Osnovi astrologije

 • 15 Odgovora
 • 27828 Pregleda

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Sh[o]ne

 • **
 • 277
 • +2/-0
 • Pol: Muškarac
  • lastfm
  • Pogledaj profil
Osnovi astrologije
« poslato: Februar 17, 2011, 16:47:54 »
Osnovi astrologije

Astrologija za pocetnike:

Ovo je tema za sve ljubitelje astrologije koji zele da se proucavanju vise posvete...
Ovde necemo tumaciti cele natalne karte(mozda poneki aspekt) vec cemo upravo pomagati jedni drugma u pristupu kako i na koji nacin proucavati astrolologiu...


Sta je astrologija i cime se bavi?

Astrologija proucava covekov odgovor na uticaje. Zvezde nisu ni prijateljski ni neprijateljski raspolozene. One samo odasilju pozitivna i negativna zracenja. To samo po sebi covecanstvu niti steti niti pomaze, nego otvara zakonite kanale za uspostavljanje ravnoteze uzroka I posledice, ravnoteze koju je svaki covek poremetio svojim delima u proslosti.

Što može astrologija i što ne može ?

Danas, kad smo došli do spoznaje da nismo samo igračke u rukama sudbine i da imamo slobodnu volju kojom možemo usmjeriti život u željenom pravcu, astrologija je u jednom svom segmentu usko vezana uz psihologiju. Stara izreka kaže da je karakter sudbina i to je osnovna postavka suvremenih kretanja u astrologiji - spoznati sebe u svoj svojoj cjelovitosti što je najbolji put do ispunjenosti i sreće.
Osnova svakog astrološkog proučavanja je natalna karta. Natalna karta su zaleđeni položaji planeta na nebu u odnosu na zemlju u trenutku vašeg rođenja. Astrologija promatra svemir iz zemljinog vidika, odnosno položaje planeta u odnosu na Zemlju. Bez obzira za što nam natalna karta kasnije služila, ona je baza koja sadrži vašu osnovnu šifru - sve proizlazi iz natalne karte i sve što se događa ili će se događati s vama naznačeno je u njoj. Ona je također i osnova za prognostičku astrologiju koja je najprivlačnija većini ljudi. Međutim, prognostička astrologija ne govori o budućnosti kao o nepromjenjivoj i unaprijed određenoj, ona govori o povoljnim i nepovoljnim budućim periodima te vašim mogućnostima kako da na najbolji mogući način iskoristite prilike koje vam se pružaju ili da se povučete i čekate kada je to bolje za vas, odnosno da budete što kreativniji, u skladu s vremenom i prostorom. Morate uvijek imati na umu da ste u svemu tome najbitniji vi, odnosno da sami donosite odluke i kreirate život, astrologija vam samo u tome pomaže i olakšava vam krizne momente.

Za kvalitetno astrološko tumačenje moramo uvek imati bar 3 dokaza u natalnoj karti osobe.

Zasto je bitan cas rodjenja?

Na osnovu tacnog vremena i mesta rodjenja izracunava se podznak ili Ascedent. U vecini slucajeva to je najbitnije mesto u horoskopu, to je nasa sustina, srz, pa sto je covek stariji postaje i svesniji svog podznaka. Sve planete, njihovi polozaji u znaku, polju i aspekti su u sluzbi naseg podznaka. Cesto se desava da je podznak toliko dominantan da skoro uopste i ne prepoznajemo uopstene karakteristike svog znaka. Isto tako cesto se desava da nam neke jake platete na bitnim mestima u natalnoj karti daju sve svoje karakteristike koje se ne mogu naci ni u nasem znaku ni u podznaku. Svaka planeta, bila ona bitna ili ne ima svoju ulogu u nasem zivotu, svaki njen aspekt, svaki znak, polje pa sve to kad se sabere daje jednu nesagledivu slozenost i pre svega posebnost. Svaki covek i jeste, bas zbog svoje posebnosti, prica za sebe, pa na osnovu datuma, vremena i mesta rodjenja, dobija se natalna slika jednog coveka, jednog zivota, jedne sudbine, koju samo iskusan i dobar astrolog moze delimicno da odgonetne

Zodijak

Zodijak koji mi danas poznajemo je zona nebeskog svoda koja se pruza s obe strane ekliptike,sirok oko 18*,u kom se nalaze planete tj.zvezde.Cini ga 12 sazvezdja koja Sunce prelazi u tolu jedne godine;Zbog pojave precesije ravnodnevnica ,znaci istog ranga,koji ne menjaju imena,ne zauzimaju u toku trajanja ove precesije ista mesta na nebu.Astrologija i ako zasnovana na geocentricnom sistemu,ipak funkcioniseSunce prelazi Zodijak srednjom brzinom od 1* na dan,sto dalje znaci da se u odredjenom znaku nalazi u periodu od 30* ili 30 dana.Tako svaki Zodijacki znak vlada periodom od 30* ili 30 dana,shodno tome vec smo utvrdili da ceo Zodijacki krug ima 360*.Da bi se polozaj zvezdanih tela tj.planeta odredio precizno,1* podeljen je na 60` (60 minuta) a svaki minut opet je podeljen na 60 (60 sekundi).I ako ova podela postoji pri ucrtavanju nebeskih tela tj.planeta i zvezda,u Zodijacki krug,koristimo samo stepene.

Simboli Astrologije

Legende znakova Zodijaka

Zvezde su podeljene na skupove na 20 stepeni juzno i severno od ekvatora na 12 simbolicnih imena.
Za svako sazvezdje vezana je legenda po kome je to sazvezdje dobilo ime i znacaj.

OVAN-Legenda o Ovnu govori da su Argonauti na Kolhidu zaratili zbog krzna ovnova.

BIK-je po legendi Bog Zevs koji se pretvara u bika ne bi li zaveo Evropu dok bere cvece.Legenda dalje govori i osimbolu proleca gde Evropa biku kiti rogove cvecem.

BLIZANAC- simbol blizanaca su Kastor i Poluks sinovi Zevsa.

RAK-rak ima veoma interesantno sazvezdje iako nema definisanu legendu vezanu za ovaj znak;Sazvezdje Raka ima najmanje zvezda.Poznato je da simbol Raka potice iz Alexandrijske skole,dok su stari Egipcani na mesto Raka upotrebljavali simbol KUKCA.

LAV-legenda o Lavu govori o Herkulu koji ubija nemejskog Lava u Argolidi.Junona uvredjena ovim stavlja Lava na nebo.

DEVICA-legenda govori o devici koja ce roditi spasitelja,medjutim iako veoma duboka legenda Grci je nikada nisu verodostojno preveli.

VAGA-jedini je zodijacki znak obelezen predmetom.Legenda o Vagi potice iz Egipta gde kralj Mohos izmislja vagu kao sredstvo za merenje dana i noci

SKORPION-legenda o Skorpionu govoi o tome kako je skorpion ugrizao Oriona koji je sustizao Dijanu.

STRELAC-legenda o Strelcu je neosporivo najlepsa legenda koja govori o kentauru Khironu,sinu Krona i Filire,koji Ahilu prenosi znanje lova,muzike i lecenja.

JARAC-simbol jarca potice od koze Amalteja ili nimfe koja ubedjuje Zevsa na Idi da zbaci svog oca Krona sa prestola.

VODOLIJA-je po legendi Deukalion,sin Prometeja i Pandore,on naime dovodi Helene iz Azije na Parnas.Deukalon i Pira se po legendi spasavaju iz potopa i bacaju za sobom kosti majke(kamenje zemlje)iz cega nice novi rod.

RIBE-legenda o ribana krece kada Orijas Tifon zaplasi Kupida i Veneru zbog cega oni skacu u Eufrat da se spasu.Izuzetno obimna i zanimljiva legenda.

Latinski nazivi Zodijaka

Znaci Zodijaka takodje nose latinske nazive tako je

Ovan-Aries obelezava se sa AR tj.prva dva slova latinskog naziva,svaki znak se isto obelezava(sa prva dva slova latinskog naziva)

Bik-Taurus-TA

Blizanac-Gemini-GE

Rak-Cancer-CA

Lav-Leo-LE

Devica-Virgo-VI

Vaga-Libra-LI

Skorpija-Scorpio-SC

Strelac-Sagitaurus-SA

Jarac-Capricorn-CA

Vodolija-Aquarius-Aq

Ribe-Pisces-PI

[Reklama]


Sh[o]ne

 • **
 • 277
 • +2/-0
 • Pol: Muškarac
  • lastfm
  • Pogledaj profil
Odg: Osnovi astrologije
« Odgovor #1 poslato: Februar 17, 2011, 16:48:15 »
Vladari

Zodijacki krug ima 360 stepeni,svaki znak je vladar 30 stepeni.Kada pocnemo od Ovna,prvog znaka od 12 znakova on vlada od 0 do 30 stepeni zodijaka.Tako dalje idemo krugom Bik od 30 do 60,Blizanac od 60 do 90 i td.
Da bismo znali u kom znaku je neko rodjen moramo znati datum rodjenja,kao i sa zodijakom,odredjeni znak vlada odredjenim vremenskim periodom na osnovu koga odredjujemo sta smo u horoskopu odnosno nas horoskopski znak.

OVAN - 21.03 do 20.04

BIK -21.04 do 20.05

BLIZANAC -21.05 do 21.06

RAK -22.06 do 21.07

LAV -22.07 do 22.08

DEVICA- 23.08 do 22.09

VAGA -23.09 do 22.10

SKORPIJA -23.10 do 21.11

STRELAC -22.11 do 20.12

JARAC- 21.12 do 19.01

VODOLIJA -20.01 do 18.02

RIBE -19.02 do 20.03PRENAGLAŠENA ZEMLJA: To je vrlo zatvoren tip osobe, krut, rigidan, nepoverljiv, težak za komunikaciju i teško ga je izmeniti, ima slab kontakt sa svojim emocijama, jer za njih to nije opipljivo, pošto nemože to da se opipa, vidi, miriše. Inače imaju potrebu da se dokazuju u socijalnom smislu. Nemaju ideale. Žele da postanu nešto jer im to donosi moć i novac. Nemaju inspiraciju, maštu, ali imaju racionalnost - go materijalni interes. Grubi su. Posao ih potpuno okupira. Ako dožive krah za njih je to Kraj, jer su se potpuno identifikovali sa poslom. Poseduju jak cinizam, ne veruju u ideale. Kompenzacija: jak Neptun i Jupiter mogu ih popraviti.

VAZDUH(Blizanci, Vaga, Vodenjak)
Zrak je nevidljiv, a svuda je oko nas… udišemo ga, osjećamo, a najviše ga poistovjećujemo s vjetrovima. U zraku se nalaze razne čestice, zrakom se puno toga prenosi, a tlak i postotak vlage u zraku utječu na naše zdravlje i raspoloženje.Ovo je tip elementa koji je povezan sa mentalnim planom. Kod njih je naglašeno mišljenje u apstraktnoj formi, tj bliske su im: ideje, teorije, koncepti. Imaju racionalan i objektivni pristup činjenicama, lucidnost. "Misaoni tipovi". Vazdušne kuće su: 3, 7, 11. Reakcije brze i živahne, ali ne i postojane i jake (sengvinički). Uvek je spreman na razmenu jer je radoznao. Svest je usmerena na okolinu sa ciljem shvatanja i logičkog utemeljenja stvarnosti. Tipičan primer su Blizanci (intelektualci, apstraktni umetnici, filozofi). Stalna potraga za istinom, govori o idealističkoj crti i duhovnim spobnostima i interesovanjima. Vaga naročito ispoljava potrebu za komunikacijom i posredovanjem. Beskonačno će raspravljati o raznim idejama uz majstorske argumentacije sopstvenih gledišta, ali postoji opasnost da se izgubi u apstrakcijama i izgubi kontakt sa realnošću što je karakteristika Vodolije, problemi nastaju kada je potrebno ubaciti osećanja, sa kojima je ovaj tip u deficitu. Ali zato emocionalno izuzetno brzo reaguje. Ponašanje je društveno, prijateljsko, tolerantno. Oni su element saradnje i komunikacije, i oni su ti koji povezuju ljude Uglavnom su ugodni, ali ne izazivaju baš previše povjerenja - ili previše pričaju ili ostavljaju dojam neozbiljnosti... Pre su posrednici nego predvodnici. Mane: vrlo su neodlučni, kolebljivi, lako je uticati na njih, nikada preterano ne brani stavove iz razloga da bi održao dobre socijalne kontakte. Nedostaje im postojanosti, obično imaju raznovrsne interese, pa se upuštaju u više područja na površan način. Previše su opsednuti svetom ideja, pa se mogu izgubiti i biti vrlo nepraktični. Nemaju dovoljno energije za naporan rad. Veliki su kreativci i obično se dobro snalaze u realizaciji onoga što zamisle Iako je ovaj element najdruželjubivi, odaje utisak hladnoće. Vazdušni sa svim što dođe u kontakt ispituje i traži nedostatak, i na osnovu tih saznanja kreira mentalne šablone i na osnovu čega sve posmatra. Rigidan je. Ima mišljenje o svemu i za sve svoju teoriju, pa u odnosu na to prihvata ili ne sve stvari oko sebe. Kako život ne može da se šablonizira, on često dolazi u koliziju sa stvarnošću (pa mora žrtvovati teoriju ili ljude). Zavisni su od drugih ljudi jer podsticaji (informacije i znanja) dolaze spolja. I najgori Vazdušni tip uvek da u nečemu nešto novo - to im je kvalitet.
Slabost: emocije se ne uklapaju u njihove šablone - sve promisle i racionalizuju pa loše prođu u životu.
Profesija: S obzirom da im je intelektualni plan izražen, često ih nalazimo u području izuma, stvaranja novih teorija i znanstvenih istraživanja.

Blizance možemo poistovjetiti s povjetarcem koji se poigrava, što može biti pomalo izazivajuće, možda čak i iritantno.
Vaga predstavlja lagani dašak vjetra, čak i potpuni mir u zraku, izazivajući osjećaj ugode i sklada.
Vodenjak je neobuzdani vjetar, s kojim se nikada ne zna, jer dolazi iznenada, povremeno divlja i uznemiruje.

Sh[o]ne

 • **
 • 277
 • +2/-0
 • Pol: Muškarac
  • lastfm
  • Pogledaj profil
Odg: Osnovi astrologije
« Odgovor #2 poslato: Februar 17, 2011, 16:48:32 »
PRENAGLAŠEN VAZDUH :Upada u opasnost da sopstvene emocije potpuno potisne. Često ima siromašan ili neuspeo emotivni život, porodica i ljubav su mu na drugom mestu skale prioriteta. Negativne su ličnosti, cinične, podozrive, kritizeri i ozlojeđeni na sebe i svoju teoriju jer nisu u stanju da je odbace. Generalno može biti neugodan ali nikada destruktivan. Previše Vazduha: Nervno napeti, hiperaktivni, previše dosadni, sve ih interesuje ali površno i bez udubljivanja i koncentracije, imaju dve manifestacije: a) sve započnu i ostave i nedovrše. b) izgube se u razmišljanju i planiranju i nikada i ne pokušaju da urade, neodlučnost. U svakom slučaju su najbliži nervnom slomu, histerijama: Savet: potrebna mu je forma opuštanja, meditacije, spavanje. Kompenzacija: jaka Zemlja.

NEDOSTATAK VAZDUHA: U pitanju su ljudi koji mogu teško da uvide da u njihovoj komunikaciji nešto nije u redu, iako je svima oko njih jasno. Imaju slabu percepciju. Često su usamljeni i neprilagođeni ljudi. Vrlo teško se prilagođavaju novonastalim okolnostima, novim idejama - sve jako teško prihvataju. Skloni su nervnim oboljenjima i oboljenjima psihe. Imaju averziju prema knjigama, učenju, koje prekidaju ili ne završavaju. Savet: zaposli ga u novinarstvu, obrazovanju, trgovini. Kompenzuje: jak Merkur ili Uran čime dobija duhovnu fleksibilnost, razumevanje, analitičnost

VODA(Rak, Škorpion, Ribe)

http://img143.imageshack.us/img143/5...lhw6.jpgŽivot je krenuo iz vode, a ona nas i održavana životu. Nedostatak vode dovodi do isušivanja, odumiranja svega, a previše vode može nanijeti velike štete i razaranja. Svaka krajnost djeluje pogubno.
Ljudi vode su intuitivni, osjećajni, nekada i previše osjetljivi.,slažu se sa Zemljanim elementima, nemoguća veza je sa Vatrom. Ne vole Vagu zbog utiska hladnoće, (ukoliko nisi dosada činio, budi izuzetno nežan i pažljiv prema njima). Ovo je element koji vlada emocijama, osobe su ekstremno senzitivne, osetljive i otvorene za sve uticaje okoline. Toliko su ranjivi i otvoreni da se ne može opisati. Vodene kuće su: 4, 8, 12. Upijaju sve vibracije okoline. Oni lako prepoznaju ko je u kakvom raspoloženju i znaju da uspostave psihičku vezu - medijumi, spiritisti, paranormalne sposobnosti. Pošto je nežan lako ga je izmanipulisati, od svih je najsposobniji da shvati tuđe potrebe. Najviše imaju humanosti, razumevanja i altruizma. Najvažnija im je sigurnost. Obično su povezani sa dubokom mudrošću i snagom a da često nisu svesni. Od svih znakova su najviše zainteresovani za istraživanje duhovnog, i u tome imaju najviše uspeha jer proučavaju celim svojim bićem. Najbliži su svom nesvesnom pa mu se mogu javiti neracionalni strahovi. Imaju veliku dozu subjektivizma. Imaju veliku potrebu za mirom, stabilnošću i tišinom. Ljudski odnosi imaju veliku važnost za njih. Teži da okuplja ljude i da im pruža ljubav i zaštitu. Može imati jako velike emocije prema ljudima iz bliskog kruga i postaju prema njima posesivni, malo gušeći, sentimentalni. Odmah prilaze čoveku i pričaju. Kada te prihvati, daće sve od sebe. Mana im je da su logika i racio u drugom planu. Emocije diktiraju raspoloženje i reakcije, a često ne znaju zašto se tako ponašaju. Mora da nauči da napravi logičku distancu od situacije. Oni su vrlo mekan element i poprimaju pečat okoline i imaju potrebu da se prilagode. Vrlo im je važno da ne povrede druge, da ne iskaču iz grupe, prilagođavaju se iako to nije što u dubini duše žele. Zna da uradi i ono što oseća da za njega nije pravo. Skloni su tradicionalizmu. Vremenom im telo strada, ako rade ono što im se ne dopada. Postaju ćutljivi, namćorasti, razdražljivi. Kada mu nije sve potaman ne eksplodira već na sitno pokazuje nezadovoljstvo i posle mu sledi bolest, okolina mnogo ne pati zbog njega. To su osećajni tipovi. Čiste vode se retko nalaze u prirodi jer vreme to ne dozvoljava. Prisutan strah od eventualnog odbijanja daje im osećaj manje vrednosti. Zbog preosetljivosti ne pokazuju emocije što odaje ravnodušnost. Vodeni se lako vezuje za nekoga i opterećuje prošlošću. Poseduje ključ za prilaz podsvesnom, tajanstvenom i mističnom. Škorpija je više emocionalno angažovana i pokazuje više simpatije i antipatije. Kod svih su pobude na akcije inspirisane unutrašnjm stanjem i usmerene ka spoljnjem svetu.
Profesija: zdravstvo, školstvo, gde se nešto daje, pazi i ohrabruje. Predodređeni su za uslužna i terapeutska zanimanja.

Rak je jezero, koje je mirno i bar naizgled bezopasno.
Škorpion je rijeka koja nosi sve pred sobom, pogotovo kad nabuja od obilnih kiša.
Ribe simboliziraju more, tajanstvenih dubina...

NEDOSTATAK VODE:To je mnogo neugodna stvar jer izaziva psihološke, emocionalne i fizičke probleme. Emocije su tada zapostavljena funkcija. U odnos teško unose ljubav, toplinu, teško daju od sebe i slabo prepoznaju svoje emotivne potrebe. Nemaju kontakt sa emocijama. Nije se naučio da daje i prima. U ljubavnoj sferi prognozirati probleme. Često su nepažljivi prema osećanjima drugih ljudi, a sebe doživljavaju da im niko ne treba. Ne veruju u sopstvenu intuiciju. Na fizičkom planu ispoljava se nagomilavanje toksina u organizmu. Savet: kupanje, plivanje i boravak u vodi uopšte. Kompenzacija: Neptun i Mars. jer treba nadomestiti sposobnost i potrebu za identifikacijom sa osećanjima i problemima drugih.

PRENAGLAŠENA VODA:Ove osobe ne mogu na pravi način da upravljaju životom. I najmanji uticaj sa strane ih dezorijentiše je ne mogu da prate sled događaja. Na njih okolina ima jakog uticaja. Često im se čini da ne mogu da se izbore i sa najbanalnijim problebom, što je za druge klasika. Dramatizuju i preuveličavaju. Ponekad mogu biti dobrovoljne žrtve, teško im je da prekinu te negativne odnose. Zastranjuju u iracionalnom jer su previše senzitivni, pa su im drugi realnost. Kompenzacija: stabilnost, Zemljom, a logički element Vazduhom

Sh[o]ne

 • **
 • 277
 • +2/-0
 • Pol: Muškarac
  • lastfm
  • Pogledaj profil
Odg: Osnovi astrologije
« Odgovor #3 poslato: Februar 17, 2011, 16:48:45 »
KOMBINACIJE ELEMENATA

Retko se može naći naglašenost samo jednog elementa u horoskopu, već pre njihova kombinacija. Ima slučajeva kada se dopunjuju i slažu, ali i primera problema. Kombinaciju treba sagledavati u svetlu razumevanja odnosa znak - podznak.

VATRA-ZEMLJA: Ovo je najjača kombinacija. Produkt je snaga i nezaustavljivost. Uvek su u pitanju veliki ciljevi i stvaranje opipljivih rezultata. Uporni su i kada svi odustanu. Retko budu prosečni uvek ostave nešto iza sebe. Često krenu ni od čega, a završe kao bogataši. Za svoju inspiraciju imaju realno utemeljenje. Ne gube razum, odgovorni su i puni samopouzdanja. Nisu baš sebični. Ukoliko su pozitivni, tada su u sferi društvenih pitanja, biznis, politika. Ukoliko su negativni, ispoljavaju se kao despoti, nameću se, bez topline i bezobzirni.

VATRA-VAZDUH: radoznali su i optimisti, nemaju realan pristup životu. Zatvaraju oči pred mračnim stvarima. Često su dobro obrazovani. Sposobni su da krenu u akciju, ali ne izdrže do kraja i rado pokreću nove stvari. Ne vole rutinske poslove. Imaju svoj svet i ne interesuje ih tuđ uspeh. Imaju loš kontakt sa emotivnim i fizičkim potrebama. Ova kombinacija daje lep smisao za humor i sposobnost izražavanja. Profesija: medicinska, psihologija.

VATRA-VODA: Ovo je vrlo neskladna kombinacija elemenata, osoba je u propcepu. Oba elementa su u vezi emocija snažnog intenziteta, koja stvara napetost. Javljaju se ekstremna raspoloženja i kolebljivost između aktivnog stremljenja i pasivnog isčekivanja, zatim između samopotvrđivanja i čežnje za sigurnošću. Impulsivne i emotivne osobe. Ma koliko da su pametni zakaže im logika. U trenutku znaju da unesu zbrku i haos u život. Nedostaje im uzdržanost, samokontrola. Nabijeni su emocijama, uočljivo su promenljivog raspoloženja. Treba da jačaju uzdržanost i samokontrolu. Ali kada je u škripcu, najbolja je jer nema dilema. Vrlo su humani i osećajni, ali i mnogo misle na sebe. Teško ih je predvideti u reakcijama. Duhoviti i često su dobri zabavljači. Ova kombinacija podstiče stvaralačku maštu.

ZEMLJA-VAZDUH: Vrlo neharmonična kombinacija, jer je prisutna razapetost između apstraktnog i praktičnog. Ova kombinacija u pozitivnom smislu omogućava uspešna konkretna dostignuća. Dobre su joj osobine: praktična je, pecizna, pedanterija, inteligentna, dobra procena situacije, hladne su i promišljene, temeljne, organizacione sposobnosti. Loše: formalizam, nisu spontani i nisu entuzijasti.

ZEMLJA -VODA: Krase ih ozbiljnost stabilnost, želja da se zaštiti u svim situacijama, vrlo su produktivni (veliki radnici). Svesni su. Orijentišu se na stvari koje pružaju sigurnost na duge staze. Konzervativni su. Ako je moguće uvek će dinamiku stvari svesti na minimum. Plaše se budućnosti. Reaguju iz straha iz želje da se osiguraju, pa sebe maksimalno ograničavaju. Nedostaje im borbenost, ideali. Sputavaju sami sebe. Imaju negativne misli. Izbegavaju rizik i čvrsto se drže onoga što imaju. Često su manipulativni. Skloni su pasivnosti. Sve uzimaju preozbiljno, pa čak i sopstvenu ulogu. Najbolje je da se bave socijalnim radom.

VAZDUH-VODA: Neskladna kombinacija, ali otvara mogućnost za razvoj, jer ima moć razmišljanja i inteligenciju. Sa druge strane puna je emocija, topline i širine. Pozitivni su, vrlo humani, objektivni i tačno ocene situaciju i ljude. Ne vode posebno aktivan dnevni život. Talenti su za nauku i umetnost. Dobra kombinacija za pručavanje nepoznatog i tajanstvenog. Daju prave savete ljudima. Profesija: profesori, naučnici, lekari., savetnici. Nedostaje im prodornost i ambicioznost i često rade više za druge nego za sebe. Pitaj je za savet - to joj je uloga.

Sh[o]ne

 • **
 • 277
 • +2/-0
 • Pol: Muškarac
  • lastfm
  • Pogledaj profil
Odg: Osnovi astrologije
« Odgovor #4 poslato: Februar 17, 2011, 16:48:57 »
KVALITET ZNAKOVA

Kardinalni znakovi (Ovan, Rak, Vaga i Jarac)

Svaki od tih znakova je vezan uz početak godišnjih doba. Svaki od njih na svoj način govori o aktivnosti, prodornosti, dinamičnim zbivanjima, energičnim osjećajima.Povezani sa kretanjem energije spolja i pritom akcije u određenom smeru. Postizanje autoriteta. Ima jako izražen zahtev za delovanjem. Ili se stvari lično pokreću ili se oseća reakcija na spoljašnje draži. Akcija se razvija iz pasivnosti. Uvek u potrazi za novim mogućnostima. Situacija se posmatra i odmah se uočava prilika za akciju, pa i najmanji razlog. Čest pratilac su krize. Najsnažnije ispoljene energije deluju direktno. Ambiciozni, uporni, preduzimljivi, organizatori. Vole da dominiraju. Vatreni predstavnik je Ovan, vodeni je Rak. Odgovorni su i retko kada zadovoljni. Teže nečem novom. Nisu opušteni. Kardinalni znakovi zrače energijom moći, hrabrosti, samouvjerenosti, ali su i nestrpljivi, a ponekad zbog svoje nemirne energije i direktnog pristupa djeluju bezobzirno. Oni su tu da krče put novim idejama. . Inicijativa. Ključna reč je delovanje.
Ovan je prirodni vođa, Rakovi obično imaju vodeću ulogu u obiteljskom okružju, Vage su vođe u umjetničkim i intelektualnim područjima, a Jarci su odlični kao vođe u političkom i poduzetničkom smislu.

Negativne strane: su nemarnost, nepouzdanost, nemir, brzopletost, neobazrivost. Ako ga nema u natalu: bezvoljnost, mrtvilo, nedostatak inicijative. Ovan i Jarac jasno prikazuju svojstva, dok Rak i Vaga to rade prikriveno.

Ljudi s naglašenim kardinalnim znakovima imaju izražene ambicije i bez problema započinju nešto novo,imaju avanturistički i pionirski duh, uvijek su pokretači i stvaraoci i obično vode druge...

Fiksni znakovi (Bik, Lav, Škorpion i Vodenjak)

Fiksni znakovi označavaju sredinu godišnjih doba, naglašavajući njihovu punoću i nepromjenjivost. Fiksni znakovi u prvi plan stavljaju stabilnost i odgovornost, strpljenje, osjećaj sigurnosti.povezani su sa centripetalnom energijom. Vezani su za princip inercije, tj da se očuva energija. Prilično su kruti. Energetski su najjači znaci. Ne rasipaju energiju lako. Među njima je najviše spiritualnih vođa. Ukoliko ne pokrenu svoju energiju vrlo su lenji, dogmatični i vrlo ih je teško ubediti ili pokrenuti na nešto. Najsposobniji su za upravljanje i vladanje. Najizdržljiviji su i kada ih pokreneš ne zadržavaju se. Nemaju mnogo poverenja u druge, teško primaju savete, tvrdoglavi su i praktični. Ono što se voli i ceni kao vredno to se ljubomorno čuva, pa su i razumni otpori promenama stanja Fiksni vladaju. Njihova je uloga stabilizuju i učvrste stvari koje su kardinalni stavili u pokret i njegovoj gradnji. Stabilizacija. Ključna reč je zadržavanje dostignutog i uživanje zarađenog.

Nedostatak kvaliteta: ukazuje na manjak čvrstine i neprincipijelnost. Imaju vrlo opasan kvalitet ukoliko se pokrenu u lošem pravcu (naročito Škorpija i Vodolija). Osnovno kod Bika i Škorpije je imati, i govore o stvarima i ljudima. kod Lava i Vodolije je biti, Lava govori o uticaju na druge sa ciljem da postane slavan, nikada ga ne uskrati za pažnju. Vodolija zadržava sopstvenu sliku sveta

Ljudi s naglašenim fiksnim znakovima vrlo teško prihvaćaju promjene, prilično su tvrdoglavi, ali i vrlo pouzdani. Kod njih je najizraženija snaga volje. Teško se pokreću, ali zato uvijek znaju zadržati postojeće stanje i ne padaju pred iskušenjima. Mana: podložni su navikama, ritualima, dogmatizam

Promjenjivi znakovi (Bliznaci, Djevica, Strijelac i Ribe)

Promjenjivi znakovi su vezani uz kraj svakog godišnjeg doba, ukazujući da se spremaju promjene pred početak novog godišnjeg doba. Oni ne mogu biti postojani jer im je zadatak prilagoditi se nekim novim uvjetima i okolnostima.Kod njih vlada princip harmonije, spiralne energije. To je znak intelektualne prirode i nestablnosti. Najčešće se susreću u sistemima komunikacija, prenosa informacija. Kod njih je naglašena inteligencija i spretnost, velika radoznalost, maštovitost, čak i osjećajnost. Imaju vrlo malo istrajnosti. Vrlo su krhki, neodlučni i nestabilni. Slabih rezultata. Vrlo su prilagodljivi. Njihova je uloga da dovedu u pitanje postojeće stanje. Sumnja je izvor saznanja. U sferi telesnih funkcija prisutna je veza sa nervnim sistemom i disajnim aparatom. Ona i pored misaone visprenostii probojnosti neće moći da izvrši proboj u svet konkretnog i praktičnog jer je to zadatak kardinalnog koji označava novi početak. Promenljivi su simbol ponovnog dovođenja svega pod sumnju.
Bliznaci su najviše promjenjivi na području misli i stavova, a toliko su radoznali da su spremni na bilo kakve novonastale situacije, Djevice se mogu gubiti u traženju detalja i bez obzira što su najmanje sklone promjenama, nesigurne su u svojim djelovanjima i vrijednostima, Strijelci uživaju u promjenama većih razmjera, skloni su mijenjati i način života, i vjeru i boravište, a Ribe su osjećajno vrlo nestabilne, podložne utjecajima i promjenama raspoloženja.

Ljudi koji imaju naglašene promjenjive znakove mogu biti previše površni, ne vole se nikome i ničemu suprotstavljati, fleksibilni su, neodređeni, bez čvrstih stavova.

Sh[o]ne

 • **
 • 277
 • +2/-0
 • Pol: Muškarac
  • lastfm
  • Pogledaj profil
Odg: Osnovi astrologije
« Odgovor #5 poslato: Februar 17, 2011, 16:49:13 »
PODELA NA DVA

Ciklus od dvanaest znakova simbolično predstavlja proces sazrevanja svakog čoveka, svaki znak simbolizuje stepen čovekove svesti - stepenica u razvoju. Sve počinje rođenjem, buđenjem, razvojem emocionalnog života, odnosa prema porodici, samosvest, introspekcija, saživljavanje sa okolinom, ispitivanje nesvesnog, rađanje spiritualnog, prihvatanje sopstvene sudbine, humanost i oslobođenje.
Prvih šest znakova ( Ovan - Lav ) su faze razvoja lične svesti (ega) i taj prvi deo je na nižem materijalnom nivou.
Drugih šest znakova (Vaga - Vodolija) karakteriše dezintegracija ličnosti, okretanje božanskom i duhovnom. Oni su teški i imaju mučne i teške životne priče, a najteži su Vodolije i Ribe, jer nose energiju na koju svest nije prilagođena, niti je čovek spreman i obično propadaju, najviše duševnih bolesnika ima kod Riba, a boemi i oni na rubu društva su Vodolije.
Najjači su Ovan i Bik jer rade sa vrlo prizemnim energijama koje su vrlo bliske našem planu. Ako im svest nije prilagođena znaju biti vrlo loši karakteri.
Svaki čovek može iskoristiti svoj Znak jer energija Tog znaka je namenjena baš njemu - zato je rođen, zato je na zemlji.

PODELA PO TEMPERAMENTU

- Melanholična je Zemljani tip (Bik, Škorpija i Jarac), slutnja propadanja, besmislenost življenja
- Flegmatični su Vodeni, spore reakcije, ravnodušan, neemocijalan, miran, lenj i tup.
- Kolerični su Vatreni (jake reakcije, teško se smiruju), neobuzdanost, plahovitost
- Sengvinički su Vazdušni (brzo reaguju, ali se brzo i smire), vedri, radoznali, lakomisleni.

OSTALE PODELE

Dupli(Dvojni) znaci : ( Blizanci, Devica, 0°-15° Strelca, Ribe) Planeta u znaku, kuća u znaku/ kada je na vrhu uvek se dva puta ženi ili menja posao.

Ljudski znaci: ( Blizanci, Devica, 16°-30° Strelca, Vodolija) Vidi se sudbina i od čega potiče potencijalna opasnost Mars u Blizancima: - od mladih nasilnika, XII kuća od operacije, VII na ulici, saobraćaj III

Plodni:Rak,Ribe,Skorpion

Neplodni:Ovan,Blizanac,Lav,Djevica,Vodenjak

Lijepi:Blizanci,Djevica,Vaga,Vodenjak,(0-15 stepeni)Strijelac

Ruzni:Bik,Rak,Jarac

Rusilacki:Ovan,Skorpija,Jarac

Komplementarni parovi su:
Ovan -Vaga
Bik - Škorpija,
Blizanci - Strelac,
Rak - Jarac,
Lav - Vodolija,
Devica - Ribe.
Ovo su komplementarni znaci, jer imaju sličnu tematiku, ali prvi radi na nižem tj ličnijem nivou, dok drugi na kolektivnom nivou.

Anatomija znakova

OVAN-vlada glavom,oci,lice,uho,nos.
slabe tacke-sinusi,krvarenja iz nosa,migrene,mozdana kap,prehlade,nervi.Krvni pritisak,groznice,temperature,stitna zlezda,secerna bolest.

BIK-vlada grlom,vrat,glasne zice.Malim mozgom
slabe tacke-podloznost anginama,polipima,gusobolji,tezim oboljenjima grla.Tiroidna zlezda,farinks,larinks,reuma.

BLIZANCI-vlada ramenima,rukama,sakama.
slabe tacke-pluca,osetljivi na prehlade,bronhitis,TBC,teze bolesti pluca.Nervi,vratni prsljenovi,reuma.

RAK-vlada stomakom,zeludac,metabolizam.
slabe tacke-digestivni sistem,toraks,cir,grudi,zapaljenje plucne maramice,teza oboljenja plucne maramice.

LAV-vlada venama,arterijama,cirkulacijom,ocima kicmom,pankreasom,slezinom,nadbubreznom zlezdom.
slabe tacke-srcana oboljenja,visok krvni pritisak,virusi,groznice,temperature.

DEVICA-vlada crevima,slezinom,abdomenom.
slabe tacke-infekcija creva,crevni paraziti,dijareja,zapaljenje trbusne maramice,cir na dvanestopalacnom crevu,pleksus,disajni sistem.Depresije.

VAGA-vlada bubrezima,besikom,jajnicima,slepim crevom.
slabe tacke-kamen,pesak u bubregu,tumori,nizi deo ledja,alergije,depresije.

SKORPIJA-vlada reproduktivnim organima,prostatom,mokracnim putevima,tankim crevom,jajnicima.
slabe tacke-venericne bolesti,misicni sistem.

STRELAC-vlada kukovima,bedrima,stomakom,jetrom.
slabe tacke-reuma,isijas,zuc,dijabetes.

JARAC-vlada kostima,zubima,kosom,usima,besikom,kozom.
slabe tacke-reuma,poremecena funkcija besike,karijes,giht,alergije,cirevi,ekcemi,akne,ve zivna tkiva.

VODOLIJA-vlada venama,clancima,noznim listovima,nervima,hipofizom.
slabe tacke-slaba cirkulacija,slabost nerava,mozdani udar,psihomatske bolesti.

RIBE-vlada stopalima,sitnim kostima,suznim zlezdama,endokrinom zlezdom,limfom.
slabe tacke-reuma,nervni sistem,poremecaj lucenja zlezda,psihicke smetnje,neraspolozenja.

Sh[o]ne

 • **
 • 277
 • +2/-0
 • Pol: Muškarac
  • lastfm
  • Pogledaj profil
Odg: Osnovi astrologije
« Odgovor #6 poslato: Februar 17, 2011, 16:49:28 »
Analogija znakova

OVAN-svetli,plavokosi,mrsavi,visoki,strastveni,uglavnom dobrog zdravlja,sportisti,veseli,nagli.

BIKkorpulentni,melanholicni,lepi,prakticni,posesiv ni,tvrdoglavi,materijalisti,vole sex.
BLIZANCI-mladoliki,obicno svetliji,,mrsaviji,simpaticni,nervozni,svestrani,b rzopleti

RAK-puniji,zdepaste gradje,emotivni,uporni,pricljivi,brizni,cidljivi,r azdrazljivi

LAV-svetliji ili smedji,vece glave,slabije kose,samovoljni,darezljivi,dramskog ponasanja

DEVICA-koscatog tela,sarmantni,mirne i cudljive osobe,analiticni,vode racuna o odevanju

VAGA-lepi,glatke i lepe koze,elegantni,pricljivi,emarni,takticni,simpaticn i,vole sex

SKORPIJA-guste kose,tamniji,sjajnih ociju,atletske gradje,ljubomorni,poverljivi,osvetoljubivi

STRELAC-uglavnom puniji,plemenitog pogleda,veseli,vole da su u centru paznje,avanturisti,nemarni,boemi

JARAC-mrsavije koscate gradje,uglavnom tamniji,slabije kose,muskarci cesto nose bradu,zutog tena i hladnog pogleda,sarmantni,reakcionari.

VODOLIJA-ili izuzetne lepote ili ruzni,slobodnjaci,nezni,humani,ekcentricni,perverz ni,osobenjaci

RIBE-bledog tena,obicno tamnije kose,mirnog,uspavanog pogleda,hodaju zamisljeno i necujno,mekih pokreta,zanesenjaci,konfuzni,temperamentni,produho vljeni,neprakticni

Na kojim mestima mozete sresti koji znak,njihova srecna mesta:

OVAN-stadioni,fabrike.

BIK-restorani,pozorista,parkovi

BLIZANAC-sajmovi,okupljanja,koledzi

RAK-u prirodi,javnim skupovima i proslavama

LAV-na svim javnim mestima

DEVICA-pijace,butici,knjizare,kancelarije.

VAGA-koncerti,svecanosti.

SKORPIJA-odmaralista,priroda.

STRELAC-na putovanjima,hipodromima,skupovima.

JARAC-antikvarnicama,muzejima,galerijama.

VODOLIJA-metroima,bioskopima,diskotekama

RIBE-izlozbe,koncerti,velikim skupovima svih vrsta

Sh[o]ne

 • **
 • 277
 • +2/-0
 • Pol: Muškarac
  • lastfm
  • Pogledaj profil
Odg: Osnovi astrologije
« Odgovor #7 poslato: Februar 17, 2011, 16:49:41 »
K U Ć E - sfere života

Kuće su srodne znacima, ali se za razliku od Znakova, direktno odnose na pojedinca. One su naš lični referentni sistem, sfera naše egzistencije, polja našeg delovanja. Sistem kuća je projekcija Zodijaka, tj neba u tački gde se mi nalazimo. Ceo taj prostor je podeljen na 12 polja, tojest, 12 kuća. Postoji nekoliko sistema kuća. Zavisno od sistema, dobijaju se drastično različite vrednosti. Najpoznatiji je Placidus sistem, zatim postoji Kochov, Porfirijev sistem jednakih kuća (nacrta se ascedent, a sve kuće su postavljene redom 30 stepeni, što nije dobro zbog različitih geografskih širina). Takodje kod sistema nejednakih kuća, na severu dovodi do pojave zvane, brzo i sporoizlazećeg znaka. Amerikanci rade po Kochovom sistemu kuća. U Evropi se radi po Placidusu. Ukupno je 12 kuća, redom: 1,2,3... 11,12. Ugaone kuće su:1,4,7,10. Prva kuća, ASC, je Ascedent ili podznak, četvrta ima oznaku IC, sedma ima oznaku DESC, a deseta ima oznaku MC.

P O D E L A K U Ć A

VATRENE: ( I, V, IX ) su kuće života, povezane su sa količinom energije koju posedujemo. Govore o tome kakav je naš odnos prema životu, opisuju naš karakter - ličnost.

ZEMLJANE: ( II, VI, X ) su kuće iskustva, vrednosti, to su naše praktične i materijalne potrebe, što obezbeđuje našu egzizstenciju ( novac, hrana, posao).

VAZDUŠNE: ( III, VII, XI ) su kuće intelekta, znanja, komunikacije sa drugim ljudima, ideje, koncepti.

VODENE: ( IV, VIII, XII ) su kuće emocija, duše, nesvesnog, instinkta. Ove kuće poseduju karmički talog i neke te stvari strogo definišu i opisuju. To su kuće duhovnih traganja, spiritualnog napretka, mistike, ezoterije.

UGAONE KUĆE: ( 1, 4, 7, 10 ) odnose se na akciju, na sve što se tu nađe jasno će se izraziti i neće ostati neprimećeno. Zato je bitno i za planetu da bude naglašena jer joj to omogućuje da se jasno iskaže. Ukoliko je mnogo planeta u ugaonim kućama ta osoba ima izražen kardinalni kvalitet (prodornost, brzina, dinamika)

SLEDUJUĆE: ( 2, 5, 8, 11 ) ILI FIKSNE., povezane su sa stabilnošću, planete koje se tu nađu ne moraju da se iskažu, možda kasnije.

PADAJUĆE: ( 3, 6, 9, 12 ) planete se u njima iskazuju na mentalnom planu, neće se ispoljiti u vidu događaja, Govore o inteligenciji, načinu razmišljanja, obrazovanja, govora, pisanja.

PRAZNA KUĆA NEMA PLANETA: uzima se planeta vladalac Znaka koji je na vrhu te kuće.

GORNJI DEO KARTE: (1 -6) je dnevni deo Horoskopa - NAŠ SVESNI DEO

DONJI DEO KARTE: (7-12) JE NESVESNI, INSTINKTIVNI DEO, NEOSVEŠĆENI DEO LIČNOSTI

LEVA HEMISFERA: JE NAŠ EGO, NAŠE JA, HEMISFERA NAŠE LIČNOSTI

DESNA HEMISFERA: DRUGI LJUDI ILITI - HEMISFERA.

POJAM NAGLAŠENOSTI: 10:0 - 9:1 - 8:2 - 7:3 (prema broju planeta u kućama)

NAGLAŠENA LEVA HEMISFERA: Govori o ličnosti sa dominacijom ega, osobe jako usmerene na sebe, na svoje: telo, psihu, intelekt, svoje potrebe, imovinu ... ona se odnosi na kontakt sa samim sobom. Uvek polazi od sebe, usmeren na samoodržanje i samoiskazivanje.
- Opasnost od ovog nagomilavanja planeta je: da čovek može da se odvoji od drugih ljudi, da se okrene sebi, postane egocentričan, ili da pobegne iz realnosti, jer nema slobodnog protoka energije. Uzdržana je i nesposobna osoba da komunicira sa ostatkom sveta.
- Dobra strana je da ovi ljudi imaju došta snage i mogu da kontreolišu okolnosti i menjaju sudbinu. Pruža im se mogućnost da sami odlučuju - kao da su im odrešene ruke. Vrlo su jake ličnosti.

NAGLAŠENA DESNA HEMISFERA: Ovi ljudi su upućeni na druge ljude jer za njih i njihov život oni igraju veoma važnu ulogu. Oni su u takvoj inkarnaciji kada uče kroz komunikaciju, nemaju šanse da razmene sudbinske situacije, oni su igra života jer ne mogu za "uzmu stvar u svoje ruke".
- Opasnost: preterano su ekstrovertni i otuđeniod sebe.

NAGLAŠENA DONJA HEMISFERA: Ova hemisfera korespondira sa našom nesvesnom stranom naše psihe, i zato njome ne možemo da ovladamo. Ova kombinacija ukazuje da ćemo se ispoljavati kroz emocije i da će nas događaji jednostavno zdesiti. Teško će biti ovom čoveku da upozna sebe i da te planete dovede pod svoju kontrolu. Jako je to zatvorena ličnost - nema sebe, a ni drugi ga ne poznaju, usamljenik i nesrećan čovek. Teško će se afirmisati i sve će u živptu skuplje platiti od drugih.
- SAVET: Dobro bi bilo da ozbiljno počne da radi na sebi, jer je to prvi uslov da se prikaže na spoljnejem planu.

NAGLAŠENA GORNJA HEMISFERA: Planete su ovde iznad horizonta, sve kuće i planete su simbolično osvešćene. To govori o ličnosti da može da se odupre uticaju okoline i smo u stanju da razmišljamo i planiramo, da svesno reagujemo. Ova hemisfera naglašava misaoni deo ličnosti, mogućnost da nesvesno drže pod kontrolom, da se odvoje od intuitivnih reakcija. Lakše se afirmišu ljudi sa naglašenim Severom nego naglašenim Jugom.
- Međutim, opasnost je da previše teoretiše, planira, priča, a amlo uradi. Ponekad su previše autoritativni i gnjave ljude.

Sh[o]ne

 • **
 • 277
 • +2/-0
 • Pol: Muškarac
  • lastfm
  • Pogledaj profil
Odg: Osnovi astrologije
« Odgovor #8 poslato: Februar 17, 2011, 16:49:57 »
Sledeci korak je da proverimo grupacije po segmentima(kvadrantima od po tri kuce).

PRVI SEGMENT ( ASC - IC ) govori o ličnosti na nasvesni način

DRUGI SEGMENT ( IC - DESC ) govori o ličnosti upućenoj na druge na emotivan način, intuitivno

TREĆI SEGMENT ( DESC - MC ) odnos sa drugim ljudima odvija se na svestan način

ČETVRTI SEGMENT( MC - ASC ) upućen je na sebe na svestan i realan način.

PRVI SEGMENT: INICIJATIVA: Ove osobe ne znaju o sebi baš mnogo, jako je upućena na sebe na nesvestan način, instinkti su jako naglašeni, sve je usmereno ka samoodržanju. Ovaj čovek sebe izgrađuje, obezbeđuje i stiče identitet; na neki način će izrasti, započeto će završiti.

- KONCENTRACIJA U PRVOJ KUĆI: jako egoistične osobe, imaju potrebu da se istaknu.
- KONCENTRACIJA U DRUGOJ KUĆI: pitanje samoodržanja se svodi na materijalno obezbeđenje, novac ....

- KONCENTRACIJA U TREĆOJ KUĆI: potreba da sebe dokaže na mentalnom planu

DRUGI SEGMENT: PODREĐENOST: Ovaj čovek se okreće onom prekoputa, na nesvesnom planu. On zavisi od drugog ili drugih. Najveće karmičke lekcije uči kroz kontakte sa drugim ljudima. Biće došta zabrinut u životu, često će biti u podređenom položaju, biće potrebno došta vremena dok ne izbalansira sve. Može uspeti u drugom delu života ukoliko ne izvuče pouke iz svega.
- KONCENTRACIJA U ČETVRTOJ KUĆI: porodica su mu najteža iskustva.

- KONCENTRACIJA U PETOJ KUĆI: najveće lekcije su kroz ljubavno-erotski i seksualni kontakt. Puno izazova i bola

- KONCENTRACIJA U ŠESTOJ KUĆI: lekcije u relacijama gde smo potčinjeni i kroz dužnost da drugom nešto učinimo

TREĆI SEGMENT: je vrlo aktivan kvadrant jer je iznad horizonta, to je u sferi svesnog. Čovek je upućen na onog prekoputa da se svesno uključi u život na svestan način i da bude u kontaktu sa ljudima. Čovek se uči ravnopravnosti. Zahteva se od njega da bude racionalan jer jer je ključna reč misaoni proces.. To je proces u evoluciji čoveka da nauči da zauzme svoje mesto u društvu kroz kontakt sa spoljnim svetom gde traži svoj identitet.

- KONCENTRACIJA U SEDMOJ KUĆI: ( OVO JE NAJLAKŠA LEKCIJA) Čovek se na najdirektniji način suočava da nije sposoban da sam sve uradi i da mu je potreban partner.

- KONCENTRACIJA U OSMOJ KUĆI: ( OVO JE NAJKOMLIKOVANIJA LEKCIJA) Čovek mora da se odrekne svega suvišnog os sebe i da istinski podeli nešto sa drugim ljudima, a što je uslov za saradnju sa drugim ljudima. Na ovaj način čovek doživljava pročišćenje, i tek potom može da uspostavi kontakt sa drugim ljudima.

- KONCENTRACIJA U DEVETOJ KUĆI: Čovek prevazilazi mentalna ograničenja deleĆi i dajući drugima podršku i ideje ...

ČETVRTI SEGMENT: je kruna ili zrelošt individue jer se dešava potpuna afirmacija i sazrevanje ličnosti. Ona postiže potpunu spoznaju i nalazi sebe.

- KONCENTRACIJA U DESETOJ KUĆI: Čovek se potvrđuje i dokazuje u socijalnom smislu, kroz autoritet, moć, priznanje ...

- KONCENTRACIJA U JEDENAESTOJ KUĆI: Zadovoljan i potvrđen kroz svoje ideje, kroz svoju nesebičnost, humanost i otvorenost, kroz ono što može da da.

- KONCENTRACIJA U DVANAESTOJ KUĆI: Čovek se pronalazi u potpuno spiritualnom smislu.

Sh[o]ne

 • **
 • 277
 • +2/-0
 • Pol: Muškarac
  • lastfm
  • Pogledaj profil
Odg: Osnovi astrologije
« Odgovor #9 poslato: Februar 17, 2011, 16:50:13 »
GDE PLANETA U KUĆI IMA NAJJAČE DEJSTVO ?
Naravno da nije svejedno gde se planeta nalazi u kući jer je to vezano za protok energije te planete kroz kuću. Planeta je najjača na vrhu kuće tj na kuspidi - osi kuće.

SFERA UTICAJA KUĆE !
- Pri kraju kuće uticaj je jako slab, pa se više oseća uticaj naredne kuće.

VIŠE PLANETA U KUĆI !
- Ukoliko je više planeta u kući, najveći uticaj ima ona koja je najbliža kuspidi., ali nikako ne možemo isključiti uticaj i ostalih.

UKOLIKO U KUĆI NEMA PLANETA ?
- Prazne kuće nisu neaktivne, one su u drugom planu u odnosu na kuće koje su zauzete. Jer kuće su oblasti našeg životnog iskustva. Kao i u životu, naša pažnja je usmerena na druge stvari. One kazuju šta nas najviše zanima, gde nas život vuče da se zanimamo – i normalno je da nas neke stvari neće puno zanimati.

ŠTA DA RADIMO SA PRAZNOM KUĆOM ? tj kuća u kojoj nema planeta!
- Treba pogledati koji je znak na vrhu kuće i gledamo gde je njegov Vladar. Pa kuća gde se nalazi Vladar povezati sa kućom čiji je on vladar. Te dve kuće moramo dovesti u neki kontekst.
Primer: Prazna je druga kuća, a vrh druge kuće je u Raku. Znamo : da je Mesec vladar Raka. A u Karti je Mesec u Devici u trećoj kući. Sledi: Novac(II kuća) će zarađivati kroz poslove Device. Drugi primer: Vodolija je na vrhu Osme kuće. Uran je Vladar Vodolije. Uzimamo Urana i povezujemo sa Osmom kućom.

AKO SU DVE ILI VIŠE PLANETA U KUĆI,, gledaju se obe planete, ali je važnija ona koja je bliža osi kuće, ova druga je sporedna, ili se kasnije aktivira. Ali je jako važno da se obrati pažnja na tu kuću u životu. Ako je npr Mesec u nekoj kući, onda mesec (psiha) govori o tome šta treba pročistiti od osobina negativnog znaka zbog nekih stvari iz prošlih života.

STELIJUM, je izraz za naglašenost kuće, tj. kada ima više od dve planete u kući.

SISTEM KUĆA KOJI KORISTE INDIJSKI ASTROLOZI. Luk između ASC i Znaka se podeli sa tri i dobiju se 1,2 i 3 i naspramne kuće, a deo između IC i DESC takođe se podeli sa tri i dobiješ: 4,5,6 i u produžetku naspramne. TJ. DOBIJEMO SISTEM POLUJEDNAKIH KUćA, koji koriste indijski astrolozi.

Sh[o]ne

 • **
 • 277
 • +2/-0
 • Pol: Muškarac
  • lastfm
  • Pogledaj profil
Odg: Osnovi astrologije
« Odgovor #10 poslato: Februar 17, 2011, 16:50:31 »
GENERALNI OPIS KUĆA

PRVA KUĆA – Lična projekcija.

PONAJPRE ĆE NAM DATI ODGOVOR NA PONAŠANJE, KARAKTER, FIZIČKI IZGLED. Kakvi smo u suštini (misleći da možemo da to sakrijemo), govori naše Sunce i Znak u kome je, a Prva Kuća je u vezi s’ projekcijom našeg karaktera u svet – to je ono sto se prvo vidi ili prepozna kao arhetipski, jer se odnosi na pojavnost, odnosno fizicki izgled. Planete smeštene u njoj imaju dominantnu ulogu na karakter i jako su “vidljive”, jer se s njima ponajpre identifikujemo. Ova kuća je vezana direktno za aktuelnu inkarnaciju i njen početak (ili vrh) se naziva Ascedent ili Podznak. To je tačka tranzicije naše duše iz ne-bića u biće – trenutak rođenja.

NAGLAŠENA PRVA KUĆA: Ovo je osoba koja je usmerena na sebe, svoj izgled,egocentrična, egoistična, direktna, agresivna, ima potrebu da se istakne.

DRUGA KUĆA - Lične vrednosti. Novac!
DAĆE ODGOVOR NA NAŠE FINANSIJSKO STANJE, MATERIJALNE VREDNOSTI, SPOSOBNOST DA ZARADIMO KAKO TROŠIMO NOVAC, ŠTA SMATRAMO VREDNIM, OSETLJIVOST ČULA I SPOSOBNOST DA UŽIVAMO, PREDISPOZICIJE I TALENAT, GENETIKA, KARMIČKE FALINKE. Dakle, druga Kuća se odnosi na materijalne aspekte fizičkog sveta. Planete smeštene u njoj odnose se na nasu ličnost jer daju osećaj lične vrednosti. Ova kuća je u jakoj vezi s’ finansijama i ličnim zaradama, ali i našim talentima koji su u direktnoj vezi sa spsobnošću da zaradimo. “Teške” planete potkopavaju osećaj lićne vrednosti i kreiraju predstavu o potrebi da se osiguramo na finansijskom planu.

NAGLAŠENA DRUGA KUĆA: govori da će osoba biti usmerena na sticanje jer ima potrebu da se materijalno osigura pošto pitanje samoodrzanja se svodi na novac.

TREĆA KUĆA : Mentalni razvitak-usavrsavanje. Put

DAJE ODGOVORE NA NAŠE INTELEKTUALNE VREDNOSTI I SPOSOBNOST LOGIČKOG RAZMIŠLJANJA, ŠTA NAS OKUPIRA, KAKVI SMO BILI U OSNOVNOJ ŠKOLI, KRATKA PUTOVANJA, SAOBRAĆAJ, KAKO SE SLAZEMO SA NAJBLIŽOM OKOLINOM, BRAĆE I SESTRE AKO IH IMAMO. Dakle, treca kuća opisuje naše mentalne sposobnosti, i iskustva za vreme života u vezi s’ učenjem i komunikacijama. Braća i sestre su u njoj, kao i školsko doba; tu su i komšije i neposredno okruženje, svakodnevni kontakti; putovanja, prevozna sredstva, dopisivanja, telefoniranja – sva iskustva u vezi njih bice opisana pozicijama planeta u njima.

NAGLAŠENA TREĆA KUĆA govori o naglašenoj inteligenciji, elokvenciji, snalažljivosti. Ima potrebu da sebe dokaže na mentalnom planu, rečju ili pisanjem.

ČETVRTA KUĆA – Porodica, roditelji i dom. Emotivno iskustvo

OVO POLJE JE NAJINTIMNIJI DEO NAS SAMIH KOGA NISMO SVESNI I KOGA TREBA DA RAZVIJEMO, OPIS NAŠEG DOMA, STAMBENI USLOVI, STVARI U KOJIMA NALAZIMO SIGURNOST RODITELJ SUPROTNOG POLA, STAROST, INTUICIJA KOJA SE ODNOSI NA NAS SAME, OSEĆAJ KOJIM MOŽEMO DA SE RUKOVODIMO U ŽIVOTU, STAROST I KRAJ ŽIVOTA. Dakle, Četvrta kuća se odnosi na intimno okruženje: roditelji, porodica, emocionalna atmosfera u domu-kući. Planete smeštene ovde opisaće vrstu doma i porodice iz koje potičemo, i kakvu privlačimo i vrstu naših aktivnosti u kući. Tu je prikazanu naše poreklo, koreni i preci s oceve strane. Planete smeštene u njoj se iskazuju na intimnom planu pokazujući čime je porodica sputana. Teški položaji planeta pokazaće koje probleme imamo u porodici. Znači možemo saznati da li se osećamo sigurno u kući ili ne, ili u državi gde se naš dom nalazi.

NAGLAŠENA CETVRTA KUĆA: ukazuje da će u životu biti naglašena pitanja doma, porodice, ili, nekretnina, zavičaja. Sigurnost joj je važna da bi se zaštitila, a naročitoporodica, koja joj je na prvom mestu i najteža iskustva.

PETA KUĆA – Ljubav, uživanje i deca. Iskustvo radosti

OVA KUĆA DAJE ODGOVOR: ŠTA NAS BUDI I NA KOJI NAČIN POKAZUJEMO EMOCIJE I LJUBAV. KOJA VRSTA PARTNERA NA PRIVLAČI, KREATIVNO IZRAZAVANJE U UMETNOSTI, KARAKTER PRVOG DETETA, SREDNJA ŠKOLA, TAKMIČENJE, IZAZOV, RIZIK, KOCKA, AVANTURA, VRSTA SPORTA. Dakle, Peta kuća se odnosi na naše kreativno izražavanje i na izgradnju osećaja identiteta (postojanja) i sigurnosti kroz veru u sopstvene sposobnosti – imamo li talenta da stvorimo nešto lepo? Planete smeštene u njoj odnose se na naš razvitak i period detinjstva i daju odgovor da li znamo da se igramo i budemo spontani (da li smo možda preskočili iskustvo bezbrižnog detinjstva koje je vrlo važno kasnije za ljubavni plan, ali i na činjenicu da ćemo to isto priustiti svojoj deci). Znači, ova kuća pokazuje ono što najviše volimo: decu, sposobnost da stvorimo ugodjaj, da uživamo, da li imamo hobi, romantiku, erotska zadovoljstva, ljubavne afere. Ali ova kuća je i u vezi naše naklonosti ka sladostrasnom životu, kocki i riziku.
ZH: - Kuća dece (Prvo 5.- Drugo 7. - Treće 9. - Cetvrto 11.)

NAGLAŠENA PETA KUĆA: ukazuje na moguću veliku sreću u životu, mogućnost da se osoba ispolji u umetnosti, sportu. Naznačavaju se i pitanja ljubavnih vezeža, zabava, javnih nastupa, avanture. Neharmonično se ukazuje i na kockare, špekulante, glumce - uspeh bez po muke, npr lutrija. Najveće lekcije su kroz ljubavno-erotski sa puno izazova i bola.

ŠESTA KUĆA : Posao, zdravlje i usluge.

DAJE ODGOVOR KAKO KROZ SLUŽENJE I RAD OTPLAĆUJEMO STARU KARMU, KAKO REAGUJEMO U NERAVNOPRAVNOM ODNOSU, DA LI SMO KONFLIKTNI ILI INFERIORNI; KOJA VRŠTA POSLA NAM ODGOVARA, DA LI ĆEMO MENJATI POSAO I KAKAV SMO RADNIK; VRSTE BOLESTI, LEČENJE, LEKOVI, UGROŽENI DEO TELA, DA LI MOŽEMO LEČITI DRUGE; NAČIN OBLAČENJA, KUĆNI LJUBIMCI, KUĆA RACIONALNOG RAZMIŠLJANJA: BITI BOLESNIK ILI LEKAR? Dakle, Šesta Kuća pokazuje koliko smo sposobni i kako da integrišemo našu individualnonost u radno okruženje i svakodnevne obaveze. Planete smeštene ovde pokazaće prednosti i otezavajuće okolnosti na koje treba obratiti pažnju jer su one reprezenti iskustvo vezano za zaposlenje, odnosno vrstu posla koju cemo privlačiti, kao i tip saradnika-kolega. A ova Kuća se odnosi i na naše telo i funkcije pojedinih organa, drugim recima odnosi se na zdravlje u fizičkom smislu.
KAD JE LOŠA: Loše aspektovane planete ili loše planete, ljubimci ginu u kući. Spada u problematične kuće. Ne donosi radost. Ona je teška karma po odredjenim pitanjima.

NAGLAŠENA ŠEŠTA KUĆA: "Ili ćeš raditi ili biti bolesnik" - ukazuje da osoba ne može da izbije u prvi plan, jer joj je karma da je kroz služenje otplaćuje. Ukoliko tako ne čini slede pitanja bolesti, zdravlja, lečenja, lekova. Najveće lekcije su u relacijama gde je potčinjena i kroz dužnost da drugom nešto učini. Često je ovo fanatik rada.

Sh[o]ne

 • **
 • 277
 • +2/-0
 • Pol: Muškarac
  • lastfm
  • Pogledaj profil
Odg: Osnovi astrologije
« Odgovor #11 poslato: Februar 17, 2011, 16:50:41 »
SEDMA KUĆA : Javni život, neprijatelji, brak

OVA KUĆA DAJE ODGOVOR KAKAV PARTNER NAM JE POTREBAN, PA OPISUJE NAŠU DRUGU (NEDOSTAJUĆU) POLOVINU, SPOSOBNOST ZA KOMPROMIS, HARMONIČNE ODNOSE, ORTAKLUK, UGOVORE I DOGOVORE, DA LI PROVOCIRAMO I STVARAMO OTVORENE NEPRIJATELJE, LJUDI KOJE SVOJIM PONAŠANJEM PRIVLAČIMO, DA LI ĆEMO SE PETLJATI SA ZAKONOM I SUDOVIMA; JAVNOST I POPULARNOST. Dakle, Sedma kuća se odnosi na društeveni – javni život, tj, sve one druge ljude koje svakodnevno susrećemo i sukobljavamo, radi nekog posla; radi udruživanja, saradnje ili braka. Planete smeštene u njoj pokazaće vrstu ljudi koje privlačimo i na izvestan način i bračne partnere. Ustvari, te planete će pokazati kvalitete koje mi negiramo u sebi, ali baš takve tipove nesvesno privlačimo, (po principu projekcije), jer nam upravo takva iskustva nedostaju – to su naše slabosti koje se ne vide.

NAGLAŠENA SEDMA KUĆA ukazuje na osobu koja je predodredjena da izadje u javnost ili se bavi javnim ili društvenim radom. U toku života biće naglašeni odnosi u vezi braka, zajednički život. Dalje, sposobnost za kompromis, protivnici, javnost, ugovori, sud, ortakluk. Ona upozorava čoveka da pazi da svojim ponašanjem ne provocira i stvara neprijatelje. Najveća lekcija je direktno suočavanje.

OSMA KUĆA – skrivene moći, spavaca soba, smrt.

OVA KUĆA JE POLJE DUHOVNIH I TELESNIH KRIZA, PATNJI, DRAMA I POTRESA, OPASNOSTI, ISKUSTVO SMRTI; TAJNI I MOĆI KOJE SU U NAMA; OVDE TESTIRAMO SVOJU SNAGU, TU NAS ŽIVOT BACA U VATRU GDE TERA DA SE SUOČIMO SA NAJGORIM, DA SAMI NADJEMO IZLAZ. TERA NAS NA PREOBRAŽAJ; NOVAC KOJI DOBIJAMO OD DRUGIH, POKLONI I NASLEDSTVA; KOLIKO SE MOŽEMO OSLONITI NA DRUGE, ZAJMOVI, NAPLATA USLUGA, GDE U MOŽEMO U ŽIVOTU ZLOUPOTREBITI OKULTNO, CRNU MAGIJU. SEXUALNOST, PSIHOLOGIJA, HIRURGIJA, ZLOČIN Dakle, Osma kuća se odnosi na intimne odnose s drugim ljudima – spavaća soba - gde se čovek suprotstavlja sa svojim neiskazanim i skrivenim osećanjima s kojima se susrećemo svakodnevno, pa tako je ova Kuća pokazatelj sposobnosti u seksu. Planete smeštene u njoj pokazće lakoću ili teškoću u popustanju emotivne odbrane od “ranjavanja”. Zato, u isto vreme, mogu se sagledati emocionalna strahovanja, brige i traume u vezi te teme. Te planete su u ovoj Kući “skrivene” jer se odnose na neiskazane emocije. Tim skrivenim resusrsima izazivamo osećanja kod drugih – kojima se spajamo. Ova Kuća se takođe odnosi i na druge skrivene stvari: kao sto su: skrivene snage u društvu, banke, poreznici, bankari, novac drugih ljudi, okultne radnje, smrt.
Loše Direkcije na Osmu kuću uvek donose krize, ali to proveri. Sve krize su telesne: operacije, napadi, ranjavanja, ili to možemo i mi počiniti nekom drugom.

NAGLAŠENA OSMA KUĆA ukazuje na životne krize, velike uspone i padove. Život koji nije tako jednostavan, niti površan. Postoji veliko interesovanje za mračne teme ili je život gurne u takve situacije. Osoba mora da istinski podeli nešto sa drugima. Na ovaj način doživljava pročišćenje, i tek potom može da uspostavi kontakt sa drugim ljudima.

DEVETA KUĆA : Životna filozofija, religija, inostranstvo

OVA KUĆA JE NAJPOZITIVNIJE I NAJKULTURNIJE POLJE; POLJE NAJVEĆE DOBITI I SREĆE NAGRADE (KARMIČKE), KOJE NOSIMO KAO ZASLUGU IZ PROŠLIH ŽIVOTA; TU TRAGAMO ZA ISTINOM U FILOZOFSKOM I DUHOVNOM SMISLU; VISOKO OBRAZOVANJE, MENTALNA ISTRAŽIVANJA SPORTOVI I ŠAH; DRUGI BRAK; VEZE SA ZAKONOM I PRAVOSUDJEM, SREĆA U TRGOVINI; PUT U INOSTRANSTVO, RELIGIOZNOST, SPIRITUALNE TEŽNJE, NAŠE VIDJENJE I ŽELJA DA STVORIMO IDEALNO DRUŠTVO. Deveta Kuća se odnosi na potreba da steknemo uvid i razumevanje života. To je individualnan stav prema religiji: ne-iskustvo Boga ili Djavola, ili se odnosi na filozofski uvid. Ona se odnosi na visoko obrazovanje, takođe, i intelektualno poimanje života i mentalni uticaj na druge u tom smislu. Ova kuća pokazuje potrebu da ličnost proširi horizonte kroz obrazovanje ili putovanje ili odlazak u inostranstvo. Planete smeštene u njoj pokazaće prirodu i oblik uvida koji je čoveku neophodan da bi formirao svoj stav.

NAGLAŠENA DEVETA KUĆA ukazuje na život posvećen nekom idealu. Velika duhovna energija se troši na druge ljude, naglašena osećanja prema drugima. Veliki entuzijazam, optimizam, velikodušnost, naivnost, plemenitost. Ističe u prvi plan visoko obrazovanje, putovanja, inostranstvo, filozofiju, Pravo, sport. Najveća lekcija je da prevazidje svoja mentalna ograničenja, da deli i daje drugima podrsku, optimizam i ideje - i da za to ne očekuje protivvrednost.

DESETA KUĆA – životni maksimum, postignuće

OVA KUĆA JE ZENIT NAŠEG BIĆA; SOCIJALNI STATUS; KARIJERA; DRUGI RODITELJ (ISTOG POLA); KOLIKO DALEKO ĆEMO DOGURATI U ŽIVOTU; AUTORITETI SA KOJIMA DOLAZIMO U KONTAKT I NJIHOVA PODRŠKA, ŠTA TREBA DA URADIMO DA BI POSTIGLI SVRHU ŽIVOTA NA ZEMLJI, KOJE ZANIMANJE DA IZABEREMO DA BI SMO BILI U SKLADU SA KARMOM I ŠTA NAS BLOKIRA NA PUTU DA USPEMO. Dakle, Deseta Kuća se odnosi na konkretna profesionalna postignuća. U mladosti govori o roditeljskiom profesionalnom životu, kao i očekivanja koja ima ličnost i njegove ambicije. Planete smeštene u njoj će pokazati vrstu odnosa koji će osoba projektovati na ljude od autoriteta, kao i njen konkretan talenat. Te planete će imati istaknutu ulogu vezano za uspeh u karijeri ove osobe.

NAGLAŠENA DESETA KUĆA govori o velikoj ambicioznosti, ova osoba želela ili ne izbija u javnost, dolazi do velike odgovornosti i pozocije moći. Najveća lekcija je da se potvrdi i dokaže u socijalnom smislu kroz autoritet, moć, priznanje. Da uradi nešto veliko.

JEDANAESTA KUĆA – Nadanja. Drustveni život i prijatelji.

OVA KUĆA DAJE ODGOVOR KOJE PRIJATELJE PRIVLAČIMO, ŠTA DOBIJAMO OD NJIH, ŠTA NEKO MORA DA POSEDUJE DA BI NAS ZADOVOLJIO I KAKO SE ODNOSIMO PREMA NJIMA; NAŠE UČEŠĆE ZARAD ZAJEDNIČKKOG CILJA, POLJE GDE NISMO LIDER VEĆ SEBE PREDPOSTAVLJAMO DRUGIMA, NEOČEKIVANE OKOLNOSTI; TREĆI BRAK; USVOJENA DECA; PLANOVI I DA LI ĆE SE ISPUNITI, PENZIJA; NADE ŽELJE I CILJEVI, VELIKE GRUPE I ORGANIZACIJE Dakle, Jedanaesta kuća se odnosi na prijateljstva, Grupe, društvene odnose i na potrebu osobe da kreira sigurne društvene ili političke odnose. Ova kuća pokazuje nade i snove o budućnosti koje čovek ima prema ljudima. Planete smeštene u njoj pokazaće lakoću ili teškoću da se osoba uklopi u Drustvo, ali takođe i u školi, a kasnije u društvenu vrtešku. Ova kuća se odnosi i na usvojenu decu.

NAGLAŠENA JEDANAESTA KUĆA, govori o potrebi da se osoba nesebično posveti ljudima, da lične interese podredi širim, grupi. Dobro je da se bavi sociologijom ili politikom. Najveća lekcija je da se potvrdi kroz svoje ideje, kroz svoju nesebičnost, humanost i otvorenost, kroz ono što može da da inače sledi haos i nesigurnost, situacije koje neće moći da kontroliše.

DVANAESTA KUĆA – Razlaganje ličnosti, pretvaranje, tajne.

OVO JE POLJE U MRAKU, POLJE IZOLACIJE, KOČNICA I PREPREKA U ŽIVOTU. NEŠTO ŠTO SE RADI U SENCI, ONO ZA ŠTA NE ZNAMO VALJAN ODOGOVOR, TAJNI NEPRIJATELJI. PATNJE, LUDILA, ZATVORI, RAZOČARENJA, HOSPITALIZACIJE; INTUICIJE; OBLAST FANTAZIJE I NESVESNOG SA KOJIM MOŽEMO DA SE POVEZEMO SA DRUGIM LJUDIMA NA NIVOU KOLEKTIVNOG NESVESNOG; SKRIVENI NEPRIJATELJI; POLJE KARMIČKOG PROČIŠĆENJA I PROŠIRENJA SVESTI; TRANSFORMACIJE, PROSVETLJENJA; POVLAČENJA U SEBE. ONA DAJE ODGOVOR KAKO DA SE OKRENEMO SVOJOJ SUDBINI I ONOME ŠTO DONOSIMO IZ PROŠLIH ŽIVOTA; NESEBIČNO DAVANJE I SVESNO ŽRTVOVANJE ZA DRUGE. TU NEMA NIKAKVE POMOĆI I SATISFAKCIJE; BORBA NENASILJEM - PRAŠTANJEM - LJUBAVLJU - DA SE POMIRIMO SA TIM INAČE SE OBIJE O GLAVU; PROBLEMI KOJI ISKRSNU KADA SE NAJMANJE NADAMO; TAJNI POSLOVI IZA SCENE; TU SU SVE PREPREKE, PROBLEMI I KAZNE ZA KOJE NE VIDIMO VALJAN RAZLOG I ISKRSNU KADA SE NAJMANJE NADAMO – KOJA KAŽE: OKRENITE SE SEBI I DUHOVNOSTI. Dvanaesta Kuća je najskrivenija i planetarne energije se ovde ne ispoljavaju vidljivo, već skriveno, tajnovito. U njoj je i unutrašnji svet psihe, tj. čovekovo zdravlje na psihološkom nivou. Planete se ovde ispoljavaju više na duhovnom nivou, kreirajući svet snova, fantazije i imaginacije. Tu je tiha komunikacija s Kosmosom, Prirodom ili Bogom. Planete u njoj imaju kameneleonske kvalitete, tj, prilagodjavaju se svakoj situaciji. U ovoj kući se sve rastapa, dezintegrise, nestaje – sve je u mraku, pokriveno velom tajne, zarobljeno – jer samo tako može da funkcioniše.

NAGLAŠENA DVANAESTA KUĆA ukazuje na veliku povučenost, zatvorenost, veliku količinu tajne, misterije, aktivnosti se odvijaju daleko od očiju javnosti, gde se radi nešto što niko ne treba da zna. Odvojenost od sveta i aktivnog života. Najveća lekcija ove kuće je da se saglasno vrsti planeta, osoba pronadje u potpuno spiritualnom smislu, jer slede kazne, izolacija, kada se ne prašta i ne prihvata onako kako je.

Sh[o]ne

 • **
 • 277
 • +2/-0
 • Pol: Muškarac
  • lastfm
  • Pogledaj profil
Odg: Osnovi astrologije
« Odgovor #12 poslato: Februar 17, 2011, 16:50:56 »
PRVA I DRUGA KUĆA U ISTOM ZNAKU - govori o problemu ne posedovanju svesti o svojim vrednostima. Kasnije, o potrebi čoveka da se sam probija kroz život i sam da odredjuje sopstveni sistem vrednosti. Ukoliko u tome ne uspe, drugi će mu odredjivati (komandovati). Zato treba da se što pre osamostali, da kasnije ne bi zavisio od drugih. Neuspešni se opuste, pa se prepuštaju lenčarenju ili uzivanju, udobnosti koju donosi posedovanje materijalnih dobara.

DRUGA I TREĆA KUĆA U ISTOM ZNAKU - govori o problemu odnosa sa drugim ljudima koji potiču iz školskog doba. Kasnije, o potrebi čoveka da se nečim okupira i iskaže. Treba da obavlja neki posao u vezi sa transportom ili komunikacijom. Da svoje vrednosti iskaže ovde a negde daleko. Neke relacije biće naznačene sa bratom ili sestrom (uticaj, zavisnost).

TREĆA I ČETVRTA KUĆA U ISTOM ZNAKU - govori o problemima u odnosima u mladosti ili porodici, ili da je veliki uticaj na njega vršen u smislu vaspitanja. Takodje, postoji mogucnost i da će rano detinjstvo biti nesredjeno ili da će menjati škole, otežano izrazavanje i uspostavljanje odnosa sa drugima. Nesigurnost će ga dugo pratiti. Kasnije, može preuzeti ulogu roditelja svojoj braći, ali i obrnuto.

ČETVRTA I PETA KUĆA U ISTOM ZNAKU - govori o velikom uticaju domaćeg okruženja na životni plan čoveka i njegovog kreativnog ispoljavanja. Negativno može uticati da bude sputan na neki način u iskazivanju ljiubavi, nezainteresovanosti za svim onim što život čini lepim. Ili da bude previše vezana za kuću. Pozitivno, može doprineti da preuzme porodični biznis, može biti vrlo kreativna u svome domu, da se bavi umetnošću.

PETA I ŠESTA KUĆA U ISTOM ZNAKU - govori o neozbiljnom ili nepraktičnom pristupu životu i radu. Pozitivno, kasnije, može se ispolji velikim oduševljenjem i unošenjem svoje kreativnosti u svemu što se radi u životu. To se može odnositi na sport, umetnost ili da radi sa mladim ljudima. Posao treba da zauzima najvažnije mesto u njenom životu. Da čini usluge drugima s oduševljenjem.

ŠESTA I SEDMA KUĆA U ISTOM ZNAKU - govori o problemima posla i suočavanja sa drugim ljudima, o problemima kad treba da udje u partnerstvo, možda s bračnim drugom ili neki javni posao, u vezi publike ili uslužne delatnosti, trgovine ili zdravlja. Te sve elemente treba da pomiri kako bi prevazišla probleme.

SEDMA I OSMA KUĆA U ISTOM ZNAKU - govori o problemima usklađivanja onog što najdublje oseća i što je dotačinje iznutra i onoga što joj čine drugi ljudi. Taj odnos neće biti površan, već traumatičan. Da li će uspeti u životu ili ne, zavisiće od javnosti ili partnera. Uspeh u, npr. politici postićiće uz podršku javnosti. Ili, može biti uspešna u nekom poslu kao partner. Partnerstvo ili brak biće obojeni nekim traumatičnim iskustvom. Ali isto znači, da će neke materijalne vrednosti naslediti.

OSMA I DEVETA KUĆA U ISTOM ZNAKU - govori da će tokom života biti u prilici da svoja znanja iz specifičnih oblasti obelodani ili predati nekome drugom. Sve što zna i može treba dati na korišćenje nekome drugom. Zato može da se bavi pisanjem ili objavljivanjem popularnih romana iz oblasti erotike i misticizma. Moze biti finansijski stručnjak ili imati mnogo smisla za okultne nauke. Ili posedovati vanculne sposobnosti, čak i podučavati druge ovim veštinama.

DEVETA I DESETA KUĆA U ISTOM ZNAKU - govori da obrazovanje, prosveta, religija ili pravo igraju značajnu ulogu u poslu, ili se može desiti da neki poslovni partner, stranac pomogne u karijeri. Karijera, takodje, može biti vezana za nešto daleko. A na nekom nižem planu, može često ići na službena putovanja.

DESETA I JEDANAESTA KUĆA U ISTOM ZNAKU - govori da ima prijatelje i veze koje mogu mnogo pomoci u karijeri, ali i obrnuto. Može naći posao u državnoj administraciji ili aktivnosti u grupi kao voditelj nekog projekta ili tima. Ali najverovatnije neće to biti samostalno zanimanje.

JEDANAESTA I DVANAESTA KUCA U ISTOM ZNAKU - govori da treba da se bavi dobrotvornim radom ili zaposlena kao socijalni radnik. Obzirom na veliko davanje i trošenje, neophodno je da se neko vreme tokom dana posveti malo i sebi, jer bi se u protivnom moglo dogoditi da se razboli. Neka se pazi da ne ulazi u odnose koje ne može da kontroliše i čiji uticaji mogu da prouzrokuju prisilno zatočenje (zatvor ili bolnica). Položaj govori da voli radi u pozadini.

DVANAESTA I PRVA KUĆA U ISTOM ZNAKU - govori da ima veliku unutrašnju snagu na koju može da se osloni. Moguće je da joj je potrebno izvesno obrazovanje i ugladjenost, a stidljivost može stvarati izvesne teškoće. Ukoliko je pogrešno usmerena, najgora će biti po sebe, jer ovde nema puno pomoći sa strane, pa može osetiti bespomoćnost. Neprijatelji joj nisu potrebni.

Sh[o]ne

 • **
 • 277
 • +2/-0
 • Pol: Muškarac
  • lastfm
  • Pogledaj profil
Odg: Osnovi astrologije
« Odgovor #13 poslato: Februar 17, 2011, 16:51:17 »
PLANETE U ZNACIMA

Planete su reprezenti određenih delova naše energije (bića, a neko kaže psihe), ali su istovremeno i simboli spoljašnjih događaja, aktivnosti ili figura koje srećemo u životu. U svakom slučaju njihov raspored po Zodijaku nešto govori; možda postoji neki konflikt, ili su energije skladno raspoređene, pa ukazuje i na izražene talente. Često sama osoba nije svesna svojih vrednosti i problema, ili zašto konfliktne osobe sreće kroz okolnosti u životu. Ukoliko to ne oseća, nastupa kuršlus. Ako ne radi na njima, tj ne kontroliše ih ili ne prevazilazi biće još više problema, jer radom na njima zauzdavamo energiju koja se manifestuje kroz neprijatne događaje, bilo da ispoljavamo mi ili ih privlačimo. Nešto ipak izgleda da ne možemo da izbegnemo, ali dosta možemo učiniti da sprečimo ili kanališemo u nekom drugom smeru, mada dotična energija mora se iskaže jer je mi ne iniciramo.

U smislu energetskih ispoljavanja,

Planeta daje odgovor na pitanje: ŠTA
Znak= SA KOLIKO ENERGIJE i na koji nacin
Kuća= GDE
Vladar = ZBOG ČEGA?
Aspekt= KAKO I ZAŠTO

Svaka planeta se iskazuje na deset nivoa, ali je teško odrediti na koji će se odraziti. Loš aspekt se može pobediti tako da se on apriori ne mora iskazati.
Kada su aspekti u pitanju orbis, (tolerancija ili odstupanje od neke vrednosti) po M.Duporu može biti +/- 7°.

ZNAČENJA PLANETA

SUNCE Tu nam je život i srce, tu želimo da zablistamo

MESEC Podložnost emocijalnim usponima i padovima

MERKUR Gde i na koji način najbolje komuniciramo

VENERA Tu stvarno uživamo

MARS Tu ulažemo najveću snagu

JUPITER Tu često imamo sreće i tu rado provodimo slobodno vreme

SATURN Tu smo najmanje sigurni, treba da nastojimo da to nadoknadimo.

URAN Tu nastojimo da uradimo nešto neuobičajeno.

NEPTUN Tu pokušavamo da zavaramo sebe i druge, i nastojimo da nađemo ideal

PLUTON Tu sami i bez ikakve pomoći moramo rešiti probleme.

ZEMLJA (nasuprot Suncu) Tu je naša životna misija.

S.M.ČVOR Tu trebada težiš ispunjenju, tu je dobitak

J.M.ČVOR (nasuprot severnom) Tu daješ, tu je lak izlaz.

SEDIŠTE Tu kontrolišemo okolnosti

EGZIL Tu poštuj pravila drugih (180)

EGZALTAC. Udobnost, prijateljstvo

PAD Neudobnost

Sh[o]ne

 • **
 • 277
 • +2/-0
 • Pol: Muškarac
  • lastfm
  • Pogledaj profil
Odg: Osnovi astrologije
« Odgovor #14 poslato: Februar 17, 2011, 16:51:26 »
PLANETA SUNCE KROZ ZODIJAK

Sunce govori o našem identitetu i daje odgovor na pitanje: ko sam stvarno ja? Kao centar Solarnog Sistema, Sunce u astrologiji simbolizuje šta je centralno za nas, uz naš identitet. Psihološki ono reprezentuje naše iskustvo oca i njegov uticaj ili odsustvo uticaja na izgradnji našeg karaktera i sposobnost izražavanja nas samih kao individua. Ono takođe simbolizuje naš kreativan put i potrebu da ono što radimo bude vidljivo. Mi treba da nastojimo da realizujemo kvalitete koje Sunce reprezentuje u našem horoskopu kroz proces individualizacije u našem životu. Ovaj proces lične-realizacije je naš najveći cilj u životu. Sunce, to smo mi! Zato je najvažnije u našoj karti, jer predstavlja sveukupnost našeg bića, kojeg mi ne moramo biti ili smo svesni. Zadatak Sunca je da vrši integraciju svih delova našeg bića u ovoj inkarnaciji na način mesta u Znaku. U ovoj inkarnaciji nema izbora - taj položaj Sunca, moramo ispoštovati. Ali mi ne moramo potpuno da ličimo na taj horoskopski znak, mada treba da težimo da svesno razvijemo znak u kome se Sunce nalazi. Da tražimo svoju afirmaciju kroz polje (kuću), u kome je Sunce - to je pravac naše evolucije, i u tom smislu nikada nećemo pogrešiti.
Sunce je Muška Vatrena planeta, predstavlja volju., snagu ličnosti, vitalnu energiju, snagu našeg tela, zdravlje. U Horoskopu pokazuje koliko neka osoba ima samopouzdanja, samosvesnosti, dostojanstva. On je simbol moći, uspeha, autoriteta, ugleda, položaja. Na osnovu Sunca mi sve to procenjujemo kod dotične osobe. Zatim, plemenitost, sposobnost organizacije, optimizam, viteški štav, superiornost, velikodušnost, sve te osobine, kao i prethodne, procenjujemo prema položaju Sunca. Ako je Sunce u dobrom znaku i na dobrom mestu, sve osobine biće naglašene. Sunce vlada očima: levim kod žena, a desnim muškaraca. Sunce živi u čovečjem egoizmu jer je život i samodokazivanje najuzvišeniji cilj. Sunce podstiče tu želju i volju u čoveku da: živi, stvara, vlada, postoji i bude priznat. Sunce je osnovna unutrašnja motivišuća sila naseg bića koju treba svesno da razvijate jer Znak gde vam se ono nalazi, tu ste najbliži svojoj istinskoj prirodi, jer je ta energija baš vama namenjena u ovoj inkarnaciji. Zato i ne možete biti niko drugi, do jedan od predstavnika tog Znaka. Upravo, o motivima svega što radite: pokazuje Sunce, a da li ćete tu njegovu i vašu energiju upotrebiti konstruktivno ili ne – najviše zavisi od vas samih! Muško sunce je njegov unutrašnji štav prema ulozi muškarca, u ženskom horoskopu, koncept idealne muževnosti.
Loš položaj Sunca daje sujetu, oholost, snobizam, egoizam, prezir, aroganciju, prekomernost, bolesne ambicije, nesigurnost, neobjektivnost čoveka koji će najverovatnije promašiti cilj jer ruši sam sebe. Samo uz velike napore može stići do cilja sa zakašnjenjem, i samo ukoliko osvesti svoje mane.
Dobar položaj Sunca govori o čoveku dobrih manira, koji je objektivan i dobro prosuđuje, koji je stvaralac, poseduje lični magnetizam, uzor za druge, a ako je na javnom položaju mora da pazi da ne preteruje.
Ako je Sunce jako istaknuto, ali ima loše aspekte, javlja se izopačen uticaj Sunca; potreba da vlada okolinom, egocentričnost, arogancija, hvalisavost, agresivnost. U tom smislu imaće velike probleme kroz sve figure autoriteta (otac, nadrešeni i svi ostali u životu). U natalnom hotoskopu predvideti velike životne lomove, pogrešno odabrane ciljeve za koje se bori. Ustvari život će biti dinamičan, ali ne baš uspešan.
Najjači znaci za Sunce su Vatreni : Lav, Ovan, a naročito 19° Ovna.
Sunce je u sedištu u Lavu
Sunce je u egzaltaciji u Ovnu, i tu se najbolje oseća
Sunce je u egzili u Vodoliji.
Sunce je u padu u Vagi, tu se oseća jako loše, gubi svoje osobine i ne može da se iskaže.
Znak gde je Sunce prikazuje smer u kome mi treba da nastojimo da realizujemo nas same. Kvaliteti tog Znaka su kao pridev koji boji - nijansira naše lično izražavanje. Dužnost nam je da razvijemo i usavršimo te kvalitete, da u njima pronalazimo nas same.
Astrološka kuća gde se nalazi Sunce pokazuje specifičnu oblast u materijalnom svetu u kome mi treba da ispoljimo naš identitet, i mi ćemo se tokom života jako identifikovati s’ praktičnim pitanjima koja ova Kuća reprezentuje. Lično ispunjenje dolazi kroz predmete koji su u vezi s’ tom Kućom. Kuća gde se nalazi Sunce je sfera života u kojoj treba da se dokažemo jer nas tu čeka najveće iskušenje i ispunjenje. Aspekti (kontakti s drugim planetama) prema Suncu će pokazati psihološke uticaje na naš identitet koj će biti integrisani na neki način. Aspekti ukazuju specifične efekte koji modifikuju izraz nešeg identiteta i koji nas čine jedinstvenim. Mogu takođe pokazati sasvim precizno kakav je uticaj oca na nas i koliko doprinosi na tom putu kojim se formiramo kao individue. Aspekti Sunca ponajviše će pokazati zbog čega, koliko i kojih cemo imati prepreka ili uspeha u životu. Pokazaće volju ili bezvoljnost i šta ih podstiče.
Saglasno mestu u znaku:
U vatri, Sunce treba da se dokazuje direktnim fizičkim delovanjem; da je samostimulisano, da ima potrebu da stalno nešto radi, da se krece se. Vrlo aktivno Sunce.
- U zemlji, Sunce treba da se dokazuje kroz delatnosti koje predpostavljaju strpljenje, da bude stimulisano predanim radom, samodisciplinom, dužnošću.
- U vazduhu, Sunce treba da se dokazuje izražavanjem ideja, aktivnom komunikacijom, da ga stimulišu je mentalni izazovi, društvene aktivnosti, odnosi.
- U vodi Sunce treba da se dokazuje upornošću sa osećajem nežnosti, apelujući za potrebe drugih, da bude stimulisano iznutra, težnjom i intuicijom.
Primeri:
SUNCE U IV kući, ovom čoveku sledi uspeh tek pred kraj života.
SUNCE U VI ili XII kući, šesta je naročito opasna, ali generalno za obe znači da ovaj čovek ima unapred sudbinu da služi, da se žrtvuje za druge.
SUNCE U I ili X kući, to su ugaone kuće i ako se tu nađe, tu je najjače.
SUNCE U I ili V to su Vatrene kuće i tu je Sunce jako.