Sve o ružama

  • 0 Odgovora
  • 4190 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

mrkvaa

  • *
  • 2
  • +0/-0
  • Opustite se i uzivajte!
    • Pogledaj profil
Sve o ružama
« poslato: Januar 14, 2012, 17:56:36 »

     UPUTSTVO ZA SADNJU I NEGU RUŽA

Idealno vreme za sadnju ruža je jesen. Kataloška isporuka sadnica je u drugoj polovini oktobra/ jesenja isporuka/ i to je i optimalno vreme za sadnju. Prolećna sadnja počinje početkom marta.
TRETMAN BILJAKA PO DOLASKU
Nakon prijema robe, bilo bi poželjno odmah pristupiti sadnji ali ako to niste u mogućnosti, potrebno je da obavite sledeće mere: ne razvijajte paket, stavite ga na neosunčano mesto i prekrijte vlažnom krpom. Ako sadni materijal ne možete posaditi ni nakon deset dana, ruže postavite u jamu napravljenu na senovitom mestu u zemlji ili pesku. Koren nakvasiti i postaviti u brazdu, zatrpati ga a grane povremeno zalivati do sadnje.
PRIPREMA ZEMLJIŠTA
Ruže vole mesto sa dosta svetlosti, minimum 3- 4 sata, prozračno i bez vlage koja se zadržava i pogoduje razvoju gljivičnih obolenja. One  su prilagodljive i otporne na osrednje kvalitetno zemljište. Ipak, da biste imali lepo odgajenu ružu koja će cvetati tokom cele sezone, pre sadnje pripremite zemljište. Ako je zemljište podvodno sprovedite drenažu tako što ćete prokopati kanale za odvođenje vode. Glinovito zemljište, ilovaču ili peskovito zemljište pomešajte sa humusnim, kompostnim kako biste poboljšali mineralni sastav. Takođe, ruže nikada ne bi trebalo saditi na mesto gde su do tada bile ruže.
RASTOJANJE SADNJE
Čajevke:  40/50 cm; ako ih sadimo u više redova primenjuje se cik- cak sadnja, takođe na 40 cm.
Floribunde: 30- 40 cm; za fomiranje cvetne grede sadi se 9 sadnica na m2
Minijaturne: 25- 30 cm; za fomiranje cvetne grede sadi se 12 sadnica na m2
Penjačice: 100- 200 cm
Grmolike: 80-100 cm
Polegle: 3-5/ m2
Ruže stablašice: sade se najčešće pojedinačno, ili  na rastojanju koje vama odgovara.
POSTUPAK SADNJE
1.   Pre sadnje ružu postavite u kantu sa vodom na nekoliko sati.
2.   Zemlju usitniti i pomešati sa humusom i malo odstajalog stajskog đubriva./Đubrivo dobro izmešati sa zemljom, ne sme doći do direktnog kontakta korena i đubriva!/
3.   Ako je ruža nepripremljena, skratiti koren na 25 cm, odstraniti sasušene i oštećene grane.
4.   Biljku spustiti u zemlju, raširiti koren, zatrpati zemljom i i kada je jama ispunjena blizu vrha, obilno zaliti. Dodati preostalu zemlju.  Mesto gde je ruža iskalemljena mora biti potopljeno u zemlju, 2-3 cm ispod nivoa zemlje.
5.   Pažljivo nanesite još usitnjene zemlje i napravite malu humku iz koje treba da izviruju grane. Slobodni vrhovi grana neke budu 3-5 cm..
 
ZAŠTITA RUŽA
Da bi vam ruže bile zdrave, da redovno cvetaju a cvetovi budu krupni i mirisni, potrebno ih je zaštititi od bolesti i štetočina. Veoma je važno preventivno delovati na bolesti. Sa zaštitom početi oko 15. aprila, odnosno posle pojave prvih listova. Dalje prskati na svakih 10-15 dana.  Ako se smenjuje kišovito i toplo vreme, prskajte  na 8-10 dana, u protivnom razmak između tretiranja je 12-14 dana. Mlaz preparata treba da „okupa“ i lice i naličje listova.
U nastavku uputstva za zaštitu ruža naveli smo vam najčešće bolesti i štetočine i specifikaciju preparata za njihovo suzbijnje. Ukoliko ne pronađete pojedine od njih, možete upotrebiti preparate koji se koriste za zaštitu jabuke. Kod mešanja prihrane sa pesticidima uvek se prvo sipaju preparati za prihranu pa tek onda zaštitna sredstva.

[Reklama]