Vojislav Šešelj

 • 7 Odgovora
 • 7201 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

 • *
 • 5,254
 • +48/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
Vojislav Šešelj
« poslato: Mart 04, 2011, 10:13:01 »
Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj (Sarajevo, 11. oktobar 1954) je srpski političar, doktor pravnih nauka i predsednik Srpske radikalne stranke.

Prof. dr Vojislav Šešelj je jedan od osnivača i predsednik Srpske radikalne stranke od njenog osnivanja, 1991. godine. Više od deset godina biran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Srbije i Skupštini Savezne Republike Jugoslavije. Obavljao je dužnost potpredsednika Vlade Srbije (1998—2000), a u periodu 1996—1998. bio je predsednik opštine Zemun.

Šešelj se od 24. februara 2003. godine nalazi u pritvoru Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu, gde mu se sudi po optužbama za ubistva, nehumana dela, progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, istrebljenje i napade na civile na teritorijama Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Biografija
Rane godine

Sin je Nikole Šešelja. Porodica Šešelj potiče iz Donje Hercegovine, iz sela Mareva Ljut u Popovom Polju, nadomak sela Zavala.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu za dve godine i osam meseci 1976, a zatim i magistrirao 1977. godine („Marksistički koncept naoružanog naroda“). Doktorirao je u Beogradu 26. novembra 1979. godine, disertacijom na temu „Politička suština militarizma i fašizma“. Najmlađi je doktor nauka u tadašnjoj SFRJ. Od 1981. do 1984. radio je kao asistent profesora, predmet Teorija o ratu, na Političkim naukama na Sarajevskom univerzitetu.

Politička karijera

U Savez komunista Jugoslavije primljen je sa 17 godina, kao priznanje za izuzetno zalaganje na radnoj akciji posle zemljotresa u Banjaluci. Kasnije je odbacio komunističku ideologiju, postao disident i kritičar komunističkog režima.

Početkom osamdesetih godina je uspostavio veze sa grupom srpskih intelektualaca nacionalne opcije u Beogradu. Došao je u sukob sa komunističkom vlasti tadašnje SR BiH, naročito sa vodećim ljudima SK BiH, Brankom Mikulićem i Hamdijom Pozdercem. Do ovog sukoba došlo je kada je Šešelj u direktnoj borbi za asistentsko mesto protestovao protiv plagijata u doktorskoj tezi Branka Miljuša[4], drugog istaknutog mladog političara i protežea ove dvojice. Šešeljeve disidentske pozicije i beskompromisnost su pretvorile ovaj politički u krivični konflikt i rezultirale njegovim izbacivanjem sa Fakulteta, praćenjem od strane UDBE i konačno, zatvorskom kaznom u trajanju od 8 godina. Osuđen je 9. jula 1984. godine, zbog delovanja sa, kako je navedeno u presudi sudije Milorada Potparića, „anarholiberalističkih i nacionalističkih pozicija“ čime je počinio „krivično delo kontrarevolucionarnog ugrožavanja društvenog uređenja“. Kao dokazni materijal u sudskom procesu korišćeni su iskazi svedoka o privatnim razgovorima i neobjavljeni tekst odgovora na anketu-intervju pod naslovom „Šta da se radi?“.

Odlukom Vrhovnog Suda SFRJ, kazna mu je smanjena na 6, potom na 4, pa na 2 godine. U zatvoru u Zenici proveo je 22 meseca, od čega više od 6 meseci u samici. Na ranije puštanje iz zatvora 1986. uticali su brojni protesti i peticije intelektualaca iz svih krajeva Jugoslavije (među kojima i puno njegovih kasnijih oštrih političkih protivnika), njegov štrajk glađu, a verovatno i interesovanje strane štampe za njegov slučaj. Potpisivale su se peticije, protestna pisma. Izbačen je iz Hrvatskog filozofskog društva.

Po izlasku iz zatvora, preselio se u Beograd gde se izdržavao pisanjem i samostalnim izdavanjem knjiga. Tako je postao član Udruženja književnika Srbije. Zbližio se sa Vukom Draškovićem, koji mu je krstio sina. Kasnije su se razišli zbog različitih političkih uverenja, ali i oko novca koji je donirala dijaspora.

Tokom 1989. godine, Vojislav Šešelj je održao ukupno 97 predavanja Srbima u dijaspori, od kojih je većina održana u Americi i Kanadi, a manji deo u zemljama zapadne Evrope i Australiji. Te iste godine, za Vidovdan, ga je Momčilo Đujić zbog „naročitih zasluga u borbi za srpski nacionalni interes“ proizveo u čin srpskog četničkog vojvode. Đujić je ovu odluku povukao 1998, kada je Šešelj ponovo formirao vladu sa Socijalističkom partijom Srbije.

Po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država, 23. januara 1990. godine, osnovao je Srpski slobodarski pokret, koji se 14. marta iste godine ujedinio sa otcepljenim krilom Srpske narodne obnove (stranke osnovane u Novoj Pazovi, a nastale od prvog antikomunističkog udruženja Društvo Sava) koje je predvodio Vuk Drašković. Ujedinjena politička stranka je dobila novo ime - Srpski pokret obnove. Nakon pomenutog razlaza sa Vukom Draškovićem u maju 1990, Šešelj je pokušao osnovati Srpski četnički pokret, čija je registracija odbijena sa obrazloženjem da „svojim imenom vređa javni moral“.

Na kaznu zatvora po drugi put je osuđen 2. oktobra 1990. godine, zbog pokušaja rušenja „Kuće cveća“ i prikupljanja dobrovoljaca za odlazak u odbranu Republike Srpske Krajine. Po izdržanoj kazni ponovo je uhapšen 23. oktobra iste godine i osuđen na 45 dana zatvora. Pušten je nešto ranije, 15. novembra, a tom prilikom odbio je da potpiše rešenje o uslovnom puštanju. Praktično iz zatvora, 14. novembra 1990. godine, prvi put se kandiduje za predsednika Srbije, ispred grupe građana.

Šešelj je na izborima 1990. godine osvojio peto mesto sa 96.277 glasova, iza Slobodana Miloševića, Vuka Draškovića, Ivana Đurića i Sulejmana Ugljanina.

Predsednik Srpske radikalne stranke


Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj postaje u Kragujevcu, 23. februara 1991. godine, kada je stranka i osnovana, ujedinjenjem neregistrovanog Srpskog četničkog pokreta i većine mesnih odbora Narodne radikalne stranke. Na ponovljenim izborima za poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srbije iz opštine Rakovica u junu 1991, Šešelj je dosta ubedljivo pobedio potpuno nepoznatog kandidata Socijalističke partije Gorana Karaklajića, i književnika Borislava Pekića koji je bio ispred tadašnje Demokratske stranke.

Tokom ratova na prostorima bivše Jugoslavije, zastupao je radikalne nacionalističke stavove. Sa Miloševićevom Socijalističkom partijom Srbije je nekoliko godina bio u koaliciji na vlasti (1998—2000) i podržavao njihove manjinske vlade (1992—1993), dok je u ostalom periodu bio u opoziciji.

Sve vreme devedesetih, Šešelj je nastupao sa izrazito nacionalnih pozicija. Zagovara stvaranje Velike Srbije, sa zapadnom granicom na liniji Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica. Prikupljao je dobrovoljce i slao ih na ratište pod komandu Jugoslovenske narodne armije. Obilazio je razna žarišta sukoba: Plitvice, Vukovar, Hercegovinu i Semberiju. U Vukovaru je umalo poginuo od dva projektila JNA koji su promašili metu. Vojislav Šešelj je zahtevao da umesto slanja trupa na Sloveniju, JNA treba da povuče sve svoje trupe na granicu Karlovac-Karlobag-Virovitica, a ukoliko vojska bude ugrožena, smatrao je da ima pravo da se brani svime što joj je na raspolaganju, uključujući i napalm-bombe . Navodno je pretio nelojalnim Albancima i onima čije su se porodice naselile nakon Drugog svetskog rata  proterivanjem sa Kosova i Metohije, a Miloševiću hapšenjem. Takođe je poznata i epizoda potezanja pištolja na taksiste i studente u toku demonstracija 1992. godine. Njegovim zalaganjem izglasano je u Saveznoj Skupštini nepoverenje prvoj Saveznoj Vladi SRJ Milana Panića, decembra 1992, a nedugo zatim i prvom Predsedniku SRJ, književniku Dobrici Ćosiću, juna 1993. takođe nekadašnjem Šešeljevom prijatelju iz Udruženja književnika Srbije, koji je bio jedan od najzaslužnijih za njegovo oslobađanje iz zatvora, koji mu je potom i materijalno pomagao; kome, konačno, duguje i dobar deo svojih nacionalističkih pozicija. Nakon kratke monarhističke faze na početku devedesetih, kada je zagovarao izvesnu špansku porodicu Dolgorukov kao naslednike loze Nemanjića , Šešelj staje iza republikanskog uređenja.

Tadašnju političku javnu scenu obeležio je kao izuzetan govornik, veoma brz i jakih živaca, gotovo nepobediv u javnim političkim sukobima. Posmatrači su opisivali kako vispreno prilagođava svoju poziciju kontekstu, „galami, viče, upada u reč, pritiska protivnika tako da ovaj ne može da dođe do daha“ i ne preza od uvreda i obično matira protivnika. Šešelj je učestvovao u tučama sa skupštinskim obezbeđenjem , a u raspravi u Saveznoj Skupštini povodom njegovog proterivanja iz Crne Gore od strane tadašnjeg režima Momira Bulatovića (posle mitinga u Herceg-Novom) je pljunuo predsedavajućeg Skupštine dr. Radomana Božovića . Kasnije je proteran i iz Bosne i Hercegovine. Posle oštrog televizijskog duela na BK televiziji  Šešeljev telohranitelj nanosi teške povrede advokatu Nikoli Baroviću što se kasnije objašnjava time da se ovaj okliznuo na bananu. Šešelj je optužio Dragoljuba Mićunovića da je „jahao popa“, a akt Prestolonaslednika Aleksandra II kada se ovaj sagao i poljubio zemlju pri povratku u Srbiju posle pedesetogodišnjeg izgnanstva svoje porodice opisao je kao „pašu trave“.

Politički angažman

Politički angažman Šešelja tokom devedesetih godina odlikuje niz naizmeničnih perioda saradnje i razlaza sa režimom Slobodana Miloševića. Nekoliko puta su njihove stranke formirale takozvane „vlade narodnog jedinstva“ i vodile veoma složnu politiku u odnosu na konflikt u bivšoj Jugoslaviji. Sam Milošević nazvao je Šešelja kako svojim „omiljenim opozicionarom“ tako i „oličenjem nasilja i primitivizma“. Razilazili su se raznim povodima, ali uglavnom kada bi Šešeljeva stranka dovoljno ojačala, a Milošević popuštao pred zahtevima međunarodne zajednice, kao što je bio slučaj sa fijaskom Vens-Ovenovog plana 1993. (i potonjom blokadom Republike Srpske od strane beogradskog režima) i Kumanovskim sporazumom 1999. Po potpisivanju Dejtonskog sporazuma 1995, Slobodana Miloševića je nazvao „najvećim izdajnikom srpskog naroda“. U periodima razilaženja, Šešeljeva SRS bi oštro kritikovala vladajući režim, sam Šešelj bi publikovao dela pod pitoresknim nazivima poput „Tiranin sa Dedinja“ (odnosi se na Slobodana Miloševića) ili „Narkomanija Vuka Manitoga“ (u vreme kada je SPS u Saveznoj vladi sarađivao sa SPO Vuka Draškovića umesto sa njegovom SRS), za Miloševiću suprugu prof. Mirjanu Marković govorio da je „crvena veštica sa Dedinja, nova prokleta Jerina i najveće zlo srpskog naroda“, njegova partija bila izložena jednakom progonu državnih medija kao i ostale opozicione partije, pa bi čak dolazilo i do pokušaja saradnje među njima kao na primer pri konstituisanju Narodne Skupštine posle izbora 1993.

U zatvoru po treći put boravi od 29. septembra 1994. godine do 29. septembra 1995. godine. Iste godine, takođe zbog suprotstavljanja politici aktuelnog režima, boravi još 60 dana u zatvoru.

Pobedom SRS na lokalnim izborima 1996. u Zemunu (sam Šešelj živeo je u Batajnici), postaje predsednik Skupštine Opštine Zemun. U posetu Srbiji dovodi Žan-Mari Le Pena i Vladimira Žirinovskog.

Na izborima za predsednika Srbije održanim 21. septembra 1997. godine, Vojislav Šešelj osvojio je 1.125.140 glasova i ušao u drugi izborni krug. Sa 50,61% važećih glasačkih listića pobedio je protivkandidata SPS-a Zorana Lilića, 5. oktobra iste godine, ali su izbori ponovljeni nakon što je Republička izborna komisija objavila da je izlaznost bila 48,88%. Na ponovljenim izborima koji su održani 7. decembra SPS kandiduje Milana Milutinovića, tadašnjeg ministra inostranih poslova SRJ, koji Šešelja pobeđuje u drugom krugu. Kao i većina ostalih zvaničnih rezultata izbora iz ovog perioda, i ovi ostaju kontroverzni, uz široko verovanje da su falsifikovani na Šešeljevu štetu. Na primer, u Drenici na Kosovu i Metohiji, utvrđenju albanskih separatista, zvanični rezultati pokazuju 90% upisanih birača za Milutinovića. Na oba ova izbora za predsednika Srbije učestvuje kao trećeplasirani u prvom krugu i Vuk Drašković; ostale opozicione stranke su ih, uglavnom neuspešno, bojkotovale.

Šešelj postaje zatim potpredsednik Vlade Republike Srbije u kabinetu Mirka Marjanovića, 24. marta 1998. Pozicija Srbije na početku mandata ove Vlade bila je teška, a na njenom isteku i neuporedivo gora. Odnosi sa Vladom u Crnoj Gori su krajnje zaoštreni što je u krajnjem rezultiralo ukidanjem SRJ 2003, a oružana pobuna na Kosovu i Metohiji eskalirala je u oštar rat koji se, nakon referenduma na kojem je odbijeno učešće međunarodnih pregovarača, snažnih spoljnih pritisaka, i kraha pregovora u Rambujeu, završio agresijom NATO pakta u proleće 1999.

Agresija je zaustavljena potpisivanjem Kumanovskog sporazuma koji je uspostavio protektorat Ujedinjenih nacija i de fakto suspendovao svaki suverenitet Srbije u toj pokrajini; Šešelj i ostali članovi Vlade iz redova Srpske radikalne stranke su se usprotivili potpisivanju ovog sporazuma i podneli ostavke na članstvo u Vladi ali su potom nastavili da obavljaju svoje dužnosti, obrazlažući to nacionalnim interesima. Na unutrašnje-političkom planu ova Vlada u kojoj je Šešelj igrao važnu ulogu ostala je zapamćena pre svega po donošenju kontroverznih zakona o informisanju i o univerzitetima. Primena zakona o informisanju rezultirala je neviđenim pritiskom na novinare čije se izveštavanje nije uklapalo u okvire koje je propisala Vlada (tzv. „nezavisni novinari“); sudskim procesima po tužbama uglavnom nepoznatih građana i organizacija (npr. „Patriotskog saveza Jugoslavije“) koji su rešavani u roku od 24 časa izuzetno visokim novčnim kaznama; zabranama i zatvaranjem nekoliko dnevnika, nedeljnih novina i radio-stanica; te progonima pa i ubistvima nekoliko novinara. Zakon o univerzitetu suspendovao je autonomiju („samoupravljanje“ kako je to objašnjavala Vlada) visokog školstva i omogućio Vladi postavljenje dekana i rektora i gotovo potpunu kontrolu nad zbivanjima na Univerzitetima čiji je osnivač; što je dovelo do revolta i ostavki od strane određenog broja univerzitetskih profesora. U ovom periodu Šešelj bio je izabran i za redovnog profesora na Pravnom Fakultetu u Beogradu.

Srpska radikalna stranka beleži izuzetno loš rezultat najpre na saveznim izborima 24. septembra 2000. godine, a potom i na republičkim izborima 23. decembra iste godine. Šešelj gubi poziciju potpredsednika republičke Vlade izborom prelazne Vlade, 25. oktobra 2000. Šešelj učestvuje na predsedničkim izborima u septembru 2002. i završava treći, a na ponovljenim izborima u decembru 2002. godine, dobija iz Haga podršku Slobodana Miloševića, koji biračima poručuje da će Šešelj „svrgnuti spolja nametnuti režim u Beogradu“ — i osvaja 37% glasova.
[uredi] Haški tribunal
Vista-xmag.png    Za više informacija pogledajte članak Suđenje Vojislavu Šešelju u Hagu

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (Haški Tribunal) optužio je u januaru 2003. Vojislava Šešelja da je podsticao zločine protiv čovečnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Optužen je da je „govorima i izjavama doprineo da se kod izvršioca stvori odluka da počine navedene zločine“. Šešelj se dobrovoljno predao Tribunalu 24. februara 2003, gde je u pritvoru četiri i po godine čekao početak suđenja, do novembra 2007. U međuvremenu je, u jesen 2005. godine, svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću.
Vista-xmag.png    Za više informacija pogledajte članak Srpska radikalna stranka u periodu 2003-2008

Srpska radikalna stranka, čiji je i dalje predsednik, najpre je na parlamentarnim izborima u decembru 2003. dokazala da je pojedinačno najjača, osvojivši 28% glasova i 82 od ukupno 250 mandata u Narodnoj Skupštini, ali ipak ostaje u opoziciji. Kandidat partije, zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić, uz Miloševićevu i Šešeljevu podršku iz Haga, osvaja najveći broj glasova u prvom krugu 13. juna 2004. godine, ali u drugom krugu (27. jun) gubi od lidera Demokratske stranke Borisa Tadića.

U narednom periodu, SRS je bila opozicija Vladi Srbije koju je vodio Vojislav Koštunica, a koju su činili Demokratska stranka Srbije, G 17 plus, i koalicija Srpski pokret obnove-Nova Srbije, uz manjinsku podršku SPS-a u parlamentu.

U jesen 2006. godine, SRS je podržala donošenje novog Ustava Srbije, koji su građani izglasali na referendumu 28. i 29. oktobra te godine, a koji je proglašen 8. novembra 2006. Po proglašenju Ustava, raspisani su vanredni skupštinski izbori, koji su održani 21. januara 2007. godine. I na ovim izborima, SRS je osvojila prvo mesto, sa osvojenim 81 mandatom. Pregovori o formiranju nove Vlade potrajali su sve do sredine maja, a u međuvremenu je, zahvaljujući podršci DSS-a, Tomislav Nikolić 8. maja 2007. postao predsednik Skupštine Srbije. No, pošto su stranke tzv. "demokratskog bloka" ipak uspele da postignu sporazum o formiranju zajedničke Vlade, DSS je uskratio podršku Tomislavu Nikoliću i on je 13. maja podneo ostavku. U narednom periodu, SRS je predstavljala opoziciju novoj Vladi Srbije koju je ponovo formirao Vojislav Koštunica, a koju su činili DS, DSS, i G 17 plus.

Početkom novembra 2007. godine, konačno je počelo suđenje Vojislavu Šešelju. A u decembru mesecu raspisani su vanredni izbori za predsednika Srbije, koji su morali da se održe, saglasno novom Ustavu. Srpska radikalna stranka ponovo je kandidovala Tomislava Nikolića, koji je u prvom krugu, 20. januara 2008. godine, osvojio prvo mesto sa 40% glasova. Dve nedelje kasnije, 3. februara, zahvaljujući žestokoj medijskoj podršci, Tomislav Nikolić je (sa vrlo malom razlikom) izgubio ponovo od Borisa Tadića, lidera DS i predsednika Srbije. U februaru 2008. došlo je i do proglašenja nezavisnosti Kosova od strane tamošnjih privremenih vlasti u Prištini. Srpska Vlada je energično reagovala protiv te odluke, poništavajući akte o nezavisnosti kao nelegalne i pozivajući građane na veliki protestni miting, u čijem organizovanju je učestvovala i Srpska radikalna stranka. Miting je održan 21. februara, a ispred SRS govorio je Tomislav Nikolić. Kasnije, nakon mitinga, došlo je do paljenja američke ambasade u centru Beograda. Kosovska kriza je uticala i na pad druge Vlade Vojislava Koštunice. Najpre je, 5. marta, Srpska radikalna stranka predložila parlamentu Rezoluciju o odnosima Srbije i EU, koju je podržao DSS a usprotivio se DS. Tri dana kasnije, Vojislav Koštunica predlaže raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih skupštinskih izbora koji su zakazani za 11. maj te godine. Na tim izborima, Srpska radikalna stranka osvaja drugo mesto sa 78 mandata, i ponovo ostaje u opoziciji pošto je novu Vladu Srbije formirala koalicija okupljena oko DS-a sa koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije (jul 2008).

Srpska radikalna stranka je krajem jula 2008. organizovala protestni miting zbog hapšenja Radovana Karadžića, bivšeg predsednika Republike Srpske, koji je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine. Miting je održan 29. jula u Beogradu, a nakon mitinga je došlo do sukoba demonstranata i policije, i tom prilikom je teško povređen jedan demonstrant, koji je kasnije podlegao povredama. Zbog toga je SRS u Skupštini Srbije tražila odgovor od nadležnih organa na pitanje ko je odgovoran za nerede na mitingu, i to je rezultovalo blokadom rada parlamenta, početkom avgusta meseca.
Vista-xmag.png    Za više informacija pogledajte članak Raskol u Srpskoj radikalnoj stranci

Početkom septembra 2008. Tomislav Nikolić je najavio da će SRS podržati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u parlamentu, ukoliko Vlada Srbije prihvati amandman SRS. No, 5. septembra, Predsednički kolegijum SRS je većinom glasova odlučio da SRS ne podrži Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, po nalogu Vojislava Šešelja. Tomislav Nikolić je tada podneo ostavku na sve stranačke dužnosti, a 8. septembra formirao posebnu poslaničku grupu pod nazivom "Napred Srbijo". Toj poslaničkoj grupi prišlo je više od deset poslanika SRS-a. Zbog toga se saziva Centralna otadžbinska uprava SRS-a (12. septembar), koja je jednoglasno isključila Nikolića i one koji su mu prišli iz stranke. Nikolić je kasnije osnovao svoju stranku (Srpska napredna stranka) i zadržao poslaničke mandate. Vojislav Šešelj je u Hagu optužio Nikolića da su ga "zavrbovale strane obaveštajne službe".


Vojislav Šešelj objavio je veliki broj knjiga i pamfleta, stručnih i političkih tekstova, uključujući i udžbenik iz predmeta Politički sistem koji je 2000–2001. predavao na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Nakon akcije Srpske radikalne stranke u kojoj je skupila više od milion potpisa građana Republike Srbije da se suđenje dr Vojislavu Šešelju prenosi na RTS, građani Srbije mogu da gledaju suđenje Šešelju.

Oženjen je suprugom Jadrankom (drugi brak), ima četiri sina: Nikolu, Aleksandra, Mihaila i Vladimira, a ima i unuke Vojislava i Ljubomira[16].
[uredi] Pogrešno prevođenje

Vojislav Šešelj podneo je zahteve pretresnom veću da naloži sekretaru da ispravi pogrešan prevod sa srpskog na engleski, kao i pogrešan prevod sa srpskog jezika na francuski u transkriptima suđenja od 8. novembra 2007. godine. Tom prilikom je Zoran Krasić, jedan od Šešeljevih pravnih savetnika, utvrdio kako prevodioci „namerno greše“ u prevođenju, navodeći uz to niz primera gde je u prevodu izmenjen smisao onoga što je izgovoreno. Srpska radikalna stranka je Haškom tribunalu dostavila i CD za koji tvrde da sadrži deo suđenja u kom se prevodioci glasno smeju na reči Vojislava Šešelja.

Bibliografija

Bibliografija dela Vojislava Šešelja je sastavljena prema spisku sa veb-stranice Srpske radikalne stranke  i elektronskom katalogu Narodne biblioteke Srbije . Neka dela su možda objavljena i ranije nego što je to ovde naznačeno, a navedena godina pored njih će onda biti godina ponovljenog a ne prvog izdanja te knjige. Knjige koje su izdate iste godine su poređane nasumično a ne po datumu objavljivanja. Spisak dela nije kompletan. Ako ste dobro upoznati sa detaljima o objavljenim knjigama ovog autora, dopunite njihov spisak i ispravite eventualne greške

    Marksistički koncept naoružanog naroda, Književne novine, Beograd, 1983.
    Vrijeme preispitivanja, 1986.
    Hajka na jeretika, autorovo izdanje, 2. izmenjeno i dopunjeno izdanje, 1988.
    Optužnica protiv Josipa Broza Tita, 1990.
    Knjige za lomaču, ABC Glas, Beograd, 1991.
    Demokratija i dogma, ABC Glas, Beograd, 1991.
    Sumrak iluzija, ABC Glas, Beograd, 1991.
    Pledoaje za demokratski ustav, ABC Glas, Beograd, 1991.
    Osvajanje slobode, ABC Glas, Beograd, 1991.
    Veleizdajnički proces, SRS, 1991. [1]
    Pravo na istinu, 1991.
    Suočavanja sa samoupravljanjem, ABC Glas, Beograd, 1991.
    Veleizdajnički proces, ABC Glas, Beograd, 1991.
    Bal vampira, 1992.
    Debrozovizacija društvene svesti, ABC Glas, Beograd, 1992.
    Fenomenologija balkanskog despotizma, ABC Glas, Beograd, 1992.
    Horvatove ustaške fantazmagorije i druge političke rasprave, ABC Glas, Beograd, 1992.
    Politička suština militarizma i fašizma, ABC Glas, Beograd, 1992.
    Poslaničke besede, SRS, 1993.
    Pali, žari, dedinjski dizdare, ABC Glas, Beograd, 1994.
    Vladaćemo sto godina, 1994.
    Milošević hapsi radikale, 1994.
    Miloševićev zajam za preporod Kipra, ABC Glas, Beograd, 1994.
    Preti li nam slobotomija?, ABC Glas, Beograd, 1994.
    Milan Panić mora pasti, SRS, 1994.
    Načelnik generalštaba na kolenima: (konferencija za štampu 1993. godine), ABC Glas, Beograd, 1994.
    Guja u nedrima: Vojislav Šešelj u kandžama Mirjane Bobić-Mojsilović, ABC Glas, Beograd, 1994.
    Branković je ustao iz groba, 1994.
    Okrugli stolovi, 1994.
    Filipinke četničkog vojvode, Srpska radikalna stranka, 1994.
    Pada vlada kao klada, 1994.
    Srpski četnički pokret, SRS, 1994.
    Šta reče, Slobo slobodo?, 1994.
    Crveni tiranin sa Dedinja, Srpska radikalna stranka, 1995.
    Podgorički atentat, 1995.
    Srpski bračni par „Čaušesku“, 1995.
    Veštica iz Tolstojeve ulice, 1995.
    Srpska radikalna stranka, Srpska radikalna stranka, Zemun, 1995.
    Da sve srpsko bude kao zemunsko, SRS, 1998.
    Promene po volji naroda, SRS, 1998.
    Srpski narod i novi svetski poredak, 1999.
    Narodni tribun, Srpska radikalna stranka, Zemun, 1999.
    Moć argumenata, Srpska radikalna stranka, Zemun, 2000.
    Na međunarodnoj sceni, Srpska radikalna stranka, 2000.
    Narkomanija Vuka manitoga, SRS, 2000.
    Pakleni planovi Zapada, SRS, 2001.
    Politika kao izazov savesti, Srpska radikalna stranka, Zemun, 2000.
    Sučeljavanje sa sedmom silom, SRS, 2000.
    Kontrarevolucionar u buldožer revoluciji, SRS, 2001.
    Vlada nacionalnog jedinstva, SRS, 2001.
    Bez dlake na jeziku, Srpska radikalna stranka, Zemun, 2001.
    Otvoreni dijalog, Srpska radikalna stranka, Zemun, 2001.
    Glavni Miloševićev politički robijaš, SRS, 2002.
    Dosmanlijski sejmeni na Pravnom fakultetu, Srpska radikalna stranka, 2002.
    Ideologija srpskog nacionalizma, SRS, 2002.
    Ubistvo ministra odbrane Pavla Bulatovića, Srpska radikalna stranka, 2002.
    Kontinuitet radikalske doslednosti, Srpska radikalna stranka, 2002.
    Afera Hrtkovci i ustaška kurva Nataša Kandić
    Dosmanlijski zulum nad Srbijom, SRS, 2002.
    Buldožer kao sudbina, 2002.
    Dok patriote obnavljaju izdajnici razaraju, Srpska radikalna stranka, 2002.
    Radikali se nisu obrukali, SRS, 2002.

   

    Srpski četnički pokret, Srpska radikalna stranka, Zemun, 2003.
    Glogov kolac u dosovskom srcu, Srpska radikalna stranka, 2003.
    Sadam Husein protiv agresivnog globalizma, Srpska radikalna stranka, 2003.
    Sudanije nepokornog vojvode, SRS, 2003.
    Cijin major Grujica Spasović, Srpska radikalna stranka, 2003.
    Žigosanje dosmanlijskog beščašća, Srpska radikalna stranka, 2003.
    Suočavanje sa haškim inkvizitorima, Srpska radikalna stranka, 2003.
    Afirmacija parlamentarizma, Srpska radikalna stranka, 2003.
    Čelični vojvoda, SRS, 2003.
    Vatikan glavno Satanino gnezdo, Srpska radikalna stranka, 2003.
    Dosmanlije kao novi janjičari, Srpska radikalna stranka, 2003.
    Četnički vojvoda pred Haškim tribunalom, Srpska radikalna stranka, 2003.
    Na junačkim rukama kroz srpsku Boku, SRS, 2003.
    Slom savezne države, Srpska radikalna stranka, 2003.
    Haški dosije nabeđenog ratnog zločinca, Srpska radikalna stranka, 2004.
    Genocidni izraelski diplomata Teodor Meron, Srpska radikalna stranka, 2004.
    Četnička sablja nad dosmanlijskom glavom, SRS, 2004.
    Pocepana haška inkvizitorska odežda, Srpska radikalna stranka, 2004.
    U čeljustima kurve Del Ponte, SRS, 2004.
    Falsifikovana volja naroda, Srpska radikalna stranka, 2005.
    Srbija pod američkim bombama, Srpska radikalna stranka, 2005.
    Peti otadžbinski kongres, Srpska radikalna stranka, 2005.
    Đavolov šegrt zločinački rimski papa Jovan Pavle Drugi, Srpska radikalna stranka, 2005.
    Svedok odbrane Slobodana Miloševića u haškom procesu, SRS, 2005
    Mafijaška pudlica Nebojša Čović, Srpska radikalna stranka, 2005.
    Vašingtonski seksualni manijak Bil Klinton, Srpska radikalna stranka, 2005.
    Haško bajramsko prase, Srpska radikalna stranka, 2005.
    Hrabrost i savesnost u istorijskim lomovima, SRS, 2005.
    Lažljiva haška pederčina Džefri Najs, Srpska radikalna stranka, 2005.
    Stazom slave, u službi otadžbine, SRS, 2005.
    Engleski pederski isprdak Toni Bler, Srpska radikalna stranka, 2005.
    Stanko Subotić - Cane Žabac, kralj duvanske mafije, Srpska radikalna stranka, 2006.
    Uporna odbrana srpstva, Srpska radikalna stranka, 2006.
    Pontifeks maksimus satanističke crkve Jovan Pavle Drugi, Srpska radikalna stranka, 2006.
    Rimska kurija večito žedna srpske krvi, Srpska radikalna stranka, 2006.
    Antihristov namesnik zlikovački rimski papa Benedikt Šesnaesti, Srpska radikalna stranka, 2006.
    Evropska unija satanistička tvorevina, SRS, 2006.
    Krvave ručerde Madlen Olbrajt, 2006.
    Hitlerovi najverniji sledbenici Helmut Kol i Hans Genšer, SRS, 2006.
    Kriminalac i ratni zločinac Havijer Solana, SRS, 2006.
    Podmukli galski picopevac Žak Širak, SRS, 2006.
    Rimokatolički zločinački projekat veštačke hrvatske nacije, SRS, 2007.
    Kora od banane, SRS
    Politički ortakluk Kurve Del Ponte i Kurve Del Koštunice
    Haška instrumentalizacija lažnih svedoka
    Smežurano kengurovo mudo Kevin Parker
    Narogušeno škotsko govno Jan Bonomi
    Propali puč Tomislava Nikolića
    Mafija ubila svog lidera
    Ubistvo mafijaškog premijera Zorana Đinđića
    Narogušeno škotsko govno Jan Bonomi, SRS, 2009.
    Smežurano kengurovo mudo Kevin Parker, SRS, 2009.
    Južnokorejska gnjida O-Gon Kvon, SRS, 2009.
    Glupson iz Manitobe Brus Mek Farlen, SRS, 2010.
    i ostale na: http://www.vseselj.com/index.php?c=10

[Reklama]


NiKooLaa

 • Dont fear the reaper!
 • *
 • 5,405
 • +150/-13
 • Pol: Muškarac
  • dzontra.nikola
  • lastfm
  • opusteniforum
  • dzontra_nikola
  • Dzonny
  • Pogledaj profil
  • Valjevski polumaraton
Odg: Vojislav Šešelj
« Odgovor #1 poslato: Mart 04, 2011, 10:17:17 »
Jedino za šta mu skidam kapu jeste to što je najmlađi doktor nauka u tadašnjoj sfrj.

"Ako počnu da nas bombarduju - mi ćemo možda dosta stradati, ali Albanaca više neće biti!" (V. Šešelj, 1999)
:banghead
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

Oasis

 • *
 • 1,774
 • +11/-0
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Vojislav Šešelj
« Odgovor #2 poslato: Mart 21, 2011, 22:53:33 »
Mene je sramota što je on Srbin, što je državni funkcioner (bio i biće nažalost), što se naziva pripadnikom ljudske rase. Strašne su i teške njegove izjave, prognoze i klevete, a još je strašnije što gomila mladih ljudi koji ga ovde podržavaju.
Kamo sreće da se vrati ovde i poštedi nas svojih konzervativnih pogleda na svet, da ne kažem da se ne vrati nikad, ne bi bilo hrišćanski.

Metalostrugar

 • *
 • 9
 • +0/-0
 • Pol: Muškarac
 • Arbeit macht Frei
  • Pogledaj profil
Odg: Vojislav Šešelj
« Odgovor #3 poslato: Decembar 24, 2011, 22:04:42 »
Svoj trojici je promakla sustina. Puno toga se zna o prof.Seselju nakon razlaza sa CentralnomOtadzbinskomUpravom Mirka Jovica (SNO) i formiranjem kratkotrajnog dvojca Draskovic-Seselj(SPO),  ponesto nekad izadje iz njegovog boravka u zatvoru (cesta prebijanja i mucenja, a takodje i navodi da je seksualno zlostavljan, sto je vise na nivou Radio Mileve nego na nivou naucnog(kao u npr slucaju Djordjija Martinovica sa Kosmeta).  Ono sto je dosta bitno za njegove rane  --  rane i nepoznate godine  -- jesu uslovi koji su formirali njegovu psihu.  Navodno on je imao sestru koja je izvrsila samoubistvo.  Navodno.  Meni je neverovatno do koje mere su rane godine Slobodana Milosevica, Franje Tudjmana i Zorana Djindjica transparentne,  i do koje mere se nista ne zna o Vuku i Andriji Draskovicu (ako mu se tako zove brat)  i o Vojislavu Seselju.  Za Milosevica znamo da ima suicid i sa majcine i sa oceve strane. Za Tudjmana znamo da mu je otac ubio dva brata i da se neposredno nakon toga samoubio.  Jedino o Vojislavu Seselju do sukoba Seselj VS Mikulic i Pozderac,  niko nista ne govori.   
1 Je li covek jedinac?
2 Da li mu se sestra ubila?
3 U koje je skole isao pre fakulteta za Civilnu Odbranu i Zastitu/ONO?
                 De facto cim su njega u Zenici podrzavali i Vesna Pesic i ultra levo orijentisani komunisti,  on nije bio radikalni desnicar u kasnim 70im/pocetkom 80ih. Mene manje zanima da li je on stvarno sodomizovan/silovan u zatvoru od toga da li mu se sestra ubila i kakav je neruopsihijatrijski hereditet u njegovoj porodici?

                    O Draskovicu se prica sve i svasta (narkotici,etil) ali niko ga nikad nije spominjao kao dusevno bolesnog. O Milosevicu i Tudjmanu se nikad nisu spominjali poroci (ljudi su bili askete) ali se decenijama govori da su psihicki slucajevi. Za Aliju Izetbegovica se zna da je vrlo normalan asketa, nacionalista i umereno verski ostrascen.  O Seselju osim silovanja niko nikad nista ne govori. Na kraju krajeva  --  da li on uopste ima neku rodbinu? Koga god Seselja da znam (ili znam za njega, npr ona zena iz Batajnice koja mu je tetka)  taj ili nije u srodstvu sa Vojislavom Seseljem ili je Hrvat po narodnosti. 30 godina nakon Titove smrti, i dalje Vojislav Seselj kao da je pao sa meseca i niko ne spominje navodni suicid njegove navodne sestre niti ima drugove iz osnovne ili drugove iz srednje skole
Aj em a najt on a holi kvest

StevenHoking

 • **
 • 161
 • +1/-1
 • Pol: Muškarac
 • Opustite se i uzivajte!
  • Pogledaj profil
Odg: Vojislav Šešelj
« Odgovor #4 poslato: April 01, 2012, 17:12:53 »
Nadam se da ćemo ga uskoro videti u Beogradu, sramota je što je toliko vreme proveo u Hagu, što pokušavaju da ga ubiju, a sve to bez osnove. Čovek je uspeo da se izbori za svoju slobodu, sada je red da ga puste da se vrati u svoju domovinu, svojoj porodici i na kraju svojoj stranci :)

gonss

 • *
 • 402
 • +8/-1
 • Pol: Muškarac
  • Pogledaj profil
Odg: Vojislav Šešelj
« Odgovor #5 poslato: April 01, 2012, 17:24:16 »
Retko ko se rađa kao on. Ovi naši političari sve izrod do izroda.

MarkoKg

 • *
 • 5,254
 • +48/-3
 • Pol: Muškarac
 • Music is my aeroplane...
  • samoopustenoinfo
  • Pogledaj profil
  • samo-opusteno
Odg: Vojislav Šešelj
« Odgovor #6 poslato: April 02, 2012, 11:38:16 »
Nije u redu da ga toliko drže u Hagu, naravno, treba da ga puste ako nisu uspeli da dokažu njegovu krivicu, ali po meni on je toliko nekulturan i ljugav čovek da ne bi ni u najluđim snovima voleo da se vrati na političku scenu, niti u javnost nikako.

vz79

 • *
 • 3
 • +0/-0
 • Opustite se i uzivajte!
  • Pogledaj profil
Odg: Vojislav Šešelj
« Odgovor #7 poslato: Jul 13, 2012, 17:10:44 »
Šešeljevi preci su hrvati iz općine Opuzen, koliko srba poznajete s prezimenom Šešelj?,njegovi su u prošlosti služili pravoslavnim svećenivcima, pa su prešli na pravoslavlje, postoje o tome pisani dokumenti. Šešelj je najveći glumac srbstva,košto i u nas hrvata ima dosta političara koji glume da su hrvati. Zna se ko je njihov bog " Njihov veliki nos i pun trbuh".