SAW - The Videogame

 • 0 Odgovora
 • 836 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

 • *
 • 5,142
 • +47/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
SAW - The Videogame
« poslato: Mart 24, 2010, 17:16:43 »
SAW - The VideogameSAW - The Videogame je igra u režiji Konami-ja, a nastala je kao reinkarnacija istoimenog filmskog serijala u šest nastavaka. Priča se vrti oko detektiva Dejvida Tapa, koji se nekim čudom probudio u starom i napuštenom skloništu. Kako se tu našao ne znamo, ali znamo ko je to učinio - njegov dugogodišnji neprijatelj Jigsaw. Detektiv Tap je praktično danonoćno lovio serijskog ubicu. Ta opsesija mu je uništila život, rasturila porodicu, razveo se od žene, postao je mentalno nestabilan i povučen u sebe.

Da stvar bude gora, taj sumanuti lov uništio je i Tapovu karijeru, jer je svojim očima gledao kako mu dugogodišnjeg partnera i prijatelja, detektiva Singa, ubija jedna od Jigsaw-ovih zamki. Kao vrhunac svega, Jigsaw je ulovio i nesretnog Tapa. Detektiv će morati da zaigra igru na život i smrt, pokušaće da pobegne kroz smrtonosne zamke i rešavaće zagonetke koje će mu bar privremeno produžiti život, a koje je posebno za njega spremio Jigsaw. Da stvar bude još malo zamršenija, svaka od Jigsaw-ovih žrtava je na neki način povezana s Tapom. Hoće li uspeti da spase žrtve koje su još žive ili, još bolje, hoće li uspeti da dođe do samog ubice Jigsaw-a?Nakon što pokrenete igru (meni ima samo Start/Exit) i izaberete težinu (Normal/Insane), krećete. Budite se u napuštenom sanatorijumu, iz kojeg ćete pokušati da pobegnete. Na tom putu ćete sretati i druge žrtve Jigsaw-a, neke ćete spasti, a neke ćete morati da žrtvujete kako biste napredovali. Nije humano, ali, srećom, to je samo igra. Nakon što ste se probudili zavezani za stolicu u prljavom i mračnom kupatilu, na TV-u ispred vas javiće vam se sam Jigsaw. Reći će vam nekoliko sitnica (slušajte šta priča) i posle toga krećete u beg za svoj život.

Na glavi imate neku čudnu spravu koja vam je sigurno poznata iz filma. Ako ne uspete da je skinete u zadatom roku, otkinuće vam glavu. Tu napravu ćete skinuti tako što pratite ono što vam se ispisuje na ekranu. Ukratko, morate da zavrtite mišem u smeru kako vam piše na ekranu i povremeno da stisnete broj koji će se ispisati na toj napravi. Nakon nekoliko pokušaja sigurno ćete uspeti. I kad ste već pomislili da ćete brzo krenuti dalje, neće baš tako i biti.

Nailazite na vrata na kojima se nalazi katanac s brojevima. Tri broja, 999 kombinacija. Postoji li rešenje za to negde u prostoriji? Postoji, naravno! Kako ne biste razbijali glavu, na tri WC-a sa strane zatvorite vrata. Videćete na njima obrise nekih brojeva. Koji su to brojevi? Malo logike, okrenite se prema ogledalu i videćete ih, barem njihove delove. Takođe, na podu ćete primetiti jedan neverovatno uočljiv deo slagalice. Stanite na njega i okrenite se ponovo prema ogledalu, malo pomaknite miš levo/desno, gore/dole, i videćete broj. Prva zagonetka je rešena, izlaz iz kupatila je slobodan.

Dalje je već lakše. Ipak, pred vama je gomila zagonetki i drugih sitnica koje ćete morati da rešavate kako biste napredovali u igri. Pri tom imajte uvek na umu da je Jigsaw unaokolo postavio gomilu smrtonosnih zamki. Nažalost, neke od žrtava će biti brutalno ubijene, nećete moći da ih spasete. Čitajte sve što piše na ekranu, dobro će vam doći. Kako budete napredovali u igri, pojavljivaće se i razni predmeti, sve pokupite. Neki će vam vratiti energiju, neki će poslužiti za otvaranje vrata, a neki i kao oružje. Kada već pominjemo vrata, na nekima je postavljena zamka (sačmarica). Kada ih otvorite, brzo kliknite na broj koji će se prikazati na ekranu. U suprotnom, ode glava. U nekim delovima prostorija je popriličan mrak, ne vidite kuda dalje. Ali, imate upaljač (taster 4), upalite ga i biće malo lakše. Samo malo, bosi ste, nemate cipele. Pazite po čemu hodate, izbegavajte slomljeno staklo i kiselinu na zemlji, jer će vam prilično oduzeti energije. Isto tako, ako stanete u lokvu krvi, iza vas će ostati krvavi tragovi.

Kretanje je dosta skromno, ne možete mnogo toga uraditi. I sama interakcija s okolinom je prilično "tanka", nema baš puno toga što možete polomiti ili udariti. Tu i tamo ćete naići i na neki slabiji zid, koji možete udariti čeličnom šipkom i probiti ga i proći kroz njega. Ili ćete tako napredovati dalje, ili ćete iza tog zida pronaći nešto što će vam biti korisno u igri. Nažalost, i sama borba je jadno napravljena, sve nekako kasni. Jasno je da naglasak igre nije na akcionim elementima, ali moglo je bolje. Ipak, Jigsaw se pobrinuo da vam ne bude dosadno, pa je nekim od žrtava rešenje za njihovo spasenje baš napad na vas i vaša smrt. Cela igra je niz zagonetki, krvavih i mračnih scena, puno trčanja, lutanja, traženja rešenja. Neke likove ćete sresti i pustiti, neke ćete zaobići, a neke ćete morati i da ubijete. Neke ćete rasporiti skalpelom, kako biste došli do, na primer, ključa koji vam treba za otključavanje vrata.

Grafika je jači deo igre. ali šta to vredi kad je radnja prilično monotona. Shvatamo da je to horor igra u nekom napuštenom sanatorijumu, ali moglo je to i malo brže. Grafika je zaista odlična, sve je glatko i na tom delu nema nikakvih problema. Muzika i zvukovi u igri su u horor stilu i odaju mračnu atmosferu, ali opet ne previše. Već ste odavno zaključili da se radi o igri koja je namenjena odraslim igračima. Brutalnost i količina krvi, kao i hladna atmosfera uz stalno iščekivanje daje vam do znanja da se radi o pravoj horor igri. Ipak, mora se priznati da smo očekivali više "strave i užasa", a nekako su to sve zamotali i ublažili. S druge strane, igra je jedinstvena, baš zbog Jigsaw-a i njegovih stalnih TV poruka, tako da će svi ljubitelji dobrih horora biti zadovoljni.

[Reklama]