samo-opusteno Aktuelnosti
Pages: 1
Prica Ane Frank u vidu stripa By: [Vesti] Date: Jul 09, 2010, 15:30:28
Prica Ane Frank u vidu stripaMuzej kuca Ane Frank u Amsterdamu objavio je biografiju mlade Jevrejke u formi stripa u nadi da ce njenu potresnu pricu i smrt u nacistickom logoru pribliziti mladjoj publici Portparol muzeja Anemari Beker je tim povodom izjavila da je nova publikacija namenjena prevashodno tinejdzerima koji, mozda, drugacije ne bi procitali cuveni dnevnik.
Upotreba forme stripa da bi se ilustrovala neka ozbiljna istorijska tema, pa bila ona i genocid, nije nesto novo. Strip "Maus" u kome je autor Art Spigelman ispricao zivot svog oca koji je preziveo zatocenistvo u Ausvicu, osvojio je 1992. specijalnu Pulicerovu nagradu.
Kako prenosi agencija AP, biografija Ane Frank u stripu delo je americkog autora Sida Dzejkobsona i crtaca Ernesta Kolona koji su saradjivali i na izdanju stripa posvecenog teroristickim napadima 11. septembra 2001. pod naslovom "The 9/11 Commision Report".
Strip o zivotu Ane Frank pojavice se ovog meseca u americkim knjizarama, a na jesen ce se naci u prodaji i u Velikoj Britaniji. Planirani su i prevodi na nemacki, francuski i italijanski jezik.
Bekerova je najavila da ce ova ilustrovana biografija biti uvrscena u skolsku nastavu istorije, u delu posvecenom Drugom svetskom ratu.
Muzej kuca Ane Frank odlucio se na izdavanje stripa posle uspeha slicnog edukativnog projekta, "Potraga" (The Searc), koji govori o izmisljenoj porodici koja je primorana da se krije.
Ana Frank je dnevnik pisala od svog 13. rodjendana tokom dve godine koje je ona sa porodicom provela sakrivajuci se u jednom stanu od nacista.
Dnevnik je po zavrsetku rata objavio njen otac Oto, jedini preziveli clan porodice Frank.
Ana Frank je umrla 1945. u koncentracionom logoru Bergen-Belsen.

Procitaj nastavak vesti...