samo-opusteno Alternativna medicina
Pages: 1
Sok od cvekle snižava pritisak By: TanjicA Date: April 25, 2012, 13:52:16
Sok od cvekle snižava pritisak

Sok od cvekle možda nije svima omiljen, ali je izuzetno zdrav. Uz mnoge druge koristi, nova studija otkrila je da čak snižava krvni pritisak.Teško da će sok od cvekle ikada imati popularnost soka od narandže ili jabuke, ali ta dragocena tečnost je izuzetno lekovita.

 Novo istraživanje na Univerzitetu Reading sastojalo se iz dva eksperimenta: u jednom je korišten čist sok od cvekle, a u drugom sokovi drugih plodova, ali sa dodatkom cvekle.

 U studiji je učestvovalo 18 muškaraca sa normalnim krvnim pritiskom od kojih neki nisu uzimali sok, dok su drugi pili od 100 do 500 g soka dnevno.

 Svi muškarci bili su u kontrolisanom okruženju i praćeni 24 sata dnevno.

 Posle tri sata, sistolni krvni pritisak smanjio se za 13 mmHg, a dijastolni za 16,6 mmHg posle uzimanja 100 g soka od cvekle.

 Prilikom uzimanja 500 g soka od cvekle, pad pritiska bio je čak i veći: 22 mmHg i 18 mmHg.

 Pad pritiska zabeležen je i u slučajevima kada su muškarci uzimali druge sokove sa dodatkom soka od cvekle.

 Profesor Džuli Lavgrouv i njene kolege objašnjavaju da su „rezultati ove studije prvi pokazali koliko sok od cvekle može sniziti krvni pritisak kod zdravih pojedinaca“.

 Na osnovu rezultata, dalo se zaključiti da su nitrati, a ne betalaini (sastojci cvekle koji joj daju boju) odgovorni za takav učinak.

Šta su nitrati?


 Tajna lekovitosti cvekle je u nitratima koji se konzumiranjem prevode u nitrite i apsobuju u želucu.

 Kada nitriti uđu u krvni sistem, dolazi do sinteze azot monoksida koji igra ključnu ulogu u krvotoku, tako što širi krvne sudove i snižava pritisak.

 Autori naglašavaju da je moguće da nitriti dobijeni od unešenih nitrata predstavljaju unutarvenski izvor azot monoksida zbog čega dolazi do smanjenja krvnog pritiska.

 Takođe, istraživači sa Ekseter univerziteta ispitivali su dejstvo soka od cvekle na sportiste i njihovu izdržljivost.

 U jednoj takvoj studiji, devet muških profesionalnih biciklista testirano je jednom posle ispijanja soka od cvekle koji sadrži nitrate, a drugi put posle uzimanja istog napitka, ali kom su oduzeti nitrati.

 Ni jedan biciklista nije znao kakav sok pije. Ukupno, oni su brže vozili bicikl svaki put kada su uzimali sok od cvekle sa nitratima, nego kada nisu.

 Sok od cvekle takođe može pomoći osobama sa demencijom. U studiji sprovedenoj na Vejk Forest univerzitetu, istraživači su otkrili da starije osobe koje bilu sok od cvekle imaju pojačan protok krvi u mozgu i to u delovima čijim propadanjem dolazi do demencije.

 Ipak, pre nego što sami počnete da ga konzumirate, konsultujte se sa vašim lekarom, jer cvekla sadrži oksalate, koji kod nekih ljudi izazivaju probleme s bubrezima.
Odg: Sok od cvekle snižava pritisak By: JanaNS Date: Oktobar 12, 2012, 02:39:49
Snizava?  :0 Meni je mnooooogo nizak pritisak :( (kad jedem dobro ili se iznerviram, skace nenomalno) a malokrvna sam pa moram da je jedem, pijem njen sok.. Pandrknucu ako snizava... Znam da beli lik snizava pritisak.