Neobične navike u ishrani pasa

 • 2 Odgovora
 • 2950 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

TanjicA

 • be optimist
 • *
 • 3,039
 • +39/-2
 • Pol: Žena
  • Pogledaj profil
Neobične navike u ishrani pasa
« poslato: Avgust 19, 2010, 01:02:40 »
Neobične navike u ishrani pasa

Neki psi i mačke imaju tu neobičnu naviku da jedu sitno kamenje, čarape, malter i slične predmete ili materije koje im mogu napraviti probleme. Osim toga što možete ostati bez svojih stvari, takvi predmeti i materijali mogu predstavljati opasnost po zdravlje vašeg kućnog ljubimca.

Pojava unošenja nejestivih predmeta ili materija u sistem organa za varenje zove se PIKA. Specificni oblik ove ne toliko opasne koliko neprihvatljive pojave se zove KOPROFAGIJA i odnosi se na životinje koje jedu svoj ili izmet drugih životinja ili ljudi.

Uzroci unošenja nejestivih materija još uvek nisu objašnjeni u potpunosti. Postoji nekoliko teorija koje nisu ni potvrđene ni odbačene. Ovakvo ponašanje može na primer imati biti prouzrokovano potrebom životinje da joj se pruži pažnja. Ako usled takvog ponašanja dolazi do neke vrste interakcije izmedu vlasnika i životinje postoji velika mogucnost da dodje do podsticanja i povecanja učestalosti takvog ponašanja. Takode, ovakvo ponašanje može biti prouzrokovano i nedostatkom određene susptance koju životinja ne dobija u redovnoj ishrani pa na taj nacin želi da je nadoknadi. Istraživanja koja su vođena na ovu temu nisu međutim uspela da dokažu bilo kakvu uzročno-posledičnu povezanost izmedu ovih pojava. Moguce je čak da psi ovakvo ponašanje vide od drugih pasa i zatim počinju i sami da rade isto...Ovakvo ponašanje može takode biti prouzrokovano i frustracijom ili nervozom. Slično kao i kod ljudi ovakve pojave mogu početi kao igra isprobavanja ukusa i tvrdoće predmeta a kasnije prerasti u redovno žvakanje i gutanje...


pravi izbor...

Postoji i pretpostavka da je koprofagija nastavak normalnog roditeljskog ponašanja kod životinja koje ukljucuje gutanje izmeta svog poroda radi higijene mesta na kome se nalazi leglo. Neki stručnjaci tvrde da se ova pojava česće događa kod životinja koje žive u pustim i u hrani oskudnim krajevima, ili koje su često zatvorene u malom prostoru ili dobijaju vrlo malo pažnje od svojih gospodara. Koprofagija je relativno česta pojava kod pasa i nešto ređa kod mačaka.

Ima li pomoći?

Pošto se pravi uzrok pouzdano ne zna ne postoji ni metod koji će biti garantovano uspešan. Slede neki predlozi koji mogu biti efektivni:

   - Ako imate kontrolu nad prostorom i vremenom u kome vaš pas vrši nuždu pokušajte da odmah po izbacivanju izmeta isti poprskate ili polijete sa nekom materijom, npr. biberom ili slicnim začinom koji neće ugroziti zdravlje vašeg ljubimca ali će mu svakako ostaviti veoma neprijatno iskustvo ukoliko se odluči da pojede ono što inače nije za jelo...

- Kada god izvodite psa u šetnju vodite ga na uzici. Ako primetite da se sprema da pojede..... sprečite ga nekim glasnim zvukom npr. krckanjem plasticne flaše ali nikako svojim glasom i zatim mu dajte neku njegovu omiljenu igračku uz pohvalu što se igra sa ponudenim predmetom...Ovaj metod treba da izbegavaju vlasnici čiji se psi plaše buke...


Pogrešan pristup

- Kažnjavanje vikanjem može imati suprotni efekat ako životinja shvati to kao uzvraćeni znak pažnje. Takode kod kažnjavanja koje ukljucuje vikanje ili neku drugu vrstu interakcije dešava se da životinja nauči šta ne sme da radi u vašem prisustvu ali nastavlja po starom kada niste u neposrednoj blizini.


magična reč je šetnja...

- Naknadno kažnjavanje nikada ne postiže svoj cilj. Životinje nažalost ne shvataju da bivaju kažnjene za nešto što su učinile pre nekoliko sati ili minuta, a okasnelo verbalno ili fizicko kažnjavanje može samo negativno uticati na karakter Vašeg ljubimca...

Opasnosti po zdravlje

U slučaju da je Vaš pas zdrav, izolovan u svom dvorištu i da ima mogucnost da pojede samo svoj izmet nije moguće da se zarazi nekim parazitom. Ako međutim to nije slučaj tj. ako ima pristup teritoriji po kojoj se kreću i drugi psi postoji mogućnost zaraze, mada je i ta mogucnost relativno mala. Neki paraziti kao što je Giardia lamblia prouzrokuju dijareju a većina pasa sklonih koprofagiji jede samo čvrst izmet. Takođe postoji i određeni period pre nego što paraziti iz izmeta mogu biti u stanju da zaraze drugu životinju.
Većini parazita je potreban prelazni domaćin pre nego što mogu inficirati sledećeg psa ili mačku tj. moraju proći kroz telo neke druge vrste npr. buve. Iz tog razloga mnogo je verovatnije da se Vaš ljubimac inficira preko buva ili ukoliko pojede neku drugu toplokrvnu životinju nego preko izmeta.
Dalje, većina parazita je karakteristična za određene vrste pa se tako psi ne mogu inficirati preko mačjeg izmeta. Rizici od oboljevanja čoveka koga lizne pas koji ima ovakav poremećaj ponašanja su takođe minimalni.

Pika

Iako kod čoveka ovakvo ponašanje izaziva mnogo manju odbojnost i gađenje, pika je realno mnogo veći problem i pretnja zadravlju Vašeg ljubimca. Predmeti kao što su čarape, parčići gume ili plastike, kamenje i slično mogu teško oštetiti ili zablokirati organe za varenje. U nekim slučajevima se mora izvršiti i operacija kako bi se strano telo izvadilo napolje...

Par predloga...

- kao i u prethodno opisanom problemu jedno od mogućih solucija je prskanje predmeta koje pas želi da gricka ili pojede nekom supstancom koja će psu ogaditi i pomisao da je ponovo uzme u usta. Još jednom se mora naglasiti da taj začin ili tečnost ne smeju biti škodljivi po zdravlje [nisu opasni limunov sok, biber...]

 - onemogućiti psu pristup određenim predmetima...

   - ako je pas generalno jako orijentisan ka hrani tj. stalno je "gladan" promeniti mu ishranu u smislu da mu se daje nešto veća količina nisko kalorične vlaknaste hrane više puta na dan kako bi se eventualno smanjila ta želja.

   - postoji mogućnost da je ovakvo ponašanje najobicnija želja za pridobijanjem pažnje vlasnika. U takvoj situaciji možete pokušati da odviknete svog ljubimca od njegovog "fetiša" nekim glasnim neprijatnim zvukom ili prskanjem vodom. Pokušajte da akciju izvedete ako je moguce tako da Vaš ljubimac ne shvati da kazna stiže od Vas, i obavezno ga pohvalite kada ostavi neželjeni predmet.
Kako bi bili sigurni da se ovakvo ponašanje ne događa zbog privlačenja pažnje svaki dan odvojite najmanje 30 minuta za igru sa svojim ljubimcem

   - napravite pravi izbor igračke za Vašeg ljubimca i to prema njegovom uzrastu i rasi tj. veličini...

Izbegavajte iste postupke koji su gore navedeni kao pogrešni u slučaju koprofagije.

VAŽNE NAPOMENE

- Tokom prevaspitavanja svog ljubimca obratite posebnu pažnju na njegovu starost tj. sposobnost da bez negativnih posledica usvoji pravila ponašanja. Ovo se odnosi na mlade jedinke i neophodnost izuzetno pažljivog odnosa prema njihovom psihološkom razvoju.
- Ne očekujte spektakularne rezultate za kratko vreme, naročito jer se na ovaj način pokušavaju menjati postupci kojima ne možemo sa sigurnošću odrediti uzrok.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.                       
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije *
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

[Reklama]


rsvm

 • *
 • 5
 • +0/-0
 • Opustite se i uzivajte!
  • Pogledaj profil
Odg: Neobične navike u ishrani pasa
« Odgovor #1 poslato: Septembar 04, 2011, 02:44:13 »
Veoma zanimljiv clanak za sve one koji imaju pse kao kucne ljubimce.

selomoje

 • *
 • 5
 • +0/-0
 • Pol: Muškarac
 • Opustite se i uzivajte!
  • http://www.facebook.com/dogovor
  • Pogledaj profil
Odg: Neobične navike u ishrani pasa
« Odgovor #2 poslato: Januar 31, 2012, 03:16:33 »
ZAnimljivo.. :))