Najbolja dijeta na svetu

 • 25 Odgovora
 • 53161 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Alle

 • *****
 • 2,250
 • +17/-3
 • Pol: Žena
 • Every little thing is gonna be alright.. :)
  • Pogledaj profil
Najbolja dijeta na svetu
« poslato: Jul 21, 2010, 12:25:11 »
Ovo je iskrena ispovest čoveka koji je ceo život proveo na dijetama. Ima tako otporan metabolizam na dijete da mu je jako teško da smrša, a vrlo lako da se ugoji. Pokušao je svašta, sa promenljivim uspesima. Onda je naišao na Kliniku Mejo i njegov život se promenio.
Tim najeminentnijih svetskih stručnjaka za ishranu sa čuvene američke klinike Mejo, objavio je koncept najbolje dijete na svetu. Baziran na savremenim istraživanjima, eksperimentima i tradiciji, naučnici su uspeli da stvore dijetu za koju se sa pravom može tvrditi da je najbolja do sada prezentirana dijeta na svetu. Tim pre što dijeta ne samo da održava vaš imunitet, koji je pri dijetama mahom u padu, nego ga čak i poboljšava.

Time je moj mukotrpan put stalnih dijeta, dug više decenija, napokon ugledao kraj. A pokušavao sam svašta, i imao uspeha, nije da nije. Pet do šest puta sam gubio po 15 kilograma i više, ali sam ih potom brže ili sporije vraćao. Stručnjaci klinike Mejo upravo to i tvrde, da konvecionalne i popularne dijete imaju izražen yo-yo efekat. Oni smatraju uspešnom samo onu dijetu koja je dovela do rezultata koji se ni nakon 3 godine nije vratio na stare mere.

A moja istorija dijeta je pozamašna. Prvo sam se susreo sa pilotskom dijetom, znate ono bodovanje namirnica, pa u toku dana možete pojesti samo toliko bodova – namirnica. Dijeta je totalno slepilo za mediokritete, tim pre što u tabelama namirnica imate najgoru moguću hranu – paštete i viršle. Iako sam bio mlad kada sam došao do nje, shvatio sam da je dijete besmislena.

Onda sam se susreo sa vegetarijanskim dijetama. Otprilike sve jedeš osim mesa. I tada sam bio mlad, pa sam sve bukvalno shvatio i jeo sve osim mesa ali sa dosta šećera. Dijete je delovala ali u kontra smeru. Ugojio sam se.

Onda sam upoznao Holivud, odnosno popularnu američku dijetu bračnog para Diamond prezentiranu u njihovoj bestseller knjizi »Zdravi i vitki«. Slična dijeta toj je i Hejeva dijeta, i obe se baziraju na principu kombinovanja hrane. Ujutru jedeš samo voće do podneva, posle imaš obroke koje kombinuješ tako da nikada ne mešaš ugljene hidrate i proteine, itd. Krenuo sam sa njom zajedno sa par prijatelja. Uspeh! Smršao sam poprilično, po prvi put. S obzirom da sam bio profesionalni sportista, bio sam srećan. Ali, vrlo brzo se ispostavilo da sam malokrvan.

Počeo sam ponovo da se hranim normalno i odmah sam vratio kilograme nazad. na svoje mesto. Strašno, ali zdravlje mi je bilo važnije od lepe i vitke figure.

Tada nastupa makrobiotička dijeta. Moja rodjaka koja se bavila makrobiotikom i kojoj sam se jednom prilikom požalio na malokrvnost, odmah je shvatila iz načina moje predjašnje dijetalne ishrane zbog čega je to tako. Nije dobro jesti voće ujutru i na prazan stomak. To ne čisti organizam, već naprotiv zbog fruktoze koja je u voću, u trenutku kada telu treba energija, ono dobija samo voćne šećere iz voća, jer druge hrane nema, pa onda mora da troši svoju supstancu, i da mikroelemente vadi iz krvi. I eto malokrvnosti. To je razlog na primer, što mnogi indijski jogiji i fakiri, čija je ishrana prosta i bazirana na voću i mleku pate od dijabetesa. Jogiji imaju šećernu bolest! Imaju verovatno i reumu od sedenja na zemlji i na otvorenom, ali tog trenutka mi to nije padalo na pamet.

Počeo sam disciplinovano sa makrobiotikom. Izučio sam lteraturu i usvojio filosofski korpus makrobiotičkog stila života, osim što sam ostao pomalo umeren u stavovima. Naučio sam da spremam makrobiotičku hranu. Miso supa, alge, gomasio, sejtan, tamari, sve sam znao gde i kada da primenim. Nije bilo ograničenja u unosu hrane, količinski. Jeo sam kad sam hteo, šta sam hteo, koliko sam hteo. Za 6 meseci sam se prepolovio, imao odlično zdravlje, smirene emocije i dosta energije. No, postojale su dve kvake. Bio sam stalno gladan a samim tim i nervozan, i nisam mogao dovoljno hrane da spremim za sebe, pogotovo ne kada idem na posao. Moje kolege su se smejale kada sam na posao dolazio sa velikim kutijama makrobiotičke hrane, koju sam kući spremao pa nosio na posao. Ali ma koliko da sam puno spremao, i jeo, i jeo, stalno sam bio gladan. I dan danas, kada jedem makrobiotičku hranu, a volim da je jedem, jer osećam da je zdrava, osećam glad i to odmah posle jela. jer, ta hrana je siromašna proteinima i ugljenim hidratima, a moje sportsko telo je godina navikavano na kalorije. Morao sam da napustim makrobiotiku, nije išlo to sa transportom hrane, a i spremanjem, pogotovu kada su došla deca i kada sam počeo više poslovno da putujem.

Sa makrobiotikom sam imao puno dobrih iskustava. Jedno od zapažanja sa makrobiotikom je bilo da kada se tako hranim, ne mogu da konzumiram Coca Colu, vino i alkohol. Postaju mi fuj, fuj sa ukusom. Isto tako, navikne se čovek na prirodne i istančane blage ukuse, pa kada proba čokoladu doživi šećerni udar. Samo da znate koliko su čokolade slatke! Takodje, preradjevine od mesa vam postanu slaaaaaaaneeeee! Mislite o tome.

Onda sam upozano jednu prijateljicu i njenog muža. On je doživeo prosvetljenje sa Herba Life-om, izgubio 30-ak kilograma. Hm, uvek sam sumnjiv prema tima industrijskim proizvodima. Ipak, ubedili su me da pokušam i čak mi poklonili početni set proizvoda. Izdražao sam nedelju dana i zauvek napustio taj koncept. Jer, Herba Life svoj sistem dijete bazira na tome da manje jedete i da stalno mokrite, jer vam daju diuretike i ubrzivače organizma, pa vam bubrezi rade ko ludi. To je štetno, rasture vam imuni sistem i bubrege a onda još ne smete da idete dalje od bilo kakvog toaleta, jer vam se stalno piški. Užas. Ne ponovilo se.

Ah da, moji kilogrami teškom mukom skinuti sa makrobiotikom su se naravno vremenom vratili na one prave muške dimenzije i trocifreme brojeve. Jedno vreme sam pokušao sa lekom Xenical, koji se daje gojaznima za prevenciju. Totalni neuspeh. Jer, Xenical deluje tako što vezuje masti u crevima i sprečava da se iste apsorbuju u organizmu. Ali, ja ne jedem masno i lek nije imao na šta da deluje u mom slučaju. Osim jednom prilikom, kada je delovao, i tada sam shvatio koliko problema imaju oni koji ga koriste a gurmani su. Jedne nedelje smo porodično otišli na savski splav restoran na ribu. Naručili smo mi tako neke masne šarane i somove, neku pohovanu ribu, bio je tu i tartar sos. Ručak je bio extra, kako bi rekla moja ćerka. Popio sam Xenical za vreme ručka. I taj dan se ništa nije desilo. A onda sutra, u zlo doba, krenula mi je stolica, po sistemu odmah napolje. Auuh. To nije bio problem, koliko sam čin pražnjenja. Koliko masnoće se tu pojavilo, bolje da ne znate. A nigde nije bilo vlažne maramice za neuobičajeno stanje nastalo nakon izlaska tih masnoća. Momentalno sam napustio taj preparat i uvek kada vidim nekoga ko ga koristi, osećam neko saučešće prema toj osobi. Znam kako to zna da bude ponižavajuće u toaletu.

Trebalo je naći neko novo rešenje. Kupus dijeta! Moj ujak je uspešno skinuo kilograme sa njom, pa je preporučio meni. Krenuo sam odlučno! Posle dva dana sam odlučno odustao. Kupus čorba sa paradajzom mi je prijala i bila ukusna i ja sam je jeo, i jeo, i jeo po celi dan i padao u nesvest od nedostatka energije. Naime, ni kupus ni paradajz nemaju kalorija, pa je moj mozak, na koji se inače u organizmu troši najviše kalorija, ako niste to znali, odbijao da radi i padao u san i polusvesno stanje. Kupus kaput!

Onda se pojavljuje moja prijateljica, plastični hirurg. Jeste plastičar, ali neke stvari ne možeš nožem da središ, pa kako je i ona bila buc-buc, i stalno u potrazi za čudesnom i konačnom dijetom, naišla je na takozvanu UN dijetu. Ako niste znali UN nisu nikada pripisali nijednu dijetu, jer 2/3 čovenčanstva je na prisilnoj dijeti, nemaju šta da jedu, pa bi to bilo stvarno licemerno da UN prepisuju dijetu. Dobro, osim što je ta dijeta po nazivu lažna, ona je i po sistemu krajnje problematična. Njeno svojstvo je da se svaki dan jede različita grupa namirnica, jedan dan voće, drugi dan, meso, pa proteini, pa ugljeni hidrati i tako to. Čim sam video da je u dijeti takav raspored, odustao sam odmah. To mi je bilo čisto silovanje organizma.

Zato sam se okrenuo postu. Počeo sam da postim. Jednostavno, ništa ne jedem. U stvari jedem, ali vrlo malo. Prva tri dana je bio pakao. Dajte mi hranu, hoću da jedem! Prava ovisnička kriza. Stegnuo sam zube i prebrodio prvih nekoliko dana. A posle je sve bilo lakše. Stomak mi se suzio, želudac smanjio, osećaj gladi iščezao, energije mi se vratila. Postalo je super! Počeo sam da mršavim. Svake nedelje po kilogram. Sve je bilo manje više u redu, osim češćeg odlaska u toalet na mokrenje, jer sve što popiješ odmah ide napolje, a dobro je da se dosta tečnosti pije. Za 3 meseca 15 kilograma! E sad, to je teško poverovati da neko 3 meseca ništa ne jede i smrša samo 15 kilograma, ali to je tako u mom slučaju. Telo mi se opire mršavljenju da je to čudo. Moja supruga, inače lekar, nije verovala u te moje tvrdnje da mi se kilogrami skoro do nikako ne skidaju, dok nije počela da me prati. Tada se i sam uverila da postoje i takve osobe na svetu, rezistentne na dijetu.

Biti telom otporan na dijetalne napore je ozbiljan problem. Zašto dijete na nekoga deluju spektakularno a na druge osobe ne, i bez velikog efekta su, velika je misterija organizma. U potrazi za čudesnom pilulom koja će me rešiti mojih dijetalnih muka stigao sam do preparata Herbafast, na preporuku prijateljice farmaceuta. I to pre afere sa sumnjivim delovanjem istih pilula, zbog čega je bilo raznih nedoumica oko Herbafast-a, pa se pričalo da su pilule bile povlačena sa tržišta, zabranjivane i slično. Danas se nesmetano prodaju i reklamiraju.

Sama istina o Herbafastu je da ta vrsta preparata postoji samo u Istočnoj Evropi. Radi se po svemu sudeći o nekoj kineskoj tableti kojoj je samo promenjem naziv. Da li deluje? Da kada ste na postu, tada vam smanjuje osećaj gladi, ali to se smanjuje i samo kada malo istrajete sa postom. Kada normalno jedete ne deluje. I tu je cela priča završena.

Onda jednog dana se vidjam sa svojim prijateljem iz banke koji mi preporučuje dijetalni režim baziran na Biorezonanci – biorezonantna dijeta definisana merenjem alergičnosti na namirnice. U isto vreme mi prijateljica preporučuje sličan metod, na koji je vodila dete zbog ekcema. Svuda je princip isti. Navodno su naše ćelije alergične na neke namirnice dok na druge nisu. Ako jedemo dobre namirnice, onda ćemo imati jak imuni sistem, rešiti se nekih bolesti i smršati. U redu, odoh na Biorezonancu. Ali tu je problem. Imamo tri različita dijagnostička metoda za to. Jedan je preko analize krvi, drugi je putem uporedjivanja rezonance namirnice sa vašim telesnim talasima, i treći je putem merenja stanja organa i sklonosti ka odredjenim namirnicama. Problem, koji metod izabrati? Ako je teorija tačna trebalo bi da su svi slični.

I znate šta, moj istraživački duh mi nije dao mira. U odredjenom vremenskom intervalu sam otišao na sva 3 merenja, odnosno dijagnostiku. Šta sam dobio? Različite rezultate. Skoro 50% preporuka se nije slagalo. Kod jednih sam smeo paradajz, jaja, bananu, paprike, dok kod drugih nisam smeo. Da ne bih ovde prikazivao sve te rezultate, zaključak je da metoda nije jedinstvena i ne daje konzistentne rezultate. Naravno, svaki od dijagnostičara je veličao svoju metodu kao superiornu. Da ne dužim, odlučio sam se za jednu od metoda i krenuo. Bilo je rezultata jer mi je bilo zabranjeno brdo namirnica: sve mlečno, svi šećeri, med, pola voća, pola povrća, sve od pšenice, svinjsko i živinsko meso, alkohol, itd. Na kraju mi se obrok sveo na jagnjetinu ili ribu, sa puno varijacija krompira i malo nešto dozvoljenog povrća, i kilograme kikirikija, jer od nečeg sam morao da dobijem energiju. Rezultat, smršao sam. Ne spektakularno, 10-ak kila za 3 meseca. Ali bio sam stalno gladan i imao ozbiljnih problema kada sam trebao nešto da jedem van kuće, jer gde naći adekvatnu hranu?

Dijetu krvnih grupa sam u startu preskočio jer mi je potpuno nelogična u svoj svojoj jednostavnoj logici. Ljudi su se vekovima hranili na prirodan i jedino moguć način, i njihove ćelije su usvojile kombinovanu ishranu tog tla i predaka, i odjednom, ja sada ne treba da jedem kulen, jer to nije dobro za moju krvnu grupu, a moja rodjaka vegetarijanac  treba da ždere meso. Suviše prost i sumnjiv metod.

Onda sam imao susret sa čuvenom Atkinsonovom dijetom, koja je bazirana na ishrani bogatoj životinjskim belančevinama. A ja ne volim meso i retko ga jedem! No, to je bila preporuka jednog mog zanimljivog poznanika koji me je odvikao od slatkiša, pa sam hteo da ga ispoštujem. Rezultat je nakon 3 meseca dijete bio da sam smršao 15 kilograma i napatio se od stresa što ne mogu da se zasitim, jer meso i salata nisu mogli da me zasite pa makar to bilo i u kilogramima. A tu je bila i još jedna, meni ne mnogo draga posledica, telo mi se osulo mladežima, što je bio loš znak. Pojava mladeže je posledica viška životnijskih proteina u telu, i nemogućnosti da se isti uklone, pa izlaze kroz kožu u vidu mladeža. Problem Atkins dijete je i ozbiljan kontaminacija jetre koja je preopterećena tolikim proteinima i ne može lako da sve stvorene otrove pri razgradnji proteina izbaci napolje. Posledica te dijete je da sam nakon par meseci dobio ozbiljnu upalu pluća! I to se desilo meni koji decenijam nije imao ozbiljniju prehladu a ne upalu pluća! Zaboravite Atkinsa ako vam je do zdravlja stalo.

Nakon tog nesrećnog iskustva poznanik mi je preporučio da pijem glinu, jer će me ona vremenom dovesti do regulacije težine a potpuno je bezopasna. Ne slažem se! Glina nije bezopasna! To treba reći otvoreno da se mnogi ne upropaste. Kako je bezopasno piti svaki dan rastvorenu glinu, zar je to normalno? A tako se predstavlja u neozbiljnim člancima i knjigama.

Problem sa glinom je u sledećem. Glina je snažan preparat za isušivanje tela i može izazvati ozbiljnu dehidraciju. Nikako je ne treba piti kada je napolju jako toplo, jer će telo dehidrirati. Drugo, zato što jako isušuje kožu, stvara mogućnost za pojavu lišajeva i ekcema na koži. I treće, opterećuje bubrege i vrlo verovatno puni iste peskom i zemljom. Oprezno sa glinom!

Onda se pojavio prijatelj iz inostranstva sa limun dijetom, takozvana Neera dijeta. Na njemu su se videli rezultati i obećavao je gubitak skoro 10 kg za 10 dana. Vrlo je jednostavna dijeta gde pijete danima limunadu napravljenu sa limunom, javorovim sirupom (Neera sirup) i čili paprikom. Ok, rekoh sebi, trebao mi je brz rezultat, možda mogu da izgubima ako ne svih 10 a onda makar 8 kilograma. Prvih dana je bio pakao, jer sam se nalivao limunadom, po 3 litra dnevno, a osećao sam glad i hteo nešto čvrsto da jedem. Ono što je interesantno, ta vrsta limunade zaista prijatno deluje na stomak, i ne izazive kiselost i ne izaziva šok pankreasa. Treba znati da klasična limunada izaziva pojačano lučenje pankreasa, pa se posle nje vrlo brzo ogladni i traži se unos šećera. U slučaju Neere to nije slučaj. Problem sa njom je i to što kada počnete da pijete Neera sok, često morate u toalet. Izdržao sam 11 dana. Učinak, 6,5 kilograma manje. Nije bilo spektakularno ali je poslužilo svrsi. Na žalost, nakon par meseci sam povratio veći deo izgubljene težine.

Dobio sam brz rezultat ali i zo-zo efekat. Prijateljica plastični hirurg me je upozorila sledeće. Osim što nije zdravo brzo smršati problem debljine se ne rešava pričom o čišćenju organizma i rastvaranju masti. To su sve alternativne legende. Jer, suština kod gojaznosti je u sledećem. Masne ćelije su kolektori masti. Kao takve, te ćelije ne nestaju. Kada čovek počinje da se goji, one jednostavno počinju da se uvećavaju, da se umnožavaju i da pupe kao grozd, stvarajući nove masne ćelije, kao grozdove. Kada čovek smrša, one se prazne ali ostaju zauvek uvećane i umnožene, tako da se vrlo lako i brzo ponovo pune, što je objašnjenje zašto se jednom debeli uvek lako ugoje. Tek dugotrajna glad uspeva da te ćelije suštinski smanji po volumenu ali ne i po broju. To će reći ako na početku života imate na primer 1 milion masnih ćelija, pa se jako ugojite i dobijete 2 miliona tih ćelija, one vam ostaju zauvek. Eto kljućnog problema. Jedini način da se te nove i neke stare masne ćelije uklone iz tela su liposukcija i mezoterapija. Prvo predstavlja grebanje masnog tkiva mehanički i skidanje sala, dok je drugo bockanje iglom i ubrizgavanje rastvora koji razlaže masne ćelije koje posle telo apsorbuje. Te metode još nisam probao a verovatno nikada ni neću, nisam toliko opsednut izgledom da bi mi skidali mast ispod kože.

Onda sam slučajno na ulici video knjigu klinike Mejo »O zdravoj težini«. Pomislio sam da bi možda napokon mogao da vidim šta o mom problemu kaže zvanična medicina, jer sam se do tada sve rukovodio alternativnim metodama. Kupio sam knjigu. Počeo da čitam. I prosvetlio se!

Šta reći, osim da pronadjete knjigu. Štampala ju je »Politika«. Jeftina je i vredi je imati zauvek. Teško ju je prepričati jer je u njoj dat jedan lep prikaz većine dijeta i njihovog mehanizma delovanja, kao i načina na koje naše telo funkcioniše. Sve je vrlo promišljeno napisano, da bih sada to banalno prepričavao. Moje je bilo da vam predstavim razna moja bolna iskustva i uputim vas na nešto što zaista vredi.

I da, naćićete u novinama i na internetu takozvanu Mejo dijetu, baziranu na voću. Ona zvanično od strane same klinke ne postoji, to je fake.

Klinika Mejo nikada nije koncipirala bilo kakvu dijetu. Za njih, stručnjake Klinike Mejo jedina ispravna dijete je stil života, vežbanje i stil ishrane, koja je ispunjena hranom bogatom vodom i balastnim materijama. Uostalom, pročitajte knjigu, sve će vam se logično i jasno kazati.
Kosmos nije mozda uvek fer, ali bar ima sjajan smisao za humor!
Carrie Bradshaw

[Reklama]


MarkoKg

 • *
 • 5,181
 • +48/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
Odg: Najbolja dijeta na svetu
« Odgovor #1 poslato: Jul 21, 2010, 12:30:53 »
Citat
Nakon tog nesrećnog iskustva poznanik mi je preporučio da pijem glinu, jer će me ona vremenom dovesti do regulacije težine a potpuno je bezopasna. Ne slažem se! Glina nije bezopasna! To treba reći otvoreno da se mnogi ne upropaste. Kako je bezopasno piti svaki dan rastvorenu glinu, zar je to normalno? A tako se predstavlja u neozbiljnim člancima i knjigama.
Bože sačuvaj...  :huh
Hvala Bogu pa nemam takve probleme, ne bih mogao na dijetu nikad...  :x
I verujem da je sve u umerenosti i fizičkoj aktivnosti, a ne u izgladnjivanju i silnim dijetama.

Alle

 • *****
 • 2,250
 • +17/-3
 • Pol: Žena
 • Every little thing is gonna be alright.. :)
  • Pogledaj profil
Odg: Najbolja dijeta na svetu
« Odgovor #2 poslato: Jul 21, 2010, 12:51:20 »
Slazem se..to se i kaze na kraju ovog teksta..fizicka aktivnost i umerena ishrana je sasvim dovoljna za lepu figuru..o tome i govori ta knjiga,mada je i nisam citala.. ( kao ja sto radim ) .. ^^ :)
Kosmos nije mozda uvek fer, ali bar ima sjajan smisao za humor!
Carrie Bradshaw

slobikus

 • *
 • 5
 • +0/-0
  • Pogledaj profil
Odg: Najbolja dijeta na svetu
« Odgovor #3 poslato: Avgust 20, 2010, 01:21:09 »
Najjednostavnija rjesenja su uvijek najbolja. Potrosi koliko si unio i to je to.

Alle

 • *****
 • 2,250
 • +17/-3
 • Pol: Žena
 • Every little thing is gonna be alright.. :)
  • Pogledaj profil
Odg: Najbolja dijeta na svetu
« Odgovor #4 poslato: Avgust 20, 2010, 02:19:54 »
Naravno... :)
Kosmos nije mozda uvek fer, ali bar ima sjajan smisao za humor!
Carrie Bradshaw

Magdalena62

 • *
 • 1
 • +0/-0
  • Pogledaj profil
Odg: Najbolja dijeta na svetu
« Odgovor #5 poslato: Januar 13, 2011, 14:25:06 »
 :ok
 :ok  :
bbq

pecurka33

 • *
 • 5
 • +0/-0
  • Pogledaj profil
Odg: Najbolja dijeta na svetu
« Odgovor #6 poslato: Januar 16, 2011, 18:23:44 »
ja bi dodao umerenost u prvostepenoj hrani (voce povrce zitarice mahunarke orasasti plodovi). dobra fizicka aktvnost. alkohol duvan i ostale droge izbaciti totalono kao i rahinisane proizvode (beli secer, gazirane sokove, slatkise, belo brasno i tako dalje)

pr.raskovic

 • *
 • 7
 • +0/-0
 • Opustite se i uzivajte!
  • Pogledaj profil
Odg: Najbolja dijeta na svetu
« Odgovor #7 poslato: Februar 12, 2011, 21:26:45 »
prvi zakon termodinamike

mackica1997

 • *
 • 6
 • +0/-0
 • Opustite se i uzivajte!
  • Pogledaj profil
Odg: Najbolja dijeta na svetu
« Odgovor #8 poslato: April 05, 2011, 01:01:00 »
ja bi dodao umerenost u prvostepenoj hrani (voce povrce zitarice mahunarke orasasti plodovi). dobra fizicka aktvnost. alkohol duvan i ostale droge izbaciti totalono kao i rahinisane proizvode (beli secer, gazirane sokove, slatkise, belo brasno i tako dalje)
bash tako

!mila!

 • *
 • 3,378
 • +13/-1
 • Pol: Žena
 • love you all....<3
  • mila opacic
  • Pogledaj profil
Odg: Najbolja dijeta na svetu
« Odgovor #9 poslato: April 05, 2011, 14:45:33 »
ne treba u opste biti na dijeti, vec se treba baviti necim...
moze i obicno trcanje oko skole....
hrana ima veliki udeo u gojenju, ali mrsavljenje, na bazi uzimanaj manje hrane, moze dovesti do problema, posebno kod devojaka....
This cat
is cat
a cat
good cat
way cat
to cat
keep cat
an cat
idiot cat
for cat
20 cat
seconds cat.

sad procitaj sve bez ,,cat,,.....:P

Larra

 • *
 • 5
 • +0/-0
 • Opustite se i uzivajte!
  • Pogledaj profil
Odg: Najbolja dijeta na svetu
« Odgovor #10 poslato: Jul 07, 2011, 17:56:47 »
ja bi dodao umerenost u prvostepenoj hrani (voce povrce zitarice mahunarke orasasti plodovi). dobra fizicka aktvnost. alkohol duvan i ostale droge izbaciti totalono kao i rahinisane proizvode (beli secer, gazirane sokove, slatkise, belo brasno i tako dalje)
bash tako
   potpuno tacno,najbolja dijeta je umjerenost u svemu

djudja69

 • *
 • 2
 • +0/-0
 • Opustite se i uzivajte!
  • Pogledaj profil
Odg: Najbolja dijeta na svetu
« Odgovor #11 poslato: Septembar 28, 2011, 08:39:14 »
ko nema problem sa tezino, lako je da prica,ja sta god da uradim ne mogu tih 5-7 kg da skinem,strasno,da li neko ima pravi savet.....

erne

 • *
 • 5
 • +0/-0
 • Opustite se i uzivajte!
  • Pogledaj profil
Odg: Najbolja dijeta na svetu
« Odgovor #12 poslato: Septembar 29, 2011, 18:37:16 »
ne mrsaj

kuki

 • *
 • 13
 • +0/-0
 • Opustite se i uzivajte!
  • Pogledaj profil
Odg: Najbolja dijeta na svetu
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 11, 2011, 20:30:11 »
Sta reci  :pijani

mimimaus

 • *
 • 1
 • +0/-0
 • Opustite se i uzivajte!
  • Pogledaj profil
Odg: Najbolja dijeta na svetu
« Odgovor #14 poslato: Novembar 09, 2011, 08:25:16 »
Nararavno,uvek je najbolje,smanjiti jelo,i za pocetak svaki dan setati brzim hodom min 30 min.