Maupassant - NA VODI

  • 0 Odgovora
  • 6596 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

TanjicA

  • be optimist
  • *
  • 2,970
  • +39/-2
  • Pol: Žena
    • Pogledaj profil
Maupassant - NA VODI
« poslato: Oktobar 22, 2009, 22:59:11 »
Maupassant - NA VODI

O KNJIZI:
NAKLADNIK: HENA COM d.o.o., Zagreb, 2001.
ZA NAKLADNIKA: Uzeir Husković
UREDNIK: Seid Serdarević
TISAK: Kratis, Zagreb
S FRANCUSKOGA PREVELI: Iso Velikanović, Ivo Ursić, Ivo Hergešić, Mikaela Vekarić, Janka Šanjek, Branimir Donat

ŽIVOTOPIS:
Guy de Maupassant (1850.-1893.), francuski je pripovjedač i romanopisac te, uz Zolu, najznačajniji predstavnik francuskog naturalizma. Prvi veliki uspjeh postiže novelom ''Dunda'', 1880. godine.
U idućih je dvanaest godina neumornog rada objavio šest romana i oko tristo novela.
Najznačaniji su mu romani: ''Jedan život'', ''Ljubimac'' te ''Pierre i Jean''.

KNJIŽEVNI ROD: proza
VRSTA DJELA: novela

FABULA:
1. Početak razgovora između pjesnika i prijatelja
2. Prepričavanje događaja
3. Surov završetak

TEMA: Prepričavanje strašnog i jezovitog događaja na rijeci

LIKOVI: pisac, ribar

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
RIBAR: veliki zaljubljenik u prirodu odnosno rijeku, čovjek između tridesete i četrdesete, zanimljiv, volio čamac i veslanje
Doskora sam upoznao jednoga od svojih susjeda, čovjeka između tridesete i četrdesete, koji je zacijelo bio jedan od najzanimljivijih ljudi što sam ih ikada susreo. Bio je to stari veslač koji je strastveno volio čamac i veslanje, uvijek kraj vode, na vodi, pod vodom. Mora da se rodio u čamcu, a sigurno će u njemu i umrijeti.

SADRŽAJ:
Pisac dolazi u ladanjsku kućicu na obali Seine tamo upoznaje svog susjeda, po njegovom mišljenju jednog od najzanimljivijih ljudi.
Susjed mu je bio veliki zaljubljenik u vodu, čamce i veslanje. Pisac ga je zamolio da ipriča jedan od zanimljivih događaja koji ga vežu uz rijeku. Tada susjed započinje svoju priču. Jednoga dana vraćao se od prijatelja veslajući niz rijeku. Zastao je malo želeći se odmoriti te je bacio sidro i ispružio se u čamcu. Okolo njega se prostirala divota i ljepota kakva je ljudima nezamisliva. U početku je sve bilo lijepo, ali pomalo mu sve postaje jezovito. Žave su umuknule i svuda se uokolo prostirala neugodna tišina što je u njemu polako izazivalo jezu. Nakon nekog vremena htio je izvući sidro i krenuti kući, ali mu to nije pošlo za rukom. Nešto je u vodi pružalo veliki otpor. Sada se strah u njemu sve više povećavao, a on je odlučio još malo se ispružiti u čamcu. Ostao je ležati nepomično i nakon se nekoliko sati u njegovoj blizini našao drugi ribar. On mu je pomogao izvlačiti sidro, ali ni njih dvojica zajedno nisu uspjeli. Tada im se pridružio i treći ribar i, nakon mukotrpnog izvlačenja, napokon su izvukli sidro i otkrili nešto zapanjujuće. Taj je veliki otpor u vodi ustvari bio leš stare žene kojoj je bio kamen oko vrata.

JEZIK I STIL:
- epiteti: tajanstvena rijeka, lijepa, okrutno i bijesno more, sablasna snoviđenja, silni napor, napeta uha
- metafora: «Ona ne grdi i ne halabuči, nečujno ide svojim tokom, a to vječno gibanje vode koja teče, strašnije je, po mom mišljenju,nego najviši valovi oceana.»
- usporedba: kao da pričaju što su doživjeli, kao da sam ukopan do pasa u pamučno tkivo, poput klade, kao da će me ugušiti, kao da mi je obruč stisnuo sljepoočice
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.                       
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije *
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

[Reklama]