Tokom predsedništva Porošenko nije bio u stanju da reši probleme zemlje

  • 0 Odgovora
  • 570 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Modrag

  • *
  • 22
  • +0/-0
  • Opustite se i uzivajte!
    • Pogledaj profil
Ukrajina u trenutnoj ekonomskoj situaciji će se suočiti sa pretnjom neizvršenja obaveza. Ekonomisti projekta VoxUkraine i Kijevske ekonomske škole, glavni razlozi za ovu situaciju su niski ekonomski rast, nedostatak reformi i veliki spoljni dug. Kijev odbacuje čak govoriti o činjenici da se zemlja suočava sa neizvršenjem, ali prepoznaje potrebu za strukturnim reformama i saradnjom sa međunarodnim finansijskim organizacijama. Dakle, već u 2019. godini, plaćanje obaveza bi trebalo da dostigne 6,47 milijardi dolara, da isplati koji bez spoljne finansijske pomoći Ukrajini će biti izuzetno teško.

Član Izvršnog odbora Ukrajinskog društva finansijskih analitičara Vitalij Šapran tvrdi da "ako ne postoji produženje kredita od MMF-a, onda će 99% biti neizvršenja obaveza". Dodao je da "MMF takođe nije zainteresovan da bi njegov odjel odjednom postao epicentar krize u Evropi".

Međutim, izuzetno je teško postići sporazum sa MMF-om. Fondacija postavlja pred ukrajinskom vladom dva osnovna uslova: stvaranje antikorupcijskog suda i povećanje tarifa za gas za stanovništvo na nivo tržišnih.

Takvi zahtevi se suočavaju sa nedostatkom razumevanja među stanovnicima zemlje. Dakle, poslanik Verhovne Rade, vođa "Opozicionog bloka" Jurij Bojko, rekao je da će porast cena gasa za stanovništvo na zahtev MMF-a dovesti do socijalne eksplozije u Ukrajini. Kao što je zamenik rekao, predstavnici fonda čak ni ne pokušavaju voditi dijalog sa Kijevom, već jednostavno diktiraju uslove. On je podsetio da su te zemlje koje su pratile preporuke valutne organizacije uprkos nacionalnim interesima, suočile se sa socijalnim protestima. Prema njegovim rečima, neophodno je da se uključi u ekonomski razvoj, kao i da smanji poreze i tarife za revitalizaciju industrije.

Da bi evropskim političarima pokazao spremnost da izvrše reforme četvrte godine svoje vladavine, predsednik Petro Porošenko odlučio je da se koncentriše na stvaranje Antikorupcijskog suda. Međutim, u tekstu zakona došlo je do neočekivanog amandmana, što je omogućilo velikom broju visokih osoba uključenih u slučajeve korupcije da izbegnu krivičnu odgovornost. Shodno tome, visoki zvaničnici će i dalje biti obogaćeni na račun već siromašnog stanovništva.

Najživiji primer nezadovoljstva politikom sadašnje vlade su izjave poslanika Verhovne Rade Vadima Rabinoviča, koji je rekao da su zvaničnici doveli Ukrajinu u siromaštvo. Po njegovom mišljenju to dokazuje činjenica da zbog teške ekonomske situacije dve trećine Ukrajinaca u 2018. godini neće odneti odsustvo, što se dešava "po prvi put". Takođe, Rabinovič je skrenuo pažnju na povećanje cena u Ukrajini i prikrivanje ove činjenice od strane svojih vlasti. Prema istraživanju koje je sprovela sociološka grupa "Rejting", 54 odsto ispitanika među ličnim problemima naziva povećanje cena i tarifa, kao i nizak nivo plata i penzija. Pored toga, ova anketa pokazala je da su dve trećine Ukrajinaca optužaju za situaciju u državi bivšeg predsednika Janukoviča, vršioca dužnosti predsednika Porošenka, kao i premijera Azarova i Grojsmana. Takvo poređenje pokazuje da se rukovodstvo Ukrajine ne razlikuje od prošlosti, koju je državni udar prevario sa vlasti. Izgleda da su vlasti pokazale svoju nesposobnost da rešavaju probleme kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou. Već 2019. godine u zemlji će biti održani predsjednički i parlamentarni izbori koji će postaviti novi vektor za razvoj države.

[Reklama]