samo-opusteno

Društvene teme => Druga strana sveta => Astrologija i Numerologija => Temu započeo: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:40:09

Naslov: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:40:09
Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?


Horarna astrologija je na početku svoje "karijere" bila usuštini i jedini oblilk astrologije koja se praktikovala . Analiza natalnog čarta , godišnji i uporedni su došli kasnije . Zato , 'aj' da ovde tutnem neka osnovna pravila po kojima se postavlja pitanje i analizira horarni čart .

Citiraću text iz knjige Morisa McKana ( da ne mislite da je ovo sve iz moje glave ) :

"Prvi pisani izvori o horarnoj astrologiji datiraju od pre dve holjade godina , kada je Dorotej od Sidona postavio pravila i aforizme za "ispitivanja" , što je bio termin koji se tada koristio .

Horarna strologija se bavi pitanjima . Baš kao i u bilo kojoj drugoj grani astrologije , horoskop se pravi za trenutak rodjenja , a u ovom slučaju reč je o trenutku rodjenja nekog pitanja .

Horoskop se pravi na isti način kao i bilo koji drugi horoskop . Jedina razlika izmedju horarne i drugih vrsta astrologije jeste u oslanjanju na osnovni set pravila . Ta pravila su važna ta tumačenje ovakvog čarta . nijedna druga grana astrologije se ne oslanja na pravila u tolikoj meri kao što je slučaj sa horarnom . Odgovor na pitanje upravo zavisi od tih pravila .

Planeta koja vlada Asc' uvek označava osobu koja postavlja pitanje . Mesec je takodje vladar pitača i naziva se "kosignifikator" . Signifikator pitanja zavisi od odredjene kuće u čartu .

Obično su ove tri planete sasvim dovoljne za dobijanje željenog odgovora . Za razliku od natalne astrologije , ovde nije potrebno tumačiti ostale planete u čartu .

Sledeće što treba da se uradi je da se pogleda da li su signifikatori u aplikacionim aspektima , jer ti aspekti nam govore o budućnosti tog pitanja . Separacioni aspekti nam govore šta je predhodilo da bi pitač i postavio to pitanje .

Ponekad može da se desi da su planete u separaciji , pokazujući da ne postoji nada za pozitivnim odgovorom , ali zahvaljujući pravilima i tehnikama po kojima horarna funkcioniše , situacija se iz korena može promeniti i odgovor još uvek može biti povoljan za pitača . Te tehnike su zasnovane na kretanju planeta i ima ih PET : Četiri vrste kretanja se odnose na tri planete u odredjenim formacijama , a peta vrsta se vezuje za kretanje samo dve planete ( ovo će sve kasnije u direktnom primeru biti mnogo jasnije ) . Dve formacije mogu označiti pozitivan odgovor , a ostale tri daju negativan odgovor . Ta pravila imaju i svoje nazive :

Dva pravila o dobijanju pozitivnog odgovora : skupljanje svetlosti i prenos svetlosti .
Tri pravila o dobijanju negativnog odgovora : frustracija , prohibicija i refranacija .

Stoga postoje jasno da u horarnoj planete koje su u medjusobnom orbisu možda ne moraju završiti aspekt i mogu se posmatrati kao da uopšte nisu u aspektu . Pored toga , planete koje očigledno nisu u medjusobnim aspektima mogu se povezati usled neke akcije neke treće planete . Sve je to moguće zahvaljujući postojanju pet vrsta planetarnih kretanja koja su malopre spomenuta . Planete se neprestano kreću i u ovom trenutku .

Na najveći broj pitanja je moguće odgovoriti ili sa DA ili sa NE . Odgovor na pitanje daju glavni aplikacioni ( znači u opticaju su SAMO Ptolomejevi aspekti ~ konjunkcija , 60° , 120° , 90° , 180° ) izmedju vladara Asc' i vladara polja koje je vezano za pitanje ili izmedju Meseca i planete koja vlada poljem na koje se odnosi pitanje . Isto tako , postoji i antiscija , ali o njoj malo kasnije .

Takodje , u opticaju su , od planeta , samo : Sunce , Mesec , Merkur , Venera , Mars , Jupiter , Saturna , uz dodatak Mesečevih Čvorova i Fortune ( neki dodaju i neke arapske tačke , ali to ide od astrologa do astrologa )


~ prvo se gleda Asc' , koji je znak , gde mu je planeta vladar .

~ drugo se posmatra polje koje je vezano za pitanje koje si postavila , znači koji je znak na vrhu , koja planeta je vladar , šta ona radi , gde je .

~ treće gledamo gde je Mesec , u kom je znaku , koji su mu aspekti .

~ četrvrto posmatramo dostojanstva te tri planete

~ peto tražimo aplikacije kako bi došli do odgovora .
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:42:00
Osnovni pojmovi :

Signifikatori :

Signifikatori su planete koje vladaju pitačem i predmetom ( osobom ) za koju se postavlja horarni čart .

Važno je znati da je signifikator osobe ~ pitača planeta koja vlada znakom koji se nalazi na Asc' , kao i da često Mesec ima ulogu kosignifikatora . Pogrešno je predpostaviti da planete koje se nalaze u I polju ili u blizini Asc' mogu da se koriste kao signifikatori pitača .

Signifikator pitanja je planeta koja vlada znakom na vrhu traženog polja . Ponovo je pogrešno predpostaviti da samo što neka planeta nadje u polju koje je vezano za predmet pitanja ima veze sa tim . Zbog toga je najbolje izbegavati napr. Veneru koja se vezuje za ljubav , ili Marsa kao vladar borbe i akcije i sl. , jer se na taj način nisu dobijali željeni rezultati .

Spoljašnje planete se NE koriste u horarnoj . Znači ~ Uran , Neptun i Pluton , zajedno sa još nekim planetama ne postoje u horarnoj astrologiji . Sami tim Škorpijom vlada Mars , Ribama vlada Neptun i Vodolijom vlada Saturn .

Ponekad može da se desi da vam neka treća osoba postavlja pitanje koje nema direktne veze sa tim pitanjem . na primer , kada neko pita za prijateljicu koja očekuje dete . U tim slučajevima , iako će prvo polje i njegov valdar i dalje predstavljati pitača , astrolog treba da ignoriše tu planetu i da se skoncentriše samo na signifikatore koji vladaju pitanjem ~ u ovom slučaju to je XI polje i 5 od 11 ~ III polje .
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:42:25
Sistem polja :

Po mom iskustvu , kaže Moris McKan , Regiomontanus sistem kuća pokazao se kao najuspešniji sistem u horarnoj astrologiji ( a ja dodajem ~ hvala Bogu na astro.com , pa je muka oko pronalaženja tabele Regiomontanusovih polja umanjena ) . Tokom četrdesetogodišnjeg bavljenja horarnom astrologijom , greške koje sam pravio uvek su bile usled drugih faktora , a nikada zbog korišćenja ovog sistema kuća . Ipak , možete koristiti i druge sisteme kuća . Svaki astrolog mora sam da formira tačnost omiljenog sistema kuća

Vladarstva po kućama :

I polje: pitač

II polje: novac, imovina, bilo šta što osoba poseduje

III polje: braća / sestre, komunikacije, informacije, kraća putovanja

IV polje: dom, otac, zgrada u kojoj pitač živi, krajnji ishod pitanja ~ rezime odgovora

V polje: ljubav (patrner u smislu zabavljanja, veza koja je još u "povoju" ), deca, kocka, špekulacije

VI polje: zdravlje i lekovi, navike, svakodnevne obaveze, javni neprijatelji (sve ono što se dešava loše po pitača, ali on nema uopšte veze sa tim )

VII polje:ljubav (partner , ne mora biti bračni, već osoba sa kojom ste u emotivnoj vezi, zajedno živite, ali niste još u braku ), ugovori i bilo kakve vrste poslovnih partnerskih odnosa

VIII polje: partnerov (ili tudj) novac, gubici, porez, smrt (retko kad se direktno povezuje sa sexom , kao u običnoj astrologiji, ali neki put može da nam ukaže na nivo "negativnog" koji se javlja u emotivnim vezama)

IX polje: obrazovanje, duhovni nivo osbe, religioznost, (ne)moralnost, inostranstvo

X polje: zenit osobe, čemu pitač ustvari teži u datom momentu, posao, majka, sudnice

XI polje: prijatelji, grupne organizacije, udruženja, planovi i nade

XII polje: bolnice, institucije zatvorenog tipa, tajni neprijatelji i sve ono što je osoba ~ pitač uradila ( obično predstavlja grešku koju je pitač načinio i samim tim i došao da pita horarno pitanje kako bi našao odgovor i rešenje za tu grešku)
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:42:54
Mesec U Praznom Hodu :

Definicija: Mesec je u praznom hodu kada ne može da napravi aplikaciju ni sa jenom drugom planetom u horarnom čartu .

On dakle ne može da :
1. bude u aplikaciji ili se kreće u bilo kom glavnom aspektu sa drugom planetom
2. bude u aplikaciji ili se kreće ka paralelu ili kontraparalelu sa drugom planetom
3. bude u aplikaciji ili se kreće ka stepenu antiscije ili kontraantiscije sa drugom planetom

Mesec nije u praznom hodu ako pravi aplikacioni aspekt sa stepenom Asc' u okviru sopstvenog orbisnog luka ( malo pre navedeno ~ 12° ) .

Najbitnije: Mesec može biti u praznom hodu i na početku i na kraju znaka !
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:43:31
Šta je antiscija ?

Prema Liliju "Znaci antiscije su znaci koji su podjednako udaljeni od prvog stepena dva tropska znaka Raka i Jarca i u kojima kada se na njihovom stepenu nadje Sunce , dan i noć imaju istu dužinu . antiscija nam daje odgovor koji će "doći" osobu u obliku nečeg pritajenog , tajnog , "nevidljivog" ~ čitanje izmedju redova.

Primer : kada je Sunce na 10° Bika , ono je prema antisciji na 20° Lava i ako ima aspekt konjunckije ili 180° ( i samo ti aspekti dolaze u obzir ! ) sa na primer Mesecom koji je na 20° Bika ili Škorpiona , to nam donosi ideju o "tajnom" povezivanju Sunca i Meseca .

Ovo se najbolje nauči preko primera . U tradicionalnoj astrologiji antiscija je važna i za fizički izgled , ako se neko interesuje , na primer , za neku osobu ili ako želimo da detaljnije "vidimo" kakav je partner itd. itd.

Po Liliju :

Saturn (telo hladno i suvo, vitko do mrsavo, debele usne, ostra, cesto kovrdzava i suva kosa. Kada je orjentalan stas nizi, ako je latituda mala telo mrsavije, ako je velika telo deblje i mesnatije. Takodje, ako je latituda severna SA je mesnat sa vise dlaka). Cesto los SA u egzilu ili detrimentu moze ukazati na sklonost ka gojenju pa cak i gojaznost jer u tim znacima on gubi kontrolu koja je njegova osnovna simbolika.

Jupiter daje cesto krupne ljude, ovalno lice i, generalno, vrlo prijatan izgled. Korpulentnost se moze manifestovati kroz visinu ili tezinu ili oboje.

Mars daje cetvrtasto ili okruglo lice, ostar pogled, oziljak na onom delu tela na koji se odnosi znak ili kuca u kojoj se nalazi. Telo nije visoko, vrlo je muskulaturno, snazno i pokretljivo.

Sunce simbolise okruglo lice, snazan stas, veliko celo i upadljivu figuru. Kosa je cesto istaknuta po boji ili kvalitetu.

Venera daje ovalno do okruglo lice, vrlo proporcionalnu gornju i donju usnu, rupice na obrazima ili bradi. Obicno oznacava punije fizionomije mada to zavisi od znaka u kojem je i aspekta prema asc. Primetila sam da u konjunkciji sa losim SA u kvadratu, konjunkciji ili opoziciji sa asc oznacava debljinu. Slicno je i ako zajedno sa MO aspektuje asc. Izrazitija je ako je u fiksnim znacima.

Merkur daje vitke i, po mom iskustvu, sitne fizionomije, tanak nos i duge i lepe prste.

Mesec simbolise masnoce i tecnosti i najcesce pokazuje oble ljude sklone gojenju. Ovo, medjutim, vazi samo u slucajevima kada je MO u kardinalnim znacima na asc ili na meridijanskoj osi. Trigoni i sekstili nisu izrazajni niti specificni.

Dakle, planetama uvek dajem prednost i to onima koje su u egzaktnom antiscijskom aspektu sa asc ili nekom planetom.
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:43:54
tabela za antisciju :

Znak Ovna ~ antiscija je Devica
Znak Bika ~ antiscija je Lav
Znak Blizanaca ~ antiscija je Rak
Znak Raka ~ antiscija je Blizanac
Znak Lava ~ antiscija je Bik
Znak Device ~ antiscija je Ovan
Znak Vage ~ antiscija je Ribe
Znak Škorpiona ~ antiscija je Vodolija
Znak Strelca ~ antiscija je Jarac
Znak Jarca ~ antiscija je Strelac
Znak Vodolije ~ antiscija je Škorpion
Znak Riba ~ antiscija je Vaga

Stepeni su sledeći ( prvi je stepen u horarnom čartu , a drugi je po antisciji ) :

1° ~ 29°
2° ~ 28°
3° ~ 27°
4° ~ 26°
5° ~ 25°
6° ~ 24°
7° ~ 23°
8° ~ 22°
9° ~ 21°
10° ~ 20°
11° ~ 19°
12° ~ 18°
13° ~ 17°
14° ~ 16°
15° ~ 15°

~ tr.Sunce na primer je na 16° 25' Vage , što znači da je antiscijsko Sunce na 13° 35' Riba
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:44:25
Postavljanje pitanja :

Kako "locirati" pitanje ?

Trebalo bi da se koristi lokacija na kojoj se nalazi pitač , jer po logici stvari , pitanje se "rodilo" u njegovoj / njenoj glavi , a ne na lokaciji , tj. u glavi astrologa . Radi se o pitanju koje je postavila osoba i samo ga ona može razumeti .

Kako odrediti vreme ?

Ovde se javljaju dva pravca :

1. neki TA astrolozi insistriraju da se koristi vreme kada je osoba postavila pitanje , što nas dovodi u nezgodnu situaciju ako smo ovako kao sada na Forumu , jer ako sama osoba ne navede tačno u textu kada je postavila sama sebi , tj. nama pitanje , može doći do ~

2. toga da preovlada drugi "talas" TA astrologa koji insistiraju na vremenu kada su oni pročitali i razumeli pitanje .

Kako zaista razumeti šta je osoba htela da pita ?

Ponekad će bti potrebno da od osobe koja vam je postavila pitanje zatražite ipak neka dodatna objašnjenja jer ona neće uvek spontano otkriti značenje svog pitanja ili se neće uvek najjasnije izraziti ( iako će u 85% slučajeva pozicija vladara Asc' upravo kazati na šta je osoba u datom trenutku zaista mislila , a Mesec će nam otkriti kako se osoba zaista oseća u tom trenutku kada postavlja pitanje ) . Ovo je vrlo važno jer rad astrologa zavisi od osobe koja je postavila pitanje . To pitanje može delovati vrlo jednostavno , ali može imati mnogo dublje značenje za osobu koja ga je postavila . Astrolog neće biti svestan tih dubljih značenja ako ne postavi par pitanja toj osobi , kako bi on / ona zaista razumela pitanje .

Ponavljanje jednog te istog pitanja ~ da ili ne ?

Logično ~ nema svrhe postavljati jedno te isto pitanje dva ili više puta , jer će to samo dati netačan horarni čart . Zbog toga , jako je poželjno imati dnevnik horarnih pitanja .
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:46:29
Kada i da li (ne)analizirati horarnu kartu ?

Uopšte uzev , u situacijama kada je :

~ Asc' izmedju 00° i 03° i kada je izmedju 27° i 29°59' , bilo kog znaka ,

~ kada je Saturn u I polju ili kada je retrogradan ,

~ kada je Mesec u praznom hodu ili je "oslabljen"

~ kada je vladar Asc' spaljen .

E , sad , najlogičnije objašnjenje ( a i da ne kućam baš ceo text koji M. Mekan daje u svojoj knjizi ) , ako se Asc' nadje na prvim stepenima , onda to znači da je "isuviše rano za postavljanje tog pitanja" , a ako je na krajnjim stepenima , onda je "kasno za postavljanje tog pitanja" ( ja lično nisam 100% ubedjena u to , al' ... 'ajd ... )

Šta znači "oslabljen" Mesec ? Po Liliju , imamo sledeću tabelu u kojoj on objašnjava na kojim se stepenima i u kojim znacima se Mesec oseća slabo koristeći Ptolomejevu tabllicu osnovnih dostojanstava i debilitacija :

Mesec na kasnijim stepenima Blizanaca :
od 21° do 25° je pod vladavinom Saturna
od 25° do 30° je pod vladavinom Marsa
a od 20° do 30° je u licu Sunca

Mesec na kasnim stepenima Škorpiona ( gde mu je inače pad ) :
od 27° do 30° je termin Satruna
a od 20° do 30° stepeni je u licu Venere

Mesec na kasnim stepenima Jarca ( gde je on inače u izgonu ) :
od 19° do 25° je termin Satruna
od 25° do 30° je termin Marsa
a od 20° do 30° je u licu Sunca

Kada se Mesec nadje u Blizancima ili Jarcu , on je u Licu Sunca , ako je u Škorpionu onda je u Licu Venere , te je donekle pomalo oslabljen njegov uticaj . Ipak , Mesec je na kasnijim stepenima Blizanaca peregriniran ili drugim rečima ~ potpuno je bez snage . Mesec je i peregniran i u padu kada je u Škorpionu , dok je kada je u Jarcu on je i peregniran i u znaku svog izgona , osim ako je vreme postavljanja pitanja ~ noć ~ kada je Mesec u sopstvenom ( noćnom ) triplicitetu .

Postoje takodje , jaki argumenti zbog kojih bi se Mesec na ksnijim stepenima Lava , Strelca i Riba mogao uzeti kao "oslabljen" , jer u tim znacima i na tim stepenima on ne samo da je u terminima i licima malefičkih planeta , već je i ~ peregriniran :

Mesec na kasnijim stepenima Lava :
od 25° do 30° je termin Marsa
a od 20° do 30° je lice Marsa

Mesec na kasnijim stepenima Strelca :
od 19° do 25° je termin Satruna
od 25° do 30° je termin Marsa
a od 20° do 30° je lice Saturna

Mesec na kasnijim stepenima Riba :
od 20° do 26° je termin Marsa
od 26° do 30° je termin Satruna
a od 20° do 30° je lice Marsa


Opcija "open&save" u word formatu (http://www.astro-art.net/docs/tabele.doc)

Tabela osnovnih dostojanstava i debilitacija (http://www.skyscript.co.uk/essential_dignities.html)

Tabela slučajnih dostojanstava i debilitacija (http://www.skyscript.co.uk/dig5.html#liltab)
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:46:52
Greške astrologa ?

U to vreme se smatralo sledeće :

~ ako su vrh VII ili njen vladar aflikovani ili je Saturn u VII polju , ili je Mesec u praznom hodu ili na spaljenom putu ( od 15°Vage do 15°Škorpiona ) , ili su indikatori pozitivnog i negativnog odgovora isti , smatralo se da astrolog ne bi trebalo da tumači čart jer bi mogao da napravi grešku ili u proračunu ili u tumačenju .
~ ako je vrh VI polja aflikovan ili je vladar VI polja aflikovan , ili Mesec aspektuje malefičnu planetu koja je vezana za VI polje ( polje bolesti i javnih neprijatelja ) , pitač bi mogao da se razboli ili potrese ili naljuti kada dobije odgovor na pitanje koje je postavio ( moj lični komentar : )
~ a ako se Sunce nadje u VI polju , pitač je pod nekim mentalnim pritiskom koji se može pogoršati ako mu se otkriju prave činjenice vezane za njegovo pitanje ( moj lični komentar na ovo je : )

Kada se Mesec nadje na "spaljenom putu" , znači na relaciji od 15°Vage do 15°Škorpiona , astrolozi u to vreme su verovali da horarni čart ne treba tumačiti , jer po Ptolomejevoj tablici se može videti koliko je loših vladarstava i dostojanstava upleteno na toj relaciji , pa samim tim su drevni astrolozi smatrali ili da pitač neće biti zadovoljan odgovorom ili da neće poslušati savet i uraditi po svom nahodjenju .

Kada su Sunce i Mesec u tom područiju "spaljenog puta" , oni su u padu i u znacima zodijaka u kojima su malefici vrlo snažni . Stepen egzaktnog Sunčevog pada je 19° Vage ( što je samo 02° udaljeno od Satrunovog stepena egzaltacije ~ 21°Vage ) , a stepen Mesečevog pada je 03°Škorpiona , što je i u područiju sedišta i u podruiju tripliciteta i u područiju termina i u područiju lica Marsa .

Lako je razumeti zašto je Lili verovao da je Mesec u najboljoj poziciji kada je ili u Biku ili u Raku ( prvi ga egzaltira , drugi ~ sedište ) čak iako su u praznom hodu , ali da li je Lili smatrao da je Mesec u praznom hodu kada je u znaku Strelca ili Riba , s obzirom da tim znacima vlada najveći benefik ~ Jupiter , može da ostvari željeni cilj ? S druge strane Mesec u praznom hodu ako bi se našao u ovim znacima u područiju izmedju 20° i 30° , kako je moguće da je on u stanju da deluje pozitivno , shodno Lilijevim standardima , kada smo nešto ranije pokazali da je Mesec u tom razmaku i u terminima i licima malefika i dodatno je peregriniran ?! Izgleda da je Lili ponekad samo kopirao Bonatija , ne razmišljajući puno o logici onoga što se daje kao jedno od osnovnih pravila tumačenja horarnog čarta ...
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:47:12
Pravila za dobijanje potvrdnog odgovora

Sakupljanje svetlosti 1 :

Definicija : kada su dva glavna signifikatora u separacionom aspektu , ali i jedan i drugi su u nekom aplikacionom aspektu sa nekom trećom planetom . Ta treća planeta je "prenosnik svetlosti" .
primer : Mesec je na 02°51' Raka u apl.120° sa Saturnom na 06°04' Riba . Merkur je na 02°19' Riba i ima apl.0 sa Saturnom . Mesec i Merkur su u sep.120° ~ znači ovde je Saturn "sakupljač svetlosti" .
primer za antisciju : Merkur na 05°33' Device , Venera na 01°40' Device , zajedno su u 0 sa Saturnovom tačkom antiscije na 09°40' Device . Ovde opet Saturn je "sakupljač svetlosti" izmedju Merkura i Venere koji su u separaciji .

Sakupljanje svetlosti 2 :

Definicija : kada dva glavna signifikatora još uvek nisu ostvarili svoj medjusobni aplikacioni aspekt , ali oboje su u aplikaciji sa nekom trećom planetom .
primer : Mesec je na 02°51' Raka u apl.120° sa retrogradnom Jupiterom na 14°01' Škorpiona . Mars je na 10°27' Riba i u aplikacionom 120° je i sa Mesecom i sa Jupiterom . Znači , Mars je ovde "sakupljač svetlosti" .
primer za antisciju : Sunce je na 15°11' Raka u apl.120° sa Saturnovom tačkom antiscije na 22°27' Škorpiona . Mesec je na 13°46' Lava i u apl.90°je sa tačkom Saturnove antiscije , a Mesec je u aplikaciji i sa Sunčevom tačkom antiscije na 14°49' Bliazanaca . Ovde dakle Saturn je "sakupljač svetlosti" .

Sakupljanje svtlosti 3 ili "perfekcija" :

Definicija : kada dva signifikatora uopšte nisu niukakvom medjusobnom aspektu , ali i jedan i drugi imaju aplikaciju sa trećom planetom .
primer : Mars je na 08° Bika , Venera je na 05°Ovna . Njih dvoje nemaju medjusobni aspekt . Medjutim , oboje imaju aplikaciju sa Jupiterom na 09° Raka . Znači , Jupiter ovde omogućava tzv. perfekciju
primer za antisciju : Mesec je na 24°Bika . Merkur je na 01°Device . Oni nisu u aplikaciji . Medjutim , Saturnova ačka antiscije je na 01°Strelca . Znači , Satrunova tačka antiscije ima plikacije sa Marsom i Venerom i tako izvršava "perfekciju"
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:47:38
II pravilo za dobijanje potvrdnog odgovora

[ objašnjenje za "brže ~ sporije planete" ~ brzina kretanja je sledeća : Mesec , Merkur , Venera , Sunce , Mars , Jupiter i Saturn ~ znači : Mesec je najbrža planeta , a Saturn je najsporija ]

Prenos svetlosti 1 :

Definicija : kada su dva glavna signifikatora u nekom slavnom separacionom aspektu , a neka brža planeta dolazi kao "prenosnik svetlosti" i spaja ta dva glavna signifikatora .
primer : Venera je na 25° Strelca , mars je na 22°Lava . Oni imaju sep.120° . Njih povezuje Mesec koji je na 23°Vage i on je "prenosnik svetlosti" .
primer za antisciju : Mesec je na 13°46' Lava i ima sep.90° sa Jupiterovom tačkom antiscije na 09°13' Škorpiona , ali ima i apl.60° sa Sunčevom antiscijom na 14°49' Blizanaca . Sunce je na 15°11' Raka i ima sep.120°sa Jupiterovom antiscijom . Tako Mesec postaje "prenosnik svetlosti" od Jupitera ka Suncu .

Prenos svetlosti 2 :

Definicija : ova verzija prenosa svetlosti se dešava kada se dva glavna signifikatora u Efemeridam još uvek nisi srela i završila svoj apl.aspekt . Oni se povezuju preko dejstva aspekta sa trećom planetom , koja sa prvim ima separaciju , a sa drugim aplikaciju .
primer : Merkur je na 03° Vage . Jupiter je na 07° Vodolije . Njih dvoje su u apl.120° , ali taj aspekt još nije ostvaren . Mesec je na 06° Vage i ima sep.0 sa Merkurom i apl. 120° sa Jupiterom . mesečevo dejstvo može završiti ove aspekte pre nego što se on kkonkretno desi u Efemeridama .
primer za antisciju : Venera je na 05°40' Device . Sunčeva antiscija je na 24°47' Bika . Njih dvoje su u sep.120° . Jupiterova tačka antiscije je na 11°26' Škorpiona . Tako Jupiter ima apl. 60° sa Venerom , prenoseći na taj način svetlost Sunca , pre nego što Sunce koje je inače na 05°13' Lava ne ostvari aspeket od 90° sa Jupiterovom antiscijom .

Prenos svetlosti 3 :

Definicija : treća verzija se dešava kada izmedju dva glavna signifikatora ne postoji ni jedan glavni aspekt . Oni se tadaa mogu povezati dejstvom neke treće planete , obično Meseca , kao planete koja se najbrže kreće ( 1° = 2h ) , koja je u nekom glavnom separacionom aspektu sa prvim signifikatorom i u glavnom aplikacionom aspetku sa drugim signifikatorom .
primer : Venera je na 26° Ovna . Jupiter je na 07° Bika . Mesec je na 27° Lava . On ima sep.120° sa Venerom , a kada udje u znak Device , sklapa 120° sa Jupiterom . Ovo donosi potvrdan odgovor uz odredjene komplikacije ili odlaganja , ali ipak donosi pozitivan ishod .
primer za antisciju : Merkur je na 01°33' Device . Sunce je na 05°13' Lava . Njih dvoje nisu u aspektu . Sunčeva antiscija je na 24°47' Bika i Merkur ima sep.90° sa Suncem ( dok je bio u Lavu ) , dok je Saturnova tačka antiscije na 09°40' Device i Merkur ima apl.0 sa njim . Merkur će tada da bude prenosnik svetlosti od Sunca ka Satrunu .
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:48:01
III pravila za dobijanje potvrdnog odgovora

Frustracija

Definicija : sama reč kaže sve što je porebno ~ dva signifikatora su u nekom glavnom apl.aspektu , ali pre nego što njih dvoje ostvare taj aspekt , neka sporija planeta presreće jednog od njih i tako "frustrira" bržeg signifikatora i tako dovodi do negatovnog odgovora .
primer : Merkur je na 08°Strelca . Venera je na 12°Strelca . Njih dvoje su u medjusobno aplikacionom aspektu . Medjutim , Mars koji je na 13°Lava prvi sklapa asp.120° sa Venerom i tako ostavlja frustriranog Merkura bez aspekta .

Prigibicija :

Definicija : odogovor će biti "ne" , ako postoji neki aspekt izmedju dva glavna signifikatora , ali neka treća planeta , obično brža od njih , presreće prvog signifikatora i tako remeti ostvarenje aspekta medju njima . Isto tako , ako se desi da bilo koja planeta pravi aplikaciju sa nekom od glavnih signifikatora to će takodje dovesti do prohibicije . To se zove "inhibicija" ...
primer : Venera je na 07°Ovna . Mars je na 10°Ovna . Njih dvoje imaju apl.0 . merkur je na 06°Ovna . On prvo pravi 0 sa Venerom , pa ondak 0 sa Marsom i to pre nego što Venera ostvari 0 sa Marsom .

Refranacija :

Definicija : kada jedan od signifikatora tokom sklapanja apllikacije sa drugim signifikatorom pre završetka aspekta promeni pravac svog kretanja ~ bilo da postaje direktan ili da postaje retrogradan .
primer : Merkur je na 29°Ovna , Venera je na 03°Bika . Njih dvoje su u aplikacionoj 0 . Ali , kada Merkur dodje na 01°Bika on postaje retrogradan ( vraća se "unazad" ) i tako ne ostvaruje 0 sa Venerom .

Spaljenost :

Definicija : kada se Sunce nadje na rastojanju manjem od 08° od neke planete , naročito ako je ta planeta glavni signifikator , bez obzira da li je reč o aplikacionom ili separacionom aspetku , Sunce "spaljuje" svojim uticajem tu planetu i potpuno joj oduzima njenu moć . Spaljenost se u horarnoj uvek smatralo kao jak malefik .
Isto tako , kada je Sunce u 0 sa vl.Asc' isto donosi negativan odgovor , jer TA smatra da tada pitač je "slep" i niti dobro postavlja pitanje , niti vidi svoj problem na realan način i interesuju ga potpuno pogrešne stvari . Naravno , ovo važi i za antisciju stepena Sunca . Kada je , pak Sunce u 0 sa samim vrhom Asc' , TA smatra da je horskop isto nemoguće da se tumači iz istog razloga kako i kada Sunce uma 0 sa vladarom Asc' .
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:48:56
Za čitanje:

http://www.astrologyweekly.com/weekly-horary/index.php
http://www.renaissanceastrology.com/horary.html
http://hometown.aol.com/tonylouis/home/hless.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Horary_astrology


Planete:

Mesec : http://www.skyscript.co.uk/moonatt.html
Merkur : http://www.skyscript.co.uk/mercury_att.html
Venera : http://www.skyscript.co.uk/venus_att.html
Sunce : http://www.skyscript.co.uk/sun_att.html
Mars : http://www.skyscript.co.uk/marsatt.html
Jupiter : http://www.skyscript.co.uk/jupiter_att.html
Saturn : http://www.skyscript.co.uk/saturn_att.html
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:49:37
Prva kuca

Glavna vladarstva:
Život, vitalnost i zdravlje. Figura, boja, ten, oblik i izgled tijela. Stariji izvori navode da ima utjecaj na intelekt, nacin na koji mozak radi, i govor. Opcenito, prva kuca predstavlja žarišnu tocku osobnosti i nacin izražavanja. Kao što opisuje fizicki izgled, stanje ove kuce kao i njezina vladara pokazuje stupanj osobne vitalnosti i snage.

U Horarnoj astrologiji:
Pitaca u bilo kojem pitanju. Ako je postavljeno pitanje u vezi s mudanom situacijom s kojom Pitac nije osobno povezan ali ima jake simpatije i sklonosti, onda koristite prvu kucu da njome predstavite stranku koju Pitac favorizira i podržava. U pitanjima oko na primjer rata prva kuca significira Pitacevu zemlju, buduci da se
poistovjecuju s brigama svoje zemlje kad se pitanje postavi.

U mundanoj astrologiji:
Obican puk ili opce stanje nacije. Zemlju i njezine žitelje kao cjelinu; njezino opce stanje prosperiteta i zdravlje ili suprotno.

U tužbama ili sukobima:
Predstavlja onoga tko zapocne akciju. Pocetak sudenja, optužba.

U dogadjajima:
Opcenito predstavlja onoga tko prvi povuce potez; u poslu onoga tko da prijedlog; u ratu onoga tko prvi napadne; u igrama predstavlja domaci tim.

U medicinskim pitanjima:
Glavu i lice: oci, uši, kosu nos, jezik, zube;
Culpeper navodi: «sve ono što se nalazi iznad prvog kralješka vrata.» Saturn, Mars ili S. Cvor u ovoj kuci daju znak na licu, ili dijelu tijela koji predstavlja znak u koji pada vrh kuce;
Lilly navodi: «Kad je Ascendant u Ovnu, biljeg, mladež ili ožiljak je nepogrješivo na glavi ili licu; a ako se prvi stupnjevi znaka dižu, znak je na gornjem dijelu glave; ako je vrh kuce na sredini znaka, mladež, biljeg ili ožiljak je na sredini lica, ili blizu; ako se dižu posljednji stupnjevi, znak na licu se nalazi blizu brade, prema vratu.»

U medicinskim kartama prva kuca predstavlja pacijenta, a stanje njezina vladara pokazuje snagu vitalnosti pacijenta, suprotno od vladara 6. kuce koji predstavlja bolest. Ako je vladar prve kuce jaci od vladara 6., pacijent ce preboljeti bolest.

U trgovini:
Kupca.

Boje:
Bijela i blijede boje. Lilly navodi: «Ako se pitate koja je boja odjeca bilo kojeg covjeka, ako je njegov signifikator u 1. kuci i odgovarajucem znaku, onda je to bijela ili siva odjeca ili slicna toj boji, takoder ako je pitanje u vezi sa stokom, kad se njihovi signifikatori nadu u ovoj kuci, to pokazuje da ce biti ovakve boje ili slicne.»

Kvalitete:
Kardinalna, muška, dnevna.

Smjer:
Istok.

Povezani planeti:
Merkur je ushicen ovdje; Lilly navodi: «jer on predstavlja glavu, jezik, misli i pamcenje: kad je dignificiran i položen u ovu kucu, daje dobre govornike.» Ovan i Saturn su kosignifikatori: «jer kako je ova kuca prva, tako je Ovan prvi znak, a saturn prvi od planeta; i stoga kad je Saturn dobro položen u ovoj kuci, i u bilo kojem dobrom aspektu od Jupitera, Venere, Suca ili Mjeseca, obecava dobru kostituciju tijela, i obicno dug život.»

Nazivi:
Istocni kut, Ascendant, Horoskop ('hour watcher'), Anatole ('istok/izlazak Sunca'); Kuca
života.

Smerovi po kućama
12. I-JI 3. S-SI 6. Z-SZ 9. J-JZ
1. ISTOK 4. SJEVER 7. ZAPAD 10. JUG
2. I-SI 5. S-SZ 8. Z-JZ 11. J-JI

Deborah Houlding
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:50:11
Druga kuca

Glavna vladarstva:
Sredstva, materijalne stvari, zarada i sva pitanja u vezi s bogatstvom ili financijskom prirodom. Nacin stjecanja bogatstva (uzmite u obzir znak u koji pada vrh kuce, njezina vladara i njegovo stanje). Osobna dobra i imovina, stvari, prihod, novac pozajmljen drugima, profit (ili gubitak kad je aflicirana), podrška i pomoc drugih. Sljedujuce kuce opcenito pokazuju sredstva i potporu danu prethodnoj kutnoj kuci, odnosno 5. kuca ce pokazati financijski status i pomocnike oca, 8. ce pokazati bogatstvo partnera i neprijateljeva sredstva i simpatizere, a 11. ce pokazati prijatelje i simpatizere onoga tko ima moc, kao i profit koji ce se dobiti kroz posao.

U Horarnoj astrologiji:
Pitaceve financije i imovinu; svu osobnu ili pokretnu imovinu (imanje spada pod 4. kucu, iako je 2. kuca još važna u pokazivanju financijskih implikacija poslova s imovinom). Ako netko pita o financijskim izgledima prodaje svog auta – to je stvar 2. kuce jer se tice osobne imovine; u drugim stvarima auta opcenito spadaju pod 3. kucu svakodnevnih putovanja. U pitanjima oko imajte na umu stanje 2. kuce i vladara kad je važan novac – tamo gdje se traži financijski sporazum, jak vladar 2. kuce koji aplicira s dobrim aspektima pokazuje financijsku dobit za pitaca, ali slab vladar 2. kuce a jak vladar 8. kuce pokazuje gubitak njemu a dobit za drugu stranku. To je podjednako tocno i u pitanjima oko kockanja i dionica.

U Mundanoj astrologiji:
Imovinu nacije i njezin financijski status. Trezor, državna riznica, prihod i sva mjesta i radnje koje su u vezi sa zaradom novca kao što su banke, burze, financijske institucije, mjenjacnice novca i trgovine. Izvoz i novac pozajmljen drugima. Ibn Ezra vladarstvo ove kuce davao je nad hranom pa možemo pretpostaviti da u mundanim kartama utjece na status i vrijednost žitarica u državi, proizvodnju i osnovne zalihe.

U tužbama ili sukobima:
U ratnim kartama: saveznike i pristalice onoga tko zapocne konflikt. Njihovu municiju i resurse.

U tužbama:
prijatelje, pomocnike, svjedoke i one koji luže Tužiteljstvu kao izvori.

U dogadajima:
Kao što je gore navedeno, a primijenjeno na onoga tko zapocne akciju.

U medicinskim pitanjima:
Grko i vrat, prema ramenima.

U trgovini:
Financijski status kupca.

Boje:
Zelena.

Kvalitete:
Sljedujuca, ženska, nocna.

Smjer:
Istok-Sjeveroistok

Povezane planete:
Nijedan planet ne «veseli» se u ovoj kuci. Kosignifikatori su Jupiter i Bik. Lilly navodi: «ako
je Jupiter položen u ovoj kuci ili je njezin vladar, radi se o imanju ili bogatstvu. Sunce i
Mars nikad nisu dobro položeni u ovoj kuci, oba pokazuju raspršivanje materije, u skladu s
kapacitetom i kvalitetom natusa ili pitaca.»

Imena:
Anafora (rising up), Kuca bogatstva i materije.

Smerovi po kućama
12. I-JI 3. S-SI 6. Z-SZ 9. J-JZ
1. ISTOK 4. SJEVER 7. ZAPAD 10. JUG
2. I-SI 5. S-SZ 8. Z-JZ 11. J-JI

Deborah Houlding
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:50:42
Treca kuca

Glavna vladarstva:
Braca i sestre, rodaci ili opcenito clanovi obitelji (ne roditelji – oni pripadaju 4. kuci). Susjedi i naše lokalno susjedstvo. Okolina u kojoj živimo i radimo. Kratka putovanja ili ona redovita putovanja. Lilly navodi da ova kuca pokazuje sklonost: «cestog premještanja s mjesta na mjesto.» Pisma, glasine, izvješca, poruke i glasonoše. Komunikacije opcenito. Novine, magazine, telefone, poštansku službu. Pisane isprave i ugovore. Govore i debate. Naša sposobnost da se izrazimo i prenesemo informacije drugima. Jezici, vještina pokretljivosti i samoizražaj.

U Horarnoj astrologiji:
Kao što je navedeno, a primijenjeno na pitaca. U pitanjima financijske i poslovne prirode aflikcija trece kuce upozorava na poteškoce u ugovorima i pisanim ispravama. U sinastrijskim kartama pokazuje komunikacijske probleme ili mentalnu neskladnost – Mars u 3. kuci može pokazati svade i teške rijeci; Saturn nesposobnost komuniciranja. Ivy Goldstein-Jacobson navodi da je ovo kuca traceva i posjetitelja, i da malefik u 3. može pokazati nepoželjnog posjetitelja ili neželjenu pošiljku.

U Mundanoj astrologiji:
Narodne glasine, propaganda. Tisak. Sva sredstva slanja novosti i informacija kao što su poštanski uredi, komunikacijska mreža, kompjutori, telefoni, faksovi, novine, magazini, emailovi, publikacije, literatura, periodicni tisak i televizija. Prijevozni sustav unutarnjeg prometa, željeznicke komunikacije - pruge, cestovni i rijecni promet, auta, podzemne mreže itd. Obrazovni sustav, iako gdje se to odnosi na djecu, takoder je predstavljeno i 5. kucom. Javno mnijenje i pitanja slobode govora; medunarodni i materinski jezici. Takoder vladasusjednim narodima i dokumentima koji se odnose na medunarodne sporazume.

U tužbama i sukobima:
U tužbama: spisi, ugovori i isprave koje utjecu na Tužiteljstvo. Sve pisane izjave. Sposobnost da se utjece na situaciju kroz pisma i dopisivanje.

U ratnim kartama:
propaganda zacetnika rata.

U dogadajima:
Kao vec navedeno primijenjeno na onoga tko zapocne akciju. Barbara Watters bavodi: "akoje vrlo aflicirana, može pokazivati da onaj tko da ponudu ili nešto predlaže – zapravo laže."

U medicinskim pitanjima:
Ramena, ruke, šake i prsti.

U trgovini:
Pisana izvješca, isprave, ugovori koji utjecu na kupovinu.

Boje:
Narancasta.

Kvalitete:
Padajuca, muška, nocna.

Smjer:
Sjever-sjeveroistok.

Povezani planeti:
Radost Mjeseca; Lilly navodi: "jer ako je postavljen ovdje, posebno u pokretnom znaku, radi se o mnogim putovanjima, kaskanjima i hodanjima, ili da osoba rijetko šuti.»Kosignificirana je Blizancima i Marsom; Lilly navodi: «što je jedan od razloga zašto Mars nije vrlo nesretan u ovoj kuci, osim ako nije i Saturn tu."

Nazivi:
Dea (što znaci ''božica'' u odnosu na Mjesecevo vladanje njome). Kuca brace.

Smerovi po kućama:
12. I-JI 3. S-SI 6. Z-SZ 9. J-JZ
1. ISTOK 4. SJEVER 7. ZAPAD 10. JUG
2. I-SI 5. S-SZ 8. Z-JZ 11. J-JI

Deborah Houlding
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:51:14
Cetvrta kuca

Glavna vladarstva:
Sve što se odnosi na osnove i korijene naše egzistencije. Opcenito roditelji, a narocito otac, praroditelji i preci. Ocinstvo (naslijede od roditelja) kao i psihološki roditeljski utjecaj. Ova kuca takoder vlada skrivenim blagom i blagom zemlje, kao što su rudnici i minerali, dragulji, nafta, izvori i vodni resursi; Lilly navodi : "dobitak iz utrobe Zemlje". Vlada zemljom, njezinom kvalitetom i prirodom (je li plodna, mocvarna, šumovita, kamenjarska, ili neplodna) i svim gradevinama i tvorevinama na zemlji – imanje oko kuce kao i emocionalnu
okolinu. Obradivanje zemlje, agrikultura, i svako zanimanje koje je u vezi s brigom oko zemlje. Baigent, Campion u Harvey predlažu nacionalizam, ideologiju koja predstavlja ljubav prema zemlji; to bi takoder ukljucilo i patriotizam i jaku preokupaciju «korijenima», tradicijom i poviješcu. kaže se da pokazuje pocetak i kraj svih stvari, predstavljajuci iskustva iz ranog djetinjstva na kojima rastu kasnija nesvjesna emocionalna iskustva života, ranjivost u starijoj dobi, tijek smrti, i pogrebi. Važna je posebno smrt utapanjem.

U Horarnoj astrologiji:
Pitacev otac. Imanje koje je za prodaju, ugovori o najamnini (stanari su pokazani 6. kucom), granice, i opisi zgrada i vrtova. U pitanjima oko nestalih osoba ili izgubljenih stvari, 4. kuca opisuje prirodu površine koja se nalazi ispod osobe ili predmeta a u slucajevima ubojstva može pomoci u opisivanju lokacije na kojoj se tijelo nalazi. Cesto se koristi da predstavi «svršetak stvari» a Ivy Goldstein-Jacobson smatra derivativnu 4. kucu od svake kuce kao zakljucivanje posla koji se tice odredene kuce (tocnije, 3. kuca pokazuje rješenje stvari predstavljenih 12. kucom).

U Mundanoj astrologiji:
Zemlja, njezini vlasnici, radnici na njoj, usjeci i proizvodnja. Poljoprivreda i ruidarska industrija. Trgovina gradevinama i imanjima; Watters navodi: "Saturn koji pada u 4. može pokazivati nedostatak smještaja, Pluton ovdje može pokazivati vandalizam ili kriminal nad imanjem; ozbiljne aflikcije 4. kuce od kombinacije Urana, Neptuna i Jupitera mogu pokazivati gubitak imanja kroz uslijed oluja, poplava, potresa.» Ono cime se opskrbljuje narod iz dubina zemlje – kao što su vodovodne cijevi ili plinska industrija: Raphael navodi: "Uran u 4. narocito loše utjece, oznacavajuci ozbiljne probleme vodovodnim kompanijama i uzrokujuci rudarske katastrofe i eksplozije u javnim gradevinama. Loš je za vladu, jer im donosi nevolje – zemlja, prihodi od rudarstva i takse na vrijednost zemlje vjerojatno ce biti izvor mnogih nevolja pod ovim utjecajem.» Manji ili veci grad u pitanju o njegov gradonacelnik. Kako je to suprotna kuca od 10. kuce, tako predstavlja one koji se suprotstavljaju vladi, kralju, ili priznatom poretku. U ratnim kartama predstavlja svaki manji ili veci grad pod napadom.

U tužbama ili sukobima:
Gore spomenuto primijenjeno na onoga tko pocne akciju.

U dogadajima:
Gore spomenuto primijenjeno na onoga tko pocne akciju. U medicinskim pitanjima: Grudi ili podrucje pluca. Njezina povezanost sa smrcu cini ovu kucu nepovoljnom za položaj u astro-medicinskim kartama.

U trgovini:
Kao što je navedeno, primijenjeno na kupca.

Boje:
Crvena.

Kvalitete:
Ugaona, ženska, nocna.«Tamna» kuca, predstavlja skrivene stvari, ali zbog tog što je ugaona, ona naznacava pronalazak izgubljenih stvari i pokazuje da se mogu pronaci blizu doma ili njihova uobicajenog mjesta.

Smjer:
Sjever.

Povezani planeti:
Manilius je gledao na 4. kucu kao na hram Saturna. Oboje je povezano s porijeklom, zemljom, agrikulturom, rudarstvom i smrcu – ovo stavlja veliki naglasak na stvari 4. kuce kad je Saturn povezan s njom položajem ili vladarstvom. Kosignifikatori su Rak i Sunce; Lilly navodi: "U natalnim kartama ili pitanjima ova 4. kuca predstavlja oceve, kao i Sunce po danu i Saturn po noci; ali ako je Sunce ovdje postavljeno nije debilitiran nego prije pokazuje oca koji je plemenitog roda.»

Nazivi:
Sjeverni kut, Kut Zemlje, Immum Coeli ('dno neba'), Ypogeon ('Ispod Zemlje'). Kuca roditelja.

Smerovi po kućama
12. I-JI 3. S-SI 6. Z-SZ 9. J-JZ
1. ISTOK 4. SJEVER 7. ZAPAD 10. JUG
2. I-SI 5. S-SZ 8. Z-JZ 11. J-JI

Deborah Houlding
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:51:41
Peta kuca

Glavna vladarstva:
Djeca, trudnoca, trudna žena, spol nerodenog djeteta. Zdravlje i stanje djece. Ako je aflicirana problemi žalost s djecom. Ljubavne veze, romance, vodenje ljubavi, seks, razmnožavanje i zacece. Ako je aflicirana promiskuitet, seksualno ustrucavanje, nemoral, prekomjerno uživanje i skandali. Užitak, darovi i sve ugodne stvari. Stvari kupljenje radi uživanja i zadovoljstva. Umjetnost i muze. Ples, glazba, veselje. Odjeca, ukrasi i bogate, luksuzne stvari. Konjske utrke, kladenje na sport, lutrija i svi oblici kockanja i špekulacija. Špekulacije na burzi cesto su pripisane ovoj kuci ali tamo gdje je ulaganje utemeljeno na financijskim ili poslovnim odlukama
2. kuca ima veci znacaj. Premda je Ivy Goldstein-Jacobson popularizirala pojam da ova kuca vlada špekulacijama na burzi, ona je definirala njezin utjecaj da vlada nad «svime ciji je ishod stvar slucajnosti. » ova kuca vlada mjestima koja su povezana s igrama i sportom, kao sportske arene, igrališta i sale. Takoder banketi, zalogajnice, pubovi, krcme, kazališta i kazališni komadi, parkovi; sva mjesta zabave i uživanja. Zabave i društvene prigode; gozbe. Stvari povezane s luksuznom industrijom te oni koji rade u umjetnosti. Diplomati, veleposlanici i agenti – oni koji pregovaraju kao posrednici s namjerom da pronadu sporazum izmedu drugih. Hobiji i sve stvari radene za osobni užitak i zadovoljstvo.

U Horarnoj astrologiji:
Djeca pitaca. Mogucnost trudnoce i spol nerodenog djeteta. Barclay predlaže da Saturn i Neptun ovdje ne pogoduju dobro trudnoci ali Jupiter je jak i neporeciv pokazatelj plodnosti, «jer sva produktivnost dolazi od Jupitera.» Ocevo bogatstvo i njegove osobnu imovinu (2. kuca od 4. kuce). Simonite dodaje da buduci da je ovo 8. kuca od Sredine neba, otkriva smrt monarha.

U Mundanoj astrologiji:
Naoružanje grada koji je pod napadom. Veleposlanici i diplomati. Sva javna mjesta zabave i rekreacije, parkovi, javne državne zgrade, nacionalne umjetnicke galerije itd. Škole i obrazovni sustav. Nacionalna stopa nataliteta, socijalna pitanja u vezi s djecom i društveni pogledi na seksualna pitanja ili promiskuitet. Raphael navodi: "Saturn u 5. kuci smanjuje stopu radanja, pokazuje mnogog nevolja ženama i djeci, veliku depresiju u kazališnim krugovima, i smrti i nezgodne situacije medu poznatim ljudima u toj profesiji. Ako je mnogo aflicirana, pojacava zlo i uzrokuje kriminal nad djecom te mnogo poroka i nezgoda.»

U tužbama ili sukobima:
Kao gore navedeno za onoga tko zapocne akciju. Aktivnost i uspjeh glasnika inicijatora, njegova agenta, veleposlanika ili predstavnika ciji je cilj napraviti sporazum s drugom stranom.

U dogadajima:
Kao gore navedeno za onoga tko zapocne akciju.

U medicinskim pitanjima:
Trbuh, jetra, srce i leda; stražnja strana ramena, bocne strane tijela. Medicinski problemi koji se odnose na trudnocu i radanje djece.

U trgovini:
Kao gore navedeno a odnosi se na kupca ili ulagaca; tj. agent ili predstavnici ciji je cilj postici sporazum s drugom strankom.

Boje
Lilly kaže «crna i bijela, ili medna boja.» moguce je da on pod «crnim i bijelim» smatra boju koja je ni pretamna ni presvijetla.

Kvalitete:
Sljedujuca, muška, dnevna. Povoljno aspektirana s Ascendentom preko trigona.

Smjer:
Sjever-sjeverozapad.

Povezani planeti:
Radost Venere; Lilly navodi: "[Venera] koja cini radost u ovoj kuci, tako je ova kuca – kuca užitka, radosti i veselja; potpuno je nesretna ako su u njoj Mars ili Saturn, koji tu pokazuju nepokornu i neposlušnu djecu.» Kosignifikatori Lav i Venera.

Nazivi:
Bona Fortuna ('dobra sreca'). Kuca užitka.

Deborah Houlding
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:52:37
Šesta kuca

Glavna vladarstva:
Bolest i oboljenja, stanje bolesti i uzrok, hoce li biti kratka ili duga, izljeciva ili ne. Sve stvari u vezi sa zdravstvenom industrijom i oni koji rade u njoj: zubari, lijecnici, sestre. Zaposlenici, stanari i sluge. Lilly posebno spominje nadnicare, farmere i pastire. Goldstein-Jacobson spominje one koji žive na imanju natusa, kao što su nadzornici, au-pair osobe, podstanari itd. Takoder pitanja domacinstva opcenito; ova kuca ima važnost i u vezi s kucanskim stvarima koje se kupuju da se olakšaju svakodnevni kucni poslovi i zahtjevni zadaci. Ljubimci, male životinje i manja stoka (npr. prašcici, ovce, koze, zecevi) i svaki dobitak ili gubitak vezan za prodaju takve stoke. Šesta kuca takoder ima vezu s obradivanjem zemlje i usjevima opcenito. Ujaci, ujne i rodaci s oceve strane (3. kuca od 4.). Simmonite dodaje da, buduci da je to 8. kuca od 11., ova kuca predstavlja smrt prijatelja. Tuga, opcenito ova kuca se smatra kucom slabosti i aflikcije. Kao padajucakuca ona predstavlja strane i neuslužne uvjete.

U Horarnoj astrologiji:
Kao gore navedeno u odnosu na pitaca. Goldstein-Jacobson navodi da Saturn u 6. donosi mnogo posla a malo cijenjenosti ili placenosti; starijeg rodaka, zaposlenika, med. sestru, ljubimca stanara koji je problematican.

U Mundanoj astrologiji:
Narodne zalihe hrane, posebno žitarice, i poljoprivredna industrija. Oni koji vode javne zabilješke kao što su knjižnice, knjižnicari, arhivari, statisticari. Radnicka klasa opcenito. Javni zaposlenici i službe kao što su civilna
služba, oružane snage; policija kada služi narodu. Charles Carter navodi da u Britaniji ona predstavlja Laburisticku stranku. Tvornice, sindikati, služba socijalnog osiguranja, osiguranje za nezaposlene, invalidnine. Watters primjecuje: "ipak ne vlada socijalnom skrbi jer ljudi koji žive o toj skrbi zapravo žive na milosrdu države i ne rade. Stoga 6. kuca sa svojim prvotnim znacenjem rada ne može se odnositi na njih." Javno zdravlje je pokazano 1. kucom ali naglašena 6. kuca ce pokazati periode nacionalne osjetljivosti na epidemiju i bolesti velikog zamaha.

U tužbama ili konfliktima:
Kao gore navedeno za onoga tko zapocne akciju. Za one koji im se odupiru, ova kuca predstavlja agente poslane u tajnosti da rade protiv njih: špijune, privatne istražitelje itd.

U dogadajima:
Vidi tužbe.

U medicinskim pitanjima:
ova kuca je jedna od glavnih indikatora bolesti opcenito tako da ce njezino stanje, vladajuci planet i svaki planet u njoj opisati prirodu bolesti kao i to je li njezin uzrok fizike ili psihicke prirode. Ako je njezin vladar
retrogradan, bolest ce se vjerojatno vracati. Ako je vladar ascendenta jak i dobro položen a vladar 6. kuce slab, onda je to znak da pacijent ima nacina da prevlada bolest. Posebno vlada donjim dijelom trbuha i manjim unutarnjim organima, utrobom, jetrom i bubrezima.

U trgovini:
kao gore navedeno u odnosu na kupca ili ulagaca.

Boje
Tamne boje.

Kvalitete:
Padajuca, ženska, nocna. Nesretna jer nema aspekta prema ascendentu.

Smjer:
Zapad-sjeverozapad.

Povezani planeti:
Mars se veseli ovdje. Lilly navodi: "obicno nalazimo da je konjunkcija Marsa i Venere u ovoj kuci dokaz za dobrog lijecnika" ([CA], p.54). Kosignifikatori su Djevica i Merkur.

Nazivi:
Mala Fortuna ('zla sreca'). Kuca bolesti.

Deborah Houlding
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:53:08
Sedma kuca

Glavna vladarstva:
Brak i sve vrste partnerstva. Suprug(a), ljubavnik/ljubavnica i osoba koja se pita za zdravlje. Poslovno partnerstvo i pravni ugovori koji su u vezi s tim. Watters primecuje da aflikcija 7. Predstavlja: “otvorenu svadu koja dovodi do razdvajanja u partnerstvu ili braku”. Oznacava protivnika u parnici ili konfliktu i u munadanim kartama mogucnost rata. Svi poznati neprijatelji kao takvi pripadaju ovoj kuci (12. kuca upozorava na tajne neprijatelje ali cim je njihovo postojanje poznato oni su predstavljeni 7. kucom). Ona takode oznacava begunce i odbegle, ukljucujuci poznate kriminalce koji su na slobodi kao što su osudeni begunci. Po pitanju krada predstavlja lopova i oznacava da li ce izgubljena svojina biti povracena (dobijena natrag). Na putovanjima oznacava odredište, a u pitanjima u kojima se razmatra da li se seliti ili ne, ono što ukazuje na imovinu koja se namerava preseliti. Simmonite sugeriše da vlada dedama (4. od 4.), ali ovo može biti direktno pokazano 4.kucom tako da bi 7. trebalo razmatrati samo ako je potrebno da se otac i deda posebno identifikuju.

U Horarnoj astrologiji:
U horarnoj karti ova kuca predstavlja astrologa i ako je jako afliktovana astrolog treba da zastane pre nego što krene u posao, jer procena može da bude oštecena i da mu nanese štetu. Ovo narocito ako je vladalac 7. afliktovan u 10.kuci, što navodi na pomisao o šteti profesiji. Medutim, ako horarna razmatra nešto što se odnosi na 7. kucu, aflikcija može da opiše situaciju koja se razmatra, u kojem slucaju upozorenje treba uzeti u obzir s najvecom pažnjom.

U Mundanoj astrologiji:
Stope vencanja i razvoda i brojevi koji se odnose na njih. Javni neprijatlji, tj. neprijatelji nacije – prognanici ili begunci koji nisu zatvoreni. Da li se može ocekivati rat ili mir. Ugovori i sporazumi s drugim narodima. Raphael primecuje:“Merkur u 7. oznacava mnogo aktivnosti u spoljnim poslovima, i ako je dobro aspektovan, ugovori,
trgovinski sporazumi i uspešni pregovori sa drugim silama. Ako je afliktovan pokazuje dvolicnost sa drugim silama, grube diplomatske greške, raskide ugovora, komercijalna i trgovinska borba sa stranim zemljama i opšte neslaganje i medunarodnim poslovima.” Carter primecuje da ova kuca pokazuje medunarodni rat, ugovore i saveze, ali savetuje da prijateljski narodi moraju takode da budu razmatrani u okviru 11.kuce, a sve ono što se
odnosi na medunarodne poslove ima veze i sa 9. kucom.

U parnicama ili konfliktima:
Protivnik. Branilac u parnici. Osudenik ili kriminalac na sudskom pretresu.

U dogadajima:
U kartama dogadaja predstavlja osobu protiv koje se preduzima akcija ili kome se upucuje
predlog ili izazov.
U medicinskim pitanjima:
Doktor ili lekar koji leci oboljenje i njegova sposobnost da izleci bolest. U telu vlada od pupka
do gornjeg dela nogu, ukljucujuci zadnjice, donja creva, bešiku, matericu i reproduktivne
organe.

U trgovini:
Kupac ili osoba sa kojom trgujete.

Boje
Crna i veoma tamne boje. Simmonite kaže plavo-smeda.

Kvaliteti:
Ugaoni, muški, dnevni. Ovo je jaka i mocna kuca, ali u opasnim situacijama, kaže se da
napada sigurnost karte preko opozicija ka ascendentu.

Smer:
Zapad

Povezane planete:
Ovde se nijedna planete ne raduje. Lilly primecuje: “Saturn ili Mars nesrecni u ovoj pokazuju
zlo u braku”. Kosignifikatori su Vaga i Mesec.

Nazivi:
Zapadni ugao, Dysis ('zapad/zalazak sunca'), kuca braka.

Deborah Houling
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:53:56
Osma kuca

Glavna vladarstva:
Sve stvari koje se odnose na smrt, raspadanje, strah bojazan ili gubitak. Osobina i priroda smrti. Ko ce bitinaslednik pokojnika. Neocekivana nasleda, oporuke, zaveštanja i testamenti pokojnika (zapaža se da je ocevina – bogatstvo od roditelja – takode prikazano 4. kucom). Novac koji pripada partneru, suprugu/supruzi ili drugoj strani. Finansijske obaveze, dugovi, takse, pozajmice, gubici i novac koji je se duguje drugima. (Kada se traži doboro vreme za pozajmicu, budite sigurni da je vladalac 2.kuce u dostojanstvu i jak – jak vladalac 8.kuce verovatnije ukazuje na korist za onog ko posuduje.) Tranziti kroz ovu kucu cesto pokazuju potrebu za utvrdivanjem i prihvatanjem gubitka elemenata života koji nisu više plodnosni ili koji su dobro poslužili; priroda planete ce naznaciti kako se gubitak prihvata. Tradicionalna astrolovija povezuje 8.kucu sa krizama, skrivenim stvarima, duhovnom patnjom, otrovom i smrtnim strahom; psihološka astrologija cesto još upucuje da je to kuca unutrašnje transformacije i rasta. Treba se setiti da je prava transformacija pracena izlivom kreativnosti koji se dogada nakon što se lekcije ove kuce apsosrbuju na pravi nacin. Samo sucavajuci se sa svojim najdubljim strahovima postajemo sposobni da ih prevazidemo i da napredujemo snagom iskustva i znanja. Ali ova kuce se ne odnosi na period rasta, ona se tice inhibirajucih faktora koje stoje na našem putu. To je kuca licne ranjivosti, cak i ako je možda potrebna ranjivost iz koje možemo eventualno da napredujemo. Mudro je izbegavati svaki finansijski rizik ili aktivnosti visokog rizika za vreme perioda kada je ova kuca jako naglašena.

U Horarnoj astrologiji:
Kao i gore. Smrt, gubitak, ili ishodi koje se odnose na to za pitaca. Finansijske afere supruge (supruga) ili ljubavnice (ljubavnika). Odluke koje nam donose strah, bojazan ili gubitak.

U Mundanoj astrologiji:
Nacionalni dug; poreznik; opasnost za narod zbog rata ili nacionalne katastrofe; bogatstvo
neprijatelja. Finansijski odnosi sa stranim zemljama. Državni savet. Smrtnost u narodu, stopa smrtnost, dužnosti u vezi smrti i tip ljudi koji umiru. Raphael primecuje, na primer, da Mars u 8. kuci pokazuje “mnoge iznenadne i strašne smrti od vatre, nesreca i zlocina. On oznacava smrti vojnika, pomoraca i medicinskog osoblja, uglednih licnosti u industriji gvožda i celika, i onih koji su povezani sa zanantima u kojima se koristi
vatra. ”

U parnicama ili konfliktima:
Saveznici protivnika, u parnici prijatelje i pomagace tuženog.

U dogadajima:
Watters navodi da u dogadajima koji se odnose na zlocine 8. vlada detektivima, ali u slucajevima ubistva, predstavlja žrtvu. Ona takode primecuje da, ako je signifikator inicijatora dogadaja smešten u 8.kucu, oni nece doživeti da vide završetak posla.

U medicinskim pitanjima:
Seksualni organi (genitalije); hemoroidi, kamenje u žuci, bolno ili sporo uriniranje, mokracna bešika, prepone, šuljevi, i otrovi uopšte.

U trgovini:
Finansije prodavca ili osobe s kojom trgujete.

Boje
Tamno-zelena.

Kvaliteti:
Sukcedentna, ženska, nocna. Ovo je 'mracna' kuca koja osporava svetlo ascendenta
tradicionalnim aspektima, Iako sledi ugao, ona naginje ka descendentu koji je simbolicno
gubitak licne snage.

Smer:
Zapad-severo-zapad

Povezane planete:
Ne kaže se da se ijedna planeta raduje u ovoj kuci, iako Firmicus tvrdi da je Mesec ovde u
dostojanstvu u nocnim kartama zbog naglašavanja nocnih kvaliteta, (vredi imati u vidu da
klasicna astrologija cesto povezuje zlosrecne kvalitete za Mesec).
Kosignifikatori su Škorpion i Saturn.

Nazivi:
Epicataphora ('utucen'), kuca smrti.

Deborah Houlding
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:55:04
Deveta kuca

Glavna vladarstva:Putovanja na velike daljine i putovanja koja nas vode u nepoznate predele. Prekomorske, strane zemlje i udaljena mesta. Stranci, hodocasnici i istraživaci. Mesta i situacije u kojima tražimo savet i mudrost od drugih. Tamo gde pružamo ruku u nepoznato tražeci proširenje svoga znanja i razumevanje. Snovi, vizije, naduhnute misli, proricanje, astrologija, misticizam, filozofija, verovanja; želja da se sjedini sa necim vecim nego što je sam. Religija i sveštenstvo bilo koje vrste. Crkveni poslovi. Knjige, ucenje, mudrost, ucenost, univerzitet i svi oblici visokog obrazovanja. Ramsez opaža: “sve vrste studenata, kao što su astrolozi, lekari, pravnici, i svi studenti drugih korisnih znanja koji uce zajedno ”. Naucnici i pravnici-prakticari su pripisani 9. kuci i cesto postoji zabuna da li advokati i oni koji sprovode zakon treba da budu pripisani ovoj ili 10. kuci. U smislu da 9.kuca predstavlja vodenje i savetovanja od onih koji su više obavešteni nego mi sami, advokati, savetnici i savetodavci uopšte potpadaju pod principe 9. kuce kada deluju u svojstvu savetodavca. Pravo, kao sredstvo primenjivanja sudske odluke nad drugima, medutim, pripada 10. kuci, koja je kuca autoriteta i vladarstva. Otuda su advokati pri svim sudovima pripisani 9. kuci, dok su sudije i sudije za prekršaje pripisane 10. Ako je stvar zakona razmatrana s poštovanjem prema sudskoj odluci, odluka ili ishod se presuduju iz 10. kuce.

U Horarnoj astrologiji:
Kao gore primenjeno na pitaca. Braca i sestre supruga/supruge (3. od 7.); unuci (5. Od 5.).

U Mundanoj astrologiji:
Religija, crkva i sve institucije koje se bave religijom ili duhovnim stvarima. Ako je afliktovana, 9.kuca može da predstavlja nemoralne kultove i dogmaticne religiozne organizacije. Spoljni poslovi i inostrana nadleštva; medunarodni zakon, svetske konferencije; Ujedinjene nacije. Brodovlje, pomorski saoabracaj i uopšte putovanja na daleka odredišta, bilo da su povezana s putnicima ili trgovinom. Vazduhoplovne kompanije. Izdavacka industrija, komunikacije na daljinu i medunarodne komunikacije. Univerziteti, koledži i sva mesta
visokog obrazovanja ili specijalistickih studija; profesori, filozofske ili naucne institucije i publikacije. Zakon socijalne sredine.

U parnicama ili konfliktima:
Kao gore za onoga ko inicira akciju. U parnicama, advokati koji zastupaju optužnicu ili inicijator; sudski nalozi i komunikacije koje uticu na tuženog. U ratnim kartama, propaganda koja dolazi od strane protiv kojih je borba pokrenuta.

U medicinskim pitanjima:
Zadnjice, bedra i butine.

U trgovini:
Pisani izveštaji, tapije, ugovori koji se odnose na prodavca ili osobu sa kojom se trguje. Zakonski savet za kupca.

Boje
Svetlo zelena.

Kvaliteti:
Padajuca, muška, dnevna. Aspekt trigona sa ascendentom i povezanost sa Suncem, pomaže da se ublaže negativnije asocijacije kadentnosti.

Smer:
Jug-jugozapad

Povezane planete:
Sunce se raduje u 9. kuci. Kosignifikatori su Strelac i Jupiter. Lilly primecuje: “ako je ovde smešten Jupiter prirodno oznacava pobožnog coveka u svojoj religiji ili skromnost kod doticnog; cesto sam zapažao
kada je Zmajev rep (Južni cvor) ili Mars ili Saturn nesrecno smešten u ovu kucu pitac je jedva bio nešto bolji od ateiste ili ocajnog sektaša”.

Nazivi:
Deus ('Bog'). Kuca religije.

Deborah Houlding
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:56:57
Deseta kuca

Glavna vladarstva: Zaposlenje, profesija ili zanat; dakle poslodavci i oni koji zapovedaju. Pocast, prestiž, ugled, moc, kontrola, dostojanstvo, slava, pozdravljanje klicanjem, unapredenje – svetovna pozicija, karijera ili životni interes kojim se ovo postiže. Verovatnoca uspeha se odnosi na jedan period života. Slava, sramota, ozloglašenost – pred ocima javnosti. Nepovoljan publicitet ako je afliktovana. Sunce, Jupiter ili Venera, ako su dobro aspektovani, ukazuju na profesionalni uspeh, Saturn ukazuje na odgovornost, ili ako je afliktovan, sramotu i propast. Oni koji su u dostojastvenoj poziciji kao što su kraljevske porodice ili plemstvo; kraljevi, princevi, vojvode, erlovi itd. Vlada ili oni u ministarstvima. Svi oblici autoriteta u donošenju odluka ili oni koji primenjuju autoritet ili zakon – policija, sudstvo, sudije, prekršajne sudije, komandanti jedinica, šefovi na poslu itd. Vladanje na sudu, sudenje. Želja da se nešto postigne i da se pokaže u svetu – pri cemu donje središte ukazuje na korene našeg postojanja iz kojih se mi pojavljujemo, dok središte neba pokazuje kako se ispoljavamo napolju u našoj zajednici i plodove našeg rada. Stari autori prepoznaju njen uticaj na mnoge stvari, ukljucujuci brak i decu. Tradicionalno to je kuca majke.

U Horarnoj astrologiji:
Kao gore, primenjeno na pitaca. Imovina koja pripada supružniku (4. od 7.).
Bogatstvo unuka (2. od 9.).

U Mundanoj astrologiji:
Oni s autoritetom nad narodom, bilo da su premijeri, državnici, kraljevi,
predsednici ili diktatori. Kraljevine, carstva, vojvodstva, zemlje. Policija
ili vojna sila kada potvrduje autoritet nad gradanima. Glavešine države.
Nacionalni ugled i prestiž. Poverenje i moc, narodna privreda i uticaj. Carter
opaža da je najvažnija i najmocnija od svih kuca u mundanoj astrologiji i
tela (planete) ovde imaju veliki uticaj.

U parnicama ili konfliktima:
U stvarima zakona, sudije ili sudije za prekršaje. Ishod ili sudenje – ako
je afliktovana pokazuje korumpirano ili nepravedno sudenje; ako je u dostojanstvu
pravda ce biti postignuta. U zemljama gde je odobreno, moc vlade da osudi i pogubi.

U ratnim kartama, priroda vazdušnih napada.

U medicinskim pitanjima:
Lecenje, da li ce medicina uspeti da savlada bolest – dostojanstvenost u 10.
kuci ukazuje da ce lek primenjen u lecenju bolesti biti snažan i delotvoran;
debilitirana, pokušano lecenje može da bude štetno i nedelotvorno.
Kolena i butine (zadnji deo noge iznad kolena), listovi nogu, golenjaca.

U trgovini:
Cena – 10.kuca u dostojanstvu ili njen vladalac ugaon ili jak pokazuje visoku
cenu; ako je afliktovana ili retrogradna, cena ce pasti.

Boje
Ružicasta, svetlo crvena

Kvaliteti:
Ugaona, ženska, nocna. Prema mišljenju mnogih astrologa, ukljucujuci i Ptolomeja,
najvažniji ugao od svih. Planeta smeštena pod sredinom neba imace jak uticaj u
svakoj stvari.

Smer:
Jug

Povezane planete:
Nijedna planeta se ne raduje u ovoj kuci.
Kosignifikatori su Jarac i Mars; Lilly primecuje “bilo Jupiter bilo Sunce
cine ovu kucu veoma srecnom kada su u njoj smešteni; Saturn ili Južni cvor
obicno lišavaju pocasti, osobe koje su izvrsne, ali daju malo poštovanje u
svetu prostoj osobi; nema mnogo radosti u profesiji, zanatu ili tajni ako
je mehanicka”.

Nazivi:
Medium coeli ili sredina neba. Južni ugao. Kuca profesije.

Deborah Houlding
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:57:36
Jedanaesta kuca

Glavna vladarstva: Tradicionalno poznata kao “kuca velike srece”, 11. kuca ima vladarstvo nad prijateljima i
prijateljstvima, pristalicama, mecenama i onima koji nas pomažu direktno ili iza scene. To
je kuca blagotvorne sudbine, pozitivne nade, poverenja, pohvale, udobnosti i ambicija. U
modernoj astrologiji se kaže da vlada širim socijalnim krugovima poznanika i grupa, jasnim
ambicijama, politickim idealima i onima koji dele naše ciljeve. Njeno stanje ukazuje na
vernost ili varljivost prijatelja i ima vladarstvo nad unapredenjima po preporuci drugih.
Istorijski je vezana sa kraljevim (ili vladarevim) miljenicima, savetnicima, slugama, njihovim
ortacima i saveznicima. Predstavlja parlament i veca uopšte, i pristalice vlade ili upravne
moci. To je kuca ambicije, slobode, optimizma i poverenja, oznacava licnu snagu, motivaciju
i rast. Srecna 11. kuca je blagotvoran uticaj za svaku kartu.

U Horarnoj astrologiji:
Prijatelji pitaca. Pastorci, kada se ne smatraju kao svoji (5. od 7.). Profit ili dohodak od
profesionalnog rada (2. od 10.). Majcin novac (2. od 10.). Želje, nade i licne aspiracije;
Lilly zapaža da ako pitac ima tajnu želju ali nije voljan da je izloži, stanje ove kuce ce
pokazati da li je ili nije prikladno da primi to što želi. Ona se takode naziva i kucom
'komfora i pomoci' i koristi se da predstavi mesta gde zadobijamo sigurnost i gde nam se
vraca – kao što je sigurna luka u kartama brodovlja.

U Mundanoj astrologiji:
Parlament, posebno opštinske kuce; grad i saveti okruga i slicna tela. Prijatelji i saveznici
naroda.
U elekcionim kartama 11.kuca ce pokazati snalažljivost partije na vlasti; u gradanskom
ratu cvrstinu i naoružanje vladajuce sile.
Nade naroda. Watters beleži: “kada je afliktovana, oznacava da je narod razocaran”.
Dugorocni nacionalni programi i sheme za poboljšanje. Campion, Baigent i Harvey tvrde: “mi
je takode razmatramo u odnosu na dugorocne kolektivne nade društva, želje, ambicije i
ideale”. Mesta i institucije koje nude pomoc i sklonište. (Bolnice, zajedno sa azilima i raznim
drugim institucijama gde je naša sloboda ogranicena uvek su tradicionalno povezani
sa 12. kucom; medutim, u smislu da bolnice nude olakšanje od bola i nelagodnosti, ima
situacija gde bi ih podesnije oznacavala 11. kuca).

U parnicama ili konfliktima:
U kartama koje se odnose na sudenja ova kuca može da bude važna u razmatranju u odnosu
na optuženika – osim što je opšta indikacija koliko mogu da budu sigurni; kao kuca slobode i
oslobadanja, srecna i naglašena 11. kuca govori protiv zatvaranja i favorizuje oslobadanje
zatvorenika na osnovu žalbe.

U dogadajima:
Kao gore, za onoga ko inicira akciju. Gde je ova kuca istaknuta i neafliktovana u karti
dogadaja, to je dobar razlog da se sacuva pozitivna nada i obicno ce nešto dobro proizici iz
dogadaja.

U medicinskim pitanjima:
Noge do gležnjeva. Pozitivan duh predstavljen 11. kucom oznacava duševni stav
samopouzdanja i opštu otpornost na iznurujuce faktore bolesti.

U trgovini:
Agenti ili posrednici koji rade u korist prodavca ili osobe sa kojom trgujete.

Boje
Žuta.

Kvaliteti:
Sledujuca, muška, dnevna. Ptolomej 11. kucu smatra kucom s najvecim uticajem jer se podiže
da bi zauzela sredinu neba. On je držao da je ona vladaoc nad decom, uticaj koji je takode
sugerisan u mnogim kasnijim radovima, na primer, Simmonite piše da Mars u 11. kuci ukazuje
na “rdavu decu”. Lilly primecuje da je jednaka u snazi i uticaju onome koji imaju 4. i 7. kuca.

Smer:
Jug-jugoistok

Povezane planete:
Jupiter se raduje u ovoj kuci i mnoge pripisane asocijacije jasno su izvedene iz ove asocijacije.
Kosignifikatori su Sunce i Vodolija.

Nazivi:
Bona Fortuna ('Dobra sreca'). Kuca prijatelja.

Deborah Houlding
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:58:08
Dvanaesta kuca

Glavna vladarstva:
Dvanaesta kuca predstavlja stvari koje su skrivene, potisnute, tajne, akciono nesposobne
ili prepune razumevanja. Ovo može ponekad da sugeriše stanja koja su još u sasvim ranom
stanju razvoja i svestan um ih još nije prepoznao (primer horarnog horoskopa za pitanje
“da li cu biti trudna?” pokazuje da je osoba koja pita vec bila trudna, ali nije bila toga
svesna zbog separacionog trigona od Meseca ka Veneri, vladaoca 5. kuce smeštenog u 12.).
Medutim, tradicionalno, to je potpuno nesrecna kuca, povezana sa tužnim dogadajima,
žalošcu, duševnom patnjom, mukom, zarobljeništvom, zatvaranjem, progonom, teškim
radom, svim vrstama nevolja i samouništenjem. Predstavlja mesta koja su lišena pristupa
pogleda javnosti, narocito ona koja se odnose na povucenost i izolaciju, ili gde je neko
iskljucen iz bezbrižnog života, kao što je u institucijama i zatvorima. Mnogi izvori pripisuju
manastire 12. kuci kao mesta izolacije, ali inace monasi i monahinje pripadaju 9. kuci
koja predstavlja religioznu zainteresovanost. Ima vladarstvo nad skandalima uopšte,
licnim strahovima i porodicnim tajnama. Cesto sam primecivala da tranziti Urana u ovoj
kuci oznacavaju vreme kada tajne o krivici i skriveni poroci bivaju otkriveni. Ima mnogo
da se radi sa sramom i strahom od buducnosti i Barbara Watters zapaža: “vrlo nepovoljna
povezanost izmedu 8. kuce, 12. kuce i ascendenta može da sugeriše da pitac razmišlja o
samoubistvu”; dok Lilly primecuje: “signifikator u 12. kuci može da pokaže nekoga u
ocajanju”. Ova znacenja ukljucuju tajnog, nepoznatog neprijatelja, takvi ljudi potkopavaju
njegove susede ili tajno govore protiv njega; izdajice, špijuni; vešticarenje, zlonamerne
kletve; slabosti, nemoci i ropstvo. Takode vlada krupnom stokom kao što su konji, volovi,
slonovi, o kojima Ezra kaže: “oni koji služe coveku kao životinje za jahanje”. Može da se
koristi da oznaci majcinu rodbinu (3. od 10.), finansije prijatelja (2. od 11.); bolest
supružnika (6. od 7.) i smrt dece (8. od 5.).

U Horarnoj astrologiji:
Kao gore, primenjeno na pitaca.

U Mundanoj astrologiji:
Zatvorski sistem, popravni zavodi.
Zlocinci, špijuni, tajni neprijatelji naroda u zemlji ili inostranstvu. Podzemni pokreti,
tajna društva i okultne (tj. skrivene) grupe. Manastiri ili mesta izolacije. Prognane ili
zatvorene osobe.
Bolnice, azili, insituticije koje upravljaju onima koji su slabi, nemocni ili u potrebi za
podrškom, a kao rezultat, socijalnog staranja. U zemljama gde su koncentracioni logori
cinjenica i oni koje drže u ropstvu ili zarobljeništvu. Beskucnici, ranjenici i nemocni.

U parnicama, konfliktima ili dogadajima:
Ovo je kuca utamnicenja i stoga kada je naglašena u karti sudenja ukazuje na zatvaranje
optuženog. Van sudenja, može da pokaže da je izvršilac krivicnog dela skriven. U konfliktima
ili nesrecnim dogadajima sugeriše rad sabotera, sudbinski uticaj koji nije od pomoci ili
nepoznate elemente razaranja. Sunce u 12. kuci u karti za nesrecni dogadaj može da pokaže d
a podmetnuti cinioci nece izici na svetlost dana ili biti dati na znanje javnosti.

U medicinskim pitanjima:
Specificno stopala, ali uopšte indikacija slabog zdravlja i bolesti.

U trgovini:
Treba posebno paziti kada je 12. kuca naglašena u kartama koje se odnose na poslovne
pogodbe. Na delu mogu biti nepoznati faktori, važni detalji mogu biti zadržani, a loša
reputacija uopšte, (štetnost i uništenje povezani s ovom kucom), ne sluti na dobro za
komercijalne aktivnosti.

Boje
Zelena.

Kvaliteti:
Kadentna, ženska, nocna. Mracna kuca i na glasu kao najnesrecnija u karti.

Smer:
Istok-jugoistok
Povezane planete:
Saturn se raduje u ovoj kuci; Lilly beleži: “prirodno jer je Saturn tvorac zla”.
Kosignifikatori su Ribe i Venera.

Nazivi:
Mala Fortuna, ('Loša sreca'). Kuca neprijatelja. Lilly opaža: “narodski se zove cataphora
['odbacenost'], kao što sve kadentne kuce mogu to da budu”.

Deborah Houlding
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 16:58:40
Pronadjite izgubljenu stvar!

za pronalazenje izgubljenih stvari uraditi kartu za vreme i mesto kad ste postavili sebi pitanje, odnosno kad je neko drugi dosao da mu pomognete i postavio pitanje da mu se pronadje izgubljena stvar. Ako je pitanje u vezi neke vase izgubljene stvari onda gledate vrh 2. Kuce, jer ona oznacava svu vasu pokretnu imovinu. Ali ako je pitanje u vezi neke stvari koju je sin ili cerka izgubila onda gledamo 2 kucu cerke ili sina, znaci 6 kuca katre ( 5. Oznacava cerku ili sina a druga od 5. , njihovu pokretnu imovinu, a to je 6. Kuca - sistem derivatnih kuca! ). Isto tako ako se pitate gde je vas muz izgubio neku stvar, gledacete 8. Kucu karte, jer 7. Predstavlja muza, a njegova pokretna imovina predstavljena je 8. Kucom.
8. Kucu karte gledacete i u svim slucajevima kad pitanje sadrzi ime osobe za koju postavljamo pitanje; npr. "gde je marko izgubio svesku? ".
posto nacrtate kartu, sledeca stvar koju treba uraditi je procena da li ce izgubljena stvar biti pronadjena. Proverite da li predstoji aplikacioni aspekt izmedju vladaoca kuce koja predstavlja osobu cija stvar nedostaje i vladaoca odgovarajuce druge kuce. Ako postoji, stvar ce biti pronadjena. (pimer: ako pitanje glasi "gde je moj dzemper? " i ako je vl. 1. Kuce, npr. Venera na 3° a vl. 2. Kuce jupiter na 10°, znaci za 7° venera ce biti u tacnom sekstilu sa jupiterom, stvar ce biti pronadjena).

izgubljena stvar ce biti pronadjena i u sledecim slucajevima:

    * ako predstoji aplikacioni aspekt meseca i asc-a ili meseca i vl. Asc-a
    * ako predstoji aplikacioni aspekt meseca i vl. 2. Kuce
    * ako predstoji aplikacioni aspekt meseca i planete u 2. Kuci
    * ako predstoji aplikacioni aspekt meseca i tacke fortune
    * ako predstoji aplikacioni aspekt vl. 2. Kuce i planete u 2. Kuci
    * ako predstoji aplikacioni aspekt vl. 2. Kuce i tacke fortune
    * ako predstoji aplikacioni aspekt meseca i vl. Meseca
    * ako predstoji aplikacioni aspekt trigona sunca i meseca
    * ako predstoji aplikacioni aspekt trigona sunca i vl. 2. Kuce
    * ako predstoji aplikacioni aspekt trigona sunca i vrh. 2. Kuce
    * ako predstoji aplikacioni aspekt trigona meseca i vrh. 2. Kuce
    * ako je sunce na asc-u (osim ako je u vagi ili vodoliji)
    * ako su mesec, vl. 2. Kuce, jupiter, venera, tacka fortune, severni mesecev cvor u 1. , 2. Ili 4. Kuci
    * ako je mesec, vl. 2. Kuce u ugaonim kucama (1,4,7,10)
    * ako je vl. 2. Kuce retrogradan
    * ako predstoji aplikacioni aspekt meseca ili vl. 2. Kuce i tacke fortune onda je izgubljena stvar na sigurnom mestu i sigurno ce biti pronadjena.

izgubljena stvar nece biti pronadjena:

    * ako su sunce i mesec u kucama od 1 do 7
    * ako je mesec ili vl. 2. Kuce u padajucim kucama ili daleko od vl. Asc-a
    * ako je mesec ili vl. 2. Kuce u 7. Ili 8. Kuci aspektovan od vl. 7. Kuce (stvar koja nedostaje je ukradena)
    * ako je mesec ili tacke fortune pod vladavinom marsa, saturna, juznog cvora ili urana
    * ako je vrh 2. Kuce negativno aspektovan
    * ako je mesec ili vl. 2. Kuce udaljen do 17 ° od sunca
    * ako je mesec ili vl. 2. Kuce u 8. Kuci ili u aplikacionom aspektu sa vl 8. Kuce
    * ako je mesec ili vl. 2. Kuce u separacionom aspektu sa sopstvenim vladaocem

dakle, gleda se u kom znaku pada vrh odgovarajuce "druge" kuce, njen vladalac i planete u njoj.
tamo gde nadjete vladaoca odgovarajuce 2. Kuce (znak i kuca) je prvo mesto gde treba traziti izgubljenu stvar.
ukoliko je vladalac 2. Kuce udaljen do 5 stepena od vrha sledece kuce, racuna se kao da je u sledecoj kuci. Ako je vl. 2. Kuce, na samom kraju znaka (29 stepen) postoje sanse da je izgubljena stvar iza neke stvari.
ako je vl. 2. Kuce, na samom pocetku znaka (0 stepeni)onda je izgubljena stvar upravo preneta na novu lokaciju.
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 17:01:30
Mesta za trazenje izgubljenih stvari

pogledajte moguca mesta na kojima treba traziti izgubljenu stvar u zavisnosti od toga u kom znaku se nalazi vrh odgovarajuce druge kuce a potom i sam vladalac.
vatrenim znacima: blizu grejnih tela, pec, dimnjak, gornji delovi sobe

ovan: blizu peskovitog zemljista, ili brda. U kuci blizu tavana, plafona. Napolju, blizu ili u stali, orace zemlje; strana sveta: istok

lav: drvece, suma, pustinja, divljina, kamenita mesta, parkovi, gde ima puno toplote; strana sveta: severoistok

strelac: stale, kos, ambari, brda i uzvisenja. Biblioteke, gornji spratovi kuce, mesta sa religioznim stvarima, ikone, svecnjaci; strana sveta: jugoistok
zemljani znaci: u blizini poda, plocnika, podrum, suturen, ispod zemlje

bik: stala, kos, zitnica,magacin, stovariste, zbunje, prizemlje ili prvi sprat u kuci, banke ili tamo gde stoji novac; strana sveta: jugoistok

devica: gde se uci, biblioteke, police sa knjigama, plakar, orman, basta, spajz, kancelarija. Obicno nije vidljivo, u dzepu, fijoci ili ormanu; strana sveta: jugozapad

jarac: na poslu, kod roditelja, trnovitom zbunju, pustom, neplodnom zemljistu, u tamnim uglovima blizu zemlje, obraðenog zemljista ili iskopanog zemljista; strana sveta: jug
vazdusni znaci: gore iznad, napolju visi na kanapu ili drvetu

blizanci: blizu zida, deo zida uraðen na drugaciji nacin od ostatka, sanduk, kovceg, kufer, soba za rucavanje, ucionica ili druga mesta gde se uci, u kolima, garazi, obdaniste; strana sveta: jugozapad

vaga: mansarde i nazidani delovi, spavaca soba, vrhovi planina ili brda, napalju na cistom i ostrom vazduhu; strana sveta: zapad

vodolija: neravno, bregovito zemljiste, vinogradi, krova, tavanice, prozora, avioni, u holovima ucionica za predavanje; strana sveta: severozapad
vodeni znaci: u blizini vodovodnih cevi, posuda sa mlekom, kuhinja, jezera, reka, bara, bazena, ribnjaka, fontana, blizu vode bilo koje vrste

rak: potok, recica, izvora, kuhinja, bunara, obala, restoran, sobe gde se kuva, u dvoristu iza zgrade; strana sveta: sever

skorpija: necista mesta, drenaza, mocvara, blato, kontejneri, vocnjaci; strana sveta: severoistok
ribe: izvori, reke, ribnjaci,bunar, stara kuca, rezervoari, usamljena mesta i skrivena; strana sveta: severozapad
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 17:01:56
Kuce horoskopa

obratite paznju pri tumacenju kuce u kojoj se nalazi vladalac odgovarajuce druge kuce. Ako trazite odgovor na pitanje gde je stvar koju sam izgubila i vl. 2 kuce nadjete u prvoj kuci, onda je to zaista prva kuca karte. Ali ako ste pitanje postavili za stvar koju je muz izgubio i vladaoca 8. Kuce nadjete u 9. Kuci karte, to je u stvari muzevljeva 3. Kuca, znaci citate objasnjenje za 3. Kucu! !

1. Kuca: obicno je stvar tamo gde ju je sama osoba ostavila i osim ako vladalac kuce ima izrazito lose aspekte stvar ce biti pronadjena. Ovaj polozaj ukazuje na mesto na kome pitalac provodi najvise vremena, takodje ulazni hol, verandu, prilaz, prednja vrata i prozore kuce.
strana sveta: istok

2. Kuca: mesta gde se novac cuva, gde se cuvaju dragocenosti, u banci, novcaniku, sefovima, spavacim sobama, budoar, mesta za snabdevanje, cvetna basta, sibljak, sikara.
strana sveta: severoistok

3. Kuca: u kolima ili garazi. Ili je kod rodjaka ili on zna gde je. U stolu gde se drze pisma ili knjige ili za kojim se uci. U prodavnici, marketu. U sobi gde se gleda tv ili slusa muzika. U hodniku ili na stepenistu, autobusu, taksiju, kod rodjaka u kuci ili kod suseda, u skoli.
strana sveta: severoistok

4. Kuca: u kuci, u kuhinji, u spajzu, na bezbednom, sigurnom mestu. U dvoristu ili basti. U kuci roditelja. U suturenu, prizemlju, sobi za rucavanje, vodovodnih cevi, bilo koje mesto gde se drzi hrana, restorani, obala.
strana sveta: sever

5. Kuca: dete je mozda negde stavilo tu stvar ili zna gde je. U decijoj sobi, baru, pozoristu, igralistu, u jami, sobi za igru, bilo kom mestu gde se zabavljate i uzivate, autotrke, kazino, kladionice. Pored tela za zagrevanje, vatre u centru kuce.
strana sveta: severozapad

6. Kuca: na poslu, ili neko sa posla zna, ili je stavio tu stvar na to mesto, ili je pak video. Vas kucni ljubimac je mozda odvukao negde stvar koju trazite. U kutiji, dzepu, fijoci. Tamo gde drzite odecu, u ugradnjim ormanima. Obicno se ne vidi. U bakalnicama, restoranima, zoo vrtu, kod doktora, kod advokata. Tamo gde u kuci radis posao koji naplacujes (npr ako sijes za musterije).
strana sveta: severozapad

7. Kuca: partner je mozda video ili stavio tu stvar negde. Spavaca soba, dnevna soba, veranda, predvorje, trem. Obicno je na vidnom mestu. U partnerovoj sobi, kancelariji, ili mestu u kuci gde radi.
strana sveta: zapad

8. Kuca: na nevidljivom mestu a cesto se i uopste ne moze naci! Proverite svako mesto gde ima vodovodnih cevi, kupatilo, kuhinja, podrum, prizemlje, groblja, osiguravajuca drustva, laboratorije.
strana sveta: jugozapad

9. Kuca: na fakultetu, koledzu, univerzitetu, u avionu. Oznacava da je stvar mnogo daleko. Proverite u crkvi, biblioteci, gornjim spratovima, mansardama, gornjim policama ili u stali
strana sveta: jugozapad

10. Kuca: dvorana, fabricka hala, trpezarija, javna zrada, ministarstvo, sefovska kancelarija, roditelj ili sef znaju gde je taj predmet. Kraj temelja, krovova, greda, zidova.
strana sveta: jug

11. Kuca: mesto za okupljanje, vile, klubovi, prijatelj ili zna gde je, ili je video, ili stavio na to mesto. Bilo koje mesto u kuci gde nesto radite.
strana sveta: jugoistok

12. Kuca: sta god da je izgubljeno, ne vidi se, potpuno je sakriveno i cesto uopste ne moze da se pronadje! Moze biti u bolnici ili kod doktora.
strana sveta: jugoistok

zakljucak: ako vladaoca 2 kuce ili tacku fortune nadjemo u 10. Kuci u znaku device to znaci da je izgubljena stvar na juznoj strani npr. Stana (10. Kuca) ali u sobi ili prema zidu koji pripada jugozapadu (devica)
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 17:02:29
Boje

Od velike pomoci moze biti i boja pored koje treba traziti izgubljenu stvar. U sledecim tabelama mozete videti koje boje odgovaraju znacima i planetama:

Mesec ~ bela, krem, srebrna

Merkur ~ svetloplava, golubija

Venera ~ bela, tamnocrvena

Sunce ~ zuta, zlatna, tamnocrvena

Mars ~ drecava crvena

Jupiter ~ crveno, pepeljasto, belozeleno

Saturn ~ crno, zeleno

Uran ~ karirano, pomesane boje

Neptun ~ tirkiz, boje mora

Pluton ~ tamne nijanse

Ovan ~ bela, belocrvena

Bik ~ bela, bledozuta

Blizanci ~ bela, bledonarandzasta

Rak ~ zelena, smedja

Lav ~ crvena, zelena

Devica ~ crna, pegava

Vaga ~ pastelne boje

Skorpija ~ braon

Strelac ~ zutozelena

Jarac ~ crno,tamnobraon

Vodolija ~ nebo plavo

Ribe ~ tirkiz


Drugo mesto gde treba traziti izgubljenu stvar je znak i kuca u kojoj se nalazi Tacka Fortune.
Za poziciju Tacke Fortune ne vazi sistem derivatnih kuca! Znaci ako postavimo pitanje u vezi neke stvari koju su sin ili cerka izgubili (znaci u vezi 6.kuce karte) i Tacku fortune nadjemo u 7. kuci gledamo objasnjenja za znak i 7. kucu.
Ako se Tacka Fortune ili njen vladalac nalazi u nekoj od ugaonih kuca (1,4,7,10) to znaci da je izgubljena stvar u kuci.
Ako je izgubljena stvar predstavljena ili pod vladavinom retrogradne planete, ta stvar ce sigurno biti pronadjena!
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 17:04:13
Planete u kućama

Vreme

Kardinalni znak
cas1,4,7,10
dan~ 3,6,9,12
nedelja~ 2,5,8,11

Promenljivi znak
dan ~ 1,4,7,10
nedelja ~ 3,6,9,12
mesec ~ 2,5,8,11

Fiksni znak
nedelja ~1,4,7,10
mesec ~ 3,6,9,12
godina ~ 2,5,8,11
Naslov: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: MarkoKg Septembar 21, 2009, 17:04:59
Soba / stan / kuća :
IV polje , Rak , Mesec
~ biblioteka : III polje , Blizanci , Devica , Jupiter
~ čekaonica : Saturn
~ dečija soba : VIII polje
~ dnevna soba : Lav , V polje , Sunce , Rak
~ gostinjska soba : Vaga
~ hodnik : Blizanci
~ kuhinja : Škorpion , VIII polje , Rak
~ kupatilo : Rak , IV polje , Mesec
~ najveća soba u stanu/kući : Strelac
~ najvišlja soba u stanu/kući : Strelac
~ oskudno nameštena soba : Jarac
~ nenameštena / prazna soba : Jarac
~ ostava : VI polje , Devica i Bik
~ predsoblje : Blizanci
~ podrum : Saturn , Jarac
~ potkrovlje : Vaga
~ radna soba : IX polje
~ salon : Venera
~ spavaća soba : Venera , Vaga
~ srednja soba u stanu/kući : Bik
~ soba na spratu : Strelac , Blizanci , Vaga
~ soba koja se iznajmljuje podstanaru : Devica , Merkur
~ tavan : vaga , Neptun
~ toalet : Škorpion , Pluton , Rak
~ trpezarija : Škorpion , Rak , Sunce
~ vešernica : IV polje
Naslov: Odg: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: fantazvezda Maj 05, 2011, 20:47:52
:D
Naslov: Odg: Re: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: DarkAngel28 Avgust 07, 2021, 08:24:44
Sistem polja :

Po mom iskustvu , kaže Moris McKan , Regiomontanus sistem kuća pokazao se kao najuspešniji sistem u horarnoj astrologiji ( a ja dodajem ~ hvala Bogu na astro.com , pa je muka oko pronalaženja tabele Regiomontanusovih polja umanjena ) . Tokom četrdesetogodišnjeg bavljenja horarnom astrologijom , greške koje sam pravio uvek su bile usled drugih faktora , a nikada zbog korišćenja ovog sistema kuća . Ipak , možete koristiti i druge sisteme kuća . Svaki astrolog mora sam da formira tačnost omiljenog sistema kuća

Vladarstva po kućama :

I polje: pitač

II polje: novac, imovina, bilo šta što osoba poseduje

III polje: braća / sestre, komunikacije, informacije, kraća putovanja

IV polje: dom, otac, zgrada u kojoj pitač živi, krajnji ishod pitanja ~ rezime odgovora

V polje: ljubav (patrner u smislu zabavljanja, veza koja je još u "povoju" ), deca, kocka, špekulacije

VI polje: zdravlje i lekovi, navike, svakodnevne obaveze, javni neprijatelji (sve ono što se dešava loše po pitača, ali on nema uopšte veze sa tim )

VII polje:ljubav (partner , ne mora biti bračni, već osoba sa kojom ste u emotivnoj vezi, zajedno živite, ali niste još u braku ), ugovori i bilo kakve vrste poslovnih partnerskih odnosa

VIII polje: partnerov (ili tudj) novac, gubici, porez, smrt (retko kad se direktno povezuje sa sexom , kao u običnoj astrologiji, ali neki put može da nam ukaže na nivo "negativnog" koji se javlja u emotivnim vezama)

IX polje: obrazovanje, duhovni nivo osbe, religioznost, (ne)moralnost, inostranstvo

X polje: zenit osobe, čemu pitač ustvari teži u datom momentu, posao, majka, sudnice

XI polje: prijatelji, grupne organizacije, udruženja, planovi i nade

XII polje: bolnice, institucije zatvorenog tipa, tajni neprijatelji i sve ono što je osoba ~ pitač uradila ( obično predstavlja grešku koju je pitač načinio i samim tim i došao da pita horarno pitanje kako bi našao odgovor i rešenje za tu grešku)
Hoću li 2022 dobiti apartman 8:24 Osijek
Naslov: Odg: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: DarkAngel28 Avgust 07, 2021, 08:27:42
Ako bi mi mogao netko odgovoriti hoću li 2022 dobiti apartman vrijeme pitanja 8:27 Osijek.
Naslov: Odg: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: DarkAngel28 Avgust 07, 2021, 19:31:55
Hoću li 2022 dobiti apartman vrijeme pitanja 19:31 Osijek
Naslov: Odg: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: DarkAngel28 Avgust 22, 2021, 18:56:38
Zanima me hoće li mi se zdravlje poboljšati 18:56 Osijek
Naslov: Odg: Horarna astrologija - Sta ce biti sutra?
Poruka od: DarkAngel28 Septembar 13, 2021, 19:41:43
Hoću li dobiti mobitel do 10 mjeseca 19:41 osijek