samo-opusteno

Tehnicki deo foruma => Tehnologija => Mobilna Telefonija => Temu započeo: rasha2004 Septembar 23, 2010, 11:10:44

Naslov: Bežični punjači za mobilne telefone od 2012.
Poruka od: rasha2004 Septembar 23, 2010, 11:10:44
Tanjug - 16.09.2010. - 15:12
Od 2012. godine, korisnici mobilnih telefona moći će da pune svoje aparate pomoću bežičnih punjača, saopštila je japanska kompanija Fudžicu (Fujitsu)
Ova kompanija je razvila sistem sposoban da istovremeno bez žičane konekcije puni razne elektronske prenosive uređaje kao što su mobilni telefoni, digitalne kamere i laptop kompjuteri.

Čak će i vozači električnih automobila moći da koriste ovu tehnologiju za napajanje svojih vozila, navode u kompaniji Fudžicu koja je prikazala prototip novog bežičnog sistema na konferenciji inženjera elektronike, informacije i komunikacije na Univerzitetu u Osaki.
Tehologija, za koju se kaže da je prva ove vrste u svetu, radi na bazi transmisije električne struje pomoću magnetskih polja između punjača i elektronskih uređaja.
Sistem omogućava bežično punjenje na razdaljini od nekoliko metara. Krajnji cilj je postavljanje "punktova za punjenje" na javnim mestima, kao na primer ulicama, kako bi ljudi mogli lako da napune svoje uređaja u svako doba dana. Stručnjaci Fudžicu laboratorije planiraju da komercijalizuju proizvode sa novim bežičnim sistemom punjenja početkom 2012.
Korisnici mobilnih telefona u Japanu mogu trenutno da napune baterije svojih uređaja pomoću jednokratnih punjača dostupnih u većini železničkih stanica i prodavnica širom zemlje. Stručnjaci, međutim, navode da često korišćenje ove vrste punjača dugoročno oštećuje telefone.