Tri Medvjeda i gitara lektira za 1-razred

  • 0 Odgovora
  • 4826 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

^Tina^

  • ***
  • 640
  • +6/-1
  • Pol: Žena
    • Pogledaj profil
Tri Medvjeda i gitara lektira za 1-razred
« poslato: Mart 25, 2016, 01:04:39 »
Tri Medvjeda i gitara lektira za 1-razred

TRI MEDVEDA I GITARA, pisac: Ljudevit Bauer
Vrsta dela: Pripovijetka za decu
Vreme radnje: Nekada davno
Mesto radnje: Bukova šuma
Likovi: Medvedi Bruno, Bukalo, Bero i Mrgud

Kratak sadržaj:
U Bukovoj šumi je živio medvjed Bruno sa svoja tri sina. Zato što je već bio star i nije se mogao brinuti za obitelj, njegovi sinovi su preuzeli tu brigu. Najstariji si Bukalo bio je vrstan ribolovac koji je lovio ribe golim rukama. Srednji sin Mrgud bio je zadužen za prikupljanje meda, kojim bi hranio obitelj. Najmlađi sin Bero, nije bio spretan ni u lovu, ni u sakupljanju meda, no obitelj je uveseljavao pričama i dogodovštinama. Jednog dana dogodila se nesreća Bukalu, ozlijedio je šapu u ribolovu. Neduno zatim i srednji sin Mrgud je nastradao. Tražeći med je razljutio pčele koje su mu izbole cijelu njušku. Čekajući da se oporave, našli su gitaru u šumi i donijeli je kući. Sada je došao red na najmlađeg sina Beru da prehrani obitelj. S obzirom da nije bio vrsta u prikupljanju hrane, Bero je odlučio uzeti gitaru u ruke i svirati. Svirao je tako lijepo da su uskoro sve životinje iz šume počele dolaziti i slušati Beru. Naravno, gosti nisu dolazili praznih ruku, kao nagradu za Beru su donosili meda i ribe.Tako je Bero pokazao da, bez obzira što nije talentiran za prikupljanje hrane, svojim drugim talentima može činiti dobro i prehraniti obitelj.


O piscu:
Ljudevit Bauer književnik,

 urednik i prevoditelj, rođen u Sisku 1944. godine. Diplomirao je slavistiku u Zagrebu, a školovanje nastavio u Bratislavi i Pragu. Prvo prozno djelo mu je bilo objavljeno pedesetih godina na Radio Zagrebu, dok je za prvu tiskanu priču, 1973. godine dobio Politikinu nagradu.
Značajnija djela: pripovijetke za djecu Parnjača Columbina (1979), romani Trag u travi (1984), Trik (1985), Kronika porodice Weber (1990), Biserje za Karolinu (1997)

[Reklama]