samo-opusteno

Društvene teme => Umetnost i književnost => Lektire & knjige => Temu započeo: NiKooLaa Mart 04, 2010, 10:49:21

Naslov: Gorski Vijenac - P.P. Njegoš
Poruka od: NiKooLaa Mart 04, 2010, 10:49:21
Gorski Vijenac - P.P. Njegoš

Tema: istraga poturica

Na početku dela je posveta Karađorđu(praocu Srbije) koji je započeo borbu za oslobođenje od Turaka.Vijenac je pesnik ispleo svima koji su izginuli za oslobođenje.

Kompozicija:

1) Skupština na Lovćenu uoči Troičina dne(mislim da je to praznik Svete Trojice).Crnogorski velikaši su se okupili radi dogovora o istrazi poturica.U ambijentu gluve noći monolog vladike Danila.

2) Skupština na Malu Gospojinu.na Cetinju(Velje Guvno).Okuplja se narod,borci svi spremni da čuju vladikinu odluku.Vladika se odlučuje na pregovore,raste napetost,u tom stiže pismo Selim-paše uvredljivog tona na koje vladika odgovara istom merom.Povratak vojvode Draška iz mletaka(retardacija).Do kulminacije dovodi tužba sestre Batrićeve.Starac,iguman stefan govori o neminovnosti borbe

3) Badnje veče-cetinjski manastir.Borbe su počele.O borbama saznajemo iz dijaloga vladike i Vuka Mandušića.To je nagovešten ishod borbe.
Struktura dela:
Na početku i na kraju vladika Danilo.Drama u kojoj se dešava istorijska sudbina jednog naroda.U delu je data društveno-istorijska istraga poturica.Poturice su zlo u rukama neprijatelja i to se zlo mora istrebiti.
Dane su slike iz života Crnogoraca kao što su verovanja,običaji,odnosi prema drugim narodima.

Likovi:

Vladika Danilo
Dat je u ambijentu mračne noći,svojim monologom se osvrće na istorijsku situvaciju,s jedne strane je Turska koje je pokorila pola Evrope,Srbiju,Bosnu,Hercegovinu a na drugoj strani Crna Gora prema kojoj Turska vodi novi vid borbe,poklonima prevodi Crnogorce na Islam.Vladiku opsedaju mračne misli jer mora da donese tešku odluku,plaši se bratoubilačkog rata i duboko je svestan odgovornosti koju ima pred narodom i budućim generacijama.Njegova odluka mora da bude prava,želi da sačuva mladost.Duboko je svestan da verska borba dovodi do velike nesreće,strahuje od bratoubilačkog rata.Vladika na svaki način pokušava da urazumi poturice i da ih vrati na prađedovsku veru.Prema veziru se odnosi odlučno i hrabro,na kraju uviđa da je borba neminovnai donosi odluku.Poklanja novu džeferdaku(pušku) Vuku Mandušiću.

Iguman Stefan
Mudar starac od 80 godina,simbol iskustva,govori da ju u životu i prirodiborba neprestana.Sve što želi da opstane mora da se bori.Suprotan lik mladom vladiki.Pušta vladiku da sam donese odluku.Vedar lik.Optimističan.Ima vere u Boga i pobedi dobra nad zlom.

Vuk Mićunović
Mlad,hrabar,veliki borac,neustrašiv,veruje u svoju snagu i snagu mladosti.Priželjkuje borbu i besmrtnost Obilića.

Vuk Mandušić
Svoju osećajnost ispoljava u snu,ljubav prema lepoti snaje Mićunovića.Opčinjen je njenom kosom.U borbi veliki junak ali suze roni za džeferdarom(puškom).

Kolo
Simbol naroda,lik kolektiva i zajedništva.

Ostali:
U delu se javljaju likovi serdara,glavara a oni su nosioci kolektivnog iskustva naroda.Njihovo mišljenje se zasniva na tradiciji borbe kao herojskog ideala.Vladika,individualac,on je nosilac dramskog(sumnje,dileme,odgovornosti)
Iguman Stefan predstavlja iskustvo,sigurnost,spokojstvo i veru.
Naslov: Odg: Gorski Vijenac - P.P. Njegoš
Poruka od: Neca_Daca Maj 04, 2010, 19:59:13
hvala..;) ovo mi je trebalo..;)
Naslov: Odg: Gorski Vijenac - P.P. Njegoš
Poruka od: nata05 Maj 17, 2010, 10:54:45
Moze li malo opsirnije?
Naslov: Odg: Gorski Vijenac - P.P. Njegoš
Poruka od: mandrakk Mart 15, 2011, 19:41:50
Delo je prelepo i vremenski neprolazno, ali bi moglo malo opsirnije
Naslov: Odg: Gorski Vijenac - P.P. Njegoš
Poruka od: dabome Mart 17, 2011, 14:48:50
hvala
Naslov: Odg: Gorski Vijenac - P.P. Njegoš
Poruka od: JevtaKING Novembar 10, 2011, 22:26:07
Daj malo opsirnije o Vuku Mandusicu ..... cry3
Naslov: Odg: Gorski Vijenac - P.P. Njegoš
Poruka od: romanova Jul 01, 2014, 13:21:36
hvala  :ok