Kako tumačiti natalnu kartu?

  • 27 Odgovora
  • 49427 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Sh[o]ne

  • **
  • 277
  • +2/-0
  • Pol: Muškarac
    • lastfm
    • Pogledaj profil
Kako tumačiti natalnu kartu?
« poslato: Februar 17, 2011, 16:56:14 »
Kako tumačiti natalnu kartu?
- tumačenje natalne karte, kako protumačiti natalnu kartu, znakovi, vladari, horoskop, kuće u natalnoj karti -

1. Kada izradite kartu, prvo je neko vreme pažljivo posmatrajte.
Nakon toga, gledajte koji elemenat prevladava u karti ili se možda nalazi u manjku / zemljani, vazdušni, vodeni, vatreni /. Gledate sve planete, ascedent, ali i MC...(zenit)

2. Uočite prevladavajuću kvalitetu znakova / kardinalni, fiksni, promenjivi /, kao i eventualni manjak, također gledate položaj svih planeta u znakovima, kao i ascedent i MC –


3. Pogledajte u kojem kvadrantu se nalazi najveća koncentracija planeta, te da li je više naglašena leva polovina karte ili desna, gornja ili donja .

4. Pogledajte vrste aspekata – da li prevladavaju konjukcije, opozicije, kvadrati, trigoni, sekstili, odnosno da li neka vrste aspekata u karti nedostaje. O manjku i prevladi odredjenih aspekata bi isto trebalo nešto vise reći, ali i o samoj prirodi spomenutih aspekata – uglavnom se puno spominju trigoni i kvadrati, . Takodjer, pitanje inkonjukcija, koje ne uključuju svi astrolozi u svoja tumačenja. I još – raščistiti pitanje orbisa, te ulogu aplikacionih, egzaktnih i separacionih aspekata.
.

5. Nakon toga, gledate vladare horoskopa – ascedent, vladara ascedenta, svetla / Sunce i Mesec / u znaku, polju, aspektima, te položaj vladara sunčevog znaka. Uočite da li postoje medjusobni aspekti između Sunca, Meseca, ascedenta i njegovog vladara, a takodje je bitan i MC, kao i njegov vladar. Načelno smatram da nije dovoljno gledati samo vladara ascedenta bez Sunca i Meseca, a takodje mislim da Sunce i Mesec treba sa podjednakom važnosću tretirati i u ženskom i u muškom horoskopu.

6. Posebno uočite da li postoje velike konfiguracije aspekata, kao sto su Stelium, T kvadrat, veliki krst, veliki trigon ili Yod. Na posebnoj temi objašnjavam o čvorovima i ostalim stvarima. Ako su vladari horoskopa uključeni u velike konfiguracije, posvetite im posebnu pažnju.

7. Posebnu pažnju posvetite i planeti, koji se nalazi u vlastitom znaku, ako takvog ima, te planetu sa najviše aspekata, odnosno, neaspektiranoj planeti..

8. Ovisno o tome koje životno područje zanima osobu, kojoj gledate horoskop, posebno se skoncentrišite na ona polja, koja se odnose na dotično područje, planete u njima i polozaj njihovih vladara / ljubav, partnerstvo – 5. i 7. polje, zdravlje – 6., 12., 8., ali i 1. polje, posao – 6. i 10. polje, školovanje – 3. i 9. polje, obitelj, deca – 4., 5. i 11. polje, finansije, nasledstva – 2. i 8. polje, itd. /

9. Mesečevi cvorovi i značenja retrogradnih planeta mogu se uključiti u tumačenje,kao što već
napomenuh ta tema je još u razvoju..

10. Za kraj zapamtite da aspekte tumačite prema nekoj važnosti – prvo gledate aspekte vladara horoskopa sa ostatkom horoskopa, te aplikacionim i egzaktnim aspektima posvetite vise pažnje, nego separacionim
« Poslednja izmena: Septembar 27, 2016, 12:24:46 od strane NiKooLaa »

[Reklama]


Sh[o]ne

  • **
  • 277
  • +2/-0
  • Pol: Muškarac
    • lastfm
    • Pogledaj profil
Odg: Kako tumačiti natalnu kartu?
« Odgovor #1 poslato: Februar 17, 2011, 16:56:32 »
Osnove astroloških aspekata
- astrološki aspekti, horoskop, planete, kvadrat, sekstil -

Aspekti su različiti geometrijski odnosi izmedju planeta. Tradicionalno su važni oni aspekti koji su rezultat podele celog kruga s prirodnim brojevima. To su konjukcija, opozicija, trigon, kvadrat i sekstil. Priroda aspekta proizlazi iz simbolickog značenja prirodnog broja s kojim delimo 360 stepena zodijaka.


Konjunkcija 0 tj 360 stepeni

360:1=360=0

Ugao od 360 stepeni, odnosno 0 stepeni nazivamo konjunkcijom.
Broj 1 povezan je sa združivanjem, novim početkom, ojačanjem, velikim zaletom ..
Planete su združene, spojene i deluju zajedno. Jedno drugo pojačavaju i naglašavaju


Opozicija 180

360:2=180

Broj 2 je broj suprotnosti, dvojnosti, polarnosti, napetosti. Predstavlja sve vrste suprotnosti kao npr.: dan - noć, mućko - žensko, mlado - staro, davanje - primanje, lepota - ružnoća, crno - belo, aktivno - pasivno.

Planete koje se nalaze u opoziciji u horoskopu, stoje jedna nasuprot druge, pa je radi toga to aspekt ogledala, odnosno promatranja, shvatanja i bavljenja vlastitom suprotnošću. Izmedju planeta postoji snazna napetost i silovita privlačnost, iako ne postoji združivanje i svaka planeta stoji sama za sebe.

Trigon 120

360:3=120

3 predstavlja harmoniju, uravnoteženost, ugladjenost, vitalnost, lagodnost i sređenost. ž
Iz suprotnosti (broj 2) nastaje pomirenje s nastankom treće opcije (broj 3).

Planete koje su povezane trigonom deluju medjusobno uskladjeno, odnosno uravnoteženo.
Energija izmedju njih teče s lakoćom i kontinuirano. Principi koje ove planete predstavljaju su u vitalnoj, harmoničnoj, ali ne nužno i dobroj vezi, zato se ovaj aspekt moze izraziti i kao velika pasivnost ili "lenjost".


Kvadrat 90

360:4=90

Četiri predstavlja napetost dve opozicije (4=2x2), zato je ta napetost drugačija od napetosti same opozicije. Energiju kvadrata je lakše usmeriti i ona je delotvorna, te je više priklonjena konkretnom, realnom i fizičkom delovanju. Četiri predstavlja zemaljski krst; to je energija koja je najviše povezana s trpljenjem u materijalnom smislu i s preprekama koje susrećemo svakodnevno, a koje su ipak motiv za najveće dosege u nasim životima. Četiri je simbol četiri elementa koji se medjusobno sukobljavaju i reagiraju jedan na drugog.


Sekstil 60

360:6=60

Šest je produkt suprotnosti i harmonije (2x3). To je broj aktivne harmonije. To je opozicija, to je napetost koja je ipak motivirana da uspostavi harmoniju.

Izmedju planeta koje su povezane u sekstilu vlada radna atmosfera; njihova povezanost često se izražava kao radni elan i životno veselje...
« Poslednja izmena: Septembar 27, 2016, 12:26:07 od strane NiKooLaa »

Sh[o]ne

  • **
  • 277
  • +2/-0
  • Pol: Muškarac
    • lastfm
    • Pogledaj profil
Odg: Kako tumačiti natalnu kartu?
« Odgovor #2 poslato: Februar 17, 2011, 16:56:44 »
Konjunkcija

je aspekat susretanja/preklapanja 2 planete na međusobnoj udaljenosti 8- 12 stepeni. Možemo reći da su u zagrljaju.. Međutim da li se radi o bolnom ili sretnom stisku shvatićemo posmatrajući glumce koje su učesnici. Ukoliko se radi o dve sretne planete koje se nalaze u povoljnom za sebe znaku one se možda i raduju ovom susretu ali ukoliko je samo jedna od njih pomalo zla druga će se osećati veoma loše, prignječena jer oseća pritisak, što će zavisiti od orbisa koji ih deli.

Trigon

je najsretniji odnos dve planete koji podrazumeva ugao od 120 stepeni pri čemu je dozvoljeno odstupanje od 6-8 stepeni. On spaja u zodijačkom krugu znakove ili kuće koje su istog elementa [voda, vatra, vazduh, zemlja] - to znači da su npr. planete u vodenim znacima u trigonu, imaju iste stavove i shvatanja i na isti način poimaju svet i okruženje - emotivnim čulima. Trigon je u planetarnoj simbolici analogan velikom Jupiteru, aspekat je rasta, povoljne podrške i sretnog razvoja pa je i najpoželjniji od svih.

Kvadrat

je odnos planeta pod uglom od 90 stepeni a dozvoljeni orbis je 6-8. U ovakvom odnosu se nalaze sve planete koje su u znacima ili kućama istog kvaliteta [kardinalni, fiksni, promenljivi] međutim za razliku od prethodnog one se ne podržavaju već su u otvorenom sukobu, promatraju se kao dva podjednako kvalitetna suparnika, odmeravaju snage i napadaju. U planetarnom simbolici ovo je aspekat koji pripada planeti Mars - velikom ratniku. On rađa akciju, sukob i izazov koji je teško kreativno usmeriti pa uglavnom donosi konflikt strana.

Sekstil

je udaljenost dve planete od 60 stepeni a dozvoljeno odstupanje 5-7 stepeni. Sa lakoćom ćete uočiti ovaj aspekat jer spaja planete kroz svaku drugu kuću ili znak [npr. Ovan i Blizanac, Bik i Rak, Jarac i Ribe] tačnije one koje pripadaju istom polaritetu što znači prve u okolini muške , odn. ženske znakove/kuće. Blago je povoljan aspekat koji opisuje potencijalne mogućnosti koje zahtevaju akciju da bi se materijalizovale i možemo ga uporediti sa veselom Venerom, planetom osmeha. Ukazuje na male radosti, zadovoljstva.

Opozicija

je odnos planeta pod uglom od 180 stepeni a dozvoljeno odstupanje 6-8 stepeni. Ovaj odnos razdvaja sve zodijačke znake ili kuće preko 180 stepeni i uočićete da uvek deli krug na dve jednake polovine. On je prirodom blizak konjunkciji ali daleko intenzivniji i eksplozivniji od nje jer pojačava potrebu da se spoje dve suprotnosti [Ovan i Vaga, Lav i Vodolija] i traži otvorenu konfrontaciju, direktan sudar ili zbližavanje a zatim udaljenje. Analogan je planeti Uran koja je slobodarskog tipa, oportunističog raspoloženja.

Sh[o]ne

  • **
  • 277
  • +2/-0
  • Pol: Muškarac
    • lastfm
    • Pogledaj profil
Odg: Kako tumačiti natalnu kartu?
« Odgovor #3 poslato: Februar 17, 2011, 16:57:42 »
Sada imate svoju kartu,oni koji su kartu napravili kompjuterski vec imaju aspekte tako da odmah mogu da predu na drugi deo teksta.Oni koji su se pomucili,bili vredni i napravili sami kartu za sada imaju samo planete.
Sada cemo da pogledamo koje aspekte prave vase planete na sledeci nacin..
Dakle Zodijacki krug se sastoji od 12 znakova,svakom znaku pripada 30 stepeni,ceo krug ima 360 stepeni.Kada smo postavljali planete stepene smo racunali u suprotnom smeru od kazaljke na satu isto tako ih racunamo i sada.Nulti stepen Zodijaka pripada vatrenom,kardinalnom Ovnu,120-ti vatrenom fiksnom Lavu,240-ti vatrenom,promenljivom Strelcu i oni cine vatreni trougao,ali o tome cemo kasnije da vas ne bih zbunila.Dakle da se vratimo na ASPEKTE.

Aspekti su uglovi pod kojima se medusobno nalaze planete,tako postoje pretezno dobri i pretezno losi aspekti.

KONJUKCIJA je aspekt gde se dve planete nalaze u istoj dekadi tj. kada su jedna blizu druge od udaljenosti 0 do +,- 7 stepeni.Znaci ako se npr. Sunce nalazi na 5-om step. Strelca,a Mesec na 4-tom stepenu takode Strelca obris je 1 stepen i to je konjukcija.Isto tako ako je obris jednak nuli,tj. ako je Sunce na 5-tom step. Strelca i Mesec na 5-tom step. Strelca.

KVADRAT je aspekt koji je po snazi delovanja drugi.Kazemo da dve planete prave kvadrat kada su udaljene jedna od druge 90 step.I isto kao i konjukcija dozvoljen je obris od +,- 7 stepeni.

TRIGON je aspekt od 120 step. dozvoljava obris od +,- 7 step. Mnogo trigona u necijoj karti ublazava druge lose aspekte ali moze dati i lenjost.

OPOZICIJA je u ugao izmedu dve planete od 180 step. i isto kao i prethodni dozvoljava obris od +,- 7 step.

SEKSTIL je kada su dve planete udaljene jedna od druge pod uglom od 60 step. i dozvoljava obris od +,- 5 step.


Sada cemo malo pojasniti glavne aspekte po njihovoj prirodi delovanja
Glavne aspekte mozemo podeliti na pretezno povoljne i pretezno nepovoljne.Pretezno povoljni aspekti su KONJUKCIJA,SEKSTIL i TRIGON.
KONJUKCIJA da li je dobar ili los spekt zavisi od prirode te dve planete i njihovom medusobnom odnosu.U ovom aspektu se te dve planete bore za isti polozaj.KONJUKCIJU dve ili vise planeta nazivamo stelijum,stelijum naglasava znak u kome se nalazi kao i kucu.Kada je konjukcija u jednom znaku ona je onda povoljnija nego kada se nalazi na prelazu iz znaka u znak.Kada imamo dve povoljne planete u istom znaku onda je ta konjukcija povoljna.Ako pak imamo dve planete u istom znaku a obe su u izgonu to je onda losa konjukcija.
TRIGON I SEKSTIL su vrlo srodni aspekti koji daju opusten odnos planeta medutim isto vazi i za ove asp. kao i za konj. moramo da obratimo paznju na planete.
Pretezno nepovoljni aspekti su KVADRAT I OPOZICIJA

KVADRAT je izuzetno nepovoljan aspekt,naporan.Međutim kada imamo kvadrat koji npr.spaja vatru sa vatrom,vodu sa vodom i td.
OPOZICIJA opozicija koja spaja srodne znake i nije toliko štetna,medutim opozicija je aspekt za koji možemo da kažemo da je loš,opozicije planeta u izgnanstvu ili padu mozemo da kazemo i da su opasni.Vazno je reći da možete imati i planete koje su neaspektovane.

Sh[o]ne

  • **
  • 277
  • +2/-0
  • Pol: Muškarac
    • lastfm
    • Pogledaj profil
Odg: Kako tumačiti natalnu kartu?
« Odgovor #4 poslato: Februar 17, 2011, 16:57:57 »
Kuće u natalnoj karti
- tumačenje kuća u natalnoj karti, značenje kuća u natalnoj karti, šta znače kuće -

Sada kada smo definisali šta su aspekti i kako deluju.
Da bismo mogli da tumacimo aspekte,poziciju planeta i uticaj na kuće moramo da znamo sta koja kuca opisuje. Ukratko ću navesti mada je pisano na temi 12kuća od DRBOB-a šire o tom..

PRVA KUĆA ili ASC Vrh prve kuce predstavlja vas podznak,dakle znak u kome je vrh prve kuce je podznak.Prva kuca predstavlja fizicko telo,identitet,lice koje pokazujemo svetu,vrline,mane,odnos prema sebi,ljudima i zivotu,rano detinjstvo,genetsko naslede.

DRUGA KUĆA Porazuje nase finansije,poslove,vrednosti,potencijale,talente,os ecaj sopstvene vrednosti,koriscenje okoline i okolnosti.

TRECA KUĆA Pokazuje nasu komunikaciju,putovanja,saobracaja,svesnog uma,mentaliteta,blize okoline,brace i sestara,promene boravista,obrazovanja,dokumenata..

CETVRTA KUĆA ili IC Pretstavlja porodicu,dom,korene,poreklo,naciju,privatni život,pretke,nasleda,nekretnine,sudbinu,religiju.. .

PETA KUĆA Pretstavlja odnos prema roditeljstvu,decu,plodnost,mladost,pruzanju ljubavi,ljubavnicima,kreativnosti,talentu,sreci,sa moostvarenju i samoizdrzavanju.

SESTA KUĆA Govori o zdravlju,navikama,ishrani,rukotvorinama,svakodnevn om zivotu,radu,laboratorijama,hemiji,botanici,kozmeti ci...

SEDMA KUĆA ili DESC Ona se nalazi nasuprot ASC i govori dakle o svemu sto je nasuprot nas,ali pre svega o partneru gde se nalazi i kakv je ,o venčanju,zajednici. Ali i o razvodu,sudu,ugovorima,otvorenim protivnicima,udruženjima,odnosu sa javnoscu...

OSMA KUĆA Pretstavlja smrt,regeneraciju,seks,operacije,teske bolesti,gubitke,strahove,crnu magiju,okultizam,moci partnera i njegov potencijal,partnerovu imovinu,podrsku drugih,nasledstva,otudenu decu.

DEVETA KUĆA Oznacava obrazovanje,intelekt,religiju, nauku, prava, moral, etiku, snove, vizije, intuiciju, slavu, strancima,putovanjima,stranim jezicima...

DESETA KUĆA ili MC Pretstavlja drustveni polozaj,karijeru,autoritet,cast,ambicije,profesiju ,vrhunac zivota,jednog roditelja (u muskom oca u zenskom majku)

JEDANAESTA KUĆA Pretstavlja prijatelje,zelje,okolnosti kojima ne upravljamo,organizacije,simpatije okoline...

DVANAESTA KUĆA Oznacava podsvest,skrivene talente,tajne,tajne veze,unutrasnju snagu,autodestrukciju,ogranicenja,institucije(zatv ore,bolnice...) Napade masa,životinja,psihicke poremecaje,hronicne bolesti,iskusenja,brige.
« Poslednja izmena: Septembar 27, 2016, 12:30:53 od strane NiKooLaa »

Sh[o]ne

  • **
  • 277
  • +2/-0
  • Pol: Muškarac
    • lastfm
    • Pogledaj profil
Odg: Kako tumačiti natalnu kartu?
« Odgovor #5 poslato: Februar 17, 2011, 16:58:12 »
I LEVA POLOVINA – JA-SFERA

Planete u levoj polovini horoskopa ukazuju na zainteresovanost za sebe, na egocentrične ili individualističke crte, što zavisi od toga da li su one iznad ili ispod horizonta. U negativnom smislu možemo da se povučemo iz sveta, uvučemo u sebe, a svet kaznimo svojim prezirom, ali takođe i da živimo bez radosti i postanemo nesposobni da funkcionišemo. Kroz prejaku koncentraciju na JA ili povlačenje, mi ostajemo bez životne razmene sa svetom, nesposobni da kontaktiramo, bilo da se ponašamo despotski ili stidljivo mi smo, u svakom slučaju, nesposobni za delotvorne odnose sa okruženjem.

Ali mi možemo da se osećamo i tako sigurni unutar našeg Jastva, pa da smo s toga ojačani u odnosu na životne izazove, u odnosu na zahteve okruženja i spoljašnje događaje, te oni ne mogu da nas izbace iz ravnoteže.

Ljudi sa prenaglašenom levom stranom horoskopa često imaju teškoća u kontaktima sa drugima. Oni ne mogu lako da iziđu iz svojih ljuštura i možda naginju ka pogrešnom prosuđivanju drugih zbog prejakog transfera sopstvenih vrednosti na druge. Sposobni su za kontakte, ali su stidljivi da se prepuste dubljim odnosima jer se plaše povreda JA sfere - tako oni imaju tendenciju da budu introvertni.


KVADRANTI
Angularni krst deli horoskop na četiri dela – četiri kvadranta.

Kvadranti su teme sfera koje nam daju različitu orijentaciju. Postoje horoskopi gde su sve planete koncentrisane samo u jednom od kvadrantu. Tada se odmah prepoznaje da su glavni interes, a takođe i najbolji potencijali, uopšte, predstavljeni ovim područjem za tu osobu. Ona baš tu funkcioniše i automatski reaguje mnogo snažnije i intenzivnije. To ne znači da ne funkcioniše u drugim kvadrantima, već da funkcioniše izraženije tamo gde su planete koncentrisane. Tamo lakše može da uči, bolje može da iskoristi situaciju i uspešnije da upotrebi svoju energiju. Kvalitet funkcija je različit u svakom kvadrantu.

PRVI KVADRANT
Unutar prvog kvadranta vidimo deo nas samih, mada taj deo ne shvatamo baš najbolje jer je ispod horizonta. Ovde se radi o JA i svetu vezanom za JA. Ovo JA živi ovde u sferi neizdiferenciranog i ima funkciju samoočuvanja u zavisnosti od impulsa. U ovom kvadrantu se uglavnom mogu videti nasleđene dispozicije, konstitucija prirodnih pobuda (nagona). Ovde se vidi kako se ljudsko biće brani od nepravednosti prirode i ljudskog okruženja kako bi preživelo. Fokusirano na instinktivnu samoodbranu, ono gradi sigurnosni i odbrambeni sistem. Opaža i uči da se očuva i upravlja životom. Život je ovde materijalistički, centriran na sebe, odbramben i svrhovit.

Glavna pobuda u ovom kvadrantu je samoočuvanje..

DRUGI KVADRANT
Kvadrant koji vodi od IC ka DC predstavlja deo podsvesti koji je određen kolektivom i TOBOM. Ovde nalazimo uslovljavanja formirana u mladosti kao reakcije na uticaj okruženja. Mi ovde nalazimo rezultate vaspitanja i uticaja okruženja, kuću u kojoj smo rasli, gde su bila određena dominantna pravila i red, običaji i navike; učitelje koji su uticali na nas, učitelja veronauke, policajca na ulici, druga iz detinjstva, prijatelje, prva ljubavna iskustva. Već od rane mladosti do sredine života, ovo su jako izražene snage uslovljavanja kojima se oblikuje naše ponašanje u odnosima. Iz našeg iskustva sa osobama sa kojima dolazimo u kontakt razvijaju se simpatije i antipatije koje vremenom postaju stereotipna osećanja.

U ovom kvadrantu život se doživljava kao subjektivni svet. Osnovno ponašanje je ofanzivno i emocionalno naglašeno.

TREĆI KVADRANT
Ovde započinje uspon u svesnost. Iznad horizonta u kvadrantu mišljenja svesno se prepoznaju druge osobe. Ovo zahteva svesno prilagođavanje. To iznuđuje konfrontaciju sa TOBOM, sa ljudskim društvom uopšte. Svako zavisi od nekog drugog i traži se oblik zajedničkog življenja, standardi vrednosti unutar odnosa. Ovde nalazimo partnerske ugovore, veze zaštite i lojalnosti, bračne i nasledne nagodbe; sve ono što rezultira iz interakcije i sve ono što odražava iskustvo interakcije. Ovde težimo da zadobijemo svoje mesto u društvu. Svest o sebi je jača; možemo da prepoznamo svoj identitet i zato eksperimentišemo sobom kontaktirajući sa TOBOM, sa svetom.

Dok je drugi kvadrant još jako oblikovan od strane okruženja, koje stimuliše naše instinktivne reakcije, treći kvadrant pokazuje šta mi sami svesno pokušavamo da učinimo i koliko smo sposobni da se primerimo okruženju.

Ključna reč ovog kvadranta je misaoni proces. Ovde pokušavamo da kombinujemo različite koncepte interesa unutar jednog sistema, da to postignemo kroz ugovore, ideologije, filozofiju ili religiju. Ovo je oblast gde se prepoznaju objektivni zakoni, formalizovani sistemi mišljenja ili supra-personalne ideje.

ČETVRTI KVADRANT
U poslednjem kvadrantu, kvadrantu bivstvovanja, mi proučavamo svest, svesno samoopažanje. Ovde saznajemo šta smo, ko smo i gde smo. Ovaj kvadrant je usredotočen na samooblikovano JA, svesne manifestacije, na ono što smo izvukli od života.

Ovo je oblast svesne individualnosti. Ovde možemo direktno da eksperimentišemo sa SOBOM (JA), da bismo izvršili pregled naše svesti kao poznate količine i upotrebili je kao meru kojom ćemo procenjivati svet. Ovde nemamo instinktivnu reakciju na stvari, već svesno uzimamo sve što nam dolazi i težimo da to unesemo u naše odnose. Referenta skala više nije TI, već JA.

Teoretska saznanja, procesi svesti, ovde su prirodno specijalno naglašeni, jer su slobodni od nagonskih i instinktivnih reakcija. Mogu slobodno da se pomeraju naviše, u mentalne nivoe. Jedinice samosvesti unutar individualnosti i univerzalna svest transformišu ih na kraju u stanje svesti.

Sh[o]ne

  • **
  • 277
  • +2/-0
  • Pol: Muškarac
    • lastfm
    • Pogledaj profil
Odg: Kako tumačiti natalnu kartu?
« Odgovor #6 poslato: Februar 17, 2011, 16:58:30 »
II DESNA POLOVINA - “TI” SFERA

U ovoj sferi sve je vezano za okruženje, za ono što je van Jastva. Ovo je TI-sfera, sfera drugih ljudi, ljudskog društva. Ovde nalazimo sve što čini čoveka: sisteme mišljenja, društvene strukture, socijalne dobiti (koristi), ekonomske potrebe, dužnosti i odgovornosti, norme ponašanja i td.

Na TI strani takođe je naznačeno kako reagujemo na okruženje i kako okruženje reaguje na nas. Ovo je sfera horoskopa gde se susrećemo sa drugima, učimo da razumemo svet i njegove strukture, prilagođavamo se na njega ili ga odbacujemo. Ovde se uglavnom interesujemo za svet i upoređujemo se s njim. Ovo može da nas vodi do preterane ekstroverzije i velike prenaglašenosti okruženja sve do otuđenja od Jastva.

Planete na TI-strani su koncentrisane na druge. Preko njih mi dolazimo u kontakt sa svetom, privlačimo pažnju drugog sveta ili obrnuto. U slučaju tenzionih aspekata ili planeta, patimo zbog TEBE. Ovde dolazimo u kontakt sa unutrašnjim pogonskim (radnim) svetom, sa dužnostima koje imamo prema TEBI i prema društvu, sa radostima i tugama zavisno od toga koje kuće zauzimaju. Možemo da pomažemo drugima i stajemo uz njih ili da ih odbacimo. Možemo da manipulišemo njima i da ih kontrolišemo ili možemo da ih potčinimo.

Jako naglašena desna polovina horoskopa uvek ukazuje kako reagujemo na svet i njegove zahteve, možemo ili da ih ispunjavamo i budemo uspešni ili možemo da patimo zbog sveta, pa čak i da prekinemo sa njim (da se izdvojimo).

Sve to možemo da sagledamo sa pozicija planeta na TI-strani horoskopa. One označavaju na koji način ćemo pokušati da utičemo na okruženje, a takođe i kako ono utiče na nas i oblikuje nas ili čak kako smo postali njegov produkt.III DONJA POLOVINA - PODSVESNA HEMISFERA

Ovde su aktivni pobude i nagoni, oni deluju bez našeg napora, bez svesne direkcije. U astrologiji, kao i u psihologiji, mi pravimo isto razlikovanje između svesnog i podsvesnog funkcionisanja. O sferi ispod horizonta, mi normalno ne znamo mnogo, čak skoro ništa. Svi događaji i sva iskustva su tu uskladištena i zaronjena u podsvest i čine nezavisni sistem psiholoških mehanizama i pobuda koji instinktivo deluju na naše akcije (uslovljene i automatizovane).

Planete koje se nalaze u donjoj polovini horoskopa teško mogu da se upotrebe za naše svesne akcije. Mi na njih najčešće reagujemo instinktivno ili impulsivno (prenagljeno - bez razmišljanja), refleksno. Često, mi to samo prepoznajemo kroz ono što smo aktualno uradili, kroz rezultate tih refleksnih akcija.
U astrološkoj terminologiji mi govorimo o znacima i planetama ispod horizonta, kao o “izražavanju Jastva kroz aktivnost”. Neko radi i tako se izražava. To je s toga što je donja polovina horoskopa polje aktivnosti gde se reaguje duboko i refleksno, činimo ono što nam je rečeno da činimo i što smo naučili.

Ljudi koji imaju mnogo planeta smeštenih u donju polovinu horoskopa, a naročito ako su grupisane oko IC, pokušavaju da ispune potrebu za sigurnošću i bezbednošću tako što je traže u okviru porodice ili manjeg ili većeg kolektiva, unutar zajednice kojoj teže da se adaptiraju, da prepoznaju njenu strukturu i zakone i zaziru od traženje sopstvenog puta.IV GORNJA POLOVINA - SVESNA HEMISFERA

Ovde je sadržano sve što smo svesno iskusili u životu, što smo videli i zapazili. Ovde smo sposobni da zgrabimo pod utiskom hitnosti i da ih saznajno svarimo, ali i da prvo isplaniramo, pa ona da učinimo. Misaoni procesi su duboko razvijeni i mogu da funkcionišu, promišljeno postavljajući pozicije i donoseći odluke. Primenjuje se volja, tako da ima malo mesta impulsivnim i neskoncentrisanim reakcijama.

Razmišlja se o svetu i jasno i sigurno prepoznaju sopstvene pozicije u njemu. Ovo omogućava mogućnost kreiranja mesta u društvu, jer se zna kako svesno dolazi do kontakta sa individuom ili društvom. JA je ima svest o sebi. JA-percepcija ne zavisi više od nesvesnih refleksa, već deluje u svetu svesno, suprotstavljajući se svetu samopoštovanjem.

Planete u gornjoj polovini horoskopa ističu sigurnost u sebe, one predstavljaju sposobnosti pomoću kojih možemo svesno da funkcionišemo u životu jer su one iznad horizonta, na dnevnom svetlu. Možemo svesno da planiramo, razmišljamo o stvarima i radimo nešto brižno i mudro isplanirano.

U gornjoj sferi mi se nalazimo u delu horoskopa koji je vezan za teoriju, nasuprot donjoj koja je orijentisana na aktivnost. Ako su sve planete iznad horizonta, postoji opasnost da čovek bude uhvaćen u mrežu teorije, živeći samo u imaginarnom svetu koji ne odgovara stvarnosti. Ovako teška pozicija može da se pokaže kroz aroganciju, uobraženost i oholost.Velika naglašenost iznad horizonta često indicira samosvesnu ličnost koja na neki način želi da se izdigne iznad gomile, nezavisno tražeći izazove u životu. Ovi ljudi imaju teškoća da primaju naredbe; oni imaju sopstvena mišljenja i u vezi s tim, hrabrost da istupe pred svet i traže svoja prava, pa i da vode druge. Često oni imaju prirodan autoritet koji drugi lako prepoznaju. Ponekad su oni drski i teže ka diskriminacija prava drugih.

Sh[o]ne

  • **
  • 277
  • +2/-0
  • Pol: Muškarac
    • lastfm
    • Pogledaj profil
Odg: Kako tumačiti natalnu kartu?
« Odgovor #7 poslato: Februar 17, 2011, 16:58:46 »
Položaj svih planeta u znaku pokazuje:

Sunce - kakva je osoba i kako doživljava život
Mesec - kako osoba reaguje na podsvesne predispozicije
Merkur - kako osoba razmišlja i komunicira
Venera - kako osoba izražava ljubav,kako se oseća cenjenom i kako daje od sebe
Mars - kako se osoba dokazuje i kako izražava želje
Jupiter - kako osoba teži rastu ,ličnom poboljšanju i kako doživljava veru u život
Saturn - kako osoba teži da postane neko i da to trudom sačuva

Sh[o]ne

  • **
  • 277
  • +2/-0
  • Pol: Muškarac
    • lastfm
    • Pogledaj profil
Odg: Kako tumačiti natalnu kartu?
« Odgovor #8 poslato: Februar 17, 2011, 16:59:11 »
I KUĆA.....

Lilit u prvoj kući

U detinjstvu ovakve osobe imaju osećaj uskraćenosti, zapostavljenosti i potcenjenosti. Misle da su u senci drugih ličnosti, da su drugačije od ostalih i imaju duboko ukorenjen osećaj inferiornosti. Tokom mladosti su prisutne frustracije u običnim svakodnevnim odnosima. Osoba pokušava da ih neutrališe privlačenjem pažnje na sebe, ali se često dešava da privuku pogrešnu vrstu pažnje i to stvara nove frustracije.

Kasnije osoba stiče osećaj identiteta kroz svoje talente i rad, a ne preko svoje ličnosti. To su depersonalizovane i veoma ekstrovertne ličnosti, koje posmatraju život kroz njegove spoljašnje manifestacije i to dosta objektivno. Na taj način ličnost razvija svoje samopouzdanje, postaje emocionalno slobodna i zadovoljava svoju veliku želju i potrebu za ličnim identitetom.Ove osobe imaju sklonosti ka literaturi, estetici i zadovoljstvima koje pruža profesija. Veoma često poseduju posebne nadarenosti i talente. One žive u velikoj meri u objektivnom svetu koji je oko njih, a u mnogo manjoj meri u svom unutrašnjem intimnom svetu. Zbog aktivnog učešća u svemu što ih okružuje, ponekad zbog velike konzumacije onoga što je zajedničko, svojoj okolini mogu delovati sebično, ali one to u stvari nisu. Naprotiv, spremne su da drugom daju i onda kada je to na njihovu štetu.

Više su orijentisane na karijeru nego na brak i porodicu, ali poštuju drugu ličnost i prihvataju razlike koje postoje između njih. Tu naročito dolazi do izražaja njihova objektivnost. Njihov eros je rafinisan, ali često pomalo zapušten, kao i mnoge druge subjektivne kategorije ovih ličnosti. Dobri su partneri u seksu i znaju da fokusiraju svoju pažnju tokom ljubavnog čina na partnera. Nemaju nikakvih problema sa orgazmom i lako ga doživljavaju, pa se zato i mogu posvetiti zadovoljenju partnera. Veoma su zavisni od seksa i potrebno im je da ga redovno upražnjavaju. imanja ljubavi.


Venera u prvoj kući

Osobe sa ovakvim položajem Venere veoma često dobro izgledaju. Imaju krupne oči, pune usne i elegantnih su pokreta. Vole zabavu i veselje i znaju da uživaju u životu. Popularni su i lako osvajaju simpatije drugih. Srdačni su i druželjubivi, blagog i prijatnog temperamenta. Vole da flertuju.

Imaju uspeha kod pripadnika suprotnog pola. Lako dolaze do partnera jer su privlačnog izgleda i puni šarma. Smisao za diplomatiju im ne nedostaje, da bi dobili ono što žele skloni su da flertuju. Trude se da svima oko sebe ugode, a i njima samima je potrebna pažnja.Veoma vole umetnost i često i sami poseduju umetnički dar.


Merkur u prvoj kući

Označava da je reč o pričljivoj osobi, koja je zadovoljna kada može da podeli svoje mišljenje sa drugim. Osoba voli da istupa u javnosti i u tome obično ima uspeha. Na zabavama je u centru pažnje i diktira tempo. Odgovara joj uloga posrednika, snalažljiva je i inteligentna. Obično je mladalačkog izgleda, vitkog stasa, omanje glave, uvek sveža i nasmejana. Dosta će putovati. Ove osobe su često vezane za brata ili sestru.Jupiter u prvoj kući

Ovo su otvoreni, pošteni i plemeniti ljudi. Imaju svojstva predvodnika i prirodno privlače ljude uz sebe. Poseduju sposobnost za organizaciju. Otmene su prirode i sklone elitizmu. Poštuju hijerarhiju, preziru nered, nerad i izbegavanje obaveza. Često su krupne građe i moraju da se bore sa sklonošću ka prekomernoj telesnoj težini. Sebe najbolje pronalaze u visokom obrazovanju, filozofiji ili u inostranstvu.


Saturn u prvoj kući

U pitanju su veoma ozbiljne i samosvesne osobe. Važno im je šta drugi ljudi misle o njima. Zato mogu da se pretvaraju da su drugačiji nego što jesu, ali i da preuzimaju kontrolu nad stvarima koje se oko njih događaju. Ambiciozne su i marljive, stroge prema sebi, ali i prema drugima. Pouzdani su i privrženi. Ne menjaju se lako i čovek se na njih može osloniti. Znaju da budu tvrdoglavi i samovoljni, a ponekad i vrlo sebični.

Mars u prvoj kući

Ovo su ambiciozne osobe. Veoma su revnosne, pa u tome mogu i da preteruju. Vredne su, aktivne, energične i žustre. Poseduju veliku vitalnost i samopouzdanje. Njihove emocije se lako vide na njima i one ih ne sakrivaju, strasne su i usmerene na erotiku. Često imaju opasne želje i teže ka onom od čega se drugi sklanjaju. Hrabre su i nezavisne, ponekad gorde, ali svakako veoma ponosne. Nije ih lako ukrotiti, pogotovo ne na silu. Kod njih se stvari mogu rešavati samo lepim rečima.

Mesec u prvoj kući

Vaše emocije nisu skrivene i ne polazi vam za rukom da ih maskirate. One su svima očigledne. Vi ste stidljivi i skromni, ali volite promene. One su vam potrebne da bi ste dobro funkcionisali.Povremena putovanja i nova poznanstva su ono što vas ispunjava. Dosta lako potpadate pod uticaj okoline. Vaše psihičko stanje u velikoj meri zavisi od vašeg izgleda i utiska koji ostavljate na druge ljude. Kapriciozni ste. Ponekad ste promenljivog raspoloženja i previše plačljivi. Često okruglo lice.


Uran u prvoj kući

Uran u prvoj kući govori o osobi sa iznenadnim izlivim energije, naglim i naprasitim. Originalnog su duha, ali zbog svoje naglosti znaju često da nepotrebno lutaju dok stignu do cilja. Ipak su to uglavnom neobični ljudi, otvoreni za novo, pioniri mnogih promena i ponekad neshvaćeni od svoje okoline. Ponekad imaju i sasvim neobičan izgled. U životu ih očekuje dosta promena koje su sve nagle i neočekivane.


Sunce u prvoj kući

Vi ste samouverena osoba, sigurna u sebe i u stanju da u to ubedi svoju okolinu. Dobar ste organizator, namećete svoju volju vrlo uspešno. U tome ste veoma spontani, ekstravertni. Na vas nije lako uticati jer ste egocentrični, svesni ste svojih vrednosti i jaka ličnost. Jasno se izražavate, otmenih ste manira, dostojanstveni. Iz vas zrači prirodna toplina koja privlači vašu okolinu. Imate dobro zdravlje i dobro izgledate.

Neptun u prvoj kući

Ukazuje na osobe koje su sklone da nešto kriju i čuvaju tajnu u sebi. One teško pronalaze sebe, zbrkane su i nemaju jasan cilj pred sobom. Imaju veoma delikatan i osetljiv nervni sistem. Njihova priroda je takva da ispoljavaju širok raspon osećanja, od duboke depresije do nekontrolisanog ushićenja. Nesebične su i osećaju veliku ljubav prema čovečanstvu. Čeznu da putuju u daleke i egzotične zemlje

Pluton u prvoj kući

Ukazuje na osobe sa velikom unutrašnjom energijom, koje osećaju potrebu da poseduju moć. Imaju naglašenu sposobnost samopotvrđivanja, dosta upadljivo ponašanje, jednom rečju reč je o jakim ličnostima. Šarm im ne nedostaje, vole da dominiraju i vode intenzivan seksualni život. Snažno utiču na ljude iz svoje okoline, ali ih se oni, ne retko, plaše ili bar pribojavaju. Često odaju utisak opasne osobe, a to ustvari i jesu.


Severni čvor u prvoj kući - Južni čvor u sedmoj kući

U ranijim životima ove osobe su bile previše vezane za partnera i izgubile su veliki stepen nezavisnosti. Da bi bilo šta postigle bila im je neophodna podrška partnera i tek tada su postizale potrebni stepen sigurnosti. Lako su usvajali tuđe životne kriterijume i merila, dok svoje lične nisu dovoljno razvile. Poslovi i interesi drugih osoba, naročito partnera, imaju suviše veliko značenje za njih. U ovom životu moraju ublažiti takvu karmu da bi postigli zadovoljstvo življenja. Pre svega trebaju težiti samostalnosti u biranju sopstvenog životnog puta. I u svemu što rade moraju prepoznati najpre i najviše lični interes. Stepen oslobađanja od zavisnosti koje su stekli u prethodnim životima je mera uspeha u sadašnjem životu. Potrebno je da sami izgrade svoj sistem vrednosti, da se po njemu ravnaju i da ga nameću drugima

Kiron

Znak Ovna oznacava osnovno osecanje postojanja, samopotvrdjivanje, inicijativu i primarni identitet, a Kiron u Ovnu pokazuje ranu koja je najcesce duboko pokopana. Ako osecamo da nemamo pravo da postojimo, samopotvrdjivanje i inicijativa su u strahu od nepostojanja. Nesvesno osecamo da postojimo samo kao ogledalo nekog drugog a motivacija za borbu nam je samo tudji interes. Veliko razmetanje hrabroscu i borbenim duhom je kompenzacija za bol i pokrivanje straha i nesigurnosti koji mogu da nas uvedu u ponovljeni krug beznadja, samodestruktivnosti i prenagljene akcije, pretvarajuci emocionalni pritisak u akciju.

Ranjava nas nasa militantna samodovoljnost jer nismo u stanju da trazimo pomoc i podrsku uvereni da sve mozemo sami. Razlog za ovaj stav je ocajanje i identifikacija sa nepostojanjem kao i strah da cemo necim ispoljiti ono cemu tezimo. A to cemu tezimo ili ne znamo sta je, ili ako znamo duboko krijemo plaseci se da nam ne bude oduzeto, upropasceno ili unisteno. Covek sa ovim Kironom umesto svoga Ja oseca ogromnu prazninu i bol koji nije sposoban da podnese.

Sh[o]ne

  • **
  • 277
  • +2/-0
  • Pol: Muškarac
    • lastfm
    • Pogledaj profil
Odg: Kako tumačiti natalnu kartu?
« Odgovor #9 poslato: Februar 17, 2011, 16:59:49 »
I kuća

Prva kuća, na čijem je vrhu ascedent, označava prvenstveno ličnost osobe, ego, telo, figuru, oblik, izgled, kožu, rast, rizike i opasnosti za telo, ličnost. Iz nje je moguće sagledati potencijale dugovečnosti, zaštite i čuvanja života i zdravlja, snagu organizma, osobine i telesne crte, navike, narav, raspoloženje, karakter, ponašanje. Pored toga I kuća govori o patriotizmu, zemlji življenja, opštim uslovima. Označava takodje očevu majku, majčinog oca, glavu..
__________________
II kuća
Druga kuća ukazuje na lične sposobnosti, sticanje materijalnih sredstava, borbenost, sporove, sukove, štete, plen, žrtve, sve vrste proizvoda, poklone, sticanje i zadržavanje bogatstva, nabavke, zalihe, namirnice, osiguranje, drage predmete, sposobnosti plaćanja. Uz to govori nam o široj porodici, članovima domaćinstva, izdržavanim ili čuvanim osobama, potčinjenima, trgovini, razmeni, promenama, berzama, državnoj blagajni i finansijama. Odredjuje oči, lice, govor, način ishrane.

Tradicija ovu kuću prvenstveno opisuje kao kuću bogatstva, finansija i imovine. To ukljucuje i dragocenosti, pre svega pokretnu imovinu (ali i nepokretnu ako je u službi pokretne), nacin na koji se osoba odnosi prema novcu, smisao za gomilanje ili trošenje novca, i sve ono sto u tom polju dajemo drugima.

U značenja ove kuće spada i govor, način na koji osoba komunicira, kvalitet govora, moć oratorstva, smisao za predavaštvo, ili pak, biznis, takt, i u širem smislu glas, njegova svojstva, talenat za pevanje, spikerske poslove i slično.

Ova kuća bavi se i porodicom, i onom u kojoj smo rodjeni i onom koju stvaramo, posmatrajući i ukućane. U sirem smislu, to je bliža rodbina i svi oni o kojima brinemo kao da su sastavni deo porodice.

Specifična značenja ove kuće odnose se i na drugi brak neke osobe, kao i na osobe koje mogu da ugroze brak. Zbog toga, pojedine kombinacije koje se odnose na ovu kuću, daju osobi velike seksualne apetite. Druga kuća je 8. kuća brojano od 7. i predstavlja dugovečnost ili prekid prvog braka.

Ovo je najvaznija "kuca" u horoskopu, predstavlja Vas podznak i govori o Vasoj licnosti, karakteru, temperamentu, zdravlju, sposobnostima delovanja i prezivljavanja, ponasanju..., i o jos mnogo cemu. Ascendent je tacka svesnosti, mesto sastanka naseg unutrasnjeg bica sa spoljnim okruzenjem. On otkriva nacin na koji ispunjavamo svoju sudbinu.

Ascendent modifikuje čitav horoskop i uslovljava značenje ostalih polja i planeta u njima. Vrh prve kuće je Ascendent ili znak u usponu. Ovo je jedna od najvažnijih tačaka u prirodnom horoskopu i ona precizno pokazuje stepen i znak na istoku horizonta u trenutku Vašeg rođenja. Zbog Zemljine rotacije, jedan stepen zodijaka diže se iznad horizonta otprilike svake četiri minute; stoga i sami možete uvideti koliko je važno da se zna precizno vreme rođenja.

Prva "kuća", a posebno njen početak - Ascendent - pokazuje Vaše prirodne sklonosti i tendencije, individualnost i način na koji se izražavate. Ona pokazuje kako Vas drugi vide, takođe i način na koji želite da Vas drugi vide. Utiče na pristup životu, Vaš pogled na svet, izgled i pojavu, kao i na početak svih Vaših poduhvata...

Ascendent je slika koju dajete svetu, ali i prozor kroz koga Vi sami sagledavate taj svet. Na fizickom nivou, to je Vase telo u onom prvobitnom obliku, nasledjenom od roditelja. U Ascendentu ste sami, u tom uzdizucem stepenu nekog znaka na horizontu smesteno je Vase "Ja", Vasa licnost koju ste okruzili i sakrili (Ascendent je maska!), osnovni karakter svog Sunca i odgovor na pitanje kome pripadate, koga krije Vas Mesec.

Ascendent je u ljubavnim odnosima vazan jos i zbog toga sto se na suprotnom kraju Zodijackog kruga, suprostavljeno nasem JA, nalazi TI - tacka na kojoj se nalazi Descendent, skriveni deo nase licnosti, ono sto nam nedostaje i za cim tragamo kako bismo ono JA jednom pretvorili u MI.

Sh[o]ne

  • **
  • 277
  • +2/-0
  • Pol: Muškarac
    • lastfm
    • Pogledaj profil
Odg: Kako tumačiti natalnu kartu?
« Odgovor #10 poslato: Februar 17, 2011, 17:00:05 »
Lilit u drugoj kući


Još od detinjstva postoji neobično jaka potreba za emocionalnom sigurnošću. Tada osoba pokušava da se blisko veže za neku osobu,obično brata ili sestru. Međutim, to ne rešava problem već stvara frustraciju zbog takve zavisnosti. Ta klimava veza se na kraju završava i osoba se oseća usamljenom i još nestabilnijom.

U fazi daljeg emocionalnog sazrevanja Lilit stvara unutrašnju potrebu da osoba izrazi objektivne vrednosti svoga uma, mašte i kreativnosti. Samo tako ona se može osloboditi osećaja nesigurnosti i razviti osećanje sopstvene vrednosti prema sebi i drugima. Njeno sazrevanje i oslobađanje može doći samo uz pomoć objektivnih vrednosti intelekta, kreativnosti i talenata koji su u njoj. To je jedini ispravan put.


Ovim osobama ne nedostaju materijalne vrednosti. Do njih dolaze zbog preteranog instinkta i potrebe za sigurnošću i prvo tako pokušavaju da kompenzuju svoju frustraciju. Međutim, materijalne vrednosti ih drže zarobljenim zbog stalne opasnosti da ih izgube koja dolazi spolja. Zato nagomilavanje materijalnih dobara ne razrešava njihove probleme oslobađanja i emocionalnog sazrevanja. Osoba mora da shvati da materijalno sticanje ima svoju svrhu, ali da samo po sebi nije cilj. Jer Lilit zahteva nelično ponašanje da oslobodi mentalne potencijale koji mogu osobi doneti toliko potrebnu unutrašnju sigurnost. Sticanje materijalnih dobara je subjektivno tj. lično i ne može dovesti do oslobađanja pozitivne energije koju poseduje Lilit.

Kada osoba usmeri svoju energiju na intelektualne i duhovne vrednosti, kreativnost i talente, tada postepeno nestaje duboki osećaj nesigurnosti. Što pre osoba to shvati i potisne egoističko-materijalne vrednosti u drugi plan, dajući prednost nematerijalnim i univerzalnim vrednostima, pre će biti slobodna i postiće emocionalno ispunjenje.


Venera u drugoj kući


Osobe sa Venerom u drugoj kući imaju sreće sa finansijama. Materijalno su zbrinuti i često zarađuju od umetnosti, prodaje umetničkih predmeta, nakita, parfema i drugih luksuznih stvari. Vole da troše novac na zadovoljstva i ugodan život. Muškarci troše na žene i često žive boemskim životom, vole igre na sreću i kockanje.

Novac im puno znači u životu i dosta su angažovani da ga što više zarade. Svoje materijalno stanje poboljšavaju ulaskom u brak. Šarmantne su i privlačne osobe. Vole erotiku i seks i znaju da uživaju u njima. Partner treba dosta da se trudi da bi ih zadovoljio. Inače, to su osobe zadovoljne sobom i svojim životom.


Merkur u drugoj kući

Pažnja ovih osoba je usmerena na sticanje materijalnih stvari, najviše novca. U tome su sistematični, praktični i polazi im za rukom. Do prihoda dolaze najčešće intelektualnim radom, pisanjem, izdavaštvom, ali i preko trgovine. Poseduju imanje u papirima. Ponekad lako izgube novac koji su stekli, pa je njihova finansijska situacija podložna promenama. Vole da čitaju dobre knjige, a pisanje pisama je njihova najomiljenija korespondencija.


Jupiter u drugoj kući

Prisustvo Jupitera u drugoj kući ukazuje na vrlo dobre finansijske aspekte. Ove osobe nemaju problema sa materijalnom stranom života. Novac se za njih prosto lepi. Ostvaruju prihode i dobitke od javnih poslova, spoljnje trgovine, izdavaštva i banaka. Često imaju sklonost ka preteranom trošenju para i potrebno je da nauče da obuzdavaju ovu osobinu jer mogu zapasti u finansijske probleme. Ali i tada se nekim čudom izvuku iz svega toga.


Saturn u drugoj kući

Ovo nije povoljan pokazatelj kada je u pitanju sticanje materijalnih vrednosti. Osoba ima problema sa materijalnom situacijom i može je razrešiti samo uz naporan rad. Istrajnost i žilava energija su prisutni. Pristup stvarima je praktičan ali, obavezno konzervativan. Često ove osobe vole antikvitete i imaju uspeha u poslu sa njima. U životu su upućene uglavnom na starije osobe od sebe.

Mesec u drugoj kući

Ovo je najčešće znak promenljivog materijalnog stanja. Novac dolazi od mase ljudi, pa je onda povoljno bavljenje maloprodajnom trgovinom i sličnim delatnostima u kojima učestvuje veliki broj ljudi. Kod muškaraca izvor novca može biti žena, najčešće majka ili supruga, ali i prodaja stvari koje žene masovno koriste. Sigurnost je od presudnog značaja za bilo koju vrstu veze, kako poslovnu tako i emotivnu.


Mars u drugoj kući

Ovo je pokazatelj da osoba dolazi do novca i imetka uz napor i veliko zalaganje. Ali i pored toga novac se olako i brzo troši, ponekad i više nego što ga se ima. Zbog toga osoba nikad nema materijalnih rezervi.Da bi došla do novca spremna je i na rizične poduhvate. U svemu što radi postoji takmičarski duh, a ponekad i gramzivost. Tvrdokornost i nepopustljivost su naglašene osobine. U ishrani ovih osoba dominira meso i prerađevine od mesa.


Uran u drugoj kući

Ove osobe prate velike promene ekonomskih prilika i finansijske situacije. Ima puno uspona i padova i svi oni dolaze naglo i neočekivano.Poseduju veliki smisao da otkriju nove metode pomoću kojih bi došli do novca. Spremni su i na rizik da bi zaradili, iako to često ne zavisi od njih nego od spoljašnjih uslova. Ishitreni su u svojim reakcijama. Treba da se čuvaju finansijskog sloma i bankrota.


Sunce u drugoj kući

Svi uslovi za ekonomsko blagostanje su tu. Imate povoljne okolnosti u životu koje znate da iskoristite. Sposobni ste da zaradite novac i da ga pametno valorizujete. Samo ponekad volite da trošite na luksuz i otmenost. Sunce u drugoj kući smanjuje negativne uticaje koji postoje u svačijem životu. Ako Sunce ima dobar položaj u odnosu na druge dobre planete, kao što su Mesec, Venera i naročito Jupiter, bogatstvo vam ne gine.


Neptun u drugoj kući

Ovo su pomalo ćudljive osobe ali sa sposobnošću kreativnog delovanja. Imaju dobar ukus, osećaj za oblik, formu i takt. Nemaju jasan osećaj za novac i često veoma neuobičajene izvore prihoda. Ponekad je reč o tajnom i nelegalnom novcu. Loše su sreće u špekulacijama. Mogu ostvarivati zaradu kroz poslove vezane za vodu. Nedovoljno su izdržljive i često prisežu stimulativnim sredstvima, alkoholom, nikotinom,..


Pluton u drugoj kući

Kod ovih osoba je naglašena potreba za sticanjem, ali i želja za stvaranjem. One pokazuju izuzetnu zavisnost od novca i spremne su svašta da učine da bi ga se domogle. Nisu im strani ni nezakoniti poslovi. Kroz prizmu novca i materijalnog bogatstva posmatraju svet i ljude oko sebe i može se sa pravom reći da su opsednute novcem. Žele da upotrebe novac da bi kontrolisali druge ljude i stavili ih u funkciju svog bogaćenja.

Severni čvor u drugoj kući - Južni čvor u osmoj kući

Ovakav položaj čvorova ukazuje da je reč o osobama koje su u prošlim životima kažnjenje jer su se bavile nedozvoljenim stvarima. Zato su ove osobe veoma oprezne u sadašnjem životu jer duboko u njihovoj podsvesti postoji uspomena na prethodne živote. Plaše se da ih i sada neko ne stavi na stub srama i zato žive po svim konvencionalnim normama. Šta više, kod njih je prisutna jaka potreba da budu priznati i cenjeni. To naročito znaju da iskazuju prema partneru, za koga su previše vezani i vrlo ljubomorni. Njihov karmički zadatak je da se oslobode osećanja krivice i potrebe za vezivanjem za drugu osobu. Treba da povrate poverenje u sebe i svoje mogućnosti. Sve što budu radile bez pomoći drugih će biti uspešno. Ovo se naročito odnosi na polje finansija u kome su ove osobe jake.


Kiron u znaku Bika ili u 2. kući

Sa Kironom u znaku Bika ili 2. kući osoba može imati osjećaj manje vrijednosti i nesigurnosti u sebe, pa će stoga pridavati veliki značaj materjalnim posjedima. Osoba sa ovakvim K može imati neku stvarnu invalidnost ili fizičku traumu s kojom se treba nositi. Tijelo može biti potreseno i pod rigoroznom kontrolom zbog intenzivnih a neprihvatljivih seksualnih i prizemnih instinkta. Bitno je prepoznati i svjesno koristiti te pokretačke motive, kako ne bi zapali pod njihovu vlast, te trošili veliku količinu energije u njihovom potiskivanju.
Treba osluškivati svoje tijelo: jesti ono što tijelo traži, spavati kada se ima potreba za tim i sl.
K u Biku ili 2. kući obično označava pitanja vezana za bogatstvo i novac. S jedne strane tu su osobe koje žele ostvariti veliko bogatstvo, ali se ne znaju nositi s odgovornostima koje dolaze s njim; s druge strane osobe mogu imati prirodnu potrebu da dijele sa drugima. U oba slučaja kontrola resursa je bitna.
S negativne strane to ukazuje na osobe koje opsesivno žele kontrolirati svoje instinktivne i seksualne potrebe ili su orjentirani ka kontroli drugih ljudi. Međutim, oni mogu biti odlični menadžeri za resurse drugih ljudi.
Tu se ponavlja K teme da se može pomoći drugima ali ne i sebi.
Pozicija K u Biku ili u 2. kući ponekad označava i materijalno siromaštvo, što često stvara preuveličan osjećaj važnosti materijalnog posjedovanja.
Također je česta značajka K u ovoj poziciji nemogućnost da se stvari vide simbolično nego se bukvalno sve shvata.

Sh[o]ne

  • **
  • 277
  • +2/-0
  • Pol: Muškarac
    • lastfm
    • Pogledaj profil
Odg: Kako tumačiti natalnu kartu?
« Odgovor #11 poslato: Februar 17, 2011, 17:00:24 »
Lilit u trećoj kući


Treća kuća odslikava kako razmišljamo, kako komuniciramo sa okolinom i kako je profilisan naš intelekt. Kada se u njoj nađe Lilit, koja predstavlja nelični princip i koja nema tolerancije za ljudske sebičnosti, slabosti i emocije, mogu nastati dva različita scenarija u razvoju osobe koja ima Lilit u trećoj kući.

U prvom slučaju imamo osobe koje imaju britak um i kreativnu maštu, pa uspevaju da u komunikaciji sa spoljnjim svetom postignu lično ispunjenje i oslobode se frustracija perioda adolescencije. Te osobe su uspele da svojim objektivnim i neličnim ponašanjem i pristupom oslobode pozitivnu mentalnu energiju svoje Lilit. One postižu uspeh u poslovima kojima se bave jer pravilno koriste svoj intelekt, kreativnost i sposobnost komunikacije.


U drugom slučaju imamo osobe kod kojih lični ego, njihov ili druge osobe od koje su emocionalno zavisni, dominira njihovim razmišljanjem, sužava ga, ograničava njihovu kreativnost i otežava njihovu sposobnost komunikacije. Ovakve osobe su frustrirane, blokirano je njihovo logično razmišljanje i sve shvataju lično. Takve osobe se osećaju pobeđene i pre nego što počnu neku aktivnost ili posao. Lilit, kao antiteza ličnih želja u nama, oslobađa svoju negativnu energiju čineći njihovu komunikaciju nerazumljivom, njihovo konkretno delanje neefikasnim. U najtežim slučajevima te osobe imaju probleme sa govorom i u kasnijim godinama ( mucanje, nerazgovetnost ) ili konfrontacije sa okolinom, braćom, sestrama i susedima.

Da bi osoba sa Lilitom u trećoj kući emocionalno sazrela i oslobodila svoje potencijale na pravilan način, potrebno je da shvati da se mora otrgnuti od preokupacije samom sobom i isključiti lična osećanja iz posla ili konverzacije.


Venera u trećoj kući


Venera u trećoj kući ohrabruje druge na konverzaciju. Ove osobe su lepog vaspitanja, prvržene porodici i prijateljima. Saosećaju sa drugim ljudima i veoma su lagane za saradnju. Vrlo su prilagodljive i snalažljive. Vesele su i prijatne, pa lako privlače društvo. Naklonjeni su estetici i lepim manirima. Izražavaju se biranim rečima i vole kniževnost i umetnost.

Vrlo su receptivnog duha i učenje im ide od ruke. Vole da putuju i sklapaju nova poznanstva. Vole da ugađaju drugima, a naročito osobama do kojih im je stalo. Seks i erotika im nisu najvažnije stvari na svetu. To im je još jedan način da ugode drugima i učine da im je prijatno u njihovom društvu.


Merkur u trećoj kući

Merkur se ovde odlično oseća. Govori o intelektualno jakim osobama, koje vole da pišu i putuju. Vrlo se lepo izražavaju, dinamične su i spretne u komunikacijama sa okolinom. Pored njih vam nikad neće biti dosadno. Veoma su radoznale, ponekad i preteruju u tome, vole da uče i imaju logičan način razmišljanja. Ponekad su previše pričljive. Mogu imati problema sa slabim nervima. Potrebno je da se čuvaju opasnosti na putovanjima.]


Jupiter u trećoj kući

Osobe vole da putuju i to im se često i ostvaruje. Imaju naglašenu moralnost i optimizam, visoko obrazovanje i filozofski način razmišljanja. Njihovi rođaci i prijatelji ih podržavaju i pružaju im pomoć. Uspevaju da svoja uverenja pretvore u dobit. Imaju bezbrižan stav prema životu i želju za brojnim vezama. Pričljivi su i gladni novih saznanja. U tome znaju da preteruju pa postoji opasnost da se upuste u tračeve.

Saturn u trećoj kući

Ljudi dosta spori u razmišljanju i izražavanju. Međutim u pitanju su veoma duboka i logična rasuđivanja, sa sklonošću da se problem istražuje do srži, pa zato deluju sporo. Imaju komplikovane odnose sa svojom okolinom i bliskim rođacima. Ponekad se razvija rivalstvo sa bratom ili sestrom. Stvari im u životu ne idu lako od ruke pa moraju dosta da se trude da bi postigli cilj. Opterećeni su nepotrebnim strahovima, brigama i kompleksima.

Mesec u trećoj kući

Imate radoznao i prilagodljiv um. Vešti ste u kominikacijama sa okolinom i to i usmeno i pismeno. Lako ulazite u emotivne veze, ali ih lako i ostavljate. Imate problem uspostavljanja čvršće i trajne sentimentalne veze. Više ste skloni maštanjima nego delanju. Volite da putujete i da menjate mesto boravka. Odnos sa braćom ili sestrama igra važnu ulogu u vašem životu. Duhoviti ste i interesantni za društvo.

Mars u trećoj kući

Energične, ponekad svadljive i samostalne osobe. Vrlo su realne i stvari nazivaju pravim imenom. Međutim, dešava se da zbog svoje brzopletosti pogreše. No, to ih neće pokolebati da nastave dalje. U komunikacijama znaju da budu napadni, britkog su uma i ponekad zajedljivi. Dešava se da imaju porodičnih svađa sa rođacima i pehove na putovanjima. Vole literaturu, proučavaju je, a ponekad i sami pišu.

Uran u trećoj kući

Daruje pronalazački duh i inteligentno izražavanje. Ove osobe mogu biti sjajni mislioci ili pisci, ali i ekscentrični čudaci. Vrlo su intuitivne i imaju izvrsnu moć opažanja. Leže im prirodne nauke i matematika. U odnosima sa braćom i sestrama imaju uspone i padove, a često u životu moraju da se odvajaju od svojih bližnjih. Veoma su aktivne i ne štede svoju energiju. Treba da budu pažljivi u saobraćaju i na kraćim putovanjima.


Sunce u trećoj kući

Vi ste izuzetno komunikativna osoba koja se jasno izražava, ima smisla za literaturu i medije. Obrazovanje i učenje vam idu od ruke i imate blistavi intelekt. Volite da gajite puno poznanstava, rado ste viđeni u svojoj okolini, među susedima i prijateljima. Vaši odnosi sa braćom i sestrama su na zavidnom nivou. Dinamični ste, volite da putujete i na tim putovanjima upoznajete nove osobe i proširujete svoje vidike

Neptun u trećoj kući

Reč je o osobama koje imaju razvijenu sposobnost da razumeju druge ljude, zahvaljujući pre svega svojoj osećajnoj prirodi. Imaju naglašenu fantaziju i maštovitost pa ih to može odvesti na pogrešne zaključke i zamagliti um. Njihova priroda je veoma mistična, takve su im sklonosti i težnje. Zainteresovani su za duhovni život i spiritualni razvoj. Povremeno mogu biti veoma nadahnuti i kreativni. Skloni su obmanjivanju i samoobmanjivanju.

Pluton u trećoj kući

Ove osobe deluju detinjasto, ali uspevaju da izvrše ono što su naumili. Često su to veliki poduhvati jer su ovo veoma inteligentne osobe, prilično širokog dijapazona znanja sa izraženom kreativnošću. Druge ljude ne shvataju baš najbolje mada imaju potrebu za komunikacijom. Moć opažanja im je naglašena. Imaju potrebu i smisao za privatnost. Znaju da budu cinični i da obmanjuju okolinu. Treba da se paze u saobraćaju.


Severni čvor u trećoj kući - Južni čvor u devetoj kući

Još od najranijeg detinjstva ove osobe su sklone traženju nekih drugačijih vrednosti i znanja. Prosto su upućene na stvaranje nekog svog života, a manje su spremne da ga izgrađuju po uzoru na druge ili sa drugima. Komunikacija sa okolinom im je često bila dosadna i nisu u njozi istinski učestvovali. Čak bi se moglo reći da su i zapostavile komunikaciju sa okolinom zbog svoje angažovanosti na učenju i drugim ličnim aktivnostima. Sve ovo je rezultat njihove karme nakupljene u prethodnim životima. Put ka sreći, put ka ostvarivanju karmičkog cilja u sadašnjem životu je vezan za komunikaciju sa okolinom. Moraju da nauče da komuniciraju sa drugima i da budu upućeni na takve komunikacije, ma kako da im se one nekada činile dosadne i nesuvisle. Potrebna je komunikacija sa velikom toplinom u kontaktu. Kada jednog momenta shvate da ih drugi slušaju i da su im interesantni, za njih više neće biti problema.

Sh[o]ne

  • **
  • 277
  • +2/-0
  • Pol: Muškarac
    • lastfm
    • Pogledaj profil
Odg: Kako tumačiti natalnu kartu?
« Odgovor #12 poslato: Februar 17, 2011, 17:00:34 »
Lilit u četvrtoj kući


Četvrta kuća vlada domom i porodicom, zatim početnim i krajnim godinama života i našim podsvesnim ciljevima. Osobe sa Lilitom u četvrtoj kući imaju naglašenu vezanost za porodicu i ta veza u velikoj meri određuje njihovu podsvest još od najranijeg detinjstva. Strahovi od emocionalnog odbacivanja od strane roditelja, gubitka roditelja ili razaranja porodice, su veliki izvor frustracija u detinjstvu.

Ako je Lilit na dobar način integrisana u četvrtoj kući ( dobar aspekt sa vladarom te kuće ili drugim planetama ), tada dolazi do oslobađanja njene pozitivne energije i osoba uspeva da razreši svoje strahove i frustracije pravilno sazrevajući i doživljavajući emocionalno ispunjenje. To postiže usmeravanjem pažnje i interesovanja na spoljašnji svet i stimulisanjem svoje objektivnosti.


Osoba nalazi zadovoljstvo u potpunoj nezavisnosti i produktivna je na mentalnom i kreativnom planu. Lilit na ovaj način ne udaljuje takvu osobu od porodice već samo postavlja sve stvari u životu na svoje mesto. U suprotnom slučaju, ako Lilit nije dobro integrisana u četvrtoj kući, tada njena negativna strana ima dominantnu ulogu. Osoba nije u stanju da se oslobodi svojih strahova i sve oko sebe doživljava isključivo lično.

Osoba je emocionalno zavisna i nezrela, previše vezana za porodicu. Njen način da se, kako tako, nosi sama sa sobom, ispoljava se u izbegavanju problema i konflikta. Držanje dalje od problematičnih stvari i situacija je veoma izraženo kod nje i to im je neophodno radi duševnog mira. Takođe osoba živi u senci drugih ljudi, povučena je i neizražajna. Ona nije u stanju da preusmeri svoja interesovanja ka spolja i aktivira svoje mentalne i kreativne potencijale.


Venera u četvrtoj kući

Označava osobe koje žive u harmoničnim odnosima sa svojim roditeljima. Njihove aktivnosti su orijentisane na dom i porodicu. Imaju lepo uređenu kuću ili stan, ispunjenu vrednim umtničkim predmetima. Poseduju dar za ukrašavanje i slikanje. Oko sebe žele i izgrađuju mirno i harmonično okruženje. Zbog svoje naivnosti i dobronamernosti mogu pretpeti ljubavno razočarenje u vidu prevare ili napuštanja od strane partnera. Vole poslastice i đakonije i u njima znaju da prekomerno uživaju. Zbog toga imaju često smetnje sa probavom. Provode lep i miran život. I detinjstvo i starost su im srećni.

Merkur u četvrtoj kući

Ovo su osobe koje su pod velikim uticajem roditelja i porodice. Vezani su za porodičnu tradiciju. Imaju smisla za podučavanje drugih. Skloni su da stalno analiziraju svoje emocije. Odgovaraju im poslovi koji se odvijaju u kući. U kući im je uvek dinamično i dosta ljudi prodefiluje kroz nju. Često ovakav položaj Merkura ukazuje na selidbe i promene stana i mesta boravka.


Jupiter u četvrtoj kući

Jupiter u četvrtoj kući ukazuje na osobe koje najveću sreću doživljavaju kroz porodicu i dom. Puni su roditeljske ljubavi koja ih usrećuje. Obično su najsrećniji delovi njihovog života detinjstvo i starost. Imaju uspeha u privatnom porodičnom biznisu. Staraju se o porodičnom imanju i posvećeni su tome. Vole da poseduju lepu i veliku kuću. Imaju sklonosti za studiranje i bavljenje poljoprivredom.

Saturn u četvrtoj kući

Ove osobe osnovu svog identiteta nalaze u porodici i domu. Pa ipak one imaju teškoća u komunikaciji sa roditeljima i kasnije sa sopstvenom decom. Samo zahvaljujući velikoj ljubavi uspevaju da preovladaju teškoće u komunikaciji sa članovima svoje porodice i srede svoj porodični život. Mogu preživeti gubitke, ali ne svojom krivicom već zbog opšteg razvoja događaja u svom zavičaju ili domovini. Saturn u četvrtoj kući često znači dug život.

Mesec u četvrtoj kući

Vi ste osoba porodičnog duha sklona porodičnom životu. Miran domaći život ispunjen intimnostima vas sasvim zadovoljava. Jednostavni ste, štedljivi i okrenuti praktičnim stvarima. Moguće je da ćete se u životu par puta seliti. Skloni ste ka okultizmu i mistici. U detinjstvu su roditelji odigrali veliki uticaj na vas, a to nasleđe vam je i danas veoma važno. Prošlost i emotivne doživljaje nikad ne zaboravljate.

Uran u četvrtoj kući

Ukazuje na osobu koja je veoma nezavisna od roditelja i porodice. Ona često naglo prekida odnose sa roditeljima ili porodičan život. Ako i ima stabilnu porodicu onda je ona postavljena na vrlo nekonvencionalnoj osnovi. Osoba je intuitivna i brzo menja ideje. Ima sposobnost da spozna prošlost i predvidi budućnost. Orijentisana je na istraživanje osnovnih načela i ima dubokog smisla za okultizam. Treba da se čuva požara ili eksplozije.

Mars u četvrtoj kući

Ovo su osobe snažne građe i urođene vitalnosti. Podložne su promenama raspoloženja. Usredsređeni su na porodicu i domaći život. Ponekad su nemirni i grozničavi, pa znaju da preuveličavaju stavri koje se oko njih dešavaju. To prouzrokuje porodične svađe i probleme koji ih prate kroz život. Često su nečim nezadovoljni i imaju teškoća da se iskažu. Njihove aktivnosti su predvođene instinktima.Treba da se čuvaju povreda i požara.


Sunce u četvrtoj kući

Veoma ste vezani za dom i porodicu. Imate dobre odnose sa svojim roditeljima i oni vam pomažu u životu i vrše pozitivan uticaj na vas. Veliki ste patriota i volite svoj zavičaj, svoju domovinu i svoj narod. Volite lepo uređen stan, kuću, dvorište. Sunce u četvrtoj kući donosi lepo detinjstvo, ali i lepe stare dane. Signal je da ćete imati uspeha u privatnom biznisu. Ukoliko je Sunce ugroženo lošim planetarnim uticajima onda donosi svađu u porodici i loše odnose sa roditeljima.

Neptun u četvrtoj kući

Može ukazivati na nejasnoće u poreklu osobe, ili neke tajne u vezi sa tim. U svakom slučaju postoji neka porodična tajna. Osoba ima nežnu i osećajnu prirodu. Njena duhovna percepcija je na izuzetnom nivou i ima duhovnu potrebu unutrašnjeg jedinstva sa drugima. Melanholičnog je temperamenta i ne baš stabilnog karaktera. Sklona je razočarenjima i pati zbog njih. Prija joj život pored vode ili na ostrvu. Ponekad u životu ima problema sa vodom.


Pluton u četvrtoj kući

Osobe imaju jaku imaginaciju i maštu, pa ih to može odvući u vode okultizma i magije. Imaju jak instikt za proučavanje tajni prošlosti i zagonetki prirode. Često su veoma osetljivi i reaguju na zračenje zemlje. Vezani su za porodicu, dom i rodni kraj. Najveće promene u životu će doživeti upravo kroz porodici i dom. Mogu biti fanatici i destruktivne osobe. Među njima ima i prevaranata i hohštaplera.

Severni čvor u četvrtoj kući - Južni čvor u desetoj kući


Ovakav raspored čvorova označava osobe koje su usmerene ka traženju ličnog, profesionalnog i emotivnog uspeha. Njihove ambicije nisu male i na sve su spremne da bi dostigle vrh. U prethodnim životima su bili zapostavljani od nekog autoriteta ( otac ili druga osoba koja je u njihovim očima bila nesumnjivi autoritet ) i zato su sada rešeni da uspostave sopstveni autoritet. Međutim nije dobro za njih da veći deo svog sadašnjeg života potroše u sređivanju računa iz prošlosti. Zbog jurnjave za uspehom bi mogli zapostaviti porodicu, a upravo je ona njihov stub postojanja. Treba zanemariti potrebu za javnim priznanjima i ostvarivanjem vrednosti koje su vezane za moć i autoritet. Treba prihvatiti mogućnost da se nalaze ponegde i u pozadini događanja. Tada će njihov život biti mnogo lepši i sadržajniji.

Sh[o]ne

  • **
  • 277
  • +2/-0
  • Pol: Muškarac
    • lastfm
    • Pogledaj profil
Odg: Kako tumačiti natalnu kartu?
« Odgovor #13 poslato: Februar 17, 2011, 17:01:02 »
Lilit u petoj kući


Lilit u petoj kući stvara preterani nagon za potpuno individualizovanim samoizražavanjem. Ove osobe imju povećanu želju da izraze svoju volju i različitost u svakoj prilici. Njihove frustracije vode korene iz detinjstva usled straha da će biti viđeni kao deo grupe u kojoj se neće prepoznati njihova posebnost. U svojoj želji da razreše taj problem mogu biti naivni u pokušajima da privuku pažnju na sebe i steknu večnu ljubav.
Da bi se oslobodile svojih strahova i odrasle, ove osobe se moraju depersonalizovati kroz važna interesovanja u struci, kroz ispoljavanje svog talenta i uma. Na taj način one dopunjuju svoju ličnost i sazrevaju kroz bogatstvo duha, a ne kroz svoju emocionalnost koja nije daleko od narcisizma. Tada samopouzdanje i lično zadovoljstvo nalaze u kreativnom izražavanju i nije im potrebno da dobijaju pohvale i obožavanje kako bi potvrdili sebe.


U ovakvim situacijama osobe uzdižu svoj poziv i postaju važan do onoga što rade. Svojim entuzijazmom i verovanjem inspirišu i druge osobe da ih slede. Iskazuju veliku ljubav i toplinu za svakog ko se nađe u njihovoj blizini.

U suprotnom slučaju, ukoliko proces depersonalizacije izostane ili bude neuspešan, osobe sa Lilitom u petoj kući se ponašaju dogmatski i diktatorski. Stalni strah da se ne izgube u gomili je prisutan i njegova refleksija dovodi do potrebe da se ponašaju dramatično i arogantno kako bi skrenuli pažnju na sebe. Želja da se nalaze u centru pažnje, ove osobe često usmerava da se bave politikom ili poslovima zabave. Ovakve osobe ostaju veliki individualisti i pre ili kasnije će se udaljiti od drugih. Na kraju, bekstvo od ostalih im preostaje kao jedina potvrda njihove posebnosti za čime vape ceo svoj život.

Venera u petoj kući


Ove osobe na ljude reaguju na pozitivan način i pravo je zadovoljstvo biti u njihovoj blizini. Rođeni su veseljaci, zabavljači i glumci. Život im se odvija sa lakoćom i znaju da uživaju u njemu. Uspešni su na javnim priredbama, u radu sa omladinom i decom. Imaju smisla za poslovne špekulacije,a nisu retki ni dobici na igrama na sreću.

Imaju sreće sa osobama suprotnog pola i uspešan ljubavni život.
Vole čulna zadovoljstva i uživaju u erotici i seksu.
Ljubav je visoko na listi njihovih prioriteta.
Najbolje se osećaju i u svemu su najuspešniji kada su zaljubljeni i kad vole.

Merkur u petoj kući

Vole zabavu, pozorišta, sportske terene i druga mesta za igru. Raznolikih su interesovanja, kreativni, lepo vaspitani, romantični, uvek sveži i lepršavi. Vole igre na sreću i špekulacije. U ljubavi traže intelektualnu i duhovnu komponentu. Kao roditelji se posvećuju svojoj deci i nalaze veliko uživanje u tome. Neprekidno sa njima pričaju i uspostavljaju snažne veze pune ljubavi. Često imaju više dece.

Jupiter u petoj kući

Često predstavlja znak da će osoba u životu imati jednu veliku ljubav, ali i mnogo ljubavnih iskustava. Možda ljubav sa profesorom ili sa nekom drugom obrazovanom osobom, možda ljubav u inostranstvu. Jupiter u petoj kući znači i uspeh u igrama na sreću i špekulacijama. Osoba voli da se zabavlja, i pravi je majstor da sve, čak i teške prilike učini zabavnim. Voli zadovoljstva i lep život. Ima obično dosta dece i uživa u pružanju roditeljske ljubavi.

Saturn u petoj kući

Previše ozbiljne osobe koje imaju teškoća da se opuste i uživaju u životnim radostima. Imaju više sreće sa parama nego u ljubavi. Njihove ljubavne veze su malobrojne i dosadne. Tek u kasnijim godinama se stvari na tom planu popravljaju. Imaju problema da iskažu svoju kreativnost do kraja zbog ograničenja koja sami sebi nameću. Nemaju mnogo dece, ali često imaju problema sa njima.

Mesec u petoj kući

Vi ste kreativna osoba. Imate naglašenu instinktivnost i to u velikoj meri doprinosi vašoj originalnosti.Veoma ste društveni, volite zabave i zadovoljstva. Velikodušni ste, volite raskoš i proživljavate ljubavne zgode. Strastveni ste i ljubav je važna u vašem životu. Zbog nje ste spremni puno da rizikujete. Ponekad previše verujete u svoje mogućnosti, a skloni ste snobizmu i taštini. Imate naglašenu sklonost ka špekulacijama.


Mars u petoj kući

Ovo je jak pokazatelj za strasne osobe koje imaju zdrav seksualni život. Dosta su zaokupljeni svojim ljubavnim životom koji je vrlo dinamičan. Kada upoznaju osobu koja im se sviđa lako ulaze u brak. Osobe su kreativne i uspešne u sportovima, igri, zabavi. Vole takmičarsku atmosferu i nadmetanje. Nisu dobri špekulanti. Imaju ponekad problema sa decom, a kod žena Mars u petoj kući donosi teži porođaj.


Uran u petoj kući

Ukazuje najčešće na veliku i originalnu kreativnost. Osoba se bavi neobičnim stvarima i sklona je da ulazi u avanture, rizike i špekulacije. Postoji i sklonost ka kockanju. Ljubavni život je veoma dinamičan i nepredvidiv. Osoba je zaljubljive prirode, ali dolazi do iznenadnih raskida. Neobična seksualnost sklona perverzijama i težnja ka slobodnoj ljubavi. Zbog takve prirode osoba se upušta u opasne afere.

Sunce u petoj kući

Vi ste večiti optimista i vesela osoba. Volite zabave, mladalačke provode, imate smisla za javne nastupe. Imate sreće u ljubavi i dobri ste u tome. Naglašen vam je eros i seks doživljavate na pravi način, kao životnu radost i emotivno pražnjenje. Inklinirate ka sportu, vežbanju, zdravom i kreativnom životu. Volite decu i imate sreće sa njima. Lako dolazite do zarade, imate smisla za špekulacije, a ako kupujete lutriju jednom ćete dobiti glavnu premiju.

Neptun u petoj kući

Ove osobe osećaju veliku ljubav prema lepoti i umetnosti. Sklone su da obožavaju i idealizuju voljenu osobu, odnosno ka platonskoj ljubavi. Često više sanjaju i maštaju o ljubavi nego što se u praksi trude da je ostvare. Imaju brojne planove, mnogo želja i puni su entuzijazma. Veoma su zavodljive i vernost im nije jača strana. Ponekad znaju da preteraju i da svoju strast usmere u pogrešnom pravcu.


Pluton u petoj kući

Osobe koje mogu postati opsednute ljubavnom vezom. Sklone su mnogim erotskim pustolovinama, pa i nastranostima u seksu. Manipulišu sa partnerom i svaka veza ostavlja tragove na njima. Ljubavne zgode determinišu njihov život i mogu biti fatalne donoseći im nesreću. Vezane su za decu i imaju potrebu da im pruže najbolje. Zbog toga mogu preopteretiti sebe. Veoma su kreativne i dinamičnog karaktera. Treba da se čuvaju poroka kockanja.


Severni čvor u petoj kući - Južni čvor u jedanaestoj kući

Ovo su osobe koje imaju prevelike planove i želje u odnosu na svoje realne mogućnosti. Njihovo karmičko nasleđe ih vodi ka preteranom maštanju i sanjarenju, te očekivanju da se stvari same od sebe reše. To, da stvari reši neko drugi za njih, utiče da su previše pasivni i da se ne trude dovoljno da urade ono što im valja činiti. Njihov karmički put je upravo da sebe usmere na konkretnu kreaciju i realizaciju, a ne samo na intenzivne želje i oslanjanje na druge. Važno je da u svakom poslu odvoje realnost od mašte i da samodisciplinocano obavljaju svakodnevne poslove. Takođe i u odnosu sa partnerom moraju da koriguju svoje stavove. Njihovi kriterijumi su tako nerealni da jedna osoba ne može sama da poseduje takve osobine. Zbog toga su razočarani skoro svakim partnerom. Oblast zabave i rada sa decom im naročito leže. Deca će im u životu doneti vrhunska zadovoljstva.

Sh[o]ne

  • **
  • 277
  • +2/-0
  • Pol: Muškarac
    • lastfm
    • Pogledaj profil
Odg: Kako tumačiti natalnu kartu?
« Odgovor #14 poslato: Februar 17, 2011, 17:01:15 »
Lilit u šestoj kući


Lilit u šestoj kući daje osobe koje se najbolje iskazuju kada rade u uslovima pune nezavisnosti, mašte, dovitljivosti i odlučnosti. One spadaju u najsavesnije i najsnalažljivije radnike. Poseduju oštro oko za detalje u poslovima koji zahtevaju um i jaku maštu. Najbolje rezultate daju kada su mentalno i kreativno preokupirani dok je sve ostalo isključeno.

Na rutinskim poslovima, u uobičajenim uslovima rada kada nije potrebna mašta i kreativnost, ove osobe se osećaju kao riba na suvom i nemaju nikakvo zadovoljstvo u onome što rade. Osećaju se kao u zamci i postaju uznemireni, pogotovo ukoliko nemaju neki nezavistan sporedan posao ili hobi, preko koga bi mogli bar delimično da plasiraju svoju kreativnost.


Neiskazana mašta na mentalnom nivou stvara preterano kritičke stavove, preveliko insistiranje na sitnicama ili nerazumnu brigu za zdravlje koja se graniči sa hipohodrijom.

Osobe u čijoj šestoj kući se nalazu Lilit imaju talenta za neobična zanimanja. Ne brine ih naročito da li će biti prihvaćeni, ako osećaju da je sadržina posla kojim se bave korisna ili ako zadovoljava njihov apetit za neobičnim. Među njima ima dosta veoma inteligentnih ljudi koji se nalaze na rukovodećim mestima. To su nepristrasne osobe sposobne za hladan odnos, argumentovano kritikovanje i vrlo efikasne. Sve svoje potrebe završavaju preko posla i kroz posao.

Lilit najveći magnetizam stvara u kući u kojoj se nalazi. Tako ove osobe najveći magnetizam ispoljavaju na svom radnom mestu i prilikom obavljanja posla.


Venera u šestoj kući


Ovim osobama je rad važan koliko i ljubav, odnosno osećaju veliku ljubav prema radu. Najznačajnija događanja u životu su im vezana za posao. Tamo susreću i upoznaju ljubavne partnere, a često iz toga proizilazi i brak. Imaju dopadljivi nastup i uspeha na poslu. Nose urednu i lepu garderobu i veoma su vredni. Zdravlje ih dobro služi, ali mogu da imaju problema sa impotencijom i veneričnim bolestima.

Umeju da razviju ljupke odnose uzajamne simpatije, ali bez seksa. Prevelika usmerenost na ovozemaljske stvari sprečava ih da se do kraja opuste i uživaju u ljubavi i seksu. U braku je najveći kohezioni faktor zajednički rad.

Merkur u šestoj kući

Ovo su osobe sa dobrim nervima, brzim refleksima, sposobne da se bave detaljima više od bilo kog drugog. Precizne su, vredne i ostvaruju dobar rejting na svom poslu. Nemaju smisla za rukovođenje i bolji su kao podređeni nego kao šefovi. Uvek nešto rade, a kada nemaju posla oni će ga izmisliti. Vode računa o svom zdravlju. Kao deca su bili bolešljivi. Imaju osetljive disajne organe.

Jupiter u šestoj kući

Ovakve osobe su obično dobrog zdravlja pod uslovom da izbegavaju neumerenost. To su uredni ljudi koji se pridržavaju konvencionalnih normi, vode računa o svom ponašanju. Predani su svom poslu i dobro se slažu sa kolegama. Znaju da budu posvećeni i više nego što je uobičajeno svom poslu, a naročitu pažnju pridaju detaljima. Vole kućne ljubimce i uspešni su u studijama medicine i veterine.

Saturn u šestoj kući

Pouzdane, precizne i efikasne osobe, pogotovo kada je posao u pitanju. Ne kasne sa obavezama i sve završavaju pre roka. Vole da su samostalni i timski rad im nije baš najbolja osobina. Ponekad okolini deluju kao osobenjaci. U radu pronalaze gro svog životnog zadovoljstva. Previše se brinu, pa i za nevažne stvari. Vode računa o svom zdravlju. Često im je ishrana specifična, a među osobama sa Saturnom u šestoj kući ima najviše vegetarijanaca.


Mesec u šestoj kući

Često ćete menjati ono čime se bavite dok ne pronađete posao koji vas zadovoljava. Kada radite najvažnije vam je da ste time ispunjeni, da se osećate korisno i produktivno. Glava vlada vašim srcem. Pedantni ste, korektni i jednostavni. Vodite računa o svom zdravlju, ali je ono promenljivo. Posebno vam je osetljiv stomak. Mnogo toga u vašem zdravlju je na psihosomatskoj osnovi.


Mars u šestoj kući

Kod ovih osoba je izražena ljubav prema urednosti i detaljima. Veoma su istrajne, metodične i analitične. Imaju smisla za bavljenje naučnim delatnostima. Znaju da iskoriste svaku situaciju da bi stigli do cilja. Vode dosta računa šta se o njima govori i dosta su sumnjičavi. Posao im je važniji od zadovoljstva. Često imaju zdravstvenih problema, hvataju ih groznice, zapaljenja i razne ozlede. Dešava im se da budu podvrgnuti operaciji.

Uran u šestoj kući

Ukazuje na jedinstvene osobe koje se razlikuju od uobičajenih klišea. Sve što rade rade na sebi svojstven način i veoma su originalni. Teško prihvataju svakodnevne norme i uhodane rutine. Najbolji su kada su prepušteni sami sebi. Tada njihova kreativnost i marljivost najviše dolaze do izražaja. Imaju problema sa zdravljem, naročito sa nervima, ali vode računa o njemu. Koriste im alternativne metode lečenja.

Sunce u šestoj kući

Vi vodite računa o svom izgledu i imate dobro zdravlje, o čemu se takođe znalački starate. Posao kojim se bavite vam ide od ruke, imate dobre odnose i saradnju sa kolegama sa posla. Vaši potčinjeni vas slušaju i cene. Volite kućne ljubimce i životinje uopšte. Veoma ste uredni i pedantni, pa u tome znate i da preterujete. Ponekad previše vodite računa o sitnicama. Više ste okrenuti radu nego porodičnim stvarima.

Neptun u šestoj kući

Krasi ih intuitivno razumevanje drugih ljudi. Zato često poseduju i isceliteljske sposobnosti, odnosno na druge ljude deluju umirujuće i pozitivno. U njima je odličan spoj intelekta i inspiracije. Zbog toga su odlični planeri. Međutim, ne uklapaju se najbolje u timski rad i znaju da budu previše cepidlake. Veoma su osetljivi i to ih navodi da se povlače iz javnosti, ili bar da joj nisu skloni.


Pluton u šetoj kući

Vama je u životu potreban cilj. Ukoliko ga ne pronađete život će vam biti nesređen i težak. Usmereni ste na posao i u tome možete prterivati. Samo posao koji ima smisla dolazi u obzir. U suprotnom vaše zdrvlje može da trpi. Često imate bioenergetske i isceliteljske sposobnosti. Prirodno ste skloni da lečite druge ljude pa postoji opasnost da postanete nadrilekar. Vi držite do svog izgleda i ne nedostaje vam šarm. Dosta volite životinje.


Severni čvor u šestoj kući - Južni čvor u dvanaestoj kući

Reč je o osobama koje su vrlo sumnjičave oko svega što se dešava. Njihov skepticizam ih tera na neprestano analiziranje i lutanje. To prouzrokuje da su skloni kretanju linijom manjeg otpora i čestim promenama orijentacije. Sve je ovo rezultat njihovih prethodnih života u kojima su izgubili sigurnost u sebe. Upravo je tu ključ njihovog uspeha u sadašnjem životu. Baš ove osobe mogu postići vrhunske ciljeve samo ako imaju veru u uspeh. Zato je bitno da vrlo dobro definišu svoje ciljeve i krenu u njihovu realizaciju, jedan po jedan, od lakših ka težim. Treba istrajavati pred preprekama, a ne povlačiti se i odustajati zbog tobože loše sreće. Sve ka čemu se kreću u životu treba da dočekaju otvorena srca, sigurni da će im to goditi i da će danas biti bolje od juče, a lošije od sutra. Ova deviza je ključ njihove srećne karme u sadašnjem životu.