon od koprive, biraš onaj bez sulfata i parabena, tako da čitaj deklaraciju obavezno pre nego što kupiš proizvod.

    Kopriva je puna minerala, sicilijuma i gvožđa, i u tome je tajna kada govorimo o oporavku kose. Takođe, kopriva je odlična u sprečavanju pojave sedih vlasi, pa ukoliko imaš ovaj problem, uzmi koprivu na vreme.


Kopriva ubrzava cirkulaciju, i čim je koža glave nahranjena i kada je cirkulacija poboljšana, kosa brže raste.

    AD kapi su fantastične za kosu! Kosa od AD kapi brže raste i oporavlja se. AD kapi su zapravo rastor A i D3 kapi u maloj bočici.

A vitamin utiče na proizvodnju sebuma, masne supstance koja je proizvod naših lojnih žlezda. Sprečava opadanje kose i sprečava da kosa bude suva. Ipak, mora se paziti. Preporučljivo je da se sam vitamin A uzima kroz hranu i obazrivo, jer velika količina vitamina A može izazvati kontra efekat.

D vitamin utiče na rast kose, koristite ga folikule dlake, na mestu gde kosa počinje da raste. Ako kosa ne dobije dovoljno vitamina D rast se može potpuno zaustaviti. Vitamin D se može naći u žitaricama, tunjevini, mlečnim proizvodima i prirodnim sokovima.

Zato su AD kapi idealne za kosu!Dajue se bebama, kao dodatak ishrani, ali i odraslima se preporučuje kao dodatak. AD kapi se preporučuju za zdravu, sjajnu i jaku kosu.

    Ricinusovo ulje je melem za kosu. Za Bojanin šampon potrebno je 50ml ricinusovog ulja. Ricinusovo ulje se brzo upija i apsorbuje u kožu, jer ima malu molekulnu težinu. Ovo ulje vraća svežinu i oporavlja suvu kosu.Ricinusovo ulje sadrži vitamin E kji poboljšava cirkulaciju utiče na to da teme dobije više kiseonika. Na taj način se stimuliše rast kose. Ovo ulje ulazi u pore kože i u sam koren kose. Kada je reč o hidrataciji kose, ricinusovo ulje je pobednik. Ulje popravlja dugotrajna oštećenja, i podstiče rast kose, ali čak i na onim mestima gde kosa nije do sada rasla. Ricinusovo ulje vraća vlažnost koja je prirodno potrebna kosi za normalno održavanje i regenerisanje. Još jedna super stvar, jeste što može popraviti i oštećenja od minivala, od blanša i farbanja.
    Pantenol se koristi u mnogim kozmetičkim preparatima, a i mnogi šamponi sadrže pantenol. Oporavak i jačanje kose su mogući i mogu se dostići brzo uz pantenol. Pantenol je provitamin vitamina B5. Lako se rastvara u vodi i alkoholu. Pantenol je prirodni ovlaživač, i sprečava isušivanje kose. Znaš kako je kad se non stop boriš sa suvom kosom, ispucalim krajevima i kosom koja nije meka i prijatna na dodir. Kosa od pantenola postaje sjajnija i dlaka postaje jača. Sprečava se mršenje kose, što je veliki plus.

    Jača i zdrava, elastična i kosa koja ne puca jeste san svake žene. Ako imaš lomljivu, suvu kosu, Bojanin šampon sa ovim sastojcima je pravi izbor za tebe!

    Kapi od koprive utiču na rast i na kvalitet tvoje kose. Kapi od koprive dobijaju se iz lista koprive. Kopriva sadrži mineralne soli neophodne za čovečji organizam, vitamine, hlorofil i biljne hormone. Ovi biološki sastojci omogućavaju da kosa brže raste i da manje opada. Kapi su prirodne i koncentrisane, tako da su svakako kvalitetnije od šampona, ali oni daju zajedno odličnu kombinaciju. Nekvalitetna ishrana bez dovoljno voća i povrća utiče na to da tvoja kosa izgubi željeni kvalitet i volumen. Nedostaju joj vitamini za kosu.Bez obzira na to koliko imaš godina, bez obzira kakva ti je kosa trenutno, kopriva ne može da šteti tvojoj kosi.

    Svi sastojci u Bojaninom šamponu uticaće na to da tvoja kosa povrati sjaj i zdravlje, zato ga obavezno isprobaj i užavaj u kvalitetnoj i lepoj kosi.

 
Kako se koristi Bojanin šampon?


Kada napraviš Bojanin šampon, poželjno je da ga koristiš prilikom svakog pranja.

On se nanosi baš kao i svaki drugi šampon. Umasiraš u teme glave, i ispiraš mlakom i hladnom vodom. Ispiranje kose hladnom vodom je poželjno za poboljšanje cirkulacije.


   Prve rezultate videćeš već posle mesec dana.

Ne postoji rok koliko možeš dugo da koristiš Bojanin šampon. Verujem da ćeš biti prezadovoljna svojom kosom i da će ovaj šampon biti tvoje rešenje kada je u pitanju povratak kose za kojom se okreću na ulici.

 
Bojanina maska za kosu

Osim što postoji Bojanin šampon, postoji i Bojanina maska koja oporavlja kosu.

Za masku ti je potrebno:

    Žumance
    Ricinusovo ulje
    50 ml kapi od koprive
    Nekoliko kapi rastvora pantenola

Ovi sastojci već su pomenuti u Bojaninom šamponu, samo maska ne sadrži sam šampon od koprive. Dodatak je žumance.

Žumance je odlično za kosu jer je hrani. Jaje sadrži puno vitamina, proteina i aminokiselina, a to je razlog zbog kosa postaje jača, zdravija i lepša. Žumance za kosu pruža neophodne hranljive materije za optimalno zdravlje i negu kose.

Sve što treba da uradiš jeste da zamutiš sve sastojke i tako napravljenu smesu staviša da odstoji na glavi dva sata. Bilo bi poželjno da je uviješ peškirom ili najlonom, zbog toplote. Kada odstoji, ova maska se ispira mlakom vodom. Ova maska se drži dva sata zato što je efekat učinkovitiji kada stoji duže. Ukoliko imaš vremena, možeš i preko cele noći ostaviti masku da deluje, a tek ujutru oprati kosu.

Posle ispiranja možeš naneti Bojanin šampon. Videćeš kako će ti kosa biti meka, glatka I sjajna. Kosa se hrani ovom maskom i možeš je stavljati jednom nedeljno na glavu. Naravno, može i češće, ali ne treba ni u čemu preterivati. Ovo je samo jedna od maski protiv opadanja kose koje možeš napraviti sama.

Bojanin šampon Iskustva
 
Iskustva žena koje su probale Bojanin šampon su uglavnom pozitivna. Evo nekih:

“Koristim Bojanin šampon već par meseci, i kosa mi je postala mnogo bolja nego što je bila. Bila mi je jako oštećena od raznih preparata koji su dosta skoncentrisani i jaki, ali sam uspela sa ovim šammponom da je vratim u normal. Koristila sam ga prilikom svakog pranja i mojoj koži glave je jako prijao. Formula je vrlo blaga i sviđa mi se što mi kosu dubinski očisti i  da joj odmah sjaj posle pranja.”  Ispričala mi je moja drugarica Nina.

Ja sam ga takođe isprobala pre jedno godinu dana i aktivno sam ga koristila šest meseci. Svidelo mi se to što mi je kosa mnogo brže rasla nego obično i bila je meka  na dodir, vrlo prijatna. Moja kosa je baš gusta i jedino što sam zamerala ovom šamponu jeste što sam prala kosu svakog drugog dana. To je češće nego obično i to je jedino što mi je ponekad smetalo. Ima dosta ulja u njemu i jednostavno ćeš morati da temeljno ispiraš kosu, kako ne bi došlo do mašćenja. Ukoliko ti iz nekog razloga ne odgovara ovaj šampon, možeš da probaš šampone bez sulfata koji će ti pomoći da imaš zdravu, gušću i kvalitetnu kosu.

Svakako mi je mnogo oporavio kosu, jer je to bio period kada sam farbala kosu na svake tri nedelje i peglala je na par dana. Bila je baš oštećena i jako je opadala, što se zaista smanjilo redovnom upotrebom ovog šampona.

Pogodan je za sve tipove kose, i to je možda i najvažnije od svega, to što je ovaj šampon univerzalno rešenje za kosu i preporučujem da ga isprobaš.

 
Bojanin šampon protiv opadanja kose

Opadanje kose može biti vrlo stresno, zar ne?

Ukoliko gubiš više od 50 dlaka na dan, i primećuješ da ih ima mnogo po kući i na tvom češlju, onda imaš problem sa pojačanim opadanjem kose. Uzroci opadanja kose mogu biti različiti i ne moraju biti opasni, kao što je su na primer hormonalne promene, starenje, suviše hlorisana voda, manjak gvožđa u organizmu, neadekvatna ishrana ili nega.

Opadanje kose može biti uzrokovano i promenom vremenskih uslova ili promenom godišnjeg doba. Takozvano sezonsko opadanje kose je sasvim normalno, naročito tokom jeseni i početkom proleća. To kratko traje i ne ostavlja posledice, jer se kosa u to vreme i obnavlja.

Stres može biti krivac za opadanje kose i vrlo je važno znati da on ume da prodrma ceo organizam i da ostavlja uvek za sobom posledice. Neadekvatna dijeta može da utiče na opadanje kose. Instant dijete koje podrazumevaju veliki gubitak kilograma za kratak vremenski period utiču da se organizam preforsira i ne iznese dijetu na pravi način. Zdrava, izbalansirana i raznovrsna ishrana utiču da kvalitet dlake bude kvalitetniji i jači.

    Bojanin šampon može da reši problem sa opadanjem kose, jer kopriva pomešana sa ostalim sastojcima utiče na to da se teme glave nahrani i da dlaka koja nastaje bude jača, gušća i kvalietnija. Samim tim, ona neće opasti, jer ima dovoljno zdravih sastojaka koji je neguju.

 
Rezultati korišćenja Bojaninog šampona

Bojanin šampon ne može napraviti čudo preko noći, kao ni jedan drugi peparat za kosu. Razlika je u dobrim i prirodnim sastojcima koji su zaista potrebni da tvoja kosa bude zdrava.

Srećom, priroda nam je dala dovoljno sastojaka koji će ubrzati rast kose. Ljudska kosa raste do 2.5 centimetara mesečno, a kada je jako oštećena ili ima određenih problema, ne može taj rezultat da dostigne. Opadanje još više usporava rast kose.  Kada je opadanje naglašeno, rast kose ne može da dođe do videla i sve se vrti u začaranom krugu.

    Bojanin šampon će ti potvrditi očekivane rezultate, ali budi strpljiva i redovno peri kosu sa njim. Maska za kosu od koprive zajedno sa ovim šamponom daće najbolje rezultate, koji će biti vidljivi posle nekoliko meseci.

Uživaj u svojoj lepoj i zdravoj kosi i zapamti, prirodni sastojci će uvek učiniti za tvoju kosu više nego što očekuješ!

13
Lepota i Zdravlje / Odg: Ćelavost kod muškaraca - Saveti, lečenje
« poslato: Jul 11, 2019, 09:25:27 »
Otkrijte kako sprečiti ćelavost!

Otkrivamo samo za vas kako sprečiti ćelavost.  Već ste upali u paniku, da ćete ostati bez kose, ali ne brinite, verujte nam da ima leka protiv ćelavosti.

Primetili ste svako jutro dok se češljate da na češlju ostaje mnogo dlaka, i da vam se kosa vidljivo proredila. Znate da su vaši roditelji imali problem sa opadanjem kose i već ste u panici da će se isto  i vama desiti.

Ćelavost može da bude i jeste nasledni problem, ali nije samo  nasledni faktor u pitanju. Postoji još mnogo faktora koje utiču na opadanje kose i ćelavost, od hormona, preko stresa i neadekvatne nege i brige o vašoj kosi.

Ok, znamo, nije prijatno, kosa vam opada sve više i više, i čini vam ste da ste potpuno bespomoćni. Ali, tu smo da vam pomognemo i da pronađemo za vas najbolji lek protiv ćelavosti.

Pa da vidimo koji su to načini lečenja i lekovi protiv ćelavosti i da li ima neka alternativa koju vrlo lako možete spremiti i kod kuće.


Najbolji lek protiv ćelavosti

Jedan od prvih načina lečenja za koji ćete čuti ako potražite preprouku za lek protiv ćelavosti jeste Minoksidil. Možda ste imali prilike da čujete do sada za ovaj lek, možda i niste, ali Minoksidil se smatra jednim od najboljih lekova protiv ćelavosti.

Minoksdil mogu da koriste i muškarci i žene, i proizvodi se u koncentracijama od 2% i 5%.  Minoksidil – prvo poznat kao Rogaine – bori se protiv alopecije i kod muškaraca i kod žena.

Još uvek nije sasvim jasno kako funkcioniše Minoksidil, obzirom da je to prvo bio kardiovaskularni lek, i kod mnogih stručnjaka postoji neslaganje o tome kako ovaj lek protiv ćelavosti funkcioniše.

Na vama je da ga koristite pravilno – dva puta dnevno, masira se duboko u kožu glave kao losion protiv opadanja kose – i na taj način se usporava novi gubitak kose. Takođe utiče i na novi rast kose, iako se stručnjaci ne slažu o tome koliko.

Drugi trenutno odobreni lek za gubitak kose je Finasterid ili Propecia, ali je efikasan samo za opadanje kose kod muškaraca.  Zašto? Čuva muški hormon testosteron od formiranja DHT nusprodukta. DHT skraćuju fazu rasta kose.

Moguće je uzimati i jedan ili drugi ili oba leka protiv ćelavosti. Ono što je bitno da znate da jednom kada se prekinete lečenje sa ovim lekovima, nastavlja se gubitak kose – i svi dobici uskoro će se izgubiti. Zato je neophodno da koristite lek strogo po upustvu. Ne možete na svoju ruku prekidati i menjati terapiju.

U svakom slučaju, pre nego se opredelite za jedan od ova dva leka, neophodno je da se konsultujete sa vašim dermatologom.

Ali ovo nije jedino rešenje protiv ćelavosti. Neša je isprobao nešto potpuno pirodno i oduševio se jer deluje. Njegova kosa, koja je počela pojačano da opada, ponovo je počela da raste i sada je gusta i jaka. Saznajte o čemu se radi i kako i vimožete da se rešite ćelavosti prirodnim putem. Pročitajte njegovo iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-zaustaviti-opadanje-kose-ja-sam-otkrio-nacin/


Šta je sa transplatacijom kose?

Jedan od načina borbe protiv ćelavosti jeste transplantacija folikula kose sa strane glave i na vrhu glave, i godinama unazad se koristi sve više kao način lečenja ćelavosti.

Sada se sigurno pitate koliko je dobro raditi transplantaciju kose?

To zavisi. Zavisi od toga koliko zdravu kosu osoba ima na raspolaganju za transplantaciju, a sa druge strane zavisi i od očekivanja osobe koja radi transplataciju.

Najbolji kandidat za ovaj tretman kose je osoba koja ima problem već dugi niz godina i vremenom se stanje stabilizovalo i više ne gubi tako brzo kosu. Osoba mora da ima realna očekivanja o tome šta se može učiniti i koje će rezultate dobiti na kraju.

Iako je većina ljudi koji traže transplataciju kose muškarci,  žene su takođe idealni kandidati.

Drugi, manje invazivan tretman koji može biti lek protiv ćelavosti koji vam treba jeste PRP terapija kose u kojoj se folikuli dlake podstiču na rast krvnom plazmom.

Lečenje ćelavosti prirodnim putem

Izdvojili smo za vas i  nekoliko prirodnih i biljnih lekova koji će lečiti vašu ćelavost bez ikakvih nuspojava i biti jako dobar lek protiv ćelavosti. Bilo koji tretman da odaberete, biće vam od koristi.

Prirodni šamponi protiv opadanja kose

Prirodni šamponi protiv opadanja kose su šamponi bez sulfata, parabena i silikona.  Moć ovih šampona se ogleda u velikom procentu prirodnih sastojaka, koji utiču na jačanje korena dlake i u isto vreme stimulišu njen rast.

Neki od sastojaka koje bi trebalo da sadrže ovi prirodni šamponi su lavanda, kamilica, koja veoma lepo neguje vašu kosu, ulje shea drveta, koje čini vašu kosu više elastičnijom, i na kraju kopriva, nadaleko poznata da hrani i jača koren dlake.

Jednostavnom primenom ovih šampona utičete na novi rast dlake i sprečavate dalje opadanje kose.


Maslinovo ulje

Maslinovo ulje oduvek se smatra velikim lekom za gotovo sve probleme sa kosom. Povećava rast kose na mestu gde se javlja ćelavost. Pa da vidimo onda kako ćete koristiti maslinovo ulje kao lek protiv ćelavosti:

Metoda 1:

Sastojci:

Maslinovo ulje – dovoljno da se nanese na kosu
Cimet – 1 čajna kašičica
Med – 1 do 3 kašičice
Blagi šampon, bez sulfata

Postupak:

Koristite toplo maslinovo ulje, zatim dodajte med i cimet. Dobro pomešajte i nanesite na kosu. Pustite da stoji na kosi od 15 do 20 minuta, a zatim isperite blagim šamponom i vodom. Ovaj tretman koristite  2 do 3 puta nedeljno.

Metoda  2:


Sastojci:

Maslinovo ulje
Peškir ili kapa za tuširanje
Šampon


Postupak:

Uzmite dovoljno maslinovog ulja i prođite kroz kosu i teme glave. Masirajte kosu pre odlaska u krevet. Stavite na glavu kapu za tuširanje i peškir i ostavite da stoji preko noći. Isperite kosu šamponom i vodom ujutru kada ustanete. Koristite redovno ovaj lek protiv ćelavosti.


Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje pomaže kod rasta vaše kose. Sadrži minerale, vitamin E, proteine, antibakterijske, antifungalne osobine koje pomažu da se očiste sve infekcije kože. Poboljšava cirkulaciju krvi u folikulu dlake i neguje koren kose. Čini kosu jačom, bez ikakvih lomljenja.

Koristite nerafinisano ricinusovo ulje da biste dobili više hranljivih sastojaka i lekovitih svojstava. Ricinusovo ulje mora da mešate sa lakšim uljima poput maslinovog ulja, kokosovog ulja, bademovog ulja , ulje jojobe itd.

Metoda  1:

Sastojci:

Ricinusovo ulje
Kapa i šampon

Postupak:

Zagrejte ricinusovo ulje nekoliko minuta i nanesite na kosu. Masirajte glavu nekoliko minuta kako bi stimulisali rast kose. Ostavite da stoji tokom noći – najbolje je da stavite kapu za tuširanje na glavu. Ujutru operite kosu šamponom.

Metoda  2: (ulje ricinusovo sa uljem badema)

Ricinusovo ulje kada se pomeša sa bademovim uljem stvara glatko i mirisno ulje koje se lako nanosi duž cele kose. Bademovo ulje ima vitamin E, koji jača kosu i folikul dlake.

Sastojci:

Ricinusovo ulje
Bademovo ulje
Kapa za tuširanje
Balzam

Postupak:

Pomešajte malu količinu ricinusovog ulja i bademovog ulja. Nanesite duž cele kose. Masirajte glavu i pokrijte kosu kapom za tuširanje i ostavite da stoji od 2 do 3 sata. Operite kosu sa šamponom. Redovna primena ricinusovog ulja donosi efikasne rezultate.


Aloe vera

Aloe vera sadrži puno minerala i vitamina koji utiču na rast kose. Enzimi prisutni u aloja veri otvaraju začepljene folikule i kontrolišu opadanje kose. Ima antiparazitska svojstva koja pomažu da se očiste sve infekcije kože glave.

Sastojci:

Aloa vera i mlaka voda

Postupak:

Iscedite gel sa aloa vere. Nanesite ovaj gel  na kožu glave i dobro masirajte nekoliko minuta. Sačekajte nekoliko sati ili ostavite da stoji preko noći i isperite mlakom vodom. Ponovite ovaj lek protiv ćelavosti 3 – 4 puta nedeljno. Napomena: Možete koristiti jednake količine aloe gela i meda. U tom slučaju pazite da operete kosu nakon 45 minuta.


Hibiskus

Hibiscus se jako dugo koristi kao lek protiv ćelavosti širom sveta.

Sastojci:

Hibiskus
Kokosovo ulje
Amla

Postupak:

Stavite sve sastojke u posudu i kuvajte nekoliko minuta. Kada se ohladi, nanesite na kosu i nežno masirajte. Ostavite oko 30 – 45 minuta, a zatim isperite vodom i šamponom. Ponovite redovno hibiskus kao lek protiv ćelavosti.

Metoda 2:

Sastojci:

Hibiskus
Voda
Sok od limuna

Postupak:

Sipajte hibiskus i vodu u posudu i stavite da se kuva, a zatim dodajte malo soka od limuna. Dobro promešajte, a zatim nanesite na glavu. Ostavite da stoji nekoliko minuta pre ispiranja. Koristite ovaj tretman redovno za najbolje rezultate.


Kako sprečiti ćelavost?Ćelavost je uzrokovana začepljenjem folikula dlake, što se može desite zbog: hormonalnih promena, genetskih faktora ili bilo kojeg naslednog faktora (posebno kada govorimo o ćelvosti kod muškaraca) , stresa, ili izloženosti suncu, usled neuravnotežene ishrane, hemoterapije za rak,  infekcije kože glave, brzog mršavljenja, pilule za kontracepciju ili trudnoće.

Nekoliko drugih simptoma koji prate ćelavost su: brzi gubitak kose, stres, nepotpun gubitak kose, brzi gubitak težine, proređivanje kose na zaliscima, nepravilna cirkulacija krvi u kožu i sl.


Ćelavost kod muškaraca

Opadanje kose kod muškaraca je vrlo uobičajena bolest i utiče na većinu ljudi u nekom periodu njihovog života. Androgenetski gubitak kose može da se javi i kod muškaraca i žena, ali je dramatičniji kod muškaraca.

Bolest štitne žlezde, nasledni faktor, nedostatak proteina, hemoterapija i nizak nivo vitamina mogu da budu jedan od faktora ćelavosti kod muškaraca.

Sprečavanje gubitka kose uključuje dobru higijenu kose i promenu načina ishrane.
Nasledna ćelavost kod muškaraca

Nasledna ćelavost kod muškaraca je veoma česta, i zato ukoliko je vaš otac rano postao ćelav, šanse su velike da će se to i vama desiti. Baš iz ovog razloga, obzirom da ste svesni da imate predispozicije za ćelavost, trebalo bi na vreme da počnete da menjate životne navike.

Ukoliko ste pušač ili ukoliko volite da pijete često alkohol, trebalo bi da prestanete. Potrudite se da vašu ishranu obogatite svežim voćem i povrćem, i masirajte preventivno ricinusovo ulje na kosu i kožu glave.


Ćelavost kod mladih muškaraca

Ćelavost kod mladih muškaraca je česta pojava. Brz način života, puno posla, mnogo stresa dovodi do preranog gubitka kosa. Često možete videti muškarce koji su već u ranim tridesetim godinama, pa i pre potpuno ostali bez kose.

Često je u pitanju i nasledni faktor, o kom smo prethodno govorili, tako da bi muškarci koji znaju da je u porodici to bio problem, treba na vreme da počnu da brinu o svojoj kosi.

Pravilna nega kose, šamponi bez sulfata, korišćenje što manje preparata i proizvoda za ulepšavanje koji sadrže jake sastojke, usporićete proces opadanja kose.Kako pobediti ćelavost

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da pobedite ćelavost:

    Masirajte kosu sa maslinovim uljem, kokosovim uljem ili bademovim uljem noću pre nego što odete u krevet i ostavite da stoji preko noći.
    Ispirajte kosu hladnom i čistom vodom, trljajte dobro kosu vrhovima prstiju.
    Masirajte koren kose sa nekoliko kapi kokosovog mleka.
    Izbegavajte oštre šnale, grube četke i uske gumice za kosu.
    Izbegavajte češljanje kose jer to čini vašu kosu suvom i više je oštećujete.
    Kofein je sastojak kafe koji pomaže kod podmlađivanja kose.
    Smanjite stres
    Ograničite unos pikantne ili slane hrane.
    Prestanite da pušite i da pijete alkohol kako biste imali pravilnu cirkulaciju krvi po celom telu.
    Koristite jogurt za glavu kao masku za kosu, dovoljno je 15 minuta ili jednostavno pijte redovno jogurt kako bi pospešili rast kose.
    Zeleni čaj takođe utiče na ćelavost svojim prirodnim antioksidansima. Zato koristite ovaj biljni čaj kao lek protiv ćelavosti, tako što čete ga naneti na kožu glave, najviše na ona mesta koja su problematična. Ostavite da stoji sat ili dva i operite vodom kako biste sprečili ćelavost.
    Pijte puno vode i konzumirajte sveže voće i povrće. Koristite svakodnevno hranu koja je bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminom C, gvožđem i cinkom .
    Ispiranje kose sa jabukovim sirćetom sprečava nastanak ćelavosti.
    Pijte sok od spanaća svakodnevno.

Kako sakriti ćelavost

Ćelavost je nešto što je jako teško sakriti, ali ipak postoje načini i mali trikovi, i oni su naravno jednokratno rešenje.

Ženama je nekako lakše to da učine, jer se uvek mogu poslužiti nekim detaljima, kao što su kapa, šešir ili marama, i to uz neku odevnu kombinaciju može jako lepo da izgleda.

Muškarci se isto mogu poslužiti ovim trikovima, mogu nositi i kačket, ali opet zavisi i od situacije i događaja na kom se nalazite.

Kao što smo u uvodu rekli postoji mnogo uzroka za ćelavost, ali taj problem možete sprečiti usvajanjem nekih mera, koje bi bile odlična prevencija:

    Izbegavajte stalno korišćenje fena za sušenje vaše kose, kao i figara i prese
    Ograničite ili prekinite sa korišćenjem gelova i voskova za oblikovanje kose.
    Masirajte kosu sa toplim uljem redovno 20 minuta kako biste povećali cirkulaciju krvi u koži glave.
    Nanesite ulje na kosu najmanje 2 – 3 puta nedeljno i ostavite da stoji preko noći.
    Nikada nemojte da koristite jake šampone i koristite balzam nakon šampona.

I za kraj, budite strpljivi dok koristite ove lekove protiv ćelavosti,  jer terapija traje nekoliko nedelja kako bi dobili najbolje i vidljive rezultate. Ne zaboravite da konsultujete dermatologa ako postoje bilo kakav problem.

14
Lepota i Zdravlje / Odg: Ćelavost kod muškaraca - Saveti, lečenje
« poslato: Jul 11, 2019, 09:18:51 »
Borba protiv ćelavosti u 8 lakih korakaIstraživanje u Španiji navodi kako čak 62 odsto ispitanika kaže da je gubitak kose upropastio sliku koju su imali o sebi. „Kosa je uvek bila znak mladosti, i muškosti. Gubitak kose je, s druge strane, jasan znak starenja“, izjavio je doktor Albert Mens, iz Univerziteta u Pensilvaniji.

Ćelavost nema svoje tačno vreme. Dve trećine muškaraca izgubi kosiu do 35. godine, i za to se često krive geni. Dihidrotestosteron (DHT) vodi ka retkoj kosi, zatim se jasno vidi da je u pitanju ćelavljenje, i na kraju – glava kompletno bez kose. Zato su mnogi naučnici preuzeli na sebe da razjasne i spreče ćelavost kod muškaraca.

PRONAĐITE UZROK
Lekari prepoznaju ćelavost jednim pogledom. Ako imate kosu sa strane, i po sredini, a predeli bez kose obrazuju slovom M (što je način kako muškarci gube kosu)to znači da ćelavite. 

Međutim, ako vam se kosa tanji svuda sem na vrhu glave, uglavnom je u pitanju neki drugi zdravstveni problem.

„Hormonalni poremećaj, poremećaj u ishrani, problemi sa štitnom žlezdom, nizak nivo gvožđa ili proteina, sve ovo utiče na kosu,  imanifestuje se kao njeno tanjenje“, kaže doktor Kerolin Džejkob, osnivač Kozmetičke hirurgije i dermatologije u Čikagu. Drugim rečima – nemojte samo i jednostavno doći do zaključka da genetički ćelavite, kao što je govorio doktor Mark Avram. Čim primetite da vam se kosa proređuje idite kod lekara, jer opet – svašta može biti u pitanju.

PROVERITE ŠTA NAUKA KAŽE
Kasnonoćni programi na televiziji mogu vam pomoći za mnogo šta: izvlačenje mrlja, zapušene cevi, palačinke sa raznim dodacima, ali ne i ćelavost.

„Vodite računa o šamponima za kosu i njen brži rast, ili pilule za kosu, na sve produkte koji se pojavljuju po televizijama i Internetu“, upozorio je doktor Mark Glešofer, dermatolog sa Long Biča u Njujorku, koj ise isključivo bavi gubitkom kose. „Mnogi produkti nisu bili klinički ispitani, i mogu nauditi vama, a i vašem džepu. Držite se onoga što znate da je provereno dobro“, savetuje on.

PROMENITE ŠAMPON
Mnogi šamponi obećavaju bujniju kosu, ili ukroćenu kosu, te ih kupujemo često u odnosu na to kakvu bi frizuru voleli da imamo. Ketokonazol, koji se koristi protiv peruti, može vam pomoći jer će smanjiti proizvodnju testosterona (pa samim tim i DHT), na primer. Studija iz Belgije kaže kako muškarci koji su koristili šampon sa samo 1 odsto ketokonazola dva do tri puta nedeljno u periodu od pola godine uvideli su promenu od 17 odsto manje tanjenja i opadanja kose.

PAMETNO SE HRANITE
Unesite zdravlje u vašu dijetu, voće povrće, žitarice… Izbegavajte prženu hranu, smanjite količinu ulja koju inače jedete, i nemojte preterivati sa slatkišima.

PRIKLJUČITE SE LISTI TRANSPLANTACIJE
Pri folikularna transplantacija (FUT), na primer, hirurzi uzimaju mali deo skalpa i seku ga na par vlasi. Kada se sve vrati u normalu jedino što će vas sećati da ste išli na FUT biće mali i tanki ožiljak, i to ukoliko nosite kratke vrizure.

Međutim, baš zbog tih malih ožiljaka, muškarci uglavnom biraju opciju folikularne ekstrakcije (FUE). Ovaj proces obuhvata mašinsko sakupljanje pojedinačnih folikula potiljka. „Nekoliko godina u nazad radim FUE u oko 95 odsto slučajeva. Kraće traje, manje je bolno, i nakon oporavka nema nikakvih ožiljaka“, kaže Alen Baumen, specijalista sa Floride.

Obe varijante su prilično skupe, između 5 i 10.000 dolara, ali su svakako vrlo popularne, i ljudi koji su bili na transplantaciji su izuzetno zadovoljni rezultatima.

SVETLOST VAM MOŽE POMOĆI
1967. godine naučnici su laserima skinuli kožu obrijanog miša da bi videli da li i koja svetlost može da izazove rak. Raka nije bilo, međutim na veliko iznenađenje svih – kose je bilo i previše. Istraživanja sprovedena u Koreji pokazuju da oni koji su redovno nosili kapu za svetlosnu terapiju kod kuće, za rezultat su u proseku imali 22 odsto jaču i puniju i 15 odsto gušću kosu u roku od 24 nedelje.

PRIHVATANJE SITUACIJE UMANJUJE STRES
Muškarci koji ćelave nose se sa tom situacijom na nekoliko načina: Koncetrišu se na fitnes ili modu, izbegavaju ogledala, ili jednostavno slegnu ramenima, šta je tu je, i nastave dalje sa dnevnim aktivnostima. Prihvatanje je ključ protiv stresa, a sve druge strategije samo utiču na povećanje stresa, što ubrzava proces ćelavljenja.

„Ćelavljenje vam dale poseban izgled, delujete zrelije pre nego starije“, naveo je doktor Dirk Kranc.

BACITE ČEŠALJ
Nemojte se češljati već nađite Vin Dizela u sebi. „U 9 od 10 slučajeva ćelavost ume znatno da poboljša izgled“, rekao je Tod Laman zvani Svin, vlasnik berberinske radnje „Svini Tod“ u Los Anđelesu.

Muškarci koji briju glavu deluju viši nego što jesu, muževniji su, mišićaviji, i čine se dominantnijim od muškaraca koji puštaju svoju kosu.

15
ĆELAVOST KOD MUŠKARACA MOŽE DA SE ZAUSTAVI: Ovo su DVA ključna koraka!

Bez obzira koliko paze na ishranu i vežbaju, poslovni muškarci su izloženi velikom stresu, koji je okidač za opadanje kose. Saznajte kako da sprečite ćelavost…

- Pazim na svoj izgled, fizičku kondiciju, hranim se uravnoteženo, ne pijem alkohol i ne pušim. To mi je jako važno s obzirom na činjenicu da radim vrlo stresan posao koji od mene zahteva gotovo celodnevni angažman. Usprkos mojoj gvozdenoj disciplini i strogom dnevnom rasporedu, nekoliko proteklih meseci sam živeo u velikom strahu. Počeo sam da primećujem da mi kosa opada više nego pre i da se nekako stanjila, proriedila. U jednom trenutku me uhvatila panika jer nikako nisam želio da izgubim kosu, pa sam noćima pretraživao internet u potrazi za mogućim rešenjima. Iako sam se bojao da možda i nema nekog trajnog učinkovitog rešenja za ovo moje stanje, pokazalo se da je moj strah bio potpuno neopravdan. Danas mirno spavam, a kosa je još na mojoj glavi, s osmehom završava svoju priču 32- godišnji Davor.

Muška ćelavost ili androgenetica alopecija česta je pojava. Svaki drugi muškarac do 50. godine života iskusio je barem početni oblik ćelavosti, a prvi znakovi promena se na vlasištu obično javljaju već u ranim dvadesetim godinama života. Rani simptom je i stanjivanje kose. Ona postaje sve kraća, svetlije pigmentirana, dok se s napredovanjem alopecije vlasište postupno razređuje, da bi se na kraju razvila potpuna ćelavost, pa teme liči na ljusku jajeta.

U proseku, na našim glavama ima više od 100.000 vlasi. Svaka od njih nastaje u posebnom meščiću, koji leži u potkožnom tkivu. Te strukture se oblikuju već pre rođenja, a nove nastaju nakon rođenja. Svako od nas gubi kosu i to je prirodno. Većina ljudi gubi oko 50 do 100 vlasi dnevno, zavisno od pola, starosti i rase, a kako imamo oko 100 000 vlasi na temenu, ta količina apsolutno ne izaziva vidljive probleme. Kosa svake godine i izraste, približno 15 centimetara. No, vratimo se ćelavosti kod muškaraca.

Kriv je testosteron!

Uzrok nastanka muške ćelavosti je uticaj tzv. androgena ili muških polnih hormona, od kojih je najvažniji dihidrotestosteron (DHT). On nastaje pretvaranjem iz testosterona pod uticajem enzima 5-alfa reduktaze. Ceo proces se odvija na vlasnim meščićima, na kojima se DHT vezuje s izraženim receptorima, usled čega se vlasni meščići postupno smanjuju i tako proizvode sve manje kvalitetnih vlasi. Ako takvo stanje potraje više godina, vlasni meščići propadaju i vlasi iz njih više ne rastu.

Genetika kao uzrok

Sklonost muškoj ćelavosti je nasledna. Model nasleđivanja nije još potpuno utvrđen, iako se većina stručnjaka slaže da naslednu ćelavost uzrokuje više različitih gena, ali je učestalost nasleđivanja razmerno niska. Brzina opadanja kose kod muške ćelavosti se razlikuje od pojedinca do pojedinca, a teško ju je predvideti s obzirom na genetske razlike.

Ćelavost kod muškaraca napreduje drugačije nego kod žena i po različitim kliničkim modelima. Kod muškaraca vlasište počinje da se razređuje na mestu kontakta kože u čeonim uglovima i na vrhu glave. Ta dva područja se postupno ujedinjuju i na kraju mogu dovesti do potpune ćelavosti.

Stres kao okidač

Kosa može opadati i zbog brojnih drugih uzroka. Na primer, poremećaj naglog i izrazitog opadanja kose može nastati kao posledica na primer, određenih lekova, preboljenih infekcija, nepravilnog rada štitne žlezde, operativnih zahvata i postoperativnih stanja, temperature, neuhranjenosti. Kosa počinje da opada od dva do četiri meseca nakon stresnog događaja, dok se potpuna ćelavost nikada ne razvija, iako razređivanje vlasišta može biti veliko. Muškarci koji ćelave trebalo bi da počnu da prate i krvni pritisak, nivo holesterola i da paze na zdravlje srca, jer oni s visokim krvnim pritiskom i holesterolom imaju dvostruko veći rizik od gubitka kose, s obzirom na to da kardiovaskularni sistem utiče na snagu korena kose.

Kako sprečiti ćelavost?

Iako neki muškarci prihvate gubitak kose i nemaju frustracije zbog toga, većina ih njih ne želi da ima glatko teme. Kako bi prikrili vidljivo proređivanje vlasišta, često nose kape, što je jedno od najlošijih rešenja. Najbolje je ne negirati problem i reagovati na vreme. Postoje mnogobrojni lekovi i proizvodi za sprečavanje i lečenje muške alopecije, ali većina dugotrajnim korišćenjem razvije određene nuspojave.

Mali dnevni rituali za zdravlje kose

Dobro je znati i da je svakodnevnim unosom minerala cinka, kalcijuma i magnezijuma neophodan za zdravlje i čvrstoću kostiju i kose.

Blagodeti za zdravu kosu su i antioksidansi i vitamini A,C i E, kao i zdrava probava i rad jetre. IShrana upotpunjena Omega-3 masnim kiselinama, vitaminima B6, B12, folnom kiselinom i proteinima izvrsna je za zdravo vlasište. Omega-3 masne kiseline sadrže tuna i sardina, kao i orašasti plodovi. Dobri izvori vitamina B6 su banane, a folne kiseline sveže voće i povrće, dok se proteini i vitamin B12 nalaze u mesnim i mlečnim proizvodima i jajima.

Stranice: [1] 2 3 ... 282