Narkomanija, Zavisnost, Droga, Alkohol, Duvan...

 • 17 Odgovora
 • 20858 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

 • *
 • 5,159
 • +48/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
Re: Narkomanija, Zavisnost, Droga, Alkohol, Duvan...
« Odgovor #15 poslato: Septembar 18, 2009, 12:49:32 »
Amfetamin i metamfetamin info


   


ULIČNA IMENA
spid, brzina

IZGLED
Pojavljuju se u obliku tableta različite boje, zatim kao smeđi ili bijeli prah, gorkog okusa, topljiv u vodi, ili u obliku providnih kristala sličnih ledu

PORIJEKLO
Proizvode se sintetski. Rijetko čist iznad 50%, ulični amfetamin se miješa sa kofeinom, dječjim puderom, aspirinom, glukozom, pa čak i običnim brašnom.

NAČIN UPOTREBE
Upotrebljava se gutanjem, šmrkanjem, pušenjem (metamfetamin) ili intravenskim putem. Djelovanje nastupa ovisno o načinu unošenja (trenutno nakon intravenskog unošenja i pušenja) i traje 3 – 4 sata kod amfetamina i 6-8 sati kod metafetamina.

EFEKTI I RIZICI
Istog su načina djelovanja i razlikuju se jedino u dužini i snazi efekata gdje je metamfetamin jačeg dejstva od običnog amfetamina. Pripadaju grupi stimulansa i efekte ostvaruju pojačavajući oslobađanje nekih normalno prisutnih signalnih supstanci u mozgu (ubrzano oslobađanje dopamina).

Djelovanje na nervni sistem očituje se u povećanju psihomotorne aktivnosti što se vidi kroz smanjenje umora uz pojačanje pažnje i sposobnosti za motorne, oralne i pisane radnje. Pod uticajem ovih droga dolazi do sušenja usta, zjenice se šire, ubrzava se disanje i rad srca, raste krvni pritisak i tjelesna temperatura. Početak dejstva obilježen je osjećajem prijatnosti, povišenjem raspoloženja i euforijom uz rastući smisao za opštu dobrobit.

Nakon unošenja droga intravenskim putem odmah se javlja snažna euforija koju ovisnici opisuju kao osjećaj sličan vrhuncu seksualnog užitka. Poslije početnog uzbuđenja slijedi tipično stanje uznemirenosti što, kod nekih pojedinaca, može dovesti do nasilnog ponašanja.

Osobe pod uticajem amfetamina i metamfetamina postaju pričljivije i inicijativnije sa izraženim osjećajem samopouzdanja, spremne na bilo šta. Upadljiv je nedostatak apetita kao i potreba za snom. Prestankom djelovanja korisnici se osjećaju veoma depresivno, nemirno i jako umorno. Ponekad im je potrebno i po nekoliko dana za oporavak. Duža upotreba dovodi do razdražljivosti, iscrpljenja energetskog kapaciteta, impotencije, toksičnog delirijuma sa halucinacijama i iluzijama, posebno onim da razni insekti mile pod korisnikovom kožom.

Ovisna osoba nema apetita, progresivno mršavi, koža je blijeda, hod nesiguran zbog vrtoglavice, javlja se podrhtavanje slično onom kod Parkinsonove bolesti. Postoji sklonost ka agresivnom i nasilničkom ponašanju i gubitku samokontrole. Česte su i misli o samoubistvu. Tolerancija na ove droge se razvija jako brzo što osobu koja ih koristi tjera na često ponavljanje uzimanja droge. Izražena je psihička ovisnost, naročito prema euforičnim efektima droga, dok su simptomi fizička ovisnosti slabo ili nikako izraženi.

NAJČEŠĆI ZNACI RASPOZNAVANJA AKUTNOG KORIŠTENJA
ubrzan govor, hiperaktivnost, pojačana komunikativnost, suhoća usta, žeđ, proširene zjenice.

NAJČEŠĆI ZNACI RASPOZNAVANJA HRONIČNOG KORIŠTENJA
obilno znojenje, neugodan miris, drhtanje ruku, sušenje usta, euforičnost, nesanica, razdražljivost, ekscesi vezani za seksualno ponašanje, gubitak apetita i fizičko propadanje, halucinacije, gubitak samokontrole, agresivno ponašanje, sklonost samoubistvu.

[Reklama]


MarkoKg

 • *
 • 5,159
 • +48/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
Re: Narkomanija, Zavisnost, Droga, Alkohol, Duvan...
« Odgovor #16 poslato: Septembar 18, 2009, 12:50:27 »
Inhalanti info


   
ULIČNA IMENA
Najčešće se zovu po imenima proizvoda u normalnoj prodaji

IZGLED
Materije u svakodnevnoj upotrebi: ljepila, plinovi, boje, sprejevi, sredstva za čišćenje, benzin, lak za nokte.

PORIJEKLO
Proizvode se industrijski. Proizvodi su namijenjeni svakodnevnoj upotrebi

NAČIN UPOTREBE
Upotrebljavaju se udisanjem isparenja (snifanjem, duvanjem). Najčešće korišenjem najlonske kese u koju se izlije proizvod nakon čega se kesa prinosi licu, te se njome pokriju nos i usta. Nešto rjeđe je udisanjem izlijevanjem na maramicu ili komad krpe kojima se prekrivaju nos i usta. Djelovanje nastupa nekoliko minuta nakon udisanja i traje tri do četiri sata.

EFEKTI I RIZICI
Inhalanti spadaju u grupu halucinogena. Inicijalni simptomi korištenja slični su onima kod alkohola: lagahna vrtoglavica, obamrlost udova, pojava dvoslika, halucinacije, otežao govor, nestabilna kontrola pokreta. Halucinacije su primarno vizuelne, u jarkim bojama i mogu se kretati od vrlo prijatnih do krajnje zastrašujućih i neprijatnih. Najčešće se doživljavaju u procesu udisanja, mada u rjeđim slučajevima mogu potrajati jedan do dva sata nakon završetka udisanja. Zjenice se šire, počinju nevoljni trzaji očnih jabučica u horizontalnom i vertikalnom pravcu. Dolazi do intenzivne zvonjave u ušima, a glavobolja može biti toliko intenzivna da dominira. Na ovo se nadovezuje stanje razdraganosti i euforije koje liči na pijanstvo - osoba gestikulira, tetura i posrće, nekritična je prema svojim mogućnostima. Pažnja je oštećena, a mogućnost izvođenja preciznih pokreta krajnje smanjena. Također, može doći do ispada agresivnosti kada je ponašanje bezobzirno i krajnje opasno po sebe i okolinu. Završetak djelovanja obilježen je postepenim iščezavanjem efekata, mogućom pojavom dremljivosti ili u najtežim slučajevima ulaskom u komu. Radi otrovnog djelovanja isparljivih materija na pluća, mozak, srce i krvne sudove moguća je trenutna smrt. Korištenje ovih materija dovodi do postepenog stvaranja blage tolerancije. Ovisnost u fizičkom smislu se ne stvara, ali je umjereni oblik psihičke ovisnosti prisutan.

NAJČEŠĆI ZNACI RASPOZNAVANJA AKUTNOG KORIŠTENJA
pospanost, prazan pogled, nasilničko ponašanje, smjenjivanje raspoloženja od euforije do halucinacija, intenzivan miris ljepila i boje koji se širi oko osobe, tragovi boje i ljepila na licu i odjeći.

NAJČEŠĆI ZNACI RASPOZNAVANJA HRONIČNOG KORIŠTENJA
ispucana i upaljena koža nosa i oko usana, upaljena sluznica nosa, konjuktivitis, upaljeni očni kapci, hronična upala disajnih puteva koja se očituje u čestom kihanju, bubuljice i ožiljci oko usta i nosa, konfuznost, čest gubitak apetita, uočljiv nagli pad tjelesne težine

cile08

 • *
 • 5
 • +0/-0
  • Pogledaj profil
Odg: Narkomanija, Zavisnost, Droga, Alkohol, Duvan...
« Odgovor #17 poslato: Decembar 04, 2010, 12:06:47 »
     Ja se licno nikad nisam drogirao,sem pero lake droge poneki dzokavac i nista vise,mada znam dosta ljudi koji to rade i nista ih manje necenim zbog toga jer sve njih znam mnogo duze od tog vremena kad su sa tim poceli.