Dačić: Demokrate vraćaju Miloševićev izborni sistem!

 • 0 Odgovora
 • 1439 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

 • *
 • 5,157
 • +47/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
Dačić: Demokrate vraćaju Miloševićev izborni sistem!
« poslato: Januar 14, 2011, 21:11:48 »
Dačić: Demokrate vraćaju Miloševićev izborni sistem!

Želja za vlašću svakog političara na svetu je tolika da bi svi oni, bez izuzetka, prodali rođene majke (očeve, decu...) za fotelje i funkcije. U tom svetlu možemo da posmatramo i ideju poteklu iz Demokratske stranke da se uvede većinski izborni sistem jer je to garant za dva zla - ostanak na vlasti ove stranke, ali i za ulazak druge najveće partije - SNS, u vladajuće strukture.Beogradski “Blic“ navodi da pojedini stručnjaci upozoravaju da se ne smeju zaboraviti devedesete godine prošlog veka, kada su tim izbornim sistemom apsolutnu vlast podelili SPS i SRS, a tadašnja opozicija bojkotovala izbore. Lideri manjih stranaka ističu da bi ih plan DS mogao eliminisati iz političkog života i tvrde da inicijativu za uvođenje novog izbornog sistema neće podržati.

Ivica Dačić, lider SPS-a i ministar policije, kaže da je protiv većinskog izbornog sistema, između ostalog, i zbog toga jer je SPS raskrstio sa politikom prošlosti i ne želi da se vraća na takav politički period, a ovakav izborni sistem je deo upravo tog vremena.

Dačić u analizi trenutne političke situacije ocenjuje da je upravo ironična - oni koji su se borili za proporcijalni sistem danas traže većinski jer im to sad odgovara, a SNS je s druge strane za smanjenje broja poslanika, iako su njeni lideri bili deo vlasti koja je imala najveću Vladu u istoriji Srbiji. On dodaje i da je spreman na promenu izbornog sistema, ali ne želi da učestvuje u stvaranju dvopartijske Srbije.

- Govorim principijelno i otvoreno, a ko god ima neke drugačije stavove neka ih javno iznese. Neka predstavi svoje predloge, a ne da se sve sakriva ispod priče o potrebi promene Ustava i izbornih zakona. Bavim se politikom 20 godina i stvar je potpuno jasna - najvećim strankama odgovara većinski izborni sistem, uostalom Milošević je imao po većinskom sistemu 196 poslanika od 250 iako nije imao više od 50 odsto glasova na izborima. Cela opozicija je bojkotovala izbore zbog toga pa čak i kada je bio mešoviti izborni sistem. Demokratska stranka je bojkotovala takve izbore ‘92. godine, a sada, kako se čuje u javnosti, “izvori iz kabineta predsednika navode da se DS zalaže za taj sistem“. Ako je to tačno, onda je paradoksalno da DS danas traži izborni sistem koji je bio na izborima ‘92. godine koje su oni upravo zbog tog sistema bojkotovali - ističe Dačić.


Zajednička žudnja za vlašću DS-a i naprednjaka

Izvesno je da DS i SNS na dva odvojena koloseka pokušavaju sebi da osiguraju vlast, sigurnu apsolutnu pobedu na sledećim izborima. Uvođenje dvopartijskog sistema odgovara praktično samo ovim strankama jer u većinskom sistemu pobeda je garantovana velikim partijama. Zajedno sa lansiranjem navoda o mogućoj izmeni izbornog sistema prati i otvorena inicijativa Srpske napredne stranke za smanjenje broja poslanika.


Činjenica je da je Srbiji dovoljan i upola manji parlament (na primer, iz razloga štednje), međutim, ako se zna kolika je nadmoć većinskog sistema nad proporcionalnim, nije teško zaključiti da bi sa manjim parlamentom veće stranke praktično imale još apsolutniju vlast (što je svakom živom političaru značajnije od štednje).Izvor: Vesti-online

[Reklama]