samo-opusteno IT Vesti
Pages: 1
Kompaniji za hakovanje mobilnih uređaja Cellebrite ukradeno čak 900 GB podataka By: MarkoKg Date: Januar 16, 2017, 14:53:41
Kompaniji za hakovanje mobilnih uređaja Cellebrite ukradeno čak 900 GB podataka

Tokom prvog kvartala 2016. godine aktualna je bila priča o Apple-ovoj borbi protiv američkih vlasti pri pokušaju otključavanja iPhone telefona koji je koristio počinilac terorističkog napada u američkom gradiću San Bernardino krajem 2015. godine.U središtu te priče tada se našla izraelska kompanija Cellebrite, koja se specijalizovala za forenzički softver namenjen prikupljanju podataka sa mobilnih uređaja koji koriste mnoge svetske policijske, vojne i obaveštajne agencije. Tada se spekuliralo da je upravo Cellebrite pomogao američkom FBI-ju na spomenutom iPhone uređaju, ali to nikad nije službeno potvrđeno niti od strane FBI-ja niti od strane kompanije Cellebrite.

Sada se ista kompanija ponovno našla u središtu pažnje, ali ovaj put zbog potpuno drugog razloga. Internet stranica Motherboard piše kako je putem nenavedenog izvora dobila u posed oko 900 GB podataka za koje je naknadnom proverom utvrđeno da pripadaju upravo kompaniji Cellebrite.

Podaci uključuju korisnička imena i lozinke koje pripadaju korisnicima kompanijinih usluga, ali i određene podatke prikupljene sa zaplenjenih mobilnih uređaja. Sve navedeno je deo stare korisničke baze podataka koja je u međuvremenu uglavnom zamenjena novim sistemom.

Kompanija Cellebrite je i sama potvrdila napad na svoje sisteme i gubitak podataka. Predstavnici kompanije naglašavaju da trenutno traje istraga o celom incidentu te kao meru opreza svojim korisnicima predlažu promenu lozinki.
Odg: Kompaniji za hakovanje mobilnih uređaja Cellebrite ukradeno čak 900 GB podataka By: TanjicA Date: Februar 09, 2017, 00:36:06
Znači uhakovali kompaniju za hakovanje? :P