Vrste baterija i formatiranje

 • 1 Odgovora
 • 3220 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

NiKooLaa

 • Dont fear the reaper!
 • *
 • 5,394
 • +148/-13
 • Pol: Muškarac
  • dzontra.nikola
  • lastfm
  • opusteniforum
  • dzontra_nikola
  • Dzonny
  • Pogledaj profil
  • Valjevski polumaraton
Vrste baterija i formatiranje
« poslato: Novembar 19, 2009, 23:43:43 »
Vrste baterija i formatiranje

1.1 Opšte napomene o baterijama za mobilne telefone.
Iako svaki tip baterije ima svoja karakteristicna svojstva, postoji nekoliko zajedničkih smernica kojih se treba držati da bi baterije dugo radile ispravno.

Baterije je najbolje čuvati/koristiti/puniti na sobnoj temperaturi. Performanse baterije brzo se narušavaju na niskim temperaturama (ispod 0C za Li-ion, ispod -10C za NiMH), dok previsoke temperature mogu ostetiti bateriju. Takode, punjenje baterija izvan dozvoljenog temperaturnog raspona može biti vrlo opasno (može doći do curenja ili eksplozije baterije).

Ne preporučuje se prečesto punjenje baterije (npr. stalnim priključivanjem na auto-punjač) ni nepotrebno pražnjenje "do kraja" (tj. do gašenja mobilnog). Ovim se samo nepotrebno skraćuje životni vek baterija.

NiMH baterije treba svaka dva meseca isprazniti dok se mobilni ne ugasi i bez prekida napuniti do vrha. Time se sprečava memorijski efekt. Li-ion baterije ne traže ovakav tretman.

Nikada nemojte kratko spajati kontakte baterije niti je nemojte sami prazniti spajanjem bilo čega na njene kontakte. Sve baterije imaju donji granični napon. Kad im napon jednom padne ispod te granice, obično postaju neupotrebljive ili im kapacitet drastično padne.

1.2 NiCd baterije?
NiCd baterije ne susrećemo u današnjim mobilnim telefonima.

1.3 NiMH (Nickel Metal Hydride) baterije
NiMH (Nickel Metal Hydride) baterije vrlo su rasiren tip baterija za mobilne telefone. Napon im je 1.25 V. Odlikuje ih 30% veci kapacitet od NiCd baterija i znatno manje izražen memorijski efekt. Primetno je veliko samopražnjenje baterije. Potpuno napunjena baterija izgubiće 10% svog naboja u toku 24 sata, a nakon toga gubiće 10% svakih mesec dana, što nije kriticno kod upotrebe na mobilnim telefonima.

1.3.1 Punjenje?
NiMH baterije mogu podneti oko 500 ciklusa punjenja i pražnjenja. Baterija koja se ne prazni cesto do kraja živece duže od baterije koja se prilikom svake upotrebe potpuno isprazni.

1.3.2 Kako optimalno koristiti bateriju?
Veoma je važno početno formiranje baterije. Nova baterija treba se puniti neprekidno barem 16 sati pre prve upotrebe. Takođe, prva 2-3 ciklusa baterija ne postiže puni kapacitet. Preporučuje se prvih 3 puta bateriju potpuno puniti i prazniti (dok se telefon ne ugasi).
U svakodnevoj upotrebi preporučuje se sledeći način korištenja. Bateriju priključiti na punjač pre spavanja. Ostaviti da se napuni preko noci. Ujutro otkačiti punjač i koristiti bateriju, tj. telefon. Prvo veče kada procenimo da baterija neće izdraži sutrašnji dan, stavimo je na punjenje.
Da bi se izbjegao memorijski efekt, potrebno je povremeno bateriju isprazniti do kraja, tj. dok se telefon ne ugasi i zatim je napuniti. Time će se izbeći memorijski efekt. Koliko često to treba raditi zavisi o preporuke proizvođača.

1.4 Li-ion baterije?
Li-ion baterije su savremen tip baterije koje danas prevladavaju kao izvor napajanja mobilnih telefona. Odlikuje ih mala masa, znatno veći kapacitet od NiMH baterija i veći napon (3.6 V). S druge strane, same po sebi su vrlo osetljive i zato se standardno isporučuju s elektronikom koja reguliše njihovo punjenje i pražnjenje. Li-ion baterije ne pokazuju memorijski efekt.

1.4.1 Punjenje?
Li-ion baterije mogu podneti 500-1000 ciklusa punjenja i praznjenja. Baterija koja se ne prazni cesto do kraja zivece duze od baterije koja se prilikom svake upotrebe potpuno isprazni. Zanimljivo je da Li-ion baterija prilikom punjenja vrlo brzo postigne 70-80% kapaciteta (1 - 1.5 h), dok je za punjenje do 100% potrebno barem jos toliko vremena. Li-ion baterije pune se slozenim i vrlo preciznim postupkom i ne preporucuje se nikakvo drugo punjenje nego na punjacima koji za njih namijenjeni.

1.4.2 Kako optimalno koristiti bateriju?
Elektronika ugradjena u svaku Li-ion bateriju brine se o tome da se baterija ne napuni ni ne isprazni van dozvoljenih granica (koje su jako precizne, narocito gornja). Li-ion bateriju mozete puniti kad god zelite i koliko zelite, ipak uzmite u obzir da veci broj ciklusa praznjenja/punjenja proporcionalno smanjuje zivotni vek baterije. Najjednostavnije je bateriju puniti preko noci, tako da je ujutro uvek imate spremnu. Stavite je na punjenje svaki put kada pre spavanja procenite da nece izdrzati sutrasnji dan.

Buduci da Li-ion baterije ne pokazuju memorijski efekt, nije potrebno nikakvo periodicno odrzavanje baterije potpunim praznjenjem/punjenjem.

1.5 Li-polymer?
Li-polymer nova je generacija baterija, sa svojstvima vrlo slicnim Li-ion baterijama. Karakterise ih veci kapacitet, manji trosak proizvodnje i mogucnost oblikovanja u takoreci proizvoljne oblike. Nedostatak su im kraci vek trajanja i nemogucnost praznjenja jacom strujom. Ove baterije mozemo susresti kod novih Ericsson (npr. T28s) i Nokia telefona.

1.6 Šta je to memorijski efekt (efekt pamćenja)?
Efekt pamcenja prvi put je zabelezen na jednom satelitu koji je bio u orbiti oko Zemlje. Satelit se napajao iz NiCd baterija, koje su se punile preko solarnih panela. Satelit je periodicno zalazio u Zemljinu senku, tokom koje se baterije nisu punile. Za vreme koje je proveo u senci, elektronski sistemi tog satelita potrosili su uvek istu kolicinu naboja baterija. Nakon nekog vremena primecen je velik pad kapaciteta baterija. Novi kapacitet baterija bio je jednak iznosu za koji se baterija stalno praznila.

Pravi, gore opisani memorijski efekt pojavljuje se izuzetno retko. Potrebno je uzastopno punjenje i praznjenje baterija do precizno istog stepena ispraznjenosti. Naravno, ovakav scenarijo nemoguc je kod mobilnih telefona, pa se pravi memorijski efekt kod njih nikad ne pojavljuje. Uopste, novije konstrukcije baterija gotovo da ne pate od njega.

Ono sto danas nazivamo memorijskim efektom pojavljuje se iskljucivo u NiMH baterijama (NiCD baterije ne koriste se u savremenim telefonima). Li-ion baterije ne pokazuju nikakav memorijski efekt.

Punjenje i praznjenje NiMH baterija uzrokuje odredjene hemiske promene u bateriji, koje su takoreci u potpunosti reverzibilne. Kod nepotpunog praznjenja ne dolazi do potpunog povratka hemijske strukture baterije. Te strukture se nakon nekog vremena pocinju formirati u kristale, koji zbog svoje male aktivne povrsine pokazuju veci otpor povratnoj hemijskog reakciji, sto efektivno smanjuje kapacitet baterije.

Ovaj problem resava se praznjenjem baterije do granice gasenja telefona. Pozeljno je telefon jos nekoliko puta upaliti i pustiti da se sam ugasi. Nakon toga potrebno je neprekidno puniti bateriju (npr. preko noci). Ovaj postupak treba provesti svaka 2-3 meseca da bi se ocuvao kapacitet NiMH baterije. Cesce potpuno praznjenje nije ni potrebno ni pozeljno, buduci da se dubinskim praznjenjem vek baterije samo nepotrebno skracuje.

Baterija se nikad ne sme prazniti do fizickog kraja, tj. 0 V (kratkim spajanjem i sl.) jer postoji donji prag napona do kojeg se ona sme isprazniti. Dakle, bateriju prazniti iskljucivo upotrebom telefona dok se on sam ne ugasi.

1.7 Kako auto-punjaci uticu na baterije?
Auto-punjaci, kod vecine mobilnih telefona, imaju identicnu funkcionalnost mreznim punjacima. Dakle, ne postoji razlog zbog koje bi oni direktno mogli lose uticati na baterije. Ipak, rezim njihove upotrebe moze biti uzrok losem stanju baterije. Naime, cesto i nepotrebno prikljucivanje baterije na punjac, do kojeg cesto dolazi ako imamo auto-instalaciju s punjacem, moze dovesti do preuranjenog pada kapaciteta baterije. Naime, kod cestog ulazenja u auto i stalnog prikljucivanja punjaca, baterija se izlaze vecem broju ciklusa punjenja nego kod upotrebe kucnog punjaca, cime se moze znatno smanjiti njen vek trajanja. Takodje, ovime se moze znatno ubrzati pojavljivanje memorijskog efekta na NiMH baterijama.
Rjesenje je u tome da auto-punjac prikljucujemo samo kada je to potrebno. Ukoliko je punjac sastavni deo auto-instalacije, tj. drzaca telefona i ne moze se iskljuciti, na nekim telefonima moguce je iskljuciti punjenje baterije opcijom iz menija (Battery charging, Battery care ili sl.


1.8 Produzenje trajanja baterije?
Treba ugasiti TOPIC INDEX (CELL BROADCAST i dalje radi ali telefon ne trazi spisak topica od operatera), AUTO NETWORK, FAST SEARCH. "Obavezno" držite iskljucenim opcije "Regio Info (Info service)" i "Prikaz info o celiji (Cell info display)" jer na taj nacin produljujete standby vreme baterije. Ako su te dve opcije ukljucene, u standby modu aparat koristi više energije jer ne koristi kanal CCCH vec CBCH (Nokia Net Monitor). U svakom slucaju za sve mobilne vazi iskljucite tu opciju ako hocete da Vam baterija traje duze.

1.9 Lithium-Polymer ili Zinc-Air
Nova tehnologija, traju po mesec dana.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

[Reklama]


tobix

 • *
 • 5
 • +0/-0
  • Pogledaj profil
Re: Vrste baterija i formatiranje
« Odgovor #1 poslato: Mart 09, 2010, 14:10:30 »
Detaljno, nema sta.