Terry Fox

  • 0 Odgovora
  • 2521 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Lovac u zitu

  • *
  • 35
  • +0/-0
    • Pogledaj profil
Terry Fox
« poslato: Jul 19, 2011, 15:03:50 »
     Terry Fox je bio kanadski atleta i humanitarac. Godine 1980, poslije što mu je jedna noga amputirana zbog raka, počeo je svoju trku preko čitave Kanade da bi prikupio novac za istraživanje raka i podigao svijest o toj bolesti. Poslije 143 dana i pređenih 5373 kilometra Foks je kolabirao i kasnije umro u bolnici. Ipak, njegovi naporu su mu donijeli svjetsku slavu, i godišnje trke pod imenom Terija Foksa se odvijaju u preko 60 zemalja svijeta. Preko 500 miliona kanadskih dolara je dosad prikupljeno pod njegovim imenom za istraživanje raka.
 
Foks je bio trkač na duge staze i igrač košarke za svoju srednju školu u Port Kokitlamu (eng. Port Coquitlam) u Britanskoj Kolumbiji, i kasnije za univerzitet Simon Frejzer (Simon Fraser). Njegova desna noga je amputirana 1977. poslije dijagnosticiranja osteosarkoma, raka kostiju. Nastavio je da trči koristeći umjetnu nogu, i da igra košarku u invalidskim kolicima, pobjeđujući u tri nacionalna šampionata.
 
1980. je počeo Maraton Nade (Marathon of Hope), trku preko Kanade da prikupi novac za istraživanje raka. Cilj mu je bio da skupi jedan dolar za svakog od (tada) 24 miliona stanovnika Kanade. Počeo je sa malo pažnje u Sent Džonsu, Njufaundlend (St. John's, Newfoundland) u aprilu i trčao je ekvivalent punog maratona svaki dan. Do trenutka ulaska u Ontario, Foks je postao nacionalna zvijezda, i slikan je mnogo puta u društvu poznatih u cilju prikupljanja sredstava. Morao je da prekine svoju trku van Tander Beja (Thunder Bay), Ontario kada je kolapsirao, a u bolnici je nađeno da se rak proširio na njegova pluća. Umro je devet mjeseci kasnije.
 
Foks je najmlađi primalac priznanja pod imenom Companion of the Order of Canada. Dobio je i Lou Marsh Award za 1980. kao najbolji sportaš godine, i proglašen je za Canada's Newsmaker of the Year 1980. i 1981. Foks u Kanadi ima status nacionalnog heroja, i mnoge zgrade, putevi i parkovi nose njegovo ime širom zemlje.

The Terry Fox Foundation - [hide]http://www.terryfox.org/[/hide]     

« Poslednja izmena: Jul 19, 2011, 15:10:34 od strane Lovac u zitu »
čuda ne postoje, svaki naš korak je put koji moramo preć' ...

[Reklama]