Fetiš - neuobičajena seksualna fiksacija

 • 1 Odgovora
 • 3893 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

 • Živi i pusti druge da žive
 • ****
 • 1,690
 • +25/-3
 • Pol: Muškarac
 • Opustite se i uživajte!
  • Pogledaj profil
  • www.samo-opusteno.info
Fetiš - neuobičajena seksualna fiksacija
« poslato: Decembar 16, 2011, 11:27:57 »
Fetiš - neuobičajena seksualna fiksacijaFetišizam?

Fetišizam je fiksacija na nežive objekte ili delove tela koji nisu prvenstveno seksualne prirode, te prisilna potreba za njihovim korišćenjem u svrhu postizanja seksualnog zadovoljstva. Predmeti ili delovi tela postaju seksualni simboli, fetiši.
Fetišizam se javlja gotovo isključivo kod muškaraca. Jednom kad se uspostavi fetišizam postaje hronično, dugotrajno stanje, odnosno obrazac ponašanja. Fetišizam je oblik parafilije.
 
 
Parafilija?

Parafilija je stanje kada seksualno uzbuđenje i zadovoljstvo osobe zavise od fantaziranja i ispoljavanja seksualnog ponašanja koje je neuobičajeno ili ekstremno. Može da uključuje neki objekat ili subjekat (decu, životinje, različite fetiše) ili određeni čin (npr. nanošenje bola, pokazivanje delova tela itd.). Većina parafilija mnogo je češća kod žena nego kod muškaraca. Usmerenost parafilije uglavnom je vrlo specifična i nepromenljiva.
 
 
 
Podela fetiša

Fetiši mogu biti neživi ili živi.
Fetiši iz grupe neživih objekata mogu se podeliti u dve grupe: fetiš oblika i fetiš medij. Kod fetiša oblika važan je objekat i njegov oblik, kao npr. cipele s visokom potpeticom. Kod fetiša medija važan je materijal od kojeg je predmet izrađen, npr. svila ili koža. Osobe kojima su fetiši neživi predmeti često sakupljaju te predmete i to može ići i u takvu krajnost da postaju kradljivci kako bi dodali nešto "dragoceno" u svoju kolekciju. Iako je lista predmeta koje fetišisti koriste za seksualno zadovoljenje neiscrpna među najčešćim fetiš predmetima su: ženske donje gaćice, grudnjaci, tange, hulahopke, čarape, svilene spavaćice, cipele, čizme, rukavice, školska uniforma djevojaka, aparati za zube...
Česti fetiši iz grupe medija su: koža, svila, guma ili krzno.
Objekti fetiša mogu biti i "živi", odnosno delovi tela. Najčešći delovi tela među fetišima su kosa, stopala, noge, zadnjica, velike grudi, male grudi. Kad je kosa fetiš obično se radi o dugoj kosi, a često je važna određena boja kose. Neke muškarce uzbuđuju dlake ispod pazuha ili na nogama. Određene fetišiste uzbuđuju partneri s amputiranim delovima tela, što bi se moglo objasniti željom za kontrolom i osećajem snage i vladanja.

Oralizam je poseban oblik fetišizma. Kontakt usta i genitalija kao kunilingus (oralni kontakt s klitorisom i vaginom), felacio (oralni kontakt s penisom) ili anilingus (oralni kontakt s anusom) je aktivnost koja se obično koristi u predigri. Ali kada osoba koristi ove aktivnosti kao isključivi izvor seksualnog zadovoljstva te ne može ili ne želi imati seksualni odnos, postoji parafilija. Ovo je jedan oblik parcijalizma.
Parcijalizam
U fetišističkom smislu, to je privlačnost isključivo određenog dela tela, kao npr. stopala. Mnogim osobama se posebno sviđa jedan deo tela, ali to ne mora da znači da su fetišisti. Fetišizam je, podsetimo se, fiksacija na objekat ili subjekat bez kojeg se ne može postići (odgovarajuće) seksualno zadovoljstvo.
Fetišistički transvestizam
Transvestija, oblačenje odeće suprotnog pola, može imati više oblika, ali kad je odevanje takve odeće nužno za postizanje seksualnog zadovoljstva, govorimo o fetišizmu.
Fetišizam isključuje objekte koji su "seksualne" prirode kao npr. vibratori.
 
 
 
 
Uzroci fetišizma

Uzroci fetišizma nisu jednostavno objašnjivi. Naučnici teoretičari učenja veruju kako se fetišizam razvija u ranom detinjstvu gde se predmet povezuje sa veoma  snažnim seksualnim uzbuđenjem ili zadovoljstvom. Drugi se ne koncentrišu na rano, već na kasno detinjstvo i adolescenciju, te uslovljavanje povezano s masturbacijom.
Psihoanalitička teorija uzročnosti usmerena je na koncept obožavanja penisa i strah od kastracije. Neki naučnici fetišističko ponašanje objašnjavaju kontinuitetom, pomakom od veće privlačnosti nekog objekta ili dela tela prema jakoj želji ili potrebi za tim fetišem u svrhu uzbuđenja i orgazma, sve dok taj objekat ne postane zamena za seksualnog partnera. Po ovoj teoriji većina muškaraca ima blage fetišističke crte - nekima se na ženama najviše sviđaju grudi, nekima noge, nekima stražnjica, a neki više vole žene određene boje kose.
Po jednoj teoriji fetišisti postaju deca koja su posmatrala ili bila žrtve neprikladnog seksualnog ponašanja.
Teorija kompenzacije kaže kako su fetišisti lišeni normalnog seksualnog zadovoljstva, pa ga nalaze u neuobičajenom seksualnom ponašanju. Psihološki model pretpostavlja povezanost ponašanja, hormonskog i nervnog sastava s posebnim naglaskom na agresivno ponašanje i muške polne hormone.
 
 
 
Osobenost fetišista

Naučnici su otkrili kako fetišisti pretežno imaju slabo razvijene društvene veštine, vode prilično izolovane živote, te imaju smanjenu sposobnost za uspostavljanje intimnosti.
 
 
 
Kako se fetišem postiže seksualno zadovoljstvo

Fetišista žudi za bilo kakvim osetnim doživljajem predmeta / dela tela s kojim je na ovaj način povezan. Fetišista često masturbira dok drži, miriše ili trlja fetiš. Muški fetišisti često ne mogu postići erekciju bez fetiša. Žene su vrlo retko fetišisti.
Objekat fetišizma, odnosno fetiš, gotovo se stalno koristi tokom masturbacije, te može biti uključen i u seksualnu aktivnost s partnerom kako bi se postiglo seksualno uzbuđenje.
U nekim slučajevima crteži ili fotografije fetiš predmeta mogu uzbuditi fetišistu, ali češće fetišista preferira ili zahteva predmet koji je već bio nošen. Nošeni predmet ne služi kao simbolični podsetnik na prethodnu vlasnicu (vlasnika) jer je fetišista usmeren isključivo na predmet, a ne na osobu koja je s njim povezana.
 
 
 
Usmerenost na objekat, a ne osobu

Seksualna aktivnost fetišista često je depersonalizovana i usmerena na objekat, a ne na osobu, čak i ako uključuje partnera. Pažnja je usmerena isključivo na fetiš. Umesto povezivanja s drugom osobom fetišista postiže seksualno zadovoljstvo ljubljenjem cipele, glađenjem najlonki ili masturbiranjem držeći gaćice na licu.
Ova fiksacija na objekte ne sme se zameniti s preferiranjem pojedinih delova tela kod nefetišista - čak i osobe koje nisu fetišisti mogu naročito voleti jedan deo tela, ali nisu fiksirani i usmereni isključivo na njega kao fetišisti.
U nekim je slučajevima seksualni fetišizam takav da se osoba može uzbuditi i postići orgazam jedino kad se koristi fetiš. U blažim se slučajevima seksualno zadovoljstvo može postići i bez fetiša, ali je obično umanjeno.
Kad fetiš nije prisutan fetišista uzbuđenje obično postiže maštanjem o njemu. Nekim fetišistima je potrebno da partneri koristite fetiš na neki poseban način da bi bio delotvoran. Npr. genitalije bi trebalo trljati svilom ili bi partnerka trebalo da nosi crne podvezice i cipele s visokom petom.
 
 
 
 
Jesu li fetišisti opasni?

U većini slučajeva fetišisti ne predstavljaju opasnost za druge osobe niti svoje partnere, a fetiš upotrebljavaju u privatnim situacijama, obično tokom masturbacije.
 
 
 Uzbuđuje me crna čipka - jesam li fetišista?

Kao i u svim drugim područjima seksualnosti, tanka je linija između fetišizma i seksualnih preferencija. Na jednom je kraju fiksirani fetišista s prisilnom željom, a na drugom kraju skale osobe koje osobito uzbuđuje neki deo tela, ali im od njega ne zavisi seksualno zadovoljstvo.
Na primer, osobu nećemo opisati kao fetišistu, ako mu za seksualno zadovoljstvo treba privlačna partnerka. Takođe, muškarca kog uzbuđuje žena u crnom čipkastom donjem rublju ne nazivamo fetišistom, sve dok to nije osnovni fokus njegovog uzbuđenja.
 
 
 Lečenje fetišizma

Fetišizam je ponekad tako ekstreman da umanjuje kvalitet življenja, pa osoba zatraži lekarsku pomoć. Lečenje uključuje tradicionalnu psihoanalizu, hipnozu i tehnike bihevioralne terapije. Iako ne postoji dovoljno istraživanja, dosadašnji podaci ukazuju na nedovoljnu delotvornost ovakvog pristupa.
Od nedavno su u upotrebi antiandrogeni, lekovi koji smanjuju lučenje muških polnih hormona, smanjuju seksualnu želju i učestalost ovakvog seksualnog ponašanja. To dozvoljava osobi da se koncentriše na terapiju i savetovanje. Antidepresivi kao što je fluoksetin, takođe uspešno smanjuju seksualnu želju, ali su manje uspešni u ciljanju na seksualne fantazije. Terapija povezivanja fetiša s nekim neugodnim iskustvom i takvo uslovljavanje takođe ublažava težinu stanja.

[Reklama]


drugaricajovanka081

 • *
 • 9
 • +0/-0
 • Opustite se i uzivajte!
  • Pogledaj profil
Odg: Fetiš - neuobičajena seksualna fiksacija
« Odgovor #1 poslato: Maj 13, 2015, 16:54:22 »
Sve treba probati. Ljubi vas drugarica Jovanka :*
Živi ludo i brzo, umri lep i mlad .....