Kako beba uči da sedi i hoda

 • 0 Odgovora
 • 2224 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

 • Živi i pusti druge da žive
 • ****
 • 1,690
 • +25/-3
 • Pol: Muškarac
 • Opustite se i uživajte!
  • Pogledaj profil
  • www.samo-opusteno.info
Kako beba uči da sedi i hoda
« poslato: Maj 07, 2012, 09:45:00 »
Kako beba uči da sedi i hoda


Ležanje na leđima i igranje sa stopalima i šakama bebi omogućava da upozna svoje telo. Ukoliko beba nije od rođenja redovno ležala na stomaku, imaće poteškoća pri uspravljanju, oslanjanju na ruke, opterećivanju nogu, stajanju.

Na stomaku beba se sprema da nauči da puzi

Sa šest meseci, u položaju na stomaku - beba ima opružene laktove i otvorene šake pri osloncu o podlogu. Težina je prebačena sa stomaka na karlicu, dok su noge savijene i podignute u vazduh.

U sedmom mesecu, u želji da se pomeri napred, uglavnom se događa da beba ide unazad. Ako joj ponudimo igračku sa strane i gore, dohvatiće je - oslanjajući se na drugu ruku i bok, uvežbavajući tako prebacivanje težine na bedra.

U osmom mesecu, počinje da podiže guzu u vazduh, i da se oslanja na kolena. Da bi naučila da se kreće prema napred, mora prvo da savlada prebacivanje težine na stranu, što postiže kada je stimulišemo da se okreće u krug, sa osloncem na stomaku (kretanje kao kazaljke na satu). Podstičemo je na okretanje na obe strane, i proveravamo da li se kičma ravnomerno savija.

Sa devet meseci, većina beba baulja (kao vojnik) prema napred i u stranu, dok neke idu još uvek unazad, i sa njima treba raditi dodatnu stimulaciju.

Zauzimanjem četvoronožnog položaja, i klackanjem napred-nazad, beba uvežbava ravnotežu sa deset meseci, kada je spremna da puzi - krećući se prema napred. U početku je puzanje nekoordinisano, ali kako se povećava stabilnost, tako biva sve bolje i bolje.

Krajem jedanaestog meseca, beba ovladava unakrsnim kretanjem ruku i nogu, kada počinje polako da se uspravlja.

Sa navršenih godinu dana, beba brzo i spretno puzi, menja pravce kretanja, savladava prepreke. Ako stopala i potkolenice ne dodiruju pod dok puzi - treba se obratiti lekaru.

U ležećem položaju na leđima, beba se priprema za sedenje

Sa šest meseci, beba počinje da hvata svoja stopala i igra se njima. Dok ih privlači ustima, podiže guzu sa podloge - istežući leđne i jačajući trbušne mišiće. Istovremeno uspostavlja koordinaciju oko-šaka-stopalo. Stavljanjem u sedeći položaj, onemogućavate joj da trenira svoje mišiće - da isteže leđne i jača trbušne.

Ležanje na leđima i igranje sa stopalima i šakama bebi omogućava da upozna svoje telo. Sa sedam meseci, privlačenjam stopala ustima - ona isteže mišiće i slabinski deo kičme, i pomera težište ka glavi. Istovremeno uvežbava koordinaciju oko-šaka-usta-stopalo. Ako biste sada stavljali bebu da sedi, moglo bi da dođe do «sabijanja» slabinskog dela kičme, što kasnije ne bi moglo da se popravi, a što utiče na lošu statiku, i može da dovede do deformiteta kičmenog stuba.

Sa osam meseci, beba se sve češće okreće na stranu, ili se okreće u krug. Dok se oslanja na jednu ruku, drugom slobodnom rukom se igra. Kroz ove aktivnosti počinje da se diže preko boka u sedeći položaj.

Krajem devetog meseca, igrajući se na boku - oslanja se na šaku, sedi ukoso, i tako polako dolazi do sedećeg položaja. Još uvek bebu ne treba stavljati da sedi dok ona sama to ne uradi.

Beba sve više puzi sa deset meseci, i sve češće se igra sedeći na boku. Pravo sedenje može da se uoči samo dok menja položaj.

Sa jedanaest meseci, beba je spremna da samostalno sedi sa pravim leđima i lako savijenim nogama. Kratko vreme će se igrati sedeći, a onda će nastaviti da puzi, jer je nagon za kretanjem mnogo jači od potrebe za sedenjem na jednom mestu.

Sa navršenih godinu dana, dete možete bez bojazni da stavljate da sedi - ako je ono samo došlo do sedećeg položaja kroz razvoj kretanja na leđima.

Na boku, beba se sprema da uči da hoda


Krajem šestog meseca, beba se okreće sa leđa na stomak. Ako pažljivo pogledamo položaje koje zauzimaju ruke i noge pri ovom okretanju, videćemo da su isti kao i u hodu. Zato kažemo da beba na boku uči da hoda.

Sa sedam meseci, beba se podjednako okreće na obe strane, i tako menja položaj - prelazi sa leđa na stomak.

Krajem osmog meseca, beba održava ravnotežu na boku, hvata predmete pokretom ruke na gore, i igra se u ovom položaju. Pokreti nogu pri okretanju postaju automatizovani, i tako uči koračanje. Bebu nikako ne treba stavljati u dubak i slične sprave za hodanje, kako ne biste remetili prirodan način njenog motornog razvoja.

Sa devet meseci, beba uči još jedan način kretanja - okretanje sa stomaka na leđa, prvo preko jedne, a onda i preko druge strane. Kako je do sada savladala sve oblike kretanja, sa devet meseci počinje da se uspravlja, počinje da puzi uz zidove i kleči uz predmete, i u tom položaju se igra.

Pre nego što se konačno uspravi sa deset meseci, beba puzi, uz podizanje jedne noge - bočno savijene u stranu. Često provodi vreme igrajući se u klečećem položaju, odakle uz iskorak jednom nogom počinje da ustaje. Ako su pri uspravljanju obe noge prave, posavetujte se sa lekarom.

Sa jedanaest meseci, beba pravi prve korake u stranu, hodajući uza zid - na jednu, pa na drugu stranu, prebacivanjem težine sa jedne na drugu nogu. Bebi nikako ne treba obuvati cipele, stopala treba da budu slobodna - kako bi se u kontaktu sa podlogom jačali mišići i formirali svodovi. Čarape su sasvim dovoljne da je štite od hladnoće. Ako je pod klizav, treba joj obuti neklizajuće sokne.

Krajem dvanaestog meseca, više od polovine dece samostalno hoda. Ako je dete dovoljno stabilno da može da hoda napolju, treba mu obuti cipele sa čvrstim lubom i savitljivim đonom. Kod kuće i dalje treba da bude boso ili u čarapama.

[Reklama]