samo-opusteno Put oko Sveta
Pages: 1
Turistički vodič: Šta ne smete da propustite u Londonu By: MarkoKg Date: Maj 31, 2010, 11:44:04
Turistički vodič: Šta ne smete da propustite u Londonu

U jednom od najskupljih, ali i najatraktivnijih gradova na svetu ima toliko kulturnih znamenitosti da ni za deset dana ne možete da obiđete ni deo onoga što treba i vredi videti. Ali, uz mapu i dobar plan, duša i oči biće vam puni.


Čuveni Londonski sat Big Ben najpoznatija je sat-kula na svetu. Izgrađen je u neogotskom stilu

London nije samo prestonica Ujedinjenog Kraljevstva već, može se reći, cele Evrope. Pošto vrvi od kulturnih i društvenih događaja, često ga nazivaju i gradom koji nikad ne spava.
U startu treba da se pomirite s činjenicom da ni za deset dana nećete moći da obiđete sve muzeje, galerije, kulturno-istorijske građevine i spomenike. Ali, samo jedna šetnja prelepim i prepunim londonskim ulicama, parkovi i opušteni ljudi ispuniće vas evropskom ležernošću.
Gde god da se okrenete, videćete zdanja besprekorne stare, vanvremenske, ali i moderne arhitekture, uz sveprisutni
duh prošlih vremena, koji čuvaju Bakingemska palata, pokretni Tauer bridž, Londonska kula i Katedrala svetog Pavla. Posebnu atrakciju za turiste predstavljaju kraljičini garadisti, nepomični momci sa šubarama, koji čuvaju Bakingemsku palatu. Veoma je interesantna smena straže svakog dana u podne, a kojoj prisustvuju hiljade turista. Ukoliko želite da vidite London kao na dlanu, nemojte propustiti vožnju čuvenim „Londonskom okom“.
Noćni život i zabava u Londonu takođe daju poseban šarm ovom gradu. Brojni tradicionalni pabovi, restorani i noćni klubovi učiniće vaš boravak nezaboravnim. Naravno, i neko crno pivo.


TRG PIKADILIOno što je Tajms skver za Njujork, to je Pikadili cirkus za London. Na samom trgu nalazi se krilata statua Erosa, grčkog boga ljubavi, a u neposrednoj blizini trga su poznati restorani, uključujući one u Kineskoj četvrti, bioskopi, pozorišta i noćni klubovi. Neizostavna atrakcija Londona jesu i čuveni dvospratni autobusi dabldekeri kao i vožnja „pogrešnom“, levom stranom ulice.

BAKINGEMSKA PALATA
Rezidencija engleskih monarha sagrađena je 1703. godine i danas je sedište kraljevske familije. Palata je takođe administrativni centar monarhije, a ispred nje uvek možete videti na hiljade turista koji stoje i čekaju u nadi da će videti kraljicu.

 

TRAFALGAR SKVER
Trafalgar skver nalazi se u srcu Londona i najveći je u celom Ujedinjenom Kraljevstvu. Na njemu je podignut spomenik Nelsonu, komandantu britanske vojske koji je dao svoj život u bici na Trafalgaru.

 

LONDONSKA KULA
Ova kula predstavlja jednu od najvažnijih znamenitosti Londona. U njoj se nalazi muzej kraljevskog nakita, u kom možete videti najfinije dijamante i dragulje kraljice Elizabete.


LONDONSKO OKO
Džinovski točak „Londonsko oko“ s kog se pruža neverovatan pogled na ceo grad nalazi se blizu Big Bena i visok je 135 metara. Svaki turista s oduševljenjem čeka da okrene krug u ovoj neverovatnoj spravi koja je građena šest godina. Vožnja traje 30 minuta i košta 17 funti, to jest 20 evra.

 

TAUER BRIDŽ
Londonski pokretni most preko reke Temze dobio je ime po obližnjoj tvrđavi Tauer. Most je specifičan jer se podiže kada prolaze veliki prekookeanski brodovi.

 

MADAM TISO
Jedan od najpoznatijih muzeja voštanih figura na svetu sa više od 400 modela poznatih zvezda svakako jeste „Madam Tiso“. Tu se možete fotografisati sa voštanom Britni Spirs, Bredom Pitom, Oprom Vinfri, pa čak i s članovima kraljevske porodice.

OBAVEZNO PROBAJTE
Iako možda nećete biti naročito oduševljeni engleskom kuhinjom, njihova tradicionalna poslastica pita od jabuka (apple crumble) potpuno će vas očarati. Ima božanstven ukus, a pri tom će vas i osvežiti dok budete odmarali. Ako vam se pak jede nešto slano, probajte najpopularnije londonsko jelo „fiš end čips“ (fish and chips).


NE MOŽE BEZ VIZE
Naši državljani pre polaska za Veliku Britaniju moraju da obezbede vizu koja košta 7.900 dinara. Ako ste zaposleni i imate stalna primanja, veće su šanse da dobijete vizu.


KAKO DO OSTRVA
Da biste stigli do Ostrva, prosto morate u avion. Svi oni koji žele da posete zemlju Šekspira i „Bitlsa“ i da otkriju kulturnu i društvenu dinamiku Londona, mogu to da učine koristeći usluge engleske nacionalne kompanije „Britiš ervejz“ (British Airways). Linija iz Beograd-London je redovna, cena karte je 129 evra u jednom pravcu odnosno 262 povratna (u cenu su uračunate sve takse i doplate), a avioni sleću na ekskluzivni dom ove kompanije – Terminal 5 londonskog aerodroma „Hitrou“.