samo-opusteno

Društvene teme => Umetnost i književnost => Lektire & knjige => Temu započeo: NiKooLaa Maj 12, 2009, 14:07:50

Naslov: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: NiKooLaa Maj 12, 2009, 14:07:50
samo-opusteno.info
Pop Cira i pop Spira - Stevan Sremac
:: Celo Delo, Lektira, Analiza, Prepricano delo, Sastavi ::


Celo Delo - Pop Cira i pop Spira online:
http://www.kodkicosa.com/pop_cira_i_pop_spira.htm (http://www.kodkicosa.com/pop_cira_i_pop_spira.htm)

Analiza Dela, i više:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9F%D0%BE%D0%BF_%D0%8B%D0%B8%D1%80%D0%B0_%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%BF_%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0


Opis likova:
http://www.samo-opusteno.info/forum/lektire-knjige/pop-cira-i-pop-spira/msg31374/#msg31374 (http://www.samo-opusteno.info/forum/lektire-knjige/pop-cira-i-pop-spira/msg31374/#msg31374)


:: Analiza Dela - Prepričana lektira ::

Stevan Sremac je u svom romanu prošao od anegdote o svadji I tuči dvojice popova,izbijenom I zamenjenom zubu pa do sudjenju kod vladike.Popovi Ćira I Spira su opisani kao likovi koji na sve gledaju optimistično,oni vole zivot I maksimalno uživaju u njemu,vode miran život,bez drama,potresa I nerviranja.Pisac navodi da su Ćiru u selu zvali ‘pop hala’ zbog proždrljivosti,a Spiru ‘pop kesa’ zbog pohlepe za novcem.Medjutim ja iskreno mislim da oni nisu loši ljudi vec kao I dosta nas neradnici,pisac im to zamera ali ni on ih ne opisuje kao loše vec kao dobre ljude.Oni su živeli u malom banatskom selu sa svojim ženama Persom I Sidom.Sida je imala ćerku Jucu.a Persa Melaniju.Družili su se dok u selo nije došao novi učitelj.Petar Petrović,tako se zvao,fin I ugladjen mladi gospodin.Njegova pojava izazvala je oduševljenje kod Spirine žene Side.Posle nedeljne mise svi su zajedno prošli kroz selo da ih svi vide pa su onda otisli na rucak.Pošto je pop Spira imao tu čast da prvi ugosti potencijalnog mladoženju kao slučajno su im u goste jednog dana došli pop Ćira I njegova žena Persa.Obe su hvalilesvoje ćerke ne bi li pridobile učiteljeve simpatije.Za to vreme dežurna seoska abronoša Gabrijela već je počela da širi tračeve po selu šta se dešava u kući.Koga ce učitelj odabrati?Koja će se bolje pokazati kao udavača?Juca,pop Spirina kći bas I nije volela tog učitelja.Njeno srce pripadalo je nekom drugom,tačnije Šaci,berberinskom pomoćniku.Svako veče je prolazio sokakom i svirao joj pod prozorom.Sida je bila strašno iznenadjena ponašanjem i odlukom svoje ćerke.Učitelj se ipak zaljubio u Melaniju,ona je znala oko Pere tako vešto i umiljato da se ponaša,da mu je bilo teško i dan bez nje,a i on se njoj svidjao i svako veče su se vidjali.Sida je bila veoma ljubomorna zbog toga i to je bio razlog da izbije rat izmedju gospodje Side i Perse.Od tada više nisu živele u slozi i ljubavi a džurna abronoša Gabrijela je odmah požurila da obavesti selo o ovim dogadjajima.Ogorčane i razočarane gospodje ispričale su svašta svojim muževima.Oni su se sastali da razgovaraju,ali je na kraju došlo do tuče.Pop Spira je fizički napao popa Čiru i polomio mu levi kutnjak.On nije bio zlopamtilo ali njegova žena Persa je želela osvetu po svaku cenu.Crkvenjak Arkadije je rešio da ih pošalje u Temišvat kod popa Oluje.Pop Oluja je pomogao pop Spiri da zamene zub i umesto njega stave veliki konjski.Kada se pop Ćira probudio,nije imao kud.Pomirio se sa svojim dugogodišnjim prijateljem.Njegova žena Persa bila je očajna.Posle ovog dogadjaja u obe popovske porodice bilo je svakodnevnog veselja.Pera je oženio Melakiju i postao djakon,a Šaca je oženio Jucu i postao berberin.Gospodja Persa i Sida nikako se nisu mirile sa sudbinom svojih čerki,a nisu se ni mirile izmedju sebe.Sve više je jaz izmedju ove dve popadije bio dublji.To prijateljstvo koje je jednom bilo prekinuto bise se nikada nije nastavilo.

Tema:prijateljstvo izmedju popa Spire i popa Ćire
Glavni likovi:Spira I Ćira
Sporedni likovi:Jula,Melanija,Persa,Sida,Gabrijela,Petar Petrović,Šaca,pop Oluja,Arkadije…

O likovima:
*Jula:Ona je uvek bila mirna I povučena,mala ,okrugla i zdrava kako pisac kaže~kao od brega odvaljena~.Umela je veoma dobro da kuva,volela je haljine otvorenih boja sa cvetovima.Rado je provodila vreme u bašti,zalivala i pevala i po svemu tome mogla bih da zaključim da je bila veoma romantična.
*Melanija:Bila je visoka,vitka i bleda u licu,uvek se žalila kako joj nešto nije dobro,nije umela da kuva,ali je zato znala da kritikuje jela.Gledala je samo svoje kaktuse i čitala romane.Bila je malo sanjalica i sentimntalna.
*Gabrijela:Gospodjica ili gospodja Gabrijela je uvek bila dobro obaveštna i znala do detalja sve sto se dogadjalo u selu.

Citati iz knjige:
~Teško svome bez svoga
~Nije blago ni srebro ni zlato več je blago sto je srcu drgo
~Gde ima vatre,mora i dima biti

Poruke:
~Drugarstvo je najveće bogatstvo
~Nije pamet u godinama već u glavi
~Bez vere i poverenja nema prijateljstva,a bez pijateljstva je ko bez pola života


Dodatak: 2 Sastava - Pop Cira i pop Spira

TEMA:Kako su se pop Cira i pop Spira posvadjali.

MESTO DOGAĐAJA:Jedno selo kojem pisac nije otkrio ime.

MIŠLJENJE O KNJIZI:Mislim da je knjiga veoma zanimljiva, uzbudljiva i pomalo smešna.

O PISCU:Stevan Sremac (1855-1906) Stevan Sremac rodjen je u Senti, u Backoj,1855. godine, gdje je proveo rano djetinjstvo. Posto je ostao bez roditelja, ujak Jovan Djordjevic dovodi ga u Beograd na dalje skolovanje. Stevan Sremac se opredjeljuje za studije istorije na Vejikoj skoli u Beogradu i za pripadnost Liberalnoj stranci. Svoj radni vijek proveo je kao profesor u gimnazijama u Nisu, Pirotu i Beogradu. Umro je 1906.goine u Sokobanji.
Poceo je da pise relativno kasno.U trideset i trecoj godini zivota, 1888. godine, poceo je da objavljuje prozne hronike o licnostima i dogadjajima iz srpske proslosti, koje ce se pojaviti kao knjiga 1903. godine pod naslovom "IZ KNIGA STAROSTAVNIH". To je bilo piscevo oduzivanje duga profesiji istoricara, ljubavi prema nacionalnoj prošlosti i snu o velikoj Srbiji. Realisticku prozu pocinje da pise tek posle dolaska u Beograd. Dugogodisnji zivot u Nisu bio je period stvaralacke inkubacije. Prvu realisticku pripovjetku objavio je 1893. godine pod naslovom "BOZICNA PECENICA",a potom slijede IVKOVA SLAVA(1895), VUKADIN(1903), LIMUNACIJA NA SELU(1896), POP CIRA I POP SPIRA(1898), jedan o najboljih humoristickih romana u nasoj knjizevnosti i ZONA ZAMFIROVA(1906) najbolje komponovano Sremcevo djelo.
Rodjen u Backoj , gdje je san o velikoj Srbiji bilo osnovno duhovno obiljezje, brzo je prisao Liberalnoj stranci koja se zanosila romanticnom prosloscu a u praksi bila potpora rezimu Obrenovica. To ce ga okrenuti protiv svega sto je novo i sto je doslo sa strane, iz Evrope. To ce ga okrenuti i protiv Svetozara Markovica i njegovih pristalica, pa ce do kraja zivota ostati okorjeli konzervativac- okrenut proslosti, protivnik svake promjene. Sremac je na strani gazda, birokratije, vlasti i vladara; on je protiv seoske sirotinje i slobooumnih ucitelja. U LUMINACIJI NA SELU i VUKADINU progovorio je Sremac liberal, ogorcen na politicke protivnike i netrpeljiv.
U Sremcevom djelu sukobljavaju se dvije strane njegove licnosti: Sremac gradjanin i politicar i Sremac pisac. Kao gradjanin, Sremac je na strani starog, patrijarhalnog i starovremenskog u ljudima i zivotu, na strani onoga sto polako cili i nestaje. Njegov zivot u palanci je zivot u ambijentu koji voli, koji mu "lezi". Kao politicar je na strani konzervativnih ideja, na strani onih koji imaju i vladaju. Sremac pisac nadvladava Sremca političara i tada nastaju pripovjetke i romani trajne umjetnicke vrijednosti.
Stevan Sremac je rasni realista. Obdaren sposobnostima posmatranja i zapazanja pronicanja u sustinu pojava i dogadjanja- Sremac je uvijek polazio od stvarnih cinjenica i podataka, od onoga sto je vidio, provjerio i zabiljezio.

NAJLEPŠI OPIS: Avlija prostrana,otegla se duz čitavih njiva da jedva možeš doviknuti onoga s drugog kraja avlije.A u avliji svacega;jedno bogatstvo zavisti.Tu su supe,ambari,golubunjaci,tri kamare slame,kamara ganjeva i saturika od kojih se dobijala dobra zeravica za stogl kojim se peglale frajla-Juline bele suknjice sa slingerajem,i gomila orezane loze spremljene z apecenje jaganjaca kojima je pocesce pop Spira omastio brk.Tu je,dalje u avliji bio buinar sa divnom hladnom vodom u kojoj je pop Spira hladio vino i lubenice.Uz bunar je stajao nov valov oko njga se neprestano gurkalo i dzakala zivina,a narocito patke i pacici,a onaj stari vec olupani valov bio je privezan za donji kraj djerma da se lakse vuce ogroman kabao iz bunara.NAJZANIMLJIVIJI DOGADJAJ:
Pop Cira i pop Spira su stigli u Temisvar kod Spirinog veoma dobrog prijatelja,koji ce mu pomoci da ukrade zub od popa Cire koji ga cuva kao oci u glavi.
Uvece su popovi poceli da piju a domacin je najvise dolivao pop Ciri,kako bi se ovaj opio i cvrsto spavao.Pop Ciri se prispavalo i onda su svi otisli u svoje sobe,domacin i pop Spira su cekali da Cira zaspi i onda je domacin usao u Cirinu sobu i trazio zub u jakni ali ga nije nasao,pa je otisao kod Spire u sobu da ga pita da li mozda zna gde bi Cira mogao da sakrije zub,Spira mu je rekao da je sigurno ispod jastuka,domacin je tamo i nasao zub,uzeo ga je,i zamenio ga sa konjskim zubom.
Kada su ujutro krenuli dalje na put Spira je bio veoma veseo.
Kada su stigli pred ekselenciju pop Cira je izvadio maramicu sa zubom i predao ga ekselenciji,oni su poceli da se smeju i pitali su ga da li je siguran da je ovo njegov zub,i on je tvrdio da jeste,sve dok mu ekselencija nije pokazala da je to zub dosta veci od covekovog to jest da je to konjski zub.
Pop Spira se isto cudio,a pop Cira je znao da je to Spirino maslo,i da mu je on ukrao njegov pravi zub.Ekselencija je ova dva popa naterala da se rukuju i poljube,iako to nisu zeleli,oni su se poljubili,i tad su se njih dvojica pomirili,ali nikad vise nece biti prijatelji kao nekad pre.

IME PISCA:Stevan Sremac
IME DELA:Pop Cira i pop Spira
GLAVNI LIKOVI:pop Cira,pop Spira,Jula,Melanija,Persa,Sida,Saca i Pera
SPOREDNI LIKOVI: frau-Gabrijela,tetka Makra,ča-Nića,...
Naslov: Pop Cira i Pop Spira
Poruka od: TanjicA Maj 14, 2009, 11:49:07
Pop Ćira i pop Spira ~ Stevan Sremac


O delu

То је хумористични роман који кипти од шаљивих згода и смешних ликова. Око емфорне приче о попадији и тучи попова због зета, као окоснице,дата је широка реалистичка слика војвођанског села. У конструкцији романа приметан је паралелизам по сличности међу ликовима и токовима радње: два попа, две поповске кћерке, две љубавне приче. У почетку романа то је паралелизам по сличности : две поповске куће су сасвим сличне, још су сличније две попадије, што се види и по њиним именима (Персида и Сида). У даљем развоју радње паралелизам по сличности преображава се у паралелизам по контрасту, што највоље долази до израза у ликовима двеју дјевојака, Меланије и Јуле. Насупрот Јули која је здрава, снажна и вредна сеоска дјевојка, Меланија је размажена, себична, извештачена. И две љубавне приче, прича о Меланији и учитељу Пери, с једне, и прича о Јули и берберину Шаци, с друге стране, налази се у контрастном односу. Прва је од почетка само лов на мужа, где умешност младе дјевојке, кокетне и причљиве, срећно допунјује животно искуство њене мајке. Друга почиње романтично, кришом,у амбијенту башта и цвећа и мора да савлада низ препрека, између осталог и противљење девојчиних родитеља, да би се остварила. Обе приче завршавају на исти начин, свадбом, али су праву срећу у браку нашли само Јуца и Шаца. Највећу драж књиге чине описи којих има у изобиљу и разних врста : слике сеоског амбијента и атмосфере (ё''ёидилично представљено вече у у кући поп-Спирино'',ёё'' недељни дан на селу ''), описи сеоских дворишта, ствари, животиња. Сремац је мајстор у сликању животињских ликова. Њих има у многим његовим дјелима, а највише управо у овом роману. Ту су : ё''ёстари Шаров'', ё''ёлопов мачак '' и, најизразитији од свих похотљиви патак поп-Спирин. И поједини предмети под његовим пером добијају индивидуална обиљежја. Такав је стари сат у кући поп-Ћириној. Сремчеве хумористичне илустрације увек извиру из живота, из животне свакидашњице.И кад описује животиње, њихови цртежи му згодно по служе да у духовитим поређењима и асоцијацијама изнесе смешне сличице из живота. Сличица у којој је у центру поп Спирн ћуран, на пример духовито илуструје читав амбијент у ком се развијају догађаји око сукоба поп Ћире и поп Спире: ''На пример живине ! Шта је и какве је све то било у авлији.Прави Нојев ковчег! Било гускака угојених тако да, када их поп Спира види у перју још, а њему пође вода на уста, па луцкастих ћурака и међу њима глупи и уображени ћуран, задовољство комшинске деце. Иако је пазио на себе и достојанствено се понашао, ипак је пропадао међу комшинском децом као неуспели педагог.Врло су га често секирала деца изкомшилукакад изађе на сокак, тако да се обично морала и сама госпођа Сида умешати и заузети за њ.,,Срам вас било, бећари једни'',грдила би их она тада, немате ни срца ни душе!А шта вам ради да га секирате тако!? Јао наопако, а кад сте у другом шору и шта тек радите другим паорским ћуранима,кад сте такве арамије пред господин-попином кућом?!''

Kritika

Побожност и оданост цркви нису Сремцу сметали да се нашали на рачун попова, да их прикаже у њиховом приватном животу као људе који се поглавито брину за стомак, за новац икоји се сурењиво боре за црвени појас.Сремац се не устручава да их прикаже као људе облапорне и сангвиничне, кадре да једандругоме подвале и да у свађи један другоме избију зубе.Сремац се нашалио и на рачун ратоборних попадија, које су у првом плану његовог хумора, а које су по менталитету врло налик једна на другу.Одлично познавајући менталитет домаћих интеријера малограђанских породицаСремац је дочаравао комичне странешаблона њиховињ међусобмних односа, ситничавог механизма њиховог једноликог начина живота.У двема попадијама, чији су односи променљиви и зависе од личних интереса, оличен је и ниво малограђанских патријархалних жена, чији је свијет затворен у домазлук, закржљао у огрубелости и запарлочености личног живота....Сремац је замислио Поп Ћиру и поп Спиру као кратку приповетку, међутим је у разради, додавањем великог броја епизода . произашло веће дјело.Добио је у овим епизодама пејзаж љивота банатског села у коме ноћу сате оглашава боктеров рог, а преко дана одлазак и повратак крава регулише домаћицама радно време.Много оштроумно запажених, колоритним детаљима духовито поентираних елемената уткано је у ово дело. Ови детаљи су укомпоновани у фабулу и уносе много животне верности, сликовитости и боја у духовите цртеже, илустрације и карикатуре интимног домаћег животабанатског села и поповских кућа. Хумор Стевана Сремца црпе своју ванредну живутност непосредно из стварних доживљаја,из свакодневних доживљајапросечних људи малограђанске средине у којој се Сремац кретао . Врело Сремчевог хумора се налазило у интимном поззЂнавању те средине и саживљавању с њоме.Читаоци су у овом Сремчевом хуморуналазили реалне елементе из свога живота и живота своје средине, из својих устаљених навика, из свега онога што је постало уобичајно, што се укоренило у живот и постало захвалан објекат шале и досетке.
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: jollexx Avgust 18, 2009, 13:53:56
super!
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: zbrljauk Septembar 16, 2009, 16:06:52
Dobro je uradjeno,ali bi se moglo jo nesto tu promeniti.
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: TheFicha Oktobar 13, 2009, 15:18:17
Hvala
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: oggisha Oktobar 13, 2009, 15:25:57
odlicno...hvala...
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: mlos12 Novembar 16, 2009, 12:17:14
dobro odradjeno
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Vanchy Novembar 21, 2009, 21:42:08
dobro je  :ok
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: dragonfly9889 Decembar 03, 2009, 18:21:17
super =)
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: galabl Decembar 06, 2009, 20:57:43
e ovako ljudi može li neko napisati temu ove knjige hitno je
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: DaRkOoO Decembar 06, 2009, 22:03:46
A mogli smo i da ti napisemo na papir pa da ti posaljemo faksom ?
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Livingston Decembar 23, 2009, 16:14:55
Dobro uradjeno ......Ali ja bi bolje to uradila............ ;)
Hvala............. Ali je malo za moju nastavnicu.........................
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: S-W-CREW Decembar 30, 2009, 12:22:32
ako moju owo zadowolji bice dobro :D:D:
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: b0taner0_^ Januar 01, 2010, 14:09:07
Bravo!
odlicno
svaka cast!
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: striker Januar 07, 2010, 12:44:28
Odlicno!!! cheesy
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Maya88 Januar 08, 2010, 23:09:52
a recite mi jer moze neko napisati (do sutra,ako je moguce) vreme i mesto???
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: NiKooLaa Januar 09, 2010, 00:07:27
Mesto je Vojvodina (piščeva sredina). Radnja se, konkretno, događa u jednom banatskom selu, a nešto, pred kraj romana, i u jednoj bačkoj varoši.
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: mixa996 Januar 09, 2010, 13:52:18
nek mi napise neko niz dogadjaja ili fabulu lektire do ponedeljka molim vas!!
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: TanjicA Januar 09, 2010, 13:55:01
nek mi napise neko niz dogadjaja ili fabulu lektire do ponedeljka molim vas!!
Pročitaj celu temu prvo.
Imaš na početku i link do celog dela, pa možeš i pročitati bar nešto do ponedeljka.
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: mixa996 Januar 09, 2010, 14:01:45
ma problem je u tome sto mi je zabranjen komp pa iskoriscavam priliku dok keva nije kuci-naso sam fabulu za uvod ali ovo ostalo nemam
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: stefy.w.f.c Januar 10, 2010, 18:55:18
super je
Dva popa
Svađa zbog zeta
Tuča
Izbijen zub
Tužba
Putovanje na istim kolima
Zamena zuba — konjski zub
Rasplet
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: mixa996 Januar 10, 2010, 20:44:50
ma i ja sam naso to ali na vikipediji pise da je to uvod! :x
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: TinKa Januar 30, 2010, 15:00:53
Hvala,trabalo mi je,tj trebace mi ali sada mi htino treba:
Hajduk Stanko!
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: milospantic Februar 01, 2010, 16:57:29
super
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Dzejn Februar 01, 2010, 18:17:39
-,-
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: HappyUpHere ^^ Februar 02, 2010, 20:27:02
thanks..x)
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: daxy96 Februar 03, 2010, 21:34:31
Svi decaci (10) u odeljenju napisali istu analizu, a niko lektiru nije ni procitao posle 2 meseca. nastavnica nece ni posumljati
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Dzejn Februar 07, 2010, 22:58:18
AMAN BRE !
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: birman Februar 09, 2010, 14:48:51
super
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: mateus Februar 11, 2010, 16:50:00
hvala mnogo
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: matejica Februar 11, 2010, 21:34:11
treba mi 5 postovaaa :)

EDIT: Nikad ih nažalost nećeš skupiti.
Ban.
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: aiko Februar 12, 2010, 22:09:44
E hvala ... bas mi je to trebalo ^^
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: ado006 Februar 13, 2010, 12:16:52
super
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Stefan Stef Februar 15, 2010, 15:51:51
ma odlicno je bre .................sta samo opusteno malo jos pogledajte na youtubu episode i eto ...........a za one koji su pisali skidam kapu.......... :ok
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: JAJAJAJJAJAJJJAJAJJAJA Februar 15, 2010, 18:03:11
Jel moze neko da napise opis pop Cire i pop spire????  :huh
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: hemija Februar 20, 2010, 04:00:33
cool
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: hemija Februar 20, 2010, 04:02:02
jel ima neko prepricano hitno je najkasnije do nedelje
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Maki187 Februar 24, 2010, 13:22:30
odlicno je...hvala   cheesy
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Manchallo Februar 27, 2010, 16:52:12
Super
Hvala majstore
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: nesafarm Mart 02, 2010, 14:09:26
da li neko zna gde se moze naci opis likova ove lektire?
ali da to nije za srednju skolu vec da je prilagodjeno osnovcima
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: dadaa Mart 08, 2010, 11:24:33
ma odlicno
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: iwandelija Mart 08, 2010, 12:02:36
super
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: hawk! Mart 15, 2010, 09:32:48
Hvala :)
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: zloo Mart 15, 2010, 17:02:23
 :ok niste izneverili ni ovaj put ....
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: alex9sd Mart 28, 2010, 13:36:47
e hvala vam puno... najjaci ste :)
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: I HaTe ScHoLl Mart 31, 2010, 11:52:30
SuPeR!!!!Ali moja nastavnica trazi detalje steta...
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Nevena Ivkovic April 07, 2010, 10:53:35
extra!!!
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: suba96 April 11, 2010, 09:06:19
zanimljivo je i ovo ima li opsirnije
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: LOL April 11, 2010, 15:32:21
lepo je napisano!
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Nemcha April 12, 2010, 11:58:09
a likovi XD
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: budimac nikola April 13, 2010, 18:45:25
maoze da se napise osobine perse?"!
Naslov: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Paky23 April 14, 2010, 15:40:39
Hvala ovo mi je mnogo pomoglo!! :)
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Gruja April 20, 2010, 22:19:10
Super je.... Hvala mnogo.... ;)
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Ivana 96 April 21, 2010, 22:18:45
jel mozete da mi kzete koje je vreme radnje u lektiri???
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: RiBoo April 22, 2010, 20:50:37
super!!!:D
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Aljesha April 22, 2010, 22:17:08
Treba mi 2 de0
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: macak96 April 25, 2010, 10:02:44
Jel iz ovoga moze es ad dobije barem 3????????
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Katchytzaa April 26, 2010, 17:26:11
waljda moze..:D meni trebaju likovii..:D
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: boskoo April 26, 2010, 20:45:24
ima samo analiiza a djelo prepricano
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: skaDu-carca April 26, 2010, 20:56:48
waljda moze..:D meni trebaju likovii..:D

*Jula:Ona je uvek bila mirna I povučena,mala ,okrugla i zdrava kako pisac kaže~kao od brega odvaljena~.Umela je veoma dobro da kuva,volela je haljine otvorenih boja sa cvetovima.Rado je provodila vreme u bašti,zalivala i pevala i po svemu tome mogla bih da zaključim da je bila veoma romantična.Natucala je Nemacki a gitaru po malo svirala. Mater je zvala mama a oca tata. Na bal je isla samo o sv.savi a znala je tek po neku igru .
*Melanija:Bila je visoka,vitka i bleda u licu,uvek se žalila kako joj nešto nije dobro,nije umela da kuva,ali je zato znala da kritikuje jela.Gledala je samo svoje kaktuse i čitala romane.Bila je malo sanjalica i sentimntalna.Nemacki je govoril perfektno i svirala klavir.Mater je zvala mama a oca papa . Cesto je posjecivala balove i znala skoro sve igre.Radila je sve po svojoj volji.
*Pop Spira:Bio je nesto nizi od Popa Cire. Imao je crveni pojas kako kaze gospoja Persa dobio samo na pevanje , a tako je i bilo . Zvali su ga pop kesa zbog svoje pohlepnosti za novcem.
*Pop Cira: On je imao plavi pojas.Zvali su ga pop hala zbog prozdrljivosti za hranom. Naime jednom je na nekoj svadbi pre obreda pojeo sve krofne koje je domacica pripremila .
*Gospoja Sida: Bila je Pop Spirina zena. Veoma tvrda i oduvek je potajno mrzela gospoja Persu i nazivala je bestijom. Kada god bi se neko jelo napravilo ona bi bila ljuborna i ovek ga pred Jucom kritikovala.
*Gospoja Persa: Bila je isto kao i gospoja Sida . Tvrda i uvek je gospoja Sidu nazivala bestijom i uvek bila potajno mrzela.Bila je ljubomorna na sidine saće od zolje od kvasca.


-to nešto ukratko :D
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: boskoo April 27, 2010, 14:00:59
treba mi hitno kratak sadrzaj pop cira i pop spira odmah danas
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Kojic April 28, 2010, 11:18:21
Cool

Postovi spojeni: April 28, 2010, 11:18:29
Bravo
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: LJIXI Maj 03, 2010, 17:12:10
extra....:)

Postovi spojeni: Maj 03, 2010, 17:17:06
al opisi su pro...:D :)))
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: HolloW Maj 05, 2010, 09:50:32
Dobro je uradjeno,ali bi se moglo jo nesto tu promeniti.
Da

Postovi spojeni: [time]Maj 05, 2010, 09:51:03 am[/time]
treba mi hitno kratak sadrzaj pop cira i pop spira odmah danas
Jel si nasao?

Postovi spojeni: [time]Maj 05, 2010, 09:52:15 am[/time]
super!
SUper :D

Postovi spojeni: [time]Maj 05, 2010, 09:52:29 am[/time]
^^
^^

Postovi spojeni: Maj 05, 2010, 09:52:48
extra....:)

Postovi spojeni: [time]Maj 03, 2010, 05:17:06 pm[/time]
al opisi su pro...:D :)))
Pro nema sta
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: pixxx Maj 05, 2010, 15:27:50
imate prepricanu knjigu na vikipediji                                                    I HVALA ZA OVO :music :pijani :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: dra-gan Maj 06, 2010, 12:19:59
Hvala
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: immolator Maj 10, 2010, 09:39:13
sad treba opis nekog lika za pismeni xd
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: filipoOZzy Maj 16, 2010, 21:02:07
odlicno
spasli ste me..

znaci hvala puno
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: nata05 Maj 17, 2010, 10:59:28
Super!
Naslov: Odg: Pop Cira i Pop Spira
Poruka od: -.- Maj 17, 2010, 11:22:46
super, hvala!...:)
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: cofile Maj 18, 2010, 12:41:16
extra ljud dobio sam 4+ a inace iz srpskog imam 2 :)
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Borec Maj 20, 2010, 18:41:25
Treba mi hitno tj do ujutru malo obimniji opis Side! Ako može, hvala mnogo!
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: miki... Maj 21, 2010, 13:24:39
treba mi za ponedeljak prepricano pop cira i pop spira ako moze neko da mi napise...please
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: joca.ntc Maj 27, 2010, 15:40:13
Eeee hvala puno, valjda cu izvuci 3 :)
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: wodlla Maj 31, 2010, 21:04:51
hvala,extra napisano :ok,spasili ste me keca iz srpskog  :gun
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: senad_np Jun 06, 2010, 20:48:37
treba mi ovo za sutra ...
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: jovanar Jun 06, 2010, 21:17:10
E mnogo vam hvala....ovo ce sigurno zadovoljiti mog nastavnika....SVAKA CAST,DOBAR RAD!
Naslov: pop cira i pop spira
Poruka od: milan messi Jun 06, 2010, 21:19:42
daali neko zna da mi preprica lektiru pop cira i pop spira HITNO!!! :gun
Naslov: Odg: pop cira i pop spira
Poruka od: senad_np Jun 06, 2010, 22:05:04
e slusaj , ja sam trazio i ja prepricanu , lektiru pop cire i pop spire , i bas sam nasao nesto na wikipediji ali nisam citao pa su mi dva druga poslali linkove isti text samo  je jedan sa wikipedije a drugi sa nekog tamo sajta.... evo ti prepricano :)  ( i da znas tek sam se danas uclanio xD ) Evo ti


Izgleda više nije u modi čitanje knjiga...

Evo nešto, što sam našao na wikipediji.

Uvod

Ovaj roman je delo sa tematikom (nizom tema) iz vojvođanskog života. Radnja se, konkretno, događa u jednom banatskom selu, a nešto, pred kraj romana, i u jednoj bačkoj varoši. Kompozicija romana se može predstaviti ovako:

    * Dva popa
    * Svađa zbog zeta
    * Tuča
    * Izbijen zub
    * Tužba
    * Putovanje na istim kolima
    * Zamena zuba — konjski zub
    * Rasplet

Stevan Sremac je anegdotu sa ovakvim razvojem radnje preuzeo i obogatio mnoštvom slika, poglavlja, novih situacija, likova i, pre svega, nepresušenim i penušavim humorom. U središtu romana su dva popa i njihove porodice. Jedan je pop Ćira, a drugi je pop Spira. Prvog su seljaci zvali pop Hala (žderonja) jer je mnogo jeo, posebno krofne (mogao je pojesti punu veš korpu krofni). Drugi je pak bio poznat kao pop Kesa, jer je voleo na svadbama, sa decom, da sakuplja sitan novac kad kum počne da baca na znak: „Kume, izgore kesa!“

Pop Ćira ima popadiju Persu i kćer Melaniju, a pop Spira popadiju Sidu i kćer Julu. Popovi su se dobro slagali, bili su imućni i dobro živeli, što potvrđuje i njihov izgled — obojica su bili ugojeni: „mantija samo što im ne prsne ispod pazuha, a pojas nikako da se skrasi na trbuhu nego sve beži pod bradu i bliže vratu“.

I popadije po mnogo čemu su bile slična jedna drugoj: „I jedna i druga popadija izgleda mala, široka i temeljna“. I kćerke su im vršnjakinje i dobro su se slagale, mada su po naravi i ponašanju bile različite. Melanija je bila učenija, više je čitala, bila slobodnija u društvu, gospodstvenija („bleda u licu“), a Jula jednostavnija, zdravija i rumenija, stidljiva i nezainteresovana za knjige. Porodice su bile slične jedna drugoj, a opet različite: pop-Ćirina nekako savremenija u odevanju, nameštaju, a pop-Spirina staromodnija. Pisac o tome kaže: „Kuća pop-Ćirina bila je nešto siromašnija. U njoj se, istina, manje bogatstva ali više ukusa opažalo“. U pop-Ćirinoj kući se oseća „blag miris mirišljavog sapuna (...), a kod pop-Spire opet miris od mladog sira i bosiljka“. Kod pop-Ćire „po kanabetu i foteljama isheklovani jastučići i komadići hekleraja“ a kod pop-Spirinih „su bili tanki peškirići, od srpskog platna i veza...“. Pop-Spirino dvorište bilo je puno svakojake živine, o čemu Sremac opširno piše i sa puno humora.

Ove dve popovske porodice „bezbrižno su živele: dobro se jelo i pilo...“ Popovi su služili u jednoj crkvi, dobro se pazili, međusobno (skoro svakog dana) posećivali. Popovi bi pijuckali, popadije ogovarale, a devojke međusobno ćeretale. Popadije su se jedna drugoj obraćale sa „slatka moja“, a u sebi jedna prema drugoj osećale zavist, nipodaštavanje i potpunu netrpeljivost. Jedna drugu je, u sebi, nazivala „beštijom jednom“. Sve ovo čini uvod u roman i život ljudi koji je jednoličan i dosadan.

Svađa

Jednoličan život popovskih porodica, pa i celog sela, izmenio je iznenadan dolazak mladog i lepog učitelja Pere. On počinje da posećuje obe porodice (prvo Spirinu, a potom i pop-Ćirinu). Popadije počinju da obleću oko njega, i jedna i druga želi ga za svog zeta. Od toga će i početi sve. Počinje zaplet u romanu. Prvo započinju zađevice, sitne podvale, ogovaranja popadija, a na kraju dolazi tuča popova. Prve zađevice počele su na večeri kod popadije Perse, u prisustvu učitelja Pere. Popadija Sida brisala je čašu, da pokaže pred svima kako nije čista, a kad se govori o knjizi, čitanju i devojkama, popadija Persa, koristeći podsmeh, uzvraća Sidi. Na prvi pogled „kritikuje“ svoju kćerku, a „hvali“ Julu, dok se istinski uveliko podsmeva Sidi i Juli:
Vikicitati „Ali, tek, ja bar uvek pomislim da su druge srećnije matere što im kćerke nisu tako pasionirane za nauku i čitanje, pa kažem u sebi: Bože, kako je, eto, ova naša gospoja Sida srećna mati! I toliko puta govorim ovoj mojoj: Što se ne ugledaš, kažem, na tvoju stariju drugaricu Julu? Eto, kad si, kaži mi, nju videla da je uzela knjigu da čita!? Nego ta lepo stoji uz svoju iskusnu mater, pa se uči i pomaže joj ko dobra kćerka materi; radi po kući sve: kiseli krastavce, pravi komplov, kuva sapun, kopuni živinu i radi sve takve kućevne stvari.“

Pošto Persina Melanija osvaja učitelja Peru i sa njim često šeta sokakom, Sida to ne može da podnese, pa iznosi rešeto na sokak i rešeta žito tako da prašina i pleva idu pravo na pop-Ćirinu kuću. Time odnosi među njima bivaju zaoštreniji.

Jula se zaljubljuje u berberina Šacu. To je zdrava ljubav, iskazivana i Šacinom muzikom pod Julinim prozorom u kasnim večernjim satima. To koristi i popadija Persa za otvoreno ogovaranje pop-Spirine kuće.

Tuča dva popa i konjski zub

Dolazi do rasprave i svađe između popova u crkvi. Sve se završava tučom u kojoj se uvređeni pop-Spira baca debelom crkvenom knjigom na pop-Ćiru i izbija mu jedan zub. Međutim zahvaljujući Gabrijeli, koju su nazivali „seoskim dobošem“ i „seoskim telegrafom“, vest o tom događaju ne samo da se brzo prenela s jednog na drugi kraj sela, nego je dobila i sasvim nov sadržaj. Kroz pričanja i uzajamna prepričava sve se to izmenilo i postalo drugačije. Pričalo se da je pop-Ćiri prvo izbijen jedan kutnjak, zatim svi zubi, te da je pop-Spira udarcem „pop-Ćiri okrenu donju vilicu čak na leđa“. Ovo mesto je vrhunac (kulminacija) u razvoju radnje. Nakon toga dolazi peripetija (preokret). Pop-Ćira tuži popa Spiru kod vladike u Temišvaru. Do tog mesta putuju na istim kolima. Na putu, kod popa Oluje, dok pop-Ćira spava, izbijeni pravi zub zamenjen je konjskim, što je kasnije kod vladike izazvalo veliki smeh. Vladika ih je pomirio, ali popadija Persa nikada nije stišala svoj bes spram Spirine porodice. Mržnja je ostala do kraja.

Epilog

Epilog (kraj romana) govori više o popovskim kćerima negoli o popovima i popadijama. Melanija se udala za učitelja Peru, koji je postao pop i živi u nekoj varošici, bez dece. Uči klavir i druži se sa gospodskim svetom. Jula se udala za berberina Šacu, koji je dobio neko nasledstvo, a potom otišao u Beč i tamo završio za zubara. Ima četvoro dece i sa Julom srećno živi u nekoj varoši u Bačkoj. Pop Pera ju je video i sa njom razgovarao kada je tuda prolazio. Pera je bio zadivljen njenom lepotom i jednostavnošću, u sebi je osećao kajanje što se njome nije oženio, gledajući je onako jednostavnu, neposrednu i zdravu.

Primećuje se da je pisac naklonjeniji pop-Spirinoj porodici, Juli i Šaci iz razloga što je Sremac više voleo običnog čoveka i narodni duh, a sa negodovanjem gledao na ono što je novo, pomodarsko i što dolazi sa strane, bilo da je reč o odevanju, govoru, ponašanju, ishrani ili stanovanju.
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: bojsa96 Jun 07, 2010, 23:18:35
tnx^^ :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: ULTRAnumb Jun 08, 2010, 18:58:12
hvala , esktra je !
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: genius Jun 08, 2010, 20:24:06
drzi te mi palceve .. . sutra mi je presudni dan zbog sugave lektire . . . :))))

:ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Beba Jun 18, 2010, 11:45:33
hvala :)
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Alle Jul 17, 2010, 16:50:15
Da .. prica je u sustini interesantna..ali nacin na koji je pisana ta knjiga ume da uspori citanje i da smori dosta..Inace knjiga nije losa zaista..
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: ajla197 Jul 26, 2010, 14:08:33
>HwaŁa< :D

Postovi spojeni: Jul 26, 2010, 14:27:27
Zna li mozda neko vrijeme radnje??????? :S
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: saki276 Oktobar 25, 2010, 22:50:46
hvala , uz malo dopune, ispalo je extra
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Drazenko5 Oktobar 31, 2010, 19:41:03
treba mi opis hitno gabrijela makra i nica
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: ana arsic Novembar 05, 2010, 10:02:36
hvala puno!!! :ok cheesy cheesy :ok cheesy
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: milosbo Novembar 09, 2010, 00:03:14
 cooool cooool

Hval ovo je mogao da uradi samo genije :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok

Postovi spojeni: Novembar 09, 2010, 00:04:29
[hide]Hvala[/hide]

Postovi spojeni: Novembar 09, 2010, 00:22:35
:opustenowelcome :opusteno3
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: miskodude Novembar 14, 2010, 20:13:37
 :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: nikolina997 Novembar 26, 2010, 18:28:49
Superr :ops

Extraa :)

Extra svaka cast! cooool

`

Bravo! :ok

Coooll :at
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: lunja Novembar 27, 2010, 19:55:21
Književni rod: epika

Književna vrsta: humoristički roman

Mesto radnje: jedno selo u Banatu, "ono i nije selo nego varošica. Ta koliki je samo onaj Veliki sokak..."- kaže pisac.

Vreme radnje: kraj 19-og stoleća

Tema: U romanu se govori o životu dva popa, dve popadije i dve popine ćerke. Magičan broj dva narušavaju jedan učitelj, jedan brica i jedna seoska tračara, danas bismo rekli Radio Mileva. To su istovremeno i glavni likovi.

Ideja (poruka): Bivši prijatelj gori je nego neprijatelj    ( narodna poslovica).  Slogom rastu male stvari, neslogom se i najveće raspadaju (opet narodna).

Fabula

U uvodnom delu opisuje se mesto radnje, jedno bogato banatsko selo, čiji su paori (seljaci) bili tako pobožni i imućni da bi mogli izdržavati, ne dva , već četiri popa. Pisac navodi da su Ćiru u selu zvali ‘pop hala’ zbog proždrljivosti, a Spiru ‘pop kesa’ zbog pohlepe za novcem. On im to zamera, ali  ih ne opisuje kao loše već kao dobre ljude. Meštani složni i na veselje i zabavu spremni, a popovi uživaju u izobilju. Odlično se slažu i, ako nisu na nekoj proslavi za bogatom trpezom, goste se u svojim domovim, a njihove dve ćerke (Juca i Melanija), odlične drugarice, uvek dobro raspoložene, bezbrižno ćaskaju. Ovu pravu seosku idilu s vremena na vreme naruše dve popadije (Persa i Sida) svojim zajedljivim primedbama na račun one druge, ali se ne ide dalje od toga: koja bolje izgleda, ili koja je bolji ručak spremila.

Pravi zaplet nastaje kad u selo stigne mlad i zgodan novi učitelj (Petar Petrović). Ona iskra zavisti među popadijama, pojavom novog učitelja, pali vatru koja će kasnije buknuti u požar. Valjalo bi ovu jedinstveno dobru priliku neženje iskoristi. Nevolja je u tome što je on jedan, a dve zrele udavače, popine ćerke. Počinje prava utakmica oko toga ko će pre i bolje ugostiti novajliju.

Čim se malo uljudio, mladi gospodin odšeta do crkve gde je trajala služba, i  svojim božanstvenim pojanjem oduševi malobrojnu publiku. Ko za inat Persi, Ćirinoj ženi, tog dana na službi je bio pop Spira, te on momka pozove na ručak, na oduševljenje svoje žene Side. Prvo  su svi zajedno prošli kroz selo da ih svi vide, pa su onda otišli na ručak. Pošto je pop Spira imao tu čast da prvi ugosti potencijalnog mladoženju, kao slučajno su im u goste jednog dana došli pop Ćira i njegova žena Persa. Obe su hvalile svoje ćerke ne bi li pridobile učiteljeve simpatije.

Za to vreme dežurna seoska abronoša Gabrijela već je počela da širi tračeve po selu: šta se dešava u kući. Koga će učitelj odabrati? Koja će se bolje pokazati kao  udavača? Juca, pop Spirina kći, baš i nije volela tog učitelja. Njeno srce pripadalo je nekom drugom, tačnije Šaci, bricinom pomoćniku. Svako veče je prolazio sokakom i svirao joj pod prozorom. Sida je bila strašno iznenađena ponašanjem i odlukom svoje ćerke. Učitelj se ipak zaljubio u Melaniju, ona je znala oko Pere tako vešto i umiljato da se ponaša, da mu je bilo teško i dan bez nje, a i on se njoj sviđao i svako veče su se viđali. Sida je bila veoma ljubomorna zbog toga i to je bio razlog da izbije rat između gospođe Side i Perse. Od tada više nisu živele u slozi i ljubavi, a dežurna abronoša Gabrijela je odmah požurila da obavesti selo o ovim događajima. Ogorčane i razočarane gospođe ispričale su svašta svojim muževima. Oni su se sastali da razgovaraju, ali je na kraju došlo do tuče. Pop Spira je fizički napao popa Čiru i polomio mu levi kutnjak. Ćira nije bio zlopamtilo, ali njegova žena Persa je želela osvetu po svaku cenu, i natera ga da tuži vladiki kolegu.   

Crkvenjak Arkadije je udesio da oba popa putuju istim taljigama. Na putu za Temišvar prenoće  kod popa Oluje. On je pomogao pop Spiri da zamene zub tako što je opio popa Ćiru, i umesto pravog, stave veliki konjski zub. Kada se Ćira probudio, onako mamuran, samo pipne zavežljaj i  nije primetio ništa, i pred njegovo preosvešenstvo vladiku, samouvereno izašao i u zavežljaju dao svoj rođeni zub, što je izazvalo opšti smeh, a naročito kad je na ponovljeno pitanje: da li je to stvarno njegov zub, potvrdio, govoreći da ga je služio više od 20 godina.

Onda se dogodio preokret, pa umalo nije bio kažnjen, ali mu je ostavljena šansa da se tu odmah pomiri sa svojim dugogodišnjim prijateljem. Njegova žena Persa bila je očajna. Posle ovog događaja u obe popovske porodice bilo je svakodnevnog veselja. Pera je oženio Melaniju i postao đakon, a Šaca je oženio Jucu i postao berberin. Gospođa Persa i Sida nikako se nisu mirile sa sudbinom svojih kćerki, a nisu se ni mirile između sebe. Sve više je jaz između ove dve popadije bio dublji. To prijateljstvo koje je jednom bilo prekinuto višee se nikada nije nastavilo.

Критички осврт

Побожност и оданост цркви нису Сремцу сметали да се нашали на рачун попова, да их прикаже у њиховом приватном животу као људе који се поглавито брину за стомак, за новац и који се суревњиво боре за црвени појас. Сремац се не устручава да их прикаже као људе облапорне и сангвиничне, кадре да један другоме подвале и да у свађи један другоме избију зубе. Сремац се нашалио и на рачун ратоборних попадија, које су у првом плану његовог хумора, а које су по менталитету врло налик једна на другу. Одлично познавајући менталитет домаћих ентеријера малограђанских породица Сремац је дочаравао комичне стране шаблона њихових међусобних односа, ситничавог механизма њиховог једноликог начина живота. У двема попадијама, чији су односи променљиви и зависе од личних интереса, оличен је и ниво малограђанских патријархалних жена, чији је свет затворен у домазлук, закржљао у огрубелости и запарложености личног живота....Сремац је замислио Поп Ћиру и поп Спиру као кратку приповетку, међутим,  у разради, додавањем великог броја епизода, произашло је веће дело. Добио је у овим епизодама пејзаж живота банатског села у коме ноћу сате оглашава боктеров рог, а преко дана одлазак и повратак крава,  регулише домаћицама радно време. Много оштроумно запажених, колоритним детаљима духовито поентираних елемената уткано је у ово дело. Ови детаљи су укомпоновани у фабулу и уносе много животне верности, сликовитости и боја у духовите цртеже, илустрације и карикатуре интимног домаћег живота банатског села и поповских кућа.
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: malecka124 Novembar 28, 2010, 13:15:56
hvala,punos te mi pomogli  :ok :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Joxy988 Decembar 01, 2010, 18:54:42
dALI BISTE MOGLI DA MI PREPRICATE CELU PRICU DO DESETOG DECEMBRA ...HITNO MI TREBA MOLIM VAS... :( :( :(
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: sh4m1 Decembar 05, 2010, 12:21:45
Dobro uradjeno! xD

Postovi spojeni: Decembar 05, 2010, 12:21:51
Dobro uradjeno! xD

Postovi spojeni: Decembar 05, 2010, 12:21:54
Dobro uradjeno! xD

Postovi spojeni: Decembar 05, 2010, 12:21:58
Dobro uradjeno! xD

Postovi spojeni: Decembar 05, 2010, 12:22:03
Dobro uradjeno! xD
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: cupka33 Decembar 05, 2010, 13:46:32
e ovako ljudi može li neko napisati temu ove knjige hitno je
hvala
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Neo Decembar 07, 2010, 19:50:19
hvala za ovo puno ste mi pomogli  :rock on  :pijani  :banghead :pijani :ok :ok :ok  :8 :8 :8
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: codaa Decembar 12, 2010, 15:26:14
e ljidi jel ima neko sastav na temu xumor u rumanu , sukobi popova ili sta cini likove srecnim i nesrecnim 1 od ta 3 mi treba ea odg pls
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: SAKYY SARITA Decembar 25, 2010, 13:24:53
 wink  JEL MOZE OPIS LIKOVAPORODICE POPA CIRE I POPA SPIRE    :x :whistle ::flowers:: :at :ops
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Brkac Januar 03, 2011, 21:36:23
Super!
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: emicj Januar 17, 2011, 18:35:50
xtra

Postovi spojeni: Januar 17, 2011, 18:36:49
siper

Postovi spojeni: Januar 17, 2011, 18:36:55
pardon super

Postovi spojeni: Januar 17, 2011, 18:36:59
xaxaaxax
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: jake_long_ Januar 23, 2011, 00:12:09
hwala  :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: deki98 Januar 23, 2011, 14:13:36
Hwala! 
:8  :rock on
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: WanDIt Januar 25, 2011, 19:05:18
Lepo ali nije bas savrseno imaju neke male ispravke
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Coskee Januar 31, 2011, 19:00:33
Hvala , ovo mi je bas trebalo sutra za skolu :)
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Soap Februar 01, 2011, 16:02:52
Odlicno!!! cheesy
  jeste brate stvarno ovo  mi za skolu treba 8 sam razred

Postovi spojeni: Februar 01, 2011, 16:03:24
   vi ste kraljeviiii!!!!!!!!!! :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Peka91 Februar 03, 2011, 19:40:25
Odlicno.super odradjeno   cheesy :ok cheesy
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Tubara Februar 07, 2011, 13:00:36
Extra je moju je zadvovoljilo i odusevila se :D
galabl imas tu temu ako nisi citao :DDD
citaj i videces :D
nema sta odlican rad momci smao nastavite mozda postaente
Stevan sremac :DDDD
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Pear_Head Februar 08, 2011, 15:26:24
 :ok Super je. Taman mi je trebala
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: brana92 Februar 09, 2011, 23:15:27
super je... :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Sandric01 Februar 13, 2011, 16:51:04
Hvala svima koji ste nesto napisali o likovima  wink
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: filip916 Februar 15, 2011, 13:16:02
 :rock on  taman sad radimo lektiru a ja je nisam procitao celu.:) upravo mi sad trebaju smesni dogadjaji i nasao sam ih na pravom mestu!!!   hvala
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: implant Februar 15, 2011, 15:30:49
hvala
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: alexa011 Februar 16, 2011, 13:28:31
ok

Postovi spojeni: Februar 16, 2011, 13:28:45
ok

Postovi spojeni: Februar 16, 2011, 13:29:06
hvala

Postovi spojeni: Februar 16, 2011, 13:35:59
ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: nsmm Februar 16, 2011, 15:37:23
 :ok

Postovi spojeni: Februar 16, 2011, 15:40:49
:rock on cry3 hahaha

Postovi spojeni: Februar 16, 2011, 15:40:50
:rolle

Postovi spojeni: Februar 16, 2011, 15:43:21
:8 :8 :8 :8 :8 :8 :8 :8 :8 :8 :8 :8 :8 da,da

Postovi spojeni: Februar 16, 2011, 15:43:37
sd sasdsa :banghead
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: hateSchool Februar 17, 2011, 17:03:20
hvala
za
pomoC!
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: hateSchool Februar 17, 2011, 17:20:15
HVALA!!!punO! :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok
Naslov: Odg: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Sh0mI Februar 18, 2011, 10:09:35
To ljudi nadam se da mogu da racunam da vas  :ok
Naslov: Odg: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Stefan Zrnic Februar 18, 2011, 11:25:51
Odlicn0 HWALA..!!   :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: UnLimited13 Februar 20, 2011, 14:04:18
Hvala
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Sh0mI Februar 20, 2011, 18:41:10
samo-opusteno.info
Pop Cira i pop Spira - Stevan Sremac
:: Celo Delo, Lektira, Analiza, Prepricano delo, Sastavi ::


Celo Delo - Pop Cira i pop Spira online:
 

Analiza Dela, i vise:
 

Opis likova:
http://www.samo-opusteno.info/forum/lektire-knjige/pop-cira-i-pop-spira/msg31374/#msg31374


:: Analiza Dela ::

Stevan Sremac je u svom romanu prošao od anegdote o svadji I tuči dvojice popova,izbijenom I zamenjenom zubu pa do sudjenju kod vladike.Popovi Ćira I Spira su opisani kao likovi koji na sve gledaju optimistično,oni vole zivot I maksimalno uživaju u njemu,vode miran život,bez drama,potresa I nerviranja.Pisac navodi da su Ćiru u selu zvali ‘pop hala’ zbog proždrljivosti,a Spiru ‘pop kesa’ zbog pohlepe za novcem.Medjutim ja iskreno mislim da oni nisu loši ljudi vec kao I dosta nas neradnici,pisac im to zamera ali ni on ih ne opisuje kao loše vec kao dobre ljude.Oni su živeli u malom banatskom selu sa svojim ženama Persom I Sidom.Sida je imala ćerku Jucu.a Persa Melaniju.Družili su se dok u selo nije došao novi učitelj.Petar Petrović,tako se zvao,fin I ugladjen mladi gospodin.Njegova pojava izazvala je oduševljenje kod Spirine žene Side.Posle nedeljne mise svi su zajedno prošli kroz selo da ih svi vide pa su onda otisli na rucak.Pošto je pop Spira imao tu čast da prvi ugosti potencijalnog mladoženju kao slučajno su im u goste jednog dana došli pop Ćira I njegova žena Persa.Obe su hvalilesvoje ćerke ne bi li pridobile učiteljeve simpatije.Za to vreme dežurna seoska abronoša Gabrijela već je počela da širi tračeve po selu šta se dešava u kući.Koga ce učitelj odabrati?Koja će se bolje pokazati kao udavača?Juca,pop Spirina kći bas I nije volela tog učitelja.Njeno srce pripadalo je nekom drugom,tačnije Šaci,berberinskom pomoćniku.Svako veče je prolazio sokakom i svirao joj pod prozorom.Sida je bila strašno iznenadjena ponašanjem i odlukom svoje ćerke.Učitelj se ipak zaljubio u Melaniju,ona je znala oko Pere tako vešto i umiljato da se ponaša,da mu je bilo teško i dan bez nje,a i on se njoj svidjao i svako veče su se vidjali.Sida je bila veoma ljubomorna zbog toga i to je bio razlog da izbije rat izmedju gospodje Side i Perse.Od tada više nisu živele u slozi i ljubavi a džurna abronoša Gabrijela je odmah požurila da obavesti selo o ovim dogadjajima.Ogorčane i razočarane gospodje ispričale su svašta svojim muževima.Oni su se sastali da razgovaraju,ali je na kraju došlo do tuče.Pop Spira je fizički napao popa Čiru i polomio mu levi kutnjak.On nije bio zlopamtilo ali njegova žena Persa je želela osvetu po svaku cenu.Crkvenjak Arkadije je rešio da ih pošalje u Temišvat kod popa Oluje.Pop Oluja je pomogao pop Spiri da zamene zub i umesto njega stave veliki konjski.Kada se pop Ćira probudio,nije imao kud.Pomirio se sa svojim dugogodišnjim prijateljem.Njegova žena Persa bila je očajna.Posle ovog dogadjaja u obe popovske porodice bilo je svakodnevnog veselja.Pera je oženio Melakiju i postao djakon,a Šaca je oženio Jucu i postao berberin.Gospodja Persa i Sida nikako se nisu mirile sa sudbinom svojih čerki,a nisu se ni mirile izmedju sebe.Sve više je jaz izmedju ove dve popadije bio dublji.To prijateljstvo koje je jednom bilo prekinuto bise se nikada nije nastavilo.

Tema:prijateljstvo izmedju popa Spire i popa Ćire
Glavni likovi:Spira I Ćira
Sporedni likovi:Jula,Melanija,Persa,Sida,Gabrijela,Petar Petrović,Šaca,pop Oluja,Arkadije…
O likovima:
*Jula:Ona je uvek bila mirna I povučena,mala ,okrugla i zdrava kako pisac kaže~kao od brega odvaljena~.Umela je veoma dobro da kuva,volela je haljine otvorenih boja sa cvetovima.Rado je provodila vreme u bašti,zalivala i pevala i po svemu tome mogla bih da zaključim da je bila veoma romantična.
*Melanija:Bila je visoka,vitka i bleda u licu,uvek se žalila kako joj nešto nije dobro,nije umela da kuva,ali je zato znala da kritikuje jela.Gledala je samo svoje kaktuse i čitala romane.Bila je malo sanjalica i sentimntalna.
*Gabrijela:Gospodjica ili gospodja Gabrijela je uvek bila dobro obaveštna i znala do detalja sve sto se dogadjalo u selu.

Citati iz knjige~
~Teško svome bez svoga~
~~Nije blago ni srebro ni zlato več je blago sto je srcu drgo~
~Gde ima vatre,mora i dima biti~

Poruke~
~Drugarstvo je največe bogatstvo~
~Nije pamet u godinama već u glavi~
~Vez vere i poverenja nema prijateljstva,a bey pijateljstva je ko bey pola života~


Dodatak: 2 Sastava - Pop Cira i pop Spira

TEMA:Kako su se pop Cira i pop Spira posvadjali.

MESTO DOGADJAJA:Jedno selo kojem pisac nije otkrio ime.

MISLJENJE O KNJIZI:Mislim da j eknjiga veoma zanimljiva,uzbudljiva i pomalo smesna.

O PISCU:Stevan Sremac (1855-1906) Stevan Sremac rodjen je u Senti, u Backoj,1855. godine, gdje je proveo rano djetinjstvo. Posto je ostao bez roditelja, ujak Jovan Djordjevic dovodi ga u Beograd na dalje skolovanje. Stevan Sremac se opredjeljuje za studije istorije na Vejikoj skoli u Beogradu i za pripadnost Liberalnoj stranci. Svoj radni vijek proveo je kao profesor u gimnazijama u Nisu, Pirotu i Beogradu. Umro je 1906.goine u Sokobanji.
Poceo je da pise relativno kasno.U trideset i trecoj godini zivota, 1888. godine, poceo je da objavljuje prozne hronike o licnostima i dogadjajima iz srpske proslosti, koje ce se pojaviti kao knjiga 1903. godine pod naslovom "IZ KNIGA STAROSTAVNIH". To je bilo piscevo oduzivanje duga profesiji istoricara, ljubavi prema nacionalnoj prošlosti i snu o velikoj Srbiji. Realisticku prozu pocinje da pise tek posle dolaska u Beograd. Dugogodisnji zivot u Nisu bio je period stvaralacke inkubacije. Prvu realisticku pripovjetku objavio je 1893. godine pod naslovom "BOZICNA PECENICA",a potom slijede IVKOVA SLAVA(1895), VUKADIN(1903), LIMUNACIJA NA SELU(1896), POP CIRA I POP SPIRA(1898), jedan o najboljih humoristickih romana u nasoj knjizevnosti i ZONA ZAMFIROVA(1906) najbolje komponovano Sremcevo djelo.
Rodjen u Backoj , gdje je san o velikoj Srbiji bilo osnovno duhovno obiljezje, brzo je prisao Liberalnoj stranci koja se zanosila romanticnom prosloscu a u praksi bila potpora rezimu Obrenovica. To ce ga okrenuti protiv svega sto je novo i sto je doslo sa strane, iz Evrope. To ce ga okrenuti i protiv Svetozara Markovica i njegovih pristalica, pa ce do kraja zivota ostati okorjeli konzervativac- okrenut proslosti, protivnik svake promjene. Sremac je na strani gazda, birokratije, vlasti i vladara; on je protiv seoske sirotinje i slobooumnih ucitelja. U LUMINACIJI NA SELU i VUKADINU progovorio je Sremac liberal, ogorcen na politicke protivnike i netrpeljiv.
U Sremcevom djelu sukobljavaju se dvije strane njegove licnosti: Sremac gradjanin i politicar i Sremac pisac. Kao gradjanin, Sremac je na strani starog, patrijarhalnog i starovremenskog u ljudima i zivotu, na strani onoga sto polako cili i nestaje. Njegov zivot u palanci je zivot u ambijentu koji voli, koji mu "lezi". Kao politicar je na strani konzervativnih ideja, na strani onih koji imaju i vladaju. Sremac pisac nadvladava Sremca političara i tada nastaju pripovjetke i romani trajne umjetnicke vrijednosti.
Stevan Sremac je rasni realista. Obdaren sposobnostima posmatranja i zapazanja pronicanja u sustinu pojava i dogadjanja- Sremac je uvijek polazio od stvarnih cinjenica i podataka, od onoga sto je vidio, provjerio i zabiljezio.

NAJLEPSI OPIS:Avlija prostrana,otegla se duz čitavih njiva da jedva možeš doviknuti onoga s drugog kraja avlije.A u avliji svacega;jedno bogatstvo zavisti.Tu su supe,ambari,golubunjaci,tri kamare slame,kamara ganjeva i saturika od kojih se dobijala dobra zeravica za stogl kojim se peglale frajla-Juline bele suknjice sa slingerajem,i gomila orezane loze spremljene z apecenje jaganjaca kojima je pocesce pop Spira omastio brk.Tu je,dalje u avliji bio buinar sa divnom hladnom vodom u kojoj je pop Spira hladio vino i lubenice.Uz bunar je stajao nov valov oko njga se neprestano gurkalo i dzakala zivina,a narocito patke i pacici,a onaj stari vec olupani valov bio je privezan za donji kraj djerma da se lakse vuce ogroman kabao iz bunara.NAJZANIMLJIVIJI DOGADJAJ:
Pop Cira i pop Spira su stigli u Temisvar kod Spirinog veoma dobrog prijatelja,koji ce mu pomoci da ukrade zub od popa Cire koji ga cuva kao oci u glavi.
Uvece su popovi poceli da piju a domacin je najvise dolivao pop Ciri,kako bi se ovaj opio i cvrsto spavao.Pop Ciri se prispavalo i onda su svi otisli u svoje sobe,domacin i pop Spira su cekali da Cira zaspi i onda je domacin usao u Cirinu sobu i trazio zub u jakni ali ga nije nasao,pa je otisao kod Spire u sobu da ga pita da li mozda zna gde bi Cira mogao da sakrije zub,Spira mu je rekao da je sigurno ispod jastuka,domacin je tamo i nasao zub,uzeo ga je,i zamenio ga sa konjskim zubom.
Kada su ujutro krenuli dalje na put Spira je bio veoma veseo.
Kada su stigli pred ekselenciju pop Cira je izvadio maramicu sa zubom i predao ga ekselenciji,oni su poceli da se smeju i pitali su ga da li je siguran da je ovo njegov zub,i on je tvrdio da jeste,sve dok mu ekselencija nije pokazala da je to zub dosta veci od covekovog to jest da je to konjski zub.
Pop Spira se isto cudio,a pop Cira je znao da je to Spirino maslo,i da mu je on ukrao njegov pravi zub.Ekselencija je ova dva popa naterala da se rukuju i poljube,iako to nisu zeleli,oni su se poljubili,i tad su se njih dvojica pomirili,ali nikad vise nece biti prijatelji kao nekad pre.

IME PISCA:Stevan Sremac

IME DELA:Pop Cira i pop Spira

GLAVNI LIKOVI:pop Cira,pop Spira,Jula,Melanija,Persa,Sida,Saca i Pera

SPOREDNI LIKOVI:frau-Gabrijela,tetka Makra,ča-Nića,...
Jel bi mogao da mi najdes humor u romanu plsssssss


Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Karic95 Februar 23, 2011, 17:15:41
samo-opusteno.info
Pop Cira i pop Spira - Stevan Sremac
:: Celo Delo, Lektira, Analiza, Prepricano delo, Sastavi ::


Celo Delo - Pop Cira i pop Spira online:
 

Analiza Dela, i vise:
 

Opis likova:
http://www.samo-opusteno.info/forum/lektire-knjige/pop-cira-i-pop-spira/msg31374/#msg31374


:: Analiza Dela ::

Stevan Sremac je u svom romanu prošao od anegdote o svadji I tuči dvojice popova,izbijenom I zamenjenom zubu pa do sudjenju kod vladike.Popovi Ćira I Spira su opisani kao likovi koji na sve gledaju optimistično,oni vole zivot I maksimalno uživaju u njemu,vode miran život,bez drama,potresa I nerviranja.Pisac navodi da su Ćiru u selu zvali ‘pop hala’ zbog proždrljivosti,a Spiru ‘pop kesa’ zbog pohlepe za novcem.Medjutim ja iskreno mislim da oni nisu loši ljudi vec kao I dosta nas neradnici,pisac im to zamera ali ni on ih ne opisuje kao loše vec kao dobre ljude.Oni su živeli u malom banatskom selu sa svojim ženama Persom I Sidom.Sida je imala ćerku Jucu.a Persa Melaniju.Družili su se dok u selo nije došao novi učitelj.Petar Petrović,tako se zvao,fin I ugladjen mladi gospodin.Njegova pojava izazvala je oduševljenje kod Spirine žene Side.Posle nedeljne mise svi su zajedno prošli kroz selo da ih svi vide pa su onda otisli na rucak.Pošto je pop Spira imao tu čast da prvi ugosti potencijalnog mladoženju kao slučajno su im u goste jednog dana došli pop Ćira I njegova žena Persa.Obe su hvalilesvoje ćerke ne bi li pridobile učiteljeve simpatije.Za to vreme dežurna seoska abronoša Gabrijela već je počela da širi tračeve po selu šta se dešava u kući.Koga ce učitelj odabrati?Koja će se bolje pokazati kao udavača?Juca,pop Spirina kći bas I nije volela tog učitelja.Njeno srce pripadalo je nekom drugom,tačnije Šaci,berberinskom pomoćniku.Svako veče je prolazio sokakom i svirao joj pod prozorom.Sida je bila strašno iznenadjena ponašanjem i odlukom svoje ćerke.Učitelj se ipak zaljubio u Melaniju,ona je znala oko Pere tako vešto i umiljato da se ponaša,da mu je bilo teško i dan bez nje,a i on se njoj svidjao i svako veče su se vidjali.Sida je bila veoma ljubomorna zbog toga i to je bio razlog da izbije rat izmedju gospodje Side i Perse.Od tada više nisu živele u slozi i ljubavi a džurna abronoša Gabrijela je odmah požurila da obavesti selo o ovim dogadjajima.Ogorčane i razočarane gospodje ispričale su svašta svojim muževima.Oni su se sastali da razgovaraju,ali je na kraju došlo do tuče.Pop Spira je fizički napao popa Čiru i polomio mu levi kutnjak.On nije bio zlopamtilo ali njegova žena Persa je želela osvetu po svaku cenu.Crkvenjak Arkadije je rešio da ih pošalje u Temišvat kod popa Oluje.Pop Oluja je pomogao pop Spiri da zamene zub i umesto njega stave veliki konjski.Kada se pop Ćira probudio,nije imao kud.Pomirio se sa svojim dugogodišnjim prijateljem.Njegova žena Persa bila je očajna.Posle ovog dogadjaja u obe popovske porodice bilo je svakodnevnog veselja.Pera je oženio Melakiju i postao djakon,a Šaca je oženio Jucu i postao berberin.Gospodja Persa i Sida nikako se nisu mirile sa sudbinom svojih čerki,a nisu se ni mirile izmedju sebe.Sve više je jaz izmedju ove dve popadije bio dublji.To prijateljstvo koje je jednom bilo prekinuto bise se nikada nije nastavilo.

Tema:prijateljstvo izmedju popa Spire i popa Ćire
Glavni likovi:Spira I Ćira
Sporedni likovi:Jula,Melanija,Persa,Sida,Gabrijela,Petar Petrović,Šaca,pop Oluja,Arkadije…
O likovima:
*Jula:Ona je uvek bila mirna I povučena,mala ,okrugla i zdrava kako pisac kaže~kao od brega odvaljena~.Umela je veoma dobro da kuva,volela je haljine otvorenih boja sa cvetovima.Rado je provodila vreme u bašti,zalivala i pevala i po svemu tome mogla bih da zaključim da je bila veoma romantična.
*Melanija:Bila je visoka,vitka i bleda u licu,uvek se žalila kako joj nešto nije dobro,nije umela da kuva,ali je zato znala da kritikuje jela.Gledala je samo svoje kaktuse i čitala romane.Bila je malo sanjalica i sentimntalna.
*Gabrijela:Gospodjica ili gospodja Gabrijela je uvek bila dobro obaveštna i znala do detalja sve sto se dogadjalo u selu.

Citati iz knjige~
~Teško svome bez svoga~
~~Nije blago ni srebro ni zlato več je blago sto je srcu drgo~
~Gde ima vatre,mora i dima biti~

Poruke~
~Drugarstvo je največe bogatstvo~
~Nije pamet u godinama već u glavi~
~Vez vere i poverenja nema prijateljstva,a bey pijateljstva je ko bey pola života~


Dodatak: 2 Sastava - Pop Cira i pop Spira

TEMA:Kako su se pop Cira i pop Spira posvadjali.

MESTO DOGADJAJA:Jedno selo kojem pisac nije otkrio ime.

MISLJENJE O KNJIZI:Mislim da j eknjiga veoma zanimljiva,uzbudljiva i pomalo smesna.

O PISCU:Stevan Sremac (1855-1906) Stevan Sremac rodjen je u Senti, u Backoj,1855. godine, gdje je proveo rano djetinjstvo. Posto je ostao bez roditelja, ujak Jovan Djordjevic dovodi ga u Beograd na dalje skolovanje. Stevan Sremac se opredjeljuje za studije istorije na Vejikoj skoli u Beogradu i za pripadnost Liberalnoj stranci. Svoj radni vijek proveo je kao profesor u gimnazijama u Nisu, Pirotu i Beogradu. Umro je 1906.goine u Sokobanji.
Poceo je da pise relativno kasno.U trideset i trecoj godini zivota, 1888. godine, poceo je da objavljuje prozne hronike o licnostima i dogadjajima iz srpske proslosti, koje ce se pojaviti kao knjiga 1903. godine pod naslovom "IZ KNIGA STAROSTAVNIH". To je bilo piscevo oduzivanje duga profesiji istoricara, ljubavi prema nacionalnoj prošlosti i snu o velikoj Srbiji. Realisticku prozu pocinje da pise tek posle dolaska u Beograd. Dugogodisnji zivot u Nisu bio je period stvaralacke inkubacije. Prvu realisticku pripovjetku objavio je 1893. godine pod naslovom "BOZICNA PECENICA",a potom slijede IVKOVA SLAVA(1895), VUKADIN(1903), LIMUNACIJA NA SELU(1896), POP CIRA I POP SPIRA(1898), jedan o najboljih humoristickih romana u nasoj knjizevnosti i ZONA ZAMFIROVA(1906) najbolje komponovano Sremcevo djelo.
Rodjen u Backoj , gdje je san o velikoj Srbiji bilo osnovno duhovno obiljezje, brzo je prisao Liberalnoj stranci koja se zanosila romanticnom prosloscu a u praksi bila potpora rezimu Obrenovica. To ce ga okrenuti protiv svega sto je novo i sto je doslo sa strane, iz Evrope. To ce ga okrenuti i protiv Svetozara Markovica i njegovih pristalica, pa ce do kraja zivota ostati okorjeli konzervativac- okrenut proslosti, protivnik svake promjene. Sremac je na strani gazda, birokratije, vlasti i vladara; on je protiv seoske sirotinje i slobooumnih ucitelja. U LUMINACIJI NA SELU i VUKADINU progovorio je Sremac liberal, ogorcen na politicke protivnike i netrpeljiv.
U Sremcevom djelu sukobljavaju se dvije strane njegove licnosti: Sremac gradjanin i politicar i Sremac pisac. Kao gradjanin, Sremac je na strani starog, patrijarhalnog i starovremenskog u ljudima i zivotu, na strani onoga sto polako cili i nestaje. Njegov zivot u palanci je zivot u ambijentu koji voli, koji mu "lezi". Kao politicar je na strani konzervativnih ideja, na strani onih koji imaju i vladaju. Sremac pisac nadvladava Sremca političara i tada nastaju pripovjetke i romani trajne umjetnicke vrijednosti.
Stevan Sremac je rasni realista. Obdaren sposobnostima posmatranja i zapazanja pronicanja u sustinu pojava i dogadjanja- Sremac je uvijek polazio od stvarnih cinjenica i podataka, od onoga sto je vidio, provjerio i zabiljezio.

NAJLEPSI OPIS:Avlija prostrana,otegla se duz čitavih njiva da jedva možeš doviknuti onoga s drugog kraja avlije.A u avliji svacega;jedno bogatstvo zavisti.Tu su supe,ambari,golubunjaci,tri kamare slame,kamara ganjeva i saturika od kojih se dobijala dobra zeravica za stogl kojim se peglale frajla-Juline bele suknjice sa slingerajem,i gomila orezane loze spremljene z apecenje jaganjaca kojima je pocesce pop Spira omastio brk.Tu je,dalje u avliji bio buinar sa divnom hladnom vodom u kojoj je pop Spira hladio vino i lubenice.Uz bunar je stajao nov valov oko njga se neprestano gurkalo i dzakala zivina,a narocito patke i pacici,a onaj stari vec olupani valov bio je privezan za donji kraj djerma da se lakse vuce ogroman kabao iz bunara.NAJZANIMLJIVIJI DOGADJAJ:
Pop Cira i pop Spira su stigli u Temisvar kod Spirinog veoma dobrog prijatelja,koji ce mu pomoci da ukrade zub od popa Cire koji ga cuva kao oci u glavi.
Uvece su popovi poceli da piju a domacin je najvise dolivao pop Ciri,kako bi se ovaj opio i cvrsto spavao.Pop Ciri se prispavalo i onda su svi otisli u svoje sobe,domacin i pop Spira su cekali da Cira zaspi i onda je domacin usao u Cirinu sobu i trazio zub u jakni ali ga nije nasao,pa je otisao kod Spire u sobu da ga pita da li mozda zna gde bi Cira mogao da sakrije zub,Spira mu je rekao da je sigurno ispod jastuka,domacin je tamo i nasao zub,uzeo ga je,i zamenio ga sa konjskim zubom.
Kada su ujutro krenuli dalje na put Spira je bio veoma veseo.
Kada su stigli pred ekselenciju pop Cira je izvadio maramicu sa zubom i predao ga ekselenciji,oni su poceli da se smeju i pitali su ga da li je siguran da je ovo njegov zub,i on je tvrdio da jeste,sve dok mu ekselencija nije pokazala da je to zub dosta veci od covekovog to jest da je to konjski zub.
Pop Spira se isto cudio,a pop Cira je znao da je to Spirino maslo,i da mu je on ukrao njegov pravi zub.Ekselencija je ova dva popa naterala da se rukuju i poljube,iako to nisu zeleli,oni su se poljubili,i tad su se njih dvojica pomirili,ali nikad vise nece biti prijatelji kao nekad pre.

IME PISCA:Stevan Sremac

IME DELA:Pop Cira i pop Spira

GLAVNI LIKOVI:pop Cira,pop Spira,Jula,Melanija,Persa,Sida,Saca i Pera

SPOREDNI LIKOVI:frau-Gabrijela,tetka Makra,ča-Nića,...
Jel bi mogao da mi najdes humor u romanu plsssssss
Da neces mozda i da ti napise pa posalje postom  :banghead :banghead :banghead :banghead :banghead :banghead
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Marko Djukanovic Februar 26, 2011, 17:13:39
Da li neko moze da mi napise sastav na temu Lik Perse?

Postovi spojeni: Februar 26, 2011, 17:17:20
Hitno je.. :)
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: daria Februar 27, 2011, 00:01:27
lepo !!!!  :oui
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: The Mix Februar 27, 2011, 21:15:18
Hvala puno!!!!!! :khm ako neko oce opis popova neka se javi!!!! hammer
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Justicem Februar 27, 2011, 21:19:36
samo-opusteno.info
Pop Cira i pop Spira - Stevan Sremac
:: Celo Delo, Lektira, Analiza, Prepricano delo, Sastavi ::


Celo Delo - Pop Cira i pop Spira online:
 

Analiza Dela, i vise: Trebaju mi hitno osobine Perse i Side .....
 

Opis likova:
http://www.samo-opusteno.info/forum/lektire-knjige/pop-cira-i-pop-spira/msg31374/#msg31374


:: Analiza Dela ::

Stevan Sremac je u svom romanu prošao od anegdote o svadji I tuči dvojice popova,izbijenom I zamenjenom zubu pa do sudjenju kod vladike.Popovi Ćira I Spira su opisani kao likovi koji na sve gledaju optimistično,oni vole zivot I maksimalno uživaju u njemu,vode miran život,bez drama,potresa I nerviranja.Pisac navodi da su Ćiru u selu zvali ‘pop hala’ zbog proždrljivosti,a Spiru ‘pop kesa’ zbog pohlepe za novcem.Medjutim ja iskreno mislim da oni nisu loši ljudi vec kao I dosta nas neradnici,pisac im to zamera ali ni on ih ne opisuje kao loše vec kao dobre ljude.Oni su živeli u malom banatskom selu sa svojim ženama Persom I Sidom.Sida je imala ćerku Jucu.a Persa Melaniju.Družili su se dok u selo nije došao novi učitelj.Petar Petrović,tako se zvao,fin I ugladjen mladi gospodin.Njegova pojava izazvala je oduševljenje kod Spirine žene Side.Posle nedeljne mise svi su zajedno prošli kroz selo da ih svi vide pa su onda otisli na rucak.Pošto je pop Spira imao tu čast da prvi ugosti potencijalnog mladoženju kao slučajno su im u goste jednog dana došli pop Ćira I njegova žena Persa.Obe su hvalilesvoje ćerke ne bi li pridobile učiteljeve simpatije.Za to vreme dežurna seoska abronoša Gabrijela već je počela da širi tračeve po selu šta se dešava u kući.Koga ce učitelj odabrati?Koja će se bolje pokazati kao udavača?Juca,pop Spirina kći bas I nije volela tog učitelja.Njeno srce pripadalo je nekom drugom,tačnije Šaci,berberinskom pomoćniku.Svako veče je prolazio sokakom i svirao joj pod prozorom.Sida je bila strašno iznenadjena ponašanjem i odlukom svoje ćerke.Učitelj se ipak zaljubio u Melaniju,ona je znala oko Pere tako vešto i umiljato da se ponaša,da mu je bilo teško i dan bez nje,a i on se njoj svidjao i svako veče su se vidjali.Sida je bila veoma ljubomorna zbog toga i to je bio razlog da izbije rat izmedju gospodje Side i Perse.Od tada više nisu živele u slozi i ljubavi a džurna abronoša Gabrijela je odmah požurila da obavesti selo o ovim dogadjajima.Ogorčane i razočarane gospodje ispričale su svašta svojim muževima.Oni su se sastali da razgovaraju,ali je na kraju došlo do tuče.Pop Spira je fizički napao popa Čiru i polomio mu levi kutnjak.On nije bio zlopamtilo ali njegova žena Persa je želela osvetu po svaku cenu.Crkvenjak Arkadije je rešio da ih pošalje u Temišvat kod popa Oluje.Pop Oluja je pomogao pop Spiri da zamene zub i umesto njega stave veliki konjski.Kada se pop Ćira probudio,nije imao kud.Pomirio se sa svojim dugogodišnjim prijateljem.Njegova žena Persa bila je očajna.Posle ovog dogadjaja u obe popovske porodice bilo je svakodnevnog veselja.Pera je oženio Melakiju i postao djakon,a Šaca je oženio Jucu i postao berberin.Gospodja Persa i Sida nikako se nisu mirile sa sudbinom svojih čerki,a nisu se ni mirile izmedju sebe.Sve više je jaz izmedju ove dve popadije bio dublji.To prijateljstvo koje je jednom bilo prekinuto bise se nikada nije nastavilo.

Tema:prijateljstvo izmedju popa Spire i popa Ćire
Glavni likovi:Spira I Ćira
Sporedni likovi:Jula,Melanija,Persa,Sida,Gabrijela,Petar Petrović,Šaca,pop Oluja,Arkadije…
O likovima:
*Jula:Ona je uvek bila mirna I povučena,mala ,okrugla i zdrava kako pisac kaže~kao od brega odvaljena~.Umela je veoma dobro da kuva,volela je haljine otvorenih boja sa cvetovima.Rado je provodila vreme u bašti,zalivala i pevala i po svemu tome mogla bih da zaključim da je bila veoma romantična.
*Melanija:Bila je visoka,vitka i bleda u licu,uvek se žalila kako joj nešto nije dobro,nije umela da kuva,ali je zato znala da kritikuje jela.Gledala je samo svoje kaktuse i čitala romane.Bila je malo sanjalica i sentimntalna.
*Gabrijela:Gospodjica ili gospodja Gabrijela je uvek bila dobro obaveštna i znala do detalja sve sto se dogadjalo u selu.

Citati iz knjige~
~Teško svome bez svoga~
~~Nije blago ni srebro ni zlato več je blago sto je srcu drgo~
~Gde ima vatre,mora i dima biti~

Poruke~
~Drugarstvo je največe bogatstvo~
~Nije pamet u godinama već u glavi~
~Vez vere i poverenja nema prijateljstva,a bey pijateljstva je ko bey pola života~


Dodatak: 2 Sastava - Pop Cira i pop Spira

TEMA:Kako su se pop Cira i pop Spira posvadjali.

MESTO DOGADJAJA:Jedno selo kojem pisac nije otkrio ime.

MISLJENJE O KNJIZI:Mislim da j eknjiga veoma zanimljiva,uzbudljiva i pomalo smesna.

O PISCU:Stevan Sremac (1855-1906) Stevan Sremac rodjen je u Senti, u Backoj,1855. godine, gdje je proveo rano djetinjstvo. Posto je ostao bez roditelja, ujak Jovan Djordjevic dovodi ga u Beograd na dalje skolovanje. Stevan Sremac se opredjeljuje za studije istorije na Vejikoj skoli u Beogradu i za pripadnost Liberalnoj stranci. Svoj radni vijek proveo je kao profesor u gimnazijama u Nisu, Pirotu i Beogradu. Umro je 1906.goine u Sokobanji.
Poceo je da pise relativno kasno.U trideset i trecoj godini zivota, 1888. godine, poceo je da objavljuje prozne hronike o licnostima i dogadjajima iz srpske proslosti, koje ce se pojaviti kao knjiga 1903. godine pod naslovom "IZ KNIGA STAROSTAVNIH". To je bilo piscevo oduzivanje duga profesiji istoricara, ljubavi prema nacionalnoj prošlosti i snu o velikoj Srbiji. Realisticku prozu pocinje da pise tek posle dolaska u Beograd. Dugogodisnji zivot u Nisu bio je period stvaralacke inkubacije. Prvu realisticku pripovjetku objavio je 1893. godine pod naslovom "BOZICNA PECENICA",a potom slijede IVKOVA SLAVA(1895), VUKADIN(1903), LIMUNACIJA NA SELU(1896), POP CIRA I POP SPIRA(1898), jedan o najboljih humoristickih romana u nasoj knjizevnosti i ZONA ZAMFIROVA(1906) najbolje komponovano Sremcevo djelo.
Rodjen u Backoj , gdje je san o velikoj Srbiji bilo osnovno duhovno obiljezje, brzo je prisao Liberalnoj stranci koja se zanosila romanticnom prosloscu a u praksi bila potpora rezimu Obrenovica. To ce ga okrenuti protiv svega sto je novo i sto je doslo sa strane, iz Evrope. To ce ga okrenuti i protiv Svetozara Markovica i njegovih pristalica, pa ce do kraja zivota ostati okorjeli konzervativac- okrenut proslosti, protivnik svake promjene. Sremac je na strani gazda, birokratije, vlasti i vladara; on je protiv seoske sirotinje i slobooumnih ucitelja. U LUMINACIJI NA SELU i VUKADINU progovorio je Sremac liberal, ogorcen na politicke protivnike i netrpeljiv.
U Sremcevom djelu sukobljavaju se dvije strane njegove licnosti: Sremac gradjanin i politicar i Sremac pisac. Kao gradjanin, Sremac je na strani starog, patrijarhalnog i starovremenskog u ljudima i zivotu, na strani onoga sto polako cili i nestaje. Njegov zivot u palanci je zivot u ambijentu koji voli, koji mu "lezi". Kao politicar je na strani konzervativnih ideja, na strani onih koji imaju i vladaju. Sremac pisac nadvladava Sremca političara i tada nastaju pripovjetke i romani trajne umjetnicke vrijednosti.
Stevan Sremac je rasni realista. Obdaren sposobnostima posmatranja i zapazanja pronicanja u sustinu pojava i dogadjanja- Sremac je uvijek polazio od stvarnih cinjenica i podataka, od onoga sto je vidio, provjerio i zabiljezio.

NAJLEPSI OPIS:Avlija prostrana,otegla se duz čitavih njiva da jedva možeš doviknuti onoga s drugog kraja avlije.A u avliji svacega;jedno bogatstvo zavisti.Tu su supe,ambari,golubunjaci,tri kamare slame,kamara ganjeva i saturika od kojih se dobijala dobra zeravica za stogl kojim se peglale frajla-Juline bele suknjice sa slingerajem,i gomila orezane loze spremljene z apecenje jaganjaca kojima je pocesce pop Spira omastio brk.Tu je,dalje u avliji bio buinar sa divnom hladnom vodom u kojoj je pop Spira hladio vino i lubenice.Uz bunar je stajao nov valov oko njga se neprestano gurkalo i dzakala zivina,a narocito patke i pacici,a onaj stari vec olupani valov bio je privezan za donji kraj djerma da se lakse vuce ogroman kabao iz bunara.NAJZANIMLJIVIJI DOGADJAJ:
Pop Cira i pop Spira su stigli u Temisvar kod Spirinog veoma dobrog prijatelja,koji ce mu pomoci da ukrade zub od popa Cire koji ga cuva kao oci u glavi.
Uvece su popovi poceli da piju a domacin je najvise dolivao pop Ciri,kako bi se ovaj opio i cvrsto spavao.Pop Ciri se prispavalo i onda su svi otisli u svoje sobe,domacin i pop Spira su cekali da Cira zaspi i onda je domacin usao u Cirinu sobu i trazio zub u jakni ali ga nije nasao,pa je otisao kod Spire u sobu da ga pita da li mozda zna gde bi Cira mogao da sakrije zub,Spira mu je rekao da je sigurno ispod jastuka,domacin je tamo i nasao zub,uzeo ga je,i zamenio ga sa konjskim zubom.
Kada su ujutro krenuli dalje na put Spira je bio veoma veseo.
Kada su stigli pred ekselenciju pop Cira je izvadio maramicu sa zubom i predao ga ekselenciji,oni su poceli da se smeju i pitali su ga da li je siguran da je ovo njegov zub,i on je tvrdio da jeste,sve dok mu ekselencija nije pokazala da je to zub dosta veci od covekovog to jest da je to konjski zub.
Pop Spira se isto cudio,a pop Cira je znao da je to Spirino maslo,i da mu je on ukrao njegov pravi zub.Ekselencija je ova dva popa naterala da se rukuju i poljube,iako to nisu zeleli,oni su se poljubili,i tad su se njih dvojica pomirili,ali nikad vise nece biti prijatelji kao nekad pre.

IME PISCA:Stevan Sremac

IME DELA:Pop Cira i pop Spira

GLAVNI LIKOVI:pop Cira,pop Spira,Jula,Melanija,Persa,Sida,Saca i Pera

SPOREDNI LIKOVI:frau-Gabrijela,tetka Makra,ča-Nića,...
Jel bi mogao da mi najdes humor u romanu plsssssss

Postovi spojeni: Februar 27, 2011, 21:21:58
Trebaju mi hitno osobine Perse i Side.... i neki smesan citat njih dve .....Hitno jeee.Hvala unapred
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: machintos Mart 01, 2011, 17:27:07
Kul


Postovi spojeni: Mart 01, 2011, 17:27:20
Hvala

Postovi spojeni: Mart 01, 2011, 17:28:08
Al nastavnica trazi detalje  :(

Postovi spojeni: Mart 01, 2011, 17:30:12
Eh
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Mega Wolf Mart 03, 2011, 22:12:38
svima vam puno hvala......bas sam ovo trazio...... :dance
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Stamenko xD Mart 04, 2011, 22:36:47
:D tnx...dobio sam 5 :pppp :D
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: betames Mart 08, 2011, 17:57:35
sooooper    !
Naslov: Odg: Pop Cira i Pop Spira
Poruka od: sssss Mart 10, 2011, 11:33:03
extra
Побожност и оданост цркви нису Сремцу сметали да се нашали на рачун попова, да их прикаже у њиховом приватном животу као људе који се поглавито брину за стомак, за новац икоји се сурењиво боре за црвени појас.Сремац се не устручава да их прикаже као људе облапорне и сангвиничне, кадре да једандругоме подвале и да у свађи један другоме избију зубе.Сремац се нашалио и на рачун ратоборних попадија, које су у првом плану његовог хумора, а које су по менталитету врло налик једна на другу.Одлично познавајући менталитет домаћих интеријера малограђанских породицаСремац је дочаравао комичне странешаблона њиховињ међусобмних односа, ситничавог механизма њиховог једноликог начина живота.У двема попадијама, чији су односи променљиви и зависе од личних интереса, оличен је и ниво малограђанских патријархалних жена, чији је свијет затворен у домазлук, закржљао у огрубелости и запарлочености личног живота....Сремац је замислио Поп Ћиру и поп Спиру као кратку приповетку, међутим је у разради, додавањем великог броја епизода . произашло веће дјело.Добио је у овим епизодама пејзаж љивота банатског села у коме ноћу сате оглашава боктеров рог, а преко дана одлазак и повратак крава регулише домаћицама радно време.Много оштроумно запажених, колоритним детаљима духовито поентираних елемената уткано је у ово дело. Ови детаљи су укомпоновани у фабулу и уносе много животне верности, сликовитости и боја у духовите цртеже, илустрације и карикатуре интимног домаћег животабанатског села и поповских кућа. Хумор Стевана Сремца црпе своју ванредну живутност непосредно из стварних доживљаја,из свакодневних доживљајапросечних људи малограђанске средине у којој се Сремац кретао . Врело Сремчевог хумора се налазило у интимном поззЂнавању те средине и саживљавању с њоме.Читаоци су у овом Сремчевом хуморуналазили реалне елементе из свога живота и живота своје средине, из својих устаљених навика, из свега онога што је постало уобичајно, што се укоренило у живот и постало захвалан објекат шале и досетке.
[/quote]

Postovi spojeni: Mart 10, 2011, 11:34:15
ovo je extra hvala

Postovi spojeni: Mart 10, 2011, 11:59:50
extra
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: gan97 Mart 11, 2011, 16:55:52
Jel moze neko da okaci prepricano delo treba mi za sredu!!!!
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Milos Petrovic 022 Mart 12, 2011, 18:03:46
stvarno dobro uradjeno  :ok :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: nolecar1465 Mart 13, 2011, 09:36:33
odlicno uradjeno cheesy cheesy :ok :ok :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: strahinja71 Mart 16, 2011, 15:07:16
treba mi opis za sacu hitno!!!!!!!!!!!!!! cry3
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: CrazyBaffalo97 Mart 21, 2011, 14:20:53
moolim vas jel neko moze da napise i okaci za arkadija crkvenjaka opis molim vas treba mi do srede molim vas hvala puno unapred

Postovi spojeni: Mart 21, 2011, 14:23:53
molim avs arkadije crkvenjak rekla  nastavnica da treba da se napise opis i sta je on radio u lektiri njegova uloga. HVALA PUNO UNAPRED cheesy cheesy cheesy cheesy
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Mimchy Mart 22, 2011, 16:02:27
O delu
То је хумористични роман који кипти од шаљивих згода и смешних ликова. Око емфорне приче о попадији и тучи попова због зета, као окоснице,дата је широка реалистичка слика војвођанског села. У конструкцији романа приметан је паралелизам по сличности међу ликовима и токовима радње: два попа, две поповске кћерке, две љубавне приче. У почетку романа то је паралелизам по сличности : две поповске куће су сасвим сличне, још су сличније две попадије, што се види и по њиним именима (Персида и Сида). У даљем развоју радње паралелизам по сличности преображава се у паралелизам по контрасту, што највоље долази до израза у ликовима двеју дјевојака, Меланије и Јуле. Насупрот Јули која је здрава, снажна и вредна сеоска дјевојка, Меланија је размажена, себична, извештачена. И две љубавне приче, прича о Меланији и учитељу Пери, с једне, и прича о Јули и берберину Шаци, с друге стране, налази се у контрастном односу. Прва је од почетка само лов на мужа, где умешност младе дјевојке, кокетне и причљиве, срећно допунјује животно искуство њене мајке. Друга почиње романтично, кришом,у амбијенту башта и цвећа и мора да савлада низ препрека, између осталог и противљење девојчиних родитеља, да би се остварила. Обе приче завршавају на исти начин, свадбом, али су праву срећу у браку нашли само Јуца и Шаца.
Највећу драж књиге чине описи којих има у изобиљу и разних врста : слике сеоског амбијента и атмосфере (ё''ёидилично представљено вече у у кући поп-Спирино'',ёё'' недељни дан на селу ''), описи сеоских дворишта, ствари, животиња. Сремац је мајстор у сликању животињских ликова. Њих има у многим његовим дјелима, а највише управо у овом роману. Ту су : ё''ёстари Шаров'', ё''ёлопов мачак '' и, најизразитији од свих похотљиви патак поп-Спирин. И поједини предмети под његовим пером добијају индивидуална обиљежја. Такав је стари сат у кући поп-Ћириној.
Сремчеве хумористичне илустрације увек извиру из живота, из животне свакидашњице.И кад описује животиње, њихови цртежи му згодно по служе да у духовитим поређењима и асоцијацијама изнесе смешне сличице из живота. Сличица у којој је у центру поп Спирн ћуран, на пример духовито илуструје читав амбијент у ком се развијају догађаји око сукоба поп Ћире и поп Спире: ''На пример живине ! Шта је и какве је све то било у авлији.Прави Нојев ковчег! Било гускака угојених тако да, када их поп Спира види у перју још, а њему пође вода на уста, па луцкастих ћурака и међу њима глупи и уображени ћуран, задовољство комшинске деце. Иако је пазио на себе и достојанствено се понашао, ипак је пропадао међу комшинском децом као неуспели педагог.Врло су га често секирала деца изкомшилукакад изађе на сокак, тако да се обично морала и сама госпођа Сида умешати и заузети за њ.,,Срам вас било, бећари једни'',грдила би их она тада, немате ни срца ни душе!А шта вам ради да га секирате тако!? Јао наопако, а кад сте у другом шору и шта тек радите другим паорским ћуранима,кад сте такве арамије пред господин-попином кућом?!''
Nastanak
За грађу ове хумористичне прозе послужила је анегдота која је ула у народне приче.Павле Поповић је о пореклу те грађе написао ово: ёёРоман овај почива на једној анегдоти коју је писцу испричао Јован Ђорђевић, и која, како изгледа, претставља истинит случај .Мени је њу казивао Сремац и она по његовом казивању гласи овако : Била су пре 1848 два стара попа у једном селу у Бачкој (не у Банату као што је у причи) недалеко од новог Сада, па иако већ стари, потукли се једанпут и један избије зуб оном другом . Овај завије избијени зуб у мараму, а мараму метне у кесу и тако пође на службу владици . Случај је тако хтео да обојица на путу сврате код неког свог колеге, обешењака, кога су звали поп Олуја (име је задржано у причи). При вечери домаћин примети да њих двојица нешто не говоре међу собом, и запита оног који је био више снужден шта је то било међу њима; тужени му тада исприча своју муку. Поп Олуја онда измисли (у причи прва мисао о томе припада црквењаку Аркадији) да украде зуб из кесе и подметне коњски зуб ; тако и учини . Кад су оба попа била пред владиком (то је владике бачки са седиштем у Новом Саду; у роману владика у Темишвару ), тужилац изнесе целу ствар и најзад пружи кесу са зубом владици као доказ . Владика одреши кесу, гледа зуб, смеши се : ''Је ли ово ваш зуб, оче '' запита."Мој рођени'', одговори поп . Смех и измирење на крају .
Kritika
Побожност и оданост цркви нису Сремцу сметали да се нашали на рачун попова, да их прикаже у њиховом приватном животу као људе који се поглавито брину за стомак, за новац икоји се сурењиво боре за црвени појас.Сремац се не устручава да их прикаже као људе облапорне и сангвиничне, кадре да једандругоме подвале и да у свађи један другоме избију зубе.
Сремац се нашалио и на рачун ратоборних попадија, које су у првом плану његовог хумора, а које су по менталитету врло налик једна на другу.Одлично познавајући менталитет домаћих интеријера малограђанских породицаСремац је дочаравао комичне странешаблона њиховињ међусобмних односа, ситничавог механизма њиховог једноликог начина живота.У двема попадијама, чији су односи променљиви и зависе од личних интереса, оличен је и ниво малограђанских патријархалних жена, чији је свијет затворен у домазлук, закржљао у огрубелости и запарлочености личног живота....
Сремац је замислио Поп Ћиру и поп Спиру као кратку приповетку, међутим је у разради, додавањем великог броја епизода . произашло веће дјело.Добио је у овим епизодама пејзаж љивота банатског села у коме ноћу сате оглашава боктеров рог, а преко дана одлазак и повратак крава регулише домаћицама радно време.Много оштроумно запажених, колоритним детаљима духовито поентираних елемената уткано је у ово дело. Ови детаљи су укомпоновани у фабулу и уносе много животне верности, сликовитости и боја у духовите цртеже, илустрације и карикатуре интимног домаћег животабанатског села и поповских кућа.
Хумор Стевана Сремца црпе своју ванредну живутност непосредно из стварних доживљаја,из свакодневних доживљајапросечних људи малограђанске средине у којој се Сремац кретао . Врело Сремчевог хумора се налазило у интимном поззЂнавању те средине и саживљавању с њоме.Читаоци су у овом Сремчевом хуморуналазили реалне елементе из свога живота и живота своје средине, из својих устаљених навика, из свега онога што је постало уобичајно, што се укоренило у живот и постало захвалан објекат шале и досетке.

Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: CrazyBaffalo97 Mart 22, 2011, 18:45:51
hvala ali tu ne pise nista o Arkadije crkvenjaku  cheesy cheesy jel znas nesto o njemu
 :( :( :( :(
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: nemi97 Mart 23, 2011, 17:24:23
super!!!!!!!!

Postovi spojeni: Mart 23, 2011, 17:25:48
super
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: FILIP123 Mart 25, 2011, 09:15:14
Treba mi hitno ako neko ima sastav o pop ciri i pop spiri
HITNO!!!
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: rossi car Mart 27, 2011, 20:48:32
E ako bi mi mogo neko dati prepricanu lektiru Pop Cire i Pop Spire..................Unapred hvala,molim vas
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: zig Mart 31, 2011, 19:08:15
Odlicno prepricano i odlicno uradjeno,Hvalavam nisam morao da citam lektiru :ok :oui
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: CrvenaZvezda April 02, 2011, 13:18:53
BRAVO!
[col/size]or=blue][/color][
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: lazar_97 April 02, 2011, 14:12:44
hvala

Postovi spojeni: April 02, 2011, 14:12:58
hvala

Postovi spojeni: April 02, 2011, 14:13:11
hvala

Postovi spojeni: April 02, 2011, 14:13:26
hvala

Postovi spojeni: April 02, 2011, 14:13:33
hvala
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: mackica1997 April 05, 2011, 02:52:08
joj....MNOOOOOOOOGOOOO DOOOBRO ODRADJENO I WEEEEEEEEEEEEELIIIIIIKOOO HWALA  :ok :ok :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: MilanJJJJJ April 11, 2011, 18:40:34
Da,da tako je

Postovi spojeni: April 11, 2011, 18:41:42
Jest jest
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: eXtender April 17, 2011, 18:17:59
odlicno :D
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Little girl April 26, 2011, 16:11:20
super  cheesy
Naslov: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Jovana :) Maj 01, 2011, 18:16:14
Treba mi hitno opis bilo kog lika iz pop cire i pop spire!
A nzm gde mogu da nadjem.
  :huh
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Tea:: Maj 03, 2011, 22:16:36
odlicno uradjeno,samo kad bi neko napisao neke stilske figure,opise..  :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Turismo Maj 08, 2011, 13:47:57
Ovo mi treba  :ok
Naslov: Odg: Re: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Ficin Maj 17, 2011, 20:10:01
to! cheesy
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: said Maj 23, 2011, 21:29:34
Ljudi treba mi opis tracare gavriole
Opis berberina soce i njegovom odnosu sa jocom
poruka romana
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: ReMa1997 Maj 24, 2011, 17:53:26
Treba Mi Nesx O Likovima ??


Postovi spojeni: Maj 24, 2011, 17:56:00
Jer Mozete Da Napisete Nesx O Likovima ??
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: myagreat Jun 28, 2011, 01:26:51
Odlichno!!
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: petarstefanovic.lo98 Avgust 21, 2011, 13:31:48
odlično urađeno delo
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: cicita2 Oktobar 26, 2011, 23:44:35
hvala...puno mi je pomogloo  :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: majce94 Oktobar 30, 2011, 14:06:04
ova knjiga je jedno savrsenstvo...  :oui
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: alek95bg@gmail.com Novembar 21, 2011, 19:40:07
super uradjenooo :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: sinisa srbija Novembar 22, 2011, 21:55:09
treba mi preprican tom sojer
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: somix Decembar 25, 2011, 15:52:00
edfei fged vde

 :pijani
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: asdasd98 Januar 18, 2012, 08:41:03
Extra
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: asdasd98 Januar 18, 2012, 08:42:22
dobro
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: asdasd98 Januar 18, 2012, 08:42:40
mnogo
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: asdasd98 Januar 18, 2012, 08:42:56
dobro
jako
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: asdasd98 Januar 18, 2012, 08:43:18
hvala  wink
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: honda98ka Januar 18, 2012, 13:48:57
Hvala vam za online citanje!
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: honda98ka Januar 18, 2012, 14:28:19
Mozete li mi reci da li link za citanje sadrzi knjigu od 270 i nesto strana ili je to nesto krace da ne citam za dzabe?
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Nez.jbt Januar 25, 2012, 09:31:21
hvalaaaa! :music :pijani
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: sasa-74 Januar 29, 2012, 17:17:50
odlicno ovo mi je trebalo!!
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: DejanZXXZ Januar 30, 2012, 18:10:40
dobro
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: InnaSm:)ee Februar 02, 2012, 21:56:30
Hvalaa...Stvarno me mrzi da citam :huh,valjda cu ovako da se izvucem...xD :ok :oui
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: hijena Februar 04, 2012, 15:19:36
hvala!
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: MaliCvetic Februar 18, 2012, 22:33:46
Meni je cudan susret Pere i Juce u poslednjoj glavi... Tj. nacin na koji gleda njenu decu i sve to... Znam da zali zato sto ju nije ozenio.... aLIIII.... Da li neko moze da mi kaze da li su Pera i Melanija imali dece...  cheesy
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: MaliCvetic Februar 18, 2012, 23:14:34
jel mozete da mi kzete koje je vreme radnje u lektiri???
Pa pise ti na kraju knjige Beograd, 1894.  wink
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: MaliCvetic Februar 18, 2012, 23:19:32

[/quote]
Jel bi mogao da mi najdes humor u romanu plsssssss
[/quote]

Ja sam ovako napisala...
~Popadija Persa pronalazi popa Ciru ispod stola
~Gospodja Persa onako slucajno, spominje gospodja Sidinu debljinu.
~Prevareni pop Cira je dao konjski zub ekselenciji .
I to je prilicno too  wink
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: MaliCvetic Februar 18, 2012, 23:32:57
Da .. prica je u sustini interesantna..ali nacin na koji je pisana ta knjiga ume da uspori citanje i da smori dosta..Inace knjiga nije losa zaista..
U potpunosti se slazem sa tobom.... Kada je knjiga interesantna, mozes je procitati za 3-4 sata... Ja sam ovu natucala jedno 4 nedelje.... Smucila mi se vise ...  :at
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: david123 Februar 20, 2012, 14:56:24
MOLIM VAS TREBA MI HITNO ANLIZA POPA CIRE I SPIRE   :x :banghead :banghead
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: wula0 Februar 21, 2012, 10:22:38
dobro je . . . pozdrav
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Left4dead Februar 21, 2012, 11:00:37
samo-opusteno.info
Pop Cira i pop Spira - Stevan Sremac
:: Celo Delo, Lektira, Analiza, Prepricano delo, Sastavi ::


Celo Delo - Pop Cira i pop Spira online:
 

Analiza Dela, i vise:
Opis likova:
http://www.samo-opusteno.info/forum/lektire-knjige/pop-cira-i-pop-spira/msg31374/#msg31374


:: Analiza Dela ::

Stevan Sremac je u svom romanu prošao od anegdote o svadji I tuči dvojice popova,izbijenom I zamenjenom zubu pa do sudjenju kod vladike.Popovi Ćira I Spira su opisani kao likovi koji na sve gledaju optimistično,oni vole zivot I maksimalno uživaju u njemu,vode miran život,bez drama,potresa I nerviranja.Pisac navodi da su Ćiru u selu zvali ‘pop hala’ zbog proždrljivosti,a Spiru ‘pop kesa’ zbog pohlepe za novcem.Medjutim ja iskreno mislim da oni nisu loši ljudi vec kao I dosta nas neradnici,pisac im to zamera ali ni on ih ne opisuje kao loše vec kao dobre ljude.Oni su živeli u malom banatskom selu sa svojim ženama Persom I Sidom.Sida je imala ćerku Jucu.a Persa Melaniju.Družili su se dok u selo nije došao novi učitelj.Petar Petrović,tako se zvao,fin I ugladjen mladi gospodin.Njegova pojava izazvala je oduševljenje kod Spirine žene Side.Posle nedeljne mise svi su zajedno prošli kroz selo da ih svi vide pa su onda otisli na rucak.Pošto je pop Spira imao tu čast da prvi ugosti potencijalnog mladoženju kao slučajno su im u goste jednog dana došli pop Ćira I njegova žena Persa.Obe su hvalilesvoje ćerke ne bi li pridobile učiteljeve simpatije.Za to vreme dežurna seoska abronoša Gabrijela već je počela da širi tračeve po selu šta se dešava u kući.Koga ce učitelj odabrati?Koja će se bolje pokazati kao udavača?Juca,pop Spirina kći bas I nije volela tog učitelja.Njeno srce pripadalo je nekom drugom,tačnije Šaci,berberinskom pomoćniku.Svako veče je prolazio sokakom i svirao joj pod prozorom.Sida je bila strašno iznenadjena ponašanjem i odlukom svoje ćerke.Učitelj se ipak zaljubio u Melaniju,ona je znala oko Pere tako vešto i umiljato da se ponaša,da mu je bilo teško i dan bez nje,a i on se njoj svidjao i svako veče su se vidjali.Sida je bila veoma ljubomorna zbog toga i to je bio razlog da izbije rat izmedju gospodje Side i Perse.Od tada više nisu živele u slozi i ljubavi a džurna abronoša Gabrijela je odmah požurila da obavesti selo o ovim dogadjajima.Ogorčane i razočarane gospodje ispričale su svašta svojim muževima.Oni su se sastali da razgovaraju,ali je na kraju došlo do tuče.Pop Spira je fizički napao popa Čiru i polomio mu levi kutnjak.On nije bio zlopamtilo ali njegova žena Persa je želela osvetu po svaku cenu.Crkvenjak Arkadije je rešio da ih pošalje u Temišvat kod popa Oluje.Pop Oluja je pomogao pop Spiri da zamene zub i umesto njega stave veliki konjski.Kada se pop Ćira probudio,nije imao kud.Pomirio se sa svojim dugogodišnjim prijateljem.Njegova žena Persa bila je očajna.Posle ovog dogadjaja u obe popovske porodice bilo je svakodnevnog veselja.Pera je oženio Melakiju i postao djakon,a Šaca je oženio Jucu i postao berberin.Gospodja Persa i Sida nikako se nisu mirile sa sudbinom svojih čerki,a nisu se ni mirile izmedju sebe.Sve više je jaz izmedju ove dve popadije bio dublji.To prijateljstvo koje je jednom bilo prekinuto bise se nikada nije nastavilo.

Tema:prijateljstvo izmedju popa Spire i popa Ćire
Glavni likovi:Spira I Ćira
Sporedni likovi:Jula,Melanija,Persa,Sida,Gabrijela,Petar Petrović,Šaca,pop Oluja,Arkadije…
O likovima:
*Jula:Ona je uvek bila mirna I povučena,mala ,okrugla i zdrava kako pisac kaže~kao od brega odvaljena~.Umela je veoma dobro da kuva,volela je haljine otvorenih boja sa cvetovima.Rado je provodila vreme u bašti,zalivala i pevala i po svemu tome mogla bih da zaključim da je bila veoma romantična.
*Melanija:Bila je visoka,vitka i bleda u licu,uvek se žalila kako joj nešto nije dobro,nije umela da kuva,ali je zato znala da kritikuje jela.Gledala je samo svoje kaktuse i čitala romane.Bila je malo sanjalica i sentimntalna.
*Gabrijela:Gospodjica ili gospodja Gabrijela je uvek bila dobro obaveštna i znala do detalja sve sto se dogadjalo u selu.

Citati iz knjige~
~Teško svome bez svoga~
~~Nije blago ni srebro ni zlato več je blago sto je srcu drgo~
~Gde ima vatre,mora i dima biti~

Poruke~
~Drugarstvo je največe bogatstvo~
~Nije pamet u godinama već u glavi~
~Vez vere i poverenja nema prijateljstva,a bey pijateljstva je ko bey pola života~


Dodatak: 2 Sastava - Pop Cira i pop Spira

TEMA:Kako su se pop Cira i pop Spira posvadjali.

MESTO DOGADJAJA:Jedno selo kojem pisac nije otkrio ime.

MISLJENJE O KNJIZI:Mislim da j eknjiga veoma zanimljiva,uzbudljiva i pomalo smesna.

O PISCU:Stevan Sremac (1855-1906) Stevan Sremac rodjen je u Senti, u Backoj,1855. godine, gdje je proveo rano djetinjstvo. Posto je ostao bez roditelja, ujak Jovan Djordjevic dovodi ga u Beograd na dalje skolovanje. Stevan Sremac se opredjeljuje za studije istorije na Vejikoj skoli u Beogradu i za pripadnost Liberalnoj stranci. Svoj radni vijek proveo je kao profesor u gimnazijama u Nisu, Pirotu i Beogradu. Umro je 1906.goine u Sokobanji.
Poceo je da pise relativno kasno.U trideset i trecoj godini zivota, 1888. godine, poceo je da objavljuje prozne hronike o licnostima i dogadjajima iz srpske proslosti, koje ce se pojaviti kao knjiga 1903. godine pod naslovom "IZ KNIGA STAROSTAVNIH". To je bilo piscevo oduzivanje duga profesiji istoricara, ljubavi prema nacionalnoj prošlosti i snu o velikoj Srbiji. Realisticku prozu pocinje da pise tek posle dolaska u Beograd. Dugogodisnji zivot u Nisu bio je period stvaralacke inkubacije. Prvu realisticku pripovjetku objavio je 1893. godine pod naslovom "BOZICNA PECENICA",a potom slijede IVKOVA SLAVA(1895), VUKADIN(1903), LIMUNACIJA NA SELU(1896), POP CIRA I POP SPIRA(1898), jedan o najboljih humoristickih romana u nasoj knjizevnosti i ZONA ZAMFIROVA(1906) najbolje komponovano Sremcevo djelo.
Rodjen u Backoj , gdje je san o velikoj Srbiji bilo osnovno duhovno obiljezje, brzo je prisao Liberalnoj stranci koja se zanosila romanticnom prosloscu a u praksi bila potpora rezimu Obrenovica. To ce ga okrenuti protiv svega sto je novo i sto je doslo sa strane, iz Evrope. To ce ga okrenuti i protiv Svetozara Markovica i njegovih pristalica, pa ce do kraja zivota ostati okorjeli konzervativac- okrenut proslosti, protivnik svake promjene. Sremac je na strani gazda, birokratije, vlasti i vladara; on je protiv seoske sirotinje i slobooumnih ucitelja. U LUMINACIJI NA SELU i VUKADINU progovorio je Sremac liberal, ogorcen na politicke protivnike i netrpeljiv.
U Sremcevom djelu sukobljavaju se dvije strane njegove licnosti: Sremac gradjanin i politicar i Sremac pisac. Kao gradjanin, Sremac je na strani starog, patrijarhalnog i starovremenskog u ljudima i zivotu, na strani onoga sto polako cili i nestaje. Njegov zivot u palanci je zivot u ambijentu koji voli, koji mu "lezi". Kao politicar je na strani konzervativnih ideja, na strani onih koji imaju i vladaju. Sremac pisac nadvladava Sremca političara i tada nastaju pripovjetke i romani trajne umjetnicke vrijednosti.
Stevan Sremac je rasni realista. Obdaren sposobnostima posmatranja i zapazanja pronicanja u sustinu pojava i dogadjanja- Sremac je uvijek polazio od stvarnih cinjenica i podataka, od onoga sto je vidio, provjerio i zabiljezio.

NAJLEPSI OPIS:Avlija prostrana,otegla se duz čitavih njiva da jedva možeš doviknuti onoga s drugog kraja avlije.A u avliji svacega;jedno bogatstvo zavisti.Tu su supe,ambari,golubunjaci,tri kamare slame,kamara ganjeva i saturika od kojih se dobijala dobra zeravica za stogl kojim se peglale frajla-Juline bele suknjice sa slingerajem,i gomila orezane loze spremljene z apecenje jaganjaca kojima je pocesce pop Spira omastio brk.Tu je,dalje u avliji bio buinar sa divnom hladnom vodom u kojoj je pop Spira hladio vino i lubenice.Uz bunar je stajao nov valov oko njga se neprestano gurkalo i dzakala zivina,a narocito patke i pacici,a onaj stari vec olupani valov bio je privezan za donji kraj djerma da se lakse vuce ogroman kabao iz bunara.NAJZANIMLJIVIJI DOGADJAJ:
Pop Cira i pop Spira su stigli u Temisvar kod Spirinog veoma dobrog prijatelja,koji ce mu pomoci da ukrade zub od popa Cire koji ga cuva kao oci u glavi.
Uvece su popovi poceli da piju a domacin je najvise dolivao pop Ciri,kako bi se ovaj opio i cvrsto spavao.Pop Ciri se prispavalo i onda su svi otisli u svoje sobe,domacin i pop Spira su cekali da Cira zaspi i onda je domacin usao u Cirinu sobu i trazio zub u jakni ali ga nije nasao,pa je otisao kod Spire u sobu da ga pita da li mozda zna gde bi Cira mogao da sakrije zub,Spira mu je rekao da je sigurno ispod jastuka,domacin je tamo i nasao zub,uzeo ga je,i zamenio ga sa konjskim zubom.
Kada su ujutro krenuli dalje na put Spira je bio veoma veseo.
Kada su stigli pred ekselenciju pop Cira je izvadio maramicu sa zubom i predao ga ekselenciji,oni su poceli da se smeju i pitali su ga da li je siguran da je ovo njegov zub,i on je tvrdio da jeste,sve dok mu ekselencija nije pokazala da je to zub dosta veci od covekovog to jest da je to konjski zub.
Pop Spira se isto cudio,a pop Cira je znao da je to Spirino maslo,i da mu je on ukrao njegov pravi zub.Ekselencija je ova dva popa naterala da se rukuju i poljube,iako to nisu zeleli,oni su se poljubili,i tad su se njih dvojica pomirili,ali nikad vise nece biti prijatelji kao nekad pre.

IME PISCA:Stevan Sremac

IME DELA:Pop Cira i pop Spira

GLAVNI LIKOVI:pop Cira,pop Spira,Jula,Melanija,Persa,Sida,Saca i Pera

SPOREDNI LIKOVI:frau-Gabrijela,tetka Makra,ča-Nića,...
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: JovanaRhcp Februar 21, 2012, 20:21:44
Super je! Hvala puno!
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: veljaNish Mart 08, 2012, 10:58:32
Odlichno uradjeno  :ok :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: veljaNish Mart 08, 2012, 11:00:21
Super je uradjeno  :pijani :pijani :ok :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: veljaNish Mart 08, 2012, 11:13:05
Gde ima film da se nadje ? HITNO! :banghead :banghead :banghead :banghead
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: StefanSreto Mart 10, 2012, 18:40:38
Super! :D Mrzi me da procitam iako imam...2 DANA ;)
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: StefanSreto Mart 10, 2012, 18:42:49
Gde ima film da se nadje ? HITNO! :banghead :banghead :banghead :banghead

Na YouTubeu (ako ti josh treba)  :khm
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: nikolinica98 Mart 22, 2012, 16:16:13
extraaa  :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: ThyCorpse2908 Mart 27, 2012, 20:38:17
Hvala,dobro je.Ali da li neko mozda ima kompoziciju,onako u tezama,to trazi moja nastavnica,nisam mogao nigde da nadjem.Hvala unapred.
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Đagi Mart 27, 2012, 21:47:10
Možda nekom i ovo pomogne.Pop Ćira i pop Spira

Autor: Stevan Sremac
Književni rod: Epika
Književna vrsta: Humoristički roman
Mesto radnje: Jedno selo u Banatu, "ono i nije selo nego varošica. Ta koliki je samo onaj Veliki sokak..."- kaže pisac.
Vreme radnje: Kraj 19-og stoleća
Tema: U romanu se govori o životu dva popa, dve popadije i dve popine ćerke. Magičan broj dva narušavaju jedan učitelj, jedan brica i jedna seoska tračara, danas bismo rekli Radio Mileva. To su istovremeno i glavni likovi.
Ideja (poruka): Bivši prijatelj gori je nego neprijatelj ( narodna poslovica).
Slogom rastu male stvari, neslogom se i najveće raspadaju (opet narodna).Fabula

U uvodnom delu opisuje se mesto radnje, jedno bogato banatsko selo, čiji su paori (seljaci) bili tako pobožni i imućni da bi mogli izdržavati, ne dva , već četiri popa.
Pisac navodi da su Ćiru u selu zvali ‘pop hala’ zbog proždrljivosti, a Spiru ‘pop kesa’ zbog pohlepe za novcem. On im to zamera, ali ih ne opisuje kao loše već kao dobre ljude. Meštani složni i na veselje i zabavu spremni, a popovi uživaju u izobilju. Odlično se slažu i, ako nisu na nekoj proslavi za bogatom trpezom, goste se u svojim domovim, a njihove dve ćerke (Juca i Melanija), odlične drugarice, uvek dobro raspoložene, bezbrižno ćaskaju. Ovu pravu seosku idilu s vremena na vreme naruše dve popadije (Persa i Sida) svojim zajedljivim primedbama na račun one druge, ali se ne ide dalje od toga: koja bolje izgleda, ili koja je bolji ručak spremila.

Pravi zaplet nastaje kad u selo stigne mlad i zgodan novi učitelj (Petar Petrović). Ona iskra zavisti među popadijama, pojavom novog učitelja, pali vatru koja će kasnije buknuti u požar... Valjalo bi ovu jedinstveno dobru priliku neženje iskoristi. Nevolja je u tome što je on jedan, a dve zrele udavače, popine ćerke. Počinje prava utakmica oko toga ko će pre i bolje ugostiti novajliju...
...Čim se malo uljudio, mladi gospodin odšeta do crkve gde je trajala služba, i svojim božanstvenim pojanjem oduševi malobrojnu publiku. Ko za inat Persi, Ćirinoj ženi, tog dana na službi je bio pop Spira, te on momka pozove na ručak, na oduševljenje svoje žene Side. Prvo su zajedno prošli kroz selo da ih svi vide, pa su onda otišli na ručak... Pošto je pop Spira imao tu čast da prvi ugosti potencijalnog mladoženju, kao slučajno su im u goste jednog dana došli pop Ćira i njegova žena Persa. Obe su hvalile svoje ćerke ne bi li pridobile učiteljeve simpatije.
...Za to vreme dežurna seoska abronoša Gabrijela već je počela da širi tračeve po selu: šta se dešava u popinim kućama. Koga će učitelj odabrati? Koja će se bolje pokazati kao udavača? Juca, pop Spirina kći, baš i nije volela tog učitelja. Njeno srce pripadalo je nekom drugom, tačnije Šaci, bricinom pomoćniku. Svako veče je prolazio sokakom i svirao joj pod prozorom. A viđali su se preko plota dok bi Juca zalivala baštu, jer se ona graničila sa baštom Šacine tetke.
Sida je bila strašno iznenađena ponašanjem i odlukom svoje ćerke. Učitelj se ipak zaljubio u Melaniju, ona je znala oko Pere tako vešto i umiljato da se ponaša, da mu je bilo teško i dan bez nje, a i on se njoj sviđao i svako veče su se viđali. Sida je bila veoma ljubomorna zbog toga i to je bio razlog da izbije rat između gospođe Side i Perse. Od tada više nisu živele u slozi i ljubavi, a dežurna abronoša Gabrijela je odmah požurila da obavesti selo o ovim događajima. Ogorčane i razočarane gospođe ispričale su svašta svojim muževima. Oni su se sastali da razgovaraju, ali je na kraju došlo do tuče.
Pop Spira je fizički napao popa Čiru i polomio mu levi kutnjak. Ćira nije bio zlopamtilo, ali njegova žena Persa je želela osvetu po svaku cenu, i natera ga da tuži vladiki kolegu.
Crkvenjak Arkadije je udesio da oba popa putuju istim taljigama. Na putu za Temišvar prenoće kod popa Oluje. On je više voleo popa Spiru i pomogao jei da zamene zub tako što je opio popa Ćiru, i umesto pravog, u smotuljak stave veliki konjski zub. Kada se Ćira probudio, onako mamuran, samo pipne zavežljaj i nije primetio ništa, i pred njegovo preosvešenstvo vladiku, samouvereno izašao i u zavežljaju dao svoj rođeni zub, što je izazvalo opšti smeh, a naročito kad je na ponovljeno pitanje: da li je to stvarno njegov zub, potvrdio, govoreći da ga je služio više od 20 godina.
Onda se dogodio preokret, pa umalo nije bio kažnjen, ali mu je ostavljena šansa da se tu odmah pomiri sa svojim dugogodišnjim prijateljem. Njegova žena Persa bila je očajna. Posle ovog događaja u obe popovske porodice bilo je svakodnevnog veselja. Pera je oženio Melaniju i postao đakon, a Šaca je oženio Jucu i postao berberin. Gospođa Persa i Sida nikako se nisu mirile sa sudbinom svojih kćerki, a nisu se ni mirile između sebe. Sve više je jaz između ove dve popadije bio dublji. To prijateljstvo koje je jednom bilo prekinuto višee se nikada nije nastavilo.

Epilog (kraj romana)

govori više o popovskim kćerima negoli o popovima i popadijama. Melanija se udala za učitelja Peru, koji je postao pop i živi u nekoj varošici, bez dece. Uči klavir i druži se sa gospodskim svetom. Jula se udala za berberina Šacu, koji je dobio neko nasledstvo, a potom otišao u Beč i tamo završio za zubara. Ima četvoro dece i sa Julom srećno živi u nekoj varoši u Bačkoj. Pop Pera ju je video i sa njom razgovarao kada je tuda prolazio. Pera je bio zadivljen njenom lepotom i jednostavnošću, u sebi je osećao kajanje što se njome nije oženio, gledajući je onako jednostavnu, neposrednu i zdravu.

Kritički osvrt

Pobožnost i odanost crkvi nisu Sremcu smetali da se našali na račun popova, da ih prikaže u njihovom privatnom životu kao ljude koji se poglavito brinu za stomak, za novac i koji se surevnjivo bore za crveni pojas. Sremac se ne ustručava da ih prikaže kao ljude oblaporne i sangvinične, kadre da jedan drugome podvale i da u svađi jedan drugome izbiju zube. Sremac se našalio i na račun ratobornih popadija, koje su u prvom planu njegovog humora, a koje su po mentalitetu vrlo nalik jedna na drugu. Odlično poznavajući mentalitet domaćih enterijera malograđanskih porodica Sremac je dočaravao komične strane šablona njihovih međusobnih odnosa, sitničavog mehanizma njihovog jednolikog načina života. U dvema popadijama, čiji su odnosi promenljivi i zavise od ličnih interesa, oličen je i nivo malograđanskih patrijarhalnih žena, čiji je svet zatvoren u domazluk, zakržljao u ogrubelosti i zaparloženosti ličnog života....Sremac je zamislio Pop Ćiru i pop Spiru kao kratku pripovetku, međutim, u razradi, dodavanjem velikog broja epizoda, proizašlo je veće delo. Dobio je u ovim epizodama pejzaž života banatskog sela u kome noću sate oglašava bokterov rog, a preko dana odlazak i povratak krava, reguliše domaćicama radno vreme. Mnogo oštroumno zapaženih, koloritnim detaljima duhovito poentiranih elemenata utkano je u ovo delo. Ovi detalji su ukomponovani u fabulu i unose mnogo životne vernosti, slikovitosti i boja u duhovite crteže, ilustracije i karikature intimnog domaćeg života banatskog sela i popovskih kuća. Primećuje se da je pisac naklonjeniji pop-Spirinoj porodici, Juli i Šaci iz razloga što je Sremac više voleo običnog čoveka i narodni duh, a sa negodovanjem gledao na ono što je novo, pomodarsko i što dolazi sa strane, bilo da je reč o odevanju, govoru, ponašanju, ishrani ili stanovanju.Glavni likovi

Pop Ćira je u suštini dobroćudan, ali je pokoran rđavoj naravi svoje supruge Perse koja mu stalno kljuca o tome kako da se vlada. Pod njenim nagovorom tuži dugogodišnjeg prijatelja, i naravno, kad god je poslušao ženu, izvukao bi deblji kraj. U konkretnom slučaju izvrgnut je podsmehu, a umalo da izgubi i službu. Ima dve ovozemaljske mane: voli mnogo da jede i pije. Zbog toga su ga u selu prozvali Pop Hala.

Pop Spira je za razliku od Ćire - gazda u kući, ali i, što bi narod rekao, promućurniji. Voli novac, pa su njega u selu prozvali Pop Kesa. Smirene je naravi, a očito je da ume s ljudima. Njemu je naklonjen crkvenjak Arkadije, pop Oluja, a po svemu sudeći, i autor ovog dela.

Popadija Persa je zavidljiva, voli da "popuje", tj. u kući vodi glavnu reč, svadljiva je, i u suštini loš karakter. Glavni je podstrekač svađe među popovima. Sebična je zajedljiva.
"Hej, viknu bolno gospoja Persa, sa dignutom varjačom, pa je izgledala kao Isus Navin kad je zaustavljao sunce da ne seda, hej, ta što nama ženama nije dao Bog da mi možemo da budemo popovi, da se mi ovako, kako nas je Bog stvorio, porazgovaramo malo s tim njihovim vladikama, da vidimo ko bi koga obrijao."

Popadija Sida po mnogo čemu razlikuje se od popadije Perse, pre svega po naravi. Ona je primer vrlo dobre domaćice, kakve se retko viđaju. Odana i brižna supruga, gotovo je neprimetna, mada je jedna od glavnih aktera radnje.

Jula je uvek bila mirna i povučena; u društvu sa učiteljom Perom i Melanijom samo je ćutala, jer je bila stidljiva, pa je tu njenu osobinu iskoristila suparnica da osvoji mladog ućitelja. Doduše, Juca i nije bila mnogo zainteresovana za Peru, jer je njeno srce već bilo naklonjeno berberinu Šaci, s kojim se viđala u bašti dok je zalivala cveće i vodila tipčne bezazlene dijaloge koji nisu mogli da sakriju njenu privženost momku vragolanu. Mala, okrugla, jednostavna, neposredna i zdrava, kako pisac kaže kao od brega odvaljena. Umela je veoma dobro da kuva, volela je haljine otvorenih boja sa cvetovima. Rado je provodila vreme u bašti, zalivala i pevala. U to vreme na ceni su bile punačke i jedre devojke.

Melanija: Bila je visoka, vitka i bleda u licu, uvek se žalila kako joj nešto nije dobro, nije umela da kuva, ali je zato znala da kritikuje jela. Gledala je samo svoje kaktuse i čitala romane. Bila je malo sanjalica i sentimentalna. Zna nemački, što joj pisac, patrijahalno nastrojen, gotovo da zamera. Knjige su joj očito pomogle da "pročita" momačku sujetu. Umiljata skoro do izveštačenosti uvukla se u psihu obrazovanog, ali neiskusnog i lakovernog ućitela i na prečac ga osvojila. (U filmu je tumači punačka i jedra Vesna Čipčić.)
Gabrijela: Gospođica ili gospođa Gabrijela je uvek bila dobro obaveštena i znala do detalja sve što se događalo u selu. Akter je brojnih komičnih scena. To je tipičan lik seoske tračare, koja što bi narod rekao: "Više voli tuđe zlo, nego svoje dobro."

Sporedni likovi: Pop Oluja, crkvenjak Arkadije, učitelj Pera i berberin Šaca.

Učitelj Pera je predstavljen kao pedantan čovek, koji je dobro obrazovan, ima lep glas, što je bitno za budućeg sveštenika, ali kad su u pitanju žene ne ume da proceni istinske vrednosti. Na kraju romana, dok gleda Jucu sa njenom decom, a on bez poroda, gorko će se kajati što je izabrao Melaniju. To me podseća na onu anegdotu:
Sprovod. Ljudi se nalaktili na tarabe i gledaju povorku. Tek će ti jedan:
- Je li ovaj umro?
- Pa, vidiš da ga nose na groblje, veli drugi.
- Vidim, ali ako je iza sebe ostavio decu - nije umro, ali ako nema dece, stvarno je umro, dodaje prvi.
Šaca je predstavnik naroda. Tačno zna šta hoće, pomalo je šeret. Voli život i diše punim plućima. Ume da peva, ali, takođe, ume i da u ženama vidi i nešto više od lepote. Tipičan seoski bećar.
Arkadije je dat u nekoliko crta. Ume sa ljudima, ali i s popovima. Stavlja se na stranu pop Spire, očekujući i ličnu korist.
Pop Oluja očito voli blagodeti popovskog života, a ceni i stare prijatelje te pomaže pop Spiri, ne samo što je s njim vezao čvršće prijateljstvo, nego i zbog toga što je svestan šta bi bila kazna za Spiru.Humor u romanu

Humor Stevana Sremca crpi svoju vanrednu životnost neposredno iz stvarnih doživljaja, iz svakodnevnih doživljaja prosečnih ljudi malograđanske sredine u kojoj se Sremac kretao. Vrelo Sremčevog humora se nalazilo u intimnom poznavanju te sredine i saživljavanju s njome. Čitaoci su u ovom Sremčevom humoru nalazili realne elemente iz svoga života i života svoje sredine, iz svojih ustaljenih navika, iz svega onoga što je postalo uobičajeno, što se ukorenilo u život i postalo zahvalan objekat šale i dosetke.
Slikajući popovske porodice, Stevan Sremac nam je na humorističan (smešan) način dao i sliku seoskog vojvođanskog života. Opisuje trotoare, sokake, kuće; slika siromašne i bogate porodice, učene i proste ljude, one koji idu za onim što je savremeno i moderno i one koji se još drže starog. Novo je u odevanju, nameštaju i govoru (uči se nemački), u pripremanju raznih jela. I sve se to može videti na primeru pop-Ćirine i pop-Spirine porodice. Melanija govori „nemecki“, a Jula narodski. U Spirinoj kući se jede gibanica gužvara, a u pop-Ćirinoj pohovana piletina.
Humor se javlja u opisima nekih detalja i situacija, u postupcima junaka i u njihovom govoru.
Kad opisuje sokake i govori o trotoarima u selu, Sremac opet polazi od anegdote i humora. Priča se kako nemaju trotoare zato što su ih krave pojele. Naime, da bi se bolje zaštitili od blata, bacali su kukuruzovinu na trotoare, a krave naišle i pojele. Kada govori o blatu i barama koje se duže zadržavaju pored sokaka, pisac će reći da je u njima bilo mnogo žaba i da je bila „jedna lepota slušati žabe kad počnu da pevaju noću“. Sa humorom govori o jednom žapcu koji se „već nekoliko godina dere koliko ga grlo nosi; ima glasinu kao bik, pa se čuje sa pola atara koliko je grlat“.
U prikazivanju predmeta i životinjskog sveta Sremac — da bi ostvario humor — često koristi personifikaciju, poređenje i hiperbolu. Kad Persa govori o zidnom satu, ona ga prikazuje kao da je u pitanju živi stvor. Sat retko zvoni, „a kad se odobrovolji, a on se najpre zaceni kao da hoće da kašlje“. On je „tako omatorio da je pored kijanja i kašljanja počeo već da baca šlajm...“ Nezaboravan je i Sidin patak kome je, zbog ljubavnih avantura i nemoralnog života, popadija Sida od kože „napravila i pripasala kecelju, pa sad u njoj izgleda kao kakav pinterski kalfa“. Njega je pop Spira omrzao i zvao ga „Turčinom“ što nimalo ne vodi računa o kući u kojoj je. U selu je nastala izreka za nekog ko je nevaljao: „Lola kao popin patak!“ Popin petao je bio „jedan dugački grlati klipan, koji je sa svojom divnom krestom izgledao kao kakav jakobinac sa svojom crvenom kapom“.
I konjski zub, u raspletu, treba da donese preokret i nasmeje čitaoca. Evo te smešne situacije kod vladike, koju je pop Ćira ispripovedao svojoj Persi:
Vladika: - A je l ovo baš vaš zub, oče Kirilo?
Ćira: - Da, vaše preosvešenstvo... Moj rođeni zub...
Vladika: - Ta ovo je, ovo konjski zub, oče Kirilo (...) Zaboga, ta gde ste ga samo našli!...
Persa: - Uh, uh, uh!
Ćira: - A ja priđem i pogledam ga, al imam šta videti! Konjski zub, sasvim konjski, i to još koliki. Takva velika zubekanja kakvu ja, Persida, svoga veka, nikad nisam video!...
Naslov: kratkoooooooooooooo pop cira i ....
Poruka od: makislash April 03, 2012, 19:41:47

Јула: Увек је била мирна и повучена, мала, округла и здрава како писац каже ''као
од брега одваљена''. Умела је веома добро да кува, волела је хаљине отворених
боја са цветовима. Радо је проводила време у башти, заливала и певала и по свему
томе могла бих да закључим да је била веома романтична. На бал је ишла само о
Св. Сави а знала је тек по неку игру.

Меланија:Била је висока, витка и бледа у лицу, увек се жалила како јој нешто није
добро, није умела да кува, али је зато знала да критикује јела. Гледала је само
своје кактусе и читала романе. Била је мало сањалица и сентимнтална. Често је
посећивала балове и знала скоро све игре. Радила је све по својој вољи.

Поп Спира: Био је нешто нижи од Попа Ћире. Имао је црвени појас како каже
госпоја Перса добио само на певање, а тако је и било. Звали су га поп кеса због
своје похлепности за новцем.

Поп Цира: Он је имао плави појас. Звали су га поп хала због прождрљивости.
Наиме једном је на некој свадби пре обреда појео све крофне које је домаћица
припремила.

Госпоја Сида: Била је Поп Спирина жена. Веома тврда и одувек је потајно мрзела
госпоја Персу и називала је бештијом. Када год би се неко јело направило она би
била љуборна и овек га пред Јуцом критиковала.

Госпоја Перса: Била је исто као и госпоја Сида. Тврда и увек је госпоја Сиду
називала бестијом и увек била потајно мрзела. Била је љубоморна на сидине саће
од зоље од квасца.
Naslov: Odg: kratkoooooooooooooo pop cira i ....
Poruka od: Gardiom Tech April 05, 2012, 17:11:51
E dusa si hvala na ovome :*
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Vladica April 16, 2012, 13:20:23
dobro je!!!  :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Axel April 24, 2012, 17:25:00
HVALAAAAAAA :D
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Ajrin Maj 15, 2012, 21:25:14
zahvaljujem :)
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: zarko98 Jun 01, 2012, 18:03:59
Odlicno :D
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Kolvenom Jun 04, 2012, 22:10:23
dobra knjiga :D
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: delija99 Novembar 13, 2012, 17:44:29
 :ok spaso si me
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: milan45 Decembar 18, 2012, 09:34:52
Brzoooo
Treba mi analiza jezika..i analiza stila....  :gun :banghead :opusteno2
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Duck0 Januar 06, 2013, 10:34:54
super je  :ok samo jos da ima tematske celine
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: nazor Januar 06, 2013, 11:01:54
Hvala!
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: LaZaR DjErIc Januar 15, 2013, 17:51:19
da :srbija
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Hikola Februar 02, 2013, 10:07:16
samo-opusteno.info
Pop Cira i pop Spira - Stevan Sremac
:: Celo Delo, Lektira, Analiza, Prepricano delo, Sastavi ::


Celo Delo - Pop Cira i pop Spira online:
 

Analiza Dela, i vise:
Opis likova:
http://www.samo-opusteno.info/forum/lektire-knjige/pop-cira-i-pop-spira/msg31374/#msg31374


:: Analiza Dela ::

Stevan Sremac je u svom romanu prošao od anegdote o svadji I tuči dvojice popova,izbijenom I zamenjenom zubu pa do sudjenju kod vladike.Popovi Ćira I Spira su opisani kao likovi koji na sve gledaju optimistično,oni vole zivot I maksimalno uživaju u njemu,vode miran život,bez drama,potresa I nerviranja.Pisac navodi da su Ćiru u selu zvali ‘pop hala’ zbog proždrljivosti,a Spiru ‘pop kesa’ zbog pohlepe za novcem.Medjutim ja iskreno mislim da oni nisu loši ljudi vec kao I dosta nas neradnici,pisac im to zamera ali ni on ih ne opisuje kao loše vec kao dobre ljude.Oni su živeli u malom banatskom selu sa svojim ženama Persom I Sidom.Sida je imala ćerku Jucu.a Persa Melaniju.Družili su se dok u selo nije došao novi učitelj.Petar Petrović,tako se zvao,fin I ugladjen mladi gospodin.Njegova pojava izazvala je oduševljenje kod Spirine žene Side.Posle nedeljne mise svi su zajedno prošli kroz selo da ih svi vide pa su onda otisli na rucak.Pošto je pop Spira imao tu čast da prvi ugosti potencijalnog mladoženju kao slučajno su im u goste jednog dana došli pop Ćira I njegova žena Persa.Obe su hvalilesvoje ćerke ne bi li pridobile učiteljeve simpatije.Za to vreme dežurna seoska abronoša Gabrijela već je počela da širi tračeve po selu šta se dešava u kući.Koga ce učitelj odabrati?Koja će se bolje pokazati kao udavača?Juca,pop Spirina kći bas I nije volela tog učitelja.Njeno srce pripadalo je nekom drugom,tačnije Šaci,berberinskom pomoćniku.Svako veče je prolazio sokakom i svirao joj pod prozorom.Sida je bila strašno iznenadjena ponašanjem i odlukom svoje ćerke.Učitelj se ipak zaljubio u Melaniju,ona je znala oko Pere tako vešto i umiljato da se ponaša,da mu je bilo teško i dan bez nje,a i on se njoj svidjao i svako veče su se vidjali.Sida je bila veoma ljubomorna zbog toga i to je bio razlog da izbije rat izmedju gospodje Side i Perse.Od tada više nisu živele u slozi i ljubavi a džurna abronoša Gabrijela je odmah požurila da obavesti selo o ovim dogadjajima.Ogorčane i razočarane gospodje ispričale su svašta svojim muževima.Oni su se sastali da razgovaraju,ali je na kraju došlo do tuče.Pop Spira je fizički napao popa Čiru i polomio mu levi kutnjak.On nije bio zlopamtilo ali njegova žena Persa je želela osvetu po svaku cenu.Crkvenjak Arkadije je rešio da ih pošalje u Temišvat kod popa Oluje.Pop Oluja je pomogao pop Spiri da zamene zub i umesto njega stave veliki konjski.Kada se pop Ćira probudio,nije imao kud.Pomirio se sa svojim dugogodišnjim prijateljem.Njegova žena Persa bila je očajna.Posle ovog dogadjaja u obe popovske porodice bilo je svakodnevnog veselja.Pera je oženio Melakiju i postao djakon,a Šaca je oženio Jucu i postao berberin.Gospodja Persa i Sida nikako se nisu mirile sa sudbinom svojih čerki,a nisu se ni mirile izmedju sebe.Sve više je jaz izmedju ove dve popadije bio dublji.To prijateljstvo koje je jednom bilo prekinuto bise se nikada nije nastavilo.

Tema:prijateljstvo izmedju popa Spire i popa Ćire
Glavni likovi:Spira I Ćira
Sporedni likovi:Jula,Melanija,Persa,Sida,Gabrijela,Petar Petrović,Šaca,pop Oluja,Arkadije…
O likovima:
*Jula:Ona je uvek bila mirna I povučena,mala ,okrugla i zdrava kako pisac kaže~kao od brega odvaljena~.Umela je veoma dobro da kuva,volela je haljine otvorenih boja sa cvetovima.Rado je provodila vreme u bašti,zalivala i pevala i po svemu tome mogla bih da zaključim da je bila veoma romantična.
*Melanija:Bila je visoka,vitka i bleda u licu,uvek se žalila kako joj nešto nije dobro,nije umela da kuva,ali je zato znala da kritikuje jela.Gledala je samo svoje kaktuse i čitala romane.Bila je malo sanjalica i sentimntalna.
*Gabrijela:Gospodjica ili gospodja Gabrijela je uvek bila dobro obaveštna i znala do detalja sve sto se dogadjalo u selu.

Citati iz knjige~
~Teško svome bez svoga~
~~Nije blago ni srebro ni zlato več je blago sto je srcu drgo~
~Gde ima vatre,mora i dima biti~

Poruke~
~Drugarstvo je največe bogatstvo~
~Nije pamet u godinama već u glavi~
~Vez vere i poverenja nema prijateljstva,a bey pijateljstva je ko bey pola života~


Dodatak: 2 Sastava - Pop Cira i pop Spira

TEMA:Kako su se pop Cira i pop Spira posvadjali.

MESTO DOGADJAJA:Jedno selo kojem pisac nije otkrio ime.

MISLJENJE O KNJIZI:Mislim da j eknjiga veoma zanimljiva,uzbudljiva i pomalo smesna.

O PISCU:Stevan Sremac (1855-1906) Stevan Sremac rodjen je u Senti, u Backoj,1855. godine, gdje je proveo rano djetinjstvo. Posto je ostao bez roditelja, ujak Jovan Djordjevic dovodi ga u Beograd na dalje skolovanje. Stevan Sremac se opredjeljuje za studije istorije na Vejikoj skoli u Beogradu i za pripadnost Liberalnoj stranci. Svoj radni vijek proveo je kao profesor u gimnazijama u Nisu, Pirotu i Beogradu. Umro je 1906.goine u Sokobanji.
Poceo je da pise relativno kasno.U trideset i trecoj godini zivota, 1888. godine, poceo je da objavljuje prozne hronike o licnostima i dogadjajima iz srpske proslosti, koje ce se pojaviti kao knjiga 1903. godine pod naslovom "IZ KNIGA STAROSTAVNIH". To je bilo piscevo oduzivanje duga profesiji istoricara, ljubavi prema nacionalnoj prošlosti i snu o velikoj Srbiji. Realisticku prozu pocinje da pise tek posle dolaska u Beograd. Dugogodisnji zivot u Nisu bio je period stvaralacke inkubacije. Prvu realisticku pripovjetku objavio je 1893. godine pod naslovom "BOZICNA PECENICA",a potom slijede IVKOVA SLAVA(1895), VUKADIN(1903), LIMUNACIJA NA SELU(1896), POP CIRA I POP SPIRA(1898), jedan o najboljih humoristickih romana u nasoj knjizevnosti i ZONA ZAMFIROVA(1906) najbolje komponovano Sremcevo djelo.
Rodjen u Backoj , gdje je san o velikoj Srbiji bilo osnovno duhovno obiljezje, brzo je prisao Liberalnoj stranci koja se zanosila romanticnom prosloscu a u praksi bila potpora rezimu Obrenovica. To ce ga okrenuti protiv svega sto je novo i sto je doslo sa strane, iz Evrope. To ce ga okrenuti i protiv Svetozara Markovica i njegovih pristalica, pa ce do kraja zivota ostati okorjeli konzervativac- okrenut proslosti, protivnik svake promjene. Sremac je na strani gazda, birokratije, vlasti i vladara; on je protiv seoske sirotinje i slobooumnih ucitelja. U LUMINACIJI NA SELU i VUKADINU progovorio je Sremac liberal, ogorcen na politicke protivnike i netrpeljiv.
U Sremcevom djelu sukobljavaju se dvije strane njegove licnosti: Sremac gradjanin i politicar i Sremac pisac. Kao gradjanin, Sremac je na strani starog, patrijarhalnog i starovremenskog u ljudima i zivotu, na strani onoga sto polako cili i nestaje. Njegov zivot u palanci je zivot u ambijentu koji voli, koji mu "lezi". Kao politicar je na strani konzervativnih ideja, na strani onih koji imaju i vladaju. Sremac pisac nadvladava Sremca političara i tada nastaju pripovjetke i romani trajne umjetnicke vrijednosti.
Stevan Sremac je rasni realista. Obdaren sposobnostima posmatranja i zapazanja pronicanja u sustinu pojava i dogadjanja- Sremac je uvijek polazio od stvarnih cinjenica i podataka, od onoga sto je vidio, provjerio i zabiljezio.

NAJLEPSI OPIS:Avlija prostrana,otegla se duz čitavih njiva da jedva možeš doviknuti onoga s drugog kraja avlije.A u avliji svacega;jedno bogatstvo zavisti.Tu su supe,ambari,golubunjaci,tri kamare slame,kamara ganjeva i saturika od kojih se dobijala dobra zeravica za stogl kojim se peglale frajla-Juline bele suknjice sa slingerajem,i gomila orezane loze spremljene z apecenje jaganjaca kojima je pocesce pop Spira omastio brk.Tu je,dalje u avliji bio buinar sa divnom hladnom vodom u kojoj je pop Spira hladio vino i lubenice.Uz bunar je stajao nov valov oko njga se neprestano gurkalo i dzakala zivina,a narocito patke i pacici,a onaj stari vec olupani valov bio je privezan za donji kraj djerma da se lakse vuce ogroman kabao iz bunara.NAJZANIMLJIVIJI DOGADJAJ:
Pop Cira i pop Spira su stigli u Temisvar kod Spirinog veoma dobrog prijatelja,koji ce mu pomoci da ukrade zub od popa Cire koji ga cuva kao oci u glavi.
Uvece su popovi poceli da piju a domacin je najvise dolivao pop Ciri,kako bi se ovaj opio i cvrsto spavao.Pop Ciri se prispavalo i onda su svi otisli u svoje sobe,domacin i pop Spira su cekali da Cira zaspi i onda je domacin usao u Cirinu sobu i trazio zub u jakni ali ga nije nasao,pa je otisao kod Spire u sobu da ga pita da li mozda zna gde bi Cira mogao da sakrije zub,Spira mu je rekao da je sigurno ispod jastuka,domacin je tamo i nasao zub,uzeo ga je,i zamenio ga sa konjskim zubom.
Kada su ujutro krenuli dalje na put Spira je bio veoma veseo.
Kada su stigli pred ekselenciju pop Cira je izvadio maramicu sa zubom i predao ga ekselenciji,oni su poceli da se smeju i pitali su ga da li je siguran da je ovo njegov zub,i on je tvrdio da jeste,sve dok mu ekselencija nije pokazala da je to zub dosta veci od covekovog to jest da je to konjski zub.
Pop Spira se isto cudio,a pop Cira je znao da je to Spirino maslo,i da mu je on ukrao njegov pravi zub.Ekselencija je ova dva popa naterala da se rukuju i poljube,iako to nisu zeleli,oni su se poljubili,i tad su se njih dvojica pomirili,ali nikad vise nece biti prijatelji kao nekad pre.

IME PISCA:Stevan Sremac

IME DELA:Pop Cira i pop Spira

GLAVNI LIKOVI:pop Cira,pop Spira,Jula,Melanija,Persa,Sida,Saca i Pera

SPOREDNI LIKOVI:frau-Gabrijela,tetka Makra,ča-Nića,...
sup[er
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: bmkjoja Mart 04, 2013, 15:21:28
Eej,treba mi hitno analiza jedne epizode Pop Cira i pop Spira u najkracem roku.
Hvala. :)
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: MarkoKg Mart 04, 2013, 18:26:21
Eej,treba mi hitno analiza jedne epizode Pop Cira i pop Spira u najkracem roku.
Hvala. :)
Ovde se priča o knjizi "Pop Ćira i pop Spira", ne znam na kakve epizode misliš?  :whistle
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: nenaivic Mart 18, 2013, 14:53:18
leo ,bas lepo jer nikada se ne yna u kojoj meri treba upoynati likove dok citas knjigu.
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: mikikikikik Mart 18, 2013, 18:12:47
 :ok  :ok super prepricano moze li o svim likovima ois oko dve recenice pilzzzz
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: mikikikikik Mart 18, 2013, 18:13:05
 :oui
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: mikikikikik Mart 18, 2013, 18:13:48
 :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: mikikikikik Mart 18, 2013, 18:14:10
 :8 :music :ok
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: mikikikikik Mart 18, 2013, 18:14:23
 cheesy :ok cooool :rolle
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: dsduxy Maj 22, 2014, 16:07:59
 :(
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: dsduxy Maj 22, 2014, 16:08:14
 :)
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: dsduxy Maj 22, 2014, 16:08:28
 :(
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: dsduxy Maj 22, 2014, 16:08:45
 :8
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: dsduxy Maj 22, 2014, 16:08:59
 :music
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: Strahinja66 Mart 10, 2015, 18:49:27
mozete li da mi posaljete sastav o Melaniji (lik iz romana Pop Cira i pop Spira) -treba mi do sutra ujutro do 10:00(11.3.2015.) ,tema sastava je portret Melanije (treba opisivati njen fizicki izgled i karakterne osobine)
Naslov: Odg: Pop Cira i pop Spira
Poruka od: ficaaaaaaaaa Jun 28, 2016, 21:52:55
hvala  :oui :oui