Тројка се договорила

  • 0 Odgovora
  • 1584 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

DaNiLo

  • *****
  • 2,849
  • +8/-7
  • Pol: Muškarac
  • Koljem po kucama
    • Pogledaj profil
Тројка се договорила
« poslato: Maj 16, 2008, 11:01:24 »
Ivica Dačić se obraća novinarima
NOVU vladajuću koaliciju u Srbiji činiće SRS, DSS-NS i blok SPS-PUPS-JS - dogovoreno je u četvrtak, tačno u 19.10 časova, svega četiri dana posle zatvaranja biračkih mesta, a na godišnjicu stvaranja druge Vlade Vojislava Koštunice.
U prostorijama DSS u Ulici Braće Jugovića u Beogradu pružili su ruku jedni drugima čelnici radikala, narodnjaka i socijalista. Složili su se da će buduća nacionalna Vlada počivati na pet ključnih zajedničkih programskih principa. Dakle, oko strateškog puta Srbije. Dačić je definitivno prelomio.
Goste je u ime DSS dočekao Vojislav Koštunica, a na pregovore su stigli radikali Gordana Pop Lazić, Zoran Krasić i Božidar Delić, ispred socijalističke koalicije - Ivica Dačić, Milutin Mrkonjić, Dragan Marković Palma i Jovan Krkobabić.
Desetina novinara sa nestrpljenjem je iščekivala koju će poruku da im prenesu pregovarači. Dilema je bila, hoće li narodnjaci i radikali da prihvate Dačićevu dopunu principa za politiku nove Vlade Srbije, koju je pre ključnih trojnih dogovora utvrdilo predsedništvo SPS.
Rezultat dogovora sažet je u delu zajedničkog saopštenja koje je objavljeno posle razgovora:
“DSS-NS, SRS, i SPS-PUPS-JS predlažu dogovor o formiranju nacionalne vlade Srbije koju bi sačinjavale ove stranke, Bošnjačka lista i vanstranačke ličnosti koje zastupaju nacionalnu politiku očuvanja državnih interesa Srbije. Nacionalna Vlada ima pet ključnih ciljeva koji predstavljaju temelja budućeg programa rada Vlade Srbije”.
Lider SPS, od koga su svi najviše očekiveli posle parlamentarnih izbora, prvi je obelodanio novinarima da je koalicija “narodnjaka”, radikala i socijalista dogovorila principe o formiranju zajedničke vlade i najavio da će razgovori biti nastavljeni u subotu.
- Koalicija DSS-NS i SRS prihvatile su princip o socijalnoj pravdi i jednakim šansama za sve na kojoj je instistirala SPS - prekinuo je neizvestnost čovek u čijem je džepu ovih dana bio ključ Nemanjine 11.
Dačić je izjavio da će se u narednim danima razgovarati o tehničkim detaljima za ugovaranje koalicionog sporazuma koji je preduslov za formiranje buduće Vlade Srbije.
Gordana Pop Lazić, funkcioner SRS rekla je da, na osnovu sadržine trojnog sastanka, očekuje da će se vrlo brzo formirati i vladajuća koalicija i parlamentarna većina i Vlada Srbije:
- Razgovori se nastavljaju oko tehničkih detalja, ali smo na pravom putu - rekla je Pup Lazić.
Na pitanje novinara, da li predsednik Srbije Boris Tadić može da spreči formiranje Vlade narodnjaka, socijalista i radikala, Pop lazić je odgovorila:
- To može da pokuša, ali ne na demokratski, pravni i legitiman način.
A već oko 15 časova u četvrtak moglo je da se nazre da će SPS u radikalsko i “narodnjačko” kolo. Oni su posle sednice predsedištva i pre nego su seli za sto u Braće Jugovića izvestili da su spremni da uđu u vladu sa SRS i DSS - NS.
Dačić i drugovi insistirali su da njihovi budući partneri prihvate njihove tačke o socijalnoj pravdi i nastavku evropskih integracija. Ispostavilo se da nije trebalo da strepe.
Istovremeno dok su trajali pregovori, Predsedništvo G17 jednoglasno je donelo odluku da predloži Glavnom odboru stranke da ne prihvati učešće u Vladi sa SPS, ukoliko ta stranka formira vlast u Beogradu sa radikalima.

PET CILJEVA NACIONALNE VLADE
1. OČUVANJE Kosova i Metohije u okviru Srbije i očuvanje Republike Srpske na osnovu Dejtonskog sporazuma.
2. SnaŽan ekonomski i ravnomerni regionalni razvoj Srbije. Velike investicije: autoput Horgoš-Požega, ruski magistralni gasovod, koridori 7 i 10, Hidroelektrana “Đerdap 3”, povećano ulaganje u razvoj privrede, poljoprivrede, energetike i saobraćaja.
3. Ostvarivanje socijalne pravde: prosečna penzija da bude 70 odsto od prosečne plate, a odmah nakon formiranja vlade penzije de se povećaju za 10 odsto. Besplatna zdravstvena zaštita za sve građane. Poboljšanje prava i položaja radnika. Besplatno obrazovanje.
4. Nastavak evropskih integracija sa Kosovom i Metohijom u sastavu Srbije. Nacionalna vlada nikada ne može pristati da prepolovljena Srbija bez KiM ulazi u evropske integracije ili bilo koji drugi vid međunarodnih integracija. Razvijanje prijateljskih odnosa na ravnopravnim osnovama sa svim državama, Evropskom unijom i drugim međunarodnim organizacijama.
5. Borba protiv svih vidova korupcije i kriminala i dosledno sprovođenje zakona.

TOMA U HAGU
ZAMENIK predsednika i potpredsednik SRS-a Tomislav Nikolić i Dragan Todorović nisu u četvrtak bili na sastanku sa “narodnjacima” i blokom oko SPS-a, iako je to ranije bilo najavljeno.
Oni nisu seli za pregovarački sto, jer su otputovali u Hag da posete svog lidera Vojislava Šešelja.
- To je redovna poseta i termin je ugovoren ranije - rekao je Nikolić.


DAČIĆ U PETAK U MOSKVI
PREDSEDNIK SPS Ivica Dačić u petak putuje u kraću posetu Moskvi - potvrđeno je agenciji RIA Novosti u Ambasadi Rusije u Beogradu. Dačić će u ruskoj prestonici imati više razgovora, među kojima i sa predsednikom Saveta Federacije.


BORKO ILIĆ, POTPREDSEDNIK DSS, PORUČIO ZA ”NOVOSTI”:
TADIĆ PRIZIVA DIKTATURU

OČEKUJEM da vrlo brzo Srbija dobije novu, državotvornu i nacionalno odgovornu vladu koju će da čine DSS-NS, SRS i SPS-PUPS-JS - izjavio je u četvrtak za “Novosti” Borko Ilić, potpredsednik DSS-a.
* Predsednik Tadić poručuje da će “demokratskim sredstvima” to sprečiti ?
- Te izjave Borisa Tadića predstavljaju pokušaj da se uvede diktatura u Srbiji. On hoće da svoju ličnu volju suprotstavi izbornoj volji građana.
* U DS veruju da još mogu privoleti socijaliste...
- Tadić mora da nauči da računa. Njihova 102 poslanika ne mogu biti nikada više od naših 128. Jednostavno, matematika je starija od Tadića.
* Hoće li se državna koalicija preslikati na “lokal” i pokrajinu?
- Prirodno je da se koalicija sa centralnog nivoa preslika na svaki nivo, gde to bude, opet, matematika dozvoljavala.


[Reklama]