samo-opusteno

Društvene teme => Umetnost i književnost => Lektire & knjige => Temu započeo: NiKooLaa Septembar 02, 2008, 09:41:35

Naslov: Tragom tajne
Poruka od: NiKooLaa Septembar 02, 2008, 09:41:35
(http://kultura.krstarica.com/uploads/pics/tajne.jpg)Samo mesec dana posle svetske premijere, u naše knjižare stigao je roman "Lavirint ruže" Titanije Haredi, koja je, inače, diplomirala psihologiju i engleski jezik. Ovaj izuzetno uzbudljiv triler napisan je u ključu "Da Vinčijevog koda" i izvesno je da će naići na lep prijem kod čitalačke publike. Posle kratkog uvoda o tajnom društvu koje za stolom stare krčme u Londonu 1600. godine započinje put kroz vreme, priča se prebacuje u savremeno doba. U centru pažnje su braća Aleks i Vili i obolela Lusi King. Oni su od majke nasledili srebrni ključić i komad pergamenta na kojem je ispisana tajanstvena poruka...

Da bi odgonetnuli tajnu drevnog dokumenta, svi se upuštaju u interesantnu i rizičnu avanturu, ne sluteći kakve ih sve opasnosti na tom putu čekaju i gde se sve u prošlosti nalaze koreni drevnih tajni. Spisateljica se inače služila i autentičnim zapisima ili biografskim podacima pojedinih istorijskih ličnosti, astrolozima i matematičarima čuvenog elizabetanskog doba koji su smatrali da najveći deo njihovih tadašnjih rukopisa svet još uvek nije spreman da vidi i upozna. Pored toga što knjiga pokušava da odgovori na pitanje zašto su neki misteriozni papiri i spisi zakopani pre više od četiri stotine godina danas toliko važni nekim društvenim strukturama da bi se zbog njih rizikovao život - knjiga govori i o razlozima zbog kojih je kristalna kugla, koja je pripadala čuvenom Džonu Diju, ukradena iz Muzeja nauke u Londonu u decembru 2004. godine.

Tokom pisanja ovog romana, kugla je pronađena, a zakazano suđenje će možda otkriti nešto od tajni koju eksponat poseduje. Takođe, srazmerno broju čitalaca koji je u kratkom roku poželeo da pročita roman Titanije Haredi, postoji mogućnost i da suđenje pljačkašima preraste u nastavak romana "Lavirint ruže"