Mount and Blade: Warband

  • 0 Odgovora
  • 980 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Oasis

  • *
  • 1,774
  • +11/-0
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Mount and Blade: Warband
« poslato: Avgust 09, 2010, 14:29:08 »
Mount and Blade: WarbandNovi Mount and Blade: Warband nije punokrvni nastavak, ali nije ni mnogo manje od toga. Ne zahteva original, pa nije ekspanzija. Grafika je bitno poboljšana, i mada tehnički nije u vrhu ponude, u DirectX 9 modu izgleda impresivno pre svega zbog glatkoće izvođenja i velikih bitaka u kojima se stotine ratnika bore na velikom terenu. Igra izgleda i zvuči dovoljno dobro da se možemo fokusirati na igranje. Dodatni bonus je DirectX 7 mod, s kojim igra još uvek izgleda pristojno, a radi i na prosečnim prenosnim računarima ili onima s Intelovom integrisanom grafikom.

Većina kampanja je za jednog igrača, mešavina pirata Sida Mejera (Sid Meier), roleplaying-a bez fantastičnih primesa i shooter-a s mačevima, kopljima, lukovima i samostrelima umesto pušaka. Warband stavlja igrača u ulogu ratnika u srednjem veku.

RPG se sastoji iz biranja pola, klase, društvenog miljea iz kojeg vaš lik dolazi (a koji imaju bitnog uticaja na njegovu kasniju interakciju sa svetom), veština kojima raspolaže i detaljnog prilagođavanja izgleda lika. Izabrani junak zatim postane animirana ikonica koja jaše po 3D karti terena praćena svojom družinom i susreće druge grupe seljaka ili bandita, plemiće sa pratnjom i cele vojske u pohodu na protivnička kraljevstva. Možete obavaljati misije, loviti bandite, trgovati i sakupljati novac, trošiti novac na bolju opremu i hranu za svoje ljude (što utiče na moral vaše vojske), ali i staviti se u službu nekog kralja i poći da palite sela i osvajate utvrđenja u dalekim krajevima, da biste po povratku stekli pravo na plemićku titulu, ženu i svoje imanje (koje treba braniti, naravno).U većem delu igre ipak je reč o tome da s vođom neke grupe ne uspete da se dogovorite klikajući na odgovore u menijima, pa stvar morate rešiti borbom. Vaš lik je tada jedan od stotina ratnika na bojištu, a svojim ratnicima možete izdavati naređenja, što često izmeni tok bitke, jer možete efikasno upotrebiti konfiguraciju terena. Pored te primene strategije, sve vreme učestvujete u borbi s pogledom iz trećeg lica, što zahteva dosta veštine, posebno pravilno blokiranje, ako koristite mač i štit u kombinaciji.

Mehanika jahanja je odlična i dobro balansirana. Biti na konju nije ogromna prednost dok to ne naučite da iskoristite. Borbe čine najveći deo igre, što je i dobro, jer su najzabavnije i najbolje izvedene. Svet u kojem se igra dešava deluje živo i aktivno. To je posebno očigledno ako vaš lik ima veštinu čitanja tragova, koja će vam na karti pokazati kolika je družina i pre koliko vremena je prošla tim mestom. Uvek se neko bori, neko se obogati, a neko osiromaši, a da potonji ne biste bili vi, morate da zarađujete novac kojim ćete plaćati svoju vojsku. Međutim, siromaštvo je neizbežno, posebno ako ste na početku igre odabrali mod u kojem ne možete da prekinete igru bez snimanja, koji je strog i pravičan. Više puta će vam se dogoditi da bežite iz zatvora bez prijatelja i novca, pa iznova morate da gradite imanje i reputaciju. Ovi trenuci dodaju na osećaju epske sudbine koju proživljava glavni lik i integralni su deo igre.

Igru možete kupiti preko Steam-a, a cenom je upola jeftinija od visokobudžetnih naslova, što je skromno za ono što nudi. Naime, iako bi i sama kampanja za jednog igrača vredela novca, tu je i vrhunska mrežna komponenta koju je lako opisati. To je, naime, srednjovekovni Counter Strike sa 64 igrača istovremeno (32 po timu). Aduti ovog moda su odlične kontrole, glatkoća i preciznost, ali i raznovrsnost, kako taktike, tako i izgleda. Ako vam je dosta fetiša modernog ratovanja i želite da isprobate nešto novo, Mount and Blade: Warband je dobar izbor.

[Reklama]