„Poljubac na Tajms skveru” zapravo seksualno nasilje

  • 0 Odgovora
  • 1649 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

ceca777

  • *
  • 5
  • +0/-0
  • Opustite se i uzivajte!
    • Pogledaj profil
„Poljubac na Tajms skveru” zapravo seksualno nasilje
« poslato: Oktobar 18, 2012, 01:12:27 »
Čuvena fotografija „Dan pobede nad Japanom”, koja je kasnije preimenovana u „Poljubac na Tajms skveru”, ne predstavlja nikakav romantičan trenutak već akt seksualnog nasilja.

Kako prenosi „Hafington post”, fotografija je snimljena 14. avgusta 1945, na dan japanske kapitulacije kojom je definitivno završen Drugi svetski rat.

Tog dana američki fotograf Alfred Ajzenstad ovekovečio je poljubac mladog mornara i medicinske sestre, a ta fotografija će postati jedna od najprepoznatljivijih na svetu.

Knjiga "The Kissing Sailor", koja je objavljena prošlog maja u Americi, otkriva, međutim, da se mornar Džordž Mendoza i bolničarka Greta Cimer Fridman nisu čak ni poznavali. Mladić je pijan proslavljao kraj rata na čuvenom njujorškom trgu kada je ugledao Gretu, zgrabio je i na silu poljubio.

„Nisam ga videla dok mi je prilazio i pre nego što sam shvatila šta se dešava, našla sam se u njegovom čvrstom zagrljaju. Nisam želela da ga poljubim. Tip je samo došao i zgrabio me je. Bio je veoma jak. Nisam ga ja ljubila, već on mene”, kazala je Greta u jednom intervjuu povodom objavljivanja knjige.

„Svi su bili srećni što više ne moraju da idu u rat. Bilo im je dosta svega! Tog dana je puno žena dobilo poljubac od mornara”, ispričala je Greta, opisujući atmosferu koja je u tom trenutku vladala ulicama Njujorka.

Njene reči je svojevremeno potvrdio i sam fotograf navodeći da se Mendoza probijao pijan i razularen kroz gužvu, ljubeći svaku ženu u prolazu.

Kultna scena, simbol pobede Amerikanaca nad Japanom, dobila je tako jedno novo, daleko manje slavno značenje, smatra jedna britanska blogerka koja je analizirala čitavu priču, optužujući „kulturu silovanja u kojoj živimo” da zatvara oči pred surovom stvarnošću čije su žene glavne žrtve. (Tanjug)

[Reklama]