Doskočite prehladi i leti i zimi

 • 1 Odgovora
 • 1708 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

^Tina^

 • ***
 • 658
 • +6/-1
 • Pol: Žena
  • Pogledaj profil
Doskočite prehladi i leti i zimi
« poslato: Avgust 17, 2010, 11:40:54 »
Doskočite prehladi i leti i zimiI kada je vreme relativno toplo, dešavaju se prehlade, zapušenje nosa, kijavice, povišena temperatura i kašalj. Uzrok prehlade je uvek pad imuniteta sa još nekim "dodatkom": virusi, bakterije, previše kupanja u hladnoj vodi, hladan vetar posle kupanja, mokar kupaći kostim u hladovini, previše hladnog sladoleda, previše hladnih napitaka, preznojavanje pa promaja, izloženost hladnoj kiši...

Grip i prehlada su obično aktuelni u zimskoj sezoni (kasna jesen, zima, rano proleće), mada se prehlade dešavaju i tokom ostalih godišnjoh doba, ali se zbog vremenskih uslova teže prenose sa osobe na osobe, pa nema epidemije.

Bez obzira na to kada vas zadesi grip ili prehlada, nekih pravila se teba pridržavati.

Prepoznajte trenutak kada momentalno lečenje simptoma lekovima nije preko potrebno

Verovali ili ne, svi ti nesnosni simptomi koji se javljaju zapravo su deo prirodnog ciklusa lečenja vašeg organizma, odnosno dokaz su da se vaš imuni sistem uporno bori protiv bolesti. Primera radi, groznica predstavlja jednu od metoda koje telo koristi pri pokušaju da uništi viruse stvarajući uslove toplije nego što su inače. Uslovi koje groznica stvara takođe podstiču proteine koji uništavaju bacile da se mnogo brže kreću kroz krvotok i na taj način budu još efikasniji u borbi. Stoga, ukoliko budete uspeli da izdržite groznicu dva dana zaredom, postoji velika verovatnoća da ćete znatno ubrzati čitav proces ozdravljenja. Kašalj je još jedan produktivan simptom – čisti disajne puteve od debelih naslaga sluzi koju bacili koriste kao sredstvo da dođu do pluća i ostalih delova tela. Čak se i zapušen nos najbolje leči umerenim metodama ili se čak uopšte ne leči, već se prepusti samoisceljenju.

Tek kada bolovi i temperatura postanu previsoki, treba se obratiti lekaru.

Duvajte nos što je češće moguće

Izuzetno je bitno prazniti nos redovno i za vreme trajanja prehlade. Međutim, ukoliko previše jako budete duvali nos, postoji mogućnost da pritisak koji se tad javlja vrati sluz koja u sebi nosi bacile nazad u ušne kanale i tako prouzrokuje uvobolju. Jedan od bezbednijih načina pražnjenja nosa jeste da prstom pritisnete jednu nozdrvu dok polako praznite drugu.

Zapušen nos lečiti toplom slanom vodom

Ispiranje slanom vodom ili slanim rastvorom i te kako pomaže prilikom lečenja zapušenja nosa, a usput i uklanja ostatke virusa i bakterija koji se nalaze u nosu. Jedan od najpoznatijih kućno spravljenih rastvora jeste slani rastvor: pomešajte četvrtinu kafene kašičice soli i četvrtinu kafene kašičice sode bikarbone u 220 ml vode (jedna čaša). Zatim upotrebite špric ili nešto nalik njemu (kapaljku) kako biste taj rastvor ubrizgali u nosne kanale. Sve to ponovite dva-tri puta sa obe nozdrve, u vreme prehlade tri-četiri puta dnevno.

Ukoliko je nos zapušen više od deset dana, potražite pomoć lekara.

Dobro se ušuškajte i utoplite i odmarajte se što više

Kada vas obori prehlada ili grip, jako je bitno utopliti se i intenzivno odmarati, kako bi telo imalo što više energije prilikom borbe sa bacilima. S obzirom na to da ova bitka telo košta puno energije i napora, potrudite se da mu pomognete na svaki mogući način.

Grgorenje je obavezno

Ova metoda je jako korisna kada je reč o održavanju vlage u grlu i kao takva donosi trenutno olakšanje – polovina kafene kašičice soli, rastvorene u 220 ml mlake vode, četiri puta dnevno, veoma je dobar način da rehabilitujete grlo. Kako biste umanjili golicanje u grlu, pokušajte sa intenzivnim grgorenjem sredstvom poput čaja koji sadrži tanin, jer na taj način zatežete membrane i tako jačate tkivo koje se tu nalazi.

Ostalo

Od ostalih efektnih metoda treba pomenuti i konsumiranje što većih količina tečnosti, vrele tuševe, spavanje sa još jednim jastukom, mazanje melema ispod nosa i izbegavanje dodatnog stresa.

[Reklama]


Alle

 • *****
 • 2,250
 • +17/-3
 • Pol: Žena
 • Every little thing is gonna be alright.. :)
  • Pogledaj profil
Odg: Doskočite prehladi i leti i zimi
« Odgovor #1 poslato: Avgust 27, 2010, 14:21:55 »
Ja protiv gripa i prehlade koristim Fervex :) Always helps! :)
Kosmos nije mozda uvek fer, ali bar ima sjajan smisao za humor!
Carrie Bradshaw