samo-opusteno

Društvene teme => Umetnost i književnost => Lektire & knjige => Temu započeo: rea13 Jun 04, 2011, 07:40:04

Naslov: F.M.Dostojevski - Zločin i kazna
Poruka od: rea13 Jun 04, 2011, 07:40:04
(http://www.coverbrowser.com/image/avon-books/1416-1.jpg)

[hide]http://www.4shared.com/file/78742141/38f5045d/Fjodor_Dostojevski_-_Zlocin_i_kazna.html[/hide]


Najpoznatiji i najpopularniji roman Dostojevskog, verovatno zbog vešto razrađene kriminalističke intrige ukomponovane u ideološki siže.
Glavni junak romana je siromašan student prava Rodion Raskoljnikov . Raskoljnikova progoni ideja o izvršenju više pravde koju će ostvariti ubojstvom Aljone Ivanove, gramzive i podle stare lihvarice, čijim bi se novcem moglo usrećiti barem sto ljudi i čijim bi nestankom bili zadovoljni mnogi, uključujući i njenu sestru Lizavetu koju Aljuna muči i iskorištava. Raskoljnikova zatičemo u početku romana u rascjepu između jednostavnosti rješenja koje je smislio i gnušanja nad mogućnošću da se ta ideja uopće rodila u njegovoj glavi. Raskoljnikov pomno razrađuje i provjerava plan iako jedan dio njega ne vjeruje u izvršenje plana. Sklop životnih okolnosti naprosto gura Raskoljnikova u zločin: dobiva majčino pismo, razgovara u krčmi s Marmeladovim, susreću Sonju, doznaje da će lihvarica biti sama oko sedam sati. Majčino pismo puno je nemočne pomirenosti sa životom: sestra Dunja da bi se spasila sramne i ponižavajuće guvernantske službe kod razvratnika obećala je ruku bogatom Lužinu, koji traži siromašnu djevojku da bi mu bila pokorna i zahvalna.
Naslov: Odg: F.M.Dostojevski - Zločin i kazna
Poruka od: Miša 92 Maj 21, 2016, 19:54:12
Ово је дело одлично, али ипак не мислим да је то најбоље дело Достојевског. Карамазови, Зли дуси и Идиот су много боља дела. ::flowers::
Naslov: Odg: F.M.Dostojevski - Zločin i kazna
Poruka od: TanjicA Maj 21, 2016, 22:34:02
Ово је дело одлично, али ипак не мислим да је то најбоље дело Достојевског. Карамазови, Зли дуси и Идиот су много боља дела. ::flowers::
Ne mogu se više složiti ;)
Zli dusi <3